stdClass Object ( [id] => 1081676 [title] => Popričali smo s najboljim studentima prestižnog splitskog fakulteta, imaju i savjet za buduće brucoše: Ako ti je medicina drugi izbor, bolje da ti nije na popisu [alias] => popricali-smo-s-najboljim-studentima-prestiznog-splitskog-fakulteta-imaju-i-savjet-da-buduce-brucose-ako-ti-je-medicina-drugi-izbor-bolje-da-ti-nije-na-popisu [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Splitsko sveučilište može se pohvaliti brojnim uspješnim studentima, a kako nemamo mjesta predstaviti baš sve, iz broja u broj ćemo vam donositi razgovore s nekima od najboljih sa svake sastavnice Sveučilišta u Splitu. Prvi po redu su Mia Maretić, Ivan Čović i Christian Libers, studenti Medicinskog fakulteta. Mia je peta godina studija Dentalna medicina, Ivan je peta godina studija Medicina a Christian šesta godina studija Medicina na engleskom jeziku.

- Medicinski fakultet bio je moj prvi izbor prilikom odabira fakulteta. Od djetinjstva sam voljela stvarati predmete vlastitim rukama te sam jako kreativna po prirodi. Vještina i znanje dvije su neophodne stavke u dentalnoj medicini koje se međusobno isprepleću. Baš ta njihova neraskidiva veza čini naše zanimanje posebnim. Jedina dvojba bila je pri odabiru između iskustva studiranja u drugom mjestu i ostanka u rodnom Splitu.

Činjenica da je Splitsko sveučilište svjetski priznato i da slovi za najbolje u državi riješila je moje dvojbe i omogućila mi da slijedim snove iz topline vlastitog doma. Nakon studija voljela bih upisati doktorski i specijalistički studij te dodatno usavršiti svoja znanja i vještine na području dentalne medicine. Osim kliničkog rada zanima me i znanstveni rad, a rado bih se okušala i na području nastave i obrazovanja ukoliko mi se ukaže takva prilika za rad - podijelila je s nama Mia koja je ujedno i dobitnica Dekanove nagrade 2018. kao najbolja studentica na godini sa zavidnim prosjekom ocjena tokom studiranja od 4.7.

Puno ulaganja

Njezin kolega Ivan trenutno ima prosjek ocjena 4,8 te je također dobitnik Dekanove nagrade za izniman uspjeh na fakultetu, a ujedno je i volonter u studentskoj udruzi CroMSIC te od ove godine predsjednik Studentskog zbora Medicinskog fakulteta i član predsjedništva Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu.
Ivanu je Medicinski fakultet također bio prvi izbor prilikom upisa.

---

image
Ivan Čović: Želio bih iskusiti klinički rad, ali želio bih i nastaviti dodatno obrazovanje u vidu poslijediplomskog studij
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

“Još sam od malih nogu uvijek sanjao i pričao kako želim postati liječnik. Naravno, ne mogu reći kako nije bilo perioda kada sam se premišljao oko toga izbora. Većim dijelom zbog toga što sam pohađao Prirodoslovno-matematičku gimnaziju koja mi je dodatno usadila ljubav prema matematici, fizici i programiranju. Zbog toga sam jedan dio srednje škole proveo razmišljajući kako bih mogao upisati računarstvo na nekom od naših fakulteta. Na kraju je ipak presudila dječačka želja da postanem doktor zbog čega niti malo ne žalim.

Vezano uz planove nakon studija, teško mi je odlučiti se za samo jedan smjer. Želio bih iskusiti klinički rad, ali želio bih i nastaviti dodatno obrazovanje u vidu poslijediplomskog studija. Trudim se pronaći opciju u kojoj ću zadovoljiti obje svoje želje - podijelio je s nama Ivan kojega smo također priupitali, uzevši u obzir težinu ovog studija, odakle pronalazi motivaciju za učenjem.

- Vodim se starom izrekom da je svakome vlastita muka najteža, tako da izbjegavam suditi o tome koliko je koji fakultet težak, ali iskreno mogu reći da se puno vremena mora uložiti u studij medicine. Sve te silne obaveze vuku sa sobom i stres, ali ja imam veliku sreću da mi je obitelj izrazito velika potpora što mnogo olakšava situaciju.

Komunicirajući s ljudima kojima je narušeno zdravlje postanete svjesniji koliko je zdravlje bitno za sreću pojedinca te se u, usporedbi s time, sve brige oko fakulteta spuste na niže razine. Priznajem i da imam dosta sreće te sam zahvalan što uza sebe imam djevojku koja razumije zašto ponekad nemam vremena da se nađemo i koja mi je uvijek velika podrška u svemu - kaže Ivan, a njegovo mišljenje dijeli i Mia.

---

image
Mia Maretić: Jedina dvojba bila je pri odabiru između iskustva studiranja u drugom mjestu i ostanka u rodnom Splitu. Činjenica da je Sveučilište u Splitu svjetski priznato i da slovi za najbolje u državi, riješila je moju dilemu
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

- Osim organizacije nastave, potrebno je organizirati i slobodno vrijeme. Učenje zauzima veći dio dana, a preostalo vrijeme nastojim se posvetiti tjelesnim aktivnostima i okružiti pozitivnim ljudima. Upravo to dvoje najbolji su borci protiv stresa - smatra.
Kao i svi uspješni studenti, oboje sudjeluju u brojnim nastavnim i izvannastavnim aktivnostima.

- Osim kliničkih vježbi često kao student imam priliku sudjelovati na brojnim kongresima u organizaciji fakulteta ili samih studenata. Upravo prošli mjesec prisustvovali smo radionici o primjeni najnovije tehnologije naziva PRGF i samostalno ugrađivali implantat u životinjsku kost. Izvan fakulteta uglavnom sam usmjerena na usavršavanje svojih jezičnih kompetencija. Pohađam školu njemačkog jezika, a nastojim i poboljšati svoje znanje engleskog jezika smatrajući da uvijek ima prostora za napredak. Učenje jezika čini dostupnim pretraživanje i pregled literature na drugim jezicima, ali i doprinosi osobnom razvoju i proširuje vidike. Mislim da je ulaganje u znanje najbolje investicija- mišljenja je Mia.

Njen kolega Ivan također je uključen u mnoge aktivnosti pa osim toga što je član studentske udruge CroMSIC te obnaša funkciju predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, uz sve to ima i studentski posao. “Volim rad s djecom tako da radim kao animator za djecu i kao maskota. Volim taj posao jer je dosta drugačiji od onoga što mogu iskusiti na fakultetu i veseli me činjenica što time mogu biti financijski samostalniji.

Također redovito nastupam za fakultet na natjecanjima u rukometu te sam kratko bio i član sveučilišne ekipe. Vidi se i ozbiljan napredak u kvaliteti studentskog živote te i sam koristim brojne pogodnosti dobivene kroz njihove projekte (UniSport fitness, škola penjanja…).

Bio sam i na dvjema studentskim razmjenama tokom ljeta, a sada, ukoliko mi to pandemija korona virusa dopusti, planiram i treću. Iskustvo rada na projektima izvan Hrvatske i upoznavanje novih kultura je svakako nešto što bih preporučio svim studentima- kazao je Ivan.

Tokom pandemije koronavirusa, još jednom smo shvatili i osvijestili važnost doktora u zajednici, ali stvarnost je da mnogi mladi liječnici odlaze u inozemstvo.

---

image
Medicina može biti samo prvi izbor, ukoliko je drugi, bolje je da uopće nije na popisu, tvrde Mia Maretić i Ivan Čović
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

- Brojni mladi liječnici odlaze u inozemstvo upravo u potrazi za afirmacijom. Osobno podržavam odlazak u inozemstvo u službi stručnog usavršavanja, upoznavanja s novim tehnologijama i stjecanja novih znanja, ali pod uvjetom da se ti liječnici vrate i prenesu svoje spoznaje na nove generacije. Upravo na taj način dodatno obogaćuju svoju zemlju i potiču napredak vlastitog zanimanja u njoj. Ne smatram da bi odlazak trebao biti trajno rješenje jer se danas u Hrvatskoj mladima nude brojne mogućnosti i prilike za rad u sektoru zdravstvenih djelatnosti- smatra Mia.

Za kraj smo ih upitali o njihovom cjelokupnom iskustvu studiranja kao i preporuci mlađim generacijama za studiranje na Medicinskom fakultetu.
- Valja prvo dobro razmisliti je li medicina uistinu ono u čemu se vide. Jedan od boljih savjeta kojih sam dobio prilikom upisa na fakultet je taj da ti medicina može biti samo prvi izbor, ako je drugi, bolje je da uopće nije na popisu. Ako je tomu tako, iskreno preporučujem fakultet u Splitu te smatram da s time ne mogu pogriješiti - za kraj je poručio Ivan.

---

Iskustvo stranog studenta Christiana Libersa: Dolazak u Split najbolja mi je odluka u životu

 

Christian Libers dolazi iz Njemačke, a na splitskom Medicinskom fakultetu je na šestoj godini studija Medicina na engleskom jeziku s trenutnim prosjekom od 4,5. Neko vrijeme htio je ići bratovim stopama i studirati inženjerstvo, ali se na kraju ipak odlučio za medicinu.

“U jednom trenutku sam stao i sjetio se svog dječačkog sna o tome da postanem doktor, shvatio sam da me to i dalje drži te sam se tako odlučio za Medicinski fakultet”, kaže Christian koji je u Split došao na nagovor majke koja je na internetu vidjela mogućnost studiranje medicine na engleskome jeziku.

“U Splitu i inače ljetujem s obitelji, zaljubljen sam u grad. Kada mi je majka spomenula mogućnost studiranja u prekrasnom gradu u kojem ljudi ljetuju, odmah sam se prijavio”, kroz smijeh nam kaže naš sugovornik koji se itekako snašao i uklopio na Sveučilištu u Splitu.

“Ono što mi je na početku izgledalo pomalo zastrašujuće, na kraju se pretvorilo u moju najbolju odluku u životu. Dolaskom u Split sam još više zavolio svoju profesiju. Atmosfera na predavanjima je ugodna, profesori pristupačni i spremni pomoći.

I u trenucima kada možda izgubim motivaciju za učenjem, sjetim se da sam izabrao ovaj studij da bi pomagao ljudima. Motivacija se odmah vrati”, kaže Christian koji je trenutno u Njemačkoj na kliničkim rotacijama u poljima ginekologije, kirurgije i interne medicine.

“Rotacije su dio studijskog programa, omogućuju učenje i učvršćivanje praktičnih vještina kao i pomoć u borbi protiv pandemije na prvoj crti bojišnice. Susret s pacijentima, uzimanje povijesti bolesti i postavljanje dijagnoze ključni su aspekti rotacija. Uz to što sam mogao pomagati u operacijama, zaljubio sam se u kirurške umjetnosti i zanate, tako da se prijavljujem na specijalizaciju iz opće kirurgije u Švicarskoj, Njemačkoj i Norveškoj.

Još ne mogu sa sigurnošću reći u kojem ću točno području završiti, ali siguran sam da želim na kraju postati profesor i svoju fascinaciju medicinom pokušati prenijeti na sljedeće generacije'.
Christian je petu godinu studiranja proveo u Njemačkoj kao dio Erasmus Study programa, ali ipak kaže da mu je u Splitu ljepše.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BUDUĆI DOKTORI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => BUDUĆI DOKTORI 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-04 12:06:31 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Mila Puljiz/Universitas [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-04 12:46:57 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-03-04 12:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2541 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/04\/17063140.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/04\/16846114.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/04\/16846122.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/04\/16846118.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/04\/16846082.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/04\/16896904.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/04\/16896902.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix, Privatna Snimka","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Najbolji studenti splitskog Medicinskog fakulteta","Medicina mo\u017ee biti samo prvi izbor, ukoliko je drugi, bolje je da uop\u0107e nije na popisu, tvrde Mia Mareti\u0107 i Ivan \u010covi\u0107","Mia Mareti\u0107:\u00a0Jedina dvojba bila je pri odabiru izme\u0111u iskustva studiranja u drugom mjestu i ostanka u rodnom Splitu. \u010cinjenica da je Sveu\u010dili\u0161te u Splitu svjetski priznato i da slovi za najbolje u dr\u017eavi, rije\u0161ila je moju dilemu","Ivan \u010covi\u0107:\u00a0\u017delio bih iskusiti klini\u010dki rad, ali \u017eelio bih i nastaviti dodatno obrazovanje u vidu poslijediplomskog studij","Medicina mo\u017ee biti samo prvi izbor, ukoliko je drugi, bolje je da uop\u0107e nije na popisu, tvrde Mia Mareti\u0107 i Ivan \u010covi\u0107","Christian Libers: 'Dolaskom u Split sam jo\u0161 vi\u0161e zavolio svoju profesiju'","Christian Libers: 'Dolaskom u Split sam jo\u0161 vi\u0161e zavolio svoju profesiju'"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1536","hd_17063140_1920.jpg":"1920x1080","k_17063140_1280.jpg":"1280x1280","k_17063140_1024.jpg":"1024x1024","k_17063140_640.jpg":"640x640","k_17063140_480.jpg":"480x480","k_17063140_340.jpg":"340x340","k_17063140_220.jpg":"220x220","o_17063140_1280.jpg":"1280x1024","o_17063140_1024.jpg":"1024x819","o_17063140_640.jpg":"640x512","o_17063140_480.jpg":"480x384","o_17063140_340.jpg":"340x272","o_17063140_220.jpg":"220x176","h_17063140_1280.jpg":"1280x854","h_17063140_1024.jpg":"1024x683","h_17063140_640.jpg":"640x427","h_17063140_480.jpg":"480x320","h_17063140_340.jpg":"340x227","h_17063140_220.jpg":"220x147","pp_17063140_1280.jpg":"1006x1280","pp_17063140_1024.jpg":"805x1024","pp_17063140_640.jpg":"503x640","pp_17063140_480.jpg":"377x480","pp_17063140_340.jpg":"267x340","pp_17063140_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_16846114_1920.jpg":"1920x1080","k_16846114_1280.jpg":"1280x1280","k_16846114_1024.jpg":"1024x1024","k_16846114_640.jpg":"640x640","k_16846114_480.jpg":"480x480","k_16846114_340.jpg":"340x340","k_16846114_220.jpg":"220x220","o_16846114_1280.jpg":"1280x853","o_16846114_1024.jpg":"1024x682","o_16846114_640.jpg":"640x426","o_16846114_480.jpg":"480x320","o_16846114_340.jpg":"340x226","o_16846114_220.jpg":"220x146","h_16846114_1280.jpg":"1280x854","h_16846114_1024.jpg":"1024x683","h_16846114_640.jpg":"640x427","h_16846114_480.jpg":"480x320","h_16846114_340.jpg":"340x227","h_16846114_220.jpg":"220x147","pp_16846114_1280.jpg":"1006x1280","pp_16846114_1024.jpg":"805x1024","pp_16846114_640.jpg":"503x640","pp_16846114_480.jpg":"377x480","pp_16846114_340.jpg":"267x340","pp_16846114_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_16846122_1920.jpg":"1920x1080","k_16846122_1280.jpg":"1280x1280","k_16846122_1024.jpg":"1024x1024","k_16846122_640.jpg":"640x640","k_16846122_480.jpg":"480x480","k_16846122_340.jpg":"340x340","k_16846122_220.jpg":"220x220","o_16846122_1280.jpg":"1280x1920","o_16846122_1024.jpg":"1024x1536","o_16846122_640.jpg":"640x960","o_16846122_480.jpg":"480x720","o_16846122_340.jpg":"340x510","o_16846122_220.jpg":"220x330","h_16846122_1280.jpg":"1280x854","h_16846122_1024.jpg":"1024x683","h_16846122_640.jpg":"640x427","h_16846122_480.jpg":"480x320","h_16846122_340.jpg":"340x227","h_16846122_220.jpg":"220x147","pp_16846122_1280.jpg":"1006x1280","pp_16846122_1024.jpg":"805x1024","pp_16846122_640.jpg":"503x640","pp_16846122_480.jpg":"377x480","pp_16846122_340.jpg":"267x340","pp_16846122_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_16846118_1920.jpg":"1920x1080","k_16846118_1280.jpg":"1280x1280","k_16846118_1024.jpg":"1024x1024","k_16846118_640.jpg":"640x640","k_16846118_480.jpg":"480x480","k_16846118_340.jpg":"340x340","k_16846118_220.jpg":"220x220","o_16846118_1280.jpg":"1280x1920","o_16846118_1024.jpg":"1024x1536","o_16846118_640.jpg":"640x960","o_16846118_480.jpg":"480x720","o_16846118_340.jpg":"340x510","o_16846118_220.jpg":"220x330","h_16846118_1280.jpg":"1280x854","h_16846118_1024.jpg":"1024x683","h_16846118_640.jpg":"640x427","h_16846118_480.jpg":"480x320","h_16846118_340.jpg":"340x227","h_16846118_220.jpg":"220x147","pp_16846118_1280.jpg":"1006x1280","pp_16846118_1024.jpg":"805x1024","pp_16846118_640.jpg":"503x640","pp_16846118_480.jpg":"377x480","pp_16846118_340.jpg":"267x340","pp_16846118_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_16846082_1920.jpg":"1920x1080","k_16846082_1280.jpg":"1280x1280","k_16846082_1024.jpg":"1024x1024","k_16846082_640.jpg":"640x640","k_16846082_480.jpg":"480x480","k_16846082_340.jpg":"340x340","k_16846082_220.jpg":"220x220","o_16846082_1280.jpg":"1280x853","o_16846082_1024.jpg":"1024x682","o_16846082_640.jpg":"640x426","o_16846082_480.jpg":"480x320","o_16846082_340.jpg":"340x226","o_16846082_220.jpg":"220x146","h_16846082_1280.jpg":"1280x854","h_16846082_1024.jpg":"1024x683","h_16846082_640.jpg":"640x427","h_16846082_480.jpg":"480x320","h_16846082_340.jpg":"340x227","h_16846082_220.jpg":"220x147","pp_16846082_1280.jpg":"1006x1280","pp_16846082_1024.jpg":"805x1024","pp_16846082_640.jpg":"503x640","pp_16846082_480.jpg":"377x480","pp_16846082_340.jpg":"267x340","pp_16846082_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_16896904_1920.jpg":"1920x1080","k_16896904_1280.jpg":"1280x1280","k_16896904_1024.jpg":"1024x1024","k_16896904_640.jpg":"640x640","k_16896904_480.jpg":"480x480","k_16896904_340.jpg":"340x340","k_16896904_220.jpg":"220x220","o_16896904_1280.jpg":"1280x1920","o_16896904_1024.jpg":"1024x1536","o_16896904_640.jpg":"640x960","o_16896904_480.jpg":"480x720","o_16896904_340.jpg":"340x510","o_16896904_220.jpg":"220x330","h_16896904_1280.jpg":"1280x854","h_16896904_1024.jpg":"1024x683","h_16896904_640.jpg":"640x427","h_16896904_480.jpg":"480x320","h_16896904_340.jpg":"340x227","h_16896904_220.jpg":"220x147","pp_16896904_1280.jpg":"1006x1280","pp_16896904_1024.jpg":"805x1024","pp_16896904_640.jpg":"503x640","pp_16896904_480.jpg":"377x480","pp_16896904_340.jpg":"267x340","pp_16896904_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_16896902_1920.jpg":"1920x1080","k_16896902_1280.jpg":"1280x1280","k_16896902_1024.jpg":"1024x1024","k_16896902_640.jpg":"640x640","k_16896902_480.jpg":"480x480","k_16896902_340.jpg":"340x340","k_16896902_220.jpg":"220x220","o_16896902_1280.jpg":"1280x1920","o_16896902_1024.jpg":"1024x1536","o_16896902_640.jpg":"640x960","o_16896902_480.jpg":"480x720","o_16896902_340.jpg":"340x510","o_16896902_220.jpg":"220x330","h_16896902_1280.jpg":"1280x854","h_16896902_1024.jpg":"1024x683","h_16896902_640.jpg":"640x427","h_16896902_480.jpg":"480x320","h_16896902_340.jpg":"340x227","h_16896902_220.jpg":"220x147","pp_16896902_1280.jpg":"1006x1280","pp_16896902_1024.jpg":"805x1024","pp_16896902_640.jpg":"503x640","pp_16896902_480.jpg":"377x480","pp_16896902_340.jpg":"267x340","pp_16896902_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7385394 Threads: 8 Questions: 1527310252 Slow queries: 4644507 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110569439 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/popricali-smo-s-najboljim-studentima-prestiznog-splitskog-fakulteta-imaju-i-savjet-da-buduce-brucose-ako-ti-je-medicina-drugi-izbor-bolje-da-ti-nije-na-popisu-1081676 [printLink] => /split/popricali-smo-s-najboljim-studentima-prestiznog-splitskog-fakulteta-imaju-i-savjet-da-buduce-brucose-ako-ti-je-medicina-drugi-izbor-bolje-da-ti-nije-na-popisu-1081676?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 632433 [name] => NAJBOLJI STUDENTI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-04 13:17:29 [main_article_id] => 0 [alias] => najbolji-studenti [link] => /tag/najbolji-studenti ) [1] => stdClass Object ( [id] => 285000 [name] => medicinski fakultet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => medicinski-fakultet [link] => /tag/medicinski-fakultet ) [2] => stdClass Object ( [id] => 235248 [name] => Sveučilište u Splitu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sveuciliste-u-splitu [link] => /tag/sveuciliste-u-splitu ) [3] => stdClass Object ( [id] => 620146 [name] => Medicina na engleskom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-12 11:30:33 [main_article_id] => 0 [alias] => medicina-na-engleskom [link] => /tag/medicina-na-engleskom ) [4] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BUDUĆI DOKTORI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Popričali smo s najboljim studentima prestižnog splitskog fakulteta, imaju i savjet za buduće brucoše: Ako ti je medicina drugi izbor, bolje da ti nije na popisu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-18-45-28-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/04/17063140.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix, Privatna Snimka [mainImageDesc] => Najbolji studenti splitskog Medicinskog fakulteta [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/04/17063140.jpg [title] => Najbolji studenti splitskog Medicinskog fakulteta Cropix, Privatna Snimka ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/04/16846114.jpg [title] => Medicina može biti samo prvi izbor, ukoliko je drugi, bolje je da uopće nije na popisu, tvrde Mia Maretić i Ivan Čović Vladimir Dugandžić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/04/16846122.jpg [title] => Mia Maretić: Jedina dvojba bila je pri odabiru između iskustva studiranja u drugom mjestu i ostanka u rodnom Splitu. Činjenica da je Sveučilište u Splitu svjetski priznato i da slovi za najbolje u državi, riješila je moju dilemu Vladimir Dugandžić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/04/16846118.jpg [title] => Ivan Čović: Želio bih iskusiti klinički rad, ali želio bih i nastaviti dodatno obrazovanje u vidu poslijediplomskog studij Vladimir Dugandžić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/04/16846082.jpg [title] => Medicina može biti samo prvi izbor, ukoliko je drugi, bolje je da uopće nije na popisu, tvrde Mia Maretić i Ivan Čović Vladimir Dugandžić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/04/16896904.jpg [title] => Christian Libers: 'Dolaskom u Split sam još više zavolio svoju profesiju' ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/04/16896902.jpg [title] => Christian Libers: 'Dolaskom u Split sam još više zavolio svoju profesiju' ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Splitsko sveučilište može se pohvaliti brojnim uspješnim studentima, a kako nemamo mjesta predstaviti baš sve, iz broja u broj ćemo vam donositi razgovore s nekima od najboljih sa svake sastavnice Sveučilišta u Splitu. Prvi po redu su Mia Maretić, Ivan Čović i Christian Libers, studenti Medicinskog fakulteta. Mia je peta godina studija Dentalna medicina, Ivan je peta godina studija Medicina a Christian šesta godina studija Medicina na engleskom jeziku.

- Medicinski fakultet bio je moj prvi izbor prilikom odabira fakulteta. Od djetinjstva sam voljela stvarati predmete vlastitim rukama te sam jako kreativna po prirodi. Vještina i znanje dvije su neophodne stavke u dentalnoj medicini koje se međusobno isprepleću. Baš ta njihova neraskidiva veza čini naše zanimanje posebnim. Jedina dvojba bila je pri odabiru između iskustva studiranja u drugom mjestu i ostanka u rodnom Splitu.

Činjenica da je Splitsko sveučilište svjetski priznato i da slovi za najbolje u državi riješila je moje dvojbe i omogućila mi da slijedim snove iz topline vlastitog doma. Nakon studija voljela bih upisati doktorski i specijalistički studij te dodatno usavršiti svoja znanja i vještine na području dentalne medicine. Osim kliničkog rada zanima me i znanstveni rad, a rado bih se okušala i na području nastave i obrazovanja ukoliko mi se ukaže takva prilika za rad - podijelila je s nama Mia koja je ujedno i dobitnica Dekanove nagrade 2018. kao najbolja studentica na godini sa zavidnim prosjekom ocjena tokom studiranja od 4.7.

Puno ulaganja

Njezin kolega Ivan trenutno ima prosjek ocjena 4,8 te je također dobitnik Dekanove nagrade za izniman uspjeh na fakultetu, a ujedno je i volonter u studentskoj udruzi CroMSIC te od ove godine predsjednik Studentskog zbora Medicinskog fakulteta i član predsjedništva Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu.
Ivanu je Medicinski fakultet također bio prvi izbor prilikom upisa.

---

image
Ivan Čović: Želio bih iskusiti klinički rad, ali želio bih i nastaviti dodatno obrazovanje u vidu poslijediplomskog studij
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

“Još sam od malih nogu uvijek sanjao i pričao kako želim postati liječnik. Naravno, ne mogu reći kako nije bilo perioda kada sam se premišljao oko toga izbora. Većim dijelom zbog toga što sam pohađao Prirodoslovno-matematičku gimnaziju koja mi je dodatno usadila ljubav prema matematici, fizici i programiranju. Zbog toga sam jedan dio srednje škole proveo razmišljajući kako bih mogao upisati računarstvo na nekom od naših fakulteta. Na kraju je ipak presudila dječačka želja da postanem doktor zbog čega niti malo ne žalim.

Vezano uz planove nakon studija, teško mi je odlučiti se za samo jedan smjer. Želio bih iskusiti klinički rad, ali želio bih i nastaviti dodatno obrazovanje u vidu poslijediplomskog studija. Trudim se pronaći opciju u kojoj ću zadovoljiti obje svoje želje - podijelio je s nama Ivan kojega smo također priupitali, uzevši u obzir težinu ovog studija, odakle pronalazi motivaciju za učenjem.

- Vodim se starom izrekom da je svakome vlastita muka najteža, tako da izbjegavam suditi o tome koliko je koji fakultet težak, ali iskreno mogu reći da se puno vremena mora uložiti u studij medicine. Sve te silne obaveze vuku sa sobom i stres, ali ja imam veliku sreću da mi je obitelj izrazito velika potpora što mnogo olakšava situaciju.

Komunicirajući s ljudima kojima je narušeno zdravlje postanete svjesniji koliko je zdravlje bitno za sreću pojedinca te se u, usporedbi s time, sve brige oko fakulteta spuste na niže razine. Priznajem i da imam dosta sreće te sam zahvalan što uza sebe imam djevojku koja razumije zašto ponekad nemam vremena da se nađemo i koja mi je uvijek velika podrška u svemu - kaže Ivan, a njegovo mišljenje dijeli i Mia.

---

image
Mia Maretić: Jedina dvojba bila je pri odabiru između iskustva studiranja u drugom mjestu i ostanka u rodnom Splitu. Činjenica da je Sveučilište u Splitu svjetski priznato i da slovi za najbolje u državi, riješila je moju dilemu
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

- Osim organizacije nastave, potrebno je organizirati i slobodno vrijeme. Učenje zauzima veći dio dana, a preostalo vrijeme nastojim se posvetiti tjelesnim aktivnostima i okružiti pozitivnim ljudima. Upravo to dvoje najbolji su borci protiv stresa - smatra.
Kao i svi uspješni studenti, oboje sudjeluju u brojnim nastavnim i izvannastavnim aktivnostima.

- Osim kliničkih vježbi često kao student imam priliku sudjelovati na brojnim kongresima u organizaciji fakulteta ili samih studenata. Upravo prošli mjesec prisustvovali smo radionici o primjeni najnovije tehnologije naziva PRGF i samostalno ugrađivali implantat u životinjsku kost. Izvan fakulteta uglavnom sam usmjerena na usavršavanje svojih jezičnih kompetencija. Pohađam školu njemačkog jezika, a nastojim i poboljšati svoje znanje engleskog jezika smatrajući da uvijek ima prostora za napredak. Učenje jezika čini dostupnim pretraživanje i pregled literature na drugim jezicima, ali i doprinosi osobnom razvoju i proširuje vidike. Mislim da je ulaganje u znanje najbolje investicija- mišljenja je Mia.

Njen kolega Ivan također je uključen u mnoge aktivnosti pa osim toga što je član studentske udruge CroMSIC te obnaša funkciju predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, uz sve to ima i studentski posao. “Volim rad s djecom tako da radim kao animator za djecu i kao maskota. Volim taj posao jer je dosta drugačiji od onoga što mogu iskusiti na fakultetu i veseli me činjenica što time mogu biti financijski samostalniji.

Također redovito nastupam za fakultet na natjecanjima u rukometu te sam kratko bio i član sveučilišne ekipe. Vidi se i ozbiljan napredak u kvaliteti studentskog živote te i sam koristim brojne pogodnosti dobivene kroz njihove projekte (UniSport fitness, škola penjanja…).

Bio sam i na dvjema studentskim razmjenama tokom ljeta, a sada, ukoliko mi to pandemija korona virusa dopusti, planiram i treću. Iskustvo rada na projektima izvan Hrvatske i upoznavanje novih kultura je svakako nešto što bih preporučio svim studentima- kazao je Ivan.

Tokom pandemije koronavirusa, još jednom smo shvatili i osvijestili važnost doktora u zajednici, ali stvarnost je da mnogi mladi liječnici odlaze u inozemstvo.

---

image
Medicina može biti samo prvi izbor, ukoliko je drugi, bolje je da uopće nije na popisu, tvrde Mia Maretić i Ivan Čović
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

- Brojni mladi liječnici odlaze u inozemstvo upravo u potrazi za afirmacijom. Osobno podržavam odlazak u inozemstvo u službi stručnog usavršavanja, upoznavanja s novim tehnologijama i stjecanja novih znanja, ali pod uvjetom da se ti liječnici vrate i prenesu svoje spoznaje na nove generacije. Upravo na taj način dodatno obogaćuju svoju zemlju i potiču napredak vlastitog zanimanja u njoj. Ne smatram da bi odlazak trebao biti trajno rješenje jer se danas u Hrvatskoj mladima nude brojne mogućnosti i prilike za rad u sektoru zdravstvenih djelatnosti- smatra Mia.

Za kraj smo ih upitali o njihovom cjelokupnom iskustvu studiranja kao i preporuci mlađim generacijama za studiranje na Medicinskom fakultetu.
- Valja prvo dobro razmisliti je li medicina uistinu ono u čemu se vide. Jedan od boljih savjeta kojih sam dobio prilikom upisa na fakultet je taj da ti medicina može biti samo prvi izbor, ako je drugi, bolje je da uopće nije na popisu. Ako je tomu tako, iskreno preporučujem fakultet u Splitu te smatram da s time ne mogu pogriješiti - za kraj je poručio Ivan.

---

Iskustvo stranog studenta Christiana Libersa: Dolazak u Split najbolja mi je odluka u životu

 

Christian Libers dolazi iz Njemačke, a na splitskom Medicinskom fakultetu je na šestoj godini studija Medicina na engleskom jeziku s trenutnim prosjekom od 4,5. Neko vrijeme htio je ići bratovim stopama i studirati inženjerstvo, ali se na kraju ipak odlučio za medicinu.

“U jednom trenutku sam stao i sjetio se svog dječačkog sna o tome da postanem doktor, shvatio sam da me to i dalje drži te sam se tako odlučio za Medicinski fakultet”, kaže Christian koji je u Split došao na nagovor majke koja je na internetu vidjela mogućnost studiranje medicine na engleskome jeziku.

“U Splitu i inače ljetujem s obitelji, zaljubljen sam u grad. Kada mi je majka spomenula mogućnost studiranja u prekrasnom gradu u kojem ljudi ljetuju, odmah sam se prijavio”, kroz smijeh nam kaže naš sugovornik koji se itekako snašao i uklopio na Sveučilištu u Splitu.

“Ono što mi je na početku izgledalo pomalo zastrašujuće, na kraju se pretvorilo u moju najbolju odluku u životu. Dolaskom u Split sam još više zavolio svoju profesiju. Atmosfera na predavanjima je ugodna, profesori pristupačni i spremni pomoći.

I u trenucima kada možda izgubim motivaciju za učenjem, sjetim se da sam izabrao ovaj studij da bi pomagao ljudima. Motivacija se odmah vrati”, kaže Christian koji je trenutno u Njemačkoj na kliničkim rotacijama u poljima ginekologije, kirurgije i interne medicine.

“Rotacije su dio studijskog programa, omogućuju učenje i učvršćivanje praktičnih vještina kao i pomoć u borbi protiv pandemije na prvoj crti bojišnice. Susret s pacijentima, uzimanje povijesti bolesti i postavljanje dijagnoze ključni su aspekti rotacija. Uz to što sam mogao pomagati u operacijama, zaljubio sam se u kirurške umjetnosti i zanate, tako da se prijavljujem na specijalizaciju iz opće kirurgije u Švicarskoj, Njemačkoj i Norveškoj.

Još ne mogu sa sigurnošću reći u kojem ću točno području završiti, ali siguran sam da želim na kraju postati profesor i svoju fascinaciju medicinom pokušati prenijeti na sljedeće generacije'.
Christian je petu godinu studiranja proveo u Njemačkoj kao dio Erasmus Study programa, ali ipak kaže da mu je u Splitu ljepše.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix, Privatna Snimka Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix
Cropix, Privatna Snimka
Najbolji studenti splitskog Medicinskog fakulteta
Vladimir Dugandžić/Cropix
Medicina može biti samo prvi izbor, ukoliko je drugi, bolje je da uopće nije na popisu, tvrde Mia Maretić i Ivan Čović
Vladimir Dugandžić/Cropix
Mia Maretić: Jedina dvojba bila je pri odabiru između iskustva studiranja u drugom mjestu i ostanka u rodnom Splitu. Činjenica da je Sveučilište u Splitu svjetski priznato i da slovi za najbolje u državi, riješila je moju dilemu
Vladimir Dugandžić/Cropix
Ivan Čović: Želio bih iskusiti klinički rad, ali želio bih i nastaviti dodatno obrazovanje u vidu poslijediplomskog studij
Vladimir Dugandžić/Cropix
Medicina može biti samo prvi izbor, ukoliko je drugi, bolje je da uopće nije na popisu, tvrde Mia Maretić i Ivan Čović

Christian Libers: 'Dolaskom u Split sam još više zavolio svoju profesiju'

Christian Libers: 'Dolaskom u Split sam još više zavolio svoju profesiju'
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/popricali-smo-s-najboljim-studentima-prestiznog-splitskog-fakulteta-imaju-i-savjet-da-buduce-brucose-ako-ti-je-medicina-drugi-izbor-bolje-da-ti-nije-na-popisu-1081676 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9e035cbe4569f8167111ec8eb604d1e3f22da47d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Popri%C4%8Dali+smo+s+najboljim+studentima+presti%C5%BEnog+splitskog+fakulteta%2C+imaju+i+savjet+za+budu%C4%87e+bruco%C5%A1e%3A+Ako+ti+je+medicina+drugi+izbor%2C+bolje+da+ti+nije+na+popisu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpopricali-smo-s-najboljim-studentima-prestiznog-splitskog-fakulteta-imaju-i-savjet-da-buduce-brucose-ako-ti-je-medicina-drugi-izbor-bolje-da-ti-nije-na-popisu-1081676 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpopricali-smo-s-najboljim-studentima-prestiznog-splitskog-fakulteta-imaju-i-savjet-da-buduce-brucose-ako-ti-je-medicina-drugi-izbor-bolje-da-ti-nije-na-popisu-1081676 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BUDUĆI DOKTORI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
SplitBUDUĆI DOKTORI

Popričali smo s najboljim studentima prestižnog splitskog fakulteta, imaju i savjet za buduće brucoše: Ako ti je medicina drugi izbor, bolje da ti nije na popisu

Piše Mila Puljiz/Universitas
4. ožujka 2021. - 13:17

Splitsko sveučilište može se pohvaliti brojnim uspješnim studentima, a kako nemamo mjesta predstaviti baš sve, iz broja u broj ćemo vam donositi razgovore s nekima od najboljih sa svake sastavnice Sveučilišta u Splitu. Prvi po redu su Mia Maretić, Ivan Čović i Christian Libers, studenti Medicinskog fakulteta. Mia je peta godina studija Dentalna medicina, Ivan je peta godina studija Medicina a Christian šesta godina studija Medicina na engleskom jeziku.

- Medicinski fakultet bio je moj prvi izbor prilikom odabira fakulteta. Od djetinjstva sam voljela stvarati predmete vlastitim rukama te sam jako kreativna po prirodi. Vještina i znanje dvije su neophodne stavke u dentalnoj medicini koje se međusobno isprepleću. Baš ta njihova neraskidiva veza čini naše zanimanje posebnim. Jedi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 20:45