stdClass Object ( [id] => 1267182 [title] => Splitsko Društvo arhitekata: ‘Izgrađenost tornja ‘pojela‘ građevinska prava ostatku kvarta; Morat će se mijenjati GUP‘ [alias] => splitsko-drustvo-arhitekata-izgradenost-tornja-pojela-gradevinska-prava-ostatku-kvarta-morat-ce-se-mijenjati-gup [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Najviši toranj u Hrvatskoj postao je neboder razdora. Kako je objavljeno u medijima, iz Grada su pozvali USKOK da preuzme spornu dokumentaciju. To je malo drugačije od najave gradonačelnika Ivice Puljka i njegova zamjenika Bojana Ivoševića koji su isprva najavljivali kako će oni biti ti koji će predati organima gonjenja dokumentaciju čim je prikupe.

Iako je prilično uzavrela ovih dana priča o Dalmatia Toweru, ona je zapravo bila čudna od samih početaka, samo su neke stvari oko njegova nastanka bile manje poznate javnosti.

Kako smo prošli put ustanovili, bivši gradonačelnici Željko Kerum i Ivo Baldasar sa sebe skidaju svaku odgovornost radi toga što je neboder narastao za deset katova (sa 17 na 27), a da investitor Josip Komar nije Gradu platio ništa za dobiveni urbanistički bonus od 10 katova.

---

image

Josip Komar 

Nikola Vilić/Cropix
---

Po tom instrumentu, kad investitor želi graditi više nego li je predviđeno za određenu lokaciju, onda ima mogućnost da koristi dogovorni urbanistički bonus ako će uložiti u javne sadržaje. Zanimljivo je da se sadašnji pročelnik za urbanizam i izgradnju Teo Vojković u vrijeme kad je Ivo Baldasar pokrenuo izmjene i dopune GUP-a zalagao kao pročelnik na istoj funkciji da se - ukine dogovorni urbanistički bonus.

S obzirom na to da je upravo Vojković zajedno s gradonačelnikom Puljkom prozvao bivše gradonačelnike kako nisu iskoristili mogućnosti da Grad dobije javne sadržaje koje se moglo dobiti za deset katova Westgateovog nebodera, upitali smo ga zašto je svojedobno tražio ukidanje urbanističkog bonusa?

- Jer je praksa pokazala da je primjena istoga izazvala sporne odnose Grada i "investitora". Mall of Split, Westgate! Ne postoji primjer u kojem je jasno definiran smisao urbanističkog bonusa ispunio svoju svrhu.

Naravno, s ovim vremenskim odmakom i dodatnim iskustvom koje sam u prethodnih nekoliko godina (naročito posljednju godinu i pol) prikupio, mislim da se i ovaj proces (odobravanje i realizacija urbanističkog bonusa) može kontrolirati, ali i normativna i organizacijsko-kadrovska rješenja trebaju biti drugačija nego što su bila u vrijeme kad su se dogodila ova dva "sporna" projekta - dodaje pročelnik Vojković.

---

image



 

Nikola Vilić/Cropix
---

Dakle, dogovorni urbanistički bonus je bio dobro zamišljen, ali nije bilo koristi za Grad. Dapače, od njega su profitirali investitori koji su na taj način dobivali "ekstra kvadrate", više od onog što je predviđeno urbanističkim planom ili natječajem, a nisu trebali zauzvrat ništa uložiti u uređivanje parkova, trgova, garaža ili ulica... Jer to politika od njih nije tražila.

Stručne gradske službe su u slučaju Dalmatia Towera u dva navrata, u vrijeme Baldasara i kasnije kad je došao Andro Krstulović Opara za gradonačelnika, odbile izdati dozvolu za povećanje od deset katova.

Ali, Ministarstvo ih je odbijalo s napomenama kako su bivši gradonačelnici omogućili urbanistički bonus. U rješenju Ministarstva iz 2017. stoji da je 2012. (dakle u vrijeme Keruma) prihvaćen urbanistički bonus tako što je gradonačelnik prihvatio idejni projekt koji je pobijedio na natječaju, a zatim i da je bonus odobren Zaključkom Ive Baldasara od 3. travnja 2017..

Daša Gazde, predsjednica Društva arhitekata Split smatra kako je mnogo toga u ovoj priči nejasno.

- Investitor je izgradio više nego je mogao s obzirom na pravilo iz GUP-a da se može graditi 30.000 kvadrata na jedan hektar. Naime, on ima dvije katastarske čestice koje ukupno imaju manje od pola hektara, a ima daleko veću izgrađenost od propisane.

Stoga se postavlja pitanje jesu li drugima koji su obuhvaćeni unutar Gradskog projekta Kopilica C, u kojem je i ovaj dio, izgubljena njihova građevinska prava. Na koncu ćemo morati mijenjati GUP radi ovog što se dogodilo - napominje Gazde.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

I susjedi Dalmatia Towera bi htjeli gradnju, ali je pitanje hoće li je dobiti. Gazde nas je uputila kako je 2018. u postupku izdavanja izmjena građevinske dozvole s kojom je toranj dobio 27 katova Ivo Bučan, stečajni upravitelj MILS mljekare, koja je međašnik, u zapisnik napisao da ne može dati suglasnost bez da investitor ne da njemu istovjetnu suglasnost da se na zemljištu MILS-a u stečaju mogu graditi isti objekti. Ministarstvo je odbacilo prigovor kao nevažeći.

Kerum se u Zaključku iz 2012. u kojem prihvaća idejni projekt za poslovnu građevinu-poslovni sklop "Westgate" pozvao na članak 84 GUP-a. Problem je što se po GUP-u taj članak odnosi na urbanistički natječaj koji bi trebao odrediti ambiciju grada za puno veće područje Gradskog projekta Kopilica.

Natječaj nije proveden preko DAS-a iako je s društvom arhitekata Grad imao dogovor o provođenju natječaja, već je investitor, raspisivač i provoditelj bila tvrtka Josipa Komara "Zapadna vrata". Dakle, ovdje je uzet program koji je odgovarao investitoru, a umjesto natječaja za cjelokupni Gradski projekt Kopilica proveden je natječaj samo na rubu obuhvata.

Da je količina izgrađenosti pojela drugima susjedima njihova građevinska prava govorio je prije par godina za "Slobodnu" tadašnji predsjednik DAS-a Dragan Žuvela. No, Ministarstvo je zaključilo kako je ovdje riječ o urbanističkom bonusu te da se ne može primijeniti mjerenje gustoće gradnje kako se inače to radi.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Međutim, da oni koji su zagovarali povećanje od 10 katova nisu bili sigurni kako će ono proći po sadašnjem GUP-u govori činjenica da je u Baldasarove izmjene GUP-a bio uključen Westgateov neboder i okolni prostor. Oni su izdvojeni iz Gradskog projekta Kopilica, kao pojedinačni zahvat P-34 koji se može neovisno rješavati.

Ali, Baldasaru na Gradskom vijeću nije pošlo za rukom da progura izmjene GUP-a jer iza sebe nije imao SDP (Zoran Milanović ga je tad već izbacio iz stranke), pa vijećnici uopće nisu raspravljali o GUP-u.

Baldasaru je preostao zadnji korak, a to je da u postojeći GUP, dakle unutar obuhvata Gradskog projekta Kopilica, na već provedeni natječaj svojim Zaključkom omogući još deset katova Josipu Komaru, ne tražeći od njega nikakvu protuuslugu za javni interes Splita.

U svom zaključku Baldasar ne spominje koliku je nadogradnju odobrio, već samo da prihvaća "Idejni arhitektonski projekt hotelske građevine s pratećim sadržajima" i to kao "doradu".

To je napravio pred sam odlazak 3. travnja 2017. godine, jer nakon toga dolazi povjerenica Vlade RH Branka Ramljak. A Ministarstvo se njegovog Zaključka držalo kasnije u svim pokušajima gradske uprave da stopira nadogradnju tornja.

---

Ne zna se kolika je naknada za urbanistički bonus

Upitali smo Tea Vojkovića koliko bi iznosila naknada za urbanistički bonus od 10 katova Dalmatia Towera.

- Uvjeti određivanja urbanističkog bonusa na ovoj lokaciji nisu utvrđeni niti jednim aktom prethodnih vlasti. Budući ne postoji nijedan službeni dokument Grada kojim se definira parametar za utvrđivanja urbanističkog bonusa za ovaj projekt, u procjenjivanje novčane vrijednosti u ovom trenutku se ne bismo upuštali.

Postoji li sankcija ukoliko se ne plati za urbanistički bonus?

- O eventualnim sankcijama prema sudionicima ovako provedene ili neprovedene procedure trebaju odlučivati neke druge institucije.

---

---

Onaj tko želi više graditi, neka više i doprinese

Urbanistica Gordana Radman suvlasnica "Urbosa" nam je rekla kako su izrađivači GUP-a bili vođeni primjerom kojeg su vidjeli u Anconi gdje su im domaćini pokazali slučaj poduzetnika koji je htio graditi kuću u parku.

To mu je bilo dozvoljeno, ali pod uvjetom da zauzvrat izgradi socijalne stanove na području grada. Na takav način se u splitski GUP, veli Radmanova, htjelo ugraditi obavezu za one koji žele graditi više da doprinesu javnom interesu.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVI PROBLEMI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NOVI PROBLEMI 2 0 6522 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-22 15:35:27 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-22 19:25:17 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-02-22 19:25:17 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2648 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Splitsko Društvo arhitekata: 'Izgrađenost tornja 'pojela' građevinska prava ostatku kvarta; Morat će se mijenjati GUP' [metakey] => Dalmatia Tower, urbanistički bonus, das, daša gazde, Kopilica [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/22\/23587205.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/17979682.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/17979684.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/23990861.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/23507336.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/23587204.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/21869088.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Josip Komar\u00a0<\/p>","","


\n
\n\u00a0<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1225","hd_23587205_1920.jpg":"1920x1080","k_23587205_1280.jpg":"1280x1280","k_23587205_1024.jpg":"1024x1024","k_23587205_640.jpg":"640x640","k_23587205_480.jpg":"480x480","k_23587205_340.jpg":"340x340","k_23587205_220.jpg":"220x220","o_23587205_1280.jpg":"1280x816","o_23587205_1024.jpg":"1024x653","o_23587205_640.jpg":"640x408","o_23587205_480.jpg":"480x306","o_23587205_340.jpg":"340x216","o_23587205_220.jpg":"220x140","h_23587205_1280.jpg":"1280x854","h_23587205_1024.jpg":"1024x683","h_23587205_640.jpg":"640x427","h_23587205_480.jpg":"480x320","h_23587205_340.jpg":"340x227","h_23587205_220.jpg":"220x147","pp_23587205_1280.jpg":"1280x1628","pp_23587205_1024.jpg":"1024x1303","pp_23587205_640.jpg":"640x814","pp_23587205_480.jpg":"480x611","pp_23587205_340.jpg":"340x432","pp_23587205_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_17979682_1920.jpg":"1920x1080","k_17979682_1280.jpg":"1280x1280","k_17979682_1024.jpg":"1024x1024","k_17979682_640.jpg":"640x640","k_17979682_480.jpg":"480x480","k_17979682_340.jpg":"340x340","k_17979682_220.jpg":"220x220","o_17979682_1280.jpg":"1280x854","o_17979682_1024.jpg":"1024x683","o_17979682_640.jpg":"640x427","o_17979682_480.jpg":"480x320","o_17979682_340.jpg":"340x226","o_17979682_220.jpg":"220x146","h_17979682_1280.jpg":"1280x854","h_17979682_1024.jpg":"1024x683","h_17979682_640.jpg":"640x427","h_17979682_480.jpg":"480x320","h_17979682_340.jpg":"340x227","h_17979682_220.jpg":"220x147","pp_17979682_1280.jpg":"1280x1628","pp_17979682_1024.jpg":"1024x1303","pp_17979682_640.jpg":"640x814","pp_17979682_480.jpg":"480x611","pp_17979682_340.jpg":"340x432","pp_17979682_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_17979684_1920.jpg":"1920x1080","k_17979684_1280.jpg":"1280x1280","k_17979684_1024.jpg":"1024x1024","k_17979684_640.jpg":"640x640","k_17979684_480.jpg":"480x480","k_17979684_340.jpg":"340x340","k_17979684_220.jpg":"220x220","o_17979684_1280.jpg":"1280x854","o_17979684_1024.jpg":"1024x683","o_17979684_640.jpg":"640x427","o_17979684_480.jpg":"480x320","o_17979684_340.jpg":"340x226","o_17979684_220.jpg":"220x146","h_17979684_1280.jpg":"1280x854","h_17979684_1024.jpg":"1024x683","h_17979684_640.jpg":"640x427","h_17979684_480.jpg":"480x320","h_17979684_340.jpg":"340x227","h_17979684_220.jpg":"220x147","pp_17979684_1280.jpg":"1280x1628","pp_17979684_1024.jpg":"1024x1303","pp_17979684_640.jpg":"640x814","pp_17979684_480.jpg":"480x611","pp_17979684_340.jpg":"340x432","pp_17979684_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23990861_1920.jpg":"1920x1080","k_23990861_1280.jpg":"1280x1280","k_23990861_1024.jpg":"1024x1024","k_23990861_640.jpg":"640x640","k_23990861_480.jpg":"480x480","k_23990861_340.jpg":"340x340","k_23990861_220.jpg":"220x220","o_23990861_1280.jpg":"1280x853","o_23990861_1024.jpg":"1024x682","o_23990861_640.jpg":"640x426","o_23990861_480.jpg":"480x320","o_23990861_340.jpg":"340x226","o_23990861_220.jpg":"220x146","h_23990861_1280.jpg":"1280x854","h_23990861_1024.jpg":"1024x683","h_23990861_640.jpg":"640x427","h_23990861_480.jpg":"480x320","h_23990861_340.jpg":"340x227","h_23990861_220.jpg":"220x147","pp_23990861_1280.jpg":"1280x1628","pp_23990861_1024.jpg":"1024x1303","pp_23990861_640.jpg":"640x814","pp_23990861_480.jpg":"480x611","pp_23990861_340.jpg":"340x432","pp_23990861_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1172","hd_23507336_1920.jpg":"1920x1080","k_23507336_1280.jpg":"1280x1280","k_23507336_1024.jpg":"1024x1024","k_23507336_640.jpg":"640x640","k_23507336_480.jpg":"480x480","k_23507336_340.jpg":"340x340","k_23507336_220.jpg":"220x220","o_23507336_1280.jpg":"1280x781","o_23507336_1024.jpg":"1024x625","o_23507336_640.jpg":"640x390","o_23507336_480.jpg":"480x293","o_23507336_340.jpg":"340x207","o_23507336_220.jpg":"220x134","h_23507336_1280.jpg":"1280x854","h_23507336_1024.jpg":"1024x683","h_23507336_640.jpg":"640x427","h_23507336_480.jpg":"480x320","h_23507336_340.jpg":"340x227","h_23507336_220.jpg":"220x147","pp_23507336_1280.jpg":"1280x1628","pp_23507336_1024.jpg":"1024x1303","pp_23507336_640.jpg":"640x814","pp_23507336_480.jpg":"480x611","pp_23507336_340.jpg":"340x432","pp_23507336_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23587204_1920.jpg":"1920x1080","k_23587204_1280.jpg":"1280x1280","k_23587204_1024.jpg":"1024x1024","k_23587204_640.jpg":"640x640","k_23587204_480.jpg":"480x480","k_23587204_340.jpg":"340x340","k_23587204_220.jpg":"220x220","o_23587204_1280.jpg":"1280x853","o_23587204_1024.jpg":"1024x682","o_23587204_640.jpg":"640x426","o_23587204_480.jpg":"480x320","o_23587204_340.jpg":"340x226","o_23587204_220.jpg":"220x146","h_23587204_1280.jpg":"1280x854","h_23587204_1024.jpg":"1024x683","h_23587204_640.jpg":"640x427","h_23587204_480.jpg":"480x320","h_23587204_340.jpg":"340x227","h_23587204_220.jpg":"220x147","pp_23587204_1280.jpg":"1280x1628","pp_23587204_1024.jpg":"1024x1303","pp_23587204_640.jpg":"640x814","pp_23587204_480.jpg":"480x611","pp_23587204_340.jpg":"340x432","pp_23587204_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2743","hd_21869088_1920.jpg":"1920x1080","k_21869088_1280.jpg":"1280x1280","k_21869088_1024.jpg":"1024x1024","k_21869088_640.jpg":"640x640","k_21869088_480.jpg":"480x480","k_21869088_340.jpg":"340x340","k_21869088_220.jpg":"220x220","o_21869088_1280.jpg":"1280x1828","o_21869088_1024.jpg":"1024x1462","o_21869088_640.jpg":"640x914","o_21869088_480.jpg":"480x685","o_21869088_340.jpg":"340x485","o_21869088_220.jpg":"220x314","h_21869088_1280.jpg":"1280x854","h_21869088_1024.jpg":"1024x683","h_21869088_640.jpg":"640x427","h_21869088_480.jpg":"480x320","h_21869088_340.jpg":"340x227","h_21869088_220.jpg":"220x147","pp_21869088_1280.jpg":"1280x1628","pp_21869088_1024.jpg":"1024x1303","pp_21869088_640.jpg":"640x814","pp_21869088_480.jpg":"480x611","pp_21869088_340.jpg":"340x432","pp_21869088_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4118511 Threads: 2 Questions: 123882067 Slow queries: 53938 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3764270 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/splitsko-drustvo-arhitekata-izgradenost-tornja-pojela-gradevinska-prava-ostatku-kvarta-morat-ce-se-mijenjati-gup-1267182 [printLink] => /split/splitsko-drustvo-arhitekata-izgradenost-tornja-pojela-gradevinska-prava-ostatku-kvarta-morat-ce-se-mijenjati-gup-1267182?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 476980 [name] => dalmatia tower [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmatia-tower [link] => /tag/dalmatia-tower ) [1] => stdClass Object ( [id] => 706613 [name] => urbanistički bonus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-18 09:49:48 [main_article_id] => 0 [alias] => urbanisticki-bonus [link] => /tag/urbanisticki-bonus ) [2] => stdClass Object ( [id] => 281714 [name] => DAŠ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => das [link] => /tag/das ) [3] => stdClass Object ( [id] => 612883 [name] => daša gazde [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-16 22:03:50 [main_article_id] => 0 [alias] => dasa-gazde [link] => /tag/dasa-gazde ) [4] => stdClass Object ( [id] => 219978 [name] => kopilica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kopilica [link] => /tag/kopilica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVI PROBLEMI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitsko Društvo arhitekata: ‘Izgrađenost tornja ‘pojela‘ građevinska prava ostatku kvarta; Morat će se mijenjati GUP‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/23587205.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/23587205.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/17979682.jpg [title] =>

Josip Komar 

Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/17979684.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/23990861.jpg [title] =>



 

Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/23507336.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/23587204.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/21869088.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Najviši toranj u Hrvatskoj postao je neboder razdora. Kako je objavljeno u medijima, iz Grada su pozvali USKOK da preuzme spornu dokumentaciju. To je malo drugačije od najave gradonačelnika Ivice Puljka i njegova zamjenika Bojana Ivoševića koji su isprva najavljivali kako će oni biti ti koji će predati organima gonjenja dokumentaciju čim je prikupe.

Iako je prilično uzavrela ovih dana priča o Dalmatia Toweru, ona je zapravo bila čudna od samih početaka, samo su neke stvari oko njegova nastanka bile manje poznate javnosti.

Kako smo prošli put ustanovili, bivši gradonačelnici Željko Kerum i Ivo Baldasar sa sebe skidaju svaku odgovornost radi toga što je neboder narastao za deset katova (sa 17 na 27), a da investitor Josip Komar nije Gradu platio ništa za dobiveni urbanistički bonus od 10 katova.

---

image

Josip Komar 

Nikola Vilić/Cropix
---

Po tom instrumentu, kad investitor želi graditi više nego li je predviđeno za određenu lokaciju, onda ima mogućnost da koristi dogovorni urbanistički bonus ako će uložiti u javne sadržaje. Zanimljivo je da se sadašnji pročelnik za urbanizam i izgradnju Teo Vojković u vrijeme kad je Ivo Baldasar pokrenuo izmjene i dopune GUP-a zalagao kao pročelnik na istoj funkciji da se - ukine dogovorni urbanistički bonus.

S obzirom na to da je upravo Vojković zajedno s gradonačelnikom Puljkom prozvao bivše gradonačelnike kako nisu iskoristili mogućnosti da Grad dobije javne sadržaje koje se moglo dobiti za deset katova Westgateovog nebodera, upitali smo ga zašto je svojedobno tražio ukidanje urbanističkog bonusa?

- Jer je praksa pokazala da je primjena istoga izazvala sporne odnose Grada i "investitora". Mall of Split, Westgate! Ne postoji primjer u kojem je jasno definiran smisao urbanističkog bonusa ispunio svoju svrhu.

Naravno, s ovim vremenskim odmakom i dodatnim iskustvom koje sam u prethodnih nekoliko godina (naročito posljednju godinu i pol) prikupio, mislim da se i ovaj proces (odobravanje i realizacija urbanističkog bonusa) može kontrolirati, ali i normativna i organizacijsko-kadrovska rješenja trebaju biti drugačija nego što su bila u vrijeme kad su se dogodila ova dva "sporna" projekta - dodaje pročelnik Vojković.

---

image



 

Nikola Vilić/Cropix
---

Dakle, dogovorni urbanistički bonus je bio dobro zamišljen, ali nije bilo koristi za Grad. Dapače, od njega su profitirali investitori koji su na taj način dobivali "ekstra kvadrate", više od onog što je predviđeno urbanističkim planom ili natječajem, a nisu trebali zauzvrat ništa uložiti u uređivanje parkova, trgova, garaža ili ulica... Jer to politika od njih nije tražila.

Stručne gradske službe su u slučaju Dalmatia Towera u dva navrata, u vrijeme Baldasara i kasnije kad je došao Andro Krstulović Opara za gradonačelnika, odbile izdati dozvolu za povećanje od deset katova.

Ali, Ministarstvo ih je odbijalo s napomenama kako su bivši gradonačelnici omogućili urbanistički bonus. U rješenju Ministarstva iz 2017. stoji da je 2012. (dakle u vrijeme Keruma) prihvaćen urbanistički bonus tako što je gradonačelnik prihvatio idejni projekt koji je pobijedio na natječaju, a zatim i da je bonus odobren Zaključkom Ive Baldasara od 3. travnja 2017..

Daša Gazde, predsjednica Društva arhitekata Split smatra kako je mnogo toga u ovoj priči nejasno.

- Investitor je izgradio više nego je mogao s obzirom na pravilo iz GUP-a da se može graditi 30.000 kvadrata na jedan hektar. Naime, on ima dvije katastarske čestice koje ukupno imaju manje od pola hektara, a ima daleko veću izgrađenost od propisane.

Stoga se postavlja pitanje jesu li drugima koji su obuhvaćeni unutar Gradskog projekta Kopilica C, u kojem je i ovaj dio, izgubljena njihova građevinska prava. Na koncu ćemo morati mijenjati GUP radi ovog što se dogodilo - napominje Gazde.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

I susjedi Dalmatia Towera bi htjeli gradnju, ali je pitanje hoće li je dobiti. Gazde nas je uputila kako je 2018. u postupku izdavanja izmjena građevinske dozvole s kojom je toranj dobio 27 katova Ivo Bučan, stečajni upravitelj MILS mljekare, koja je međašnik, u zapisnik napisao da ne može dati suglasnost bez da investitor ne da njemu istovjetnu suglasnost da se na zemljištu MILS-a u stečaju mogu graditi isti objekti. Ministarstvo je odbacilo prigovor kao nevažeći.

Kerum se u Zaključku iz 2012. u kojem prihvaća idejni projekt za poslovnu građevinu-poslovni sklop "Westgate" pozvao na članak 84 GUP-a. Problem je što se po GUP-u taj članak odnosi na urbanistički natječaj koji bi trebao odrediti ambiciju grada za puno veće područje Gradskog projekta Kopilica.

Natječaj nije proveden preko DAS-a iako je s društvom arhitekata Grad imao dogovor o provođenju natječaja, već je investitor, raspisivač i provoditelj bila tvrtka Josipa Komara "Zapadna vrata". Dakle, ovdje je uzet program koji je odgovarao investitoru, a umjesto natječaja za cjelokupni Gradski projekt Kopilica proveden je natječaj samo na rubu obuhvata.

Da je količina izgrađenosti pojela drugima susjedima njihova građevinska prava govorio je prije par godina za "Slobodnu" tadašnji predsjednik DAS-a Dragan Žuvela. No, Ministarstvo je zaključilo kako je ovdje riječ o urbanističkom bonusu te da se ne može primijeniti mjerenje gustoće gradnje kako se inače to radi.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Međutim, da oni koji su zagovarali povećanje od 10 katova nisu bili sigurni kako će ono proći po sadašnjem GUP-u govori činjenica da je u Baldasarove izmjene GUP-a bio uključen Westgateov neboder i okolni prostor. Oni su izdvojeni iz Gradskog projekta Kopilica, kao pojedinačni zahvat P-34 koji se može neovisno rješavati.

Ali, Baldasaru na Gradskom vijeću nije pošlo za rukom da progura izmjene GUP-a jer iza sebe nije imao SDP (Zoran Milanović ga je tad već izbacio iz stranke), pa vijećnici uopće nisu raspravljali o GUP-u.

Baldasaru je preostao zadnji korak, a to je da u postojeći GUP, dakle unutar obuhvata Gradskog projekta Kopilica, na već provedeni natječaj svojim Zaključkom omogući još deset katova Josipu Komaru, ne tražeći od njega nikakvu protuuslugu za javni interes Splita.

U svom zaključku Baldasar ne spominje koliku je nadogradnju odobrio, već samo da prihvaća "Idejni arhitektonski projekt hotelske građevine s pratećim sadržajima" i to kao "doradu".

To je napravio pred sam odlazak 3. travnja 2017. godine, jer nakon toga dolazi povjerenica Vlade RH Branka Ramljak. A Ministarstvo se njegovog Zaključka držalo kasnije u svim pokušajima gradske uprave da stopira nadogradnju tornja.

---

Ne zna se kolika je naknada za urbanistički bonus

Upitali smo Tea Vojkovića koliko bi iznosila naknada za urbanistički bonus od 10 katova Dalmatia Towera.

- Uvjeti određivanja urbanističkog bonusa na ovoj lokaciji nisu utvrđeni niti jednim aktom prethodnih vlasti. Budući ne postoji nijedan službeni dokument Grada kojim se definira parametar za utvrđivanja urbanističkog bonusa za ovaj projekt, u procjenjivanje novčane vrijednosti u ovom trenutku se ne bismo upuštali.

Postoji li sankcija ukoliko se ne plati za urbanistički bonus?

- O eventualnim sankcijama prema sudionicima ovako provedene ili neprovedene procedure trebaju odlučivati neke druge institucije.

---

---

Onaj tko želi više graditi, neka više i doprinese

Urbanistica Gordana Radman suvlasnica "Urbosa" nam je rekla kako su izrađivači GUP-a bili vođeni primjerom kojeg su vidjeli u Anconi gdje su im domaćini pokazali slučaj poduzetnika koji je htio graditi kuću u parku.

To mu je bilo dozvoljeno, ali pod uvjetom da zauzvrat izgradi socijalne stanove na području grada. Na takav način se u splitski GUP, veli Radmanova, htjelo ugraditi obavezu za one koji žele graditi više da doprinesu javnom interesu.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Nikola Vilić/Cropix

Josip Komar 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/splitsko-drustvo-arhitekata-izgradenost-tornja-pojela-gradevinska-prava-ostatku-kvarta-morat-ce-se-mijenjati-gup-1267182 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b23c9e126efdb053c39ff734600e93597b55a610 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitsko+Dru%C5%A1tvo+arhitekata%3A+%E2%80%98Izgra%C4%91enost+tornja+%E2%80%98pojela%E2%80%98+gra%C4%91evinska+prava+ostatku+kvarta%3B+Morat+%C4%87e+se+mijenjati+GUP%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitsko-drustvo-arhitekata-izgradenost-tornja-pojela-gradevinska-prava-ostatku-kvarta-morat-ce-se-mijenjati-gup-1267182 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitsko-drustvo-arhitekata-izgradenost-tornja-pojela-gradevinska-prava-ostatku-kvarta-morat-ce-se-mijenjati-gup-1267182 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVI PROBLEMI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitNOVI PROBLEMI

Splitsko Društvo arhitekata: ‘Izgrađenost tornja ‘pojela‘ građevinska prava ostatku kvarta; Morat će se mijenjati GUP‘

Piše Sandi Vidulić
22. veljače 2023. - 20:25

Najviši toranj u Hrvatskoj postao je neboder razdora. Kako je objavljeno u medijima, iz Grada su pozvali USKOK da preuzme spornu dokumentaciju. To je malo drugačije od najave gradonačelnika Ivice Puljka i njegova zamjenika Bojana Ivoševića koji su isprva najavljivali kako će oni biti ti koji će predati organima gonjenja dokumentaciju čim je prikupe.

Iako je prilično uzavrela ovih dana priča o Dalmatia Toweru, ona je zapravo bila čudna od samih početaka, samo su neke stvari oko njegova nastanka bile manje poznate javnosti.

Kako smo prošli put ustanovili, bivši gradonačelnici Željko Kerum i Ivo Baldasar sa sebe skidaju svaku odgovornost radi toga što je neboder narastao za deset katova (sa 17 na 27), a da investitor Josip Komar nije Gradu platio ništa za dobiveni urbanistič...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 20:29