stdClass Object ( [id] => 255011 [title] => Proračun Grada Splita za 2015. iznosit će 757 milijuna kuna [alias] => proracun-grada-splita-za-2015-iznosit-ce-757-milijuna-kuna [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => 20.28 - Novi splitski proračun za 2015. godinu, odlukom gradskih vijećnika, iznosit će 757 milijuna kuna. Banovina će tako sljedeće godine raspolagati s 30 milijuna kuna manje nego ove, a za takvu odluku glasovali su članovi SDP-a, HNS-a, HSU-a, HGS-a, nezavisni ivica Grubišić i Igor Boraska, te nekadašnji pobočnici don Ivana Grubišića – odbjegli Tomislav Alujević Grgas i Damir Vidošević.

Većinom glasova vijećnici su nakon trosatne rasprave usvojili i rebalans ovogodišnjeg proračuna koji će se, kako smo već najavljivali, zbog manjka projekata, te prihoda od komunalnog doprinosa i prodaje gradske imovine smanjiti s planiranih 840 milijuna na nešto više od 790 milijuna kuna.

15.38 - 
Većinom glasova vijećnici su nakon trosatne rasprave usvojili rebalans ovogodišnjeg proračuna koji će se, zbog manjka projekata te prihoda od komunalnog doprinosa i prodaje gradske imovine, smanjti za pedesetak milijuna kuna.

- Proračun je sada umanjen za 48,7 milijuna kuna jer u prvom redu nismo uprihodili planirana sredstva od komunalnog doprinosa i prodaje imovine. Rebalans je bio potreban i kako bi pokrili 20 milijuna kuna sudskih troškova zbog izgubljenih sporova, iako smo planirali u proračunu čak 40 milijuna kuna za tu svrhu. Također, za dodatne place morali smo pronaći još 2,1 milijun kuna, “Prometu” smo uskočili s 2 milijuna kuna, a morat ćemo do kraja godine opet.

Pozitivna stvar je što su sva prava zadržana i što će sve place biti isplaćene. Mislim da je to najvažnije – ustvrdila je Ljiljana Vučetić, pročelnica za financije.

Rebalans je, uz vijećnike vladajućeg SDP-a, HNS.-a te HSU-a, podržao i HGS Željka Keruma, te tako osigurao Baldasaru večinu glasova za donošenje odluka o proračunu.

- Mislim da su gradske službe ovo dobro posložile i dajem podršku ovoj gimnastici s gradskim sredstvima s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo. Teško je kada vas stisnu ovrhe zbog sudskih presuda, pa se morate snalaziti – kazao je Šundov.

Za razliku od njega, u HDZ-u nisu imali riječi hvale za novi financijski plan grada koji će vrijediti do kraja godine.

- Očekivali smo puno više. Unatoč velikim najavam ništa se ovim rebalansom nije konkretno dogodilo, niti će se dogoditi idućih godina. Osim što će se povečati ukupna masa za plaće, i to za 5 milijuna kuna, ne vidim neke konkreten promjene. Gdje su sad svi ti savjetnici gradonačelnika, projekt manageri kako ih je on nazvao? U rebalansu ili novom proračunu ne vidim niti jedan novi projekt. Da nema države koja sufinancira polovisu škole na Pazdigradu, ni to se ne bi pokrenulo – poručio je Tomislav Gojo (HDZ).

14.30 - Rasprava o rebalansu proračuna

Pročelnica Ljiljana Vučetić: - Brojke u odnosu na 2015. i 2016. godinu nisu mijenjane. Smanjili smo 26 milijuna kuna od komunalnog doprinosa, prihode od 29 milijuna od prodaje imovine, povećali smo 3,5 milijuna kuna prihoda od zakupa javno-prometnih površina.

Smanjili smo prihode u proračunu za 48,7 milijuna kuna, što znači smanjeni rashoda u istom iznosu.

Ovim izmjenama i dopunama povećanja su sredstva za pokriće gubitaka Prometa. Njima će sigurno nedostajati sredstava za isplatu plaća za 11 mjesec, pa treba i to uzeti u obzir – kazala je Vučetić.

Jure Šundov: HGS će podržati rebalans. Mislim da ste to jako dobro riješili s obzirom na situaciju.

Tonći Blažević: Za proračun neću glasati!

14.00 -  Za socijalu smanjuju sredstva za oko 5,5 milijuna kuna, ali ni u jednom trenutku nije smanjen obim usluga kao ni prava, nego je smanjen broj konzumenata – kazala je Romana Škrabić na početku rasprave o rebalansu za socijalu.

Stanka do 13.50 sati.

12.00  - Zašto do danas Gradskom vijeću nije podneseno godišnje izvješće tvrtke Splitska obala d.o.o. i kada će dobiti godišnja izvješća za 2013. svih tvrtki u kojima ima vlasnički udio, pitala je Daša Draganić.

- Nije završeno, dobit ćete ga na sljedećoj sjednici – odgovorio je gradonačelnik.

10:30 - Gradski urbanisti, barem kako tvrdi dogradonačelnik Goran Kovačević, još uvijek traže adekvatne lokacije za smještaj životinja iz splitskog Zoološkog vrta na Marjanu. - Trenutno se rade se analize koje je gradsko zemljište najpogodnije za takvu namjenu. Kada ga pronađemo vjerojatno ćemo trebati odraditi i ciljane izmjene Generalnog urbanističkog plana kako bi tamo mogli smjestiti sve planirane sadržaje - ustvrdio je Kovačević na pitanje Slavice Bartulović Barač (SDP).

Kovačević je otkrio i kako su uspjeli udomiti prve životinje, i to medvjede koji su na Marjanu, podsjetimo, boravili u stravičnim uvjetima.

- Medvjedi će otići u prihvatilište u Lici. To će se obaviti čim se probude iz zimskog sna - najavio je splitski dogradonačelnik.

Predstavnik HSU-a, umirovljenik Stanko Čudina, tražio je od gradskih vlasti da se izjasne o završetku projekta kanalizacije u Srinjinama.
- Glavni kolektor je rekonstruiran i sada radimo na projektima za sekundarnu mrežu. Inače, čitaviprojekt vodi tvrtka Vodovod i kanalizacija te je za ovu namjenu osigurano oko 400 tisuća kuna. Realno je da se kanalizacija kompletno realizira tijekom iduće godine - odgovorio je Anto Krželj, pročelnik za imovinskopravne poslove, izgradnju i geodeziju.

Na opasku Luke Podruga (HČSP) kako gradske vlasti ove godine nisu predvidjele sredstva za isplatu božićnica nezaposlenim osobama, gradonačelnik Ivo Baldasar samo je slijegnuo ramenima i poručio kako grad u ovom trenutku nema ni kune u blagajni.
- Imao sam veliku dvojbu oko ovog pitanja, no blagajna je na nuli. Da svakom od 20 tisuća nezapsolenih u gradu isplatimo božićnicu od 100 kuna - to vam je dva milijuna kuna kojih nemamo. Ne znam više kome uzet... Evo "Prometu" ćemo opet morati pomagati - zaključio je Baldasar.

9:45 -
Pristiglo je oko 500 zahtjeva za izmjenom GUP-a i oko 280 zahtjeva za promjenom Prostornog plana. Sve smo obradili, donijeli smo stavove, pripremljene su knjige za izmjenu GUP-a i Prostornog plana - odgovor je na pitanje do kud se stiglo sa zahtjevima.

Marijanu Puljak zanimalo je dokle se došlo s izradom Strategije razvoja grada i jesu li konzultirani susjedni gradovi i općine?
- Dogovorili smo se sa Sveučilištem da sudjeluje u izradi Strategije razvoja grada. Sada smo pred potpisom jednog sporazuma koji bi trebao definirati početak izrade te strategije. Nismo pojedinačno razgovarali sa svim načelnicima i gradonačelnicima susjednih gradova i općina, ali smo razgovarali s dožupanom jer bi Strategija razvoja grada trebala biti usuglašena s razvojnoj strategijom županije – rekao je dogradonačelnik Kovačević.

- Lani smo prijavili ukupno 30 projekata na EU fondove, a prošli smo na osam projekata. Povukli smo 3,4 milijuna kuna, od čega je 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a 18 projekata je u procesu evaluacije. Prošle godine nije bilo većih infrastrukturnih projekata na koje se Grad mogao javiti osim šetnice od Ambasadora do Matejuške, ali na žalost taj projekt nije zadovoljio – odgovorio je Kovačević na pitanje Hrvoja Marušića.

Ante Restović pitao je ima li u proračunu dovoljno sredstava za OŠ Pazdigrad?
- Škole će se graditi kroz duže razdoblje od jedne godine, ali će to biti škole 22. stoljeća - najavila je dogradonačelnica Aida Batarelo.

- Jučer sam bio u Ministarstvu, potpisan je protokol i mislim da sada nema nikakve dileme. Stavili su oni u proračun, stavili smo je i mi i ona će se graditi u trogodišnjem razdoblju. Ako prođe proračun raspisat ćemo javni natječaj za izvođača - nadovezao se Baldasar.

9:10
- Na sjednici je prisutno 27 od 35 vijećnika. Izvješće o Prometu i detalji sporta sa slovenskom tvrtkom A-Cosmos će biti zatvoreno za javnost, na prijedlog gradonačelnika Baldasara.

8:42
- Kako je najavljeno iz Banovine, gradska uprava pripremila jeza današnju sjednicu Vijeća ukupno 42 točke dnevnog reda, a tometreba pridodati i 90 minuta rezerviranih za viječnićka pitanja.Zanimljivo, na stranicama Grada objavljeno je kako će sjednica trajatiod 9 do najkasnije 17,30 sati, pa je nastavak unaprijed najavljen za dankasnije, u četvrtak 4. prosinca.

8:38 -Vijećnici će osim o rebalansu, raspravljati i o projekcijama proračunaza iduće tri godine, koji se, barem po onome što su predstavili izBanovine, ne bi bitnije mijenjali od ovogodišnjega, ali i o još nekolikozanimljivih točaka: izgradnji dječjeg vrtića na Kili u sklopu programaPOS-a, izvješću o obavljenoj reviziji, izboru članova Savjeta mladih,izmjenama statuta Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu...

8:30 - Gradsko vijeće na današnjoj sjednici raspravljat će o rebalansu proračuna za ovu godinu. Prema podacima koji su još prošlog tjedna objavljeni na službenim stranicama Grada, u Banovini su se suočili s rupom u blagajni od 50-ak milijuna kuna, koja će se pokrpati smanjivanjem rashoda i odustajanjem od nekih projekata.

Podsjetimo, krajem prošle godine aktualna vlast planirala je uprihoditi oko 840 milijuna kuna, no kako je već neko vrijeme izvjesno kako od toga neće biti ništa, splitski proračun će se rebalansom staviti u realnije okvire – na nekih 790 milijuna kuna.

Kako su istaknuli u gradskoj upravi prije sjednice Vijeća, prvotni plan podbacio je prije svega zbog slabijeg prihoda od komunalnog doprinosa, odnosno prodaje građevinskog zemljišta, gradskih poslovnih prostora i stanova. Na smanjivanje proračuna utjecao je i izgubljeni spor s “Dal-koningom”, po kojemu je iz gradske blagajne poduzetniku Zvonku Kotarcu isplaćeno čak 48,8 milijuna kuna, zatim donesena rješenja Državne uprave za naknade za oduzetu imovinu u iznosu od 20 milijuna kuna, pa neplansko pokrivanje gubitaka javnoga gradskog prijevoznika “Prometa”...



LEO KOVAČIĆ
Foto: Vladimir Dugandžic / CROPIX



[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gradsko vijeće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-11-28 08:31:48 [created_by] => 31 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-12-03 21:04:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-12-03 20:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 13131 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2014\/12\/03\/gv\/gradsko_vijece4-031214.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/12\/03\/gv\/gradsko_vijece-031214.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/12\/03\/gv\/gradsko_vijece1-031214.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/12\/03\/gv\/gradsko_vijece2-031214.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/12\/03\/gv\/gradsko_vijece3-031214.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/12\/03\/gv\/gradsko_vijece4-031214.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7513662 Threads: 3 Questions: 1606847312 Slow queries: 4768806 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110677093 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/proracun-grada-splita-za-2015-iznosit-ce-757-milijuna-kuna-255011 [printLink] => /split/proracun-grada-splita-za-2015-iznosit-ce-757-milijuna-kuna-255011?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233210 [name] => gvsplita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gvsplita [link] => /tag/gvsplita ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gradsko vijeće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Proračun Grada Splita za 2015. iznosit će 757 milijuna kuna [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-06-58-20-31 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/12/03/gv/gradsko_vijece4-031214.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/12/03/gv/gradsko_vijece4-031214.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/12/03/gv/gradsko_vijece-031214.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/12/03/gv/gradsko_vijece1-031214.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/12/03/gv/gradsko_vijece2-031214.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/12/03/gv/gradsko_vijece3-031214.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/12/03/gv/gradsko_vijece4-031214.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}20.28 - Novi splitski proračun za 2015. godinu, odlukom gradskih vijećnika, iznosit će 757 milijuna kuna. Banovina će tako sljedeće godine raspolagati s 30 milijuna kuna manje nego ove, a za takvu odluku glasovali su članovi SDP-a, HNS-a, HSU-a, HGS-a, nezavisni ivica Grubišić i Igor Boraska, te nekadašnji pobočnici don Ivana Grubišića – odbjegli Tomislav Alujević Grgas i Damir Vidošević.

Većinom glasova vijećnici su nakon trosatne rasprave usvojili i rebalans ovogodišnjeg proračuna koji će se, kako smo već najavljivali, zbog manjka projekata, te prihoda od komunalnog doprinosa i prodaje gradske imovine smanjiti s planiranih 840 milijuna na nešto više od 790 milijuna kuna.

15.38 - 
Većinom glasova vijećnici su nakon trosatne rasprave usvojili rebalans ovogodišnjeg proračuna koji će se, zbog manjka projekata te prihoda od komunalnog doprinosa i prodaje gradske imovine, smanjti za pedesetak milijuna kuna.

- Proračun je sada umanjen za 48,7 milijuna kuna jer u prvom redu nismo uprihodili planirana sredstva od komunalnog doprinosa i prodaje imovine. Rebalans je bio potreban i kako bi pokrili 20 milijuna kuna sudskih troškova zbog izgubljenih sporova, iako smo planirali u proračunu čak 40 milijuna kuna za tu svrhu. Također, za dodatne place morali smo pronaći još 2,1 milijun kuna, “Prometu” smo uskočili s 2 milijuna kuna, a morat ćemo do kraja godine opet.

Pozitivna stvar je što su sva prava zadržana i što će sve place biti isplaćene. Mislim da je to najvažnije – ustvrdila je Ljiljana Vučetić, pročelnica za financije.

Rebalans je, uz vijećnike vladajućeg SDP-a, HNS.-a te HSU-a, podržao i HGS Željka Keruma, te tako osigurao Baldasaru večinu glasova za donošenje odluka o proračunu.

- Mislim da su gradske službe ovo dobro posložile i dajem podršku ovoj gimnastici s gradskim sredstvima s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo. Teško je kada vas stisnu ovrhe zbog sudskih presuda, pa se morate snalaziti – kazao je Šundov.

Za razliku od njega, u HDZ-u nisu imali riječi hvale za novi financijski plan grada koji će vrijediti do kraja godine.

- Očekivali smo puno više. Unatoč velikim najavam ništa se ovim rebalansom nije konkretno dogodilo, niti će se dogoditi idućih godina. Osim što će se povečati ukupna masa za plaće, i to za 5 milijuna kuna, ne vidim neke konkreten promjene. Gdje su sad svi ti savjetnici gradonačelnika, projekt manageri kako ih je on nazvao? U rebalansu ili novom proračunu ne vidim niti jedan novi projekt. Da nema države koja sufinancira polovisu škole na Pazdigradu, ni to se ne bi pokrenulo – poručio je Tomislav Gojo (HDZ).

14.30 - Rasprava o rebalansu proračuna

Pročelnica Ljiljana Vučetić: - Brojke u odnosu na 2015. i 2016. godinu nisu mijenjane. Smanjili smo 26 milijuna kuna od komunalnog doprinosa, prihode od 29 milijuna od prodaje imovine, povećali smo 3,5 milijuna kuna prihoda od zakupa javno-prometnih površina.

Smanjili smo prihode u proračunu za 48,7 milijuna kuna, što znači smanjeni rashoda u istom iznosu.

Ovim izmjenama i dopunama povećanja su sredstva za pokriće gubitaka Prometa. Njima će sigurno nedostajati sredstava za isplatu plaća za 11 mjesec, pa treba i to uzeti u obzir – kazala je Vučetić.

Jure Šundov: HGS će podržati rebalans. Mislim da ste to jako dobro riješili s obzirom na situaciju.

Tonći Blažević: Za proračun neću glasati!

14.00 -  Za socijalu smanjuju sredstva za oko 5,5 milijuna kuna, ali ni u jednom trenutku nije smanjen obim usluga kao ni prava, nego je smanjen broj konzumenata – kazala je Romana Škrabić na početku rasprave o rebalansu za socijalu.

Stanka do 13.50 sati.

12.00  - Zašto do danas Gradskom vijeću nije podneseno godišnje izvješće tvrtke Splitska obala d.o.o. i kada će dobiti godišnja izvješća za 2013. svih tvrtki u kojima ima vlasnički udio, pitala je Daša Draganić.

- Nije završeno, dobit ćete ga na sljedećoj sjednici – odgovorio je gradonačelnik.

10:30 - Gradski urbanisti, barem kako tvrdi dogradonačelnik Goran Kovačević, još uvijek traže adekvatne lokacije za smještaj životinja iz splitskog Zoološkog vrta na Marjanu. - Trenutno se rade se analize koje je gradsko zemljište najpogodnije za takvu namjenu. Kada ga pronađemo vjerojatno ćemo trebati odraditi i ciljane izmjene Generalnog urbanističkog plana kako bi tamo mogli smjestiti sve planirane sadržaje - ustvrdio je Kovačević na pitanje Slavice Bartulović Barač (SDP).

Kovačević je otkrio i kako su uspjeli udomiti prve životinje, i to medvjede koji su na Marjanu, podsjetimo, boravili u stravičnim uvjetima.

- Medvjedi će otići u prihvatilište u Lici. To će se obaviti čim se probude iz zimskog sna - najavio je splitski dogradonačelnik.

Predstavnik HSU-a, umirovljenik Stanko Čudina, tražio je od gradskih vlasti da se izjasne o završetku projekta kanalizacije u Srinjinama.
- Glavni kolektor je rekonstruiran i sada radimo na projektima za sekundarnu mrežu. Inače, čitaviprojekt vodi tvrtka Vodovod i kanalizacija te je za ovu namjenu osigurano oko 400 tisuća kuna. Realno je da se kanalizacija kompletno realizira tijekom iduće godine - odgovorio je Anto Krželj, pročelnik za imovinskopravne poslove, izgradnju i geodeziju.

Na opasku Luke Podruga (HČSP) kako gradske vlasti ove godine nisu predvidjele sredstva za isplatu božićnica nezaposlenim osobama, gradonačelnik Ivo Baldasar samo je slijegnuo ramenima i poručio kako grad u ovom trenutku nema ni kune u blagajni.
- Imao sam veliku dvojbu oko ovog pitanja, no blagajna je na nuli. Da svakom od 20 tisuća nezapsolenih u gradu isplatimo božićnicu od 100 kuna - to vam je dva milijuna kuna kojih nemamo. Ne znam više kome uzet... Evo "Prometu" ćemo opet morati pomagati - zaključio je Baldasar.

9:45 -
Pristiglo je oko 500 zahtjeva za izmjenom GUP-a i oko 280 zahtjeva za promjenom Prostornog plana. Sve smo obradili, donijeli smo stavove, pripremljene su knjige za izmjenu GUP-a i Prostornog plana - odgovor je na pitanje do kud se stiglo sa zahtjevima.

Marijanu Puljak zanimalo je dokle se došlo s izradom Strategije razvoja grada i jesu li konzultirani susjedni gradovi i općine?
- Dogovorili smo se sa Sveučilištem da sudjeluje u izradi Strategije razvoja grada. Sada smo pred potpisom jednog sporazuma koji bi trebao definirati početak izrade te strategije. Nismo pojedinačno razgovarali sa svim načelnicima i gradonačelnicima susjednih gradova i općina, ali smo razgovarali s dožupanom jer bi Strategija razvoja grada trebala biti usuglašena s razvojnoj strategijom županije – rekao je dogradonačelnik Kovačević.

- Lani smo prijavili ukupno 30 projekata na EU fondove, a prošli smo na osam projekata. Povukli smo 3,4 milijuna kuna, od čega je 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a 18 projekata je u procesu evaluacije. Prošle godine nije bilo većih infrastrukturnih projekata na koje se Grad mogao javiti osim šetnice od Ambasadora do Matejuške, ali na žalost taj projekt nije zadovoljio – odgovorio je Kovačević na pitanje Hrvoja Marušića.

Ante Restović pitao je ima li u proračunu dovoljno sredstava za OŠ Pazdigrad?
- Škole će se graditi kroz duže razdoblje od jedne godine, ali će to biti škole 22. stoljeća - najavila je dogradonačelnica Aida Batarelo.

- Jučer sam bio u Ministarstvu, potpisan je protokol i mislim da sada nema nikakve dileme. Stavili su oni u proračun, stavili smo je i mi i ona će se graditi u trogodišnjem razdoblju. Ako prođe proračun raspisat ćemo javni natječaj za izvođača - nadovezao se Baldasar.

9:10
- Na sjednici je prisutno 27 od 35 vijećnika. Izvješće o Prometu i detalji sporta sa slovenskom tvrtkom A-Cosmos će biti zatvoreno za javnost, na prijedlog gradonačelnika Baldasara.

8:42
- Kako je najavljeno iz Banovine, gradska uprava pripremila jeza današnju sjednicu Vijeća ukupno 42 točke dnevnog reda, a tometreba pridodati i 90 minuta rezerviranih za viječnićka pitanja.Zanimljivo, na stranicama Grada objavljeno je kako će sjednica trajatiod 9 do najkasnije 17,30 sati, pa je nastavak unaprijed najavljen za dankasnije, u četvrtak 4. prosinca.

8:38 -Vijećnici će osim o rebalansu, raspravljati i o projekcijama proračunaza iduće tri godine, koji se, barem po onome što su predstavili izBanovine, ne bi bitnije mijenjali od ovogodišnjega, ali i o još nekolikozanimljivih točaka: izgradnji dječjeg vrtića na Kili u sklopu programaPOS-a, izvješću o obavljenoj reviziji, izboru članova Savjeta mladih,izmjenama statuta Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu...

8:30 - Gradsko vijeće na današnjoj sjednici raspravljat će o rebalansu proračuna za ovu godinu. Prema podacima koji su još prošlog tjedna objavljeni na službenim stranicama Grada, u Banovini su se suočili s rupom u blagajni od 50-ak milijuna kuna, koja će se pokrpati smanjivanjem rashoda i odustajanjem od nekih projekata.

Podsjetimo, krajem prošle godine aktualna vlast planirala je uprihoditi oko 840 milijuna kuna, no kako je već neko vrijeme izvjesno kako od toga neće biti ništa, splitski proračun će se rebalansom staviti u realnije okvire – na nekih 790 milijuna kuna.

Kako su istaknuli u gradskoj upravi prije sjednice Vijeća, prvotni plan podbacio je prije svega zbog slabijeg prihoda od komunalnog doprinosa, odnosno prodaje građevinskog zemljišta, gradskih poslovnih prostora i stanova. Na smanjivanje proračuna utjecao je i izgubljeni spor s “Dal-koningom”, po kojemu je iz gradske blagajne poduzetniku Zvonku Kotarcu isplaćeno čak 48,8 milijuna kuna, zatim donesena rješenja Državne uprave za naknade za oduzetu imovinu u iznosu od 20 milijuna kuna, pa neplansko pokrivanje gubitaka javnoga gradskog prijevoznika “Prometa”...



LEO KOVAČIĆ
Foto: Vladimir Dugandžic / CROPIX



[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>






[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/proracun-grada-splita-za-2015-iznosit-ce-757-milijuna-kuna-255011 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9bb89588cc55c315ef4354f69b01b37c0bb10c81 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prora%C4%8Dun+Grada+Splita+za+2015.+iznosit+%C4%87e+757+milijuna+kuna&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fproracun-grada-splita-za-2015-iznosit-ce-757-milijuna-kuna-255011 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fproracun-grada-splita-za-2015-iznosit-ce-757-milijuna-kuna-255011 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gradsko vijeće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Splitgradsko vijeće

Proračun Grada Splita za 2015. iznosit će 757 milijuna kuna

Piše PSD.
3. prosinca 2014. - 21:28
20.28 - Novi splitski proračun za 2015. godinu, odlukom gradskih vijećnika, iznosit će 757 milijuna kuna. Banovina će tako sljedeće godine raspolagati s 30 milijuna kuna manje nego ove, a za takvu odluku glasovali su članovi SDP-a, HNS-a, HSU-a, HGS-a, nezavisni ivica Grubišić i Igor Boraska, te nekadašnji pobočnici don Ivana Grubišića – odbjegli Tomislav Alujević Grgas i Damir Vidošević.

Većinom glasova vijećnici su nakon trosatne rasprave usvojili i rebalans ovogodišnjeg proračuna koji će se, kako smo već najavljivali, zbog manjka projekata, te prihoda od komunalnog doprinosa i prodaje gradske imovine smanjiti s planiranih 840 milijuna na nešto više od 790 milijuna kuna.

15.38 - 
Većinom glasova vijećnici su nakon trosatne rasprave usvojili rebalans ovogodišnjeg ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 08:58