stdClass Object ( [id] => 1237807 [title] => Prometni stručnjak pojašnjava zašto je zloglasno splitsko križanje toliko opasno; istaknuo je dva glavna problema... Objasnio je zašto kružni tok i podvožnjak nisu rješenja [alias] => prometni-strucnjak-pojasnjava-zasto-je-zloglasno-splitsko-krizanje-toliko-opasno-istaknuo-je-dva-glavna-problema-objasnio-je-zasto-kruzni-tok-i-podvoznjak-nisu-rjesenja [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na prometno ozloglašenom križanju "kod Slobodne Dalmacije", točnije na raskrižju Ulice Domovinskog rata s Ulicom Hrvatske mornarice i Ulicom slobode u prvih je osam mjeseci ove godine zabilježeno devet prometnih nesreća.

Usporedbe radi, kako doznajemo od PU splitsko-dalmatinske, na navedenom raskrižju u prethodnoj je godini evidentirano sedam prometnih nesreća, što ne znači da njihov broj ne raste jer je 2020. godine na istom raskrižju evidentirano njih 13.

No, to svakako znači da zabrana skretanja lijevo iz Ulice slobode u Ulicu Domovinskog rata, u međuvremenu uvedena kao "vatrogasna mjera" od koje se očekivalo da će doprinijeti sigurnosti prometa na ovoj lokaciji, iako dobrodošla, nije riješila problem.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

U posljednjoj prometnoj nesreći koja se dogodila 8. listopada pod našim prozorima gdje su škripanje guma, iživljavanje na trubi i zveket sudarenih karoserija česta pojava, a u kojoj je automobil završio na krovu, pukom su srećom pošteđeni životi suputnika i pješaka koji su joj tog subotnjeg jutra svjedočili, što nas je potaklo da problematiku sagledamo iz šire perspektive.

Kritični lokalitet

Uzimamo tako u obzir da je dan ponekad prekratak za sve što želimo obaviti pa ćemo vrijeme koje ne uspijevamo sustići ponekad nastojati nadoknaditi u prometu; kao i činjenicu da je u danom trenutku, pa i bez žurbe, moguće biti toliko rastresen da se propusti pravodobno reagirati na prometnu regulaciju.

No, uz razumijevanje pojedinačne odgovornosti za prekršaje koji vode do ovih nesreća, ostaje nerazumijevanje odgovornih koji, uz sve alate i pokušaje, na jednom od najkritičnijih križanja u gradu, iz godine u godinu ne uspijevaju unaprijediti sigurnost sudionika u prometu.

---

image

Jedna od niza nesreća na raskrižju

Ivica Marković
---

A u tome im, kako se može zaključiti, bitno pomogle nisu niti nadzorne kamere koje je ovdje postavio Grad Split, a koje policija, kako su nam kazali, koristi u slučaju nastanka prometne nesreće, odnosno za sankcioniranje odgovornih, pa je tako utvrđeno kako je do posljednje došlo zbog nepoštivanja crvenog svjetla.

- Snimku nadzorne kamere na kritičnom lokalitetu policija koristi u slučaju nastanka prometne nesreće. Napominjemo kako se sudionici u prometu trebaju pridržavati prometnih pravila, ne kako bi izbjegli sankcioniranje, nego radi osobne zaštite i zaštite vlastite imovine, a time i drugih osoba i njihove imovine – navode u PU splitsko-dalmatinskoj, hvatajući se u koštac s ovom problematikom.

U Gradu, pak navode kako su navedeni sustav napravili kako bi se preventivno djelovalo na vozače:

- Sustav videonadzora na križanju Ulice Hrvatske mornarice i Ulice slobode je napravljen samoinicijativno od strane Grada po nalogu gradonačelnika (upravo zato što je spomenuto križanje prepoznato kao kritično) kako bi se preventivno djelovalo na vozače te kako bi iste bile dane na korištenje PP MUP-a za nadzor u stvarnom vremenu i naknadno izuzimanje snimaka po kritičnom događaju (kao što je ovaj nedavni).

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Ističu kako je sustav video nadzora postavljen na predmetnom raskrižju u funkciji te kako uvid u snimke imaju ovlašteni službenici Policijske postaje na adresi Put Brodarice 6, u Splitu - stoji u odgovoru koji potpisuje Vedrana Franić, pročelnica po ovlaštenju Službe za razvoj grada.

Kako nas je nadalje podsjetila, Grad trenutno provodi postupak nabave “Izrada dokumentacije i integracija-implementacija ITS sustava i opreme” kojeg provodi Služba za razvoj grada, a koji bi trebao obuhvatiti uspostavu i opremanje centra za kontrolu i nadzor prometa, zatim upravljanje prometom kroz semaforski sustav i adaptivno upravljanje prometom, videonadzor prometnog sustava, te prioritizaciju vozila javnoga gradskog prijevoza i žurnih službi, kao i informiranje putnika, odnosno vozača, te sustav za praćenje vremenskih uvjeta i stanja okoliša i konačnom mobilnu aplikaciju za informiranje putnika.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Upravljačka nadgradnja

- Inteligentni transportni sustavi (ITS) predstavljaju upravljačku i informacijsko-komunikacijsku nadgradnju klasičnog sustava prometa koji će na funkcionalnom prometnom području grada Splita doprinijeti stvaranju učinkovitijega prometnog sustava u vidu povećanja sigurnosti, produktivnosti, prometne efikasnosti i održivosti te smanjenju prometnih zagušenja.

Kako bi se svi prethodno navedeni sustavi implementirali i u konačnici imali pozitivan efekt i doprinos pretpostavljenim ciljevima, ovaj projekt se prijavio u partnerstvu kojeg čine Grad Split kao prijavitelj, Grad Solin, Hrvatske ceste, Županijska uprava za ceste Split te Lučka uprava Split kao projektni partneri.

Projektom je predviđeno i uključivanje te integriranje i drugih dionika, poput "Split Parkinga" i "Prometa", te drugih čija će se postojeća aplikativna, ali i ostala infrastruktura integrirati u sustav ITS-a, čime će se omogućiti uspostava cjelovitog sustava ITS-a na funkcionalnom prometnom području grada Splita - navela je pročelnica Franić, propustivši ponuditi odgovore na druga pitanja koja smo uputili Banovini.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Među ostalim, interesiralo nas je je li u Gradu razmatraju kakva druga, bolja prometna rješenja za ovo križanje, a zamolili smo i komentar na učinkovitost sustava u praksi, kao i statističke pokazatelje učinkovitosti spomenutog sustava videonadzora u preventivi. No, odgovore na ta pitanja još čekamo.

U međuvremenu smo za mišljenje zamolili prometnog vještaka Stanka Smodlaku, koji nam je kazao kako je raskrižje kod "Kroma" dugi niz godina mjesto gdje se događaju prometne nesreće s težim posljedicama, o kojima je i sam pred sudom davao stručne iskaze, ponudivši komentar na postojeće prometno rješenje, te smjernice za njegovo unaprijeđenje.

Podzemni pravac

- U prometno tehničkom smislu ovdje se pokušalo prije svega riješiti protok većeg broja vozila koji iznosi više od 45.000 vozila dnevno. Na ovom raskrižju nije samo problem gustoće prometa vozila nego i većeg broja pješaka. Prema programiranom radu semafora, uz ciklus koji traje između 80-90 sekundi, potrebno je omogućiti siguran protok vozila i pješaka u svim smjerovima.

---

image

Stanko Smodlaka

Tom Dubravec/Cropix
---

U posljednje vrijeme zabranjeno je lijevo skretanje iz pravca istoka iz Ulice slobode na Ulicu Domovinskog rata, a lijeva skretanja su uvijek rizična radnja zbog niza konfliktnih točaka ako nema dopunske strelice i mišljenja sam da je ova zabrana skretanja u lijevo bila potrebna.

Jednako tako opravdanim držim i produženo vrijeme lijevog skretanja iz pravca ulice Hrvatske mornarice u Ulicu Domovinskog rata zbog većeg broja vozila koja tim pravcem prometuju kao i zabranu polukružnog okretanja iz nekih smjerova. No, kako je predmetno raskrižje locirano na uskom gradskom području gdje nema dovoljno bočne preglednosti, za očekivati je moguće prekršaje – kazuje nam Smodlaka.

Analizirajući na ovom raskrižju rastući broj vozila razmatrana je, kako navodi, i mogućnost izgradnje podzemnog pravca sjever-jug na Ulicu Domovinskog rata, ali se zbog uskog prolaza i niza infrastrukturnih podzemnih instalacija odustalo od idejnog projekta.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Ističe i kako zbog činjenice da je raskrižje projektirano i izgrađeno za znatno manji broj vozila, zbog loše i nedovoljne bočne preglednosti u prometno tehničkom smislu ovdje nije održiva ni izgradnja kružnog toka, te kako preusmjeravanje prometnog toka prema alternativnim pravcima nije moguće bez ozbiljnih studija održivosti prometnog sustava.

- Kako bi se u budućnosti smanjile prometne nesreće na predmetnom raskrižju potrebno je postaviti upozoravajuću svjetlosnu signalizaciju iz svih pravaca, o čemu se trebaju očitovati stručne službe Grada Splita, Prometna policija i Udruga prometnih inženjera – naglasio je prometni vještak Smodlaka.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREVENCIJA NESREĆA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PREVENCIJA NESREĆA 2 0 7748 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-19 08:48:49 [created_by] => 3216 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-03 16:23:00 [modified_by] => 3216 [publish_up] => 2022-11-03 15:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2034 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Prometni stručnjak pojašnjava zašto je zloglasno splitsko križanje toliko opasno; istaknuo je dva glavna problema... Objasnio je zašto kružni tok i podvožnjak nisu rješenja [metakey] => Križanje kod kroma, križanje Domovinskog rata i Ulice Slobode, Stanko Smodlaka, prometne nesreće, kružni tok, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/19\/23659898.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/19\/23426280.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/19\/23426284.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/19\/23289394.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/19\/16969284.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/19\/23659915.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/19\/23659895.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/19\/23659916.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/19\/23714663.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix","Ivica Markovi\u0107","Ivica Markovi\u0107","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Jedna od niza nesre\u0107a na raskri\u017eju<\/p>","","","","","","","

Stanko Smodlaka<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1268","hd_23659898_1920.jpg":"1920x1080","k_23659898_1280.jpg":"1280x1280","k_23659898_1024.jpg":"1024x1024","k_23659898_640.jpg":"640x640","k_23659898_480.jpg":"480x480","k_23659898_340.jpg":"340x340","k_23659898_220.jpg":"220x220","o_23659898_1280.jpg":"1280x845","o_23659898_1024.jpg":"1024x676","o_23659898_640.jpg":"640x422","o_23659898_480.jpg":"480x317","o_23659898_340.jpg":"340x224","o_23659898_220.jpg":"220x145","h_23659898_1280.jpg":"1280x854","h_23659898_1024.jpg":"1024x683","h_23659898_640.jpg":"640x427","h_23659898_480.jpg":"480x320","h_23659898_340.jpg":"340x227","h_23659898_220.jpg":"220x147","pp_23659898_1280.jpg":"1280x1628","pp_23659898_1024.jpg":"1024x1303","pp_23659898_640.jpg":"640x814","pp_23659898_480.jpg":"480x611","pp_23659898_340.jpg":"340x432","pp_23659898_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1919x865","hd_23426280_1920.jpg":"1920x1080","k_23426280_1280.jpg":"1280x1280","k_23426280_1024.jpg":"1024x1024","k_23426280_640.jpg":"640x640","k_23426280_480.jpg":"480x480","k_23426280_340.jpg":"340x340","k_23426280_220.jpg":"220x220","o_23426280_1280.jpg":"1280x576","o_23426280_1024.jpg":"1024x461","o_23426280_640.jpg":"640x288","o_23426280_480.jpg":"480x216","o_23426280_340.jpg":"340x153","o_23426280_220.jpg":"220x99","h_23426280_1280.jpg":"1280x854","h_23426280_1024.jpg":"1024x683","h_23426280_640.jpg":"640x427","h_23426280_480.jpg":"480x320","h_23426280_340.jpg":"340x227","h_23426280_220.jpg":"220x147","pp_23426280_1280.jpg":"1280x1628","pp_23426280_1024.jpg":"1024x1303","pp_23426280_640.jpg":"640x814","pp_23426280_480.jpg":"480x611","pp_23426280_340.jpg":"340x432","pp_23426280_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1919x865","hd_23426284_1920.jpg":"1920x1080","k_23426284_1280.jpg":"1280x1280","k_23426284_1024.jpg":"1024x1024","k_23426284_640.jpg":"640x640","k_23426284_480.jpg":"480x480","k_23426284_340.jpg":"340x340","k_23426284_220.jpg":"220x220","o_23426284_1280.jpg":"1280x576","o_23426284_1024.jpg":"1024x461","o_23426284_640.jpg":"640x288","o_23426284_480.jpg":"480x216","o_23426284_340.jpg":"340x153","o_23426284_220.jpg":"220x99","h_23426284_1280.jpg":"1280x854","h_23426284_1024.jpg":"1024x683","h_23426284_640.jpg":"640x427","h_23426284_480.jpg":"480x320","h_23426284_340.jpg":"340x227","h_23426284_220.jpg":"220x147","pp_23426284_1280.jpg":"1280x1628","pp_23426284_1024.jpg":"1024x1303","pp_23426284_640.jpg":"640x814","pp_23426284_480.jpg":"480x611","pp_23426284_340.jpg":"340x432","pp_23426284_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_23289394_1920.jpg":"1920x1080","k_23289394_1280.jpg":"1280x1280","k_23289394_1024.jpg":"1024x1024","k_23289394_640.jpg":"640x640","k_23289394_480.jpg":"480x480","k_23289394_340.jpg":"340x340","k_23289394_220.jpg":"220x220","o_23289394_1280.jpg":"1280x854","o_23289394_1024.jpg":"1024x683","o_23289394_640.jpg":"640x427","o_23289394_480.jpg":"480x320","o_23289394_340.jpg":"340x226","o_23289394_220.jpg":"220x146","h_23289394_1280.jpg":"1280x854","h_23289394_1024.jpg":"1024x683","h_23289394_640.jpg":"640x427","h_23289394_480.jpg":"480x320","h_23289394_340.jpg":"340x227","h_23289394_220.jpg":"220x147","pp_23289394_1280.jpg":"1280x1628","pp_23289394_1024.jpg":"1024x1303","pp_23289394_640.jpg":"640x814","pp_23289394_480.jpg":"480x611","pp_23289394_340.jpg":"340x432","pp_23289394_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_16969284_1920.jpg":"1920x1080","k_16969284_1280.jpg":"1280x1280","k_16969284_1024.jpg":"1024x1024","k_16969284_640.jpg":"640x640","k_16969284_480.jpg":"480x480","k_16969284_340.jpg":"340x340","k_16969284_220.jpg":"220x220","o_16969284_1280.jpg":"1280x854","o_16969284_1024.jpg":"1024x683","o_16969284_640.jpg":"640x427","o_16969284_480.jpg":"480x320","o_16969284_340.jpg":"340x226","o_16969284_220.jpg":"220x146","h_16969284_1280.jpg":"1280x854","h_16969284_1024.jpg":"1024x683","h_16969284_640.jpg":"640x427","h_16969284_480.jpg":"480x320","h_16969284_340.jpg":"340x227","h_16969284_220.jpg":"220x147","pp_16969284_1280.jpg":"1280x1628","pp_16969284_1024.jpg":"1024x1303","pp_16969284_640.jpg":"640x814","pp_16969284_480.jpg":"480x611","pp_16969284_340.jpg":"340x432","pp_16969284_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1216","hd_23659915_1920.jpg":"1920x1080","k_23659915_1280.jpg":"1280x1280","k_23659915_1024.jpg":"1024x1024","k_23659915_640.jpg":"640x640","k_23659915_480.jpg":"480x480","k_23659915_340.jpg":"340x340","k_23659915_220.jpg":"220x220","o_23659915_1280.jpg":"1280x810","o_23659915_1024.jpg":"1024x648","o_23659915_640.jpg":"640x405","o_23659915_480.jpg":"480x304","o_23659915_340.jpg":"340x215","o_23659915_220.jpg":"220x139","h_23659915_1280.jpg":"1280x854","h_23659915_1024.jpg":"1024x683","h_23659915_640.jpg":"640x427","h_23659915_480.jpg":"480x320","h_23659915_340.jpg":"340x227","h_23659915_220.jpg":"220x147","pp_23659915_1280.jpg":"1280x1628","pp_23659915_1024.jpg":"1024x1303","pp_23659915_640.jpg":"640x814","pp_23659915_480.jpg":"480x611","pp_23659915_340.jpg":"340x432","pp_23659915_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1219","hd_23659895_1920.jpg":"1920x1080","k_23659895_1280.jpg":"1280x1280","k_23659895_1024.jpg":"1024x1024","k_23659895_640.jpg":"640x640","k_23659895_480.jpg":"480x480","k_23659895_340.jpg":"340x340","k_23659895_220.jpg":"220x220","o_23659895_1280.jpg":"1280x812","o_23659895_1024.jpg":"1024x650","o_23659895_640.jpg":"640x406","o_23659895_480.jpg":"480x304","o_23659895_340.jpg":"340x215","o_23659895_220.jpg":"220x139","h_23659895_1280.jpg":"1280x854","h_23659895_1024.jpg":"1024x683","h_23659895_640.jpg":"640x427","h_23659895_480.jpg":"480x320","h_23659895_340.jpg":"340x227","h_23659895_220.jpg":"220x147","pp_23659895_1280.jpg":"1280x1628","pp_23659895_1024.jpg":"1024x1303","pp_23659895_640.jpg":"640x814","pp_23659895_480.jpg":"480x611","pp_23659895_340.jpg":"340x432","pp_23659895_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1284","hd_23659916_1920.jpg":"1920x1080","k_23659916_1280.jpg":"1280x1280","k_23659916_1024.jpg":"1024x1024","k_23659916_640.jpg":"640x640","k_23659916_480.jpg":"480x480","k_23659916_340.jpg":"340x340","k_23659916_220.jpg":"220x220","o_23659916_1280.jpg":"1280x856","o_23659916_1024.jpg":"1024x684","o_23659916_640.jpg":"640x428","o_23659916_480.jpg":"480x321","o_23659916_340.jpg":"340x227","o_23659916_220.jpg":"220x147","h_23659916_1280.jpg":"1280x854","h_23659916_1024.jpg":"1024x683","h_23659916_640.jpg":"640x427","h_23659916_480.jpg":"480x320","h_23659916_340.jpg":"340x227","h_23659916_220.jpg":"220x147","pp_23659916_1280.jpg":"1280x1628","pp_23659916_1024.jpg":"1024x1303","pp_23659916_640.jpg":"640x814","pp_23659916_480.jpg":"480x611","pp_23659916_340.jpg":"340x432","pp_23659916_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1414","hd_23714663_1920.jpg":"1920x1080","k_23714663_1280.jpg":"1280x1280","k_23714663_1024.jpg":"1024x1024","k_23714663_640.jpg":"640x640","k_23714663_480.jpg":"480x480","k_23714663_340.jpg":"340x340","k_23714663_220.jpg":"220x220","o_23714663_1280.jpg":"1280x942","o_23714663_1024.jpg":"1024x754","o_23714663_640.jpg":"640x471","o_23714663_480.jpg":"480x353","o_23714663_340.jpg":"340x250","o_23714663_220.jpg":"220x162","h_23714663_1280.jpg":"1280x854","h_23714663_1024.jpg":"1024x683","h_23714663_640.jpg":"640x427","h_23714663_480.jpg":"480x320","h_23714663_340.jpg":"340x227","h_23714663_220.jpg":"220x147","pp_23714663_1280.jpg":"1280x1628","pp_23714663_1024.jpg":"1024x1303","pp_23714663_640.jpg":"640x814","pp_23714663_480.jpg":"480x611","pp_23714663_340.jpg":"340x432","pp_23714663_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4654678 Threads: 2 Questions: 156309471 Slow queries: 67648 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4634956 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/prometni-strucnjak-pojasnjava-zasto-je-zloglasno-splitsko-krizanje-toliko-opasno-istaknuo-je-dva-glavna-problema-objasnio-je-zasto-kruzni-tok-i-podvoznjak-nisu-rjesenja-1237807 [printLink] => /split/prometni-strucnjak-pojasnjava-zasto-je-zloglasno-splitsko-krizanje-toliko-opasno-istaknuo-je-dva-glavna-problema-objasnio-je-zasto-kruzni-tok-i-podvoznjak-nisu-rjesenja-1237807?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 631599 [name] => Križanje kod kroma [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-23 09:05:41 [main_article_id] => 0 [alias] => krizanje-kod-kroma [link] => /tag/krizanje-kod-kroma ) [1] => stdClass Object ( [id] => 477035 [name] => križanje Domovinskog rata i Ulice Slobode [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => krizanje-domovinskog-rata-i-ulice-slobode [link] => /tag/krizanje-domovinskog-rata-i-ulice-slobode ) [2] => stdClass Object ( [id] => 453539 [name] => stanko smodlaka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stanko-smodlaka [link] => /tag/stanko-smodlaka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 418439 [name] => prometne nesreće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prometne-nesrece [link] => /tag/prometne-nesrece ) [4] => stdClass Object ( [id] => 292475 [name] => Kružni tok [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kruzni-tok [link] => /tag/kruzni-tok ) [5] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREVENCIJA NESREĆA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prometni stručnjak pojašnjava zašto je zloglasno splitsko križanje toliko opasno; istaknuo je dva glavna problema... Objasnio je zašto kružni tok i podvožnjak nisu rješenja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3216 [name] => Tanja Giovanelli [username] => tanja-giovanelli [email] => tanja-giovanelli@sd.hr [password] => $2y$10$JDCsQ/OZuX7gscY3QuvaDOEPouqWfYRAD2REPHuLxiU1gCnMEuQhm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-giovanelli-3216 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1734 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/8ac7f27ab610464774342c60babe0b5f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23659898.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23659898.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23426280.jpg [title] =>

Jedna od niza nesreća na raskrižju

Ivica Marković ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23426284.jpg [title] => Ivica Marković ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23289394.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/16969284.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23659915.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23659895.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23659916.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23714663.jpg [title] =>

Stanko Smodlaka

Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Na prometno ozloglašenom križanju "kod Slobodne Dalmacije", točnije na raskrižju Ulice Domovinskog rata s Ulicom Hrvatske mornarice i Ulicom slobode u prvih je osam mjeseci ove godine zabilježeno devet prometnih nesreća.

Usporedbe radi, kako doznajemo od PU splitsko-dalmatinske, na navedenom raskrižju u prethodnoj je godini evidentirano sedam prometnih nesreća, što ne znači da njihov broj ne raste jer je 2020. godine na istom raskrižju evidentirano njih 13.

No, to svakako znači da zabrana skretanja lijevo iz Ulice slobode u Ulicu Domovinskog rata, u međuvremenu uvedena kao "vatrogasna mjera" od koje se očekivalo da će doprinijeti sigurnosti prometa na ovoj lokaciji, iako dobrodošla, nije riješila problem.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

U posljednjoj prometnoj nesreći koja se dogodila 8. listopada pod našim prozorima gdje su škripanje guma, iživljavanje na trubi i zveket sudarenih karoserija česta pojava, a u kojoj je automobil završio na krovu, pukom su srećom pošteđeni životi suputnika i pješaka koji su joj tog subotnjeg jutra svjedočili, što nas je potaklo da problematiku sagledamo iz šire perspektive.

Kritični lokalitet

Uzimamo tako u obzir da je dan ponekad prekratak za sve što želimo obaviti pa ćemo vrijeme koje ne uspijevamo sustići ponekad nastojati nadoknaditi u prometu; kao i činjenicu da je u danom trenutku, pa i bez žurbe, moguće biti toliko rastresen da se propusti pravodobno reagirati na prometnu regulaciju.

No, uz razumijevanje pojedinačne odgovornosti za prekršaje koji vode do ovih nesreća, ostaje nerazumijevanje odgovornih koji, uz sve alate i pokušaje, na jednom od najkritičnijih križanja u gradu, iz godine u godinu ne uspijevaju unaprijediti sigurnost sudionika u prometu.

---

image

Jedna od niza nesreća na raskrižju

Ivica Marković
---

A u tome im, kako se može zaključiti, bitno pomogle nisu niti nadzorne kamere koje je ovdje postavio Grad Split, a koje policija, kako su nam kazali, koristi u slučaju nastanka prometne nesreće, odnosno za sankcioniranje odgovornih, pa je tako utvrđeno kako je do posljednje došlo zbog nepoštivanja crvenog svjetla.

- Snimku nadzorne kamere na kritičnom lokalitetu policija koristi u slučaju nastanka prometne nesreće. Napominjemo kako se sudionici u prometu trebaju pridržavati prometnih pravila, ne kako bi izbjegli sankcioniranje, nego radi osobne zaštite i zaštite vlastite imovine, a time i drugih osoba i njihove imovine – navode u PU splitsko-dalmatinskoj, hvatajući se u koštac s ovom problematikom.

U Gradu, pak navode kako su navedeni sustav napravili kako bi se preventivno djelovalo na vozače:

- Sustav videonadzora na križanju Ulice Hrvatske mornarice i Ulice slobode je napravljen samoinicijativno od strane Grada po nalogu gradonačelnika (upravo zato što je spomenuto križanje prepoznato kao kritično) kako bi se preventivno djelovalo na vozače te kako bi iste bile dane na korištenje PP MUP-a za nadzor u stvarnom vremenu i naknadno izuzimanje snimaka po kritičnom događaju (kao što je ovaj nedavni).

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Ističu kako je sustav video nadzora postavljen na predmetnom raskrižju u funkciji te kako uvid u snimke imaju ovlašteni službenici Policijske postaje na adresi Put Brodarice 6, u Splitu - stoji u odgovoru koji potpisuje Vedrana Franić, pročelnica po ovlaštenju Službe za razvoj grada.

Kako nas je nadalje podsjetila, Grad trenutno provodi postupak nabave “Izrada dokumentacije i integracija-implementacija ITS sustava i opreme” kojeg provodi Služba za razvoj grada, a koji bi trebao obuhvatiti uspostavu i opremanje centra za kontrolu i nadzor prometa, zatim upravljanje prometom kroz semaforski sustav i adaptivno upravljanje prometom, videonadzor prometnog sustava, te prioritizaciju vozila javnoga gradskog prijevoza i žurnih službi, kao i informiranje putnika, odnosno vozača, te sustav za praćenje vremenskih uvjeta i stanja okoliša i konačnom mobilnu aplikaciju za informiranje putnika.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Upravljačka nadgradnja

- Inteligentni transportni sustavi (ITS) predstavljaju upravljačku i informacijsko-komunikacijsku nadgradnju klasičnog sustava prometa koji će na funkcionalnom prometnom području grada Splita doprinijeti stvaranju učinkovitijega prometnog sustava u vidu povećanja sigurnosti, produktivnosti, prometne efikasnosti i održivosti te smanjenju prometnih zagušenja.

Kako bi se svi prethodno navedeni sustavi implementirali i u konačnici imali pozitivan efekt i doprinos pretpostavljenim ciljevima, ovaj projekt se prijavio u partnerstvu kojeg čine Grad Split kao prijavitelj, Grad Solin, Hrvatske ceste, Županijska uprava za ceste Split te Lučka uprava Split kao projektni partneri.

Projektom je predviđeno i uključivanje te integriranje i drugih dionika, poput "Split Parkinga" i "Prometa", te drugih čija će se postojeća aplikativna, ali i ostala infrastruktura integrirati u sustav ITS-a, čime će se omogućiti uspostava cjelovitog sustava ITS-a na funkcionalnom prometnom području grada Splita - navela je pročelnica Franić, propustivši ponuditi odgovore na druga pitanja koja smo uputili Banovini.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Među ostalim, interesiralo nas je je li u Gradu razmatraju kakva druga, bolja prometna rješenja za ovo križanje, a zamolili smo i komentar na učinkovitost sustava u praksi, kao i statističke pokazatelje učinkovitosti spomenutog sustava videonadzora u preventivi. No, odgovore na ta pitanja još čekamo.

U međuvremenu smo za mišljenje zamolili prometnog vještaka Stanka Smodlaku, koji nam je kazao kako je raskrižje kod "Kroma" dugi niz godina mjesto gdje se događaju prometne nesreće s težim posljedicama, o kojima je i sam pred sudom davao stručne iskaze, ponudivši komentar na postojeće prometno rješenje, te smjernice za njegovo unaprijeđenje.

Podzemni pravac

- U prometno tehničkom smislu ovdje se pokušalo prije svega riješiti protok većeg broja vozila koji iznosi više od 45.000 vozila dnevno. Na ovom raskrižju nije samo problem gustoće prometa vozila nego i većeg broja pješaka. Prema programiranom radu semafora, uz ciklus koji traje između 80-90 sekundi, potrebno je omogućiti siguran protok vozila i pješaka u svim smjerovima.

---

image

Stanko Smodlaka

Tom Dubravec/Cropix
---

U posljednje vrijeme zabranjeno je lijevo skretanje iz pravca istoka iz Ulice slobode na Ulicu Domovinskog rata, a lijeva skretanja su uvijek rizična radnja zbog niza konfliktnih točaka ako nema dopunske strelice i mišljenja sam da je ova zabrana skretanja u lijevo bila potrebna.

Jednako tako opravdanim držim i produženo vrijeme lijevog skretanja iz pravca ulice Hrvatske mornarice u Ulicu Domovinskog rata zbog većeg broja vozila koja tim pravcem prometuju kao i zabranu polukružnog okretanja iz nekih smjerova. No, kako je predmetno raskrižje locirano na uskom gradskom području gdje nema dovoljno bočne preglednosti, za očekivati je moguće prekršaje – kazuje nam Smodlaka.

Analizirajući na ovom raskrižju rastući broj vozila razmatrana je, kako navodi, i mogućnost izgradnje podzemnog pravca sjever-jug na Ulicu Domovinskog rata, ali se zbog uskog prolaza i niza infrastrukturnih podzemnih instalacija odustalo od idejnog projekta.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Ističe i kako zbog činjenice da je raskrižje projektirano i izgrađeno za znatno manji broj vozila, zbog loše i nedovoljne bočne preglednosti u prometno tehničkom smislu ovdje nije održiva ni izgradnja kružnog toka, te kako preusmjeravanje prometnog toka prema alternativnim pravcima nije moguće bez ozbiljnih studija održivosti prometnog sustava.

- Kako bi se u budućnosti smanjile prometne nesreće na predmetnom raskrižju potrebno je postaviti upozoravajuću svjetlosnu signalizaciju iz svih pravaca, o čemu se trebaju očitovati stručne službe Grada Splita, Prometna policija i Udruga prometnih inženjera – naglasio je prometni vještak Smodlaka.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix Ivica Marković Ivica Marković Joško Šupić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Ivica Marković

Jedna od niza nesreća na raskrižju

Tom Dubravec/Cropix

Stanko Smodlaka

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/prometni-strucnjak-pojasnjava-zasto-je-zloglasno-splitsko-krizanje-toliko-opasno-istaknuo-je-dva-glavna-problema-objasnio-je-zasto-kruzni-tok-i-podvoznjak-nisu-rjesenja-1237807 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2552f4c0f10c6dd01e0e6a1a6d45e23a3c7effeb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prometni+stru%C4%8Dnjak+poja%C5%A1njava+za%C5%A1to+je+zloglasno+splitsko+kri%C5%BEanje+toliko+opasno%3B+istaknuo+je+dva+glavna+problema...+Objasnio+je+za%C5%A1to+kru%C5%BEni+tok+i+podvo%C5%BEnjak+nisu+rje%C5%A1enja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprometni-strucnjak-pojasnjava-zasto-je-zloglasno-splitsko-krizanje-toliko-opasno-istaknuo-je-dva-glavna-problema-objasnio-je-zasto-kruzni-tok-i-podvoznjak-nisu-rjesenja-1237807 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprometni-strucnjak-pojasnjava-zasto-je-zloglasno-splitsko-krizanje-toliko-opasno-istaknuo-je-dva-glavna-problema-objasnio-je-zasto-kruzni-tok-i-podvoznjak-nisu-rjesenja-1237807 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREVENCIJA NESREĆA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitPREVENCIJA NESREĆA

Prometni stručnjak pojašnjava zašto je zloglasno splitsko križanje toliko opasno; istaknuo je dva glavna problema... Objasnio je zašto kružni tok i podvožnjak nisu rješenja

3. studenog 2022. - 16:29

Na prometno ozloglašenom križanju "kod Slobodne Dalmacije", točnije na raskrižju Ulice Domovinskog rata s Ulicom Hrvatske mornarice i Ulicom slobode u prvih je osam mjeseci ove godine zabilježeno devet prometnih nesreća.

Usporedbe radi, kako doznajemo od PU splitsko-dalmatinske, na navedenom raskrižju u prethodnoj je godini evidentirano sedam prometnih nesreća, što ne znači da njihov broj ne raste jer je 2020. godine na istom raskrižju evidentirano njih 13.

No, to svakako znači da zabrana skretanja lijevo iz Ulice slobode u Ulicu Domovinskog rata, u međuvremenu uvedena kao "vatrogasna mjera" od koje se očekivalo da će doprinijeti sigurnosti prometa na ovoj lokaciji, iako dobrodošla, nije riješila problem.

U posljednjoj prometnoj nesreći koja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 01:26