stdClass Object ( [id] => 1234826 [title] => Prvi Nobel dolazi u Split? Sin našeg bivšega gradonačelnika i igrača Hajduka na korak je do toga; On je vrhunski svjetski fizičar i s našom je novinarkom podijelio životnu priču [alias] => prvi-nobel-dolazi-u-split-sin-naseg-bivsega-gradonacelnika-i-igraca-hajduka-na-korak-je-do-toga-on-je-vrhunski-svjetski-fizicar-i-s-nasom-je-novinarkom-podijelio-zivotnu-pricu [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Znači li vam išta ime Goran Senjanović? Nikad čuli ili možda ipak...? Starijim Splićanima moglo bi negdje “zazvonit”, Senjanovići su “fetivi”, stara splitska loza, ali većina pojma nema tko je on. A zamislite, riječ je o najvećem teorijskom fizičaru kojega je Hrvatska ikad imala, direktnom sudioniku razvoja suvremene fizike elementarnih čestica, začetniku jedne od najatraktivnijih teorija i znanstvenom fanatiku koji godinama surađuje s nobelovcima. Uza sve to i – kako nas uvjeravaju njegovi kolege – osobi koja se opasno približila Nobelu.

– U cijeloj hrvatskoj znanosti teško se može naći netko s tolikim doprinosom i još tako nevjerojatno skroman. Nogometnim rječnikom kazano, trebalo bi poći znatno u povijest Hajduka da bi se pronašlo igrača izvedbe usporedive s Goranom Senjanovićem. Bernard Vukas moguće bi bio najbolji odabir.

Samo što je nogometaška karijera kratka, a Senjanović igra i dalje – oduševljen je Senjanovićem Damir Lelas, eksperimentalni fizičar s FESB-a i jedan od nekoliko Splićana koji su tragali za Božjom česticom u CERN-ovu Velikom hadronskom sudaraču, poznatijem pod kraticom LHC.

Kavu sa Senjanovićem dogovarali smo desetak dana jer je bio zauzet sudjelovanjem na 12. Danima LHC-a, konferenciji koja svake dvije godine u Splitu okupi najbolje svjetske fizičare elementarnih čestica, a baš je Lelas jedan od lokalnih organizatora ove manifestacije.

’Mehanizam klackalice’

Senjanović je imao završno predavanje vizije fizike elementarnih čestica, a sutradan i javno predavanje – koje je čak i potpisanoj novinarki (s nadasve skromnim znanjem iz fizike, svjedodžbe sugeriraju suprotno) bilo zanimljivo slušati. Senjanović, naime, o fizici i svojoj teoriji lijevo-desne simetrije i tajanstvenom neutrinu govori sa žarom usporedivim s onim kad tinejdžerica najboljoj prijateljici priča o prvoj simpatiji ili kad baka govori o unucima. Jednostavno te unese u priču, briljantan je predavač! A onda još i polemika nakon predavanja.

---

image

S roditeljima i starijim bratom 1961. godine

Privatna Snimka
---

Senjanović je baš guštao polemizirati, iako se pravdao kako je večer prije zaspao u sitne noćne sate jer je u žaru diskusije s kolegama diskutirao do kasno u noć. I to o fizici!

Senjanović je, naveli smo već, svjetski autoritet u području fizike elementarnih čestica. Nema fizičara na svijetu a da ne zna za njega. Njegovi radovi citirani su više od 22.000 puta! Strašne brojke, pogotovo kad se uzme u obzir da se Senjanović bavi teorijskom, a ne eksperimentalnom fizikom, jer su u njegovu području istraživački timovi znatno manji – bude tu dvoje-troje ljudi, pa je i produktivnost nužno manja, a time, naravno, i broj citata.

U tom smislu, karijera fizičara u velikim eksperimentalnim timovima koji imaju stotine, pa i tisuće pripadnika ne smije se mjeriti brojem radova ili brojem citata – samo ulogama koje imaju u tim eksperimentima. U svakom slučaju, citiranja nisu sve, još su važniji konkretni doprinosi razvoju fizike – a Senjanović je jedan od očeva mase neutrina u modernoj fizici čestica i jedan od kreatora “mehanizma klackalice”, koji se smatra glavnim scenarijem u pozadini tajne sićušne mase te posebne vrste elementarnih čestica.

Profesor je i jedan od začetnika teorije lijevo-desne simetrije, koja objašnjava zašto bi priroda mogla biti “slijepa” na razliku između lijeve i desne strane. Prethodni eksperimenti ukazali su na to da priroda favorizira čestice slijeva, ali Senjanović smatra da je priroda potpuno simetrična, a da je očigledna ljevorukost posljedica raspada spontane simetrije, kao u Goldstone-Higgsovu mehanizmu. Budući eksperimenti to bi trebali dokazati.

Jedna od centralnih ideja u području suvremene fizike čestica je ujedinjenje jakih, slabih i elektromagnetskih sila. Zajedno s Williamom Marcianom, Senjanović je dokazao da je ujedinjenje sila prirodna posljedica postojanja do sada neotkrivene simetrije poznate kao “supersimetrije”. Predvidjeli su visoku masu za takozvani najviši kvark, što je potvrđeno nakon petnaestak godina. Potraga za supersimetričnim česticama danas je jedan od osnovnih ciljeva LHC-a na CERN-u.

---

image

Senjanović je i sjajan predavač
 

Duje Klarić/Cropix
---

– Kažu da biste mogli osvojiti Nobelovu nagradu. Prvi Splićanin s Nobelom, to bi bilo super.

– Istina je da ponekad sanjam da ću dobiti Nobela, ali to je za sada samo san – i moglo bi se dogoditi tek ako na LHC-u potvrde našu teoriju. Nema jutra kad ne odem na kompjutor provjeriti jesu li našli takozvani desni W-bozon, koji ta teorija nužno predviđa. Uz to, morao biti nađen i takozvani desni (teški) neutrino – analogan laganom neutrinu, koji je jedna od najluđih, najbizarnijih i najinteresantnijih čestica.

Dok mi razgovaramo, na milijarde ih prolaze u svakoj sekundi kroz nas i ne čine nam nikakvu štetu, nevjerojatno. Neutrini gotovo nikad ne interagiraju ni s čim, ali kad jednom interagiraju, otvaraju vrata novoj fizici – totalno je uživljen ovaj pasionirani fizičar.

Još da je naučit picigin

Tumači nam kako je on još prije 50 godina govorio da neutrino ima masu. Tada su mi spočitavali da gubi vrijeme i da to ne može biti tako, poslije je dokazano da je to tako – ali i da bi se teorija morala dokazati u svim njezinim detaljima kako bi se pokazala točnom. Bez obzira na to koliko neka teorija izgleda duboka, lijepa ili elegantna, jedino što je na kraju važno upravo je to – da točno opisuje prirodu.

– I eto, to se sada provjerava u LHC uređaju, i to rade dvije grupe: CMS, u kojoj sudjeluju i naši Splićani, i ATLAS. Puno mi znači da provjeravaju moju teoriju, ali nije mi Nobelova nagrada važna motivacija za rad.

Mene pogoni ljubav prema fizici – uvjerava nas ovaj čovjek, nikako ne skidajući osmijeh s lica. Jesmo li već rekli da su Senjanoviću pune 72 godine? Nevjerojatna neka energija. Užitak nam je bio razgovarati s njim na terasi na Bačvicama, a nema čega se nismo takli.

---

image

Fiziku nosi i na plažu, snimka iz 1993. 

Privatna Snimka/Slobodna Dalmacija
---

Bačvice nisu odabrane slučajno, tamo se posljednjih mjeseci Gorana Senjanovića, nakon skoro 60 godina pečalbe, sve češće može vidjeti. Split, Zagreb, Beograd, New York, Trst, München i, tko zna, možda se krug zatvori u Splitu, govori nam... Može on bez Splita, ali kad dođe, sve mu je teže otići. Pogotovo otkad je lani kupio stan na Bačvicama. I to, napominje nam, stan koji je davnih dana pripadao familiji njegova prvog rođaka, našeg pokojnoga kolege Đermana Ćiće Senjanovića.

– Nikad mu nisam oprostio što je umro prije nego što me je naučio igrat picigin. Pokušavao je to kasnije i njegov sin Frane, ali, nažalost, rijetko sam u Splitu i ne igram dobro... A obožavan picigin, koja genijalna igra! – govori nam Senjanović dok ispijamo kavu na jednoj terasi koja mu je već pomalo postala i ured na otvorenom.

Zar još radi? Da radi! Malo je reći. Taj ne staje.​ Senjanović radi u Münchenu, a to što je u Splitu može zahvaliti blagodatima digitalizacije, nadasve Zooma. Naime, otprije dvije godine zaposlenik je čuvenog Sveučilišta Ludwig Maximilians (LMU), gdje se na vrhunski način proučava fizika.

Tamo je stigao s pozicije professora emeritusa nakon što je punih 30 godina proveo u Trstu, gdje je radio u Internacionalnom centru za teorijsku fiziku koji nosi ime po čuvenom nobelovcu Abdusu Salamu.

A prije Trsta bio je u New Yorku, gdje je doktorirao na City University of New York. Mentor mu je bio čuveni fizičar Rabindra Mohapatra, a poslije je godinama radio u Brookhaven National Laboratory, velikom nacionalnom laboratoriju na Long Islandu.

Treća velika karijera

– Ovo sada mi je treća velika karijera. Ja jednostavno ne mogu ići u mirovinu i pitam se hoću li ikad moći jer sam još uvijek nemiran i još uvijek tražim. Nasreću, imam vrhunsku poziciju koju sam možda zaslužio svojim prijašnjim radom, ali meni je to samo motivacija da još više radim. Moj glavni suradnik u ovom momentu, Michael, ima 27 godina, ostali suradnici maksimum 40. Šta je njih briga za moju prošlost?

Ja se moram ponovno afirmirati i u novim suradnjama, baš kao što se piciginaši moraju svaki dan ponovo dokazivat na piciginu – nabacuje usporedbu Senjanović, i još nam govori da mu je veliki gušt raditi s mladima. Trenutno predaje skupini od 10-20 postdiplomaca i ima tri asistenta, što dovoljno govori o organizaciji i bogatstvu LMU-a. Dođu mu najbolji od najboljih diplomiranih studenata, a njegov je zadatak da ih nauči da prestanu učiti i polako počnu stvarati. Nije to uvijek lako.

– I s velikim ponosom mogu reći da nikada nisam bio šef ničega. Odbio sam sve moguće rukovodeće pozicije u životu samo kako bih sačuvao slobodu istraživanja. Zašto bih žrtvovao fiziku, svoju najveću ljubav, za šefovsku poziciju? – pita se Senjanović, a mi ga pitamo koliko je novca izgubio zbog te ljubavi.

Kaže da je njegova plaća uvijek bila dobra, ali više od nje značila mu je sloboda koju je imao u svojem radu.

Bi li ga se onda moglo nagovoriti da dođe raditi u Split, jer su prvi koraci ka toj suradnji već poduzeti? Nedavno ga je primio rektor Splitskog sveučilišta Dragan Ljutić. Kod njega je bio s Danicom Ramljak, bivšom ravnateljicom Instituta “Ruđer Bošković”, i sad postoje neke naznake da bi mogao doći. Lelas kaže da bi bila ogromna šteta da ga se ne “dovuče”, da je on jedan od ljudi koji mijenjaju kompletnu priču i da bi dao nemjerljiv doprinos Splitu.

– Imam divnu poziciju u Münchenu, ali privlači me ideja povratka u Split i mogućnost doprinosa internacionalizaciji fizike tu. Strani su fizičari inače oduševljeni Splitom, vidim i tu na Bačvicama puno erasmusovaca... Rektor kao da pokazuje spremnost pomoći graditi internacionalnu teorijsku fiziku čestica u Splitu.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

Govori se o chair poziciji na PMF-u i to bih možda prihvatio jer uz nju obično ide i par pozicija za mlađe istraživače iz svijeta. Privlači me ta ideja, sad u Splitu ponovno otkrivam svoje izgubljene korijene – priznaje nam Senjanović, pa se onda vraćamo u pedesete godine prošlog stoljeća.

Bačvice, Zagreb, Beograd

Senjanovići su jedna od starijih splitskih obitelji, dulje od 500 godina su tu, a Goranovi su se taman nekako u to doba uspjeli iz Varoša “dobaciti” do Bačvica. Roditelji su mu bili poznate gradske face. Tadašnja elita.

Otac Ivo bio je poslijeratni gradonačelnik Splita. Na čelo grada došao je 1952., kad su Goranu bile dvije godine, i vodio je Split do 1955.

– Živjeli smo na Bačvicama, uz more, u stanu s krasnom, ogromnom teracom s pogledom na otoke, pravi raj. Takvo mjesto pomaže da se ima širina i lakoća, koja će mi kasnije puno značiti u određivanju moga života u fizici. No pitanje je bih li ja postao ono što jesam da se nismo krajem moje osnovne škole preselili u Zagreb, a poslije i u Beograd, grad u kojem sam završio gimnaziju, pa onda i fakultet – vraća se u prošlost naš sugovornik.

– Otac gradonačelnik, znači?

– Je, a prije rata je bio igrač Hajduka. I to u generaciji Frane Matošića. Ulazio je i u prvu momčad, ali onda je došao rat, a moj ga je otac, kao sindikalni organizator, proveo po logorima. Pune četiri godine bio je zatvoren. Prošao je i Jasenovac, svjedočio strašnim scenama, o kojima je kasnije nerado govorio...

Nakon Jasenovca bio je prebačen u neke lakše logore, da bi 1944. uspio pobjeći iz logora u Austriji i vratiti se doma. Nakon rata bavio se politikom, bio je i član Sabora. Kao dijete bio sam ponosan na njega, ali u tinejdžerskim godinama brat i ja nismo mu dali mira svađajući se s njim oko komunističkog režima. Stalno smo mu govorili da nisu ljudima dali dovoljno demokracije i da će to sigurno donijeti zla. I nije se ljutio.

S vremenom je postao pravi demokrat i na kraju smo se i politički usuglasili. Ja mogu razumjeti ideje socijalizma, meni su one drage, ali samo u okviru demokracije – tvrdi profesor Senjanović, pa uzgred dodaje da je zbog deficita demokracije u Kini odbio odličnu poziciju redovitih dugih posjeta koju su mu nudili na tamošnjem velikom institutu TDLee.

Senjanović obožava Split, ali kao pravi kozmopolit, smije se koliko su njegovi preci bili lokalšovinisti koji su prezirali sve one koji nisu bili fetivi Splićani, a on kao najveće oduševljenje pamti kad je u djetinjstvu prvi put vidio crnce iz Konga. Volio bi, govori, kad bi Split postao u pravom smislu multikulturni grad, a te ideje multikulturalnosti i socijalne pravde vuče iz ranog djetinjstva, kad ga je majka Juga, djevojački Kesić, za koju kaže da je bila briljantna u svakom pogledu, poticala i da se bavi psihologijom i sociologijom.

---

image

Mali Goran i brat Mišo

Privatni Album
---

– Mama mi je bila briljantna studentica matematičke fizike, i da nije 1941. otišla u partizane, sigurno bi postala fizičarka. Na nju smo potegli stariji brat Pavle, kojeg su zvali Mišo, i ja. I brat je bio teorijski fizičar, nažalost, prerano je umro. Poslije je mamu život odveo u društvene znanosti i vodila je gradsku biblioteku – spominje se profesor Senjanović.

Pitamo ga na koncu na što je najviše ponosan.

– Na čistoću ljubavi prema mojoj vokaciji i radovima koji su ušli u povijest fizike, a zadiru u suštinu paradigme fizike čestica – kao iz topa će.

I sve se mislimo, da sad i grune kakav top u blizini, Senjanović bi vjerojatno i dalje a da ne trepne nastavio govoriti o fizici, elementarnim česticama, starom Splitu, piciginu... Zanesenjak kakvog dosad nismo upoznali.

---

SVE ZBOG MARKETINGA

Trebala se zvati ‘prokleta‘, a ne Božja čestica

U imenu Božja čestica nema ništa Božje, uporno ponavlja profesor Senjanović. To je ime Higssovu bozonu "prišiveno" sasvim slučajno, zapravo ga je nobelovac Leon Lederman htio nazvati prokletom česticom (Goddamn Particle) jer je dugo nisu mogli pronaći, ali izdavaču se to nije svidjelo, pa se nekako došlo do naziva Božja čestica, što se pokazalo marketinški vrlo efektnim, ali sasvim pogrešnim.

– Uzgred budi rečeno, što je to što mislimo pod Božjim? Za nas fizičare to bi bilo samo nešto što ne možemo objasniti zakonima prirode, gdje Bog nije potreban. Da u tom smislu ima nečeg Božjeg u takozvanoj Božjoj čestici, ja se ne bih ni bavio time. Božje obično pripisuješ nečemu što ne možeš objasniti, a ja se bavim znanošću bez ikakve potrebe za tim konceptom. Cijeli je zadatak fizike da ne slijedi religije, nego da istražuje tajnu svemira i objektivnu evoluciju. Uostalom, koja je vjera ona prava? – razmišlja Senjanović.

---

---

ČITANJE, KLIZANJE, SKIJANJE...

Nemiran i strastven

– Ja sam strastven otkad znam za sebe. Da biste napravili nešto veliko, morate imati i ljubav i predanost. A mene je periodično obuzimalo čitanje, klizanje, skijanje, filmovi... Neću nikad zaboraviti kad sam prvi put na Šalati vidio klizanje, od tada zimi nijedan dan nisam propustio a da nisam išao klizati. A prijelomni trenutak u mome životu vjerojatno je bio kad sam imao 14 godina. Bio sam nemirno dijete, otvarao sam i zatvarao ulicu, stalno igrao nogomet, ali jedno popodne slučajno sam sjeo rješavati zadatke iz matematike koje mi je brat ostavio na stolu – prisjeća se profesor Senjanović.

Uglavnom, ni toga poslijepodneva, a ni puna tri mjeseca nakon toga nije se pojavio ni na balunu, ni igdje drugdje. Bio je izdajnik u ulici, od uzbuđenja nije mogao ni jesti koliko su ga obuzeli zadaci, najprije iz matematike, a onda, još više, i iz fizike. Nikad nije pogledao unatrag i nikad nije stao od tog "fatalnog" popodneva prije skoro 60 godina.

– Teško je opisati ljubav, zanos, strast, entuzijazam, senzualnost, muziku, bogatstvo, toplinu, čistoću koje od tada osjećam za fiziku u svakoj stanici moga tkiva. Prije toga bio sam hiperaktivno dijete koje nije moglo zagrijati stolicu, a onda se sve promijenilo. Od tog trenutka znao sam da se time želim baviti cijeloga života – opisuje nam Senjanović prijelomni moment u svojem životu.

Pa još govori kako u fizici zapravo i nije važno samo koliko radite. Važnije je, uvjeren je on, upasti u neku vrstu crne rupe i potpuno se predati znanosti...

– Ja se u svemu previše dajem. Kao, recimo, kada sam učio skijati u mojim pedesetim godinama, bio sam potpuno "poludio" i skijao sam skoro svaki dan. I najsretniji sam kad učim neki novi sport, to me čini mlađim. Evo sad me je joga privukla. Vježbam preko Zooma...

---

---

Hawking je prijevara

Senjanović uopće ne krije da smatra da slavni fizičar Steven Hawking nije ni približno usporediv s velikanima prošlosti kao što se često govori. To je jednostavno laž i Hawking mu se uopće ne sviđa. Zašto? Pitali smo ga i koje fizičare on cijeni.

– Teško pitanje, jer fizičare iz prošlosti nisam poznavao pa ne znam koliko su stvarno doprinijeli. U povijesti neka imena pobijede, a mi nikad ne znamo koliko je to bilo zasluženo. Vidim puno nepravdi danas, kao recimo Hawking. On je napisao jedan veliki rad, o termodinamici crnih rupa, i onda su ga napuhali do beskonačnosti. Ne kažem da nije bio izvanredan znanstvenik, ali daleko je od, recimo, Weinberga i Glashowa, a da ne govorimo o velikanima kao što su Einstein ili Newton. Divim se iznad svega otkrićima Newtona i Einsteina, koji su mijenjali paradigmu fizike za sva vremena. Oni su napravili nezamislivo, pa čak i da dijele dio slave, njihov je udio bio ogroman. Teško je opisati laicima ljepotu i bogatstvo njihovih teorija gravitacije, naročito Einsteinove. Newton je uz to, uz Leibnitza, i jedan od očeva integralno-diferencijalnog računa, na kojem je bazirana moderna matematika, a Einstein i specijalne teorije relativnosti. Divim se i Majorani: Ettore Majorana bio je genij nad genijima po Fermiju, jednom od većih fizičara svoga doba. Nije htio publicirati (ludo, mi živimo za to!), a nestao je u 32. godini života s broda iz Palerma za Napulj. Njegova matematička teorija prirode mase neutrina danas je centralna u fizici neutrina, a publicirao ju je samo da bi dobio poziciju redovnog profesora u Napulju godinu dana prije nestanka – elaborira nam profesor Senjanović.

I srećom da je to publicirao jer je taj rad imao ključnu ulogu u njegovu životu i razvoju njihove lijevo-desne teorije koja nadopunjuje Majoranin rad.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GORAN SENJANOVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => GORAN SENJANOVIĆ 2 0 13208 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-18 12:23:17 [created_by] => 3111 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-23 12:34:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-10-23 12:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3454 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Prvi Nobel dolazi u Split? Sin našeg bivšega gradonačelnika i igrača Hajduka na korak je do toga; On je vrhunski svjetski fizičar i s našom je novinarkom podijelio životnu priču [metakey] => goran senjanović, neutrino, Nobelova nagrada, fizičar [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23651406.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23554347.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23554362.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23554355.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23625138.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23554370.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23554369.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23554367.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23554366.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23554365.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23554364.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23554363.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23554361.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23554360.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23554359.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23554358.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23554357.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23554356.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23554354.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23554353.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23554351.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23554349.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23554345.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23624530.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23624533.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23624534.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix, Privatni album","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Privatni Album","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Privatna Snimka","Privatna Snimka\/Slobodna Dalmacija","Privatna Snimka"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Goran Senjanovi\u0107 u razgovoru s na\u0161om novinarkom Dianom Barbari\u0107, te na slici iz obiteljskog albuma s bratom Mi\u0161om<\/p>","

Split, 081022.
\nPredavanje profesora i teorijskog fizicara Gorana Senjanovica u sklopu konferencije LHC Days in Split.
\nGoran Senjanovic govorio je na temu Je li priroda ljevoruka. Neutrino daje odgovor.
","","","

Mali Goran i brat Mi\u0161o<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","

Trideset godina proveo je u Trstu, gdje je radio u Internacionalnom centru za teorijsku fiziku koji nosi ime po \u010duvenom nobelovcu Abdusu Salamu
\n\u00a0<\/p>","

\u2018Na\u0161a teorija iz sedamdesetih morala bi biti potvr\u0111ena, time \u0161to bi morao biti na\u0111en i takozvani desni (te\u0161ki) neutrino - analogan laganom neutrinu, koji je jedna od najlu\u0111ih, najbizarnijih i najinteresantnijih \u010destica\u2018
\n\u00a0<\/p>","","

Senjanovi\u0107 je i sjajan predava\u010d
\n\u00a0<\/p>","","","","","","","

Split, 081022.
\nPredavanje profesora i teorijskog fizicara Gorana Senjanovica u sklopu konferencije LHC Days in Split.
\nGoran Senjanovic govorio je na temu Je li priroda ljevoruka. Neutrino daje odgovor.
","

Split, 081022.
\nPredavanje profesora i teorijskog fizicara Gorana Senjanovica u sklopu konferencije LHC Days in Split.
\nGoran Senjanovic govorio je na temu Je li priroda ljevoruka. Neutrino daje odgovor.
","","

S na\u0161om novinarkom Dianom Barbari\u0107<\/p>","","","

\u2018Imam divnu poziciju u M\u00fcnchenu, ali privla\u010di me ideja povratka u Split\u2018
\n\u00a0<\/p>","

Rolanje mu je omiljeni sport, a s njim su Alejandra iz Venezuele, njegova dugogodi\u0161nja ljubav, te djeca njegova prijatelja i suradnika Charana Aulakha<\/p>","

Fiziku nosi i na pla\u017eu, snimka iz 1993.\u00a0<\/p>","

S roditeljima i starijim bratom 1961. godine<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["48:41","60:53","50:50","50:38","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1219","hd_23651406_1920.jpg":"1920x1080","k_23651406_1280.jpg":"1280x1280","k_23651406_1024.jpg":"1024x1024","k_23651406_640.jpg":"640x640","k_23651406_480.jpg":"480x480","k_23651406_340.jpg":"340x340","k_23651406_220.jpg":"220x220","o_23651406_1280.jpg":"1280x812","o_23651406_1024.jpg":"1024x650","o_23651406_640.jpg":"640x406","o_23651406_480.jpg":"480x304","o_23651406_340.jpg":"340x215","o_23651406_220.jpg":"220x139","h_23651406_1280.jpg":"1280x854","h_23651406_1024.jpg":"1024x683","h_23651406_640.jpg":"640x427","h_23651406_480.jpg":"480x320","h_23651406_340.jpg":"340x227","h_23651406_220.jpg":"220x147","pp_23651406_1280.jpg":"1280x1628","pp_23651406_1024.jpg":"1024x1303","pp_23651406_640.jpg":"640x814","pp_23651406_480.jpg":"480x611","pp_23651406_340.jpg":"340x432","pp_23651406_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_23554347_1920.jpg":"1920x1080","k_23554347_1280.jpg":"1280x1280","k_23554347_1024.jpg":"1024x1024","k_23554347_640.jpg":"640x640","k_23554347_480.jpg":"480x480","k_23554347_340.jpg":"340x340","k_23554347_220.jpg":"220x220","o_23554347_1280.jpg":"1280x850","o_23554347_1024.jpg":"1024x680","o_23554347_640.jpg":"640x425","o_23554347_480.jpg":"480x319","o_23554347_340.jpg":"340x225","o_23554347_220.jpg":"220x146","h_23554347_1280.jpg":"1280x854","h_23554347_1024.jpg":"1024x683","h_23554347_640.jpg":"640x427","h_23554347_480.jpg":"480x320","h_23554347_340.jpg":"340x227","h_23554347_220.jpg":"220x147","pp_23554347_1280.jpg":"1280x1628","pp_23554347_1024.jpg":"1024x1303","pp_23554347_640.jpg":"640x814","pp_23554347_480.jpg":"480x611","pp_23554347_340.jpg":"340x432","pp_23554347_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1159","hd_23554362_1920.jpg":"1920x1080","k_23554362_1280.jpg":"1280x1280","k_23554362_1024.jpg":"1024x1024","k_23554362_640.jpg":"640x640","k_23554362_480.jpg":"480x480","k_23554362_340.jpg":"340x340","k_23554362_220.jpg":"220x220","o_23554362_1280.jpg":"1280x772","o_23554362_1024.jpg":"1024x618","o_23554362_640.jpg":"640x386","o_23554362_480.jpg":"480x289","o_23554362_340.jpg":"340x205","o_23554362_220.jpg":"220x132","h_23554362_1280.jpg":"1280x854","h_23554362_1024.jpg":"1024x683","h_23554362_640.jpg":"640x427","h_23554362_480.jpg":"480x320","h_23554362_340.jpg":"340x227","h_23554362_220.jpg":"220x147","pp_23554362_1280.jpg":"1280x1628","pp_23554362_1024.jpg":"1024x1303","pp_23554362_640.jpg":"640x814","pp_23554362_480.jpg":"480x611","pp_23554362_340.jpg":"340x432","pp_23554362_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1235","hd_23554355_1920.jpg":"1920x1080","k_23554355_1280.jpg":"1280x1280","k_23554355_1024.jpg":"1024x1024","k_23554355_640.jpg":"640x640","k_23554355_480.jpg":"480x480","k_23554355_340.jpg":"340x340","k_23554355_220.jpg":"220x220","o_23554355_1280.jpg":"1280x823","o_23554355_1024.jpg":"1024x658","o_23554355_640.jpg":"640x411","o_23554355_480.jpg":"480x308","o_23554355_340.jpg":"340x218","o_23554355_220.jpg":"220x141","h_23554355_1280.jpg":"1280x854","h_23554355_1024.jpg":"1024x683","h_23554355_640.jpg":"640x427","h_23554355_480.jpg":"480x320","h_23554355_340.jpg":"340x227","h_23554355_220.jpg":"220x147","pp_23554355_1280.jpg":"1280x1628","pp_23554355_1024.jpg":"1024x1303","pp_23554355_640.jpg":"640x814","pp_23554355_480.jpg":"480x611","pp_23554355_340.jpg":"340x432","pp_23554355_220.jpg":"220x280"},{"size0":"946x1280","hd_23625138_1920.jpg":"1920x1080","k_23625138_1280.jpg":"1280x1280","k_23625138_1024.jpg":"1024x1024","k_23625138_640.jpg":"640x640","k_23625138_480.jpg":"480x480","k_23625138_340.jpg":"340x340","k_23625138_220.jpg":"220x220","o_23625138_1280.jpg":"1280x1731","o_23625138_1024.jpg":"1024x1385","o_23625138_640.jpg":"640x865","o_23625138_480.jpg":"480x649","o_23625138_340.jpg":"340x460","o_23625138_220.jpg":"220x297","h_23625138_1280.jpg":"1280x854","h_23625138_1024.jpg":"1024x683","h_23625138_640.jpg":"640x427","h_23625138_480.jpg":"480x320","h_23625138_340.jpg":"340x227","h_23625138_220.jpg":"220x147","pp_23625138_1280.jpg":"1280x1628","pp_23625138_1024.jpg":"1024x1303","pp_23625138_640.jpg":"640x814","pp_23625138_480.jpg":"480x611","pp_23625138_340.jpg":"340x432","pp_23625138_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2317","hd_23554370_1920.jpg":"1920x1080","k_23554370_1280.jpg":"1280x1280","k_23554370_1024.jpg":"1024x1024","k_23554370_640.jpg":"640x640","k_23554370_480.jpg":"480x480","k_23554370_340.jpg":"340x340","k_23554370_220.jpg":"220x220","o_23554370_1280.jpg":"1280x1544","o_23554370_1024.jpg":"1024x1235","o_23554370_640.jpg":"640x772","o_23554370_480.jpg":"480x579","o_23554370_340.jpg":"340x410","o_23554370_220.jpg":"220x265","h_23554370_1280.jpg":"1280x854","h_23554370_1024.jpg":"1024x683","h_23554370_640.jpg":"640x427","h_23554370_480.jpg":"480x320","h_23554370_340.jpg":"340x227","h_23554370_220.jpg":"220x147","pp_23554370_1280.jpg":"1280x1628","pp_23554370_1024.jpg":"1024x1303","pp_23554370_640.jpg":"640x814","pp_23554370_480.jpg":"480x611","pp_23554370_340.jpg":"340x432","pp_23554370_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1183","hd_23554369_1920.jpg":"1920x1080","k_23554369_1280.jpg":"1280x1280","k_23554369_1024.jpg":"1024x1024","k_23554369_640.jpg":"640x640","k_23554369_480.jpg":"480x480","k_23554369_340.jpg":"340x340","k_23554369_220.jpg":"220x220","o_23554369_1280.jpg":"1280x788","o_23554369_1024.jpg":"1024x630","o_23554369_640.jpg":"640x394","o_23554369_480.jpg":"480x295","o_23554369_340.jpg":"340x209","o_23554369_220.jpg":"220x135","h_23554369_1280.jpg":"1280x854","h_23554369_1024.jpg":"1024x683","h_23554369_640.jpg":"640x427","h_23554369_480.jpg":"480x320","h_23554369_340.jpg":"340x227","h_23554369_220.jpg":"220x147","pp_23554369_1280.jpg":"1280x1628","pp_23554369_1024.jpg":"1024x1303","pp_23554369_640.jpg":"640x814","pp_23554369_480.jpg":"480x611","pp_23554369_340.jpg":"340x432","pp_23554369_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2680","hd_23554367_1920.jpg":"1920x1080","k_23554367_1280.jpg":"1280x1280","k_23554367_1024.jpg":"1024x1024","k_23554367_640.jpg":"640x640","k_23554367_480.jpg":"480x480","k_23554367_340.jpg":"340x340","k_23554367_220.jpg":"220x220","o_23554367_1280.jpg":"1280x1786","o_23554367_1024.jpg":"1024x1429","o_23554367_640.jpg":"640x893","o_23554367_480.jpg":"480x670","o_23554367_340.jpg":"340x474","o_23554367_220.jpg":"220x307","h_23554367_1280.jpg":"1280x854","h_23554367_1024.jpg":"1024x683","h_23554367_640.jpg":"640x427","h_23554367_480.jpg":"480x320","h_23554367_340.jpg":"340x227","h_23554367_220.jpg":"220x147","pp_23554367_1280.jpg":"1280x1628","pp_23554367_1024.jpg":"1024x1303","pp_23554367_640.jpg":"640x814","pp_23554367_480.jpg":"480x611","pp_23554367_340.jpg":"340x432","pp_23554367_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2856","hd_23554366_1920.jpg":"1920x1080","k_23554366_1280.jpg":"1280x1280","k_23554366_1024.jpg":"1024x1024","k_23554366_640.jpg":"640x640","k_23554366_480.jpg":"480x480","k_23554366_340.jpg":"340x340","k_23554366_220.jpg":"220x220","o_23554366_1280.jpg":"1280x1904","o_23554366_1024.jpg":"1024x1523","o_23554366_640.jpg":"640x952","o_23554366_480.jpg":"480x714","o_23554366_340.jpg":"340x505","o_23554366_220.jpg":"220x327","h_23554366_1280.jpg":"1280x854","h_23554366_1024.jpg":"1024x683","h_23554366_640.jpg":"640x427","h_23554366_480.jpg":"480x320","h_23554366_340.jpg":"340x227","h_23554366_220.jpg":"220x147","pp_23554366_1280.jpg":"1280x1628","pp_23554366_1024.jpg":"1024x1303","pp_23554366_640.jpg":"640x814","pp_23554366_480.jpg":"480x611","pp_23554366_340.jpg":"340x432","pp_23554366_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1212","hd_23554365_1920.jpg":"1920x1080","k_23554365_1280.jpg":"1280x1280","k_23554365_1024.jpg":"1024x1024","k_23554365_640.jpg":"640x640","k_23554365_480.jpg":"480x480","k_23554365_340.jpg":"340x340","k_23554365_220.jpg":"220x220","o_23554365_1280.jpg":"1280x808","o_23554365_1024.jpg":"1024x646","o_23554365_640.jpg":"640x404","o_23554365_480.jpg":"480x303","o_23554365_340.jpg":"340x214","o_23554365_220.jpg":"220x138","h_23554365_1280.jpg":"1280x854","h_23554365_1024.jpg":"1024x683","h_23554365_640.jpg":"640x427","h_23554365_480.jpg":"480x320","h_23554365_340.jpg":"340x227","h_23554365_220.jpg":"220x147","pp_23554365_1280.jpg":"1280x1628","pp_23554365_1024.jpg":"1024x1303","pp_23554365_640.jpg":"640x814","pp_23554365_480.jpg":"480x611","pp_23554365_340.jpg":"340x432","pp_23554365_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1187","hd_23554364_1920.jpg":"1920x1080","k_23554364_1280.jpg":"1280x1280","k_23554364_1024.jpg":"1024x1024","k_23554364_640.jpg":"640x640","k_23554364_480.jpg":"480x480","k_23554364_340.jpg":"340x340","k_23554364_220.jpg":"220x220","o_23554364_1280.jpg":"1280x791","o_23554364_1024.jpg":"1024x633","o_23554364_640.jpg":"640x395","o_23554364_480.jpg":"480x296","o_23554364_340.jpg":"340x210","o_23554364_220.jpg":"220x136","h_23554364_1280.jpg":"1280x854","h_23554364_1024.jpg":"1024x683","h_23554364_640.jpg":"640x427","h_23554364_480.jpg":"480x320","h_23554364_340.jpg":"340x227","h_23554364_220.jpg":"220x147","pp_23554364_1280.jpg":"1280x1628","pp_23554364_1024.jpg":"1024x1303","pp_23554364_640.jpg":"640x814","pp_23554364_480.jpg":"480x611","pp_23554364_340.jpg":"340x432","pp_23554364_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1232","hd_23554363_1920.jpg":"1920x1080","k_23554363_1280.jpg":"1280x1280","k_23554363_1024.jpg":"1024x1024","k_23554363_640.jpg":"640x640","k_23554363_480.jpg":"480x480","k_23554363_340.jpg":"340x340","k_23554363_220.jpg":"220x220","o_23554363_1280.jpg":"1280x821","o_23554363_1024.jpg":"1024x657","o_23554363_640.jpg":"640x410","o_23554363_480.jpg":"480x308","o_23554363_340.jpg":"340x218","o_23554363_220.jpg":"220x141","h_23554363_1280.jpg":"1280x854","h_23554363_1024.jpg":"1024x683","h_23554363_640.jpg":"640x427","h_23554363_480.jpg":"480x320","h_23554363_340.jpg":"340x227","h_23554363_220.jpg":"220x147","pp_23554363_1280.jpg":"1280x1628","pp_23554363_1024.jpg":"1024x1303","pp_23554363_640.jpg":"640x814","pp_23554363_480.jpg":"480x611","pp_23554363_340.jpg":"340x432","pp_23554363_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1164","hd_23554361_1920.jpg":"1920x1080","k_23554361_1280.jpg":"1280x1280","k_23554361_1024.jpg":"1024x1024","k_23554361_640.jpg":"640x640","k_23554361_480.jpg":"480x480","k_23554361_340.jpg":"340x340","k_23554361_220.jpg":"220x220","o_23554361_1280.jpg":"1280x776","o_23554361_1024.jpg":"1024x620","o_23554361_640.jpg":"640x388","o_23554361_480.jpg":"480x291","o_23554361_340.jpg":"340x206","o_23554361_220.jpg":"220x133","h_23554361_1280.jpg":"1280x854","h_23554361_1024.jpg":"1024x683","h_23554361_640.jpg":"640x427","h_23554361_480.jpg":"480x320","h_23554361_340.jpg":"340x227","h_23554361_220.jpg":"220x147","pp_23554361_1280.jpg":"1280x1628","pp_23554361_1024.jpg":"1024x1303","pp_23554361_640.jpg":"640x814","pp_23554361_480.jpg":"480x611","pp_23554361_340.jpg":"340x432","pp_23554361_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1210","hd_23554360_1920.jpg":"1920x1080","k_23554360_1280.jpg":"1280x1280","k_23554360_1024.jpg":"1024x1024","k_23554360_640.jpg":"640x640","k_23554360_480.jpg":"480x480","k_23554360_340.jpg":"340x340","k_23554360_220.jpg":"220x220","o_23554360_1280.jpg":"1280x806","o_23554360_1024.jpg":"1024x645","o_23554360_640.jpg":"640x403","o_23554360_480.jpg":"480x302","o_23554360_340.jpg":"340x214","o_23554360_220.jpg":"220x138","h_23554360_1280.jpg":"1280x854","h_23554360_1024.jpg":"1024x683","h_23554360_640.jpg":"640x427","h_23554360_480.jpg":"480x320","h_23554360_340.jpg":"340x227","h_23554360_220.jpg":"220x147","pp_23554360_1280.jpg":"1280x1628","pp_23554360_1024.jpg":"1024x1303","pp_23554360_640.jpg":"640x814","pp_23554360_480.jpg":"480x611","pp_23554360_340.jpg":"340x432","pp_23554360_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1228","hd_23554359_1920.jpg":"1920x1080","k_23554359_1280.jpg":"1280x1280","k_23554359_1024.jpg":"1024x1024","k_23554359_640.jpg":"640x640","k_23554359_480.jpg":"480x480","k_23554359_340.jpg":"340x340","k_23554359_220.jpg":"220x220","o_23554359_1280.jpg":"1280x818","o_23554359_1024.jpg":"1024x654","o_23554359_640.jpg":"640x409","o_23554359_480.jpg":"480x307","o_23554359_340.jpg":"340x217","o_23554359_220.jpg":"220x140","h_23554359_1280.jpg":"1280x854","h_23554359_1024.jpg":"1024x683","h_23554359_640.jpg":"640x427","h_23554359_480.jpg":"480x320","h_23554359_340.jpg":"340x227","h_23554359_220.jpg":"220x147","pp_23554359_1280.jpg":"1280x1628","pp_23554359_1024.jpg":"1024x1303","pp_23554359_640.jpg":"640x814","pp_23554359_480.jpg":"480x611","pp_23554359_340.jpg":"340x432","pp_23554359_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1239","hd_23554358_1920.jpg":"1920x1080","k_23554358_1280.jpg":"1280x1280","k_23554358_1024.jpg":"1024x1024","k_23554358_640.jpg":"640x640","k_23554358_480.jpg":"480x480","k_23554358_340.jpg":"340x340","k_23554358_220.jpg":"220x220","o_23554358_1280.jpg":"1280x826","o_23554358_1024.jpg":"1024x660","o_23554358_640.jpg":"640x413","o_23554358_480.jpg":"480x309","o_23554358_340.jpg":"340x219","o_23554358_220.jpg":"220x141","h_23554358_1280.jpg":"1280x854","h_23554358_1024.jpg":"1024x683","h_23554358_640.jpg":"640x427","h_23554358_480.jpg":"480x320","h_23554358_340.jpg":"340x227","h_23554358_220.jpg":"220x147","pp_23554358_1280.jpg":"1280x1628","pp_23554358_1024.jpg":"1024x1303","pp_23554358_640.jpg":"640x814","pp_23554358_480.jpg":"480x611","pp_23554358_340.jpg":"340x432","pp_23554358_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1170","hd_23554357_1920.jpg":"1920x1080","k_23554357_1280.jpg":"1280x1280","k_23554357_1024.jpg":"1024x1024","k_23554357_640.jpg":"640x640","k_23554357_480.jpg":"480x480","k_23554357_340.jpg":"340x340","k_23554357_220.jpg":"220x220","o_23554357_1280.jpg":"1280x780","o_23554357_1024.jpg":"1024x624","o_23554357_640.jpg":"640x390","o_23554357_480.jpg":"480x292","o_23554357_340.jpg":"340x207","o_23554357_220.jpg":"220x134","h_23554357_1280.jpg":"1280x854","h_23554357_1024.jpg":"1024x683","h_23554357_640.jpg":"640x427","h_23554357_480.jpg":"480x320","h_23554357_340.jpg":"340x227","h_23554357_220.jpg":"220x147","pp_23554357_1280.jpg":"1280x1628","pp_23554357_1024.jpg":"1024x1303","pp_23554357_640.jpg":"640x814","pp_23554357_480.jpg":"480x611","pp_23554357_340.jpg":"340x432","pp_23554357_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1163","hd_23554356_1920.jpg":"1920x1080","k_23554356_1280.jpg":"1280x1280","k_23554356_1024.jpg":"1024x1024","k_23554356_640.jpg":"640x640","k_23554356_480.jpg":"480x480","k_23554356_340.jpg":"340x340","k_23554356_220.jpg":"220x220","o_23554356_1280.jpg":"1280x775","o_23554356_1024.jpg":"1024x620","o_23554356_640.jpg":"640x387","o_23554356_480.jpg":"480x290","o_23554356_340.jpg":"340x205","o_23554356_220.jpg":"220x133","h_23554356_1280.jpg":"1280x854","h_23554356_1024.jpg":"1024x683","h_23554356_640.jpg":"640x427","h_23554356_480.jpg":"480x320","h_23554356_340.jpg":"340x227","h_23554356_220.jpg":"220x147","pp_23554356_1280.jpg":"1280x1628","pp_23554356_1024.jpg":"1024x1303","pp_23554356_640.jpg":"640x814","pp_23554356_480.jpg":"480x611","pp_23554356_340.jpg":"340x432","pp_23554356_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1230","hd_23554354_1920.jpg":"1920x1080","k_23554354_1280.jpg":"1280x1280","k_23554354_1024.jpg":"1024x1024","k_23554354_640.jpg":"640x640","k_23554354_480.jpg":"480x480","k_23554354_340.jpg":"340x340","k_23554354_220.jpg":"220x220","o_23554354_1280.jpg":"1280x820","o_23554354_1024.jpg":"1024x656","o_23554354_640.jpg":"640x410","o_23554354_480.jpg":"480x307","o_23554354_340.jpg":"340x217","o_23554354_220.jpg":"220x140","h_23554354_1280.jpg":"1280x854","h_23554354_1024.jpg":"1024x683","h_23554354_640.jpg":"640x427","h_23554354_480.jpg":"480x320","h_23554354_340.jpg":"340x227","h_23554354_220.jpg":"220x147","pp_23554354_1280.jpg":"1280x1628","pp_23554354_1024.jpg":"1024x1303","pp_23554354_640.jpg":"640x814","pp_23554354_480.jpg":"480x611","pp_23554354_340.jpg":"340x432","pp_23554354_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1356","hd_23554353_1920.jpg":"1920x1080","k_23554353_1280.jpg":"1280x1280","k_23554353_1024.jpg":"1024x1024","k_23554353_640.jpg":"640x640","k_23554353_480.jpg":"480x480","k_23554353_340.jpg":"340x340","k_23554353_220.jpg":"220x220","o_23554353_1280.jpg":"1280x904","o_23554353_1024.jpg":"1024x723","o_23554353_640.jpg":"640x452","o_23554353_480.jpg":"480x339","o_23554353_340.jpg":"340x240","o_23554353_220.jpg":"220x155","h_23554353_1280.jpg":"1280x854","h_23554353_1024.jpg":"1024x683","h_23554353_640.jpg":"640x427","h_23554353_480.jpg":"480x320","h_23554353_340.jpg":"340x227","h_23554353_220.jpg":"220x147","pp_23554353_1280.jpg":"1280x1628","pp_23554353_1024.jpg":"1024x1303","pp_23554353_640.jpg":"640x814","pp_23554353_480.jpg":"480x611","pp_23554353_340.jpg":"340x432","pp_23554353_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1247","hd_23554351_1920.jpg":"1920x1080","k_23554351_1280.jpg":"1280x1280","k_23554351_1024.jpg":"1024x1024","k_23554351_640.jpg":"640x640","k_23554351_480.jpg":"480x480","k_23554351_340.jpg":"340x340","k_23554351_220.jpg":"220x220","o_23554351_1280.jpg":"1280x831","o_23554351_1024.jpg":"1024x665","o_23554351_640.jpg":"640x415","o_23554351_480.jpg":"480x311","o_23554351_340.jpg":"340x220","o_23554351_220.jpg":"220x142","h_23554351_1280.jpg":"1280x854","h_23554351_1024.jpg":"1024x683","h_23554351_640.jpg":"640x427","h_23554351_480.jpg":"480x320","h_23554351_340.jpg":"340x227","h_23554351_220.jpg":"220x147","pp_23554351_1280.jpg":"1280x1628","pp_23554351_1024.jpg":"1024x1303","pp_23554351_640.jpg":"640x814","pp_23554351_480.jpg":"480x611","pp_23554351_340.jpg":"340x432","pp_23554351_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1321","hd_23554349_1920.jpg":"1920x1080","k_23554349_1280.jpg":"1280x1280","k_23554349_1024.jpg":"1024x1024","k_23554349_640.jpg":"640x640","k_23554349_480.jpg":"480x480","k_23554349_340.jpg":"340x340","k_23554349_220.jpg":"220x220","o_23554349_1280.jpg":"1280x880","o_23554349_1024.jpg":"1024x704","o_23554349_640.jpg":"640x440","o_23554349_480.jpg":"480x330","o_23554349_340.jpg":"340x233","o_23554349_220.jpg":"220x151","h_23554349_1280.jpg":"1280x854","h_23554349_1024.jpg":"1024x683","h_23554349_640.jpg":"640x427","h_23554349_480.jpg":"480x320","h_23554349_340.jpg":"340x227","h_23554349_220.jpg":"220x147","pp_23554349_1280.jpg":"1280x1628","pp_23554349_1024.jpg":"1024x1303","pp_23554349_640.jpg":"640x814","pp_23554349_480.jpg":"480x611","pp_23554349_340.jpg":"340x432","pp_23554349_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1328","hd_23554345_1920.jpg":"1920x1080","k_23554345_1280.jpg":"1280x1280","k_23554345_1024.jpg":"1024x1024","k_23554345_640.jpg":"640x640","k_23554345_480.jpg":"480x480","k_23554345_340.jpg":"340x340","k_23554345_220.jpg":"220x220","o_23554345_1280.jpg":"1280x885","o_23554345_1024.jpg":"1024x708","o_23554345_640.jpg":"640x442","o_23554345_480.jpg":"480x332","o_23554345_340.jpg":"340x235","o_23554345_220.jpg":"220x152","h_23554345_1280.jpg":"1280x854","h_23554345_1024.jpg":"1024x683","h_23554345_640.jpg":"640x427","h_23554345_480.jpg":"480x320","h_23554345_340.jpg":"340x227","h_23554345_220.jpg":"220x147","pp_23554345_1280.jpg":"1280x1628","pp_23554345_1024.jpg":"1024x1303","pp_23554345_640.jpg":"640x814","pp_23554345_480.jpg":"480x611","pp_23554345_340.jpg":"340x432","pp_23554345_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1541x1792","hd_23624530_1920.jpg":"1920x1080","k_23624530_1280.jpg":"1280x1280","k_23624530_1024.jpg":"1024x1024","k_23624530_640.jpg":"640x640","k_23624530_480.jpg":"480x480","k_23624530_340.jpg":"340x340","k_23624530_220.jpg":"220x220","o_23624530_1280.jpg":"1280x1488","o_23624530_1024.jpg":"1024x1190","o_23624530_640.jpg":"640x744","o_23624530_480.jpg":"480x558","o_23624530_340.jpg":"340x395","o_23624530_220.jpg":"220x255","h_23624530_1280.jpg":"1280x854","h_23624530_1024.jpg":"1024x683","h_23624530_640.jpg":"640x427","h_23624530_480.jpg":"480x320","h_23624530_340.jpg":"340x227","h_23624530_220.jpg":"220x147","pp_23624530_1280.jpg":"1280x1628","pp_23624530_1024.jpg":"1024x1303","pp_23624530_640.jpg":"640x814","pp_23624530_480.jpg":"480x611","pp_23624530_340.jpg":"340x432","pp_23624530_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1184x798","hd_23624533_1920.jpg":"1920x1080","k_23624533_1280.jpg":"1280x1280","k_23624533_1024.jpg":"1024x1024","k_23624533_640.jpg":"640x640","k_23624533_480.jpg":"480x480","k_23624533_340.jpg":"340x340","k_23624533_220.jpg":"220x220","o_23624533_1280.jpg":"1280x862","o_23624533_1024.jpg":"1024x690","o_23624533_640.jpg":"640x431","o_23624533_480.jpg":"480x323","o_23624533_340.jpg":"340x229","o_23624533_220.jpg":"220x148","h_23624533_1280.jpg":"1280x854","h_23624533_1024.jpg":"1024x683","h_23624533_640.jpg":"640x427","h_23624533_480.jpg":"480x320","h_23624533_340.jpg":"340x227","h_23624533_220.jpg":"220x147","pp_23624533_1280.jpg":"1280x1628","pp_23624533_1024.jpg":"1024x1303","pp_23624533_640.jpg":"640x814","pp_23624533_480.jpg":"480x611","pp_23624533_340.jpg":"340x432","pp_23624533_220.jpg":"220x280"},{"size0":"923x632","hd_23624534_1920.jpg":"1920x1080","k_23624534_1280.jpg":"1280x1280","k_23624534_1024.jpg":"1024x1024","k_23624534_640.jpg":"640x640","k_23624534_480.jpg":"480x480","k_23624534_340.jpg":"340x340","k_23624534_220.jpg":"220x220","o_23624534_1280.jpg":"1280x876","o_23624534_1024.jpg":"1024x701","o_23624534_640.jpg":"640x438","o_23624534_480.jpg":"480x328","o_23624534_340.jpg":"340x232","o_23624534_220.jpg":"220x150","h_23624534_1280.jpg":"1280x854","h_23624534_1024.jpg":"1024x683","h_23624534_640.jpg":"640x427","h_23624534_480.jpg":"480x320","h_23624534_340.jpg":"340x227","h_23624534_220.jpg":"220x147","pp_23624534_1280.jpg":"1280x1628","pp_23624534_1024.jpg":"1024x1303","pp_23624534_640.jpg":"640x814","pp_23624534_480.jpg":"480x611","pp_23624534_340.jpg":"340x432","pp_23624534_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4189112 Threads: 4 Questions: 127636049 Slow queries: 55168 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3859174 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/prvi-nobel-dolazi-u-split-sin-naseg-bivsega-gradonacelnika-i-igraca-hajduka-na-korak-je-do-toga-on-je-vrhunski-svjetski-fizicar-i-s-nasom-je-novinarkom-podijelio-zivotnu-pricu-1234826 [printLink] => /split/prvi-nobel-dolazi-u-split-sin-naseg-bivsega-gradonacelnika-i-igraca-hajduka-na-korak-je-do-toga-on-je-vrhunski-svjetski-fizicar-i-s-nasom-je-novinarkom-podijelio-zivotnu-pricu-1234826?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 692810 [name] => goran senjanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-03 15:41:39 [main_article_id] => 0 [alias] => goran-senjanovic [link] => /tag/goran-senjanovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 694976 [name] => neutrino [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-23 14:35:25 [main_article_id] => 0 [alias] => neutrino-0 [link] => /tag/neutrino-0 ) [2] => stdClass Object ( [id] => 345848 [name] => Nobelova nagrada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nobelova-nagrada [link] => /tag/nobelova-nagrada ) [3] => stdClass Object ( [id] => 663232 [name] => fizičar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-14 20:28:25 [main_article_id] => 0 [alias] => fizicar [link] => /tag/fizicar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GORAN SENJANOVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prvi Nobel dolazi u Split? Sin našeg bivšega gradonačelnika i igrača Hajduka na korak je do toga; On je vrhunski svjetski fizičar i s našom je novinarkom podijelio životnu priču [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3111 [name] => Diana Barbarić [username] => diana-barbari [email] => diana-barbari@sd.hr [password] => $2y$10$TgGal197j7nS31typ4yMh.ij7cGZinZUyNYE5yXdu6k7UZUh/oru6 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/diana-barbaric-3111 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1629 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b5bdeb0a848ebe05496b9ad281421f26?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23651406.jpg [galleryCount] => 26 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix, Privatni album [mainImageDesc] =>

Goran Senjanović u razgovoru s našom novinarkom Dianom Barbarić, te na slici iz obiteljskog albuma s bratom Mišom

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23651406.jpg [title] =>

Goran Senjanović u razgovoru s našom novinarkom Dianom Barbarić, te na slici iz obiteljskog albuma s bratom Mišom

Duje Klarić/Cropix, Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23554347.jpg [title] =>

Split, 081022.
Predavanje profesora i teorijskog fizicara Gorana Senjanovica u sklopu konferencije LHC Days in Split.
Goran Senjanovic govorio je na temu Je li priroda ljevoruka. Neutrino daje odgovor.
Duje Klarić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23554362.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23554355.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23625138.jpg [title] =>

Mali Goran i brat Mišo

Privatni Album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23554370.jpg [title] =>


 

Duje Klarić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23554369.jpg [title] =>

Trideset godina proveo je u Trstu, gdje je radio u Internacionalnom centru za teorijsku fiziku koji nosi ime po čuvenom nobelovcu Abdusu Salamu
 

Duje Klarić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23554367.jpg [title] =>

‘Naša teorija iz sedamdesetih morala bi biti potvrđena, time što bi morao biti nađen i takozvani desni (teški) neutrino - analogan laganom neutrinu, koji je jedna od najluđih, najbizarnijih i najinteresantnijih čestica‘
 

Duje Klarić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23554366.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23554365.jpg [title] =>

Senjanović je i sjajan predavač
 

Duje Klarić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23554364.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23554363.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23554361.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23554360.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23554359.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23554358.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23554357.jpg [title] =>

Split, 081022.
Predavanje profesora i teorijskog fizicara Gorana Senjanovica u sklopu konferencije LHC Days in Split.
Goran Senjanovic govorio je na temu Je li priroda ljevoruka. Neutrino daje odgovor.
Duje Klaric/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23554356.jpg [title] =>

Split, 081022.
Predavanje profesora i teorijskog fizicara Gorana Senjanovica u sklopu konferencije LHC Days in Split.
Goran Senjanovic govorio je na temu Je li priroda ljevoruka. Neutrino daje odgovor.
Duje Klaric/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23554354.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23554353.jpg [title] =>

S našom novinarkom Dianom Barbarić

Duje Klarić/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23554351.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23554349.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23554345.jpg [title] =>

‘Imam divnu poziciju u Münchenu, ali privlači me ideja povratka u Split‘
 

Duje Klarić/Cropix ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23624530.jpg [title] =>

Rolanje mu je omiljeni sport, a s njim su Alejandra iz Venezuele, njegova dugogodišnja ljubav, te djeca njegova prijatelja i suradnika Charana Aulakha

Privatna Snimka ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23624533.jpg [title] =>

Fiziku nosi i na plažu, snimka iz 1993. 

Privatna Snimka/Slobodna Dalmacija ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23624534.jpg [title] =>

S roditeljima i starijim bratom 1961. godine

Privatna Snimka ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Znači li vam išta ime Goran Senjanović? Nikad čuli ili možda ipak...? Starijim Splićanima moglo bi negdje “zazvonit”, Senjanovići su “fetivi”, stara splitska loza, ali većina pojma nema tko je on. A zamislite, riječ je o najvećem teorijskom fizičaru kojega je Hrvatska ikad imala, direktnom sudioniku razvoja suvremene fizike elementarnih čestica, začetniku jedne od najatraktivnijih teorija i znanstvenom fanatiku koji godinama surađuje s nobelovcima. Uza sve to i – kako nas uvjeravaju njegovi kolege – osobi koja se opasno približila Nobelu.

– U cijeloj hrvatskoj znanosti teško se može naći netko s tolikim doprinosom i još tako nevjerojatno skroman. Nogometnim rječnikom kazano, trebalo bi poći znatno u povijest Hajduka da bi se pronašlo igrača izvedbe usporedive s Goranom Senjanovićem. Bernard Vukas moguće bi bio najbolji odabir.

Samo što je nogometaška karijera kratka, a Senjanović igra i dalje – oduševljen je Senjanovićem Damir Lelas, eksperimentalni fizičar s FESB-a i jedan od nekoliko Splićana koji su tragali za Božjom česticom u CERN-ovu Velikom hadronskom sudaraču, poznatijem pod kraticom LHC.

Kavu sa Senjanovićem dogovarali smo desetak dana jer je bio zauzet sudjelovanjem na 12. Danima LHC-a, konferenciji koja svake dvije godine u Splitu okupi najbolje svjetske fizičare elementarnih čestica, a baš je Lelas jedan od lokalnih organizatora ove manifestacije.

’Mehanizam klackalice’

Senjanović je imao završno predavanje vizije fizike elementarnih čestica, a sutradan i javno predavanje – koje je čak i potpisanoj novinarki (s nadasve skromnim znanjem iz fizike, svjedodžbe sugeriraju suprotno) bilo zanimljivo slušati. Senjanović, naime, o fizici i svojoj teoriji lijevo-desne simetrije i tajanstvenom neutrinu govori sa žarom usporedivim s onim kad tinejdžerica najboljoj prijateljici priča o prvoj simpatiji ili kad baka govori o unucima. Jednostavno te unese u priču, briljantan je predavač! A onda još i polemika nakon predavanja.

---

image

S roditeljima i starijim bratom 1961. godine

Privatna Snimka
---

Senjanović je baš guštao polemizirati, iako se pravdao kako je večer prije zaspao u sitne noćne sate jer je u žaru diskusije s kolegama diskutirao do kasno u noć. I to o fizici!

Senjanović je, naveli smo već, svjetski autoritet u području fizike elementarnih čestica. Nema fizičara na svijetu a da ne zna za njega. Njegovi radovi citirani su više od 22.000 puta! Strašne brojke, pogotovo kad se uzme u obzir da se Senjanović bavi teorijskom, a ne eksperimentalnom fizikom, jer su u njegovu području istraživački timovi znatno manji – bude tu dvoje-troje ljudi, pa je i produktivnost nužno manja, a time, naravno, i broj citata.

U tom smislu, karijera fizičara u velikim eksperimentalnim timovima koji imaju stotine, pa i tisuće pripadnika ne smije se mjeriti brojem radova ili brojem citata – samo ulogama koje imaju u tim eksperimentima. U svakom slučaju, citiranja nisu sve, još su važniji konkretni doprinosi razvoju fizike – a Senjanović je jedan od očeva mase neutrina u modernoj fizici čestica i jedan od kreatora “mehanizma klackalice”, koji se smatra glavnim scenarijem u pozadini tajne sićušne mase te posebne vrste elementarnih čestica.

Profesor je i jedan od začetnika teorije lijevo-desne simetrije, koja objašnjava zašto bi priroda mogla biti “slijepa” na razliku između lijeve i desne strane. Prethodni eksperimenti ukazali su na to da priroda favorizira čestice slijeva, ali Senjanović smatra da je priroda potpuno simetrična, a da je očigledna ljevorukost posljedica raspada spontane simetrije, kao u Goldstone-Higgsovu mehanizmu. Budući eksperimenti to bi trebali dokazati.

Jedna od centralnih ideja u području suvremene fizike čestica je ujedinjenje jakih, slabih i elektromagnetskih sila. Zajedno s Williamom Marcianom, Senjanović je dokazao da je ujedinjenje sila prirodna posljedica postojanja do sada neotkrivene simetrije poznate kao “supersimetrije”. Predvidjeli su visoku masu za takozvani najviši kvark, što je potvrđeno nakon petnaestak godina. Potraga za supersimetričnim česticama danas je jedan od osnovnih ciljeva LHC-a na CERN-u.

---

image

Senjanović je i sjajan predavač
 

Duje Klarić/Cropix
---

– Kažu da biste mogli osvojiti Nobelovu nagradu. Prvi Splićanin s Nobelom, to bi bilo super.

– Istina je da ponekad sanjam da ću dobiti Nobela, ali to je za sada samo san – i moglo bi se dogoditi tek ako na LHC-u potvrde našu teoriju. Nema jutra kad ne odem na kompjutor provjeriti jesu li našli takozvani desni W-bozon, koji ta teorija nužno predviđa. Uz to, morao biti nađen i takozvani desni (teški) neutrino – analogan laganom neutrinu, koji je jedna od najluđih, najbizarnijih i najinteresantnijih čestica.

Dok mi razgovaramo, na milijarde ih prolaze u svakoj sekundi kroz nas i ne čine nam nikakvu štetu, nevjerojatno. Neutrini gotovo nikad ne interagiraju ni s čim, ali kad jednom interagiraju, otvaraju vrata novoj fizici – totalno je uživljen ovaj pasionirani fizičar.

Još da je naučit picigin

Tumači nam kako je on još prije 50 godina govorio da neutrino ima masu. Tada su mi spočitavali da gubi vrijeme i da to ne može biti tako, poslije je dokazano da je to tako – ali i da bi se teorija morala dokazati u svim njezinim detaljima kako bi se pokazala točnom. Bez obzira na to koliko neka teorija izgleda duboka, lijepa ili elegantna, jedino što je na kraju važno upravo je to – da točno opisuje prirodu.

– I eto, to se sada provjerava u LHC uređaju, i to rade dvije grupe: CMS, u kojoj sudjeluju i naši Splićani, i ATLAS. Puno mi znači da provjeravaju moju teoriju, ali nije mi Nobelova nagrada važna motivacija za rad.

Mene pogoni ljubav prema fizici – uvjerava nas ovaj čovjek, nikako ne skidajući osmijeh s lica. Jesmo li već rekli da su Senjanoviću pune 72 godine? Nevjerojatna neka energija. Užitak nam je bio razgovarati s njim na terasi na Bačvicama, a nema čega se nismo takli.

---

image

Fiziku nosi i na plažu, snimka iz 1993. 

Privatna Snimka/Slobodna Dalmacija
---

Bačvice nisu odabrane slučajno, tamo se posljednjih mjeseci Gorana Senjanovića, nakon skoro 60 godina pečalbe, sve češće može vidjeti. Split, Zagreb, Beograd, New York, Trst, München i, tko zna, možda se krug zatvori u Splitu, govori nam... Može on bez Splita, ali kad dođe, sve mu je teže otići. Pogotovo otkad je lani kupio stan na Bačvicama. I to, napominje nam, stan koji je davnih dana pripadao familiji njegova prvog rođaka, našeg pokojnoga kolege Đermana Ćiće Senjanovića.

– Nikad mu nisam oprostio što je umro prije nego što me je naučio igrat picigin. Pokušavao je to kasnije i njegov sin Frane, ali, nažalost, rijetko sam u Splitu i ne igram dobro... A obožavan picigin, koja genijalna igra! – govori nam Senjanović dok ispijamo kavu na jednoj terasi koja mu je već pomalo postala i ured na otvorenom.

Zar još radi? Da radi! Malo je reći. Taj ne staje.​ Senjanović radi u Münchenu, a to što je u Splitu može zahvaliti blagodatima digitalizacije, nadasve Zooma. Naime, otprije dvije godine zaposlenik je čuvenog Sveučilišta Ludwig Maximilians (LMU), gdje se na vrhunski način proučava fizika.

Tamo je stigao s pozicije professora emeritusa nakon što je punih 30 godina proveo u Trstu, gdje je radio u Internacionalnom centru za teorijsku fiziku koji nosi ime po čuvenom nobelovcu Abdusu Salamu.

A prije Trsta bio je u New Yorku, gdje je doktorirao na City University of New York. Mentor mu je bio čuveni fizičar Rabindra Mohapatra, a poslije je godinama radio u Brookhaven National Laboratory, velikom nacionalnom laboratoriju na Long Islandu.

Treća velika karijera

– Ovo sada mi je treća velika karijera. Ja jednostavno ne mogu ići u mirovinu i pitam se hoću li ikad moći jer sam još uvijek nemiran i još uvijek tražim. Nasreću, imam vrhunsku poziciju koju sam možda zaslužio svojim prijašnjim radom, ali meni je to samo motivacija da još više radim. Moj glavni suradnik u ovom momentu, Michael, ima 27 godina, ostali suradnici maksimum 40. Šta je njih briga za moju prošlost?

Ja se moram ponovno afirmirati i u novim suradnjama, baš kao što se piciginaši moraju svaki dan ponovo dokazivat na piciginu – nabacuje usporedbu Senjanović, i još nam govori da mu je veliki gušt raditi s mladima. Trenutno predaje skupini od 10-20 postdiplomaca i ima tri asistenta, što dovoljno govori o organizaciji i bogatstvu LMU-a. Dođu mu najbolji od najboljih diplomiranih studenata, a njegov je zadatak da ih nauči da prestanu učiti i polako počnu stvarati. Nije to uvijek lako.

– I s velikim ponosom mogu reći da nikada nisam bio šef ničega. Odbio sam sve moguće rukovodeće pozicije u životu samo kako bih sačuvao slobodu istraživanja. Zašto bih žrtvovao fiziku, svoju najveću ljubav, za šefovsku poziciju? – pita se Senjanović, a mi ga pitamo koliko je novca izgubio zbog te ljubavi.

Kaže da je njegova plaća uvijek bila dobra, ali više od nje značila mu je sloboda koju je imao u svojem radu.

Bi li ga se onda moglo nagovoriti da dođe raditi u Split, jer su prvi koraci ka toj suradnji već poduzeti? Nedavno ga je primio rektor Splitskog sveučilišta Dragan Ljutić. Kod njega je bio s Danicom Ramljak, bivšom ravnateljicom Instituta “Ruđer Bošković”, i sad postoje neke naznake da bi mogao doći. Lelas kaže da bi bila ogromna šteta da ga se ne “dovuče”, da je on jedan od ljudi koji mijenjaju kompletnu priču i da bi dao nemjerljiv doprinos Splitu.

– Imam divnu poziciju u Münchenu, ali privlači me ideja povratka u Split i mogućnost doprinosa internacionalizaciji fizike tu. Strani su fizičari inače oduševljeni Splitom, vidim i tu na Bačvicama puno erasmusovaca... Rektor kao da pokazuje spremnost pomoći graditi internacionalnu teorijsku fiziku čestica u Splitu.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

Govori se o chair poziciji na PMF-u i to bih možda prihvatio jer uz nju obično ide i par pozicija za mlađe istraživače iz svijeta. Privlači me ta ideja, sad u Splitu ponovno otkrivam svoje izgubljene korijene – priznaje nam Senjanović, pa se onda vraćamo u pedesete godine prošlog stoljeća.

Bačvice, Zagreb, Beograd

Senjanovići su jedna od starijih splitskih obitelji, dulje od 500 godina su tu, a Goranovi su se taman nekako u to doba uspjeli iz Varoša “dobaciti” do Bačvica. Roditelji su mu bili poznate gradske face. Tadašnja elita.

Otac Ivo bio je poslijeratni gradonačelnik Splita. Na čelo grada došao je 1952., kad su Goranu bile dvije godine, i vodio je Split do 1955.

– Živjeli smo na Bačvicama, uz more, u stanu s krasnom, ogromnom teracom s pogledom na otoke, pravi raj. Takvo mjesto pomaže da se ima širina i lakoća, koja će mi kasnije puno značiti u određivanju moga života u fizici. No pitanje je bih li ja postao ono što jesam da se nismo krajem moje osnovne škole preselili u Zagreb, a poslije i u Beograd, grad u kojem sam završio gimnaziju, pa onda i fakultet – vraća se u prošlost naš sugovornik.

– Otac gradonačelnik, znači?

– Je, a prije rata je bio igrač Hajduka. I to u generaciji Frane Matošića. Ulazio je i u prvu momčad, ali onda je došao rat, a moj ga je otac, kao sindikalni organizator, proveo po logorima. Pune četiri godine bio je zatvoren. Prošao je i Jasenovac, svjedočio strašnim scenama, o kojima je kasnije nerado govorio...

Nakon Jasenovca bio je prebačen u neke lakše logore, da bi 1944. uspio pobjeći iz logora u Austriji i vratiti se doma. Nakon rata bavio se politikom, bio je i član Sabora. Kao dijete bio sam ponosan na njega, ali u tinejdžerskim godinama brat i ja nismo mu dali mira svađajući se s njim oko komunističkog režima. Stalno smo mu govorili da nisu ljudima dali dovoljno demokracije i da će to sigurno donijeti zla. I nije se ljutio.

S vremenom je postao pravi demokrat i na kraju smo se i politički usuglasili. Ja mogu razumjeti ideje socijalizma, meni su one drage, ali samo u okviru demokracije – tvrdi profesor Senjanović, pa uzgred dodaje da je zbog deficita demokracije u Kini odbio odličnu poziciju redovitih dugih posjeta koju su mu nudili na tamošnjem velikom institutu TDLee.

Senjanović obožava Split, ali kao pravi kozmopolit, smije se koliko su njegovi preci bili lokalšovinisti koji su prezirali sve one koji nisu bili fetivi Splićani, a on kao najveće oduševljenje pamti kad je u djetinjstvu prvi put vidio crnce iz Konga. Volio bi, govori, kad bi Split postao u pravom smislu multikulturni grad, a te ideje multikulturalnosti i socijalne pravde vuče iz ranog djetinjstva, kad ga je majka Juga, djevojački Kesić, za koju kaže da je bila briljantna u svakom pogledu, poticala i da se bavi psihologijom i sociologijom.

---

image

Mali Goran i brat Mišo

Privatni Album
---

– Mama mi je bila briljantna studentica matematičke fizike, i da nije 1941. otišla u partizane, sigurno bi postala fizičarka. Na nju smo potegli stariji brat Pavle, kojeg su zvali Mišo, i ja. I brat je bio teorijski fizičar, nažalost, prerano je umro. Poslije je mamu život odveo u društvene znanosti i vodila je gradsku biblioteku – spominje se profesor Senjanović.

Pitamo ga na koncu na što je najviše ponosan.

– Na čistoću ljubavi prema mojoj vokaciji i radovima koji su ušli u povijest fizike, a zadiru u suštinu paradigme fizike čestica – kao iz topa će.

I sve se mislimo, da sad i grune kakav top u blizini, Senjanović bi vjerojatno i dalje a da ne trepne nastavio govoriti o fizici, elementarnim česticama, starom Splitu, piciginu... Zanesenjak kakvog dosad nismo upoznali.

---

SVE ZBOG MARKETINGA

Trebala se zvati ‘prokleta‘, a ne Božja čestica

U imenu Božja čestica nema ništa Božje, uporno ponavlja profesor Senjanović. To je ime Higssovu bozonu "prišiveno" sasvim slučajno, zapravo ga je nobelovac Leon Lederman htio nazvati prokletom česticom (Goddamn Particle) jer je dugo nisu mogli pronaći, ali izdavaču se to nije svidjelo, pa se nekako došlo do naziva Božja čestica, što se pokazalo marketinški vrlo efektnim, ali sasvim pogrešnim.

– Uzgred budi rečeno, što je to što mislimo pod Božjim? Za nas fizičare to bi bilo samo nešto što ne možemo objasniti zakonima prirode, gdje Bog nije potreban. Da u tom smislu ima nečeg Božjeg u takozvanoj Božjoj čestici, ja se ne bih ni bavio time. Božje obično pripisuješ nečemu što ne možeš objasniti, a ja se bavim znanošću bez ikakve potrebe za tim konceptom. Cijeli je zadatak fizike da ne slijedi religije, nego da istražuje tajnu svemira i objektivnu evoluciju. Uostalom, koja je vjera ona prava? – razmišlja Senjanović.

---

---

ČITANJE, KLIZANJE, SKIJANJE...

Nemiran i strastven

– Ja sam strastven otkad znam za sebe. Da biste napravili nešto veliko, morate imati i ljubav i predanost. A mene je periodično obuzimalo čitanje, klizanje, skijanje, filmovi... Neću nikad zaboraviti kad sam prvi put na Šalati vidio klizanje, od tada zimi nijedan dan nisam propustio a da nisam išao klizati. A prijelomni trenutak u mome životu vjerojatno je bio kad sam imao 14 godina. Bio sam nemirno dijete, otvarao sam i zatvarao ulicu, stalno igrao nogomet, ali jedno popodne slučajno sam sjeo rješavati zadatke iz matematike koje mi je brat ostavio na stolu – prisjeća se profesor Senjanović.

Uglavnom, ni toga poslijepodneva, a ni puna tri mjeseca nakon toga nije se pojavio ni na balunu, ni igdje drugdje. Bio je izdajnik u ulici, od uzbuđenja nije mogao ni jesti koliko su ga obuzeli zadaci, najprije iz matematike, a onda, još više, i iz fizike. Nikad nije pogledao unatrag i nikad nije stao od tog "fatalnog" popodneva prije skoro 60 godina.

– Teško je opisati ljubav, zanos, strast, entuzijazam, senzualnost, muziku, bogatstvo, toplinu, čistoću koje od tada osjećam za fiziku u svakoj stanici moga tkiva. Prije toga bio sam hiperaktivno dijete koje nije moglo zagrijati stolicu, a onda se sve promijenilo. Od tog trenutka znao sam da se time želim baviti cijeloga života – opisuje nam Senjanović prijelomni moment u svojem životu.

Pa još govori kako u fizici zapravo i nije važno samo koliko radite. Važnije je, uvjeren je on, upasti u neku vrstu crne rupe i potpuno se predati znanosti...

– Ja se u svemu previše dajem. Kao, recimo, kada sam učio skijati u mojim pedesetim godinama, bio sam potpuno "poludio" i skijao sam skoro svaki dan. I najsretniji sam kad učim neki novi sport, to me čini mlađim. Evo sad me je joga privukla. Vježbam preko Zooma...

---

---

Hawking je prijevara

Senjanović uopće ne krije da smatra da slavni fizičar Steven Hawking nije ni približno usporediv s velikanima prošlosti kao što se često govori. To je jednostavno laž i Hawking mu se uopće ne sviđa. Zašto? Pitali smo ga i koje fizičare on cijeni.

– Teško pitanje, jer fizičare iz prošlosti nisam poznavao pa ne znam koliko su stvarno doprinijeli. U povijesti neka imena pobijede, a mi nikad ne znamo koliko je to bilo zasluženo. Vidim puno nepravdi danas, kao recimo Hawking. On je napisao jedan veliki rad, o termodinamici crnih rupa, i onda su ga napuhali do beskonačnosti. Ne kažem da nije bio izvanredan znanstvenik, ali daleko je od, recimo, Weinberga i Glashowa, a da ne govorimo o velikanima kao što su Einstein ili Newton. Divim se iznad svega otkrićima Newtona i Einsteina, koji su mijenjali paradigmu fizike za sva vremena. Oni su napravili nezamislivo, pa čak i da dijele dio slave, njihov je udio bio ogroman. Teško je opisati laicima ljepotu i bogatstvo njihovih teorija gravitacije, naročito Einsteinove. Newton je uz to, uz Leibnitza, i jedan od očeva integralno-diferencijalnog računa, na kojem je bazirana moderna matematika, a Einstein i specijalne teorije relativnosti. Divim se i Majorani: Ettore Majorana bio je genij nad genijima po Fermiju, jednom od većih fizičara svoga doba. Nije htio publicirati (ludo, mi živimo za to!), a nestao je u 32. godini života s broda iz Palerma za Napulj. Njegova matematička teorija prirode mase neutrina danas je centralna u fizici neutrina, a publicirao ju je samo da bi dobio poziciju redovnog profesora u Napulju godinu dana prije nestanka – elaborira nam profesor Senjanović.

I srećom da je to publicirao jer je taj rad imao ključnu ulogu u njegovu životu i razvoju njihove lijevo-desne teorije koja nadopunjuje Majoranin rad.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix, Privatni album Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Privatni Album Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Privatna Snimka Privatna Snimka/Slobodna Dalmacija Privatna Snimka
Duje Klarić/Cropix, Privatni album

Goran Senjanović u razgovoru s našom novinarkom Dianom Barbarić, te na slici iz obiteljskog albuma s bratom Mišom

Duje Klarić/Cropix

Split, 081022.
Predavanje profesora i teorijskog fizicara Gorana Senjanovica u sklopu konferencije LHC Days in Split.
Goran Senjanovic govorio je na temu Je li priroda ljevoruka. Neutrino daje odgovor.

Privatni Album

Mali Goran i brat Mišo

Duje Klarić/Cropix

Trideset godina proveo je u Trstu, gdje je radio u Internacionalnom centru za teorijsku fiziku koji nosi ime po čuvenom nobelovcu Abdusu Salamu
 

Duje Klarić/Cropix

‘Naša teorija iz sedamdesetih morala bi biti potvrđena, time što bi morao biti nađen i takozvani desni (teški) neutrino - analogan laganom neutrinu, koji je jedna od najluđih, najbizarnijih i najinteresantnijih čestica‘
 

Duje Klarić/Cropix

Senjanović je i sjajan predavač
 

Duje Klaric/Cropix

Split, 081022.
Predavanje profesora i teorijskog fizicara Gorana Senjanovica u sklopu konferencije LHC Days in Split.
Goran Senjanovic govorio je na temu Je li priroda ljevoruka. Neutrino daje odgovor.

Duje Klaric/Cropix

Split, 081022.
Predavanje profesora i teorijskog fizicara Gorana Senjanovica u sklopu konferencije LHC Days in Split.
Goran Senjanovic govorio je na temu Je li priroda ljevoruka. Neutrino daje odgovor.

Duje Klarić/Cropix

S našom novinarkom Dianom Barbarić

Duje Klarić/Cropix

‘Imam divnu poziciju u Münchenu, ali privlači me ideja povratka u Split‘
 

Privatna Snimka

Rolanje mu je omiljeni sport, a s njim su Alejandra iz Venezuele, njegova dugogodišnja ljubav, te djeca njegova prijatelja i suradnika Charana Aulakha

Privatna Snimka/Slobodna Dalmacija

Fiziku nosi i na plažu, snimka iz 1993. 

Privatna Snimka

S roditeljima i starijim bratom 1961. godine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/prvi-nobel-dolazi-u-split-sin-naseg-bivsega-gradonacelnika-i-igraca-hajduka-na-korak-je-do-toga-on-je-vrhunski-svjetski-fizicar-i-s-nasom-je-novinarkom-podijelio-zivotnu-pricu-1234826 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e6ab88b516a88a88ba7d66c34be964e4e6be7311 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prvi+Nobel+dolazi+u+Split%3F+Sin+na%C5%A1eg+biv%C5%A1ega+gradona%C4%8Delnika+i+igra%C4%8Da+Hajduka+na+korak+je+do+toga%3B+On+je+vrhunski+svjetski+fizi%C4%8Dar+i+s+na%C5%A1om+je+novinarkom+podijelio+%C5%BEivotnu+pri%C4%8Du&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprvi-nobel-dolazi-u-split-sin-naseg-bivsega-gradonacelnika-i-igraca-hajduka-na-korak-je-do-toga-on-je-vrhunski-svjetski-fizicar-i-s-nasom-je-novinarkom-podijelio-zivotnu-pricu-1234826 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprvi-nobel-dolazi-u-split-sin-naseg-bivsega-gradonacelnika-i-igraca-hajduka-na-korak-je-do-toga-on-je-vrhunski-svjetski-fizicar-i-s-nasom-je-novinarkom-podijelio-zivotnu-pricu-1234826 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GORAN SENJANOVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitGORAN SENJANOVIĆ

Prvi Nobel dolazi u Split? Sin našeg bivšega gradonačelnika i igrača Hajduka na korak je do toga; On je vrhunski svjetski fizičar i s našom je novinarkom podijelio životnu priču

23. listopada 2022. - 14:28
Goran Senjanović u razgovoru s našom novinarkom Dianom Barbarić, te na slici iz obiteljskog albuma s bratom MišomDuje Klarić/Cropix, Privatni album

Znači li vam išta ime Goran Senjanović? Nikad čuli ili možda ipak...? Starijim Splićanima moglo bi negdje “zazvonit”, Senjanovići su “fetivi”, stara splitska loza, ali većina pojma nema tko je on. A zamislite, riječ je o najvećem teorijskom fizičaru kojega je Hrvatska ikad imala, direktnom sudioniku razvoja suvremene fizike elementarnih čestica, začetniku jedne od najatraktivnijih teorija i znanstvenom fanatiku koji godinama surađuje s nobelovcima. Uza sve to i – kako nas uvjeravaju njegovi kolege – osobi koja se opasno približila Nobelu.

– U cijeloj hrvatskoj znanosti teško se može naći netko s tolikim doprinosom i još tako nevjerojatno skroman. Nogometnim rječnikom kazano, trebalo bi poći znatno u povijest Hajduka da bi se pronašlo igrača izvedbe usporedive s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 16:06