StoryEditorOCM
SplitEkološka katastrofa

Službe, što čekate?! Imamo video dokaz kako investitor uporno miješa otpad sa zemljom i radi novi deponij u Splitu

Piše Frano Kiso
5. veljače 2024. - 17:00

Nedavno smo objavili apel stanovnika Mejaša koji su zgroženi prizorom divljeg deponija iza crkve sv. Liberana gdje se gomila velika količina otpada, a čini se da javna prozivka nije nimalo osujetila investitora da nastavi raditi na ovoj ekološkoj katastrofi.

Predsjednik lokalnog kotara tada je problematiku iskomunicirao s komunalnom redarkom koja je ubrzo izašla na teren i izdala nalog za sanaciju smeća kod Ulice svetog Spasa, no ni to nije urodilo plodom.

Otkrili smo da je za ilegalni deponij kriva tvrtka "Manas" koja u blizini gradi veliki kompleks zgrada. 

image
Frano Kiso/Privatni album

- Mišaju građevinski otpad, smeće i sanitarije sa zemljom i onda to poravnavaju. Zapravo rade jednu vrstu novog Karepovca i to na tuđoj zemlji - ogorčeno nam je tada rekao mještanin ovog dijela Mejaša.

Sada smo dobili nove fotografije i video materijale prema kojima je evidentno da investitora baš i nije briga za negativan medijski publicitet, a očito smatraju da je izostanak veće reakcije gradskih službi i organa reda potvrda da mogu raditi što god hoće bez ikakvih posljedica. 

image
Čitatelj

- Sve je zatrpano svježom zemljom, možete jasno vidjeti na slici - kazao nam je anonimni mještanin koji je poslao dokazni materijal te napominje da su jedan dio smeća pokupili u kamion, a drugi uredno pokrivaju zemljom.

image
Čitatelj

- Kako je moguće da građevinske tvrtke tako slobodno stvaraju deponije u gradu?! Ovo je urbicid i ekocid - zgrožen je Mejašanin i napominje da je sve prijavio Državnom inspektoratu u dva navrata, ali bez previše uspjeha.

Podsjetimo, iz Manasa su nam tada odgovorili da je riječ o privremenoj gradilišnoj deponiji koja će biti sanirana te da ne mogu pristupiti radi infrastrukturnih radova i iskopa u cesti, a potpuno su ignorirali našu napomenu da smo izašli na teren i vidjeli da je već počela sanacija na neprilagođen način miješanjem zemlje i smeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:21