StoryEditorOCM
Splitcijene u nebesima

Što je ovo došlo? Za ispratiti kćer na maturalnu večer splitski roditelji morat će dizati kredite. Sve smo izračunali...

Piše Mia Uzinić
17. siječnja 2024. - 12:31

Počela je sezona maturalnih zabava, a ta noć većini mladih ljudi predstavlja vrhunac njihovih srednjoškolskih dana. Djevojke se mjesecima unaprijed krenu pripremati za tu čarobnu večer u kojoj će se u prekrasnoj haljini, prošetati i pokazati koliko su odrasle svojim roditeljima, obitelji, profesorima i prijateljima.

Pa i većina nas rado se prisjeća trenutaka s maturalne zabave, nekima haljina ili odijelo još uvijek vise u ormaru podsjećajući na dobra stara vremena ispunjena mladenačkom nebrigom za sve probleme ovoga svijeta. 

image
Tonći Plazibat/Cropix

Nažalost, vrijeme je za povratak u realnost i pitanje koliko te sve lijepe uspomene zapravo koštaju? Odlučili smo napraviti cjenik da se splitski roditelji pripreme financijski, ali i psihički, za uređivanje, odjeću, frizuru i sve ostalo što je potrebno, a pogotovo u ovo vrijeme inflacije kada su cijene svega otišle u nebesa. 

Dame imaju prednost pa ćemo započeti s djevojkama. Ono što većina djevojaka navodi da im je potrebno kako bi se spremile za maturalnu večer je: haljina, štikle, torbica, šminka, frizura, nokti, a neke djevojke se odluče otići i na "spray tan", čišćenja lica, depilacije i ostala čudesa, ali te stavke nismo uvrštavali u ovaj popis. 

Krećemo od odjeće. Realno tko želi može pronaći haljinu povoljno i u dućanima poput Zare, Manga, Bershke i slično, ali većina djevojaka, ipak bira nešto posebnije za tu neponovljivu večer. Provjerili smo cijene nekih od najfrekventnijih splitskih modnih salona a cijene haljina se kreću od 100 pa sve do 800 eura, negdje i više, sigurni smo.

Što se obuće tiče, većina djevojaka odlučit će se za visoke potpetice, a ovisno o vašem ukusu i platežnoj moći, postoje opcije u Inditexovim trgovinama za 30 eura, a postoje i opcije u nekim drugim dućanima od 300 eura.

Odjeća još kako tako se može i skombinirati da ispadne to sve nešto povoljnije, ali ovaj "beauty" dio će vas baciti na koljena, doslovno. Šminkanje ispod 50 eura možete zaboraviti, a što se frizure tiče: svečana frizura koštat će vas 50-ak eura, a obično feniranje ispod 15 eura u ovom gradu više ne postoji. Cijene noktiju, ovisno o tome radi li se o trajnom laku ili gelu, kreću se od 15 do 50 eura. 

image
Jure Mišković/Cropix

Naravno, ne smatramo da djevojke moraju obaviti sve ove korake da bi bile lijepe jer svatko je zaista poseban na svoj način pa vam nisu potrebne sve ove "đinđe" da bi zablistale.

Mladićima je ipak nešto lakše (jeftinije), a muško šišanje može se pronaći već za sedam eura. Muška odijela i košulje također su dostupni u Zari gdje se jedan lijepi set može skombinirati za stotinjak eura, cipele se mogu pronaći i za 30 eura, još kupiti ružu svojoj maturalnoj pratnji - i oni spremni! Postoje, naravno, i dosta skuplje opcije pa tako ima i odijela skupljih od 800 eura, ali sve ovisi o tome što netko želi. 

image
Ante Čizmić/Cropix

Kad se sve to zbroji o oduzme, za djevojke, ispod 200 eura...teško. Mladići možda i mogu, sada dok traju sniženja, sve iskombinirati da ispadne stotinjak eura, ali to su sve cifre ako ćete, zaista, štedjeti na svakom detalju. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:07