StoryEditorOCM
SplitURBI ET ORBI

Splitski nadbiskup suspendirao poznatog svećenika i profesora na KBF-u: ‘Misu može slaviti samo privatno...‘

Piše Split SD
20. studenog 2023. - 21:00

Nadbiskupski Ordinarijat u Splitu poslao je danas dopis o suspenziji vlč. Ivana Tadića svim župnim uredima, ustanovama i samostanima u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, objavljeno je na web stranici Splitsko-makarske nadbiskupije.

- Po ovlaštenju splitsko-makarskoga nadbiskupa mons. Zdenka Križića dajemo na znanje svim župnim uredima, ustanovama i samostanima u Splitsko-makarskoj nadbiskupiju da je vlč. Ivanu Tadiću, svećeniku Splitsko-makarske nadbiskupije, odlukom br. 1104/2023 od 18. listopada 2023. godine izrečena kazna obustave (suspenzije) svih čina vlasti svetoga reda, osim privatnoga slavljenja svete mise u mjestu stanovanja. Svi su pozvani poštivati izrečenu kaznu obustave.

image

Mons. Zdenko Križić

Tom Dubravec/Cropix

Istodobno, ne posustanimo u molitvi za posvećenje svećenika, preporučujući sebe i jedni druge zagovoru Majke Marije - stoji u dopisu Ordinarijata.

Velečasni Ivan Tadić je, doznajemo, u mirovini, a donedavno je bio profesor u redovitom zvanju na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Splitu. 

Za sada nam nije poznat razlog suspenzije vlč. Tadića, no zadnji medijski napis o njemu bio je u tjedniku Nacional koji je u travnju ove godine objavio da je kao tadašnji profesor KBF-a prijavio profesore, a kasnije i dekane tog fakulteta Mladena Parlova i Alojzija Čondića za plagiranje znanstvenih radova. Kako navodi Nacional, spomenuti dvojac je Tadića prijavio Etičkom povjerenstvu KBF-a zbog uzmeniravanja ili povrede osobnog dostojanstva nakon što se usprotivio njihovom izboru za dekane. O svemu je bio obaviješten i službeni Vatikan.

Je li navedeno kumovalo njegovoj suspenziji, ne znamo, očekujemo uskoro više informacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 02:39