stdClass Object ( [id] => 1206531 [title] => Split je grad nedovršenih projekata i praznih obećanja, još ‘vuče‘ probleme iz pokojne Jugoslavije. Pogledajte što nam sve političari najavljuju desetljećima, a u stvarnosti se ništa ne događa... [alias] => split-je-grad-nedovrsenih-projekata-i-praznih-obecanja-jos-vuce-probleme-iz-pokojne-jugoslavije-pogledajte-sto-nam-sve-politicari-najavljuju-desetljecima-a-u-stvarnosti-se-nista-ne-dogada [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zagazili smo u četvrto desetljeće višestranačja, Hrvatska je dio Europske unije, a Split još "vuče" probleme iz pokojne Jugoslavije. Nevjerojatno je koliko se grad u kojem se s "Ultrom" dogodio turizam i koji svojom magijom snažno privlači ljude iz cijeloga svijeta sporo razvija. I koliko nam vremena treba za rješavanje najjednostavnijih komunalnih problema, poput micanja "čardaka" iz Hrvojeve ulice, što je za naše standarde bilo ravno čudu, jer smo se zapleli u klupko birokracije i korupcije koje ne bi raspetljao ni David Copperfield.  

1. Dom omladine koja je ostarjela

Kažu nam: sad će se dovršiti, evo, samo što nije, imat ćemo i novac iz EU-a za te svrhe... A to "samo što nije" slušamo gotovo četrdeset godina! Jest da se u Domu mladeži, kako ga danas zovu, iako mu je originalno ime Dom omladine, jer su se pod tim naslovom takvi objekti gradili diljem Jugoslavije, događaju razne kulturne aktivnosti i, hvala Bogu, (više) ne zjapi prazan, ali to, jednostavno, nije to. Zgrada je već velikim dijelom propala izvana, a da iznutra nikad nije dovršena, iako glavna dvorana ima potencijala, no nedostaje joj skupa multifunkcionalna pozornica. Po tko zna koji put u kampanji nam je obećano da će ga se u iduće tri godine dovršiti, ako ne i pozlatiti. Živi bili pa vidjeli. Google pamti sve.  

---

image

Dom omladine nikad nije dovršen. I tako četrdeset godina   

Mario Todorić/Cropix
---

2. Trg Hrvatske bratske zajednice ili ošini po prašini    

Nalazi se praktički u centru grada koji se odavno proširio izvan povijesne jezgre Splita, a obična je pustopoljina koja služi kao parkiralište. Zato građani opravdano prigovaraju da im se ta usluga naplaćuje za korištenje obične ledine jer mjesta nisu označena, a parkiranje se odvija po principu tko prvi – njemu parcela. Još 2007., znači ima od tada i petnaest godina, Grad je objavio poziv za iskazivanje interesa za projekt izgradnje nove zgrade gradske uprave na tom mjestu, a Banovinu se namjeravalo prenamijeniti u visokokategornik. Desetljeće i pol kasnije još se o tome priča na kojekakvim panel-raspravama, a Trg Hrvatske bratske zajednice i dalje je bezveze. Od uređenja ovog nazovi trga, ma tko obnašao vlast u idućemu mandatu, očito neće biti ništa.

---

image

Trg Hrvatske bratske zajednice još je neuređena pustopoljina

Vojko Bašić/Cropix
---

3. Spaladium Arena: sportsko-poslovni centar bez tornja i rupa bez dna 

Jednoj od najvećih investicija u povijesti Splita – Spaladium Areni – još se ne vidi kraja. Cijela filozofija gradnje počivala je na Spaladium Centru iz kojeg se morala financijski održavati dvorana vrijedna četrdeset milijuna eura, no od svega – ništa. Godine su trebale da se nakon silnih apela građana prekrije armatura koja strši na istočnoj, nedovršenoj strani objekta gdje se u nebo trebao vinuti poslovni toranj. Zaustavila ga je svjetska recesija, a kako nam se sprema još jedna, tornja neće biti, a ni dvorana nema baš neku perspektivu. Grad Split se u sudskoj trakavici nateže s austrijskim bankama oko astronomskog duga od 650 milijuna kuna.   

---

image

Poslovni toranj na Spaladium Areni po svoj prilici nikad neće biti izgrađen
 

Nikola Vilić/Cropix
---

4. Bračka ulica kao ilustracija našeg jada 

Sjećate li se Europskog kupa u atletici 1990. i gradnje hotela "Split"? Još se onda govorilo da će se od novog hotela Bračka ulica pružiti prema istoku Splita i postati, uz Vukovarsku i Poljičku, treći izlaz/ulaz iz grada u smjeru istok-zapad. No od svega smo u mandatu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare dobili pločnik, ali ne u cijeloj dužini trase, te javnu rasvjetu i dva rotora – kod hotela "Radisson Blu" i nekadašnje treće policijske postaje. Njihov je izgled odmah postao predmet sprdnje, no u praksi dobro funkcioniraju. Više nitko ne vjeruje da će vlasnici objekata koji se nalaze na trasi Bračke prodati parcele Gradu i prepoznati da je ova prometnica od vitalnog interesa za sve nas. Fućka se komu za to kad je velika lova u pitanju, a svi znamo da građevinskih zemljišta u Splitu nema ni za lijek.

---

image

Danas imamo kakav-takav rotor na križanju Velebitske i Bračke ulice, ali potonja nikako da dobije svoj nastavak 

Josko Šupić/Cropix
---

5. Vukovarska ulica na putu za nigdje

Umjesto da kao glavna gradska prometnica spoji centar Splita sa Stobrečom i Podstranom, Vukovarska je zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa zapela kod "City Centera one", pa praktički ne vodi nikamo, premda joj se tepa da je gradska žila kucavica. Postoje obećanja da bi ju se "nadožuntalo" u sljedećemu mandatu, no da bi profunkcionirala kako spada, istodobno treba urediti Lovrinačku i Bračku. Bračka je zapela kod Žnjanskih blizanaca, a Lovrinačka je trebala "šišati" prema moru, no završila je u šikari. Bez Lovrinačke, kojom bi se slijevao promet iz sjevernog dijela grada prema Duilovu, gdje je planirana marina, taj dio Splita i dalje će biti prepušten propadanju, a riječ je o iznimno vrijednom prostoru uz pomorsko dobro. 

---

image

Prometna gužva na pristupnim cestama do 'City Centra' i 'Malla' splitska je svakodnevica jer Vukovarska ulica nije dovršena 

Vojko Bašić/Cropix
---

6. Gradit će se izlaz iz trajektne luke. Mo'š mislit 

Još se osamdesetih najavljivalo rušenje kuća po Toću i Končarevoj ulici, da bi se iz trajektne luke probila cesta i napravio tunel, kojim bi se dokrajčile velike automobilske gužve u špici sezone. U međuvremenu smo promijenili državu i sistem društvenog uređenja, a prometni čep na mostu kod Katalinića briga i kroz Jadransku ulicu u ljetnim mjesecima praktički zaustavi cijeli grad jer se gužve posljedično stvaraju u Zvonimirovoj, Bijankinijevoj, te prije i poslije svega – Poljičkoj ulici. A kad se u njoj dogodi kolaps, nikome nema mrdanja. Tu bi navodno velikim sredstvima i logistikom u pomoć trebala priskočiti država, ali kako ni ona pokojna ni ova živa po tom pitanju do sada ništa nisu napravile, otkud nam pravo vjerovati da će u madatu nove gradske vlasti biti drukčije? 

---

image

Turističke gužve u trajektnoj luci gledat ćemo sve dok se ne napravi novi cestovni izlaz

Paun Paunović/Cropix
---

7. Manđerova se nikada neće probiti?  

Evo, ovako je to notirano u Službenom glasu Grada Splita još 2005. godine. Citiramo: "Probijanje Manđerove ulice te spajanje iste na zapadu s Kavanjinovom, a na istoku s Bihaćkom, investicija je koja predstavlja značajnu spojnicu zapadnog i istočnog dijela grada Splita. Prema investicijskom programu vrijednost investicije iznosi 23.000.000,00 kuna, a ista će se financirati vlastitim sredstvima Grada Splita i sredstvima obveznica u razdoblju od 2006. do 2008. godine. Za financiranje navedenih radova putem zaduživanja u 2006. godini predviđeno je 12.000.000,00 kuna."

Danas ovaj pravac, kojim bi se rasteretilo promet od Spinuta prema Vukovarskoj ulici, malo tko spominje. Manđerova se očito nikada neće probiti. 

---

image

Manđerova ulica

Božidar Vukičević/Cropix
---

8. Žnjan je san nedosanjan

Od 1998., kad smo na Žnjanu ugostili Ivana Pavla Drugog, Split nije iskoristio svoj najveći prostorni potencijal. Nekoliko garnitura gradskih vlasti prekršilo je obećanje da će u njihovu mandatu urediti Žnjan, koji se u međuvremenu pretvorio u poligon za vježbanje bespravne gradnje. Sad su, to više nitko ne spori, nakon dvadeset i četiri godine (!), svi "papiri" tu. Samo, vele, treba upaliti bagere i dovršiti projekt uređenja ove rekreativne zone u šest faza, a prva kreće u rujnu. Ali kreće i recesija, a projekt uređenja Žnjana je skup kao vrag. Je li na vidiku novi splitski Skadar na Bojani? 

---

image

Žnjanski plato spreman je za početak radova koji bi, najavljuje se po tko zna koji put, trebali početi u rujnu. Možete li u to vjerovati?  

Zvonimir Barišin/Cropix
---

9. Lovrinačkoj ulici pokoj vječni

U mandatu vlasti gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, Lovrinačka ulica dobila je smisao na Mejašima nadovezujući se na novoizgrađeni Put Vrborana, no umjesto da "prošiša" i u pravcu juga pa se spusti na more, ne može dalje jer gradski oci (još) nisu postigli dogovor o otkupu privatnih parcela koje se nalaze na trasi do Žnjana, pa se na glavnu gradsku plažu vozilima i dalje prilazi iz (samo) dva smjera: preko Radoševca i Pazdigrada. S obzirom da cijene privatnog zemljišta koje bi Grad morao otkupiti bjesomučno rastu, Lovrinačkoj ulici u punom profilu zajamčen je pokoj vječni.

---

image

Godine 2007. tadašnji splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić obišao je novootvorenu lovrinačku petlju, a ona do dana današnjeg nije dovršena 

Joško Ponoš/Cropix
---

10. Tehnološki park u Dračevcu - sad ili nikad!

Mašalah, tehnološki park u Dračevcu stvarno bi mogao biti gotov u iduće tri godine. Taj golemi prostor, koji je bio zapušten do te mjere da su njime tumarale lisice, konačno će zaživjeti kao poslovni inkubator na kraju grada. Treba pljunuti tri puta da se ne ureknemo. Realno, izgleda da će se Dračevac riješiti u mandatu nove gradske vlade, no kad je Split u pitanju, poučeni grdnim iskustvima trebamo reći da je gotovo tek kad je gotovo, a to znači useljenjem objekta po izdanoj pravomoćnoj dozvoli.  

---

image

Radovi na Dračevcu su konačno krenuli

Paun Paunović/Cropix
---

11. Od Kopilice te jeza uhvati

Čemer i jad. Tužno lice Splita. Niti se tu što događa, niti to na što sliči.  Poslovna zona koja svjedoči o propasti industrije i tranziciji grada koji pokušava živjeti isključivo od turizma i trgovine. Uređenje Kopilice je na čekanju. I tako gotovo pola stoljeća.

Od sviju napuštena Kopilica sad bi, kao, trebala biti urbanizirana kao možebitna lokacija za POS-ove stanove? Vele, Korešnica ili Kopilica, a možda ni jedno ni drugo?! Ima li nade za podstanare?

---

image

Kopilica izgleda sablasno

Božidar Vukičević/Cropix
---

12. Autobusni kolodvor iz Mrduše Donje

Drugi grad po veličini u Hrvatskoj i najveći na istočnoj strani Jadrana ima autobusni kolodvor koji ne bi zaslužila ni Brešanova imaginarna Mrduša Donja, koju je autor prikazao kao tešku selendru. Zaista djeluje kao da je izvan vremena i prostora. S jedne strane vidiš kruzere i megajahte, a s druge svijet iz prve polovine dvadesetog stoljeća.

---

image

Autobusni kolodvor u Splitu djeluje kao da je iz pedesetih godina prošlog stoljeća 

Duje Klarić/Cropix
---

13. Željeznički kolodvor na slijepom kolosijeku

Već je sto puta trebao biti uređen ili premješten u predgrađe, u Kopilicu, a ništa se od toga nije dogodilo. Često je predmet sprdnje domaćih i turista jer na njemu gotovo nema vlakova ili čame na slijepom kolosijeku. Istodobno, sve bi ga gradske vlasti uredile, gradile bi tu velika parkirališta, no problem je što to nije splitsko, već Hrvatskih željeznica, a ako im već vlakovi ne voze, ne odriču se zemljišta u samom srcu grada čija je cijena, s obzirom na položaj, infrastrukturu i površinu – astronomska. U simbiozi s autobusnim, željeznički kolodvor je najveća sramota Splita, prije svega jer se nalazi "na izvol'te" našim gostima, pa preko slike o javnom prijevozu stječu dojam da su došli u ne znam kakvu provinciju, gdje onda opet mogu raditi što ih volja: pijančevati, povraćati i skitati goli Rivom i Palačom.     

---

image

Splitski željeznički kolodvor pravo je ruglo u centru grada

Ante Čizmić/Cropix
---

14. Istočna obala

Belan nije okupio Đavole, ali nešto se, ipak, pomaklo. S istočne bande Istočne obale nestali su ilegalni kiosci, a za prvu pomoć "nabačen" je asfalt. Uz more je zasjala šetnica, više je vezova, svjetla i instant-palmi. Nekima to izgleda sterilno, hladno, skoro pa bezveze, međutim, i jedna i druga strana Istočne obale, točnije samo jednog njezina djela, danas je puno bolja nego prije godinu dana. Znači, kreće se.

Postoje i ozbiljni planovi uređenja zapuštene zgrade "Dalmacijavina", no kad će točno biti realizirani, s obzirom na tolika iznevjerena obećanja, nitko se ne bi usudio reći. Do tada, furešte i domaće koji nam dolaze s otoka zatječe prizor sablasne zgrade "Dalmacijavina" usred luke, koja je nekada bila pravi arhitektonski biser i dostojan predstavnik moderne, ali Split odavno ne hvata korak sa suvremenim trendovima, pa propadanje ovog objekta, unatoč silnim naporima da se tu konačno nešto napravi, simbolizira sve gradske projekte na čekanju.

---

image

Istočna obala je dijelom uređena, no pravi radovi tek predstoje

Ante Čizmić/Cropix
---

15. Karepovac više ne smrdi, ali ni ne miriše

O.K., odlagalište otpada je utabano, više se ne gušimo u smeću i Split ne smrdi, no ne krenemo li skoro u njegovo konačno zatvaranje, ponovno će nas zapljusnuti kiselkast vonj koji ruža vjetrova raznosi na sve strane. A najavljivali su nam na tom mjestu parkove, cvjetne livade, POS-ove i ine stanove i sportske terene. Svašta nešto. Teško je bilo kome reći kad će se Karepovac zatvoriti, kad se Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici "teli" više od dvadeset godina, a da se prvom lopatom još nije zamahnulo. Do tada se u zapadnom dijelu Europe u tzv. kružnom gospodarstvu na škovacama zarađuju milijarde, a u nas sitniš na prikupljanju plastične ambalaže kojim ubogi građani krpaju bijedne plaće i još mizernije mirovine.     

---

image

Brdo Karepovac najveći je deponij smeća u Dalmaciji

Vladimir Dugandžić/Cropix
---  

16. Voda je i dalje mutna poslije malo veće kiše

A kažu da neće više biti tako i da će to sigurno, ali sigurno, biti riješeno do kraja mandata gradonačelnika kojeg ćemo birati u nedjelju. U "Vodovodu i kanalizaciji" su se, vele, suočili s tim problemom i rješavaju ga prioritetno, ali priprema dugo traje. Nadamo se ne i predugo.   

---

image

Voda za piće je zamućena nakon svake veće kiše 

Božidar Vukičević/Cropix
---

17. Spajanje Zente s Križinama i Trstenikom

Od Zente do Križina, do Krstarice i Fregate, ne može se automobilom jer je Zajčeva, cesta koja prolazi pokraj Franjevačkog samostana o. fra Ante Antića, prvo završavala u šipražju, a sad se spaja s cestom Bruna Bušića, ali ne vodi nikamo. Iako se Zajčevu dijelom produžilo i obnovilo po "alanfordovskom" modelu pa sad, umjesto da se tuda vozi, služi prometu u mirovanju, velike koristi od te investicije nemamo, ako ne računamo nova parkirna mjesta. Radi se o stotinjak metara ulice koja bi povezala južni, istočni i sjeverni dio Splita. Znači, nije dovršena, premda se na njoj lani svojski radilo. Spli'ska posla.

---

image

Produžetak Zajčeve ulice od klerikata prema Bušićevoj nije prometno povezao Zentu i Trstenik

 

Sasa Burić/Cropix
---

18. Zagorska oputina

Zagorski put, bolje rečeno oputina, cesta je čije se dovršenje čeka, pazi sad, punih četrdeset godina! I koji će to sad Dudek povjerovati da će, ma tko bio gradonačelnikom, ista biti dovršena u roku odmah? Radi se o banalnih 600 metara koji su prije dvije godine dobili status državne prometnice i kao takvi su pod ingerencijom "Hrvatskih cesta", a sve je napravljeno u nadi da će tako problem, uglavnom imovinskopravne i administrativne prirode, biti riješen. Međutim, Grad Gradu nikako da izda potrebite dozvole, i tako već dvije godine?! Do novih izbora, nove kampanje i tekstova na istu temu u novinama.   

---

image

Četrdeset godina čeka se nastavak gradnje Zagorskog puta 

Joško Šupić/Cropix
---

19. Treba li uopće spominjati famozni metro i most do Kaštela?

Pokušaj povezivanja Kopilice i gradske luke željeznicom neslavno je propao. Most koji bi spajao Split i Kaštela i tako prometno rasteretio ulaz u grad iz pravca Kaštela i s autoceste – na dugom je štapu. O jednom i drugom govori se intenzivno još od završetka Domovinskog rata, a most se kao rješenje za premošćivanje prometnih gužvi na ulazu u Split spominjao praktički od vremena kad je grad "iskoračio" preko Solinske ceste.

Most bi stajao oko 330 milijuna kuna, a izgradnja se očekuje do konca 2027. godine. Pet godina će proletjeti dok udariš dlanom o dlan. Mislite li da ćemo zaista tako brzo dobiti most i izlaz s autoceste u Vučevici? 

---

image

Splitski metro je neslavno završio

Tom Dubravec/Cropix
---

20. Šetnica Duilovo - Stobreč (još) je puka fantazija

I o pješačkom spoju Splita i Stobreča govori se, a brat bratu, bar trideset i pet godina. Konačno, gradska tvrtka "Vodovod i kanalizacija" kreće u realizaciju projekta 1700 metara šetnice koja na simulacijama djeluje sjajno, ali vizualizacije su puka fantazija. Novac je dijelom osiguran iz europskih fondova, a radovi bi mogli biti gotovi za dvije godine. Držimo im palčeve jer nam jedino to i preostaje: zazivati sreću. Projekti, osigurana sredstva, pravomoćne dozvole..., ovdje često nisu dovoljne da bi se planirano i usuglašeno, na koncu i realiziralo.  

---

image

Ovuda bi se jednog lijepog dana trebala protezati šetnica - između Duilova i Stobreča 

Duje Klarić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SKADAR NA BOJANI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => SKADAR NA BOJANI 2 0 14967 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-07 07:41:39 [created_by] => 3206 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-07 15:08:53 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-07-07 15:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2843 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/07\/22668680.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/838601.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/15457938.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/21322140.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/10780385.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/12278160.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/22535474.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/22613498.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/1322236.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/21464942.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/16903878.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/22648142.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/21715012.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/22417376.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/21636978.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/12547646.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/20545952.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/21972764.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/11208801.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/1461345.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/07\/22668572.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Mario Todori\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Josko \u0160upi\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix"," Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Sasa Buri\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Dom omladine nikad nije dovr\u0161en. I tako \u010detrdeset godina\u00a0\u00a0\u00a0<\/p>","

Trg Hrvatske bratske zajednice jo\u0161 je neure\u0111ena pustopoljina<\/p>","

Poslovni toranj na Spaladium Areni po svoj prilici nikad ne\u0107e biti izgra\u0111en
\n\u00a0<\/p>","

Danas imamo kakav-takav rotor na kri\u017eanju Velebitske i Bra\u010dke ulice, ali potonja nikako da dobije svoj nastavak\u00a0<\/p>","

Prometna gu\u017eva na pristupnim cestama do 'City Centra' i 'Malla' splitska je svakodnevica jer Vukovarska ulica nije dovr\u0161ena\u00a0<\/p>","

Turisti\u010dke gu\u017eve u trajektnoj luci gledat \u0107emo sve dok se ne napravi novi cestovni izlaz<\/p>","

\u017dnjanski plato spreman je za po\u010detak radova koji bi, najavljuje se po tko zna koji put, trebali po\u010deti u rujnu. Mo\u017eete li u to vjerovati?\u00a0\u00a0<\/p>","

Godine 2007. tada\u0161nji splitski gradona\u010delnik Zvonimir Pulji\u0107 obi\u0161ao je\u00a0novootvorenu\u00a0lovrina\u010dku\u00a0petlju, a ona do dana dana\u0161njeg nije dovr\u0161ena\u00a0<\/p>","

Radovi na Dra\u010devcu su kona\u010dno krenuli<\/p>","

Kopilica izgleda sablasno<\/p>","

Autobusni kolodvor u Splitu djeluje kao da je iz pedesetih godina pro\u0161log stolje\u0107a\u00a0<\/p>","

Splitski \u017eeljezni\u010dki kolodvor pravo je ruglo u centru grada<\/p>","

Isto\u010dna obala je dijelom ure\u0111ena, no pravi radovi tek predstoje<\/p>","

Brdo Karepovac najve\u0107i je deponij sme\u0107a u Dalmaciji<\/p>","

Voda za pi\u0107e je zamu\u0107ena nakon svake ve\u0107e ki\u0161e\u00a0<\/p>","

Produ\u017eetak Zaj\u010deve ulice od klerikata prema Bu\u0161i\u0107evoj\u00a0nije prometno povezao Zentu i Trstenik
\n
\n\u00a0<\/p>","

\u010cetrdeset godina \u010deka se nastavak gradnje Zagorskog\u00a0puta\u00a0<\/p>","

Splitski metro je neslavno zavr\u0161io<\/p>","

Ovuda bi se jednog lijepog dana trebala protezati \u0161etnica - izme\u0111u\u00a0Duilova i Stobre\u010da\u00a0<\/p>","

Man\u0111erova ulica<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1209","hd_22668680_1920.jpg":"1920x1080","k_22668680_1280.jpg":"1280x1280","k_22668680_1024.jpg":"1024x1024","k_22668680_640.jpg":"640x640","k_22668680_480.jpg":"480x480","k_22668680_340.jpg":"340x340","k_22668680_220.jpg":"220x220","o_22668680_1280.jpg":"1280x806","o_22668680_1024.jpg":"1024x644","o_22668680_640.jpg":"640x403","o_22668680_480.jpg":"480x302","o_22668680_340.jpg":"340x214","o_22668680_220.jpg":"220x138","h_22668680_1280.jpg":"1280x854","h_22668680_1024.jpg":"1024x683","h_22668680_640.jpg":"640x427","h_22668680_480.jpg":"480x320","h_22668680_340.jpg":"340x227","h_22668680_220.jpg":"220x147","pp_22668680_1280.jpg":"1280x1628","pp_22668680_1024.jpg":"1024x1303","pp_22668680_640.jpg":"640x814","pp_22668680_480.jpg":"480x611","pp_22668680_340.jpg":"340x432","pp_22668680_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1373x908","hd_838601_1920.jpg":"1920x1080","k_838601_1280.jpg":"1280x1280","k_838601_1024.jpg":"1024x1024","k_838601_640.jpg":"640x640","k_838601_480.jpg":"480x480","k_838601_340.jpg":"340x340","k_838601_220.jpg":"220x220","o_838601_1280.jpg":"1280x846","o_838601_1024.jpg":"1024x677","o_838601_640.jpg":"640x423","o_838601_480.jpg":"480x317","o_838601_340.jpg":"340x224","o_838601_220.jpg":"220x145","h_838601_1280.jpg":"1280x854","h_838601_1024.jpg":"1024x683","h_838601_640.jpg":"640x427","h_838601_480.jpg":"480x320","h_838601_340.jpg":"340x227","h_838601_220.jpg":"220x147","pp_838601_1280.jpg":"1280x1628","pp_838601_1024.jpg":"1024x1303","pp_838601_640.jpg":"640x814","pp_838601_480.jpg":"480x611","pp_838601_340.jpg":"340x432","pp_838601_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1158","hd_15457938_1920.jpg":"1920x1080","k_15457938_1280.jpg":"1280x1280","k_15457938_1024.jpg":"1024x1024","k_15457938_640.jpg":"640x640","k_15457938_480.jpg":"480x480","k_15457938_340.jpg":"340x340","k_15457938_220.jpg":"220x220","o_15457938_1280.jpg":"1280x772","o_15457938_1024.jpg":"1024x617","o_15457938_640.jpg":"640x386","o_15457938_480.jpg":"480x289","o_15457938_340.jpg":"340x205","o_15457938_220.jpg":"220x132","h_15457938_1280.jpg":"1280x854","h_15457938_1024.jpg":"1024x683","h_15457938_640.jpg":"640x427","h_15457938_480.jpg":"480x320","h_15457938_340.jpg":"340x227","h_15457938_220.jpg":"220x147","pp_15457938_1280.jpg":"1280x1628","pp_15457938_1024.jpg":"1024x1303","pp_15457938_640.jpg":"640x814","pp_15457938_480.jpg":"480x611","pp_15457938_340.jpg":"340x432","pp_15457938_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_21322140_1920.jpg":"1920x1080","k_21322140_1280.jpg":"1280x1280","k_21322140_1024.jpg":"1024x1024","k_21322140_640.jpg":"640x640","k_21322140_480.jpg":"480x480","k_21322140_340.jpg":"340x340","k_21322140_220.jpg":"220x220","o_21322140_1280.jpg":"1280x851","o_21322140_1024.jpg":"1024x681","o_21322140_640.jpg":"640x425","o_21322140_480.jpg":"480x319","o_21322140_340.jpg":"340x226","o_21322140_220.jpg":"220x146","h_21322140_1280.jpg":"1280x854","h_21322140_1024.jpg":"1024x683","h_21322140_640.jpg":"640x427","h_21322140_480.jpg":"480x320","h_21322140_340.jpg":"340x227","h_21322140_220.jpg":"220x147","pp_21322140_1280.jpg":"1280x1628","pp_21322140_1024.jpg":"1024x1303","pp_21322140_640.jpg":"640x814","pp_21322140_480.jpg":"480x611","pp_21322140_340.jpg":"340x432","pp_21322140_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1145","hd_10780385_1920.jpg":"1920x1080","k_10780385_1280.jpg":"1280x1280","k_10780385_1024.jpg":"1024x1024","k_10780385_640.jpg":"640x640","k_10780385_480.jpg":"480x480","k_10780385_340.jpg":"340x340","k_10780385_220.jpg":"220x220","o_10780385_1280.jpg":"1280x763","o_10780385_1024.jpg":"1024x610","o_10780385_640.jpg":"640x381","o_10780385_480.jpg":"480x286","o_10780385_340.jpg":"340x202","o_10780385_220.jpg":"220x131","h_10780385_1280.jpg":"1280x854","h_10780385_1024.jpg":"1024x683","h_10780385_640.jpg":"640x427","h_10780385_480.jpg":"480x320","h_10780385_340.jpg":"340x227","h_10780385_220.jpg":"220x147","pp_10780385_1280.jpg":"1280x1628","pp_10780385_1024.jpg":"1024x1303","pp_10780385_640.jpg":"640x814","pp_10780385_480.jpg":"480x611","pp_10780385_340.jpg":"340x432","pp_10780385_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x904","hd_12278160_1920.jpg":"1920x1080","k_12278160_1280.jpg":"1280x1280","k_12278160_1024.jpg":"1024x1024","k_12278160_640.jpg":"640x640","k_12278160_480.jpg":"480x480","k_12278160_340.jpg":"340x340","k_12278160_220.jpg":"220x220","o_12278160_1280.jpg":"1280x602","o_12278160_1024.jpg":"1024x482","o_12278160_640.jpg":"640x301","o_12278160_480.jpg":"480x226","o_12278160_340.jpg":"340x160","o_12278160_220.jpg":"220x103","h_12278160_1280.jpg":"1280x854","h_12278160_1024.jpg":"1024x683","h_12278160_640.jpg":"640x427","h_12278160_480.jpg":"480x320","h_12278160_340.jpg":"340x227","h_12278160_220.jpg":"220x147","pp_12278160_1280.jpg":"1280x1628","pp_12278160_1024.jpg":"1024x1303","pp_12278160_640.jpg":"640x814","pp_12278160_480.jpg":"480x611","pp_12278160_340.jpg":"340x432","pp_12278160_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1312","hd_22535474_1920.jpg":"1920x1080","k_22535474_1280.jpg":"1280x1280","k_22535474_1024.jpg":"1024x1024","k_22535474_640.jpg":"640x640","k_22535474_480.jpg":"480x480","k_22535474_340.jpg":"340x340","k_22535474_220.jpg":"220x220","o_22535474_1280.jpg":"1280x874","o_22535474_1024.jpg":"1024x699","o_22535474_640.jpg":"640x437","o_22535474_480.jpg":"480x328","o_22535474_340.jpg":"340x232","o_22535474_220.jpg":"220x150","h_22535474_1280.jpg":"1280x854","h_22535474_1024.jpg":"1024x683","h_22535474_640.jpg":"640x427","h_22535474_480.jpg":"480x320","h_22535474_340.jpg":"340x227","h_22535474_220.jpg":"220x147","pp_22535474_1280.jpg":"1280x1628","pp_22535474_1024.jpg":"1024x1303","pp_22535474_640.jpg":"640x814","pp_22535474_480.jpg":"480x611","pp_22535474_340.jpg":"340x432","pp_22535474_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1439","hd_22613498_1920.jpg":"1920x1080","k_22613498_1280.jpg":"1280x1280","k_22613498_1024.jpg":"1024x1024","k_22613498_640.jpg":"640x640","k_22613498_480.jpg":"480x480","k_22613498_340.jpg":"340x340","k_22613498_220.jpg":"220x220","o_22613498_1280.jpg":"1280x959","o_22613498_1024.jpg":"1024x767","o_22613498_640.jpg":"640x479","o_22613498_480.jpg":"480x359","o_22613498_340.jpg":"340x254","o_22613498_220.jpg":"220x164","h_22613498_1280.jpg":"1280x854","h_22613498_1024.jpg":"1024x683","h_22613498_640.jpg":"640x427","h_22613498_480.jpg":"480x320","h_22613498_340.jpg":"340x227","h_22613498_220.jpg":"220x147","pp_22613498_1280.jpg":"1280x1628","pp_22613498_1024.jpg":"1024x1303","pp_22613498_640.jpg":"640x814","pp_22613498_480.jpg":"480x611","pp_22613498_340.jpg":"340x432","pp_22613498_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1098","hd_1322236_1920.jpg":"1920x1080","k_1322236_1280.jpg":"1280x1280","k_1322236_1024.jpg":"1024x1024","k_1322236_640.jpg":"640x640","k_1322236_480.jpg":"480x480","k_1322236_340.jpg":"340x340","k_1322236_220.jpg":"220x220","o_1322236_1280.jpg":"1280x732","o_1322236_1024.jpg":"1024x585","o_1322236_640.jpg":"640x366","o_1322236_480.jpg":"480x274","o_1322236_340.jpg":"340x194","o_1322236_220.jpg":"220x125","h_1322236_1280.jpg":"1280x854","h_1322236_1024.jpg":"1024x683","h_1322236_640.jpg":"640x427","h_1322236_480.jpg":"480x320","h_1322236_340.jpg":"340x227","h_1322236_220.jpg":"220x147","pp_1322236_1280.jpg":"1280x1628","pp_1322236_1024.jpg":"1024x1303","pp_1322236_640.jpg":"640x814","pp_1322236_480.jpg":"480x611","pp_1322236_340.jpg":"340x432","pp_1322236_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1176","hd_21464942_1920.jpg":"1920x1080","k_21464942_1280.jpg":"1280x1280","k_21464942_1024.jpg":"1024x1024","k_21464942_640.jpg":"640x640","k_21464942_480.jpg":"480x480","k_21464942_340.jpg":"340x340","k_21464942_220.jpg":"220x220","o_21464942_1280.jpg":"1280x784","o_21464942_1024.jpg":"1024x627","o_21464942_640.jpg":"640x392","o_21464942_480.jpg":"480x294","o_21464942_340.jpg":"340x208","o_21464942_220.jpg":"220x134","h_21464942_1280.jpg":"1280x854","h_21464942_1024.jpg":"1024x683","h_21464942_640.jpg":"640x427","h_21464942_480.jpg":"480x320","h_21464942_340.jpg":"340x227","h_21464942_220.jpg":"220x147","pp_21464942_1280.jpg":"1280x1628","pp_21464942_1024.jpg":"1024x1303","pp_21464942_640.jpg":"640x814","pp_21464942_480.jpg":"480x611","pp_21464942_340.jpg":"340x432","pp_21464942_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_16903878_1920.jpg":"1920x1080","k_16903878_1280.jpg":"1280x1280","k_16903878_1024.jpg":"1024x1024","k_16903878_640.jpg":"640x640","k_16903878_480.jpg":"480x480","k_16903878_340.jpg":"340x340","k_16903878_220.jpg":"220x220","o_16903878_1280.jpg":"1280x853","o_16903878_1024.jpg":"1024x682","o_16903878_640.jpg":"640x426","o_16903878_480.jpg":"480x320","o_16903878_340.jpg":"340x226","o_16903878_220.jpg":"220x146","h_16903878_1280.jpg":"1280x854","h_16903878_1024.jpg":"1024x683","h_16903878_640.jpg":"640x427","h_16903878_480.jpg":"480x320","h_16903878_340.jpg":"340x227","h_16903878_220.jpg":"220x147","pp_16903878_1280.jpg":"1280x1628","pp_16903878_1024.jpg":"1024x1303","pp_16903878_640.jpg":"640x814","pp_16903878_480.jpg":"480x611","pp_16903878_340.jpg":"340x432","pp_16903878_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1194","hd_22648142_1920.jpg":"1920x1080","k_22648142_1280.jpg":"1280x1280","k_22648142_1024.jpg":"1024x1024","k_22648142_640.jpg":"640x640","k_22648142_480.jpg":"480x480","k_22648142_340.jpg":"340x340","k_22648142_220.jpg":"220x220","o_22648142_1280.jpg":"1280x796","o_22648142_1024.jpg":"1024x636","o_22648142_640.jpg":"640x398","o_22648142_480.jpg":"480x298","o_22648142_340.jpg":"340x211","o_22648142_220.jpg":"220x136","h_22648142_1280.jpg":"1280x854","h_22648142_1024.jpg":"1024x683","h_22648142_640.jpg":"640x427","h_22648142_480.jpg":"480x320","h_22648142_340.jpg":"340x227","h_22648142_220.jpg":"220x147","pp_22648142_1280.jpg":"1280x1628","pp_22648142_1024.jpg":"1024x1303","pp_22648142_640.jpg":"640x814","pp_22648142_480.jpg":"480x611","pp_22648142_340.jpg":"340x432","pp_22648142_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1259","hd_21715012_1920.jpg":"1920x1080","k_21715012_1280.jpg":"1280x1280","k_21715012_1024.jpg":"1024x1024","k_21715012_640.jpg":"640x640","k_21715012_480.jpg":"480x480","k_21715012_340.jpg":"340x340","k_21715012_220.jpg":"220x220","o_21715012_1280.jpg":"1280x839","o_21715012_1024.jpg":"1024x671","o_21715012_640.jpg":"640x419","o_21715012_480.jpg":"480x314","o_21715012_340.jpg":"340x222","o_21715012_220.jpg":"220x144","h_21715012_1280.jpg":"1280x854","h_21715012_1024.jpg":"1024x683","h_21715012_640.jpg":"640x427","h_21715012_480.jpg":"480x320","h_21715012_340.jpg":"340x227","h_21715012_220.jpg":"220x147","pp_21715012_1280.jpg":"1280x1628","pp_21715012_1024.jpg":"1024x1303","pp_21715012_640.jpg":"640x814","pp_21715012_480.jpg":"480x611","pp_21715012_340.jpg":"340x432","pp_21715012_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22417376_1920.jpg":"1920x1080","k_22417376_1280.jpg":"1280x1280","k_22417376_1024.jpg":"1024x1024","k_22417376_640.jpg":"640x640","k_22417376_480.jpg":"480x480","k_22417376_340.jpg":"340x340","k_22417376_220.jpg":"220x220","o_22417376_1280.jpg":"1280x853","o_22417376_1024.jpg":"1024x682","o_22417376_640.jpg":"640x426","o_22417376_480.jpg":"480x320","o_22417376_340.jpg":"340x226","o_22417376_220.jpg":"220x146","h_22417376_1280.jpg":"1280x854","h_22417376_1024.jpg":"1024x683","h_22417376_640.jpg":"640x427","h_22417376_480.jpg":"480x320","h_22417376_340.jpg":"340x227","h_22417376_220.jpg":"220x147","pp_22417376_1280.jpg":"1280x1628","pp_22417376_1024.jpg":"1024x1303","pp_22417376_640.jpg":"640x814","pp_22417376_480.jpg":"480x611","pp_22417376_340.jpg":"340x432","pp_22417376_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21636978_1920.jpg":"1920x1080","k_21636978_1280.jpg":"1280x1280","k_21636978_1024.jpg":"1024x1024","k_21636978_640.jpg":"640x640","k_21636978_480.jpg":"480x480","k_21636978_340.jpg":"340x340","k_21636978_220.jpg":"220x220","o_21636978_1280.jpg":"1280x853","o_21636978_1024.jpg":"1024x682","o_21636978_640.jpg":"640x426","o_21636978_480.jpg":"480x320","o_21636978_340.jpg":"340x226","o_21636978_220.jpg":"220x146","h_21636978_1280.jpg":"1280x854","h_21636978_1024.jpg":"1024x683","h_21636978_640.jpg":"640x427","h_21636978_480.jpg":"480x320","h_21636978_340.jpg":"340x227","h_21636978_220.jpg":"220x147","pp_21636978_1280.jpg":"1280x1628","pp_21636978_1024.jpg":"1024x1303","pp_21636978_640.jpg":"640x814","pp_21636978_480.jpg":"480x611","pp_21636978_340.jpg":"340x432","pp_21636978_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1197","hd_12547646_1920.jpg":"1920x1080","k_12547646_1280.jpg":"1280x1280","k_12547646_1024.jpg":"1024x1024","k_12547646_640.jpg":"640x640","k_12547646_480.jpg":"480x480","k_12547646_340.jpg":"340x340","k_12547646_220.jpg":"220x220","o_12547646_1280.jpg":"1280x798","o_12547646_1024.jpg":"1024x638","o_12547646_640.jpg":"640x399","o_12547646_480.jpg":"480x299","o_12547646_340.jpg":"340x211","o_12547646_220.jpg":"220x137","h_12547646_1280.jpg":"1280x854","h_12547646_1024.jpg":"1024x683","h_12547646_640.jpg":"640x427","h_12547646_480.jpg":"480x320","h_12547646_340.jpg":"340x227","h_12547646_220.jpg":"220x147","pp_12547646_1280.jpg":"1280x1628","pp_12547646_1024.jpg":"1024x1303","pp_12547646_640.jpg":"640x814","pp_12547646_480.jpg":"480x611","pp_12547646_340.jpg":"340x432","pp_12547646_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1084","hd_20545952_1920.jpg":"1920x1080","k_20545952_1280.jpg":"1280x1280","k_20545952_1024.jpg":"1024x1024","k_20545952_640.jpg":"640x640","k_20545952_480.jpg":"480x480","k_20545952_340.jpg":"340x340","k_20545952_220.jpg":"220x220","o_20545952_1280.jpg":"1280x722","o_20545952_1024.jpg":"1024x578","o_20545952_640.jpg":"640x361","o_20545952_480.jpg":"480x271","o_20545952_340.jpg":"340x191","o_20545952_220.jpg":"220x124","h_20545952_1280.jpg":"1280x854","h_20545952_1024.jpg":"1024x683","h_20545952_640.jpg":"640x427","h_20545952_480.jpg":"480x320","h_20545952_340.jpg":"340x227","h_20545952_220.jpg":"220x147","pp_20545952_1280.jpg":"1280x1628","pp_20545952_1024.jpg":"1024x1303","pp_20545952_640.jpg":"640x814","pp_20545952_480.jpg":"480x611","pp_20545952_340.jpg":"340x432","pp_20545952_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_21972764_1920.jpg":"1920x1080","k_21972764_1280.jpg":"1280x1280","k_21972764_1024.jpg":"1024x1024","k_21972764_640.jpg":"640x640","k_21972764_480.jpg":"480x480","k_21972764_340.jpg":"340x340","k_21972764_220.jpg":"220x220","o_21972764_1280.jpg":"1280x854","o_21972764_1024.jpg":"1024x683","o_21972764_640.jpg":"640x427","o_21972764_480.jpg":"480x320","o_21972764_340.jpg":"340x227","o_21972764_220.jpg":"220x146","h_21972764_1280.jpg":"1280x854","h_21972764_1024.jpg":"1024x683","h_21972764_640.jpg":"640x427","h_21972764_480.jpg":"480x320","h_21972764_340.jpg":"340x227","h_21972764_220.jpg":"220x147","pp_21972764_1280.jpg":"1280x1628","pp_21972764_1024.jpg":"1024x1303","pp_21972764_640.jpg":"640x814","pp_21972764_480.jpg":"480x611","pp_21972764_340.jpg":"340x432","pp_21972764_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1193","hd_11208801_1920.jpg":"1920x1080","k_11208801_1280.jpg":"1280x1280","k_11208801_1024.jpg":"1024x1024","k_11208801_640.jpg":"640x640","k_11208801_480.jpg":"480x480","k_11208801_340.jpg":"340x340","k_11208801_220.jpg":"220x220","o_11208801_1280.jpg":"1280x795","o_11208801_1024.jpg":"1024x636","o_11208801_640.jpg":"640x397","o_11208801_480.jpg":"480x298","o_11208801_340.jpg":"340x211","o_11208801_220.jpg":"220x136","h_11208801_1280.jpg":"1280x854","h_11208801_1024.jpg":"1024x683","h_11208801_640.jpg":"640x427","h_11208801_480.jpg":"480x320","h_11208801_340.jpg":"340x227","h_11208801_220.jpg":"220x147","pp_11208801_1280.jpg":"1280x1628","pp_11208801_1024.jpg":"1024x1303","pp_11208801_640.jpg":"640x814","pp_11208801_480.jpg":"480x611","pp_11208801_340.jpg":"340x432","pp_11208801_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1139","hd_1461345_1920.jpg":"1920x1080","k_1461345_1280.jpg":"1280x1280","k_1461345_1024.jpg":"1024x1024","k_1461345_640.jpg":"640x640","k_1461345_480.jpg":"480x480","k_1461345_340.jpg":"340x340","k_1461345_220.jpg":"220x220","o_1461345_1280.jpg":"1280x759","o_1461345_1024.jpg":"1024x607","o_1461345_640.jpg":"640x379","o_1461345_480.jpg":"480x284","o_1461345_340.jpg":"340x201","o_1461345_220.jpg":"220x130","h_1461345_1280.jpg":"1280x854","h_1461345_1024.jpg":"1024x683","h_1461345_640.jpg":"640x427","h_1461345_480.jpg":"480x320","h_1461345_340.jpg":"340x227","h_1461345_220.jpg":"220x147","pp_1461345_1280.jpg":"1280x1628","pp_1461345_1024.jpg":"1024x1303","pp_1461345_640.jpg":"640x814","pp_1461345_480.jpg":"480x611","pp_1461345_340.jpg":"340x432","pp_1461345_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1254","hd_22668572_1920.jpg":"1920x1080","k_22668572_1280.jpg":"1280x1280","k_22668572_1024.jpg":"1024x1024","k_22668572_640.jpg":"640x640","k_22668572_480.jpg":"480x480","k_22668572_340.jpg":"340x340","k_22668572_220.jpg":"220x220","o_22668572_1280.jpg":"1280x836","o_22668572_1024.jpg":"1024x668","o_22668572_640.jpg":"640x418","o_22668572_480.jpg":"480x313","o_22668572_340.jpg":"340x222","o_22668572_220.jpg":"220x143","h_22668572_1280.jpg":"1280x854","h_22668572_1024.jpg":"1024x683","h_22668572_640.jpg":"640x427","h_22668572_480.jpg":"480x320","h_22668572_340.jpg":"340x227","h_22668572_220.jpg":"220x147","pp_22668572_1280.jpg":"1280x1628","pp_22668572_1024.jpg":"1024x1303","pp_22668572_640.jpg":"640x814","pp_22668572_480.jpg":"480x611","pp_22668572_340.jpg":"340x432","pp_22668572_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7523814 Threads: 1 Questions: 1607924956 Slow queries: 4771711 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110704732 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/split-je-grad-nedovrsenih-projekata-i-praznih-obecanja-jos-vuce-probleme-iz-pokojne-jugoslavije-pogledajte-sto-nam-sve-politicari-najavljuju-desetljecima-a-u-stvarnosti-se-nista-ne-dogada-1206531 [printLink] => /split/split-je-grad-nedovrsenih-projekata-i-praznih-obecanja-jos-vuce-probleme-iz-pokojne-jugoslavije-pogledajte-sto-nam-sve-politicari-najavljuju-desetljecima-a-u-stvarnosti-se-nista-ne-dogada-1206531?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 529191 [name] => projekti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => projekti [link] => /tag/projekti ) [2] => stdClass Object ( [id] => 331228 [name] => dračevac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dracevac [link] => /tag/dracevac ) [3] => stdClass Object ( [id] => 230944 [name] => karepovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => karepovac [link] => /tag/karepovac ) [4] => stdClass Object ( [id] => 237063 [name] => trajektna luka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trajektna-luka [link] => /tag/trajektna-luka ) [5] => stdClass Object ( [id] => 237780 [name] => Istočna obala [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => istocna-obala [link] => /tag/istocna-obala ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SKADAR NA BOJANI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Split je grad nedovršenih projekata i praznih obećanja, još ‘vuče‘ probleme iz pokojne Jugoslavije. Pogledajte što nam sve političari najavljuju desetljećima, a u stvarnosti se ništa ne događa... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3206 [name] => Saša Ljubičić [username] => sa-a-ljubi-i [email] => sa-a-ljubi-i@sd.hr [password] => $2y$10$mxAdRkEFZ22AqSd9Kjt8S.hoOMCyPMexvcawBarn3lew0U.YIhUJe [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-ljubicic-3206 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1724 [gender] => m [description] => [image] => 1724.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1724.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/22668680.jpg [galleryCount] => 21 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/22668680.jpg [title] => Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/838601.jpg [title] =>

Dom omladine nikad nije dovršen. I tako četrdeset godina   

Mario Todorić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/15457938.jpg [title] =>

Trg Hrvatske bratske zajednice još je neuređena pustopoljina

Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/21322140.jpg [title] =>

Poslovni toranj na Spaladium Areni po svoj prilici nikad neće biti izgrađen
 

Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/10780385.jpg [title] =>

Danas imamo kakav-takav rotor na križanju Velebitske i Bračke ulice, ali potonja nikako da dobije svoj nastavak 

Josko Šupić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/12278160.jpg [title] =>

Prometna gužva na pristupnim cestama do 'City Centra' i 'Malla' splitska je svakodnevica jer Vukovarska ulica nije dovršena 

Vojko Bašić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/22535474.jpg [title] =>

Turističke gužve u trajektnoj luci gledat ćemo sve dok se ne napravi novi cestovni izlaz

Paun Paunović/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/22613498.jpg [title] =>

Žnjanski plato spreman je za početak radova koji bi, najavljuje se po tko zna koji put, trebali početi u rujnu. Možete li u to vjerovati?  

Zvonimir Barišin/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/1322236.jpg [title] =>

Godine 2007. tadašnji splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić obišao je novootvorenu lovrinačku petlju, a ona do dana današnjeg nije dovršena 

Joško Ponoš/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/21464942.jpg [title] =>

Radovi na Dračevcu su konačno krenuli

Paun Paunović/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/16903878.jpg [title] =>

Kopilica izgleda sablasno

Božidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/22648142.jpg [title] =>

Autobusni kolodvor u Splitu djeluje kao da je iz pedesetih godina prošlog stoljeća 

Duje Klarić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/21715012.jpg [title] =>

Splitski željeznički kolodvor pravo je ruglo u centru grada

Ante Čizmić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/22417376.jpg [title] =>

Istočna obala je dijelom uređena, no pravi radovi tek predstoje

Ante Čizmić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/21636978.jpg [title] =>

Brdo Karepovac najveći je deponij smeća u Dalmaciji

Vladimir Dugandžić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/12547646.jpg [title] =>

Voda za piće je zamućena nakon svake veće kiše 

Božidar Vukičević/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/20545952.jpg [title] =>

Produžetak Zajčeve ulice od klerikata prema Bušićevoj nije prometno povezao Zentu i Trstenik

 

Sasa Burić/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/21972764.jpg [title] =>

Četrdeset godina čeka se nastavak gradnje Zagorskog puta 

Joško Šupić/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/11208801.jpg [title] =>

Splitski metro je neslavno završio

Tom Dubravec/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/1461345.jpg [title] =>

Ovuda bi se jednog lijepog dana trebala protezati šetnica - između Duilova i Stobreča 

Duje Klarić/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/07/22668572.jpg [title] =>

Manđerova ulica

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zagazili smo u četvrto desetljeće višestranačja, Hrvatska je dio Europske unije, a Split još "vuče" probleme iz pokojne Jugoslavije. Nevjerojatno je koliko se grad u kojem se s "Ultrom" dogodio turizam i koji svojom magijom snažno privlači ljude iz cijeloga svijeta sporo razvija. I koliko nam vremena treba za rješavanje najjednostavnijih komunalnih problema, poput micanja "čardaka" iz Hrvojeve ulice, što je za naše standarde bilo ravno čudu, jer smo se zapleli u klupko birokracije i korupcije koje ne bi raspetljao ni David Copperfield.  

1. Dom omladine koja je ostarjela

Kažu nam: sad će se dovršiti, evo, samo što nije, imat ćemo i novac iz EU-a za te svrhe... A to "samo što nije" slušamo gotovo četrdeset godina! Jest da se u Domu mladeži, kako ga danas zovu, iako mu je originalno ime Dom omladine, jer su se pod tim naslovom takvi objekti gradili diljem Jugoslavije, događaju razne kulturne aktivnosti i, hvala Bogu, (više) ne zjapi prazan, ali to, jednostavno, nije to. Zgrada je već velikim dijelom propala izvana, a da iznutra nikad nije dovršena, iako glavna dvorana ima potencijala, no nedostaje joj skupa multifunkcionalna pozornica. Po tko zna koji put u kampanji nam je obećano da će ga se u iduće tri godine dovršiti, ako ne i pozlatiti. Živi bili pa vidjeli. Google pamti sve.  

---

image

Dom omladine nikad nije dovršen. I tako četrdeset godina   

Mario Todorić/Cropix
---

2. Trg Hrvatske bratske zajednice ili ošini po prašini    

Nalazi se praktički u centru grada koji se odavno proširio izvan povijesne jezgre Splita, a obična je pustopoljina koja služi kao parkiralište. Zato građani opravdano prigovaraju da im se ta usluga naplaćuje za korištenje obične ledine jer mjesta nisu označena, a parkiranje se odvija po principu tko prvi – njemu parcela. Još 2007., znači ima od tada i petnaest godina, Grad je objavio poziv za iskazivanje interesa za projekt izgradnje nove zgrade gradske uprave na tom mjestu, a Banovinu se namjeravalo prenamijeniti u visokokategornik. Desetljeće i pol kasnije još se o tome priča na kojekakvim panel-raspravama, a Trg Hrvatske bratske zajednice i dalje je bezveze. Od uređenja ovog nazovi trga, ma tko obnašao vlast u idućemu mandatu, očito neće biti ništa.

---

image

Trg Hrvatske bratske zajednice još je neuređena pustopoljina

Vojko Bašić/Cropix
---

3. Spaladium Arena: sportsko-poslovni centar bez tornja i rupa bez dna 

Jednoj od najvećih investicija u povijesti Splita – Spaladium Areni – još se ne vidi kraja. Cijela filozofija gradnje počivala je na Spaladium Centru iz kojeg se morala financijski održavati dvorana vrijedna četrdeset milijuna eura, no od svega – ništa. Godine su trebale da se nakon silnih apela građana prekrije armatura koja strši na istočnoj, nedovršenoj strani objekta gdje se u nebo trebao vinuti poslovni toranj. Zaustavila ga je svjetska recesija, a kako nam se sprema još jedna, tornja neće biti, a ni dvorana nema baš neku perspektivu. Grad Split se u sudskoj trakavici nateže s austrijskim bankama oko astronomskog duga od 650 milijuna kuna.   

---

image

Poslovni toranj na Spaladium Areni po svoj prilici nikad neće biti izgrađen
 

Nikola Vilić/Cropix
---

4. Bračka ulica kao ilustracija našeg jada 

Sjećate li se Europskog kupa u atletici 1990. i gradnje hotela "Split"? Još se onda govorilo da će se od novog hotela Bračka ulica pružiti prema istoku Splita i postati, uz Vukovarsku i Poljičku, treći izlaz/ulaz iz grada u smjeru istok-zapad. No od svega smo u mandatu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare dobili pločnik, ali ne u cijeloj dužini trase, te javnu rasvjetu i dva rotora – kod hotela "Radisson Blu" i nekadašnje treće policijske postaje. Njihov je izgled odmah postao predmet sprdnje, no u praksi dobro funkcioniraju. Više nitko ne vjeruje da će vlasnici objekata koji se nalaze na trasi Bračke prodati parcele Gradu i prepoznati da je ova prometnica od vitalnog interesa za sve nas. Fućka se komu za to kad je velika lova u pitanju, a svi znamo da građevinskih zemljišta u Splitu nema ni za lijek.

---

image

Danas imamo kakav-takav rotor na križanju Velebitske i Bračke ulice, ali potonja nikako da dobije svoj nastavak 

Josko Šupić/Cropix
---

5. Vukovarska ulica na putu za nigdje

Umjesto da kao glavna gradska prometnica spoji centar Splita sa Stobrečom i Podstranom, Vukovarska je zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa zapela kod "City Centera one", pa praktički ne vodi nikamo, premda joj se tepa da je gradska žila kucavica. Postoje obećanja da bi ju se "nadožuntalo" u sljedećemu mandatu, no da bi profunkcionirala kako spada, istodobno treba urediti Lovrinačku i Bračku. Bračka je zapela kod Žnjanskih blizanaca, a Lovrinačka je trebala "šišati" prema moru, no završila je u šikari. Bez Lovrinačke, kojom bi se slijevao promet iz sjevernog dijela grada prema Duilovu, gdje je planirana marina, taj dio Splita i dalje će biti prepušten propadanju, a riječ je o iznimno vrijednom prostoru uz pomorsko dobro. 

---

image

Prometna gužva na pristupnim cestama do 'City Centra' i 'Malla' splitska je svakodnevica jer Vukovarska ulica nije dovršena 

Vojko Bašić/Cropix
---

6. Gradit će se izlaz iz trajektne luke. Mo'š mislit 

Još se osamdesetih najavljivalo rušenje kuća po Toću i Končarevoj ulici, da bi se iz trajektne luke probila cesta i napravio tunel, kojim bi se dokrajčile velike automobilske gužve u špici sezone. U međuvremenu smo promijenili državu i sistem društvenog uređenja, a prometni čep na mostu kod Katalinića briga i kroz Jadransku ulicu u ljetnim mjesecima praktički zaustavi cijeli grad jer se gužve posljedično stvaraju u Zvonimirovoj, Bijankinijevoj, te prije i poslije svega – Poljičkoj ulici. A kad se u njoj dogodi kolaps, nikome nema mrdanja. Tu bi navodno velikim sredstvima i logistikom u pomoć trebala priskočiti država, ali kako ni ona pokojna ni ova živa po tom pitanju do sada ništa nisu napravile, otkud nam pravo vjerovati da će u madatu nove gradske vlasti biti drukčije? 

---

image

Turističke gužve u trajektnoj luci gledat ćemo sve dok se ne napravi novi cestovni izlaz

Paun Paunović/Cropix
---

7. Manđerova se nikada neće probiti?  

Evo, ovako je to notirano u Službenom glasu Grada Splita još 2005. godine. Citiramo: "Probijanje Manđerove ulice te spajanje iste na zapadu s Kavanjinovom, a na istoku s Bihaćkom, investicija je koja predstavlja značajnu spojnicu zapadnog i istočnog dijela grada Splita. Prema investicijskom programu vrijednost investicije iznosi 23.000.000,00 kuna, a ista će se financirati vlastitim sredstvima Grada Splita i sredstvima obveznica u razdoblju od 2006. do 2008. godine. Za financiranje navedenih radova putem zaduživanja u 2006. godini predviđeno je 12.000.000,00 kuna."

Danas ovaj pravac, kojim bi se rasteretilo promet od Spinuta prema Vukovarskoj ulici, malo tko spominje. Manđerova se očito nikada neće probiti. 

---

image

Manđerova ulica

Božidar Vukičević/Cropix
---

8. Žnjan je san nedosanjan

Od 1998., kad smo na Žnjanu ugostili Ivana Pavla Drugog, Split nije iskoristio svoj najveći prostorni potencijal. Nekoliko garnitura gradskih vlasti prekršilo je obećanje da će u njihovu mandatu urediti Žnjan, koji se u međuvremenu pretvorio u poligon za vježbanje bespravne gradnje. Sad su, to više nitko ne spori, nakon dvadeset i četiri godine (!), svi "papiri" tu. Samo, vele, treba upaliti bagere i dovršiti projekt uređenja ove rekreativne zone u šest faza, a prva kreće u rujnu. Ali kreće i recesija, a projekt uređenja Žnjana je skup kao vrag. Je li na vidiku novi splitski Skadar na Bojani? 

---

image

Žnjanski plato spreman je za početak radova koji bi, najavljuje se po tko zna koji put, trebali početi u rujnu. Možete li u to vjerovati?  

Zvonimir Barišin/Cropix
---

9. Lovrinačkoj ulici pokoj vječni

U mandatu vlasti gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, Lovrinačka ulica dobila je smisao na Mejašima nadovezujući se na novoizgrađeni Put Vrborana, no umjesto da "prošiša" i u pravcu juga pa se spusti na more, ne može dalje jer gradski oci (još) nisu postigli dogovor o otkupu privatnih parcela koje se nalaze na trasi do Žnjana, pa se na glavnu gradsku plažu vozilima i dalje prilazi iz (samo) dva smjera: preko Radoševca i Pazdigrada. S obzirom da cijene privatnog zemljišta koje bi Grad morao otkupiti bjesomučno rastu, Lovrinačkoj ulici u punom profilu zajamčen je pokoj vječni.

---

image

Godine 2007. tadašnji splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić obišao je novootvorenu lovrinačku petlju, a ona do dana današnjeg nije dovršena 

Joško Ponoš/Cropix
---

10. Tehnološki park u Dračevcu - sad ili nikad!

Mašalah, tehnološki park u Dračevcu stvarno bi mogao biti gotov u iduće tri godine. Taj golemi prostor, koji je bio zapušten do te mjere da su njime tumarale lisice, konačno će zaživjeti kao poslovni inkubator na kraju grada. Treba pljunuti tri puta da se ne ureknemo. Realno, izgleda da će se Dračevac riješiti u mandatu nove gradske vlade, no kad je Split u pitanju, poučeni grdnim iskustvima trebamo reći da je gotovo tek kad je gotovo, a to znači useljenjem objekta po izdanoj pravomoćnoj dozvoli.  

---

image

Radovi na Dračevcu su konačno krenuli

Paun Paunović/Cropix
---

11. Od Kopilice te jeza uhvati

Čemer i jad. Tužno lice Splita. Niti se tu što događa, niti to na što sliči.  Poslovna zona koja svjedoči o propasti industrije i tranziciji grada koji pokušava živjeti isključivo od turizma i trgovine. Uređenje Kopilice je na čekanju. I tako gotovo pola stoljeća.

Od sviju napuštena Kopilica sad bi, kao, trebala biti urbanizirana kao možebitna lokacija za POS-ove stanove? Vele, Korešnica ili Kopilica, a možda ni jedno ni drugo?! Ima li nade za podstanare?

---

image

Kopilica izgleda sablasno

Božidar Vukičević/Cropix
---

12. Autobusni kolodvor iz Mrduše Donje

Drugi grad po veličini u Hrvatskoj i najveći na istočnoj strani Jadrana ima autobusni kolodvor koji ne bi zaslužila ni Brešanova imaginarna Mrduša Donja, koju je autor prikazao kao tešku selendru. Zaista djeluje kao da je izvan vremena i prostora. S jedne strane vidiš kruzere i megajahte, a s druge svijet iz prve polovine dvadesetog stoljeća.

---

image

Autobusni kolodvor u Splitu djeluje kao da je iz pedesetih godina prošlog stoljeća 

Duje Klarić/Cropix
---

13. Željeznički kolodvor na slijepom kolosijeku

Već je sto puta trebao biti uređen ili premješten u predgrađe, u Kopilicu, a ništa se od toga nije dogodilo. Često je predmet sprdnje domaćih i turista jer na njemu gotovo nema vlakova ili čame na slijepom kolosijeku. Istodobno, sve bi ga gradske vlasti uredile, gradile bi tu velika parkirališta, no problem je što to nije splitsko, već Hrvatskih željeznica, a ako im već vlakovi ne voze, ne odriču se zemljišta u samom srcu grada čija je cijena, s obzirom na položaj, infrastrukturu i površinu – astronomska. U simbiozi s autobusnim, željeznički kolodvor je najveća sramota Splita, prije svega jer se nalazi "na izvol'te" našim gostima, pa preko slike o javnom prijevozu stječu dojam da su došli u ne znam kakvu provinciju, gdje onda opet mogu raditi što ih volja: pijančevati, povraćati i skitati goli Rivom i Palačom.     

---

image

Splitski željeznički kolodvor pravo je ruglo u centru grada

Ante Čizmić/Cropix
---

14. Istočna obala

Belan nije okupio Đavole, ali nešto se, ipak, pomaklo. S istočne bande Istočne obale nestali su ilegalni kiosci, a za prvu pomoć "nabačen" je asfalt. Uz more je zasjala šetnica, više je vezova, svjetla i instant-palmi. Nekima to izgleda sterilno, hladno, skoro pa bezveze, međutim, i jedna i druga strana Istočne obale, točnije samo jednog njezina djela, danas je puno bolja nego prije godinu dana. Znači, kreće se.

Postoje i ozbiljni planovi uređenja zapuštene zgrade "Dalmacijavina", no kad će točno biti realizirani, s obzirom na tolika iznevjerena obećanja, nitko se ne bi usudio reći. Do tada, furešte i domaće koji nam dolaze s otoka zatječe prizor sablasne zgrade "Dalmacijavina" usred luke, koja je nekada bila pravi arhitektonski biser i dostojan predstavnik moderne, ali Split odavno ne hvata korak sa suvremenim trendovima, pa propadanje ovog objekta, unatoč silnim naporima da se tu konačno nešto napravi, simbolizira sve gradske projekte na čekanju.

---

image

Istočna obala je dijelom uređena, no pravi radovi tek predstoje

Ante Čizmić/Cropix
---

15. Karepovac više ne smrdi, ali ni ne miriše

O.K., odlagalište otpada je utabano, više se ne gušimo u smeću i Split ne smrdi, no ne krenemo li skoro u njegovo konačno zatvaranje, ponovno će nas zapljusnuti kiselkast vonj koji ruža vjetrova raznosi na sve strane. A najavljivali su nam na tom mjestu parkove, cvjetne livade, POS-ove i ine stanove i sportske terene. Svašta nešto. Teško je bilo kome reći kad će se Karepovac zatvoriti, kad se Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici "teli" više od dvadeset godina, a da se prvom lopatom još nije zamahnulo. Do tada se u zapadnom dijelu Europe u tzv. kružnom gospodarstvu na škovacama zarađuju milijarde, a u nas sitniš na prikupljanju plastične ambalaže kojim ubogi građani krpaju bijedne plaće i još mizernije mirovine.     

---

image

Brdo Karepovac najveći je deponij smeća u Dalmaciji

Vladimir Dugandžić/Cropix
---  

16. Voda je i dalje mutna poslije malo veće kiše

A kažu da neće više biti tako i da će to sigurno, ali sigurno, biti riješeno do kraja mandata gradonačelnika kojeg ćemo birati u nedjelju. U "Vodovodu i kanalizaciji" su se, vele, suočili s tim problemom i rješavaju ga prioritetno, ali priprema dugo traje. Nadamo se ne i predugo.   

---

image

Voda za piće je zamućena nakon svake veće kiše 

Božidar Vukičević/Cropix
---

17. Spajanje Zente s Križinama i Trstenikom

Od Zente do Križina, do Krstarice i Fregate, ne može se automobilom jer je Zajčeva, cesta koja prolazi pokraj Franjevačkog samostana o. fra Ante Antića, prvo završavala u šipražju, a sad se spaja s cestom Bruna Bušića, ali ne vodi nikamo. Iako se Zajčevu dijelom produžilo i obnovilo po "alanfordovskom" modelu pa sad, umjesto da se tuda vozi, služi prometu u mirovanju, velike koristi od te investicije nemamo, ako ne računamo nova parkirna mjesta. Radi se o stotinjak metara ulice koja bi povezala južni, istočni i sjeverni dio Splita. Znači, nije dovršena, premda se na njoj lani svojski radilo. Spli'ska posla.

---

image

Produžetak Zajčeve ulice od klerikata prema Bušićevoj nije prometno povezao Zentu i Trstenik

 

Sasa Burić/Cropix
---

18. Zagorska oputina

Zagorski put, bolje rečeno oputina, cesta je čije se dovršenje čeka, pazi sad, punih četrdeset godina! I koji će to sad Dudek povjerovati da će, ma tko bio gradonačelnikom, ista biti dovršena u roku odmah? Radi se o banalnih 600 metara koji su prije dvije godine dobili status državne prometnice i kao takvi su pod ingerencijom "Hrvatskih cesta", a sve je napravljeno u nadi da će tako problem, uglavnom imovinskopravne i administrativne prirode, biti riješen. Međutim, Grad Gradu nikako da izda potrebite dozvole, i tako već dvije godine?! Do novih izbora, nove kampanje i tekstova na istu temu u novinama.   

---

image

Četrdeset godina čeka se nastavak gradnje Zagorskog puta 

Joško Šupić/Cropix
---

19. Treba li uopće spominjati famozni metro i most do Kaštela?

Pokušaj povezivanja Kopilice i gradske luke željeznicom neslavno je propao. Most koji bi spajao Split i Kaštela i tako prometno rasteretio ulaz u grad iz pravca Kaštela i s autoceste – na dugom je štapu. O jednom i drugom govori se intenzivno još od završetka Domovinskog rata, a most se kao rješenje za premošćivanje prometnih gužvi na ulazu u Split spominjao praktički od vremena kad je grad "iskoračio" preko Solinske ceste.

Most bi stajao oko 330 milijuna kuna, a izgradnja se očekuje do konca 2027. godine. Pet godina će proletjeti dok udariš dlanom o dlan. Mislite li da ćemo zaista tako brzo dobiti most i izlaz s autoceste u Vučevici? 

---

image

Splitski metro je neslavno završio

Tom Dubravec/Cropix
---

20. Šetnica Duilovo - Stobreč (još) je puka fantazija

I o pješačkom spoju Splita i Stobreča govori se, a brat bratu, bar trideset i pet godina. Konačno, gradska tvrtka "Vodovod i kanalizacija" kreće u realizaciju projekta 1700 metara šetnice koja na simulacijama djeluje sjajno, ali vizualizacije su puka fantazija. Novac je dijelom osiguran iz europskih fondova, a radovi bi mogli biti gotovi za dvije godine. Držimo im palčeve jer nam jedino to i preostaje: zazivati sreću. Projekti, osigurana sredstva, pravomoćne dozvole..., ovdje često nisu dovoljne da bi se planirano i usuglašeno, na koncu i realiziralo.  

---

image

Ovuda bi se jednog lijepog dana trebala protezati šetnica - između Duilova i Stobreča 

Duje Klarić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Mario Todorić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Josko Šupić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Paun Paunović/Cropix Zvonimir Barišin/Cropix Joško Ponoš/Cropix  Paun Paunović/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Duje Klarić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Sasa Burić/Cropix Joško Šupić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Duje Klarić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Mario Todorić/Cropix

Dom omladine nikad nije dovršen. I tako četrdeset godina   

Vojko Bašić/Cropix

Trg Hrvatske bratske zajednice još je neuređena pustopoljina

Nikola Vilić/Cropix

Poslovni toranj na Spaladium Areni po svoj prilici nikad neće biti izgrađen
 

Josko Šupić/Cropix

Danas imamo kakav-takav rotor na križanju Velebitske i Bračke ulice, ali potonja nikako da dobije svoj nastavak 

Vojko Bašić/Cropix

Prometna gužva na pristupnim cestama do 'City Centra' i 'Malla' splitska je svakodnevica jer Vukovarska ulica nije dovršena 

Paun Paunović/Cropix

Turističke gužve u trajektnoj luci gledat ćemo sve dok se ne napravi novi cestovni izlaz

Zvonimir Barišin/Cropix

Žnjanski plato spreman je za početak radova koji bi, najavljuje se po tko zna koji put, trebali početi u rujnu. Možete li u to vjerovati?  

Joško Ponoš/Cropix

Godine 2007. tadašnji splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić obišao je novootvorenu lovrinačku petlju, a ona do dana današnjeg nije dovršena 

Paun Paunović/Cropix

Radovi na Dračevcu su konačno krenuli

Božidar Vukičević/Cropix

Kopilica izgleda sablasno

Duje Klarić/Cropix

Autobusni kolodvor u Splitu djeluje kao da je iz pedesetih godina prošlog stoljeća 

Ante Čizmić/Cropix

Splitski željeznički kolodvor pravo je ruglo u centru grada

Ante Čizmić/Cropix

Istočna obala je dijelom uređena, no pravi radovi tek predstoje

Vladimir Dugandžić/Cropix

Brdo Karepovac najveći je deponij smeća u Dalmaciji

Božidar Vukičević/Cropix

Voda za piće je zamućena nakon svake veće kiše 

Sasa Burić/Cropix

Produžetak Zajčeve ulice od klerikata prema Bušićevoj nije prometno povezao Zentu i Trstenik

 

Joško Šupić/Cropix

Četrdeset godina čeka se nastavak gradnje Zagorskog puta 

Tom Dubravec/Cropix

Splitski metro je neslavno završio

Duje Klarić/Cropix

Ovuda bi se jednog lijepog dana trebala protezati šetnica - između Duilova i Stobreča 

Božidar Vukičević/Cropix

Manđerova ulica

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/split-je-grad-nedovrsenih-projekata-i-praznih-obecanja-jos-vuce-probleme-iz-pokojne-jugoslavije-pogledajte-sto-nam-sve-politicari-najavljuju-desetljecima-a-u-stvarnosti-se-nista-ne-dogada-1206531 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cc2e07409500b3494bf174f7d21ee647b1494dbb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Split+je+grad+nedovr%C5%A1enih+projekata+i+praznih+obe%C4%87anja%2C+jo%C5%A1+%E2%80%98vu%C4%8De%E2%80%98+probleme+iz+pokojne+Jugoslavije.+Pogledajte+%C5%A1to+nam+sve+politi%C4%8Dari+najavljuju+desetlje%C4%87ima%2C+a+u+stvarnosti+se+ni%C5%A1ta+ne+doga%C4%91a...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplit-je-grad-nedovrsenih-projekata-i-praznih-obecanja-jos-vuce-probleme-iz-pokojne-jugoslavije-pogledajte-sto-nam-sve-politicari-najavljuju-desetljecima-a-u-stvarnosti-se-nista-ne-dogada-1206531 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplit-je-grad-nedovrsenih-projekata-i-praznih-obecanja-jos-vuce-probleme-iz-pokojne-jugoslavije-pogledajte-sto-nam-sve-politicari-najavljuju-desetljecima-a-u-stvarnosti-se-nista-ne-dogada-1206531 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SKADAR NA BOJANI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitSKADAR NA BOJANI

Split je grad nedovršenih projekata i praznih obećanja, još ‘vuče‘ probleme iz pokojne Jugoslavije. Pogledajte što nam sve političari najavljuju desetljećima, a u stvarnosti se ništa ne događa...

7. srpnja 2022. - 17:08

Zagazili smo u četvrto desetljeće višestranačja, Hrvatska je dio Europske unije, a Split još "vuče" probleme iz pokojne Jugoslavije. Nevjerojatno je koliko se grad u kojem se s "Ultrom" dogodio turizam i koji svojom magijom snažno privlači ljude iz cijeloga svijeta sporo razvija. I koliko nam vremena treba za rješavanje najjednostavnijih komunalnih problema, poput micanja "čardaka" iz Hrvojeve ulice, što je za naše standarde bilo ravno čudu, jer smo se zapleli u klupko birokracije i korupcije koje ne bi raspetljao ni David Copperfield.  

1. Dom omladine koja je ostarjela

Kažu nam: sad će se dovršiti, evo, samo što nije, imat ćemo i novac iz EU-a za te svrhe... A to "samo što nije" slušamo gotovo četrdeset godina! Jest da se u Domu mladeži, kako ga danas zovu, iako mu je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 11:47