StoryEditorOCM
Split"svijet u čaši"

Split je postao epicentar za ljubitelje vina: najugledniji svjetski stručnjaci kušat će i odabrati najbolje rosé vino

Piše Sara Šarić/sponzorirani sadržaj
20. ožujka 2024. - 20:41

Najprestižnije svjetsko natjecanje Concours Mondial de Bruxelles danas je u Splitu okupilo 57 internacionalnih vinskih sudaca, pristiglih sa svih strana svijeta, koji će do petka 22. ožujka, u splitskom hotelu „Amphora”, ocijeniti 1205 rosé vina, među kojima su i 33 uzorka iz Hrvatske.

Na ceremoniji otvaranja svim ljubiteljima vina dobrodošlicu je poželio Thomas Costenoble, direktor natjecanja, nakon čega su sve kušače, novinare i sommeliere pozdravili i Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivede, Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, te Monika Prović, cijenjena vinarka i menadžerica Udruženja Vino Dalmacije, koje je ujedno i organizator ovog događanja. Za ovo jedinstveno domaćinstvo i sve sudionike ocjenjivanja pripremili su sjajan program kako bi upoznali potencijal i doživjeli ljepote Dalmacije.

Velika je stvar biti domaćin jednog od najznačajnijih svjetskih ocjenjivanja vina, a s obzirom na medijsku popraćenost, to donosi i brojne benefite za Dalmaciju kao vinsku, ali i turističku destinaciju. 

– Ovakav način promidžbe omogućuje Hrvatskoj kao destinaciji da nekoliko dana bude globalno vidljiva, a svima onima koji žele posjetiti Hrvatsku u turističkom smislu pokazuje hrvatsko bogatstvo – prvo ono prirodno, a onda i gastronomsko i enološko – rekla je Zokić.

– Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano podupire rad svih četiriju regionalnih organizacije vinara. Smatramo da je to najbolji način funkcioniranja jer su proizvođači udruženi i zajedno nastupaju na tržištu. Ovakav način promidžbe počeo je već prošle godine u Istri i tu je bio prvi Concours Mondial de Bruxelles u Hrvatskoj. Zaista smo ponosni što je ove godine nastavljen i s Dalmacijom, koja je izabrala baš promidžbu roséa jer je najveći proizvođač ružičastih vina u Hrvatskoj – poručila je ravnateljica.

– Natjecanje ima dosta velik utjecaj na medije. Hrvatska će se i dalje spominjati, što je jedan od glavnih ciljeva, a također nam dovode i kušače iz cijelog svijeta, od kojih su značajan dio novinari. To je naš glavni i dodatni model pomoću kojeg želimo promovirati hrvatska vina, u ovom slučaju naglašavajući dalmatinska, s obzirom na to da je Dalmacija domaćin – objasnio je Leo Gracin, predsjednik Udruženja Vino Dalmacije.

Razni kušači iz cijelog svijeta već su primijetili da dalmatinska rosé vina imaju određeni karakter i određenu specifičnost, što je u vinskom svijetu značajno, kaže nam Gracin, a Dalmacija itekako ima temelje da se nastavi razvijati u tom pravcu i bude zemlja bijelih, rozih i crnih vina.

– Ove godine zabilježen je rekordan broja prijavljenih uzoraka rosé vina, koji su stigli iz čak 27 zemalja. Ponosni smo što smo ove godine u Dalmaciji kako bismo okusili "svijet u čaši". Bit će zanimljivo otkriti različite stilove i sorte vina. Hrvatsko rosé vino nije toliko poznato u svijetu, ali je poprilično impresivno. Odlučili smo doći u Hrvatsku zato što imate sve radne aspekte: dinamičnu proizvodnju, stručnost, ali i kvalitetu, a uz to i prekrasan krajolik i impresivnu obalu, opcije za razne aktivnosti za kušače te priču koju vrijedi ispričati cijelom svijetu – zaključio je Quentin Havaux, vlasnik natjecanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 09:14