StoryEditorOCM
Splitslučaj baranović

Splitski akademik iznio još jednu sramotu Banovine oko nagrada Grada: Uopće me nisu obavijestili...; Komentirao i Puljka

Piše Ivica Marković
28. ožujka 2024. - 11:52

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća odlučivalo se o nagradama Grada Splita koje je usvojila Komisija za javna priznanja gdje je ukupno nominirano 14 pojedinaca, institucija i udruženja, no dogodilo se i nešto do danas neviđeno - jedan od predloženih pojedinaca nije dobio nagradu!

Radi se o Pjeru Baranoviću, koji je bio predložen za Osobnu nagradu Grada Splita zbog zasluga na području filatelije i kolekcionarstva. Protiv dodjeljivanja nagrade pobunio se gradonačelnik Ivica Puljak, koji kaže da je Baranović bio iznimno neugodan prema gradskim službenicama prilikom mobilizacije Civilne zaštite, ali i u upitima koje je naknadno slao Gradu.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Na tom događaju, koji je bio vezan za Civilnu zaštitu, taj gospodin je bio vrlo neugodan prema našim zaposlenicima. Koristio je neprimjerene izraze, vikao i tako dalje. Ja mislim da to ne bi trebalo podržavati i kao gradonačelnik zbog zaštite digniteta zaposlenika smatram da on ne zaslužuje nagradu Grada Splita - kazao je Puljak.

image
Saša Burić/Cropix

Mnogi vijećnici negodovali su jer su dovedeni pred gotov čin. Kažu da ih se o cijeloj situaciji trebalo obavijestiti ranije jer ovako ne znaju kako bi glasali. Ne žele ga ni osuditi, ali ni nagraditi, bez da išta znaju. Sve je, smatraju, trebalo biti riješeno na sastanku Komisije za javna priznanja, koja ga je i predložila.

Presedan po kojemu će Puljkova vlast zasigurno ući u povijest vladanja gradom Splitom. Nešto ovako se nije nikada dogodilo, barem ne od nastanka RH.

Za komentar ove situacije pitali smo uglednog akademika Davorina Rudolfa koji je 20-ak godina bio član Komisije za javna priznanja.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Mene su smijenii prije godinu-dvije dana da me uopće o tome nisu obavijestili. Jednostavno me više nisu pozvali kao člana u Komisiju. Nikada nije bilo ovakvih slučajeva i kada bi mi članovi Komisije donjeli odluku, nitko je više nije mijenjao, odnosno nije se usudio to uraditi.

To je Komisija koja se sastoji od uglednih ljudi iz javnog života, glasuje tajno i uvijek su odluke poštivane do samog kraja - rekao nam je akademik Davorin Rudolf.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:18