StoryEditorOCM
Splitskandal na spinutu

Šokantan nalaz Inspekcije: ‘Dizalicom na gradilištu splitskih škola upravljao čovjek bez dozvole!‘ A puno djece okolo

Piše Lucija Vujnović
7. listopada 2023. - 07:02

U Splitu se gradi na svakom koraku, a kad svi radovi budu privedeni kraju, pitanje je hoćemo li uopće prepoznati vlastiti grad. Kako bilo, čini se da Državni inspektorati očigledno ne mogu popratiti što se događa na svakom od njih, pa se tako događa niz propusta. 

Osobito zabrinjavajući su građevinski radovi koji se odvijaju u Teslinoj ulici u Splitu gdje su smještene I. i II. gimnazija, OŠ Spinut i Obrtno-tehnička škola zbog činjenice da su tu zaigrana djeca, ali i buntovni tinejdžeri. Roditelji su zabrinuti, profesori i učenici su frustrirani i ljuti. 

image

Nije lako učenicima Prve i Druge gimnazije, nemaju klime, a još i gradilište okolo...

Josko Šupić/Cropix

Na snimkama je vidljivo, kako objašnjava i autor videozapisa, kako gradilište nije adekvatno zaštićeno, radnici ne nose zaštitnu opremu, a radovi se odvijaju dok djeca ulaze u školu. 

Iz Državnoga inspektorata obavijestili su kako inspekcijski nadzor na navedene okolnosti, a u okviru svoga djelokruga rada obavlja inspekciju rada u području zaštite na radu. Nakon provedbe nadzora, utvrdili su da je bilo nepravilnosti na ovom gradilištu. 

- Inspekcija rada u području zaštite na radu obavila je inspekcijski nadzor na lokaciji iz Vašega upita. U postupku inspekcijskog nadzora kod izvođača radova utvrđeni su propusti u primjeni odredbi Zakona o zaštiti na radu tj. rukovatelj toranjskom dizalicom nije ispunjavao propisane uvjete za obavljanje poslova s posebnim uvjetima rada, stručnu osposobljenost, zbog čega je inspektor donio usmeno rješenje, upisano u zapisnik o inspekcijskom nadzoru, kojim je poslodavcu naredio udaljenje radnika, rukovatelja dizalicom, dok ne dokaže da radnik ispunjava propisane uvjete. 

- Nadalje, obavljen je i inspekcijski nadzor kod investitora na okolnosti obveza investitora prilikom izvođenja radova na privremenom gradilištu. Tijekom nadzora uočeni su nedostaci zaštitne metalne ograde oko lokacije predviđene za privremeno odlaganje otpada. Uočeni nedostatci na zaštitnoj ogradi otklonjeni su za vrijeme nadzora - poručili su iz Državnog inspektorata. 

image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 08:09