stdClass Object ( [id] => 475521 [title] => SEM nakon 20 godina gubi posao održavanja javne rasvjete, Banovina bira novog koncesionara [alias] => sem-nakon-20-godina-gubi-posao-odrzavanja-javne-rasvjete-banovina-bira-novog-koncesionara [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon 18 godina upravljanja i održavanja javne rasvjete, tvrtka "SEM 1986" mogla bi ostati bez koncesije za spomenute poslove ako tako na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća odluče lokalni zastupnici.

Naime, četverogodišnji ugovor sa spomenutom tvrtkom istječe u ponedjeljak, 27. ožujka, pa je gradska uprava bila u obvezi raspisati novo javno nadmetanje u sklopu kojeg je najpovoljniju ponudu dala splitska tvrtka "Prolux" s cijenom od 2,89 milijuna kuna za šestomjesečno razdoblje. Važno je napomenuti da se uz izabranog koncesionara i zagrebački "Elicom" na natječaj prijavila i tvrtka "Svitlost", koja je zapravo svojevrsni pravni sljednik "SEM-a 1986".

Naime, kada se pogleda u sudski registar, vidi se da je ta kompanija osnovana u kolovozu prošle godine, kada je jedini njezin vlasnik bio Siniša Gašparević, koji je od ljeta 2015. do kraja rujna prošle godine bio član poslovodstva upravo "SEM-a 1986".

No, početkom ovog mjeseca došlo je do izmjene u vlasničkoj strukturi i temeljnom kapitalu, jer je iz registra Trgovačkog suda razvidno da je u suvlasništvo "Svitlosti" ušao i dugogodišnji koncesionar sustava javne rasvjete, koji je ulaganjem prava potraživanja prvotni temeljni kapital od 20.000 kuna povećao na 831.000 kuna.

Iako je upravo "Svitlost" od svih spomenutih ponuditelja istaknula najnižu cijenu za polugodišnji angažman od 2,52 milijuna kuna, prema ocjenjivanju ostalih uvjeta bila je na zadnjem, trećem mjestu prema broju ostvarenih natječajnih bodova.

Damir Babić, voditelj Odsjeka za komunalne poslove, a u ovom slučaju i predsjednik Povjerenstva za stručno-tehničku obradu prispjelih prijedloga i izrade prijedloga Odluke o najpovoljnijem natjecatelju, kazao nam je kako je sve ove godine Grad bio zadovoljan sada već bivšim koncesionarom - tvrtkom "SEM 1986".

- Dobro su radili svoj posao, nismo zaista imali primjedbi, no "Prolux" je jednostavno dao bolju ponudu - potvrdio nam je Babić i dodao kako se u ovom slučaju ugovor sklapa na razdoblje od šest mjeseci zbog privremenog financiranja gradske blagajne.

Posuđeni radnici

Osim cijene koja je nosila najviše bodova, prilikom ocjenjivanja svake pojedine ponude vrednovali su se još i financijska stabilnost, tehnička opremljenost, referencije, kadrovi, bankovno pismo namjere i ekološki certifikat. "Svitlost" je ostvarila prednost u dijelu spomenutih mjerila, ali je, među ostalim, "pala" na točki raspoloživog broja radnika, jer ih je prijavila 13, od čega je sedam vlastitih zaposlenika, a s još njih šest raspolažu temeljem ugovora s tvrtkama "SEM" i "Elos" i obrtom "Pasike".

Zanimljivo je još napomenuti kako tvrtka "Elicom" održava javnu rasvjetu na području cijelog Zagreba i Krapinskih toplica u Zagorju, te je od svih natjecatelja imala najbolje referencije, ali je zato njezina ponuda bila najskuplja i iznosila je čak 7,2 milijuna kuna. Na kraju, kada se sve zbrojilo i oduzelo, tvrtka "Prolux" je prilikom vrednovanja imala 83, "Elicom" 81, a "Svitlost" 76 bodova, pa je gradskim vijećnicima predloženo da daju zeleno svjetlo za sklapanje ugovora s najboljim ponuditeljem.

Bojčiću novi ugovor

Za istočne gradske kotareve i mjesne odbore, uključujući i Slatine na Čiovu, najpovoljniju ponudu je dala Elektroradionica "Frane Bojčić" s cijenom od 1,15 milijuna kuna. Kao drugi natjecatelj za taj dio grada također se pojavila zagrebačka tvrtka "Elicom", koja je predložila cijenu od 2,9 milijuna kuna.

Pismo tvrtke SvitloST gradskim vijećnicima

Poštovani predsjedniče Gradskog vijeća i vijećnici Gradskog vijeća,

Obraćamo Vam se u svezi 41. sjednice Gradskog vijeća koja je određena za dane 28. i 29. ožujka (utorak i srijeda) 2017. godine u 9,00 sati, u zgradi Grada Splita (vijećnica), Branimirova obala 17/II u Splitu.

Točka dnevnog reda, zbog kojeg Vam se i obraćamo je točka 33. Prijedlog odluke o povjeravanju komunalnih poslova upravljanja i održavanja javnom rasvjetom na području Grada Splita – zona I.

Ovim putem ne želimo ni na koji način utjecati da Vaša odluka bude bilo kakva druga, osim ispravna i zakonita.

O prijedlogu odluke o povjeravanju komunalnih poslova upravljanja i održavanja javnom rasvjetom na području Grada Splita – zona I, saznali smo sa web stranice Grada Splita, ali i iz novinskog članka objavljenog u dnevnom tisku Slobodne Dalmacije na dan 23.3.2017.godine.

Objavljeni prijedlog odluke o povjeravanju komunalnih poslova upravljanja i održavanja javnom rasvjetom na području Grada Splita – zona 1, koja je na točki dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća zakazana za 28.03.2017. je pravno neutemeljena i suprotna presudi Upravnog suda u Splitu, broj: Usl-1081/13-17, a koja vam je na sjednici u veljači dostavljena.

Bitni pravni stav koji je izražen u navedenoj presudi glasi „svaka skupina nosi određeni broj bodova pri čemu postoji sloboda u ocjenjivanju.“

Upravo je ta sloboda problematična stavka te se u konačnici pretvorila u prostor za manipulaciju. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je zauzela stav da je „najbolja ona ponuda koja je u financijskom smislu najpovoljnija, uz uvjet da takva ponuda ispunjava i one druge predviđene uvjete“.

Dakle, sudska praksa je jasno odredila na koji način se može vršiti bodovanje pojedinih elemenata ponude te da je najbolja ona ponuda koja je u financijskom smislu najpovoljnija.

Međutim, u predmetnom natječaju suprotno odluci Upravnog suda i odluci Gradskog vijeća iz veljače da se važnost cijene poveća, Povjerenstvo umanjuje važnost cijene s 30 bodova na 25 u ukupnom bodovanju i značajne kunske razlike u ponudama proglašava bodovno zanemarivim. 

S druge strane Povjerenstvo, očigledno s određenim ciljem, prekomjerni i nepotrebni broj radnika, osobnih i teretnih vozila vrednuje kao izrazito važne.

Naprijed citiranom presudom Upravnog suda u Splitu uspostavljeni su jasni kriteriji za pravilno i transparentno bodovanje pristiglih ponuda. Međutim suprotno tome Povjerenstvo se nije pridržavalo tih kriterija.

Društvo Svitlost d.o.o. Split, da pojasnimo, svim vijećnicima Gradskog vijeća Grada Splita, je društvo koje je osnovano od radnika SEM 1986, isključivo da bi obavljalo djelatnost pružanja usluga održavanja poslova javne rasvjete.

Znači ne samo da su preuzeti od SEM 1986 d.d. apsolutno svi uređaji, sva oprema, korpe, vozila, preuzeti su i svi ljudi koji već dugi niz godina obavljaju isključivo poslove održavanja javne rasvjete, koji već preko 19 godina, znaju koja je žarulja u kojem dijelu grada pregorjela, koji poznaju svaku ulicu u Gradu Splitu, u bilo koje doba dana i noći, u bilo kojoj intervenciji, u bilo kakvoj vremenskoj nepogodi znaju u kojem dijelu Grada je potrebno „zatvorenih“ očiju popraviti sami stup i žarulje. 

Na popularnom portalu Popravi grad, od nekoliko stotina upita građana, svega se četiri i to indirektne pritužbe odnose na javnu rasvjetu u Splitu. Postavlja se pitanje, koliko je vremena potrebno za utvrditi lokacije svih 270 žarišnih točka upravljanja uključenja 14.000 komada žarulja na području Grada? 

Kako je najavljeno, ovog ljeta je predviđen do sada najveći broj turista u gradu. U slučaju bilo kakvog prekida rada rasvjete ili dijela rasvjete, tko će preuzeti odgovornost u slučaju zakašnjele reakcije koja može u konačnosti prouzročiti materijalnu štetu, ili u najgorem slučaju ljudsku?

Nadalje, ti isti ljudi, već godinama su oblikovani isključivo za navedene poslove i ti isti ljudi, svih 13 će ostati bez svojih radnih mjesta, koje su itekako dobro obavljali i to i na +40 i na -10 stupnjeva, kad bi ih bura otpuhivala, držali su se za rubove od korpe, a sad će ostati bez svojih mjesečnih primanja te se pitamo iz kojih razloga?

Poštujemo sve natjecatelje kao uredne tvrtke, ali Povjerenstvo se nije pridržavalo odluke Upravnog suda vezano za bodovanje i ocjenjivanje. Upravo je zbog toga je odluka povjerenstva protivna pozitivnim propisima i ustaljenoj praksi Upravnog suda u Splitu.

SvitloST d.o.o.– NAJPOVOLJNIJI ZA JAVNU RASVJETU SPLITA!

1) NAJPOVOLJNIJA PONUDA (363.872,58 kn jeftiniji)
2) NAJVIŠE ISKUSTVA U ODRŽAVANJU JAVNE RASVJETE (19 godina iskustva; 6.890 dana terenskog rada; 22,7 milijuna kuna vrijednosti odrađenih poslova u posljednjih 5 godina)
3) NAJSTRUČNIJI KADAR I SPECIJALIZIRANA OPREMA ZA JAVNU RASVJETU (djelatnici s iskustvom od gotovo 20 godina u održavanju javne rasvjete)
4) POTVRDE SVIH GRADSKIH KOTAREVA O KVALITETI ODRAĐENIH POSLOVA
5) IMAMO KVALITETU I KVANTITETU ZA ODRŽAVANJE JAVNE RASVJETE (dovoljan broj stručnih radnika i specijalizirane opreme)

Svitlost d.o.o.
Siniša Gašparević

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ADIO, VAŠA SVITLOSTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-03-24 10:07:07 [created_by] => 3192 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-03-24 10:51:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-03-24 10:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4576 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2017/03/24/rasvjeta_riva3-160916.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "rasvjeta_riva3-160916" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1260x840" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15546877 Threads: 2 Questions: 3209486043 Slow queries: 7236052 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236150652 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/sem-nakon-20-godina-gubi-posao-odrzavanja-javne-rasvjete-banovina-bira-novog-koncesionara-475521 [printLink] => /split/sem-nakon-20-godina-gubi-posao-odrzavanja-javne-rasvjete-banovina-bira-novog-koncesionara-475521?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 102647 [name] => sem [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sem [link] => /tag/sem ) [1] => stdClass Object ( [id] => 303134 [name] => Javna rasvjeta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => javna-rasvjeta [link] => /tag/javna-rasvjeta ) [2] => stdClass Object ( [id] => 303135 [name] => Prolux [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prolux [link] => /tag/prolux ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ADIO, VAŠA SVITLOSTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => SEM nakon 20 godina gubi posao održavanja javne rasvjete, Banovina bira novog koncesionara [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3192 [name] => Nikolina Lulić [username] => nikolina-luli [email] => nikolina-luli@sd.hr [password] => $2y$10$Fa2nNUgqsbUWnQ6yBLNBLOyMeFw9CbpeKcojWsVOGvu/ZndsVTQxW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/nikolina-lulic-3192 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1710 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c6f8cd243567fa16498878a44ad7b70f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/03/24/rasvjeta_riva3-160916.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => rasvjeta_riva3-160916 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/03/24/rasvjeta_riva3-160916.jpg [title] => rasvjeta_riva3-160916 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon 18 godina upravljanja i održavanja javne rasvjete, tvrtka "SEM 1986" mogla bi ostati bez koncesije za spomenute poslove ako tako na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća odluče lokalni zastupnici.

Naime, četverogodišnji ugovor sa spomenutom tvrtkom istječe u ponedjeljak, 27. ožujka, pa je gradska uprava bila u obvezi raspisati novo javno nadmetanje u sklopu kojeg je najpovoljniju ponudu dala splitska tvrtka "Prolux" s cijenom od 2,89 milijuna kuna za šestomjesečno razdoblje. Važno je napomenuti da se uz izabranog koncesionara i zagrebački "Elicom" na natječaj prijavila i tvrtka "Svitlost", koja je zapravo svojevrsni pravni sljednik "SEM-a 1986".

Naime, kada se pogleda u sudski registar, vidi se da je ta kompanija osnovana u kolovozu prošle godine, kada je jedini njezin vlasnik bio Siniša Gašparević, koji je od ljeta 2015. do kraja rujna prošle godine bio član poslovodstva upravo "SEM-a 1986".

No, početkom ovog mjeseca došlo je do izmjene u vlasničkoj strukturi i temeljnom kapitalu, jer je iz registra Trgovačkog suda razvidno da je u suvlasništvo "Svitlosti" ušao i dugogodišnji koncesionar sustava javne rasvjete, koji je ulaganjem prava potraživanja prvotni temeljni kapital od 20.000 kuna povećao na 831.000 kuna.

Iako je upravo "Svitlost" od svih spomenutih ponuditelja istaknula najnižu cijenu za polugodišnji angažman od 2,52 milijuna kuna, prema ocjenjivanju ostalih uvjeta bila je na zadnjem, trećem mjestu prema broju ostvarenih natječajnih bodova.

Damir Babić, voditelj Odsjeka za komunalne poslove, a u ovom slučaju i predsjednik Povjerenstva za stručno-tehničku obradu prispjelih prijedloga i izrade prijedloga Odluke o najpovoljnijem natjecatelju, kazao nam je kako je sve ove godine Grad bio zadovoljan sada već bivšim koncesionarom - tvrtkom "SEM 1986".

- Dobro su radili svoj posao, nismo zaista imali primjedbi, no "Prolux" je jednostavno dao bolju ponudu - potvrdio nam je Babić i dodao kako se u ovom slučaju ugovor sklapa na razdoblje od šest mjeseci zbog privremenog financiranja gradske blagajne.

Posuđeni radnici

Osim cijene koja je nosila najviše bodova, prilikom ocjenjivanja svake pojedine ponude vrednovali su se još i financijska stabilnost, tehnička opremljenost, referencije, kadrovi, bankovno pismo namjere i ekološki certifikat. "Svitlost" je ostvarila prednost u dijelu spomenutih mjerila, ali je, među ostalim, "pala" na točki raspoloživog broja radnika, jer ih je prijavila 13, od čega je sedam vlastitih zaposlenika, a s još njih šest raspolažu temeljem ugovora s tvrtkama "SEM" i "Elos" i obrtom "Pasike".

Zanimljivo je još napomenuti kako tvrtka "Elicom" održava javnu rasvjetu na području cijelog Zagreba i Krapinskih toplica u Zagorju, te je od svih natjecatelja imala najbolje referencije, ali je zato njezina ponuda bila najskuplja i iznosila je čak 7,2 milijuna kuna. Na kraju, kada se sve zbrojilo i oduzelo, tvrtka "Prolux" je prilikom vrednovanja imala 83, "Elicom" 81, a "Svitlost" 76 bodova, pa je gradskim vijećnicima predloženo da daju zeleno svjetlo za sklapanje ugovora s najboljim ponuditeljem.

Bojčiću novi ugovor

Za istočne gradske kotareve i mjesne odbore, uključujući i Slatine na Čiovu, najpovoljniju ponudu je dala Elektroradionica "Frane Bojčić" s cijenom od 1,15 milijuna kuna. Kao drugi natjecatelj za taj dio grada također se pojavila zagrebačka tvrtka "Elicom", koja je predložila cijenu od 2,9 milijuna kuna.

Pismo tvrtke SvitloST gradskim vijećnicima

Poštovani predsjedniče Gradskog vijeća i vijećnici Gradskog vijeća,

Obraćamo Vam se u svezi 41. sjednice Gradskog vijeća koja je određena za dane 28. i 29. ožujka (utorak i srijeda) 2017. godine u 9,00 sati, u zgradi Grada Splita (vijećnica), Branimirova obala 17/II u Splitu.

Točka dnevnog reda, zbog kojeg Vam se i obraćamo je točka 33. Prijedlog odluke o povjeravanju komunalnih poslova upravljanja i održavanja javnom rasvjetom na području Grada Splita – zona I.

Ovim putem ne želimo ni na koji način utjecati da Vaša odluka bude bilo kakva druga, osim ispravna i zakonita.

O prijedlogu odluke o povjeravanju komunalnih poslova upravljanja i održavanja javnom rasvjetom na području Grada Splita – zona I, saznali smo sa web stranice Grada Splita, ali i iz novinskog članka objavljenog u dnevnom tisku Slobodne Dalmacije na dan 23.3.2017.godine.

Objavljeni prijedlog odluke o povjeravanju komunalnih poslova upravljanja i održavanja javnom rasvjetom na području Grada Splita – zona 1, koja je na točki dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća zakazana za 28.03.2017. je pravno neutemeljena i suprotna presudi Upravnog suda u Splitu, broj: Usl-1081/13-17, a koja vam je na sjednici u veljači dostavljena.

Bitni pravni stav koji je izražen u navedenoj presudi glasi „svaka skupina nosi određeni broj bodova pri čemu postoji sloboda u ocjenjivanju.“

Upravo je ta sloboda problematična stavka te se u konačnici pretvorila u prostor za manipulaciju. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je zauzela stav da je „najbolja ona ponuda koja je u financijskom smislu najpovoljnija, uz uvjet da takva ponuda ispunjava i one druge predviđene uvjete“.

Dakle, sudska praksa je jasno odredila na koji način se može vršiti bodovanje pojedinih elemenata ponude te da je najbolja ona ponuda koja je u financijskom smislu najpovoljnija.

Međutim, u predmetnom natječaju suprotno odluci Upravnog suda i odluci Gradskog vijeća iz veljače da se važnost cijene poveća, Povjerenstvo umanjuje važnost cijene s 30 bodova na 25 u ukupnom bodovanju i značajne kunske razlike u ponudama proglašava bodovno zanemarivim. 

S druge strane Povjerenstvo, očigledno s određenim ciljem, prekomjerni i nepotrebni broj radnika, osobnih i teretnih vozila vrednuje kao izrazito važne.

Naprijed citiranom presudom Upravnog suda u Splitu uspostavljeni su jasni kriteriji za pravilno i transparentno bodovanje pristiglih ponuda. Međutim suprotno tome Povjerenstvo se nije pridržavalo tih kriterija.

Društvo Svitlost d.o.o. Split, da pojasnimo, svim vijećnicima Gradskog vijeća Grada Splita, je društvo koje je osnovano od radnika SEM 1986, isključivo da bi obavljalo djelatnost pružanja usluga održavanja poslova javne rasvjete.

Znači ne samo da su preuzeti od SEM 1986 d.d. apsolutno svi uređaji, sva oprema, korpe, vozila, preuzeti su i svi ljudi koji već dugi niz godina obavljaju isključivo poslove održavanja javne rasvjete, koji već preko 19 godina, znaju koja je žarulja u kojem dijelu grada pregorjela, koji poznaju svaku ulicu u Gradu Splitu, u bilo koje doba dana i noći, u bilo kojoj intervenciji, u bilo kakvoj vremenskoj nepogodi znaju u kojem dijelu Grada je potrebno „zatvorenih“ očiju popraviti sami stup i žarulje. 

Na popularnom portalu Popravi grad, od nekoliko stotina upita građana, svega se četiri i to indirektne pritužbe odnose na javnu rasvjetu u Splitu. Postavlja se pitanje, koliko je vremena potrebno za utvrditi lokacije svih 270 žarišnih točka upravljanja uključenja 14.000 komada žarulja na području Grada? 

Kako je najavljeno, ovog ljeta je predviđen do sada najveći broj turista u gradu. U slučaju bilo kakvog prekida rada rasvjete ili dijela rasvjete, tko će preuzeti odgovornost u slučaju zakašnjele reakcije koja može u konačnosti prouzročiti materijalnu štetu, ili u najgorem slučaju ljudsku?

Nadalje, ti isti ljudi, već godinama su oblikovani isključivo za navedene poslove i ti isti ljudi, svih 13 će ostati bez svojih radnih mjesta, koje su itekako dobro obavljali i to i na +40 i na -10 stupnjeva, kad bi ih bura otpuhivala, držali su se za rubove od korpe, a sad će ostati bez svojih mjesečnih primanja te se pitamo iz kojih razloga?

Poštujemo sve natjecatelje kao uredne tvrtke, ali Povjerenstvo se nije pridržavalo odluke Upravnog suda vezano za bodovanje i ocjenjivanje. Upravo je zbog toga je odluka povjerenstva protivna pozitivnim propisima i ustaljenoj praksi Upravnog suda u Splitu.

SvitloST d.o.o.– NAJPOVOLJNIJI ZA JAVNU RASVJETU SPLITA!

1) NAJPOVOLJNIJA PONUDA (363.872,58 kn jeftiniji)
2) NAJVIŠE ISKUSTVA U ODRŽAVANJU JAVNE RASVJETE (19 godina iskustva; 6.890 dana terenskog rada; 22,7 milijuna kuna vrijednosti odrađenih poslova u posljednjih 5 godina)
3) NAJSTRUČNIJI KADAR I SPECIJALIZIRANA OPREMA ZA JAVNU RASVJETU (djelatnici s iskustvom od gotovo 20 godina u održavanju javne rasvjete)
4) POTVRDE SVIH GRADSKIH KOTAREVA O KVALITETI ODRAĐENIH POSLOVA
5) IMAMO KVALITETU I KVANTITETU ZA ODRŽAVANJE JAVNE RASVJETE (dovoljan broj stručnih radnika i specijalizirane opreme)

Svitlost d.o.o.
Siniša Gašparević

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
rasvjeta_riva3-160916
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/sem-nakon-20-godina-gubi-posao-odrzavanja-javne-rasvjete-banovina-bira-novog-koncesionara-475521 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0815282d65645efe451045c1add2cc734901522e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=SEM+nakon+20+godina+gubi+posao+odr%C5%BEavanja+javne+rasvjete%2C+Banovina+bira+novog+koncesionara&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsem-nakon-20-godina-gubi-posao-odrzavanja-javne-rasvjete-banovina-bira-novog-koncesionara-475521 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsem-nakon-20-godina-gubi-posao-odrzavanja-javne-rasvjete-banovina-bira-novog-koncesionara-475521 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ADIO, VAŠA SVITLOSTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SplitADIO, VAŠA SVITLOSTI

SEM nakon 20 godina gubi posao održavanja javne rasvjete, Banovina bira novog koncesionara

24. ožujka 2017. - 11:16
rasvjeta_riva3-160916

Nakon 18 godina upravljanja i održavanja javne rasvjete, tvrtka "SEM 1986" mogla bi ostati bez koncesije za spomenute poslove ako tako na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća odluče lokalni zastupnici.

Naime, četverogodišnji ugovor sa spomenutom tvrtkom istječe u ponedjeljak, 27. ožujka, pa je gradska uprava bila u obvezi raspisati novo javno nadmetanje u sklopu kojeg je najpovoljniju ponudu dala splitska tvrtka "Prolux" s cijenom od 2,89 milijuna kuna za šestomjesečno razdoblje. Važno je napomenuti da se uz izabranog koncesionara i zagrebački "Elicom" na natječaj prijavila i tvrtka "Svitlost", koja je zapravo svojevrsni pravni sljednik "SEM-a 1986".

Naime, kada se pogleda u sudski registar, vidi se da je ta kompanija osnovana u kolovozu prošle godine, kada je jedini njezin vla...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 09:45