stdClass Object ( [id] => 248612 [title] => Pred glasovanje o Turističkoj palači Gradsko vijeće ostalo bez kvoruma - HDZ, Puljak i HGS otišli! [alias] => pred-glasovanje-o-turistickoj-palaci-gradsko-vijece-ostalo-bez-kvoruma-hdz-puljak-i-hgs-otisli [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => 19.30 - Pred glasovanje o Turističkoj palači Gradsko vijeće ostalo bez kvoruma!

O najiščekivanoj točki sjednice Gradskog vijeća, natječaju za Turističku palaču, vijećnici u Banovini uopće nisu raspravljali.

Deset sati nakon početka zasjedanja, vijećnici HDZ-a (koji su prvo zatražili petominutnu stanku za dogovor), kao i vijećnici Inicijative "Za pametne ljude i pametan grad", te vijećnici HGS-a, odlučili su napustiti sjednicu koja je potom i prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

- Čim su počeli prebacivati točke s dnevnog reda na početku sjednice bilo mi je jasno da je ovo još jedan od političkih manevara. Srušili su kvorum samo da se još više razvlači ova situacija oko Turističke palače, odnosno da se inkriminira mene i moje kolege - kazao je gradonačelnik Ivo Baldasar i dodao kako je nastavak sjednice zakazan za sedam dana, odnosno 9. listopada.

Na pitanje kako komentira činjenicu da gradski Odbor za financije ne prihvaća odluku Povjerenstva prema kojoj je tvrtka "Valleus" najbolji ponuđač na natječju za Turističku palaču, gradonačelnik je odgovorio da je to irelevantno.

- Najvažnija je rasprava. Ako se poništi natječaj, odnosno vijećnici donesu takvu odluku, Grad će ići sam u ovaj projekt, odnosno naći će novac u proračunu - drži splitski gradonačelnik.

Na upit kako je moguće da se studija o plodouživanju koju je napravio Grad i ponuda tvrke "Valleus", koja je izabrana kao najpovoljnija, podudaraju u lipu, gradonačelnikova zamjenica Aida Batarelo pojasnila je kako je studija napravljena naknadno, kako bi se vijećnicima "plastično" dočaralo koliko Grad može uprihoditi od modela plodouživanja.

- Studija je, u svakom slučaju, izrađena u rujnu, dakle, nakon što je Valleusova ponuda stigla u Banovinu. O svemu tome smo trebali raspravljati u okviru spomenute točke prije koje je, eto, srušen kvorum - kazala je Aida Batarelo i najavila kako će sljedeći tjedan, u nastavku sjednice, pokazati i neke dokumente u koje javnost dosad nije imala uvida.

Odlučili smo namjerno izaći i srušiti kvorum kako bi oni bili obvezni sazvati sjednicu u roku od sedam dana - kazala je Marijana Puljak koja je dodala i kako su možda mogli tražiti da se o Turističkoj palači raspravlja ranije s obzirom da su ionako mijenjali dnevni red no to su, eto, propustili napraviti.

Nikakvih zakulisnih igara nije bilo pri donošenju odluke o napuštanju sjednice, tvrdi i Petar Škorić, šef splitskog HDZ-a.

- Nakon 10 sati aktivnog rada gubi se koncentracija - kazao je Škorić i dodao kako ne raspolaže informacijama da je jedan od njegovih vijećnika htio dignuti ruku za Turističku palaču.

- Ta odluka ne bi sasvim sigurno prošla danas, a neće ni idući tjedan -kazao je Škorić.

Piše Linda Perić

16.43 - Hrvoje Marušić (HDZ) je oštro prosvjedovao protiv prijedloga odluke o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova za vrijeme turističke sezone, točnije od 1. lipnja do 30. rujna.

- Iz Hrvatske udruge poslodavaca zamolili su me da reagiram na ovakvu odluku koja je besmislena, pogotovo u situacijii kad nam je svaka investicija dragocjena. Postoji Zakon o buci i onaj tko ga krši, taj treba odgovarati. Na ovaj ćemo način zaustaviti investicije i nova zapošljavanja - drži Marušić s kojim se složio i Jure Šundov (HGS).

Podsjetimo kako se zabrana radova odnosi na širi centar Splita, te cijelo područje Slatina. Gradonačelnik je pokušavao objasniti kako se spomenuta odluka neće odnositi na projekte od posebnog interesa za koje će on
izdavati odobrenje tijekom turističke sezone. 

Usvajanje odluke na koncu je prolongirano, a Baldasar je predložio da se za sljedeći put pripremi prijedlog odluke o mogućnosti privremene zabrane građenja ukoliko radovi ometaju normalno funkcioniranje života.

15.15 Nakon dvosatne rasprave o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, na red je došao i izvještaj o radu gradonačelnika Ive Baldasara, od siječnja do konca lipnja 2014. godine.

Oporbeni vijećnici su izrazili nezadovoljstvo pripremljenim materijalom.

- Izvješće je sastavljeno od općenitih podataka, kao i informacija o radu upravnih odjela i komunalnih tvrtki, pa se uopće ne može smatrati izvještajem o radu gradonačelnika - kazao je Petar Škorić (HDZ).

Daša Dragnić iz Pametnog grada izjavila je kako ima dojam da se vijećnike htjelo zbuniti šumom podataka, a Tomislav Gojo da nedostaje "gradonačelnikov osobni osvrt".

- Reći ću sad što smo sve napravili -  završili smo aneks škole Pujanke, deblokirali privatne inicijative - prije svega centar Bonačić, hotel Park... Isočna obala čije sam uređenje najavljivao u svom predizbornom programu zapela je radi promjene u Upravi Hrvatskih željeznica.

Jedan od najvećih projekata ove vlasti na kojem radimo već šest mjeseci jest Trg hrvatske bratske zajednice na kojem podižemo veliki gradsko-administrativni centar. Za projekt koji će se prostirati na 130.000 metara kvadratnih bruto površine s podzemnim i nadzemnim etažama povezanih sa Standom uskoro bi trebali potpisati ugovor s Ministarstvom pravosuđa. Rok za izgradnju je nekih 400 dana - kazao je u svom izlaganju Baldasar.

Gradonačelnik je dodao i kako do konca ove godine kreće uređenje Trga Gaje Bulata, dok će Muzej sporta i Muzej Domovinskog rata morati pričekati "bolja financijska vremena...".  Sljedeći tjedan, dodao je, ide i natječaj za dovršetak izgradnje Zapadne obale.

Baldasar je nakon izlaganja nastavio raspravu s Marijanom Puljak koju je optužio da ona i njezini vijećnici govore u "teškim kategorijama" koristeći olako termine kao što su "inkriminiran", "kriminal" i slično.

Kazao je i kako mu se čini da namjerno bombardiraju gradske službe pitanjima onemogućavajući ih u njihovom poslu.

- Naporni ste i uvredljivi. HDZ me napada u okviru uobičajenog političkog žargona, a vi baš vrijeđate - kazao je Baldasar na što mu je Marijana Puljak odgovorila kako će ona i njezini vijećnici uvijek pitati ono što ih zanima i ukazivati na nepravilnosti.

12.20 -
Nastavlja se postupak financijske konsolidacije Grada, kazala je Ljiljana  Vučetić, pročelnica gradske Službe za financije govoreći o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine. Tekućim su prihodima pokrivene obveze iz prethodnih godina koje su iznosile oko 73 milijuna kuna, od čega
se najveći dio odnosi na izgubljeni spor s Dal Coningom u iznosu od čak 48,7 milijuna kuna. Ostvareno je 342.897.177 kuna prihoda, dok su rashodi i izdaci iznosili 347.476.807 kuna.

- U ovom trenutku poslujemo na nuli što je samo po sebi veliki uspjeh s obzirom da je 80 posto gradova u Hrvatskoj u minusu. Godinu ćemo i mi vjerojatno završiti u određenom minusu, između ostalog, i zato što ćemo
imati velikih problema s poreznom reformom. Grad Split je, naime, od početka godine u sustavu PDV-a - kazala je Ljiljana Vučetić.

Prihodi od prodaje planirani su u iznosu od 73,8 milijuna kuna, a ostvareni u iznosu od 12,7 posto. Zanimljivo je i kako su, zahvaljujući stalnom zapošljavanju u Banovini, porasli rashodi za zaposlene, i to za 3,7 posto. Na plaće činovnika u Banovini u prvih šest mjeseci ove godine iz proračuna su otišla 102 milijuna kuna.

Na pitanje Daše Dragnić iz "Pametnog grada" je li Grad Split ikad dobio neki spor, Ljiljana Vučetić je odgovorila kako u zadnjih šest do sedam godina sudskih sporova gotovo da i nema, već na naplatu dolaze predmeti
stari i po 12 godina, i to s ogromnim kamatama.

- Gradska vlast se ponaša kao knjigovođa, odnosno uopće ne vodi računa o prihodovnoj strani. Ni jedna investicija nije pokrenuta, Zapadna obala nije kapitalizirana, ne povlače se novci iz EU-fondova s kojima se,
primjera radi, mogla financirati gradnja škole na Pazdigradu - kazao je Hrvoje Marušić.


11.18 -
Vijećnik SDP-a, Vojko Božulić, pitao je hoće li konačno park-šuma Marjan dobiti status trajnog kulturnog dobra.

- Do konca tjedna očekujemo potvrdu Ministarstva kulture jer smo ispunili sve uvjete za dobivanje tog statusa. To će biti ona zadnja i najveća razina zaštite koja će, između ostalog, onemogućiti i bespravnu gradnju na Marjanu - odgovorio je Goran Kovačević.


11.00 -
Vijećnik SDP-a Ante Restović pitao je kakva je situacija s izgradnjom škole Pazdigrad i nastavkom gradnje OŠ Pujanki. Gradonačelnik mu je odgovorio kako je za Pazdigrad dogovoreno financiranje s Ministarstvom obrazovanja u jednakim omjerima, dok je Ines Milina Ganza, pročelnica gradskog Ureda za obrazovanje i znanost, objasnila je u kojoj je fazi dogradnja OŠ Pujanki.

- Odmah nakon okončanja postupka nabave za izradu glavnog projekta i ishođenja dozvola ići će javni natječaj za izvođača radova. Međutim, radovi neće moći početi odmah nakon toga jer se radi i o rušenju i to predstavlja opasnost za 700 učenika koji nastavu pohađaju u aneksu škole - pojasnila je Ganza.

Daša Dragnić, vijećnica Inicijative "Za pametne ljude i pametan grad" pitala je zašto splitska tvrtka "Splitska obala" još uvijek nije predala godišnje izvješće na što joj je zamjenik gradonačelnika Goran Kovačević odgovorio kako će izvješće biti spremno do sljedeće sjednice Gradskog vijeća.

Tomislava Prljevića (HDZ) zanimalo je o čijem je trošku Drago Davidović, pročelnik Ureda Grada, putovao u Madrid gledati utakmicu Reala. Podsjetimo kako smo nedavno pisali o tomu da je Davidović u Španjolsku otišao, navodno, o trošku tvrtke koja se bavi postavljanjem i upravljanjem vjetroelektranama što pročelnik uporno odbija komentirati. U svakom slučaju, gradonačelnik Baldasar je Prljeviću kazao kako Grad nema veze s tim, da gradska uprava nije financirala spomenuti put, te da se radi o Davidovićevoj privatnoj stvari.

10.30
- Vijećnička pitanja

Luka Podrug (HČSP) kritizirao je gradonačelnika Ivu Baldasara zbog malog broja lokacija koji je dodijeljen Inicijativi "U ime obitelji" za prikupljanje potpisa za referendum o organizaciji izbornog sustava. Tražio je od gradonačelnika da pred vijećnicima obeća kako će osigurati veći broj punktova na kojima će se prikupljati potpisi za referendum o njegovoj smjeni.

- Jedini razlog radi kojeg sam odobrio samo četiri lokacije koje su, ponavljam, najatraktivnije u gradu, je što nisam želio da se uznemirava javnost. Ne radi se, uostalom, o državnom referendum, već o prikupljanju potpisa kojeg organizira udruga. Sad bi se s istim zahtjevom mogle početi javljati i druge udruge. Ako Vam je ovo povod da organizirate referendum za moju smjenu, samo izvolite – poručio je Baaldasar Podrugu.

Marijana Puljak (Pametan grad), upozorila je na problem smrada koji se širi s Karepovca sve do Splita 3, što dosad nije bio slučaj, te je pozvala vijećnike da prije tematske sjednice organiziraju zajednički izlet na odlagalište.

- Malo ste zakasnili, ja sam bio ovog ljeta kad su temperature bile još više, a miris nesnosniji. U svakom slučaju tematska sjednica o Karepovcu bit će krajem studenog jer smo početkom tog mjeseca planirali tematsku sjednicu o "Prometu" – kazao je Baldasar i dodao kako je najveća šteta što je izgubljeno devet godina za gradnju regionalnog centra u Lećevici.


9.15 - Sjednica Gradskog vijeća na kojoj bi se trebalo raspravljati o ukupno 31 točki dnevnog reda započela je nešto iza devet sati.

Od 35 vijećnika pojavilo ih se 33. Među vijećnike se vratio Ivan Grubišić, prvi čovjek Saveza za građansku i etičku Hrvatsku koji je mandat, podsjetimo, na pola godine stavio na mirovanje tako da ga je mijenjala Maja Dvornik.

Marijana Puljak iz Inicijative "Za pametne ljude i pametan grad", tražila je da se četiri nove točke izbace iz dnevnog reda jer vijećnici nisu na vrijeme dobili materijale.

Zatražila je da se u dnevni red ne uvrštavaju točke za koje se vijećnici ne mogu pripremiti barem sedam dana ranije.

Od predloženih točaka izbačena je na koncu samo jedna, i to ona o izglasavanju statuta Hrvatskog narodnog kazališta.

LINDA PERIĆ
FOTO: DUJE KLARIĆ / CROPIX

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => deset sati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-10-02 10:00:41 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-10-07 00:13:31 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-10-02 19:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 15105 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2014\/10\/02\/gradsko_vijece7-250814.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/02\/vije\/gradsko_vijece16-021014.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/02\/vije\/gradsko_vijece1-021014.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/02\/vije\/gradsko_vijece2-021014.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/02\/vije\/gradsko_vijece5-021014.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/02\/vije\/gradsko_vijece6-021014.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/02\/vije\/gradsko_vijece7-250814.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/02\/vije\/gradsko_vijece10-021014.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/02\/vije\/gradsko_vijece11-021014.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/02\/vije\/gradsko_vijece12-021014.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/02\/vije\/gradsko_vijece13-021014.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/02\/vije\/gradsko_vijece14-021014.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"800x471"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x482"},{"size0":"800x482"},{"size0":"800x460"},{"size0":"800x481"},{"size0":"800x471"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x503"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x480"},{"size0":"501x629"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38103428 Threads: 3 Questions: 7080287252 Slow queries: 3296588 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607904048 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/pred-glasovanje-o-turistickoj-palaci-gradsko-vijece-ostalo-bez-kvoruma-hdz-puljak-i-hgs-otisli-248612 [printLink] => /split/pred-glasovanje-o-turistickoj-palaci-gradsko-vijece-ostalo-bez-kvoruma-hdz-puljak-i-hgs-otisli-248612?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233210 [name] => gvsplita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gvsplita [link] => /tag/gvsplita ) [1] => stdClass Object ( [id] => 231785 [name] => turističkapalača [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turistickapalaca [link] => /tag/turistickapalaca ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => deset sati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pred glasovanje o Turističkoj palači Gradsko vijeće ostalo bez kvoruma - HDZ, Puljak i HGS otišli! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-11-49-07-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/10/02/gradsko_vijece7-250814.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/10/02/gradsko_vijece7-250814.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/02/vije/gradsko_vijece16-021014.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/02/vije/gradsko_vijece1-021014.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/02/vije/gradsko_vijece2-021014.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/02/vije/gradsko_vijece5-021014.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/02/vije/gradsko_vijece6-021014.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/02/vije/gradsko_vijece7-250814.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/02/vije/gradsko_vijece10-021014.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/02/vije/gradsko_vijece11-021014.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/02/vije/gradsko_vijece12-021014.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/02/vije/gradsko_vijece13-021014.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/02/vije/gradsko_vijece14-021014.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}19.30 - Pred glasovanje o Turističkoj palači Gradsko vijeće ostalo bez kvoruma!

O najiščekivanoj točki sjednice Gradskog vijeća, natječaju za Turističku palaču, vijećnici u Banovini uopće nisu raspravljali.

Deset sati nakon početka zasjedanja, vijećnici HDZ-a (koji su prvo zatražili petominutnu stanku za dogovor), kao i vijećnici Inicijative "Za pametne ljude i pametan grad", te vijećnici HGS-a, odlučili su napustiti sjednicu koja je potom i prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

- Čim su počeli prebacivati točke s dnevnog reda na početku sjednice bilo mi je jasno da je ovo još jedan od političkih manevara. Srušili su kvorum samo da se još više razvlači ova situacija oko Turističke palače, odnosno da se inkriminira mene i moje kolege - kazao je gradonačelnik Ivo Baldasar i dodao kako je nastavak sjednice zakazan za sedam dana, odnosno 9. listopada.

Na pitanje kako komentira činjenicu da gradski Odbor za financije ne prihvaća odluku Povjerenstva prema kojoj je tvrtka "Valleus" najbolji ponuđač na natječju za Turističku palaču, gradonačelnik je odgovorio da je to irelevantno.

- Najvažnija je rasprava. Ako se poništi natječaj, odnosno vijećnici donesu takvu odluku, Grad će ići sam u ovaj projekt, odnosno naći će novac u proračunu - drži splitski gradonačelnik.

Na upit kako je moguće da se studija o plodouživanju koju je napravio Grad i ponuda tvrke "Valleus", koja je izabrana kao najpovoljnija, podudaraju u lipu, gradonačelnikova zamjenica Aida Batarelo pojasnila je kako je studija napravljena naknadno, kako bi se vijećnicima "plastično" dočaralo koliko Grad može uprihoditi od modela plodouživanja.

- Studija je, u svakom slučaju, izrađena u rujnu, dakle, nakon što je Valleusova ponuda stigla u Banovinu. O svemu tome smo trebali raspravljati u okviru spomenute točke prije koje je, eto, srušen kvorum - kazala je Aida Batarelo i najavila kako će sljedeći tjedan, u nastavku sjednice, pokazati i neke dokumente u koje javnost dosad nije imala uvida.

Odlučili smo namjerno izaći i srušiti kvorum kako bi oni bili obvezni sazvati sjednicu u roku od sedam dana - kazala je Marijana Puljak koja je dodala i kako su možda mogli tražiti da se o Turističkoj palači raspravlja ranije s obzirom da su ionako mijenjali dnevni red no to su, eto, propustili napraviti.

Nikakvih zakulisnih igara nije bilo pri donošenju odluke o napuštanju sjednice, tvrdi i Petar Škorić, šef splitskog HDZ-a.

- Nakon 10 sati aktivnog rada gubi se koncentracija - kazao je Škorić i dodao kako ne raspolaže informacijama da je jedan od njegovih vijećnika htio dignuti ruku za Turističku palaču.

- Ta odluka ne bi sasvim sigurno prošla danas, a neće ni idući tjedan -kazao je Škorić.

Piše Linda Perić

16.43 - Hrvoje Marušić (HDZ) je oštro prosvjedovao protiv prijedloga odluke o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova za vrijeme turističke sezone, točnije od 1. lipnja do 30. rujna.

- Iz Hrvatske udruge poslodavaca zamolili su me da reagiram na ovakvu odluku koja je besmislena, pogotovo u situacijii kad nam je svaka investicija dragocjena. Postoji Zakon o buci i onaj tko ga krši, taj treba odgovarati. Na ovaj ćemo način zaustaviti investicije i nova zapošljavanja - drži Marušić s kojim se složio i Jure Šundov (HGS).

Podsjetimo kako se zabrana radova odnosi na širi centar Splita, te cijelo područje Slatina. Gradonačelnik je pokušavao objasniti kako se spomenuta odluka neće odnositi na projekte od posebnog interesa za koje će on
izdavati odobrenje tijekom turističke sezone. 

Usvajanje odluke na koncu je prolongirano, a Baldasar je predložio da se za sljedeći put pripremi prijedlog odluke o mogućnosti privremene zabrane građenja ukoliko radovi ometaju normalno funkcioniranje života.

15.15 Nakon dvosatne rasprave o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, na red je došao i izvještaj o radu gradonačelnika Ive Baldasara, od siječnja do konca lipnja 2014. godine.

Oporbeni vijećnici su izrazili nezadovoljstvo pripremljenim materijalom.

- Izvješće je sastavljeno od općenitih podataka, kao i informacija o radu upravnih odjela i komunalnih tvrtki, pa se uopće ne može smatrati izvještajem o radu gradonačelnika - kazao je Petar Škorić (HDZ).

Daša Dragnić iz Pametnog grada izjavila je kako ima dojam da se vijećnike htjelo zbuniti šumom podataka, a Tomislav Gojo da nedostaje "gradonačelnikov osobni osvrt".

- Reći ću sad što smo sve napravili -  završili smo aneks škole Pujanke, deblokirali privatne inicijative - prije svega centar Bonačić, hotel Park... Isočna obala čije sam uređenje najavljivao u svom predizbornom programu zapela je radi promjene u Upravi Hrvatskih željeznica.

Jedan od najvećih projekata ove vlasti na kojem radimo već šest mjeseci jest Trg hrvatske bratske zajednice na kojem podižemo veliki gradsko-administrativni centar. Za projekt koji će se prostirati na 130.000 metara kvadratnih bruto površine s podzemnim i nadzemnim etažama povezanih sa Standom uskoro bi trebali potpisati ugovor s Ministarstvom pravosuđa. Rok za izgradnju je nekih 400 dana - kazao je u svom izlaganju Baldasar.

Gradonačelnik je dodao i kako do konca ove godine kreće uređenje Trga Gaje Bulata, dok će Muzej sporta i Muzej Domovinskog rata morati pričekati "bolja financijska vremena...".  Sljedeći tjedan, dodao je, ide i natječaj za dovršetak izgradnje Zapadne obale.

Baldasar je nakon izlaganja nastavio raspravu s Marijanom Puljak koju je optužio da ona i njezini vijećnici govore u "teškim kategorijama" koristeći olako termine kao što su "inkriminiran", "kriminal" i slično.

Kazao je i kako mu se čini da namjerno bombardiraju gradske službe pitanjima onemogućavajući ih u njihovom poslu.

- Naporni ste i uvredljivi. HDZ me napada u okviru uobičajenog političkog žargona, a vi baš vrijeđate - kazao je Baldasar na što mu je Marijana Puljak odgovorila kako će ona i njezini vijećnici uvijek pitati ono što ih zanima i ukazivati na nepravilnosti.

12.20 -
Nastavlja se postupak financijske konsolidacije Grada, kazala je Ljiljana  Vučetić, pročelnica gradske Službe za financije govoreći o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine. Tekućim su prihodima pokrivene obveze iz prethodnih godina koje su iznosile oko 73 milijuna kuna, od čega
se najveći dio odnosi na izgubljeni spor s Dal Coningom u iznosu od čak 48,7 milijuna kuna. Ostvareno je 342.897.177 kuna prihoda, dok su rashodi i izdaci iznosili 347.476.807 kuna.

- U ovom trenutku poslujemo na nuli što je samo po sebi veliki uspjeh s obzirom da je 80 posto gradova u Hrvatskoj u minusu. Godinu ćemo i mi vjerojatno završiti u određenom minusu, između ostalog, i zato što ćemo
imati velikih problema s poreznom reformom. Grad Split je, naime, od početka godine u sustavu PDV-a - kazala je Ljiljana Vučetić.

Prihodi od prodaje planirani su u iznosu od 73,8 milijuna kuna, a ostvareni u iznosu od 12,7 posto. Zanimljivo je i kako su, zahvaljujući stalnom zapošljavanju u Banovini, porasli rashodi za zaposlene, i to za 3,7 posto. Na plaće činovnika u Banovini u prvih šest mjeseci ove godine iz proračuna su otišla 102 milijuna kuna.

Na pitanje Daše Dragnić iz "Pametnog grada" je li Grad Split ikad dobio neki spor, Ljiljana Vučetić je odgovorila kako u zadnjih šest do sedam godina sudskih sporova gotovo da i nema, već na naplatu dolaze predmeti
stari i po 12 godina, i to s ogromnim kamatama.

- Gradska vlast se ponaša kao knjigovođa, odnosno uopće ne vodi računa o prihodovnoj strani. Ni jedna investicija nije pokrenuta, Zapadna obala nije kapitalizirana, ne povlače se novci iz EU-fondova s kojima se,
primjera radi, mogla financirati gradnja škole na Pazdigradu - kazao je Hrvoje Marušić.


11.18 -
Vijećnik SDP-a, Vojko Božulić, pitao je hoće li konačno park-šuma Marjan dobiti status trajnog kulturnog dobra.

- Do konca tjedna očekujemo potvrdu Ministarstva kulture jer smo ispunili sve uvjete za dobivanje tog statusa. To će biti ona zadnja i najveća razina zaštite koja će, između ostalog, onemogućiti i bespravnu gradnju na Marjanu - odgovorio je Goran Kovačević.


11.00 -
Vijećnik SDP-a Ante Restović pitao je kakva je situacija s izgradnjom škole Pazdigrad i nastavkom gradnje OŠ Pujanki. Gradonačelnik mu je odgovorio kako je za Pazdigrad dogovoreno financiranje s Ministarstvom obrazovanja u jednakim omjerima, dok je Ines Milina Ganza, pročelnica gradskog Ureda za obrazovanje i znanost, objasnila je u kojoj je fazi dogradnja OŠ Pujanki.

- Odmah nakon okončanja postupka nabave za izradu glavnog projekta i ishođenja dozvola ići će javni natječaj za izvođača radova. Međutim, radovi neće moći početi odmah nakon toga jer se radi i o rušenju i to predstavlja opasnost za 700 učenika koji nastavu pohađaju u aneksu škole - pojasnila je Ganza.

Daša Dragnić, vijećnica Inicijative "Za pametne ljude i pametan grad" pitala je zašto splitska tvrtka "Splitska obala" još uvijek nije predala godišnje izvješće na što joj je zamjenik gradonačelnika Goran Kovačević odgovorio kako će izvješće biti spremno do sljedeće sjednice Gradskog vijeća.

Tomislava Prljevića (HDZ) zanimalo je o čijem je trošku Drago Davidović, pročelnik Ureda Grada, putovao u Madrid gledati utakmicu Reala. Podsjetimo kako smo nedavno pisali o tomu da je Davidović u Španjolsku otišao, navodno, o trošku tvrtke koja se bavi postavljanjem i upravljanjem vjetroelektranama što pročelnik uporno odbija komentirati. U svakom slučaju, gradonačelnik Baldasar je Prljeviću kazao kako Grad nema veze s tim, da gradska uprava nije financirala spomenuti put, te da se radi o Davidovićevoj privatnoj stvari.

10.30
- Vijećnička pitanja

Luka Podrug (HČSP) kritizirao je gradonačelnika Ivu Baldasara zbog malog broja lokacija koji je dodijeljen Inicijativi "U ime obitelji" za prikupljanje potpisa za referendum o organizaciji izbornog sustava. Tražio je od gradonačelnika da pred vijećnicima obeća kako će osigurati veći broj punktova na kojima će se prikupljati potpisi za referendum o njegovoj smjeni.

- Jedini razlog radi kojeg sam odobrio samo četiri lokacije koje su, ponavljam, najatraktivnije u gradu, je što nisam želio da se uznemirava javnost. Ne radi se, uostalom, o državnom referendum, već o prikupljanju potpisa kojeg organizira udruga. Sad bi se s istim zahtjevom mogle početi javljati i druge udruge. Ako Vam je ovo povod da organizirate referendum za moju smjenu, samo izvolite – poručio je Baaldasar Podrugu.

Marijana Puljak (Pametan grad), upozorila je na problem smrada koji se širi s Karepovca sve do Splita 3, što dosad nije bio slučaj, te je pozvala vijećnike da prije tematske sjednice organiziraju zajednički izlet na odlagalište.

- Malo ste zakasnili, ja sam bio ovog ljeta kad su temperature bile još više, a miris nesnosniji. U svakom slučaju tematska sjednica o Karepovcu bit će krajem studenog jer smo početkom tog mjeseca planirali tematsku sjednicu o "Prometu" – kazao je Baldasar i dodao kako je najveća šteta što je izgubljeno devet godina za gradnju regionalnog centra u Lećevici.


9.15 - Sjednica Gradskog vijeća na kojoj bi se trebalo raspravljati o ukupno 31 točki dnevnog reda započela je nešto iza devet sati.

Od 35 vijećnika pojavilo ih se 33. Među vijećnike se vratio Ivan Grubišić, prvi čovjek Saveza za građansku i etičku Hrvatsku koji je mandat, podsjetimo, na pola godine stavio na mirovanje tako da ga je mijenjala Maja Dvornik.

Marijana Puljak iz Inicijative "Za pametne ljude i pametan grad", tražila je da se četiri nove točke izbace iz dnevnog reda jer vijećnici nisu na vrijeme dobili materijale.

Zatražila je da se u dnevni red ne uvrštavaju točke za koje se vijećnici ne mogu pripremiti barem sedam dana ranije.

Od predloženih točaka izbačena je na koncu samo jedna, i to ona o izglasavanju statuta Hrvatskog narodnog kazališta.

LINDA PERIĆ
FOTO: DUJE KLARIĆ / CROPIX

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>












[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/pred-glasovanje-o-turistickoj-palaci-gradsko-vijece-ostalo-bez-kvoruma-hdz-puljak-i-hgs-otisli-248612 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4fbd812920aa488c4d9c70d072ae20a4fa2725e9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pred+glasovanje+o+Turisti%C4%8Dkoj+pala%C4%8Di+Gradsko+vije%C4%87e+ostalo+bez+kvoruma+-+HDZ%2C+Puljak+i+HGS+oti%C5%A1li%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpred-glasovanje-o-turistickoj-palaci-gradsko-vijece-ostalo-bez-kvoruma-hdz-puljak-i-hgs-otisli-248612 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpred-glasovanje-o-turistickoj-palaci-gradsko-vijece-ostalo-bez-kvoruma-hdz-puljak-i-hgs-otisli-248612 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => deset sati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Splitdeset sati

Pred glasovanje o Turističkoj palači Gradsko vijeće ostalo bez kvoruma - HDZ, Puljak i HGS otišli!

Piše PSD.
2. listopada 2014. - 21:32
19.30 - Pred glasovanje o Turističkoj palači Gradsko vijeće ostalo bez kvoruma!

O najiščekivanoj točki sjednice Gradskog vijeća, natječaju za Turističku palaču, vijećnici u Banovini uopće nisu raspravljali.

Deset sati nakon početka zasjedanja, vijećnici HDZ-a (koji su prvo zatražili petominutnu stanku za dogovor), kao i vijećnici Inicijative "Za pametne ljude i pametan grad", te vijećnici HGS-a, odlučili su napustiti sjednicu koja je potom i prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

- Čim su počeli prebacivati točke s dnevnog reda na početku sjednice bilo mi je jasno da je ovo još jedan od političkih manevara. Srušili su kvorum samo da se još više razvlači ova situacija oko Turističke palače, odnosno da se inkriminira mene i moje kolege - kazao je gradonačelnik Ivo Baldasar i d...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 13:49