stdClass Object ( [id] => 287769 [title] => Splite, vratimo Palmini njezin vrtić [alias] => splite-vratimo-palmini-njezin-vrtic [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije tri tjedna na ovim ste stranicama imali priliku pročitati priču o Palmini Piplović, splitskoj curi koju su nacisti 10. listopada 1944. objesili na stup električne rasvjete na predjelu Ljubinac, na putu između Bilankuše i Majdana.

Tek nakon dva dana skinuli su njezino truplo i pokopali je u plitki, neoznačeni grob kraj puta. Vješanju je prethodilo trodnevno ispitivanje, što je, naravno, tek eufemizam za zvjersko mučenje. Dok je visjela na stupu, moglo se vidjeti kako su joj iščupani nokti.
Što su joj nacisti još radili, zaklonila je prvo odjeća, a potom zemljana deka. Obješena je zajedno s Nikolom Zavoreom i njemačkim soldatom, stanovitim Fritzom, koji je služio kao brijač.

Imala je samo 22 godine

Njihova krivnja sastojala se u tome što su njemačke vojnike nagovarali da dezertiraju. Tri duga dana i noći mučitelji su pokušavali saznati imena ilegalaca koji su s njima bili u vezi. Ta mreža nikada, međutim, nije razbijena. Palmina, Nikola i Fritz izabrali su patnju i smrt da bi njihovi drugovi preživjeli.

Palmina je imala 22 godine. Poslije rata njezina je žrtva komemorirana spomen-pločom na rodnoj kući u Varošu, možda i jedinim antifašističkim znamenom u čitavome gradu koji je devedesetih preživio noćne orgije bombaša.
Bit će da su se ovi plašili ući u malešni, ali zaključani dvor. Ondašnji sistem Palminu je počastio još jednom simboličnom gestom, iza koje je, međutim, stajao rijetko ciničan predumišljaj.

Po njoj je, naime, nazvan dječji vrtić na Marjanu. Sve bi bilo dobro da je to ljupko zdanje podignuto na općinskome zemljištu. No, ono je izgrađeno na parceli koju su tada visokopozicionirani drugovi doslovce užicali od velikodušne obitelji Piplović.

Novinsko podsjećanje na tragičnu sudbinu splitske heroine i njezine dvije smrti - prvi put, kada su je ubili Nijemci, i drugi put, kada su joj sugrađani oduzeli pravo da vrtić i dalje nosi njezino ime - proizvelo je brojne odjeke u javnosti.

Parcela kakve nema u gradu

Reagiranja su toliko emocionalna i snažna da je redakcija Slobodne Dalmacije odlučila povesti akciju i ispraviti dvadesetak godina dugu nepravdu prema djevojci koja je život dala za svoj Split. Mi, naravno, nemamo ni ovlasti ni moći išta mijenjati, ali možemo glasno apelirati na gradske oce da se sjete velike kćeri ovoga grada i da svi zajedno Palmini Piplović konačno vratimo njezin vrtić.

- Prvih dana nakon šta je članak izaša, priča Palminin nećak Radovan Piplović zvani Piple, nisan moga živit od pustih poziva. Zvala je rodbina, prijatelji, znanci, mlado, staro, čak i svit koji godinama nisan ni vidija ni čuja...
Koje su se suze tu isplakale... I svi su mi rekli isto: Nemoj pustit, Piple, triba učinit sve da se Palmini vrati vrtić. Lako je to reć, ali šta ja uopće mogu? Samo govorit onome ko me oće slušat. I zato van ne mogu opisat koliko mi je drago da sad i ‘Slobodna’ govori skupa s menon, da pokreće ovu akciju.
Šjor Piple i potpisnikova malenkost uputili su se u đir priko Varoša prema Prvoj vidilici i stali pred žičanu ogradu obdaništa u kojemu su odgojene tisuće Splićana.

- Lipa je to parcela, dvi iljade i dvista kvadrata. Zapravo, ne virujen da ima lipše u cilome gradu. Ko more platit ovi pogled. Stari Splićani su je zvali Piplovića štale. Moj dida Mile bija je mesar i tu je drža janjce i brave. Sadili smo i nešto verdure, ali za sebe, ne za prodavat.

- Što je, međutim, obitelj Piplović ponukalo da tako lijep komad zemlje daruje za opće dobro?

- A čujte, cila moja familja bila je partizanska. Dida Mile ima je pet sinova i tri ćeri. Svi su sinovi bili u borbi, sve su ćere bile ilegalke. Barba Špira izili su vukovi na Zelengori, barba Karla, nogometaša RNK Split i borca Prvog splitskog partizanskog odreda, Taljanci su toliko isprobivali u zatvoru da se nikad nije rikupera, umra je u duševnoj bolnici. Tetu Palminu su mučili pa obisili. Kad toliko izgubite, šta je bokun zemlje?

Moj dida je već bija mrtav kad su jednoga dana došli iz općine, komiteta, pitaj boga odakle, i počeli kukat kako je velika potriba za vrtićen, kako nigdi nema zemlje, a vi, eto, imate smišnu particelu ka stvorenu za gradit. Moj otac Vice i njegova braća Tonči i Ivan nisu se ni sekunde mislili. ‘Kad je potriba, dat ćemo.’ I dali su. Ma jebe se mene i cilu moju familju za zemlju, nas samo zanima da se vrtiću vrati Palminino ime.
Već dvadesetak godina šjor Piple i njegova obitelj dostojanstveno trpe poniženje.

Kad vide sliku, svi pitaju za Palminu

- Grubo je, znate, kad van poruče da je došlo vrime u kojemu njezina žrtva više ne vridi ništa, kad van vrate njezinu sliku koja je do jučer visila u vrtiću, a sad više ne smi bit tamo. Nije mi išlo u glavu i nikad mi neće ić kako je to cura koja je poginila za slobodu svoga grada priko noći mogla postat nepoželjna.
Palminin portret, zrnata fotografija nasmiješene djevojke u nježnim godinama, nakon deložacije iz obdaništa udomljena je u konobi ‘Matejuška’, čiji je šjor Piple vlasnik. Stoji na zidu načičkanom memorabilijama iz obiteljske povijesti i historije grada.

Ispod Palmine, slika je Miljenka Smoje, a desno od nje fotografija jednoga, ne biste vjerovali, Nijemca.
- To je moj prijatelj Gerd iz Solingena, di ima tvornicu bešavnih cijevi. Žena mu je porijeklom Šoltanka i infišani su u Dalmaciju toliko da tri puta godišnje dođu ovdi na deset dana.
On zna sve o Palmini i uvik se iznova potrese kad vidi njezinu sliku.

Ma puno gostiju sa svih strana zna me pitat ko je ova cura i onda in ja ispričan priču. I uvik, ali baš uvik, ostanu inkantani, impresionirani, odma i mene počnu gledat drukčijin očima, ka da san ja heroj a ne moja teta.
Ljudi iz ciloga svita budu ganuti, dođe in plakat, a mi, Splićani, ništa, zaboravili smo na Palminu i njezinu žrtvu.
Osim slike, jedino što čuva uspomenu na hrabru curu koja je sanjala da jednoga dana postane medicinska sestra, uvojci su pletenice s fjokima.

Jedna je pletenica otišla s tetom Rinom

- Bile su zapravo dvi pletenice koje je ostrigla teta Rina, žena najstarijega brata Tonča. Prvo ih je tribala dobro oprat jer su bile pune skorene krvi od batinanja. Te pletenice dugo smo čuvali ka najveću svetinju. A kad je teta Rina umrla, poštovali smo njezinu želju da je pokopamo s jednon pletenicon. Ova druga i dalje se čuva, to je sve šta je ostalo od naše Palmine.
A bila je mezimica u cilu racu. Moja baba Marija, rođena Baldasari, od tuge je za njon umrla, priča Palminin nećak.

Za razliku od Palminine bake, mi bismo trebali umrijeti od srama što smo tolike godine hladno prelazili preko činjenice da je djevojka kojoj imamo zahvaliti slobodu izbrisana iz kolektivnog pamćenja, da se njome više ne ponosimo, nego o njoj šutimo, kao da se stidimo njezina herojskog djela.
Uskoro će godišnjica oslobođenja Splita.

I toga smo se slavnog događaja u međuvremenu počeli većinski sramiti. A kud ćeš ljepše prigode da toga dana ovaj grad konačno prizna veličinu male cure iz Varoša, koja Splitu nije mogla dati više od onog što je dala.
Mi, s druge strane, ne trebamo njoj ništa davati.
Dovoljno je samo da joj vratimo ono što joj pripada, da marjansko obdanište iznova ponosno nosi njezino časno ime.

Ivica Ivanišević
Snimio Vojko BAŠIĆ/CROPIX

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Koja parcela! Dvi tisuće i 200 kvadrata, i sve je to obitelj naše junakinje poklonila za gradnju vrtića. Taj su komad Marjana zvali Piplovića štale.... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Inicijativa Slobodne Dalmacije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-09-28 10:50:08 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-09-28 18:59:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-09-28 19:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 30047 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2015\/09\/28\/Novosti\/piplovicpalmina00.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/28\/Novosti\/Palmina\/piplovic_palmina8-220915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/28\/Novosti\/Palmina\/piplovic_palmina7-220915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/28\/Novosti\/Palmina\/piplovic_palmina5-220915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/28\/Novosti\/Palmina\/piplovic_palmina3-220915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/28\/Novosti\/Palmina\/piplovic_palmina2-220915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/28\/Novosti\/Palmina\/piplovic_palmina1-220915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/28\/Novosti\/Palmina\/piplovic_palmina10-220915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/28\/Novosti\/Palmina\/piplovic_palmina9-220915.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"680x453"},{"size0":"419x629"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x602"},{"size0":"800x564"},{"size0":"800x525"},{"size0":"482x629"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8105113 Threads: 3 Questions: 1676637016 Slow queries: 4993035 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112381388 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 42 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/splite-vratimo-palmini-njezin-vrtic-287769 [printLink] => /split/splite-vratimo-palmini-njezin-vrtic-287769?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 229579 [name] => palminapiplović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => palminapiplovic [link] => /tag/palminapiplovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Koja parcela! Dvi tisuće i 200 kvadrata, i sve je to obitelj naše junakinje poklonila za gradnju vrtića. Taj su komad Marjana zvali Piplovića štale.... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Inicijativa Slobodne Dalmacije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splite, vratimo Palmini njezin vrtić [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-03-15-50-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/09/28/Novosti/piplovicpalmina00.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/09/28/Novosti/piplovicpalmina00.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/28/Novosti/Palmina/piplovic_palmina8-220915.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/28/Novosti/Palmina/piplovic_palmina7-220915.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/28/Novosti/Palmina/piplovic_palmina5-220915.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/28/Novosti/Palmina/piplovic_palmina3-220915.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/28/Novosti/Palmina/piplovic_palmina2-220915.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/28/Novosti/Palmina/piplovic_palmina1-220915.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/28/Novosti/Palmina/piplovic_palmina10-220915.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/28/Novosti/Palmina/piplovic_palmina9-220915.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prije tri tjedna na ovim ste stranicama imali priliku pročitati priču o Palmini Piplović, splitskoj curi koju su nacisti 10. listopada 1944. objesili na stup električne rasvjete na predjelu Ljubinac, na putu između Bilankuše i Majdana.

Tek nakon dva dana skinuli su njezino truplo i pokopali je u plitki, neoznačeni grob kraj puta. Vješanju je prethodilo trodnevno ispitivanje, što je, naravno, tek eufemizam za zvjersko mučenje. Dok je visjela na stupu, moglo se vidjeti kako su joj iščupani nokti.
Što su joj nacisti još radili, zaklonila je prvo odjeća, a potom zemljana deka. Obješena je zajedno s Nikolom Zavoreom i njemačkim soldatom, stanovitim Fritzom, koji je služio kao brijač.

Imala je samo 22 godine

Njihova krivnja sastojala se u tome što su njemačke vojnike nagovarali da dezertiraju. Tri duga dana i noći mučitelji su pokušavali saznati imena ilegalaca koji su s njima bili u vezi. Ta mreža nikada, međutim, nije razbijena. Palmina, Nikola i Fritz izabrali su patnju i smrt da bi njihovi drugovi preživjeli.

Palmina je imala 22 godine. Poslije rata njezina je žrtva komemorirana spomen-pločom na rodnoj kući u Varošu, možda i jedinim antifašističkim znamenom u čitavome gradu koji je devedesetih preživio noćne orgije bombaša.
Bit će da su se ovi plašili ući u malešni, ali zaključani dvor. Ondašnji sistem Palminu je počastio još jednom simboličnom gestom, iza koje je, međutim, stajao rijetko ciničan predumišljaj.

Po njoj je, naime, nazvan dječji vrtić na Marjanu. Sve bi bilo dobro da je to ljupko zdanje podignuto na općinskome zemljištu. No, ono je izgrađeno na parceli koju su tada visokopozicionirani drugovi doslovce užicali od velikodušne obitelji Piplović.

Novinsko podsjećanje na tragičnu sudbinu splitske heroine i njezine dvije smrti - prvi put, kada su je ubili Nijemci, i drugi put, kada su joj sugrađani oduzeli pravo da vrtić i dalje nosi njezino ime - proizvelo je brojne odjeke u javnosti.

Parcela kakve nema u gradu

Reagiranja su toliko emocionalna i snažna da je redakcija Slobodne Dalmacije odlučila povesti akciju i ispraviti dvadesetak godina dugu nepravdu prema djevojci koja je život dala za svoj Split. Mi, naravno, nemamo ni ovlasti ni moći išta mijenjati, ali možemo glasno apelirati na gradske oce da se sjete velike kćeri ovoga grada i da svi zajedno Palmini Piplović konačno vratimo njezin vrtić.

- Prvih dana nakon šta je članak izaša, priča Palminin nećak Radovan Piplović zvani Piple, nisan moga živit od pustih poziva. Zvala je rodbina, prijatelji, znanci, mlado, staro, čak i svit koji godinama nisan ni vidija ni čuja...
Koje su se suze tu isplakale... I svi su mi rekli isto: Nemoj pustit, Piple, triba učinit sve da se Palmini vrati vrtić. Lako je to reć, ali šta ja uopće mogu? Samo govorit onome ko me oće slušat. I zato van ne mogu opisat koliko mi je drago da sad i ‘Slobodna’ govori skupa s menon, da pokreće ovu akciju.
Šjor Piple i potpisnikova malenkost uputili su se u đir priko Varoša prema Prvoj vidilici i stali pred žičanu ogradu obdaništa u kojemu su odgojene tisuće Splićana.

- Lipa je to parcela, dvi iljade i dvista kvadrata. Zapravo, ne virujen da ima lipše u cilome gradu. Ko more platit ovi pogled. Stari Splićani su je zvali Piplovića štale. Moj dida Mile bija je mesar i tu je drža janjce i brave. Sadili smo i nešto verdure, ali za sebe, ne za prodavat.

- Što je, međutim, obitelj Piplović ponukalo da tako lijep komad zemlje daruje za opće dobro?

- A čujte, cila moja familja bila je partizanska. Dida Mile ima je pet sinova i tri ćeri. Svi su sinovi bili u borbi, sve su ćere bile ilegalke. Barba Špira izili su vukovi na Zelengori, barba Karla, nogometaša RNK Split i borca Prvog splitskog partizanskog odreda, Taljanci su toliko isprobivali u zatvoru da se nikad nije rikupera, umra je u duševnoj bolnici. Tetu Palminu su mučili pa obisili. Kad toliko izgubite, šta je bokun zemlje?

Moj dida je već bija mrtav kad su jednoga dana došli iz općine, komiteta, pitaj boga odakle, i počeli kukat kako je velika potriba za vrtićen, kako nigdi nema zemlje, a vi, eto, imate smišnu particelu ka stvorenu za gradit. Moj otac Vice i njegova braća Tonči i Ivan nisu se ni sekunde mislili. ‘Kad je potriba, dat ćemo.’ I dali su. Ma jebe se mene i cilu moju familju za zemlju, nas samo zanima da se vrtiću vrati Palminino ime.
Već dvadesetak godina šjor Piple i njegova obitelj dostojanstveno trpe poniženje.

Kad vide sliku, svi pitaju za Palminu

- Grubo je, znate, kad van poruče da je došlo vrime u kojemu njezina žrtva više ne vridi ništa, kad van vrate njezinu sliku koja je do jučer visila u vrtiću, a sad više ne smi bit tamo. Nije mi išlo u glavu i nikad mi neće ić kako je to cura koja je poginila za slobodu svoga grada priko noći mogla postat nepoželjna.
Palminin portret, zrnata fotografija nasmiješene djevojke u nježnim godinama, nakon deložacije iz obdaništa udomljena je u konobi ‘Matejuška’, čiji je šjor Piple vlasnik. Stoji na zidu načičkanom memorabilijama iz obiteljske povijesti i historije grada.

Ispod Palmine, slika je Miljenka Smoje, a desno od nje fotografija jednoga, ne biste vjerovali, Nijemca.
- To je moj prijatelj Gerd iz Solingena, di ima tvornicu bešavnih cijevi. Žena mu je porijeklom Šoltanka i infišani su u Dalmaciju toliko da tri puta godišnje dođu ovdi na deset dana.
On zna sve o Palmini i uvik se iznova potrese kad vidi njezinu sliku.

Ma puno gostiju sa svih strana zna me pitat ko je ova cura i onda in ja ispričan priču. I uvik, ali baš uvik, ostanu inkantani, impresionirani, odma i mene počnu gledat drukčijin očima, ka da san ja heroj a ne moja teta.
Ljudi iz ciloga svita budu ganuti, dođe in plakat, a mi, Splićani, ništa, zaboravili smo na Palminu i njezinu žrtvu.
Osim slike, jedino što čuva uspomenu na hrabru curu koja je sanjala da jednoga dana postane medicinska sestra, uvojci su pletenice s fjokima.

Jedna je pletenica otišla s tetom Rinom

- Bile su zapravo dvi pletenice koje je ostrigla teta Rina, žena najstarijega brata Tonča. Prvo ih je tribala dobro oprat jer su bile pune skorene krvi od batinanja. Te pletenice dugo smo čuvali ka najveću svetinju. A kad je teta Rina umrla, poštovali smo njezinu želju da je pokopamo s jednon pletenicon. Ova druga i dalje se čuva, to je sve šta je ostalo od naše Palmine.
A bila je mezimica u cilu racu. Moja baba Marija, rođena Baldasari, od tuge je za njon umrla, priča Palminin nećak.

Za razliku od Palminine bake, mi bismo trebali umrijeti od srama što smo tolike godine hladno prelazili preko činjenice da je djevojka kojoj imamo zahvaliti slobodu izbrisana iz kolektivnog pamćenja, da se njome više ne ponosimo, nego o njoj šutimo, kao da se stidimo njezina herojskog djela.
Uskoro će godišnjica oslobođenja Splita.

I toga smo se slavnog događaja u međuvremenu počeli većinski sramiti. A kud ćeš ljepše prigode da toga dana ovaj grad konačno prizna veličinu male cure iz Varoša, koja Splitu nije mogla dati više od onog što je dala.
Mi, s druge strane, ne trebamo njoj ništa davati.
Dovoljno je samo da joj vratimo ono što joj pripada, da marjansko obdanište iznova ponosno nosi njezino časno ime.

Ivica Ivanišević
Snimio Vojko BAŠIĆ/CROPIX

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>









[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/splite-vratimo-palmini-njezin-vrtic-287769 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=13d8be02fb5a3c556c43e65e7ab0f60b133352c5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splite%2C+vratimo+Palmini+njezin+vrti%C4%87&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplite-vratimo-palmini-njezin-vrtic-287769 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplite-vratimo-palmini-njezin-vrtic-287769 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Koja parcela! Dvi tisuće i 200 kvadrata, i sve je to obitelj naše junakinje poklonila za gradnju vrtića. Taj su komad Marjana zvali Piplovića štale.... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Inicijativa Slobodne Dalmacije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SplitInicijativa Slobodne Dalmacije

Splite, vratimo Palmini njezin vrtić

Piše PSD.
28. rujna 2015. - 21:17

Prije tri tjedna na ovim ste stranicama imali priliku pročitati priču o Palmini Piplović, splitskoj curi koju su nacisti 10. listopada 1944. objesili na stup električne rasvjete na predjelu Ljubinac, na putu između Bilankuše i Majdana.

Tek nakon dva dana skinuli su njezino truplo i pokopali je u plitki, neoznačeni grob kraj puta. Vješanju je prethodilo trodnevno ispitivanje, što je, naravno, tek eufemizam za zvjersko mučenje. Dok je visjela na stupu, moglo se vidjeti kako su joj iščupani nokti.
Što su joj nacisti još radili, zaklonila je prvo odjeća, a potom zemljana deka. Obješena je zajedno s Nikolom Zavoreom i njemačkim soldatom, stanovitim Fritzom, koji je služio kao brijač.

Imala je samo 22 godine

Njihova krivnja sastojala se u tome što su njemačke vojnike nagovarali...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 05:15