StoryEditorOCM
Splitlov na ocjene

Nastavnici ‘mlate pare‘ na repeticijama. Kažu da su potplaćeni: ‘Neki svojim učenicima privatno naplaćuju‘

Piše M.U.
7. studenog 2023. - 07:29

Je li inflacija podigla cijene repeticija? Privatne instrukcije teško je naći za manje od 10 eura po satu, a pripreme za maturu ipak su poskupjele u odnosu na prethodne godine. Martina Gregov, rukovoditeljica poslovnog područja državne mature Algebre, potvrdila nam je rast cijena.

– Cijena priprema varira s obzirom na broj predmeta koje učenik upiše, te je u 2022. godini iznosila u prosjeku 160 eura, s uključenim PDV-om, po predmetu.

Predmeti koji su opsežniji, na primjer matematika, imaju i puno veću satnicu od, primjerice, izbornih predmeta, kojih je puno više, a koji su onda sukladno tome i jeftiniji. Upravo s ciljem podizanja kvalitete nastave za naše polaznike, korigirali smo cijene u prosjeku 10 posto za obvezne predmete i šest posto za izborne – kazala nam je.

U Algebri su se pobrinuli za to da dodatno motiviraju i učenike i nastavnike.

image
Privatni album

– Uz same naknade, jedan dio sredstava uvijek rezerviramo za dodatnu motivaciju nastavnika te im osiguravamo bonuse, ovisno o uspjehu i zadovoljstvu učenika. Uz to, posljednjih nekoliko godina nagrađujemo najbolje postignute rezultate na državnoj maturi naših maturanata kroz projekt "Nagrađujemo izvrsnost", čime osiguravamo stipendije za najbolje polaznike u iznosu od čak 11.900 eura – navodi Gregov.

Kad su u pitanju privatne repeticije, cijena sata ovisi o nastavnom području i razini obrazovanja, jer repeticije su potrebne i u osnovnoj i srednjoj školi, nerijetko i na fakultetu. Tako će cijena dodatnih instrukcija iz hrvatskog, engleskog ili talijanskog jezika za osnovnu školu u prosjeku biti 10 eura. Slična je tarifa za matematiku i biologiju, a repeticije iz fizike i kemije dosežu cijenu od čak 20 eura po satu.

Možda je razlog ovakvoj razlici u cijeni i to što više profesora nudi instrukcije iz društvenih predmeta, dok ih je manje koji "pokrivaju" prirodne predmete. Neke bitne razlike, međutim, nema ni u tome radi li se o gradivu za osnovne ili srednje škole. Državna matura posebno je dobra prilika za zaradu, pa samim tim ima i konkurentnije i razvijenije tržište.

Osim individualnih priprema, moguće je pohađati i grupne pripreme koje organiziraju brojne agencije i privatne škole, a dostupni su i online tečajevi. Cijena individualnih priprema iznosi od pet do 15 eura po satu, 44 online sata pripreme za državnu maturu iz hrvatskog jezika koštat će vas 179 eura, iz engleskog jezika 159 eura, a cijena priprema iz matematike, ovisno o razini koju polažete, između 189 i 259 eura.

image
Luka Gerlanc/Ilustracija/Cropix

Samo 36 sati grupnih priprema za maturu iz kemije, biologije ili fizike košta 169 eura, 40 sati priprema za A razinu engleskog ili hrvatskog jezika 179 eura, a 66 sati A razine matematike iznosi čak 309 eura. Kao i svako tržište, i znanje dolazi s rabatom na količinu, pa su u ponudi tzv. paketi ako su vam potrebne pripreme iz više predmeta. U ponudi su dostupni paket "Medicina", paket "Stomatologija", paket "Tehnika" i paket "Farmacija", a cijene im se kreću od 499 do 625 eura.

Siva ekonomija

Znanje je postalo itekako skupa roba. Dolazi u paketima 2 + 1 gratis, prodaje se zapakirano i posloženo kao artikli u dućanima, a što je s računom? U agencijama i privatnim školama sigurno ćete dobiti račun jer se radi o registriranim obrtima, dok većina učitelja koji to obavljaju privatno sigurno nema otvoren obrt jer im se to jednostavno ne isplati.

Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ) proveo je istraživanje koje je utvrdilo da svaki drugi gimnazijalac u Hrvatskoj povremeno odlazi na privatne instrukcije, stoga su repeticije itekako dobra fatureta. Ima ih mnogo s diplomama, a bez posla, pa im je to jedini izvor zarade.

Već generacijama praćenje nastave, redovito pisanje domaćih radova i samostalno učenje kod kuće jednostavno nisu dovoljni za završetak obveznog obrazovanja. Roditelji su stoga prisiljeni plaćati privatne učitelje kako bi njihova djeca uopće imala šansu ostvariti zadovoljavajući uspjeh. Ipak, ostaje pitanje zašto smo došli u takvu situaciju i kako to da nekada nije bilo toliko repeticija kao danas.

Profesorica K. D. iz prve nam je ruke objasnila kako obračunava cijene svojih usluga.

– Držim repeticije za hrvatski i talijanski jezik u osnovnoj i srednjoj školi. Cijena je deset eura za puni sat repeticija koje se održavaju kod mene u stanu. Trenutno imam dva učenika kojima stalno držim repeticije, od posla jedva i to stižem – rekla nam je.

Na pitanje zašto su djeci danas repeticije postale prijeko potrebne odgovara kako smatra da je to zato što današnja djeca jako malo uče i potrebna im je pomoć u radu.

image
Luka Gerlanc/Ilustracija/Cropix

– Asistenata u nastavi nikada nije bilo više nego danas. Gotovo da su postali neizostavan dio svakog razreda. Današnja djeca nemaju radne navike kakve su imale prijašnje generacije – podvukla je profesorica.

Mlada učiteljica, koja je željela ostati anonimna, nudi pomoć pri učenju hrvatskog jezika i matematike od prvog do četvrtog razreda. Cijena školskog sata je 10 eura jer smatra da je to minimalan iznos za uloženo vrijeme, gorivo i trud. Ovako je objasnila činjenicu da je velikom broju učenika potrebna pomoć.

– Djeci su repeticije potrebne zbog različitih razloga. Nekima roditelji ne stignu ili ne znaju pomoći ili im se ne da baviti se vlastitom djecom. Neka djeca stvarno imaju poteškoća u učenju i potrebna im je dodatna pomoć, druga djeca pak idu na repeticije jer im roditelji žele da imaju bolje ocjene.

Moje je mišljenje da je većina djece sposobna samostalno odraditi svoje školske zadatke, ali su vremena danas takva da je roditeljima lakše nekome platiti za pomoć nego natjerati djecu da uče. Naravno, uvijek postoje predmeti koje djeca teže usvajaju, kada su repeticije zaista opravdane – navodi naša sugovornica.

Stariji prosvjetari kažu da je veliko pitanje obavljaju li ovi današnji učitelji svoj potplaćeni posao onako kako bi trebali kad je učenicima potrebno toliko repeticija. Nije tajna i da neki svojim učenicima izvan radnog vremena naplaćuju dodatne sate, a svaki učitelj koji čestito radi svoj posao reći će vam da je toliko istrošen nakon završetka nastave da nije u stanju i dodatno podučavati.

Problem bi se možda riješio povećanjem profesorskih plaća, ali više boljom regulacijom nastave te valorizacijom učitelja, što do sada ni jedna reforma školstva nije uspjela postići.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 10:23