StoryEditorOCM
SplitISPRAVAK

Predsjednica splitskog Upravnog suda negira optužbe: ‘Kontrole bolovanja poslane su isključivo zbog organizacije rada‘

Piše Split SD
7. kolovoza 2023. - 16:17

Nela Mešin, predsjednica Upravnog suda u Splitu Sukladno odredbi članka 40. Zakona o medijima ("Narodne novine" broj: 59/04., 84/11., 81/13., 114/22.) podnosi zahtjev za ispravak netočnih navoda u navedenim člancima objavljenim od dana 7. do 25. srpnja 2023. i to:

1. Pobuna na splitskom Upravnom sudu: Predsjednica mobingira, ako otvorite bolovanje, prijeti DORH-om i lošim ocjenama!

2. Što ćemo kad je šefici jedan sudac brat, a ujak zamjenik glavne odvjetnice? Na sudu vrije, a predsjednica ne odgovara

3. Predsjednica Upravnog suda zatražila kontrolu bolovanja 30 službenika, sva su opravdana! Uzvratile su joj

- Navod "kad joj se spomene riječ "bolovanje", a pogotovo zbog djece, doslovce poludi i nakon toga se sveti na razne načine, a jedan o glavnih načina je da šalje kontrolu svakog bolovanja HZZO-u" u cijelosti je netočan.

Vršenje kontrola bolovanja predstavlja mjeru radi osiguranja pravilnog i zakonitog obavljanja poslova u sudu i brige o učinkovitosti suda u rješavanju predmeta, radi osiguranja dovoljnog broja zaposlenika na radu, a sve kako bi se građanima pružila pravodobna pravna zaštita u postupcima koji se vode pred ovim sudom, što je zakonska dužnost i obveza predsjednika suda.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Dužnost predsjednika suda je upravljanje sudom i predsjednik suda je odgovoran za pravilno i zakonito obavljanje poslova sudske uprave u sudu, obavlja nadzor nad urednim i pravodobnim obavljanjem svih poslova u sudu te brine o učinkovitosti suda u rješavanju predmeta (članka 5. Sudskog poslovnika).

Dakle, kontrole bolovanja službenicima su poslane isključivo radi organizacije rada suda i pravodobnog obavljanja poslova u sudu, s tim da razlozi zbog čega (koje bolesti) i zbog koga je bolovanje otvoreno nisu od nikakvog utjecaja.

Novinar navodima"….da nisu bile dovoljne potvrde o trudničkom bolovanju ili zarazi od korone, i da su se tražili dodatni dokazi" želi prikazati netočne podatke.

Naime, dužnost svakog zaposlenika je dostaviti potvrdu o privremene nesposobnosti za rad u roku od tri dana od dana privremene nesposobnosti za rad, te potom Izvješće o privremenoj nesposobnosti/spriječenosti za rad. Od zaposlenika se traži isključivo spomenuta dokumentacija i to jedino u situaciji ukoliko ju isti sami ne dostave.

Ukoliko zaposlenici sami dostave dodatnu medicinsku dokumentaciju, to je njihova slobodna volja na koju ne utječem. Vezano za dostavljanje dodatne dokumentacije u slučaju trudničkog bolovanja, ukoliko bi se i tražila dodatna dokumentacija, to nije bilo iz razloga provjeravanja službenika od strane mene kao predsjednice, već iz razloga što bi tu dokumentaciju tražilo Ministarstvo pravosuđa i uprave RH, radi suglasnosti za popunjavanje radnog mjesta zbog dulje odsutnosti službenice, a što se može utvrditi iz spisa sudske uprave.

U odnosu na navode iz predstavke sutkinje na postupanje mene kao predsjednice u vezi s radom od kuće, koje autor teksta detaljno iznosi, ne mogu komentirati jer je postupak u tijeku pred Visokim upravom sudom Republike Hrvatske.

Navod autora " da kao način kažnjavanja za korištenje bolovanja, predsjednica godišnje odmore ne odobrava onda kada to službenice traže, nego po vlastitom nahođenju, najčešće u proljeće ili jesen. Nikako ne ljeti" u cijelosti je netočan. Plan korištenja godišnjih odmora i raspored korištenja godišnjih odmora donose se sukladno odredbom članka 85. stavka 1. i 3. Zakona o radu te odredbama članka 40. Sudskog poslovnika i članka 22. - 26. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, vodeći računa da se svakom službeniku jedan dio godišnjeg odmora omogući u razdoblju od 1. srpnja do 1. listopada tekuće godine (članak 22. stavka 3. Kolektivnog ugovor), te ostatak prema potrebi organizacije rada u sudu.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Tvrdnja autora teksta da se "godišnji odmori nikako ne odobravaju ljeti" je u cijelosti netočna, jer je svim službenicima u Upravnom sudu u Splitu omogućeno korištenje većeg dijela godišnjeg odmora u razdoblju od 1. srpnja do 1. listopada tekuće godine, što se lako može utvrditi iz spis sudske uprave.

Vezano na tvrdnju autora teksta "posebno su alarmantne pritužbe na rad predsjednice njezini postupci vezani uz godišnje ocjenjivanje zaposlenika" navodi se kako je službenicima osigurana pravna zaštita i protiv rješenja o ocjeni mogu izjaviti žalbu u roku od 15 dana. U dvije godine moga mandata prema podacima iz sustava eSpisa doneseno je 35 rješenja o ocjeni službenika i uložena je jedna žalba (koji postupak je još u tijeku),

U odnosu na tvrdnju " da službenice mjesecima čekaju suglasnost predsjednice da odu sa suda u drugu državnu službu, i da je jedna službenica čekala tri mjeseca, i još ga nije dočekala" potrebno je navesti kako je 22. ožujka 2023. od strane Ministarstva financija, Carinske uprave, Središnjeg ureda zaprimljen dopis kojim se traži suglasnost u svezi s premještajem spomenute službenice.

Međutim, zbog objektivnih razloga i procedure koju treba poštivati, odnosno traženje suglasnosti od Ministarstva pravosuđa i uprave RH za popunjavanje toga radnog mjesta, te potom početka štrajka službenika 5. lipnja 2023. te u konačnici povlačenja zahtjeva spomenute službenice dana 16. lipnja 2023., o istom nije odlučeno.

Vezano za problematiziranje bolovanja i da bi " predsjednica bila na bolovanju, do 14. travnja 2023. i da bi se za tri dana vratila na poslao i novo bolovanje otvorila 17. travnja, na kojemu je bila do 28. travnja, te da se vratila nakon 42 dana kako bi izbjegla značajan financijski udar na kućni budžet" ističem kako su navodi u cijelosti neistiniti. Nakon zaključenja bolovanja, koje je trajalo dulje nego što autor teksta navodi, koristila sam godišnji odmor za 2022. (tzv. stari godišnji), a novo bolovanje, kako autor teksta pogrešno navodi, nisam ponovno otvarala.

U odnosu na kontekst autora "o problemima u sudu" mogu kazati kako u sudu vladaju kolegijalni odnosi, osigurano je pravilno i zakonito obavljanje poslova u sudu i vodi se briga o učinkovitosti suda u rješavanju predmeta, a sve kako bi se građanima pružila pravodobna pravna zaštita u postupcima koji se vode pred ovim sudom, što je zakonska dužnost i obveza predsjednika suda, te je i za vrijeme štrajka organiziran rad suda na način da se obavljaju hitni i nužni poslovi - navela je u svom ispravku Nela Mešin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 18:38