StoryEditorOCM
SplitUMALO FIJASKO

Splitski ugostitelj otkrio što je sve presudilo da ne propadne Advent, dvije su ključne stvari... Znamo kada sve kreće

Piše Mirela Goreta
19. studenog 2023. - 09:53

Iako je prije samo desetak dana, nakon drugog javnog poziva bez odaziva za organizaciju Adventa u Splitu, tvrdio kako ne vjeruje da će se itko javiti i na treći (“Isušio se bazen, neće se ponoviti greška”), splitski ugostitelj Stipe Dujić ne samo da se prijavio za organizaciju Adventa na Prokurativama, nego je ponuda njegove tvrtke “Like eat” d.o.o. bila najviša - 38.111 eura bez PDV-a (47.638,75 eura s PDV-om).

Time je iz igre izbacio drugog ponuditelja, ugostiteljski obrt “Modesti”, koji se prijavio s iznosom od 35.000 eura bez PDV-a (43.750,00 eura s PDV-om).

Dujić je s nekolicinom kolega organizirao i lanjski Advent na Prokurativama pa vjeruje kako će im ove godine biti puno lakše.

image

Stipe Dujić

Ante Čizmić/Cropix

Struja - stavka broj jedan

To više što je gradska tvrtka “Žnjan” nakon početnog ignoriranja ugostitelja na trećem javnom pozivu drastično smanjila financijske apetite, a Grad je ujedno izrazio spremnost sufinancirati dio programa u zabavnoj zoni na Prokurativama u minimalnom iznosu od 7000 eura. Još će k tome snositi troškove priključka i potrošnje električne energije. Potonja je stavka organizatorima očito zadavala najviše problema...

- Nismo mi promijenili mišljenje, nikad nismo bili protiv Adventa. Ali napokon smo vidjeli da je Grad malo okrenuo ploču i shvatio u čemu je problem. Da u svemu ovome mora biti partner, a ne se postaviti u stilu “iznajmit ćemo prostor, dalje nije naša briga” - komentira Stipe Dujić, ističući kako je preuzimanje troškova priključka i potrošnje električne energije od strane Grada na svoja pleća bila jedna od ključnih stavki zbog kojih se s kolegama ponovno odlučio upustiti u organizaciju Adventa.

image
Joško ŠupićCropix

- Struja je definitivno bila stavka broj jedan, ali je prevagnula i stavka u kojoj se Grad ponudio kao partner s minimalnim ulaganjem od 7000 eura u program. Nije stvar u toj svoti, nego su u Gradu shvatili kako moraju biti uključeni u sami Advent. A što se struje tiče, ne samo da je visoka cijena industrijske, nego se nema vremena ni za potpisivanje ugovora s HEP-om. Visina troškova?! To su cifre od kojih boli glava...

U pitanju je, sigurno, 20 i plus tisuća eura. I lani je Grad podmirio te troškove, ali su ove godine na prvom javnom pozivu stavku sa strujom pripisali na naš trošak - govori Dujić.

Navodi kako će iza nadolazeće adventske zabave na Prokurativama stajati ista ugostiteljska ekipa. Četvorica partnera imaju mogućnost postavljanja do šest montažnih ili trgovačkih objekata površine do 15 metara kvadratnih ili postavljanje do najviše šest vanjskih šankova. Ukupno ne smije biti više od šest objekata.

- U prijavi smo šturo opisali ponudu jer nismo mogli izlaziti s imenima izvođača, pogotovo zato što smo očekivali da će biti i drugih prijava. Nismo mogli pregovarati ni sa sponzorima ni s glazbenicima. Imamo kratki nacrt, sad se bacamo na posao, jer je ostalo jako kratko razdoblje do otvaranja. Planiramo startati 1. prosinca - najavljuje Dujić. Namjera im je, dodaje, tijekom prosinca na Prokurativama održati četiri do pet koncerata sa zvučnijim imenima, na tragu prošlogodišnjih, s istim profilom glazbe.

image

Željko Bebek je koncertom zatvorio prošlogodišnji Advent

Joško Ponoš/Cropix

’Neka Grad počasti koncertima’

- Najprije moramo vidjeti tko od njih želi raditi jer se neki glazbenici čuvaju za dvorane pa ne žele nastupati na ovakvim događanjima. Za te ćemo koncerte, kao i lani, naplaćivati ulaznice, jer nema matematike u suprotnom. Ostalim danima, koje također planiramo začiniti gostovanjima glazbenika, ulaz će biti slobodan.

Nadamo se da će i Grad biti malo šire ruke pa će počastiti građane s još dva, tri koncerta u vlastitoj režiji. Razgovarat ćemo o tome s njegovim predstavnicima za nekoliko dana. Ako oni žele organizirati svih ovih pet koncerata, koliko ih je prema uvjetima nama dopušteno uz naplatu, rado ćemo im to prepustiti. Pa neka, u tom slučaju, svi koncerti budu besplatni za građane - uz smiješak će Stipe Dujić.

Ponuda na adventskim kućicama na Prokurativama bit će, navodi, klasična za blagdansko vrijeme - fritule, kobasice, pizze, sendviči, brojne varijante street fooda...

- Ove godine ćemo sigurno ići s puno bogatijom gastronomskom ponudom. Prošle smo je godine malo zanemarili jer se nismo stigli za sve pripremiti. Ali sada imamo lanjsko iskustvo pa će sve biti lakše. Prošle godine je bilo puno proceduralnih problema, pogotovo sa strujom... Cijene ponude na Adventu?!

image
Joško Ponoš/Cropix

Bit će na tragu lanjskih... Nema se više prostora za njihovo dizanje. Ulaznice za koncerte?! To ćemo vidjeti, njihove cijene ovisit će o tome koliko su izvođači podigli iznose svojih honorara. Ima nekih naznaka da su ih digli dosta, ali sve je to dobro dok ima publike koja je spremna platiti - kaže Stipe Dujić.

’Lani sam preuzeo sve troškove na sebe i izgubio’

Ugostitelj Stipe Dujić, koji je prošle godine zakupio zonu na Prokurativama za 350 tisuća kuna, prije desetak dana je, uoči raspisivanja trećeg javnog poziva za organizaciju ovogodišnjeg Adventa u zabavnoj zoni u srcu grada, govorio kako
nije stvar u cijeni.

- Cijena ne igra ulogu bez potpore. Lani sam preuzeo sve troškove na sebe, od bine do izvođača. Toliko
sam platio i izgubio i
nemam opet namjeru.

Neće se ponoviti ta pogreška. Ne vjerujem da će se itko javiti - izjavio je tada Dujić, član društva ‘Like eat’, koje je lani jedino poslalo ponudu već u prvom krugu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 00:27