stdClass Object ( [id] => 1266913 [title] => Počele su prijave za fakultete: najveća je konkurencija na studiju logopedije, a navala je i na jedan splitski studij [alias] => pocele-su-prijave-za-fakultete-najveca-je-konkurencija-na-studiju-logopedije-a-navala-je-i-na-jedan-splitski-studij [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Studij logopedije na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu godinama je jedan od najtraženijih i najpopularnijih studija u zemlji, a iznenađenja nema ni na prijavama za upis na fakultete u novoj 2023./2024. akademskoj godini.

Studij koji upisuje samo 50 novih “brucoša” godišnje već je u ovom trenutku prvi izbor za 278 ovogodišnjih maturanata, što znači da na jedno upisno mjesto konkurira 5,56 kandidata kojima je to prvi izbor, dok je ukupan broj prijava još i veći - čak 734. Kada su u pitanju najpoželjniji studiji, slijedi izvanredni stručni studij sestrinstva na zagrebačkom Zdravstvenom veleučilištu (omjer 4,5) te psihologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (omjer 3,99).

Što se tiče studija u Dalmaciji, trenutačno je najtraženija - a nalazi se i među prvih deset u zemlji - fizioterapija na Odjelu zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, za čijih je 13 upisnih mjesta dosad stigla 141 prijava, a za 39 kandidata to je prvi izbor. To znači da se u ovom trenutku gotovo tri kandidata (omjer 2,79) kojima je to prvi izbor bori za jedno upisno mjesto na tom studiju. Na Sveučilištu u Zadru, tradicionalno, prednjači studij psihologije, a u Dubrovniku nautike.

To pokazuje prva ovogodišnja tablica najpoželjnijih studija prema izboru maturanata i ostalih kandidata, a koju je ovih dana objavio Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) nakon što su 1. veljače ovogodišnji maturanti počeli s prijavama studijskih programa koje žele upisati.

Podsjetimo u nekoliko riječi - maturanti mogu ukupno prijaviti deset studija, poredanih prema prioritetima za upis, a tu listu moći će mijenjati sve do objave konačnih rezultata državne mature 19. srpnja do 13.59 sati. U ovom trenutku u ponudi je ukupno 915 redovnih i izvanrednih studija na našim javnim i privatnim sveučilištima, veleučilištima i visokim školama.

Kriterij popularnosti studija prema omjeru prvih izbora i ukupne upisne kvote zapravo je najbolji pokazatelj na koje je studije najveća navala i pritisak, pa maturanti do konačne odluke mogu sami procijeniti kolike su im šanse za upis na određeni studij.

Naravno, do srpnja će se redoslijed i na osobnim i na ovoj ukupnoj listi poželjnih studija ponešto promijeniti. Ali, u ovom trenutku, pokazuju podaci AZVO, osim prethodno spomenutih, gužve će biti i – kako je to tipično za mlade generacije – na studiju animiranog filma i novih medija na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, gdje se za 16 upisnih mjesta prijavilo dosad 105 kandidata, a za njih 53 (omjer 3,31) to je prvi izbor.

Navala u kriminaliste

Sličan je pritisak i na studij grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci (omjer 2,87), a umjetnički nastrojenoj novoj generaciji maturanata zanimljiv je i studij dizajna na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, gdje također više od tri kandidata kojima je to prvi izbor konkurira za jedno upisno mjesto.

Među prvih deset najtraženijih studija u zemlji trenutno je i kriminalistika na zagrebačkoj Visokoj policijskoj školi, ali i aeronautika – modul vojni pilot na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti.

Na Sveučilištu u Splitu u ovome je trenutku također vrlo tražen studij dizajna vizualnih komunikacija na Umjetničkoj akademiji (omjer 2,5), potom farmacija, gluma, kiparstvo, arhitektura i urbanizam, filmska i medijska umjetnost, komunikacija i mediji, rani i predškolski odgoj i obrazovanje te medicina.

U Zadru, osim psihologije, dobro stoje i studij ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te studij menadžmenta, dok u Dubrovniku, iako velikog pritiska zapravo nema (manje od jednog kandidata konkurira za jedno upisno mjesto na studiju prvog izbora) iza nautike po interesu dolazi studij konzervacije-restauracije - smjer drvo, papir, tekstil, metal i keramika.

Medicina i FER u vrhu

Za upis novih studenata, međutim, jako će se morati namučiti na veleučilištima u Šibeniku te “Marko Marulić” u Kninu, gdje predviđene upisne kvote daleko nadmašuju (trenutno) zanimanje potencijalnih kandidata.

Općenito, logopedija (osim Zagreba, izvodi se i u Rijeci), brojni umjetnički studiji, arhitektura, medicina, psihologija, farmacija, dentalna medicina, računarstvo, pojedini studiji na kineziologiji, engleski jezik, ekonomija u Zagrebu, molekularna biologija, manje-više atraktivni su i ovogodišnjoj generaciji maturanata.

Kada se uzme u obzir samo kriterij prvog izbora maturanata, razloga za zabrinutost nemaju medicinski fakulteti u zemlji, a svakako ne zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva za čiji je studij elektrotehnike i informacijske tehnologije i računarstva dosad stiglo i najviše ukupnih prijava i najviše “oznaka” prvog izbora.

Ukupna upisna kvota na tome je studiju 615 mjesta, a prijavilo se čak 1412 maturanata, od kojih je za njih 821 to prvi izbor (omjer 1,26). Na drugome je mjestu medicina u Zagrebu, za koju je dosad stiglo čak 925 prijava, a za 548 to je prvi izbor. I u Splitu je dosad najviše ukupnih prijava stiglo za studij medicine (čak 570) i najviše kandidata (103) navodi ga kao prioritet za upis, a ukupnih upisnih mjesta je 90. 

---

Privatna učilišta u problemu

Brojna visoka učilišta, osobito privatna, morat će dobro ‘uprijeti’ ne bi li pridobila nove studente, ali i mnogi studiji na javnim sveučilištima nisu pretjerano atraktivni
mladim generacijama. Na primjer, niti jedna jedina prijava dosad nije stigla za 16 studijskih programa, među kojima, primjerice, za redovni dvopredmetni studij slovačkog jezika i književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu (18 mjesta), izvanredni studij ljevarstva na Metalurškom fakultetu u Sisku (20 mjesta) ili izvanredni stručni studij teologije na Visokom evanđeoskom teološkom učilištu u
Osijeku (40 mjesta).

Čak 127 studijskih programa niti jedan budući student nije označio kao prvi izbor, a njih oko 600 prioritet je za manje od deset kandidata. U Splitu, na primjer, kada su u pitanju redoviti studiji s upisnom kvotom većom od deset, nikome nije prvi izbor studij kemijske tehnologije - smjer zaštita okoliša na Kemijsko-tehnološkom fakultetu, premda je predviđen upis 24 ‘brucoša’, a prijavilo se dosad 12 kandidata.

---

---

Pada interes za pravo

Nastavlja se pad interesa za pravne fakultete u zemlji, a da se vodimo prema trenutačnim željama maturanata, pitanje je koliko bi njih uspjelo popuniti i redovnu upisnu kvotu.

Na primjer, splitski Pravni fakultet u prvu godinu na studiju prava u novoj akademskoj godini prima 220 ‘brucoša’, dosad su zaprimili 197 prijava, a samo 51 kandidat navodi taj studij kao prvi izbor (omjer 0,23).

U Zagrebu na Pravu kvota je 632 mjesta, ukupno 692 maturanta zasad su izrazila želju ondje se upisati, ali samo za njih 187 to je prioritet. U Osijeku je upisna kvota 155, prijavilo se 212 kandidata, a samo za njih 28 to je prvi izbor, dok je u Rijeci (180 mjesta) pravo prioritet za 45 kandidata.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => naša budućnost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => naša budućnost 0 5128 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-20 13:08:05 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-22 07:13:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-02-22 07:13:45 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7407 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Počele su prijave za fakultete: najveća je konkurencija na studiju logopedije, a navala je i na jedan splitski studij [metakey] => studiranje, logopedija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/20\/24358344.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/20\/24358346.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Mehkek\/Cropix","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Logopedija je ve\u0107 niz godina u vrhu tra\u017eenih fakuleteta<\/p>","

Mladima su zanimljivi svi studiji koji imaju veze s medicinom, a fizioterapija posebno<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24358344_1920.jpg":"1920x1080","k_24358344_1280.jpg":"1280x1280","k_24358344_1024.jpg":"1024x1024","k_24358344_640.jpg":"640x640","k_24358344_480.jpg":"480x480","k_24358344_340.jpg":"340x340","k_24358344_220.jpg":"220x220","o_24358344_1280.jpg":"1280x853","o_24358344_1024.jpg":"1024x682","o_24358344_640.jpg":"640x426","o_24358344_480.jpg":"480x320","o_24358344_340.jpg":"340x226","o_24358344_220.jpg":"220x146","h_24358344_1280.jpg":"1280x854","h_24358344_1024.jpg":"1024x683","h_24358344_640.jpg":"640x427","h_24358344_480.jpg":"480x320","h_24358344_340.jpg":"340x227","h_24358344_220.jpg":"220x147","pp_24358344_1280.jpg":"1280x1628","pp_24358344_1024.jpg":"1024x1303","pp_24358344_640.jpg":"640x814","pp_24358344_480.jpg":"480x611","pp_24358344_340.jpg":"340x432","pp_24358344_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24358346_1920.jpg":"1920x1080","k_24358346_1280.jpg":"1280x1280","k_24358346_1024.jpg":"1024x1024","k_24358346_640.jpg":"640x640","k_24358346_480.jpg":"480x480","k_24358346_340.jpg":"340x340","k_24358346_220.jpg":"220x220","o_24358346_1280.jpg":"1280x853","o_24358346_1024.jpg":"1024x682","o_24358346_640.jpg":"640x426","o_24358346_480.jpg":"480x320","o_24358346_340.jpg":"340x226","o_24358346_220.jpg":"220x146","h_24358346_1280.jpg":"1280x854","h_24358346_1024.jpg":"1024x683","h_24358346_640.jpg":"640x427","h_24358346_480.jpg":"480x320","h_24358346_340.jpg":"340x227","h_24358346_220.jpg":"220x147","pp_24358346_1280.jpg":"1280x1628","pp_24358346_1024.jpg":"1024x1303","pp_24358346_640.jpg":"640x814","pp_24358346_480.jpg":"480x611","pp_24358346_340.jpg":"340x432","pp_24358346_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15446626 Threads: 5 Questions: 3196107234 Slow queries: 7188352 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235899932 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/pocele-su-prijave-za-fakultete-najveca-je-konkurencija-na-studiju-logopedije-a-navala-je-i-na-jedan-splitski-studij-1266913 [printLink] => /split/pocele-su-prijave-za-fakultete-najveca-je-konkurencija-na-studiju-logopedije-a-navala-je-i-na-jedan-splitski-studij-1266913?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 480848 [name] => studiranje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => studiranje [link] => /tag/studiranje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 666679 [name] => logopedija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-10 09:29:58 [main_article_id] => 0 [alias] => logopedija [link] => /tag/logopedija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => naša budućnost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Počele su prijave za fakultete: najveća je konkurencija na studiju logopedije, a navala je i na jedan splitski studij [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/20/24358344.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Mehkek/Cropix [mainImageDesc] =>

Logopedija je već niz godina u vrhu traženih fakuleteta

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/20/24358344.jpg [title] =>

Logopedija je već niz godina u vrhu traženih fakuleteta

Goran Mehkek/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/20/24358346.jpg [title] =>

Mladima su zanimljivi svi studiji koji imaju veze s medicinom, a fizioterapija posebno

Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Studij logopedije na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu godinama je jedan od najtraženijih i najpopularnijih studija u zemlji, a iznenađenja nema ni na prijavama za upis na fakultete u novoj 2023./2024. akademskoj godini.

Studij koji upisuje samo 50 novih “brucoša” godišnje već je u ovom trenutku prvi izbor za 278 ovogodišnjih maturanata, što znači da na jedno upisno mjesto konkurira 5,56 kandidata kojima je to prvi izbor, dok je ukupan broj prijava još i veći - čak 734. Kada su u pitanju najpoželjniji studiji, slijedi izvanredni stručni studij sestrinstva na zagrebačkom Zdravstvenom veleučilištu (omjer 4,5) te psihologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (omjer 3,99).

Što se tiče studija u Dalmaciji, trenutačno je najtraženija - a nalazi se i među prvih deset u zemlji - fizioterapija na Odjelu zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, za čijih je 13 upisnih mjesta dosad stigla 141 prijava, a za 39 kandidata to je prvi izbor. To znači da se u ovom trenutku gotovo tri kandidata (omjer 2,79) kojima je to prvi izbor bori za jedno upisno mjesto na tom studiju. Na Sveučilištu u Zadru, tradicionalno, prednjači studij psihologije, a u Dubrovniku nautike.

To pokazuje prva ovogodišnja tablica najpoželjnijih studija prema izboru maturanata i ostalih kandidata, a koju je ovih dana objavio Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) nakon što su 1. veljače ovogodišnji maturanti počeli s prijavama studijskih programa koje žele upisati.

Podsjetimo u nekoliko riječi - maturanti mogu ukupno prijaviti deset studija, poredanih prema prioritetima za upis, a tu listu moći će mijenjati sve do objave konačnih rezultata državne mature 19. srpnja do 13.59 sati. U ovom trenutku u ponudi je ukupno 915 redovnih i izvanrednih studija na našim javnim i privatnim sveučilištima, veleučilištima i visokim školama.

Kriterij popularnosti studija prema omjeru prvih izbora i ukupne upisne kvote zapravo je najbolji pokazatelj na koje je studije najveća navala i pritisak, pa maturanti do konačne odluke mogu sami procijeniti kolike su im šanse za upis na određeni studij.

Naravno, do srpnja će se redoslijed i na osobnim i na ovoj ukupnoj listi poželjnih studija ponešto promijeniti. Ali, u ovom trenutku, pokazuju podaci AZVO, osim prethodno spomenutih, gužve će biti i – kako je to tipično za mlade generacije – na studiju animiranog filma i novih medija na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, gdje se za 16 upisnih mjesta prijavilo dosad 105 kandidata, a za njih 53 (omjer 3,31) to je prvi izbor.

Navala u kriminaliste

Sličan je pritisak i na studij grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci (omjer 2,87), a umjetnički nastrojenoj novoj generaciji maturanata zanimljiv je i studij dizajna na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, gdje također više od tri kandidata kojima je to prvi izbor konkurira za jedno upisno mjesto.

Među prvih deset najtraženijih studija u zemlji trenutno je i kriminalistika na zagrebačkoj Visokoj policijskoj školi, ali i aeronautika – modul vojni pilot na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti.

Na Sveučilištu u Splitu u ovome je trenutku također vrlo tražen studij dizajna vizualnih komunikacija na Umjetničkoj akademiji (omjer 2,5), potom farmacija, gluma, kiparstvo, arhitektura i urbanizam, filmska i medijska umjetnost, komunikacija i mediji, rani i predškolski odgoj i obrazovanje te medicina.

U Zadru, osim psihologije, dobro stoje i studij ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te studij menadžmenta, dok u Dubrovniku, iako velikog pritiska zapravo nema (manje od jednog kandidata konkurira za jedno upisno mjesto na studiju prvog izbora) iza nautike po interesu dolazi studij konzervacije-restauracije - smjer drvo, papir, tekstil, metal i keramika.

Medicina i FER u vrhu

Za upis novih studenata, međutim, jako će se morati namučiti na veleučilištima u Šibeniku te “Marko Marulić” u Kninu, gdje predviđene upisne kvote daleko nadmašuju (trenutno) zanimanje potencijalnih kandidata.

Općenito, logopedija (osim Zagreba, izvodi se i u Rijeci), brojni umjetnički studiji, arhitektura, medicina, psihologija, farmacija, dentalna medicina, računarstvo, pojedini studiji na kineziologiji, engleski jezik, ekonomija u Zagrebu, molekularna biologija, manje-više atraktivni su i ovogodišnjoj generaciji maturanata.

Kada se uzme u obzir samo kriterij prvog izbora maturanata, razloga za zabrinutost nemaju medicinski fakulteti u zemlji, a svakako ne zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva za čiji je studij elektrotehnike i informacijske tehnologije i računarstva dosad stiglo i najviše ukupnih prijava i najviše “oznaka” prvog izbora.

Ukupna upisna kvota na tome je studiju 615 mjesta, a prijavilo se čak 1412 maturanata, od kojih je za njih 821 to prvi izbor (omjer 1,26). Na drugome je mjestu medicina u Zagrebu, za koju je dosad stiglo čak 925 prijava, a za 548 to je prvi izbor. I u Splitu je dosad najviše ukupnih prijava stiglo za studij medicine (čak 570) i najviše kandidata (103) navodi ga kao prioritet za upis, a ukupnih upisnih mjesta je 90. 

---

Privatna učilišta u problemu

Brojna visoka učilišta, osobito privatna, morat će dobro ‘uprijeti’ ne bi li pridobila nove studente, ali i mnogi studiji na javnim sveučilištima nisu pretjerano atraktivni
mladim generacijama. Na primjer, niti jedna jedina prijava dosad nije stigla za 16 studijskih programa, među kojima, primjerice, za redovni dvopredmetni studij slovačkog jezika i književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu (18 mjesta), izvanredni studij ljevarstva na Metalurškom fakultetu u Sisku (20 mjesta) ili izvanredni stručni studij teologije na Visokom evanđeoskom teološkom učilištu u
Osijeku (40 mjesta).

Čak 127 studijskih programa niti jedan budući student nije označio kao prvi izbor, a njih oko 600 prioritet je za manje od deset kandidata. U Splitu, na primjer, kada su u pitanju redoviti studiji s upisnom kvotom većom od deset, nikome nije prvi izbor studij kemijske tehnologije - smjer zaštita okoliša na Kemijsko-tehnološkom fakultetu, premda je predviđen upis 24 ‘brucoša’, a prijavilo se dosad 12 kandidata.

---

---

Pada interes za pravo

Nastavlja se pad interesa za pravne fakultete u zemlji, a da se vodimo prema trenutačnim željama maturanata, pitanje je koliko bi njih uspjelo popuniti i redovnu upisnu kvotu.

Na primjer, splitski Pravni fakultet u prvu godinu na studiju prava u novoj akademskoj godini prima 220 ‘brucoša’, dosad su zaprimili 197 prijava, a samo 51 kandidat navodi taj studij kao prvi izbor (omjer 0,23).

U Zagrebu na Pravu kvota je 632 mjesta, ukupno 692 maturanta zasad su izrazila želju ondje se upisati, ali samo za njih 187 to je prioritet. U Osijeku je upisna kvota 155, prijavilo se 212 kandidata, a samo za njih 28 to je prvi izbor, dok je u Rijeci (180 mjesta) pravo prioritet za 45 kandidata.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/Cropix Shutterstock
Goran Mehkek/Cropix

Logopedija je već niz godina u vrhu traženih fakuleteta

Shutterstock

Mladima su zanimljivi svi studiji koji imaju veze s medicinom, a fizioterapija posebno

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/pocele-su-prijave-za-fakultete-najveca-je-konkurencija-na-studiju-logopedije-a-navala-je-i-na-jedan-splitski-studij-1266913 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e77faabd7376a3b23771169b2296667e0fd472dd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Po%C4%8Dele+su+prijave+za+fakultete%3A+najve%C4%87a+je+konkurencija+na+studiju+logopedije%2C+a+navala+je+i+na+jedan+splitski+studij&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpocele-su-prijave-za-fakultete-najveca-je-konkurencija-na-studiju-logopedije-a-navala-je-i-na-jedan-splitski-studij-1266913 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpocele-su-prijave-za-fakultete-najveca-je-konkurencija-na-studiju-logopedije-a-navala-je-i-na-jedan-splitski-studij-1266913 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => naša budućnost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitnaša budućnost

Počele su prijave za fakultete: najveća je konkurencija na studiju logopedije, a navala je i na jedan splitski studij

Piše Marijana Cvrtila
22. veljače 2023. - 08:13

Studij logopedije na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu godinama je jedan od najtraženijih i najpopularnijih studija u zemlji, a iznenađenja nema ni na prijavama za upis na fakultete u novoj 2023./2024. akademskoj godini.

Studij koji upisuje samo 50 novih “brucoša” godišnje već je u ovom trenutku prvi izbor za 278 ovogodišnjih maturanata, što znači da na jedno upisno mjesto konkurira 5,56 kandidata kojima je to prvi izbor, dok je ukupan broj prijava još i veći - čak 734. Kada su u pitanju najpoželjniji studiji, slijedi izvanredni stručni studij sestrinstva na zagrebačkom Zdravstvenom veleučilištu (omjer 4,5) te psihologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (omjer 3,99).

Što se tiče studija u Dalmaciji, trenutačno je najtraženija - a nalazi se i među ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 05:54