stdClass Object ( [id] => 1336371 [title] => Splitska liječnica anketirala maturante iz svih škola županije, statistika je strašna: ‘Čak 82 posto učenika pije...‘ [alias] => splitska-lijecnica-anketirala-maturante-iz-svih-skola-zupanije-statistika-je-strasna-cak-82-posto-ucenika-pije [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Poznato je kako je konzumacija alkohola, droga i duhana među mladima posljednjih nekoliko godina u porastu, kako u brojnim zemljama tako, prema posljednjim istraživanjima, i kod nas. Upotreba ovih tvari u razdoblju intenzivnog rasta i razvoja mladog organizma može imati negativan utjecaj na razvoj mozga, kao i dovesti do poremećaja pubertetskog razvoja.

Također se zna da djeca koja su bila bolnički liječena zbog alkoholiziranosti imaju veći rizik za razvoj ovisnosti o alkoholu i drugim sredstvima ovisnosti u budućnosti. Stoga je nužno provesti dobru edukaciju mladih o negativnim posljedicama koje uživanje navedenih tvari može ostaviti na njihovo zdravlje, kao i organizirati i provesti kvalitetnije preventivne programe.

---

---

To su teze iz kojih se rodila tema za doktorsku disertaciju koju je nedavno obranila dr. sc. Ivona Vrkić Boban, dr. med., specijalistica pedijatrije na Klinici za dječje bolesti splitskog KBC-a.

Da bi utvrdila kakvo je stanje među mladima u našem okruženju ona je provela opsežno istraživanje o ovim navikama među mladima na području naše županije. Njena je studija zapravo nastavak istraživanja koja je obavio njezin mentor prof. dr. sc. Marijan Saraga u razdoblju od 1997. do 2007. godine među djecom hospitaliziranom u Klinici za dječje bolesti KBC-a Split zbog akutnih alkoholnih intoksikacija, u kojem je utvrđena najveća prevalencija konzumacije alkohola među srednjoškolcima, i to među učenicima trećih i četvrtih razreda.

---

image

Dr. sc. Ivona Vrkić Boban, dr. med., specijalistica pedijatrije na Klinici za dječje bolesti splitskog KBC-a

Joško Šupić/Cropix
---

Opsežan anketni list

- Sada smo htjeli provjeriti kako se kreće trend od 2008. godine nadalje, kaže dr. Vrkić Boban, pa smo analizirali trend hospitalizacija djece zbog akutnih intoksikacija, s posebnim osvrtom na alkoholne intoksikacije od 2008. do 2015., te od 2016. do 2021. godine kako bi utvrdili je li u navedenim razdobljima došlo do kakvih promjena. Kako bi imali bolji uvid u navike konzumacije alkohola, droga i duhana među mladima, također sam provela anketno istraživanje među učenicima završnih razreda svih srednjih škola na području Splitsko-dalmatinske županije u kojem su sudjelovali učenici iz svih 49 škola, njih 1030, odnosno 24 posto od ukupnog broja maturanata koji su pohađali srednje škole u ispitivanom razdoblju.

Kroz opsežan anketni list koji je sadržavao 74 pitanja, osim navika i čimbenika rizika za konzumaciju navedenih tvari, istražila sam njihov životni stil, dostupnost alkohola mladima i posljedice njegove konzumacije, zatim i postoje li razlike među učenicima koji pohađaju strukovne škole i gimnazije te privatne škole, kao i među učenicima koji pohađaju škole u Splitu s okolicom, od Trogira do Makarske, dalmatinskome zaleđu i na otocima. Tako smo zaokružili istraživanje koje kontinuirano traje 25 godina, i vjerojatno će se nastaviti.

Jesu li djeca i škole rado surađivale i što su pokazali rezultati ankete?

- Moram reći da su djeca izvrsno surađivala što svakako treba zahvaliti i dobroj motivaciji u kojoj su im pomogli ravnatelji, psiholozi i pedagozi u školama. Očito su dobro shvatili ozbiljnost teme. Rezultati anketnog istraživanja među maturantima su utvrdili kako više od trećine srednjoškolaca u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih 37 posto puši, među njima čak 64 posto puši svakodnevno, pri čemu nema značajne razlike između mladića i djevojaka. Najčešće puše mladi iz dalmatinskog zaleđa, a značajno češće učenici strukovnih škola od učenika gimnazija i privatnih škola.

Veliki broj srednjoškolaca priznao je da je imao doticaj s drogom!?

- Tako je. Više od četvrtine njih barem je jednom probalo drogu. Najčešće je bila riječ o marihuani koja se najčešće uživa u društvu s prijateljima. Mladići češće konzumiraju droge nego djevojke, a najveća prevalencija je među mladima u Splitu i okolici. Mladi u strukovnim školama i gimnazijama i privatnim školama konzumiraju droge bez značajne razlike. Srednja dob u kojoj mladi prvi put konzumiraju drogu je 16, a najniža je bila čak 6 godina!

---

image

Velik broj ispitanika, oko 70 posto se barem jednom opilo, češće učenici u strukovnim školama

Luka Gerlanc/Cropix
---

Što se tiče alkohola alarmantan je podatak da je 92 posto srednjoškolaca barem jednom probalo alkoholna pića, i to više od trećine učenika prije svoje četrnaeste godine. Alkohol se prvi put obično proba iz znatiželje, u vlastitome domu, pa je takvo iskustvo imalo 28 posto naših učenika i to je pretežno bilo pivo.

Najniža dob prvog kušanja alkohola je bila čak tri godine! Pretpostavljam da je djeci ponuđen alkohol kao šala, tek radi zabave, što je apsolutno neprihvatljivo i neodgovorno. Takvi podaci su zabrinjavajući jer ukazuju na potrebu za informiranjem i edukacijom roditelja, te započinjanjem s prevencijom pijenja odnosno kušanja alkohola već u predškolskoj dobi.

Čak 85 posto srednjoškolaca povremeno konzumira alkohol, najčešće s prijateljima u noćnim klubovima i kafe barovima. Obično se piju žestoka pića u kombinaciji s bezalkoholnim, a kao razlog navode "kako bi se bolje osjećali". Nekada je motiv pijenja bio "da se razvesele", pa je i to zanimljiva razlika u odnosu na ranije studije. Pri tome nema razlike među mladićima i djevojkama, odnosno među učenicima strukovnih škola i gimnazijalcima i učenicima privatnih škola. Češće piju učenici koji žive na otocima u odnosu na učenike iz Splita i okolice ili dalmatinskoga zaleđa.

Poražavajuće činjenice

Ovi podaci govore i o tome koliko je mladima alkohol dostupan, iako postoji zabrana prodaje alkohola mlađima od 18!? Je li netko od anketiranih naveo da je imao problema s nabavnom alkohola?

- Učenici najčešće nemaju poteškoća prilikom nabavljanja alkoholnih pića jer ga 85 posto njih samostalno nabavlja. Takvi podaci su poražavajući i zabrinjavajući jer ukazuju kako je unatoč zakonskoj zabrani točenja i prodaje alkoholnih pića osobama mlađima od 18 godina, kao i zabrani konzumacije alkohola na javnim površinama, mladima u stvarnosti lako nabaviti alkoholna pića. Stoga navedeni rezultati upućuju kako je, unatoč postojećim dobrim zakonskim mjerama kojima se prevenira upotreba alkohola među maloljetnim osobama, potrebna bolja organizacija, kao i bolje i strože kontrole i nadzor provođenja tih mjera kojima bi se ograničilo pijenje na javnim površinama i točenje alkoholnih pića maloljetnim osobama u klubovima i kafe barovima, kao i prodaja u trgovinama, te kažnjavanje neprovođenja tih mjera. Samo njih 18 posto imalo je problema prilikom kupnje jer su im trgovci uskratili kupnju, ali oni su i tome doskočili.

Mnogi su, pretpostavljam, imali iskustvo s pijanstvom i drugim negativnim posljedicama opijanja!? Što su konkretno doživjeli, prema vlastitom priznanju?

- Velik broj ispitanika, oko 70 posto se barem jednom opilo, češće učenici u strukovnim školama. Pri tome je veliki udio učenika osjetio neke od negativnih posljedica njegove konzumacije: 1 posto je bilo zadržano na bolničkom liječenju; 7 posto je sudjelovalo u tučnjavi pod utjecajem alkohola; 6 posto je sudjelovalo ili bilo ozlijeđeno u nesreći pod utjecajem alkohola; 5 posto je imao nezaštićen spolni odnos a inače koriste zaštitu; 6 posto je imalo spolni odnos s nepoznatom osobom ili osjetilo neku vrstu spolne agresivnosti pod utjecajem alkohola, a 2 posto je bilo žrtva spolnog zlostavljanja. Takvi podaci su također zabrinjavajući budući da je riječ tek o maloljetnicima s tek navršenih 16 godina.

Koji čimbenici rizika povećavaju ili smanjuju konzumaciju alkohola, droga i duhana?

- Utvrdili smo da veća učestalost izlazaka s prijateljima povećava rizik za konzumaciju svih navedenih tvari, i to duhana za 95 posto, alkohola za 39, a droga za 35, slično kao i depresivnost (duhana za 77, droga za 64, a alkohola za 49 %). Zabrinjava i rastući trend depresivnosti kod mladih, pa je tako čak 63 posto njih izjavilo da je barem jednom bilo depresivno, a četvrtina učenika, 25 posto je imala suicidalne misli!

Učenici koji su samostalno zarađivali su imali veći rizik za konzumaciju alkohola za 217 posto, a droga za 137 posto; dok razvedenost roditelja povećava rizik za konzumaciju droga za 38 posto, a duhana za 34 posto. Druželjubivost povećava rizik za konzumaciju alkohola za 82 posto; muški spol povećava rizik za konzumaciju droga za 56 posto; visina džeparca za konzumaciju alkohola za 45 posto; a svaki viši stupanj obrazovanja majke povećava rizik za konzumaciju droga za 25 posto. Mislim da rizik povećava i pretjerana vezanost i sudjelovanje na društvenim mrežama kroz koje se djeca pokušavaju identificirati sa zvijezdama koje su konzumenti ovih opasnih tvari, dakle povode se za lošim uzorima.

No, kad je riječ o životnom stilu i navikama utvrdili smo da religioznost smanjuje rizik za konzumaciju droga za 61 posto, a duhana za 58 posto; veća učestalost prakticiranja vjere smanjuje rizik za konzumaciju droga za 18 posto, a alkohola za 13 posto. Na rizik utječe i uspjeh u školi, pa tako bolji školski uspjeh smanjuje rizik za konzumaciju duhana za 46 posto, a bavljenje sportom za 18 posto.

Jesu li navike pijenja bile drugačije tijekom epidemije COVID-a?

- Istražujući navike konzumacije alkohola među učenicima za vrijeme lockdowna u tijeku COVID-19 pandemije pokazalo se da je došlo do značajnog smanjenja pijenja alkohola među mladima u tom razdoblju, posebice među djevojkama, gimnazijalcima i učenicima na otocima, te pijenja s prijateljima. Međutim, tada se, u odnosu na ranije razdoblje alkohol nešto češće konzumirao s članovima obitelji ili samostalno, a najčešće iz dosade. Navedeni rezultati su najvjerojatnije posljedica smanjenog druženja s prijateljima i ograničene dostupnosti alkohola za vrijeme lockdowna te je pokazatelj da smanjenjem dostupnosti, ali vjerojatno i boljom organizacijom i ponudom izvannastavnih aktivnosti u kojima bi se mladi mogli kvalitetnije družiti i provoditi svoje vrijeme bi se mogla smanjiti incidencija upuštanja u rizična ponašanja.

---

image

‘Alarmantan je podatak da je 92 posto srednjoškolaca barem jednom probalo alkoholna pića‘

Joško Šupić/Cropix
---

Čimbenici rizika

Mogu li rezultati vašeg istraživanja poslužiti kao podloga za neke konkretne preventivne programe?

- Obzirom da smo u našem istraživanju potvrdili razlike u konzumaciji sredstava ovisnosti među učenicima različitih škola, kao što sam rekla - najčešće puše učenici strukovnih škola, kao i geografske razlike - jer češće puše učenici u dalmatinskom zaleđu, alkohol najčešće konzumiraju učenici na otocima, a drogu učenici u Splitu i okolici, naši rezultati mogu poslužiti kao smjernica na temelju kojih bi se u određenim školama i sredinama mogli izraditi specifični preventivni i edukacijski programi.

Definirani su i neki čimbenici rizika za konzumaciju sredstava ovisnosti kao što je visina džeparca, učestalost izlazaka, depresivnost, razvedenost roditelja, obrazovanje majke, muški spol, kao i protektivni čimbenici - religioznost, bavljenje sportom, školski uspjeh, te bi se modeliranjem navedenih čimbenika npr. poticanje bavljenja sportom, bolja ponuda sportskih aktivnosti, ograničenje ili bolja kontrola tjednog džeparca, prepoznavanje i pomoć djeci koja su depresivna ili prolaze kroz razvod roditelja i slične traume, moglo djelovati u cilju prevencije takvih ponašanja.

Jesu li neke škole već pokazale zanimanje za takve programe, budući da su pokazale dobru suradnju u provođenju ankete?

- Za sada još nisu, ali obzirom na dobru suradnju i zainteresiranost tijekom istraživanja, vjerujem da uvidom u rezultate i zaključke samog istraživanja hoće.

---

Namjerna trovanja

Naša sugovornica provela je i istraživanje među djecom hospitaliziranom zbog akutnih intoksikacija u Klinici za dječje bolesti u razdoblju od 2008. do 2021., s posebnim naglaskom na akutne alkoholne intoksikacije, s ciljem utvrđivanja okolnosti i rizičnih faktora koji vode k intoksikaciji, kao i definiranja trenda.

- U tom razdoblju je 342 djece bilo hospitalizirano zbog akutnog pijanstva. Najčešće se radilo o mladićima u dobi od 14 do 18 godina. Prosječna dob je bila oko 16 godina, a konzumirali su žestoka pića, s tim da je do pijanstva najčešće dolazilo vikendom i blagdanom, izvan kuće.

Prosječna koncentracija alkohola u krvi je bila oko 2 promila, jednako kod mladića i djevojaka, a najveća izmjerena koncentracija bila je 4 promila! Rezultati našeg istraživanja su pokazali trend smanjenja udjela djece hospitalizirane zbog akutnog pijanstva, te se na temelju ovih rezultata očekuje daljnji godišnji pad za oko 21 posto.

Od 2016. do 2021. vodeći razlog intoksikacija su postali lijekovi, i to u najmlađim dobnim skupinama do 5 godina, ali i u skupini djece starosti od 14 do 18 godina. Osobito zabrinjava podatak da je u tom razdoblju kod čak 19 posto djece bila riječ o namjernom trovanju kao pokušaju suicida. Najčešće su to bile djevojčice u dobi od 14 do 18 godina, njih 76 posto.

Ono što se promijenilo u odnosu na razdoblje od 2008. do 2015. i što je osobito zabrinjavajuće jest to da je među djecom hospitaliziranom zbog akutnog pijanstva bilo značajno više onih koja su bila pozitivna i na droge, kao i veći udio djece koja su pod utjecajem alkohola zadobila neku vrstu ozljeda.

Naši rezultati nedvojbeno pokazuju neki novi trend kretanja konzumacije sredstava ovisnosti među djecom i mladima, ali i činjenicu da je u razdoblju od 2016. do 2021. godine zabilježeno značajno manje intervencija psihologa i psihijatara kod djece hospitalizirane zbog akutnog pijanstva u odnosu na prethodno razdoblje, pa je očito da je nužna bolja psihološka implementacija kod djece hospitalizirane zbog akutnog pijanstva.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CRVENI ALARM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => CRVENI ALARM 2 0 11278 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-25 17:53:36 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => Javorka Luetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-05 18:37:05 [modified_by] => 3141 [publish_up] => 2023-11-05 16:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Splitska liječnica anketirala maturante iz svih škola naše županije, statistika je strašna: 'Čak 82% učenika pije...' [metakey] => dr. sc. Ivona Vrkić Boban, istraživanje, alkohol, droga, cigarete, srednjoškolci [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/25\/25988006.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/25\/25326274.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/25\/25935629.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/25\/25935627.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/25\/25935626.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/25\/25935613.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Luka Gerlanc\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U\u010denici naj\u010de\u0161\u0107e nemaju pote\u0161ko\u0107a prilikom nabavljanja alkoholnih pi\u0107a jer ga 85 posto njih samostalno nabavlja<\/p>","

U\u010denici naj\u010de\u0161\u0107e nemaju pote\u0161ko\u0107a prilikom nabavljanja alkoholnih pi\u0107a jer ga 85 posto njih samostalno nabavlja<\/p>","

Dr. sc. Ivona Vrki\u0107 Boban, dr. med., specijalistica pedijatrije na Klinici za dje\u010dje bolesti splitskog KBC-a<\/p>","

\u2018Bolji \u0161kolski uspjeh smanjuje rizik za konzumaciju duhana za 46 posto, a bavljenje sportom za 18 posto\u2018<\/p>","","

\u2018Alarmantan je podatak da je 92 posto srednjo\u0161kolaca barem jednom probalo alkoholna pi\u0107a\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","78:80","44:54","63:46","50:50","49:45"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25988006_1920.jpg":"1920x1080","k_25988006_1280.jpg":"1280x1280","k_25988006_1024.jpg":"1024x1024","k_25988006_640.jpg":"640x640","k_25988006_480.jpg":"480x480","k_25988006_340.jpg":"340x340","k_25988006_220.jpg":"220x220","o_25988006_1280.jpg":"1280x853","o_25988006_1024.jpg":"1024x682","o_25988006_640.jpg":"640x426","o_25988006_480.jpg":"480x320","o_25988006_340.jpg":"340x226","o_25988006_220.jpg":"220x146","h_25988006_1280.jpg":"1280x854","h_25988006_1024.jpg":"1024x683","h_25988006_640.jpg":"640x427","h_25988006_480.jpg":"480x320","h_25988006_340.jpg":"340x227","h_25988006_220.jpg":"220x147","pp_25988006_1280.jpg":"1280x1628","pp_25988006_1024.jpg":"1024x1303","pp_25988006_640.jpg":"640x814","pp_25988006_480.jpg":"480x611","pp_25988006_340.jpg":"340x432","pp_25988006_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_25326274_1920.jpg":"1920x1080","k_25326274_1280.jpg":"1280x1280","k_25326274_1024.jpg":"1024x1024","k_25326274_640.jpg":"640x640","k_25326274_480.jpg":"480x480","k_25326274_340.jpg":"340x340","k_25326274_220.jpg":"220x220","o_25326274_1280.jpg":"1280x852","o_25326274_1024.jpg":"1024x681","o_25326274_640.jpg":"640x426","o_25326274_480.jpg":"480x319","o_25326274_340.jpg":"340x226","o_25326274_220.jpg":"220x146","h_25326274_1280.jpg":"1280x854","h_25326274_1024.jpg":"1024x683","h_25326274_640.jpg":"640x427","h_25326274_480.jpg":"480x320","h_25326274_340.jpg":"340x227","h_25326274_220.jpg":"220x147","pp_25326274_1280.jpg":"1280x1628","pp_25326274_1024.jpg":"1024x1303","pp_25326274_640.jpg":"640x814","pp_25326274_480.jpg":"480x611","pp_25326274_340.jpg":"340x432","pp_25326274_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1148","hd_25935629_1920.jpg":"1920x1080","k_25935629_1280.jpg":"1280x1280","k_25935629_1024.jpg":"1024x1024","k_25935629_640.jpg":"640x640","k_25935629_480.jpg":"480x480","k_25935629_340.jpg":"340x340","k_25935629_220.jpg":"220x220","o_25935629_1280.jpg":"1280x765","o_25935629_1024.jpg":"1024x612","o_25935629_640.jpg":"640x382","o_25935629_480.jpg":"480x287","o_25935629_340.jpg":"340x203","o_25935629_220.jpg":"220x131","h_25935629_1280.jpg":"1280x854","h_25935629_1024.jpg":"1024x683","h_25935629_640.jpg":"640x427","h_25935629_480.jpg":"480x320","h_25935629_340.jpg":"340x227","h_25935629_220.jpg":"220x147","pp_25935629_1280.jpg":"1280x1628","pp_25935629_1024.jpg":"1024x1303","pp_25935629_640.jpg":"640x814","pp_25935629_480.jpg":"480x611","pp_25935629_340.jpg":"340x432","pp_25935629_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2674","hd_25935627_1920.jpg":"1920x1080","k_25935627_1280.jpg":"1280x1280","k_25935627_1024.jpg":"1024x1024","k_25935627_640.jpg":"640x640","k_25935627_480.jpg":"480x480","k_25935627_340.jpg":"340x340","k_25935627_220.jpg":"220x220","o_25935627_1280.jpg":"1280x1782","o_25935627_1024.jpg":"1024x1426","o_25935627_640.jpg":"640x891","o_25935627_480.jpg":"480x668","o_25935627_340.jpg":"340x473","o_25935627_220.jpg":"220x306","h_25935627_1280.jpg":"1280x854","h_25935627_1024.jpg":"1024x683","h_25935627_640.jpg":"640x427","h_25935627_480.jpg":"480x320","h_25935627_340.jpg":"340x227","h_25935627_220.jpg":"220x147","pp_25935627_1280.jpg":"1280x1628","pp_25935627_1024.jpg":"1024x1303","pp_25935627_640.jpg":"640x814","pp_25935627_480.jpg":"480x611","pp_25935627_340.jpg":"340x432","pp_25935627_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1691","hd_25935626_1920.jpg":"1920x1080","k_25935626_1280.jpg":"1280x1280","k_25935626_1024.jpg":"1024x1024","k_25935626_640.jpg":"640x640","k_25935626_480.jpg":"480x480","k_25935626_340.jpg":"340x340","k_25935626_220.jpg":"220x220","o_25935626_1280.jpg":"1280x1127","o_25935626_1024.jpg":"1024x901","o_25935626_640.jpg":"640x563","o_25935626_480.jpg":"480x422","o_25935626_340.jpg":"340x299","o_25935626_220.jpg":"220x193","h_25935626_1280.jpg":"1280x854","h_25935626_1024.jpg":"1024x683","h_25935626_640.jpg":"640x427","h_25935626_480.jpg":"480x320","h_25935626_340.jpg":"340x227","h_25935626_220.jpg":"220x147","pp_25935626_1280.jpg":"1280x1628","pp_25935626_1024.jpg":"1024x1303","pp_25935626_640.jpg":"640x814","pp_25935626_480.jpg":"480x611","pp_25935626_340.jpg":"340x432","pp_25935626_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1683","hd_25935613_1920.jpg":"1920x1080","k_25935613_1280.jpg":"1280x1280","k_25935613_1024.jpg":"1024x1024","k_25935613_640.jpg":"640x640","k_25935613_480.jpg":"480x480","k_25935613_340.jpg":"340x340","k_25935613_220.jpg":"220x220","o_25935613_1280.jpg":"1280x1122","o_25935613_1024.jpg":"1024x897","o_25935613_640.jpg":"640x561","o_25935613_480.jpg":"480x420","o_25935613_340.jpg":"340x298","o_25935613_220.jpg":"220x192","h_25935613_1280.jpg":"1280x854","h_25935613_1024.jpg":"1024x683","h_25935613_640.jpg":"640x427","h_25935613_480.jpg":"480x320","h_25935613_340.jpg":"340x227","h_25935613_220.jpg":"220x147","pp_25935613_1280.jpg":"1280x1628","pp_25935613_1024.jpg":"1024x1303","pp_25935613_640.jpg":"640x814","pp_25935613_480.jpg":"480x611","pp_25935613_340.jpg":"340x432","pp_25935613_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38087104 Threads: 3 Questions: 7079294838 Slow queries: 3296391 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607878869 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/splitska-lijecnica-anketirala-maturante-iz-svih-skola-zupanije-statistika-je-strasna-cak-82-posto-ucenika-pije-1336371 [printLink] => /split/splitska-lijecnica-anketirala-maturante-iz-svih-skola-zupanije-statistika-je-strasna-cak-82-posto-ucenika-pije-1336371?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 735530 [name] => dr. sc. Ivona Vrkić Boban [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-03 14:05:06 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-sc-ivona-vrkic-boban [link] => /tag/dr-sc-ivona-vrkic-boban ) [1] => stdClass Object ( [id] => 346294 [name] => istraživanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => istrazivanje [link] => /tag/istrazivanje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 283596 [name] => alkohol [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => alkohol [link] => /tag/alkohol ) [3] => stdClass Object ( [id] => 323135 [name] => droga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => droga [link] => /tag/droga ) [4] => stdClass Object ( [id] => 318030 [name] => cigarete [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cigarete [link] => /tag/cigarete ) [5] => stdClass Object ( [id] => 453959 [name] => srednjoškolci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srednjoskolci [link] => /tag/srednjoskolci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CRVENI ALARM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitska liječnica anketirala maturante iz svih škola županije, statistika je strašna: ‘Čak 82 posto učenika pije...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/25/25988006.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

Učenici najčešće nemaju poteškoća prilikom nabavljanja alkoholnih pića jer ga 85 posto njih samostalno nabavlja

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/25/25988006.jpg [title] =>

Učenici najčešće nemaju poteškoća prilikom nabavljanja alkoholnih pića jer ga 85 posto njih samostalno nabavlja

Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/25/25326274.jpg [title] =>

Učenici najčešće nemaju poteškoća prilikom nabavljanja alkoholnih pića jer ga 85 posto njih samostalno nabavlja

Luka Gerlanc/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/25/25935629.jpg [title] =>

Dr. sc. Ivona Vrkić Boban, dr. med., specijalistica pedijatrije na Klinici za dječje bolesti splitskog KBC-a

Joško Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/25/25935627.jpg [title] =>

‘Bolji školski uspjeh smanjuje rizik za konzumaciju duhana za 46 posto, a bavljenje sportom za 18 posto‘

Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/25/25935626.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/25/25935613.jpg [title] =>

‘Alarmantan je podatak da je 92 posto srednjoškolaca barem jednom probalo alkoholna pića‘

Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Poznato je kako je konzumacija alkohola, droga i duhana među mladima posljednjih nekoliko godina u porastu, kako u brojnim zemljama tako, prema posljednjim istraživanjima, i kod nas. Upotreba ovih tvari u razdoblju intenzivnog rasta i razvoja mladog organizma može imati negativan utjecaj na razvoj mozga, kao i dovesti do poremećaja pubertetskog razvoja.

Također se zna da djeca koja su bila bolnički liječena zbog alkoholiziranosti imaju veći rizik za razvoj ovisnosti o alkoholu i drugim sredstvima ovisnosti u budućnosti. Stoga je nužno provesti dobru edukaciju mladih o negativnim posljedicama koje uživanje navedenih tvari može ostaviti na njihovo zdravlje, kao i organizirati i provesti kvalitetnije preventivne programe.

---

---

To su teze iz kojih se rodila tema za doktorsku disertaciju koju je nedavno obranila dr. sc. Ivona Vrkić Boban, dr. med., specijalistica pedijatrije na Klinici za dječje bolesti splitskog KBC-a.

Da bi utvrdila kakvo je stanje među mladima u našem okruženju ona je provela opsežno istraživanje o ovim navikama među mladima na području naše županije. Njena je studija zapravo nastavak istraživanja koja je obavio njezin mentor prof. dr. sc. Marijan Saraga u razdoblju od 1997. do 2007. godine među djecom hospitaliziranom u Klinici za dječje bolesti KBC-a Split zbog akutnih alkoholnih intoksikacija, u kojem je utvrđena najveća prevalencija konzumacije alkohola među srednjoškolcima, i to među učenicima trećih i četvrtih razreda.

---

image

Dr. sc. Ivona Vrkić Boban, dr. med., specijalistica pedijatrije na Klinici za dječje bolesti splitskog KBC-a

Joško Šupić/Cropix
---

Opsežan anketni list

- Sada smo htjeli provjeriti kako se kreće trend od 2008. godine nadalje, kaže dr. Vrkić Boban, pa smo analizirali trend hospitalizacija djece zbog akutnih intoksikacija, s posebnim osvrtom na alkoholne intoksikacije od 2008. do 2015., te od 2016. do 2021. godine kako bi utvrdili je li u navedenim razdobljima došlo do kakvih promjena. Kako bi imali bolji uvid u navike konzumacije alkohola, droga i duhana među mladima, također sam provela anketno istraživanje među učenicima završnih razreda svih srednjih škola na području Splitsko-dalmatinske županije u kojem su sudjelovali učenici iz svih 49 škola, njih 1030, odnosno 24 posto od ukupnog broja maturanata koji su pohađali srednje škole u ispitivanom razdoblju.

Kroz opsežan anketni list koji je sadržavao 74 pitanja, osim navika i čimbenika rizika za konzumaciju navedenih tvari, istražila sam njihov životni stil, dostupnost alkohola mladima i posljedice njegove konzumacije, zatim i postoje li razlike među učenicima koji pohađaju strukovne škole i gimnazije te privatne škole, kao i među učenicima koji pohađaju škole u Splitu s okolicom, od Trogira do Makarske, dalmatinskome zaleđu i na otocima. Tako smo zaokružili istraživanje koje kontinuirano traje 25 godina, i vjerojatno će se nastaviti.

Jesu li djeca i škole rado surađivale i što su pokazali rezultati ankete?

- Moram reći da su djeca izvrsno surađivala što svakako treba zahvaliti i dobroj motivaciji u kojoj su im pomogli ravnatelji, psiholozi i pedagozi u školama. Očito su dobro shvatili ozbiljnost teme. Rezultati anketnog istraživanja među maturantima su utvrdili kako više od trećine srednjoškolaca u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih 37 posto puši, među njima čak 64 posto puši svakodnevno, pri čemu nema značajne razlike između mladića i djevojaka. Najčešće puše mladi iz dalmatinskog zaleđa, a značajno češće učenici strukovnih škola od učenika gimnazija i privatnih škola.

Veliki broj srednjoškolaca priznao je da je imao doticaj s drogom!?

- Tako je. Više od četvrtine njih barem je jednom probalo drogu. Najčešće je bila riječ o marihuani koja se najčešće uživa u društvu s prijateljima. Mladići češće konzumiraju droge nego djevojke, a najveća prevalencija je među mladima u Splitu i okolici. Mladi u strukovnim školama i gimnazijama i privatnim školama konzumiraju droge bez značajne razlike. Srednja dob u kojoj mladi prvi put konzumiraju drogu je 16, a najniža je bila čak 6 godina!

---

image

Velik broj ispitanika, oko 70 posto se barem jednom opilo, češće učenici u strukovnim školama

Luka Gerlanc/Cropix
---

Što se tiče alkohola alarmantan je podatak da je 92 posto srednjoškolaca barem jednom probalo alkoholna pića, i to više od trećine učenika prije svoje četrnaeste godine. Alkohol se prvi put obično proba iz znatiželje, u vlastitome domu, pa je takvo iskustvo imalo 28 posto naših učenika i to je pretežno bilo pivo.

Najniža dob prvog kušanja alkohola je bila čak tri godine! Pretpostavljam da je djeci ponuđen alkohol kao šala, tek radi zabave, što je apsolutno neprihvatljivo i neodgovorno. Takvi podaci su zabrinjavajući jer ukazuju na potrebu za informiranjem i edukacijom roditelja, te započinjanjem s prevencijom pijenja odnosno kušanja alkohola već u predškolskoj dobi.

Čak 85 posto srednjoškolaca povremeno konzumira alkohol, najčešće s prijateljima u noćnim klubovima i kafe barovima. Obično se piju žestoka pića u kombinaciji s bezalkoholnim, a kao razlog navode "kako bi se bolje osjećali". Nekada je motiv pijenja bio "da se razvesele", pa je i to zanimljiva razlika u odnosu na ranije studije. Pri tome nema razlike među mladićima i djevojkama, odnosno među učenicima strukovnih škola i gimnazijalcima i učenicima privatnih škola. Češće piju učenici koji žive na otocima u odnosu na učenike iz Splita i okolice ili dalmatinskoga zaleđa.

Poražavajuće činjenice

Ovi podaci govore i o tome koliko je mladima alkohol dostupan, iako postoji zabrana prodaje alkohola mlađima od 18!? Je li netko od anketiranih naveo da je imao problema s nabavnom alkohola?

- Učenici najčešće nemaju poteškoća prilikom nabavljanja alkoholnih pića jer ga 85 posto njih samostalno nabavlja. Takvi podaci su poražavajući i zabrinjavajući jer ukazuju kako je unatoč zakonskoj zabrani točenja i prodaje alkoholnih pića osobama mlađima od 18 godina, kao i zabrani konzumacije alkohola na javnim površinama, mladima u stvarnosti lako nabaviti alkoholna pića. Stoga navedeni rezultati upućuju kako je, unatoč postojećim dobrim zakonskim mjerama kojima se prevenira upotreba alkohola među maloljetnim osobama, potrebna bolja organizacija, kao i bolje i strože kontrole i nadzor provođenja tih mjera kojima bi se ograničilo pijenje na javnim površinama i točenje alkoholnih pića maloljetnim osobama u klubovima i kafe barovima, kao i prodaja u trgovinama, te kažnjavanje neprovođenja tih mjera. Samo njih 18 posto imalo je problema prilikom kupnje jer su im trgovci uskratili kupnju, ali oni su i tome doskočili.

Mnogi su, pretpostavljam, imali iskustvo s pijanstvom i drugim negativnim posljedicama opijanja!? Što su konkretno doživjeli, prema vlastitom priznanju?

- Velik broj ispitanika, oko 70 posto se barem jednom opilo, češće učenici u strukovnim školama. Pri tome je veliki udio učenika osjetio neke od negativnih posljedica njegove konzumacije: 1 posto je bilo zadržano na bolničkom liječenju; 7 posto je sudjelovalo u tučnjavi pod utjecajem alkohola; 6 posto je sudjelovalo ili bilo ozlijeđeno u nesreći pod utjecajem alkohola; 5 posto je imao nezaštićen spolni odnos a inače koriste zaštitu; 6 posto je imalo spolni odnos s nepoznatom osobom ili osjetilo neku vrstu spolne agresivnosti pod utjecajem alkohola, a 2 posto je bilo žrtva spolnog zlostavljanja. Takvi podaci su također zabrinjavajući budući da je riječ tek o maloljetnicima s tek navršenih 16 godina.

Koji čimbenici rizika povećavaju ili smanjuju konzumaciju alkohola, droga i duhana?

- Utvrdili smo da veća učestalost izlazaka s prijateljima povećava rizik za konzumaciju svih navedenih tvari, i to duhana za 95 posto, alkohola za 39, a droga za 35, slično kao i depresivnost (duhana za 77, droga za 64, a alkohola za 49 %). Zabrinjava i rastući trend depresivnosti kod mladih, pa je tako čak 63 posto njih izjavilo da je barem jednom bilo depresivno, a četvrtina učenika, 25 posto je imala suicidalne misli!

Učenici koji su samostalno zarađivali su imali veći rizik za konzumaciju alkohola za 217 posto, a droga za 137 posto; dok razvedenost roditelja povećava rizik za konzumaciju droga za 38 posto, a duhana za 34 posto. Druželjubivost povećava rizik za konzumaciju alkohola za 82 posto; muški spol povećava rizik za konzumaciju droga za 56 posto; visina džeparca za konzumaciju alkohola za 45 posto; a svaki viši stupanj obrazovanja majke povećava rizik za konzumaciju droga za 25 posto. Mislim da rizik povećava i pretjerana vezanost i sudjelovanje na društvenim mrežama kroz koje se djeca pokušavaju identificirati sa zvijezdama koje su konzumenti ovih opasnih tvari, dakle povode se za lošim uzorima.

No, kad je riječ o životnom stilu i navikama utvrdili smo da religioznost smanjuje rizik za konzumaciju droga za 61 posto, a duhana za 58 posto; veća učestalost prakticiranja vjere smanjuje rizik za konzumaciju droga za 18 posto, a alkohola za 13 posto. Na rizik utječe i uspjeh u školi, pa tako bolji školski uspjeh smanjuje rizik za konzumaciju duhana za 46 posto, a bavljenje sportom za 18 posto.

Jesu li navike pijenja bile drugačije tijekom epidemije COVID-a?

- Istražujući navike konzumacije alkohola među učenicima za vrijeme lockdowna u tijeku COVID-19 pandemije pokazalo se da je došlo do značajnog smanjenja pijenja alkohola među mladima u tom razdoblju, posebice među djevojkama, gimnazijalcima i učenicima na otocima, te pijenja s prijateljima. Međutim, tada se, u odnosu na ranije razdoblje alkohol nešto češće konzumirao s članovima obitelji ili samostalno, a najčešće iz dosade. Navedeni rezultati su najvjerojatnije posljedica smanjenog druženja s prijateljima i ograničene dostupnosti alkohola za vrijeme lockdowna te je pokazatelj da smanjenjem dostupnosti, ali vjerojatno i boljom organizacijom i ponudom izvannastavnih aktivnosti u kojima bi se mladi mogli kvalitetnije družiti i provoditi svoje vrijeme bi se mogla smanjiti incidencija upuštanja u rizična ponašanja.

---

image

‘Alarmantan je podatak da je 92 posto srednjoškolaca barem jednom probalo alkoholna pića‘

Joško Šupić/Cropix
---

Čimbenici rizika

Mogu li rezultati vašeg istraživanja poslužiti kao podloga za neke konkretne preventivne programe?

- Obzirom da smo u našem istraživanju potvrdili razlike u konzumaciji sredstava ovisnosti među učenicima različitih škola, kao što sam rekla - najčešće puše učenici strukovnih škola, kao i geografske razlike - jer češće puše učenici u dalmatinskom zaleđu, alkohol najčešće konzumiraju učenici na otocima, a drogu učenici u Splitu i okolici, naši rezultati mogu poslužiti kao smjernica na temelju kojih bi se u određenim školama i sredinama mogli izraditi specifični preventivni i edukacijski programi.

Definirani su i neki čimbenici rizika za konzumaciju sredstava ovisnosti kao što je visina džeparca, učestalost izlazaka, depresivnost, razvedenost roditelja, obrazovanje majke, muški spol, kao i protektivni čimbenici - religioznost, bavljenje sportom, školski uspjeh, te bi se modeliranjem navedenih čimbenika npr. poticanje bavljenja sportom, bolja ponuda sportskih aktivnosti, ograničenje ili bolja kontrola tjednog džeparca, prepoznavanje i pomoć djeci koja su depresivna ili prolaze kroz razvod roditelja i slične traume, moglo djelovati u cilju prevencije takvih ponašanja.

Jesu li neke škole već pokazale zanimanje za takve programe, budući da su pokazale dobru suradnju u provođenju ankete?

- Za sada još nisu, ali obzirom na dobru suradnju i zainteresiranost tijekom istraživanja, vjerujem da uvidom u rezultate i zaključke samog istraživanja hoće.

---

Namjerna trovanja

Naša sugovornica provela je i istraživanje među djecom hospitaliziranom zbog akutnih intoksikacija u Klinici za dječje bolesti u razdoblju od 2008. do 2021., s posebnim naglaskom na akutne alkoholne intoksikacije, s ciljem utvrđivanja okolnosti i rizičnih faktora koji vode k intoksikaciji, kao i definiranja trenda.

- U tom razdoblju je 342 djece bilo hospitalizirano zbog akutnog pijanstva. Najčešće se radilo o mladićima u dobi od 14 do 18 godina. Prosječna dob je bila oko 16 godina, a konzumirali su žestoka pića, s tim da je do pijanstva najčešće dolazilo vikendom i blagdanom, izvan kuće.

Prosječna koncentracija alkohola u krvi je bila oko 2 promila, jednako kod mladića i djevojaka, a najveća izmjerena koncentracija bila je 4 promila! Rezultati našeg istraživanja su pokazali trend smanjenja udjela djece hospitalizirane zbog akutnog pijanstva, te se na temelju ovih rezultata očekuje daljnji godišnji pad za oko 21 posto.

Od 2016. do 2021. vodeći razlog intoksikacija su postali lijekovi, i to u najmlađim dobnim skupinama do 5 godina, ali i u skupini djece starosti od 14 do 18 godina. Osobito zabrinjava podatak da je u tom razdoblju kod čak 19 posto djece bila riječ o namjernom trovanju kao pokušaju suicida. Najčešće su to bile djevojčice u dobi od 14 do 18 godina, njih 76 posto.

Ono što se promijenilo u odnosu na razdoblje od 2008. do 2015. i što je osobito zabrinjavajuće jest to da je među djecom hospitaliziranom zbog akutnog pijanstva bilo značajno više onih koja su bila pozitivna i na droge, kao i veći udio djece koja su pod utjecajem alkohola zadobila neku vrstu ozljeda.

Naši rezultati nedvojbeno pokazuju neki novi trend kretanja konzumacije sredstava ovisnosti među djecom i mladima, ali i činjenicu da je u razdoblju od 2016. do 2021. godine zabilježeno značajno manje intervencija psihologa i psihijatara kod djece hospitalizirane zbog akutnog pijanstva u odnosu na prethodno razdoblje, pa je očito da je nužna bolja psihološka implementacija kod djece hospitalizirane zbog akutnog pijanstva.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Luka Gerlanc/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix
Shutterstock

Učenici najčešće nemaju poteškoća prilikom nabavljanja alkoholnih pića jer ga 85 posto njih samostalno nabavlja

Luka Gerlanc/Cropix

Učenici najčešće nemaju poteškoća prilikom nabavljanja alkoholnih pića jer ga 85 posto njih samostalno nabavlja

Joško Šupić/Cropix

Dr. sc. Ivona Vrkić Boban, dr. med., specijalistica pedijatrije na Klinici za dječje bolesti splitskog KBC-a

Joško Šupić/Cropix

‘Bolji školski uspjeh smanjuje rizik za konzumaciju duhana za 46 posto, a bavljenje sportom za 18 posto‘

Joško Šupić/Cropix

‘Alarmantan je podatak da je 92 posto srednjoškolaca barem jednom probalo alkoholna pića‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/splitska-lijecnica-anketirala-maturante-iz-svih-skola-zupanije-statistika-je-strasna-cak-82-posto-ucenika-pije-1336371 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dcef0a530f12ee8dde22de6e7c5ef06da18bb4b6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitska+lije%C4%8Dnica+anketirala+maturante+iz+svih+%C5%A1kola+%C5%BEupanije%2C+statistika+je+stra%C5%A1na%3A+%E2%80%98%C4%8Cak+82+posto+u%C4%8Denika+pije...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitska-lijecnica-anketirala-maturante-iz-svih-skola-zupanije-statistika-je-strasna-cak-82-posto-ucenika-pije-1336371 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitska-lijecnica-anketirala-maturante-iz-svih-skola-zupanije-statistika-je-strasna-cak-82-posto-ucenika-pije-1336371 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CRVENI ALARM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SplitCRVENI ALARM

Splitska liječnica anketirala maturante iz svih škola županije, statistika je strašna: ‘Čak 82 posto učenika pije...‘

Piše Javorka Luetić
5. studenog 2023. - 17:00
Učenici najčešće nemaju poteškoća prilikom nabavljanja alkoholnih pića jer ga 85 posto njih samostalno nabavljaShutterstock

Poznato je kako je konzumacija alkohola, droga i duhana među mladima posljednjih nekoliko godina u porastu, kako u brojnim zemljama tako, prema posljednjim istraživanjima, i kod nas. Upotreba ovih tvari u razdoblju intenzivnog rasta i razvoja mladog organizma može imati negativan utjecaj na razvoj mozga, kao i dovesti do poremećaja pubertetskog razvoja.

Također se zna da djeca koja su bila bolnički liječena zbog alkoholiziranosti imaju veći rizik za razvoj ovisnosti o alkoholu i drugim sredstvima ovisnosti u budućnosti. Stoga je nužno provesti dobru edukaciju mladih o negativnim posljedicama koje uživanje navedenih tvari može ostaviti na njihovo zdravlje, kao i organizirati i provesti kvalitetnije preventivne programe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 09:17