stdClass Object ( [id] => 1248137 [title] => Pobuna stanara u Splitu: ‘Preko noći su krenuli radovi na terasi u našem suvlasništvu, a od radnika smo saznali da se otvara restoran! Inspekcija je zatvorila gradilište, ali... [alias] => pobuna-stanara-u-splitu-preko-noci-su-krenuli-radovi-na-terasi-u-nasem-suvlasnistvu-a-od-radnika-smo-saznali-da-se-otvara-restoran-inspekcija-je-zatvorila-gradiliste-ali [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Stanari na adresi Mažuranićevo šetalište 10, 10a, 10b i 10c, ogorčeni su što će im se u prizemlju zgrade u poslovnom prostoru u kojem je do sada bila trgovina niknuti restoran. Riječ je o poslovnom prostoru na kantunu zgrade koji je pod upravljanjem gradske tvrtke “Parkovi i nasadi”, a zadnja trgovina koja je tu bila je “Mak”.

- Preko noći krenuli su prvo radovi na terasi koja je u našem suvlasništvu, skidao se cijeli sloj i stavljala nova izolacija. Samo su nas dočekala obijena vrata, a unutar poslovnog prostora radovi su išli “tuta forca”. Od radnika smo saznali da će na tom mjestu otvoriti restoran.

Postavljen je fumar gigantskih razmjera, okrenut direktno prema našim stanovima pa nas je sve strah koji miomirisi će se tu širiti, ali i činjenice da će to bitno smanjiti kvalitetu našeg života. Svi znamo na što nam sliči centar grada s nebrojeno restorana koji se otvaraju gdje god mogu.

---

image


Sporna zajednička terasa

Vojko Bašić/Cropix
---

Drugo je i pitanje parkinga koje je kronični problem u cijelom gradu. I ovako ga nema, a na što će to tek izgledati kada restoran otvori. Treće je stvar elementarne pristojnosti. Minimum korektnosti je da nas se obavijestilo što se događa, a ne da mi na kapaljku saznajemo tko radi i što se događa - govore nam stanari Petra Jankov Boban, Damir Martić i Mirna Šegvić s kojima smo se našli ispred zgrade. Nisu oni jedini nezadovoljni stanari, ali u trenutku kada smo mi dolazili bili su slobodni za razgovor s nama.

---

image

Stanari Petra Jankov Boban, Damir Martić i Mirna Šegvić

Vojko Bašić/Cropix
---

Dodaju kako su odmah kontaktirali sve nadležne, kako bi saznali što se događa. Nekoliko puta su pokušali stupiti u kontakt i s gradonačelnikom Ivicom Puljkom i dogradonačelnikom Bojanom Ivoševićem, ali kažu bez uspjeha.

- Jednog dana smo u portunu naišli na radnike koji su prčkali po kutiji od HEP-a. Kad smo ih pitali tko su samo su nam odbrusili. Kontaktirali smo i HEP iz kojeg su nam kazali da nisu imali nikakav nalog za radove na našoj adresi. Kako se oni mogu spojiti na našu kutiju, pa to će preopteretiti cijelu mrežu jer je ovdje riječ o četiri ulaza.

Kad smo vidjeli da se u prostoru odvijaju ozbiljni radovi, kontaktirali smo i građevinsku inspekciju, a da nešto ne štima dokazuje i činjenica da je inspekcija zatvorila gradilište. No, to ne priječi koncesionara i stalno vidimo radnike kako ulaze i izlaze. Na krov prostora, koji se vodi kao zajednička terasa, postavljene su i tri vanjske jedinice za klime, a nas nitko nije pitao za suglasnost - objašnjavaju stanari.

Komunikacija je rješenje

Smatraju da su “Parkovi i nasadi” prije objave natječaja za taj prostor “trebali izaći na lice mjesta i utvrditi postoje li zakonski, sigurnosni, ekološki i humani uvjeti za prenamjenu prostora”.

- Izgleda da je najvažniji novac, a za nas stanare nikoga nije briga. Nitko ne stoji iza nas. Najvažniji kriterij je tko će dati više novaca i na taj se način bez plana i programa stvara kaos u prostoru što rezultira i nezadovoljstvom stanara. Već možemo vidjeti probleme s kojima ćemo se boriti, a to je prekomjerna buka, remećenja javnog reda i mira, gomilanje smeće, a parking da ne spominjemo.

Tu je desetljećima bila trgovina pa smo sigurni da prostor nema kanalizaciju koja bi zadovoljila potrebe restorana. Da se nas stanare uključilo na samo početku i da su svi išli s otvorenim kartama i dobrom komunikacijom, riješilo bi se pola nesporazuma. Ovako smo jasnu poruku dobili, nikog nije briga za stanare - govore nam stanari.

Kažu da je na njihov poziv došao i direktor “Parkova i nasada” Siniša Gašparević, ali ističu, ništa se nije postiglo.

---

image

Siniša Gašparević

Joško Šupić/Cropix
---

- Građani su prepušteni na milost i nemilost korisnicima prostora koji kada uđu u prostor vrše preinake kako im se prohtije ne vodeći računa o posljedicama takvog ponašanja i djelovanja. Uvjerili smo se u to i sami, s nekoliko poslovnih prostora koji spadaju u Tržnicu Bol koja je nama ispred nosa.

Nekoliko je ugostiteljskih objekata bilo u takozvanom objektu “Londra” u sklopu tržnice, a problemi su nicali kao gljive poslije kiše. Tržnica Bol kako je svi zovu je sve samo ne tržnica, to je devastirano i zapušteno. Smatramo da Grad treba hitno donijeti Plan i program gospodarenja poslovnim prostorima kojim bi se specificirali uvjeti i način korištenja svakog jer ne mogu svi biti iste namjene, a to je trgovina i ugostiteljstvo - za kraj nam govore stanari.

Minimalni tehnički uvjeti

Prvo smo kontaktirali Sinišu Gašparevića, direktora gradske tvrtke “Parkovi i nasadi” koja upravlja navedenim prostorom.

- Krov navedenog prostora je u suvlasništvu zgrade, ali i poslovnog prostora. S obzirom na to da je bio u lošem stanju i prokišnjavao je morali smo to sanirati i iz naših sredstava smo to sredili. Svi plaćamo pričuvu pa ako ćemo sve strogo gledati, mogli smo onda zajednički to sanirati, a ne mi sami.

Za sve poslovne prostore kojim upravljamo pod početnu namjenu je stavljeno trgovina, uslužna i ugostiteljska namjena. Ne možemo mi diktirati što će tko raditi. Na najmoprimcima je da ishode minimalne tehničke uvjete i sve papire - kazao nam je direktor Gašparević.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Zlatan Botica, koji je u najmu poslovnog prostora, iznio nam je svoju stranu priče. Zanimalo nas je koje radove izvodi i ima li potrebne dozvole za to, zbog čega mu je Građevinska inspekcija zatvorila gradilište, ali i jesu li njegovi radnici izvodili radove na kutiji za struju.

- Radi se o adaptaciji poslovnog prostora i o izmjeni djelatnosti. Prostor je poslovne namjene i ostaje poslovne namjene nakon adaptacije to jest mijenja se samo djelatnost iz trgovačke u ugostiteljsku. Po ugovoru s najmodavcem “Parkovi i nasadi”, definirana je namjena ovog prostora, koji je u ugovoru označen pod brojem 11, jest trgovačko-ugostiteljska. Stoga smo ostali u okviru predviđene namjene - objasnio nam je Botica.

Dodao je da izvode radove izmjena instalacija i dodavanja jednog sanitarnog čvora koji se izvodi od gips kartonskih elemenata.

- Planirano je da zatražimo minimalne tehničke uvjete (MTU) i uporabnu dozvolu po Zakonu o prostornom uređenju čl. 151 gdje je moguće zatražiti Dozvolu za promjenu namjene i uporabu građevine. Nakon prijave i dolaska građevinske inspekcije, obrazloženo nam je da se ipak ovo smatra građevinskim radovima te da smo dužni zatražiti posebne uvjete i potvrde na glavne projekte.

Napravljena je prijava početka izvođenja radova, ali je bila nepotpuna zbog nepotpune dokumentacije. To je razlog zatvaranja gradilišta dok se ne kompletira dokumentacija - kazao nam je Botica.

Kada smo bili ispred poslovnog prostora zatekli smo radnike, pa nas je zanimalo što su točno radili s obzirom da je gradilište zatvoreno od strane Građevinske inspekcije.

- Jedini radovi koji su se izvodili od naše strane je demontaža fasadne skele i sanacija šahte za vodu koja se nalazi izvan prostora, u svrhu poduzimanja zaštite prolaznika. U unutarnjem dijelu prostora su bila dva djelatnika naše firme koji su čistili prostor nakon radova u njemu i zatvaranja gradilišta - rekao nam je Botica.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Na prozivanje stanara vezano uz radove na kutiji za struju, Botica je istaknuo da to nisu izvodili njegovi radnici.

- Zatražili smo od HEP-a sanaciju dovodnog kabela, izmjenu novih osigurača, zbog mogućnosti iskapčanja. Nakon odrađenih radova stavljena je plomba od HEP-a što nema veze s nama - za kraj nam je kazao Botica.

Kontaktirali smo i građevinsku inspekciju iz koje su nam rekli da je upravni postupak u tijeku te da će nas o rezultatima obavijestiti nakon završetka postupka.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRENAMJENA PROSTORA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PRENAMJENA PROSTORA 2 0 7478 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-07 10:08:36 [created_by] => 3236 [created_by_alias] => Ana Franić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-12 09:23:14 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-12-12 09:23:14 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2281 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Pobuna stanara u Splitu: 'Preko noći su krenuli radovi na terasi u našem suvlasništvu, a od radnika smo saznali da se otvara restoran! Inspekcija je zatvorila gradilište, ali... [metakey] => Mažuranićevo šetalište, stanari, poslovni prostor, Parkovi i nasadi, Split, Siniša Gašparević [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/07\/23915760.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/07\/23915762.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/07\/23915763.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/07\/23915761.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/07\/23915759.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/07\/20484554.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Stanari Petra Jankov Boban, Damir Marti\u0107 i Mirna \u0160egvi\u0107<\/p>","


\nSporna zajedni\u010dka terasa<\/p>","","","

Sini\u0161a Ga\u0161parevi\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_23915760_1920.jpg":"1920x1080","k_23915760_1280.jpg":"1280x1280","k_23915760_1024.jpg":"1024x1024","k_23915760_640.jpg":"640x640","k_23915760_480.jpg":"480x480","k_23915760_340.jpg":"340x340","k_23915760_220.jpg":"220x220","o_23915760_1280.jpg":"1280x960","o_23915760_1024.jpg":"1024x768","o_23915760_640.jpg":"640x480","o_23915760_480.jpg":"480x360","o_23915760_340.jpg":"340x255","o_23915760_220.jpg":"220x165","h_23915760_1280.jpg":"1280x854","h_23915760_1024.jpg":"1024x683","h_23915760_640.jpg":"640x427","h_23915760_480.jpg":"480x320","h_23915760_340.jpg":"340x227","h_23915760_220.jpg":"220x147","pp_23915760_1280.jpg":"1280x1628","pp_23915760_1024.jpg":"1024x1303","pp_23915760_640.jpg":"640x814","pp_23915760_480.jpg":"480x611","pp_23915760_340.jpg":"340x432","pp_23915760_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1444","hd_23915762_1920.jpg":"1920x1080","k_23915762_1280.jpg":"1280x1280","k_23915762_1024.jpg":"1024x1024","k_23915762_640.jpg":"640x640","k_23915762_480.jpg":"480x480","k_23915762_340.jpg":"340x340","k_23915762_220.jpg":"220x220","o_23915762_1280.jpg":"1280x962","o_23915762_1024.jpg":"1024x770","o_23915762_640.jpg":"640x481","o_23915762_480.jpg":"480x361","o_23915762_340.jpg":"340x255","o_23915762_220.jpg":"220x165","h_23915762_1280.jpg":"1280x854","h_23915762_1024.jpg":"1024x683","h_23915762_640.jpg":"640x427","h_23915762_480.jpg":"480x320","h_23915762_340.jpg":"340x227","h_23915762_220.jpg":"220x147","pp_23915762_1280.jpg":"1280x1628","pp_23915762_1024.jpg":"1024x1303","pp_23915762_640.jpg":"640x814","pp_23915762_480.jpg":"480x611","pp_23915762_340.jpg":"340x432","pp_23915762_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1347","hd_23915763_1920.jpg":"1920x1080","k_23915763_1280.jpg":"1280x1280","k_23915763_1024.jpg":"1024x1024","k_23915763_640.jpg":"640x640","k_23915763_480.jpg":"480x480","k_23915763_340.jpg":"340x340","k_23915763_220.jpg":"220x220","o_23915763_1280.jpg":"1280x898","o_23915763_1024.jpg":"1024x718","o_23915763_640.jpg":"640x449","o_23915763_480.jpg":"480x336","o_23915763_340.jpg":"340x238","o_23915763_220.jpg":"220x154","h_23915763_1280.jpg":"1280x854","h_23915763_1024.jpg":"1024x683","h_23915763_640.jpg":"640x427","h_23915763_480.jpg":"480x320","h_23915763_340.jpg":"340x227","h_23915763_220.jpg":"220x147","pp_23915763_1280.jpg":"1280x1628","pp_23915763_1024.jpg":"1024x1303","pp_23915763_640.jpg":"640x814","pp_23915763_480.jpg":"480x611","pp_23915763_340.jpg":"340x432","pp_23915763_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1482","hd_23915761_1920.jpg":"1920x1080","k_23915761_1280.jpg":"1280x1280","k_23915761_1024.jpg":"1024x1024","k_23915761_640.jpg":"640x640","k_23915761_480.jpg":"480x480","k_23915761_340.jpg":"340x340","k_23915761_220.jpg":"220x220","o_23915761_1280.jpg":"1280x988","o_23915761_1024.jpg":"1024x790","o_23915761_640.jpg":"640x494","o_23915761_480.jpg":"480x370","o_23915761_340.jpg":"340x262","o_23915761_220.jpg":"220x169","h_23915761_1280.jpg":"1280x854","h_23915761_1024.jpg":"1024x683","h_23915761_640.jpg":"640x427","h_23915761_480.jpg":"480x320","h_23915761_340.jpg":"340x227","h_23915761_220.jpg":"220x147","pp_23915761_1280.jpg":"1280x1628","pp_23915761_1024.jpg":"1024x1303","pp_23915761_640.jpg":"640x814","pp_23915761_480.jpg":"480x611","pp_23915761_340.jpg":"340x432","pp_23915761_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1400","hd_23915759_1920.jpg":"1920x1080","k_23915759_1280.jpg":"1280x1280","k_23915759_1024.jpg":"1024x1024","k_23915759_640.jpg":"640x640","k_23915759_480.jpg":"480x480","k_23915759_340.jpg":"340x340","k_23915759_220.jpg":"220x220","o_23915759_1280.jpg":"1280x933","o_23915759_1024.jpg":"1024x746","o_23915759_640.jpg":"640x466","o_23915759_480.jpg":"480x350","o_23915759_340.jpg":"340x247","o_23915759_220.jpg":"220x160","h_23915759_1280.jpg":"1280x854","h_23915759_1024.jpg":"1024x683","h_23915759_640.jpg":"640x427","h_23915759_480.jpg":"480x320","h_23915759_340.jpg":"340x227","h_23915759_220.jpg":"220x147","pp_23915759_1280.jpg":"1280x1628","pp_23915759_1024.jpg":"1024x1303","pp_23915759_640.jpg":"640x814","pp_23915759_480.jpg":"480x611","pp_23915759_340.jpg":"340x432","pp_23915759_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1254","hd_20484554_1920.jpg":"1920x1080","k_20484554_1280.jpg":"1280x1280","k_20484554_1024.jpg":"1024x1024","k_20484554_640.jpg":"640x640","k_20484554_480.jpg":"480x480","k_20484554_340.jpg":"340x340","k_20484554_220.jpg":"220x220","o_20484554_1280.jpg":"1280x836","o_20484554_1024.jpg":"1024x668","o_20484554_640.jpg":"640x418","o_20484554_480.jpg":"480x313","o_20484554_340.jpg":"340x222","o_20484554_220.jpg":"220x143","h_20484554_1280.jpg":"1280x854","h_20484554_1024.jpg":"1024x683","h_20484554_640.jpg":"640x427","h_20484554_480.jpg":"480x320","h_20484554_340.jpg":"340x227","h_20484554_220.jpg":"220x147","pp_20484554_1280.jpg":"1280x1628","pp_20484554_1024.jpg":"1024x1303","pp_20484554_640.jpg":"640x814","pp_20484554_480.jpg":"480x611","pp_20484554_340.jpg":"340x432","pp_20484554_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4013387 Threads: 4 Questions: 118416031 Slow queries: 52274 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3622290 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/pobuna-stanara-u-splitu-preko-noci-su-krenuli-radovi-na-terasi-u-nasem-suvlasnistvu-a-od-radnika-smo-saznali-da-se-otvara-restoran-inspekcija-je-zatvorila-gradiliste-ali-1248137 [printLink] => /split/pobuna-stanara-u-splitu-preko-noci-su-krenuli-radovi-na-terasi-u-nasem-suvlasnistvu-a-od-radnika-smo-saznali-da-se-otvara-restoran-inspekcija-je-zatvorila-gradiliste-ali-1248137?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 495155 [name] => Mažuranićevo šetalište [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mazuranicevo-setaliste [link] => /tag/mazuranicevo-setaliste ) [1] => stdClass Object ( [id] => 331996 [name] => stanari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stanari [link] => /tag/stanari ) [2] => stdClass Object ( [id] => 328765 [name] => poslovni prostor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poslovni-prostor [link] => /tag/poslovni-prostor ) [3] => stdClass Object ( [id] => 239277 [name] => Parkovi i nasadi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => parkovi-i-nasadi [link] => /tag/parkovi-i-nasadi ) [4] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [5] => stdClass Object ( [id] => 602406 [name] => Siniša Gašparević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-24 21:31:21 [main_article_id] => 0 [alias] => sinisa-gasparevic [link] => /tag/sinisa-gasparevic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRENAMJENA PROSTORA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pobuna stanara u Splitu: ‘Preko noći su krenuli radovi na terasi u našem suvlasništvu, a od radnika smo saznali da se otvara restoran! Inspekcija je zatvorila gradilište, ali... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3236 [name] => Ana Franić [username] => ana.franic [email] => ana.franic19@gmail.com [password] => $2y$10$0c/xFYzVkUxu.3JckxR1WeF9P8AbP8.ZRMq2NRth0zPVIlLgcthzi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ana-franic-3236 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1754 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7471820448baecffbae80b49125e63e4?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/23915760.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/23915760.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/23915762.jpg [title] =>

Stanari Petra Jankov Boban, Damir Martić i Mirna Šegvić

Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/23915763.jpg [title] =>


Sporna zajednička terasa

Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/23915761.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/23915759.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/20484554.jpg [title] =>

Siniša Gašparević

Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Stanari na adresi Mažuranićevo šetalište 10, 10a, 10b i 10c, ogorčeni su što će im se u prizemlju zgrade u poslovnom prostoru u kojem je do sada bila trgovina niknuti restoran. Riječ je o poslovnom prostoru na kantunu zgrade koji je pod upravljanjem gradske tvrtke “Parkovi i nasadi”, a zadnja trgovina koja je tu bila je “Mak”.

- Preko noći krenuli su prvo radovi na terasi koja je u našem suvlasništvu, skidao se cijeli sloj i stavljala nova izolacija. Samo su nas dočekala obijena vrata, a unutar poslovnog prostora radovi su išli “tuta forca”. Od radnika smo saznali da će na tom mjestu otvoriti restoran.

Postavljen je fumar gigantskih razmjera, okrenut direktno prema našim stanovima pa nas je sve strah koji miomirisi će se tu širiti, ali i činjenice da će to bitno smanjiti kvalitetu našeg života. Svi znamo na što nam sliči centar grada s nebrojeno restorana koji se otvaraju gdje god mogu.

---

image


Sporna zajednička terasa

Vojko Bašić/Cropix
---

Drugo je i pitanje parkinga koje je kronični problem u cijelom gradu. I ovako ga nema, a na što će to tek izgledati kada restoran otvori. Treće je stvar elementarne pristojnosti. Minimum korektnosti je da nas se obavijestilo što se događa, a ne da mi na kapaljku saznajemo tko radi i što se događa - govore nam stanari Petra Jankov Boban, Damir Martić i Mirna Šegvić s kojima smo se našli ispred zgrade. Nisu oni jedini nezadovoljni stanari, ali u trenutku kada smo mi dolazili bili su slobodni za razgovor s nama.

---

image

Stanari Petra Jankov Boban, Damir Martić i Mirna Šegvić

Vojko Bašić/Cropix
---

Dodaju kako su odmah kontaktirali sve nadležne, kako bi saznali što se događa. Nekoliko puta su pokušali stupiti u kontakt i s gradonačelnikom Ivicom Puljkom i dogradonačelnikom Bojanom Ivoševićem, ali kažu bez uspjeha.

- Jednog dana smo u portunu naišli na radnike koji su prčkali po kutiji od HEP-a. Kad smo ih pitali tko su samo su nam odbrusili. Kontaktirali smo i HEP iz kojeg su nam kazali da nisu imali nikakav nalog za radove na našoj adresi. Kako se oni mogu spojiti na našu kutiju, pa to će preopteretiti cijelu mrežu jer je ovdje riječ o četiri ulaza.

Kad smo vidjeli da se u prostoru odvijaju ozbiljni radovi, kontaktirali smo i građevinsku inspekciju, a da nešto ne štima dokazuje i činjenica da je inspekcija zatvorila gradilište. No, to ne priječi koncesionara i stalno vidimo radnike kako ulaze i izlaze. Na krov prostora, koji se vodi kao zajednička terasa, postavljene su i tri vanjske jedinice za klime, a nas nitko nije pitao za suglasnost - objašnjavaju stanari.

Komunikacija je rješenje

Smatraju da su “Parkovi i nasadi” prije objave natječaja za taj prostor “trebali izaći na lice mjesta i utvrditi postoje li zakonski, sigurnosni, ekološki i humani uvjeti za prenamjenu prostora”.

- Izgleda da je najvažniji novac, a za nas stanare nikoga nije briga. Nitko ne stoji iza nas. Najvažniji kriterij je tko će dati više novaca i na taj se način bez plana i programa stvara kaos u prostoru što rezultira i nezadovoljstvom stanara. Već možemo vidjeti probleme s kojima ćemo se boriti, a to je prekomjerna buka, remećenja javnog reda i mira, gomilanje smeće, a parking da ne spominjemo.

Tu je desetljećima bila trgovina pa smo sigurni da prostor nema kanalizaciju koja bi zadovoljila potrebe restorana. Da se nas stanare uključilo na samo početku i da su svi išli s otvorenim kartama i dobrom komunikacijom, riješilo bi se pola nesporazuma. Ovako smo jasnu poruku dobili, nikog nije briga za stanare - govore nam stanari.

Kažu da je na njihov poziv došao i direktor “Parkova i nasada” Siniša Gašparević, ali ističu, ništa se nije postiglo.

---

image

Siniša Gašparević

Joško Šupić/Cropix
---

- Građani su prepušteni na milost i nemilost korisnicima prostora koji kada uđu u prostor vrše preinake kako im se prohtije ne vodeći računa o posljedicama takvog ponašanja i djelovanja. Uvjerili smo se u to i sami, s nekoliko poslovnih prostora koji spadaju u Tržnicu Bol koja je nama ispred nosa.

Nekoliko je ugostiteljskih objekata bilo u takozvanom objektu “Londra” u sklopu tržnice, a problemi su nicali kao gljive poslije kiše. Tržnica Bol kako je svi zovu je sve samo ne tržnica, to je devastirano i zapušteno. Smatramo da Grad treba hitno donijeti Plan i program gospodarenja poslovnim prostorima kojim bi se specificirali uvjeti i način korištenja svakog jer ne mogu svi biti iste namjene, a to je trgovina i ugostiteljstvo - za kraj nam govore stanari.

Minimalni tehnički uvjeti

Prvo smo kontaktirali Sinišu Gašparevića, direktora gradske tvrtke “Parkovi i nasadi” koja upravlja navedenim prostorom.

- Krov navedenog prostora je u suvlasništvu zgrade, ali i poslovnog prostora. S obzirom na to da je bio u lošem stanju i prokišnjavao je morali smo to sanirati i iz naših sredstava smo to sredili. Svi plaćamo pričuvu pa ako ćemo sve strogo gledati, mogli smo onda zajednički to sanirati, a ne mi sami.

Za sve poslovne prostore kojim upravljamo pod početnu namjenu je stavljeno trgovina, uslužna i ugostiteljska namjena. Ne možemo mi diktirati što će tko raditi. Na najmoprimcima je da ishode minimalne tehničke uvjete i sve papire - kazao nam je direktor Gašparević.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Zlatan Botica, koji je u najmu poslovnog prostora, iznio nam je svoju stranu priče. Zanimalo nas je koje radove izvodi i ima li potrebne dozvole za to, zbog čega mu je Građevinska inspekcija zatvorila gradilište, ali i jesu li njegovi radnici izvodili radove na kutiji za struju.

- Radi se o adaptaciji poslovnog prostora i o izmjeni djelatnosti. Prostor je poslovne namjene i ostaje poslovne namjene nakon adaptacije to jest mijenja se samo djelatnost iz trgovačke u ugostiteljsku. Po ugovoru s najmodavcem “Parkovi i nasadi”, definirana je namjena ovog prostora, koji je u ugovoru označen pod brojem 11, jest trgovačko-ugostiteljska. Stoga smo ostali u okviru predviđene namjene - objasnio nam je Botica.

Dodao je da izvode radove izmjena instalacija i dodavanja jednog sanitarnog čvora koji se izvodi od gips kartonskih elemenata.

- Planirano je da zatražimo minimalne tehničke uvjete (MTU) i uporabnu dozvolu po Zakonu o prostornom uređenju čl. 151 gdje je moguće zatražiti Dozvolu za promjenu namjene i uporabu građevine. Nakon prijave i dolaska građevinske inspekcije, obrazloženo nam je da se ipak ovo smatra građevinskim radovima te da smo dužni zatražiti posebne uvjete i potvrde na glavne projekte.

Napravljena je prijava početka izvođenja radova, ali je bila nepotpuna zbog nepotpune dokumentacije. To je razlog zatvaranja gradilišta dok se ne kompletira dokumentacija - kazao nam je Botica.

Kada smo bili ispred poslovnog prostora zatekli smo radnike, pa nas je zanimalo što su točno radili s obzirom da je gradilište zatvoreno od strane Građevinske inspekcije.

- Jedini radovi koji su se izvodili od naše strane je demontaža fasadne skele i sanacija šahte za vodu koja se nalazi izvan prostora, u svrhu poduzimanja zaštite prolaznika. U unutarnjem dijelu prostora su bila dva djelatnika naše firme koji su čistili prostor nakon radova u njemu i zatvaranja gradilišta - rekao nam je Botica.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Na prozivanje stanara vezano uz radove na kutiji za struju, Botica je istaknuo da to nisu izvodili njegovi radnici.

- Zatražili smo od HEP-a sanaciju dovodnog kabela, izmjenu novih osigurača, zbog mogućnosti iskapčanja. Nakon odrađenih radova stavljena je plomba od HEP-a što nema veze s nama - za kraj nam je kazao Botica.

Kontaktirali smo i građevinsku inspekciju iz koje su nam rekli da je upravni postupak u tijeku te da će nas o rezultatima obavijestiti nakon završetka postupka.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Joško Šupić/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

Stanari Petra Jankov Boban, Damir Martić i Mirna Šegvić

Vojko Bašić/Cropix


Sporna zajednička terasa

Joško Šupić/Cropix

Siniša Gašparević

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/pobuna-stanara-u-splitu-preko-noci-su-krenuli-radovi-na-terasi-u-nasem-suvlasnistvu-a-od-radnika-smo-saznali-da-se-otvara-restoran-inspekcija-je-zatvorila-gradiliste-ali-1248137 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0e2d71e8b0ff0ddf8d84deef182ebd4f1b94062d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pobuna+stanara+u+Splitu%3A+%E2%80%98Preko+no%C4%87i+su+krenuli+radovi+na+terasi+u+na%C5%A1em+suvlasni%C5%A1tvu%2C+a+od+radnika+smo+saznali+da+se+otvara+restoran%21+Inspekcija+je+zatvorila+gradili%C5%A1te%2C+ali...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpobuna-stanara-u-splitu-preko-noci-su-krenuli-radovi-na-terasi-u-nasem-suvlasnistvu-a-od-radnika-smo-saznali-da-se-otvara-restoran-inspekcija-je-zatvorila-gradiliste-ali-1248137 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpobuna-stanara-u-splitu-preko-noci-su-krenuli-radovi-na-terasi-u-nasem-suvlasnistvu-a-od-radnika-smo-saznali-da-se-otvara-restoran-inspekcija-je-zatvorila-gradiliste-ali-1248137 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRENAMJENA PROSTORA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitPRENAMJENA PROSTORA

Pobuna stanara u Splitu: ‘Preko noći su krenuli radovi na terasi u našem suvlasništvu, a od radnika smo saznali da se otvara restoran! Inspekcija je zatvorila gradilište, ali...

Piše Ana Franić
12. prosinca 2022. - 10:23

Stanari na adresi Mažuranićevo šetalište 10, 10a, 10b i 10c, ogorčeni su što će im se u prizemlju zgrade u poslovnom prostoru u kojem je do sada bila trgovina niknuti restoran. Riječ je o poslovnom prostoru na kantunu zgrade koji je pod upravljanjem gradske tvrtke “Parkovi i nasadi”, a zadnja trgovina koja je tu bila je “Mak”.

- Preko noći krenuli su prvo radovi na terasi koja je u našem suvlasništvu, skidao se cijeli sloj i stavljala nova izolacija. Samo su nas dočekala obijena vrata, a unutar poslovnog prostora radovi su išli “tuta forca”. Od radnika smo saznali da će na tom mjestu otvoriti restoran.

Postavljen je fumar gigantskih razmjera, okrenut direktno prema našim stanovima pa nas je sve strah koji miomirisi će se tu širiti, ali i činjenice da će to bitno ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 15:17