stdClass Object ( [id] => 1273927 [title] => Što je pošlo po zlu kod gradnje Dalmatia Towera? Puno toga, imamo cijelu ‘povijest bolesti‘ najviše zgrade u državi [alias] => sto-je-poslo-po-zlu-kod-gradnje-dalmatia-towera-puno-toga-imamo-cijelu-povijest-bolesti-najvise-zgrade-u-drzavi [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

O sudbini najvećeg tornja u Hrvatskoj, Dalmatia Towera, u zadnje vrijeme dosta se pisalo, a što će biti s njim još je neizvjesno. Naime, postupak izdavanja izmjene i dopune rješenja za građenje je obnovljen, a dok se očekuje ishod možda je dobro da se “poslože kockice” oko ove velike investicije koja je pošla po zlu. Dakle, ovo bi bila kronologija slučaja, s nekim detaljima koji su manje poznati ili nisu bili do sada uopće poznati javnosti.

Tako možemo, na primjer, krenuti od toga da najviši toranj u Hrvatskoj nije zaveden u zemljišnim knjigama, niti u Katastru. To je neobično, budući da je neboder do sada dobio građevinsku dozvolu, 2013. godine, i izmjene dozvole 2018. godine. No, u vlasničkom listu piše da je na parcelu od 2327 m2 uknjižena tvrtka “Dalmatia Tower”, ali nije uknjižen neboder od 27 katova, nego piše da su izgrađena (pazite ovo) – samo tri četvorna metra!

Ista je stvar upisana i na Katastru. Kao “prirodno neplodno zemljište” vode se 2324 m2, a kao “izgrađeno zemljište” uknjižena su doslovno tri četvorna metra. Ukratko, prema Katastru i Zemljišniku, najviši neboder u Hrvatskoj, oko kojeg se toliko polemike diglo u zadnje vrijeme – ne postoji!

---

image

Dalmatia Tower

Sjt/
---

Novac povezanih firmi

No, idemo dalje. Kao investitor najvišeg nebodera navodi se Josip Komar. Ovaj poduzetnik trenutno ima na sebi desetak tvrtki, a četiri su, izgleda, povezane s neboderom “Zapadna vrata hotel”, “S.B. Toranj”, “Westgate Tower” i “Hotel Westgate”. Iz financijskih izvješća koja su dostupna na Sudskom registru ispada da neke od tih tvrtki imaju svoj kapital zahvaljujući zajmovima koje su digle od drugih povezanih firmi. Neke od njih imaju rezervirana velika sredstva zbog sudskih sporova koji se vode. Tijek novca je teško pratiti, ali riječ je o desecima milijuna kuna prema izvještajima koji se odnose na poslovanje u 2021. godini.

Dugoročna imovina “S.B Tornja” je 45 milijuna kuna, a predstavlja potraživanja od povezanog poduzetnika za dane zajmove. No, za sudske sporove koji se vode po tužbama od 2016. ova tvrtka je rezervirala ukupno čak 44 milijuna kuna. Koncem 2021. dugoročne obveze iznosile su 10 milijuna kuna.

---

image

Poslovni prostor unutar zgrade
 

Vojko Bašić/HANZA MEDIA
---

Komarova tvrtka “Zapadna vrata hotel” ima dugotrajnu vrijednost 3,7 milijuna koja podrazumijeva dio vrijednosti projekta “Westgate Split, faza B”, ali ujedno imaju rezerviranih 38,5 milijuna kuna radi sudskog spora koji se vodi protiv te firme.

Treća Komarova tvrtka “Westgate Tower” ima imovinu vrijednosti oko 300 milijuna kuna koja u cijelosti podrazumijeva projekt “Westgate Split, faza B – Dalmatia Tower”. Kratkotrajna imovina im iznosi 27 milijuna. Ali, dugoročne obveze su 199,5 milijuna kuna, i to prema HBOR-u koji je kreditor gradnje. Kratkoročne obveze su 2021. iznosile 30,5 milijuna prema dobavljačima.

Četvrta tvrtka Josipa Komara, “Hotel Westgate”, ima dugotrajnu imovinu od 45 milijuna kuna koja se isključivo odnosi na zajmove koji su dani vlasniku, a dugoročne obveze iznose 46,8 milijuna kuna i odnose se na zajmove primljene od povezanih društava.

Na vlasničkom listu parcele gdje se nalazi toranj uknjižena je tvrtka “Westgate Tower” kojoj je osnivač “Zapadna vrata hotel”. Ta tvrtka osnivač je pak opteretila nekretninu zalogom u iznosu od 20 milijuna eura s kamatama i stavila zabilježbu za ovrhu kako bi osigurala svoje novčano potraživanje od firme koju je osnovala.

Inače, do 2016. kao osnivačica i čelna osoba tih firmi bila je upisana Josipova supruga, Anamarija Dželalija Komar, a zatim tvrtke preuzima njezin muž i dovodi za direktora Davora Pavlova, a za​ prokuristicu Dijanu Bakić.

No, vratimo se na najviši toranj u Hrvatskoj i kako je do njega došlo. U ovu priču Josip Komar je krenuo 2010. godine. U tako značajan poduzetnički poduhvat mladi poduzetnik je uskočio nakon što su mu se dogodili vrlo traumatični doživljaji. Naime, neposredno prije toga, u vrlo kratkom roku, u zrak mu je odletio BMW, podmetnut je eksploziv i pod automobil njegova oca, a da stvari budu gore, mecima je izrešetano vozilo njegove sestre. Policijskom istragom utvrdilo se da je Komar bio žrtvom reketarenja od strane njegova prijatelja. Nešto prije toga Josip Komar je najavljivao kako će izgraditi najviši toranj u Hrvatskoj od 55 katova u Zagrebu.

---

image

Josip Komar, vlasnik tvrtke WestGate
 

Vojko Bašić/HANZA MEDIA
---

Dodajmo kako je prvu građevinsku tvrtku “Fonem” osnovao 2004. i bavio se gradnjom stanova u Strožancu i po Splitu.

Arhitekt koji je radio projekt za stanove u Strožancu, Neven Rak, kazao je za “Slobodnu” da ga Komar nije nikad isplatio, da je on samo potpisao program za urbanistički natječaj na križanju Ulica Domovinskog rata i Puta Stinica, ali da je taj program sastavio Komar ili netko njegov. Usred ljeta 2010. investitor je održao arhitektonsko-urbanistički natječaj na kojem je pobijedio Otto Barić, a konkurencija je bila oskudna.

Natječaji privatnih investitora

Za ovako proveden natječaj odgovornost je bila na Gradu jer je, unatoč tome što je imao ugovor s Društvom arhitekata Split da će preko njih provoditi natječaje, dozvoljavao privatnim investitorima da samostalno raspisuju natječaje. Valja ipak reći da je Barićevo rješenje bilo u javnosti dobro prihvaćeno, s dva nebodera, jednim od 12 katova i drugim od 17 koji su u tlocrtu bili kao dva trokuta zaobljenih kutova, postavljeni jedan nasuprot drugome uz Ulicu Domovinskog rata. Kasnije će njegovi projekti dobiti međunarodna priznanja, iako nije riječ o toliko prestižnim arhitektonskim nagradama koliko se u nas pisalo.

Program za natječaj iz 2010., a dvije godine kasnije (2012.) i idejno rješenje prihvatio je ondašnji gradonačelnik Željko Kerum, koji sada tvrdi da se toga ne sjeća. Investitoru se itekako pogodovalo prihvaćanjem ovakvog natječaja, jer je jedna relativno mala površina izdvojena iz Gradskog projekta Kopilica – koji je po GUP-u velik sto hektara i za koji je potrebno provesti jedinstven urbanistički natječaj.

Štoviše, kako je ukazala predsjednica DAS-a Daša Gazde, investitoru je čak poklonjena mogućnost da jedan neboder gradi suprotno odredbama GUP-a. Naime, zloupotrijebljena je odredba o dogovornom urbanističkom bonusu iz GUP-a, jer Komar nije pružio ništa zauzvrat. Dogovorni urbanistički bonus odnosi se na mogućnost, propisanu GUP-om, da investitor izgradi 25 posto više sadržaja od predviđenog, ako zauzvrat uloži u gradnju javnih sadržaja. No, to nije sve, kako je rekla Gazde, u GUP-u stoji da obuhvat za dobivanje urbanističkog bonusa mora biti najmanje 20.000 m2, a ovdje se radilo o investitorovoj parceli od pet tisuća kvadrata.

---

image

Željko Kerum
 

Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA
---

Godine 2012. počeli su istražni arheološki radovi radi Dioklecijanova akvedukta. “Splitska banka” je bila zainteresirana da se izgradi zgrada “Westgate A” od 12 katova jer su odustali od Trga Hrvatske bratske zajednice.

Tri godine kasnije krenula je gradnja koja je ubrzo dovršena. No, s “Tornjem B” stvari su išle značajno sporije. Glavni razlog je što je investitor računao na varijantu s više od 17 katova, za što je dobivena dozvola. Prvo se pokušalo s izmjenama GUP-a koje je pokrenuo Ivo Baldasar. Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u svibnju 2015. u povodu pokrenutih izmjena GUP-a, Ivo Baldasar je kao jednu od važnih poduzetničkih inicijativa (dok se još nisu počeli izvoditi temelji) stavio prijedlog investitora o povećanju nebodera sa 75 na 105 metara.

Građevinska dozvola je bila dobivena za 17 katova, no iz upućenih krugova, ali i od strane radnika na terenu, moglo se doznati kako se od početka izvodila varijanta koja je svojom čvrstinom namijenjena da izdrži rekordnu visinu gradnje. No, problem je bio što nije bilo lako dobiti dozvolu za izmjenu projekta.

U to vrijeme jedini koji je 2016. rekao da se “urbanistički bonusi ne bi trebali dobiti ‘na izvolite’” bio je vijećnik HSLS-a Tonči Blažević. Predložio je da za dodatnih deset katova koje investitor traži za privatni profit ponudi nešto za društvenu korist: “Neka kupi tri autobusa, osigura pet-šest stanova za sirotinju i slično”.

To nije imalo odjeka, a na kraju dobro da je Blažević izvukao živu glavu. Na jednom portalu gdje su se okupljali obožavatelji Komarova nebodera netko je napisao da Blaževića treba namlatiti, drugi je tvrdio da taj vijećnik traži mito, ostali su se natjecali u vrijeđanju...

---

image

Pogled s južne strane zgrade

Vojko Bašić/HANZA MEDIA
---

Krah Baldasarovih izmjena

Na koncu su Baldasarove izmjene GUP-a u ožujku 2017. propale na Gradskom vijeću. Preostalo je zadnje rješenje: Baldasar je Komaru potpisao zaključak gradonačelnika kojim se odobrava 27 katova kao izmjena idejnog rješenja koje je pobijedilo na natječaju. To je napravljeno u travnju, samo nekoliko dana prije nego što je na Baldasarovo mjesto došla Vladina povjerenica Branka Ramljak. Tako je toranj, zahvaljujući Baldasaru, mogao narasti za 10 katova, a da investitor nije trebao ništa pružiti Splitu zauzvrat.

Stvari su se ipak zakomplicirale kad ondašnji pročelnik Teo Vojković nije htio izdati građevinsku dozvolu za 27 katova. Tvrdio je da ga Baldasarov zaključak ne obavezuje, nego GUP, a da deset katova prekoračuju dozvoljenu katnost i iskoristivost parcele čak za 50 posto. Na koncu je Ministarstvo prostornog uređenja 2018. presudilo u korist Komara; tvrdili su da se oni građevinski kvadrati koji su dobiveni s urbanističkim bonusom ne trebaju računati u gustoću izgradnje.

Josip Komar je u ožujku 2018. godine pohvalio gradske službe, ali je istaknuo kako je od velikog značaja za dobivanje izmjene i dopune građevinske dozvole bila pomoć državne Agencije za investicije i konkurentnost. Ova Agencije je od početka pratila Komarov projekt. Iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova su još u srpnju 2013. rekli “Slobodnoj” kako je uz pomoć te Agencije, kojoj su se investitori obratili, i Ministarstva graditeljstva, ubrzana realizacija poslovno-turističkog kompleksa “Zapadna vrata”. Komarova supruga Anamarija Dželalija Komar, koja je onda vodila tvrtke, nije tada htjela otkriti što je točno državna Agencija ubrzala, samo je kazala da su “bile u pitanju sitnice”. Tada je Index.hr upitao ministra Branka Grčića (ali nisu dobili traženi odgovor) zašto se izlazi ususret Josipu Komaru koji je bio u milijunskim dugovima vezano za druge poslove.

Komar je u startu imao veliku pomoć i od HBOR-a. Godine 2015. dali su mu kredit od 199 milijuna kuna, a 2021. novi od 176 milijuna kuna. Zanimljivo da je, osim budućeg tornja u Ulici Domovinskog rata, jedina druga imovina na koju je HBOR stavio zalog za ovako velike kredite stan koji glasi na Miru Dželaliju.

U međuvremenu se Komar našao u sudskom sporu s “Tehnikom” koja je tvrdila kako joj duguje desetke milijuna kuna za radove koje su izveli te su više puta nastojali upisati zabilježbu zabrane raspolaganja nekretninom. Od 2017. investitor je najavljivao dolazak svjetskog hotelskog branda Marriott. Početkom 2022. osnovana je podružnica AC Hotel Split by Marriott, a u svibnju je stavljena antena s kojom je toranj dosegao visinu od 135 metara i tako postao najviši objekt u Hrvatskoj. No, nije to i službeno. Dapače, Daša Gazde tvrdi da je toranj zapravo najviši bespravni objekt u nas, jer mu fali građevinska dozvola za radove koji su zadnjih godina izvedeni.

---

image

Andro Krstulović Opara
 

Tom Dubravec/Cropix
---

Dok je Andro Krstulović Opara bio gradonačelnik, Komar je počeo izvoditi nadgrađe na krovištu radi 40 tona strojarskih instalacija i izlaza za liftove prema Izmjenama i dopunama glavnog projekta 3 za kojeg nije dobio dozvolu od Grada. Društvo arhitekta Split podnijelo je 2020. prijavu građevinskoj inspekciji jer su smatrali da zahvat izlazi iz gabarita dozvole koju ima investitor, ali i da nije u skladu s GUP-om.

Građevinska nspekcija nije obraćala pažnju na važeću dozvolu. Tvrdili su da se projekt može mijenjati i radovi po njemu izvoditi do dobivanja uporabne dozvole, osobito ako se radi o protupožarnim stvarima. Važnije im je bilo postoje li suglasnosti javnopravnih tijela na glavni projekt po kojem se izvode radovi, nego je li Grad za njega izdao izmjenu građevinske dozvole.

Ključni problem

Komar je podnio zahtjev za izmjenom dozvole 29. listopada 2021., a Upravni odjel za urbanizam i izgradnju donio je 8. kolovoza 2022. Rješenje kojim je zahtjev odbijen. Tvrdili su da je priložena dokumentacija neuredna, kao i da je trebala biti predana preko sustava eDozvole. Ali, ključni problem je bio taj što su smatrali da su u pitanju značajne promjene za koje je potreban zaključak gradonačelnika o prihvaćanju glavnog projekta izmjena i dopuna, koji investitor nije priložio. Naime, u projektu za koji je zatražena dozvola, a na terenu je to Komar već izveo, konstrukcijski su osnaženi stropovi završne dvije etaže (26. i 27.), kao i nadgrađe koje je k tome u tlocrtu prošireno. U sklopu strojarnice pojavio se bazen s industrijskom vodom, a oko strojarnice postavljena je oveća ograda na kojoj bi trebao biti natpis “AC Marriott”.

Povećanje gabarita je također navedeno, ali važnije je što su iz Grada smatrali da se po GUP-u krovišta ne mogu oblikovati prema promjenama koje je napravio Komar. Zato su zaključili da se radi o značajnim odstupanjima od ranijih projekata i da dozvolu ne mogu izdati jer nema Puljkova zaključka koji gradonačelnik donosi u slučaju kad se mijenjaju projekti koji su pobijedili na arhitektonskom natječaju.

U rješenju kojim je Komar odbijen piše kako je on 20. travnja 2022. zatražio produljenje roka za dostavu dokumentacije s obrazloženjem da stručne službe Grada nisu odgovorile na njegov zahtjev da pripreme materijale za zaključak gradonačelnika. Kako očito nije napredovao, iz Komarova tabora su u dopisu od 31. svibnja napisali gradskoj službi da im Puljkov zaključak nije potreban jer oni imaju odobrenje idejnog rješenja iz 2017. koje je potpisao Baldasar. Na to je Grad odbio izdati dozvolu, a Komar se žalio nadležnom ministarstvu.

U žalbi je investitor tvrdio kako mu zaključak gradonačelnika nije potreban jer se radi o izmjenama konstrukcija koje nisu bile dio idejnog rješenja koje se predaje na natječaju. Naime, konstrukcije se rješavaju glavnim projektom, odnosno one nisu predmet natječaja, pa za njihove izmjene nije potreban zaključak gradonačelnika.

U Ministarstvu su dali za pravo Komaru. Ustvrdili su kako u Gradu nisu uzeli u obzir izmjene i dopune rješenja za građenje (2) za koje je izdana dozvola u ožujku 2018. Osim toga, tvrde da u GUP-u nije navedeno koliko mjesta na krovu smiju zauzeti instalacijski prostori.

Na koncu su zaključili da se radi o manjim odstupanjima za koja nije potreban novi zaključak gradonačelnika.

I što sad? Po naputku Ministarstva ponovljen je postupak izdavanja dozvole. Komar se nedavno žalio kako Teo Vojković odugovlači, a ovaj mu je uzvratio kako postupak može trajati dva mjeseca, te da s takvim investitorom, nakon svega, treba pažljivo voditi postupak.

Ivica Puljak je najavio da će, ukoliko gradske službe izdaju dozvolu, Grad kao zainteresirana strana uložiti žalbu. To bi stvar moglo zakomplicirati po Komara, iako Puljak nije najavio sudski spor koji bi se otegnuo godinama. U svakom slučaju, čak i ako Vojkovićev Upravni odjel izda dozvolu, ona neće biti pravomoćna sve dok Ministarstvo ne riješi žalbu koju najavljuje Grad.

Velika nepoznanica

Ne treba zaboraviti da je Komar usred priče o urbanističkom bonusu izvukao papir koji je u rujnu 2021. slao Puljku. Tada je, naime, predlagao da se kao dogovorni urbanistički bonus riješi uređenje Komulovića puta iza tornja. Vojković tvrdi da nikad nije bio dogovoren taj “deal” i da nitko od nadležnih ne bi pristao da za tako velik poklon koji je investitor dobio, u ime Grada uzme kao protuuslugu uređenje puta od 100 metara. Takav poklon bi išao u korist Komaru, jer bez Komulovića puta “Dalmatia Tower” je takoreći blokiran. Djelatnici OTP banke se po ovom slijepom pristupnom putu, koji je potreban i Dalmatia Toweru, nepropisno parkiraju po nogostupima i uz cestu, jer nemaju dovoljno mjesta u garaži. A kako će stvari s parkiranjem izgledati kad proradi najveći toranj u Hrvata velika je nepoznanica. Naime, nije nam poznato koliko u tornju ima parkirnih mjesta. Od Vojkovića smo u dva navrata pokušali doznati koliko ima mjesta u garažama Dalmatia Towera i za koliko je zvjezdica registriran hotel (što utječe na broj parkirnih mjesta), ali nikako nismo uspeli dobiti odgovor.

Također, spoj Komulovića puta s Hercegovačkom je u jadnom stanju. To je preuzak i posve neadekvatan pristup za dvije tako velike gradnje. Dakle, bez temeljite rekonstrukcije ove uličice pristup tornju je vrlo otežan. Naime, on ima pristup s Ulice Domovinskog rata, ali nema izlaz na tu stranu (auti koji bi izlazili tuda otišli bi u traku za skretanje na Put Stinica, dok bi prijelaz u susjednu traku ispred semafora bio riskantan).

Autobus koji dođe na predviđeno mjesto da iskrca turiste između dvaju nebodera teško će se uključivati na Hercegovačku ulicu. Zato je sa spremnošću da sam financira rekonstrukciju Komulovića puta Komar zapravo moljakao Puljka, po onoj “ne laje pas radi sela nego radi sebe”, da se nekako riješi prometna povezanost “Dalmatia Towera”, jer je to jednako bitno kao i dobivanje izmjene građevinske dozvole.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Što će biti s ovom zgradom još je neizvjesno. Naime, postupak izdavanja izmjene i dopune rješenja za građenje je obnovljen, a dok se očekuje ishod možda je dobro da se ‘poslože kockice‘ oko ove velike investicije koja nipošto ne ide prema planu. Donosimo neke manje poznate detalje, kao i elemente priče koji su javnosti potpuno nepoznati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => priča bez kraja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Što će biti s ovom zgradom još je neizvjesno. Naime, postupak izdavanja izmjene i dopune rješenja za građenje je obnovljen, a dok se očekuje ishod možda je dobro da se ‘poslože kockice‘ oko ove velike investicije koja nipošto ne ide prema planu. Donosimo neke manje poznate detalje, kao i elemente priče koji su javnosti potpuno nepoznati priča bez kraja 2 0 17016 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-13 09:15:01 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-18 22:10:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-03-18 22:10:06 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 17175 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Što će biti s ovom zgradom još je neizvjesno. Naime, postupak izdavanja izmjene i dopune rješenja za građenje je obnovljen, a dok se očekuje ishod možda je dobro da se 'poslože kockice' oko ove velike investicije koja nipošto ne ide prema planu. Donosimo neke manje poznate detalje, kao i elemente priče koji su javnosti potpuno nepoznati [metadata] => robots= author= title=Što je pošlo po zlu kod gradnje Dalmatia Towera? Puno toga, imamo cijelu 'povijest bolesti' najviše zgrade u državi [metakey] => Dalmatia Tower, izgradnja, Westgate, Westgate Dalmatia, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24538450.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24506728.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24506729.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24506731.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24506732.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24506733.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24382907.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24382908.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24382909.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24382912.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24382891.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24374853.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24374860.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24374845.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24374843.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/20559472.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/17855890.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/22559506.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24505932.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24382916.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24382906.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24382900.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24382927.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24382876.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24382867.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Sjt\/","Lgk\/","Lgk\/","Sjt\/","Sjt\/","Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA","Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA","Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA","Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA","Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Mario Todori\u0107\/HANZA MEDIA","Tom Dubravec\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/HANZA MEDIA","Tom Dubravec\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA","Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA","Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA","Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA","Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA","Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Donosimo veliku kronologiju izgradnje najvi\u0161e zgrade u Hrvatskoj<\/p>","

Dalmatia Tower<\/p>","

Dalmatia Tower<\/p>","

Dalmatia Tower<\/p>","

Dalmatia Tower<\/p>","

Dalmatia Tower<\/p>","","","

S prednje strane Dalmatia Tower ima uredan ulaz (ne i izlaz) s glavne ceste...<\/p>","","

Josip Komar, vlasnik tvrtke WestGate
\n\u00a0<\/p>","","

... no prilaz sa stra\u017enje strane, Komulovi\u0107a put, ni\u010dim ne mo\u017ee podr\u017eati potrebe Dalmatia Towera<\/p>","","","

Ivo Baldasar
\n\u00a0<\/p>","

Andro Krstulovi\u0107 Opara
\n\u00a0<\/p>","

\u017deljko Kerum
\n\u00a0<\/p>","

Ivica Puljak
\n\u00a0<\/p>","

Poslovni prostori<\/p>","

Podzemna gara\u017ea<\/p>","

Poslovni prostor unutar zgrade
\n\u00a0<\/p>","

Ure\u0111enje poslovnih prostora\u00a0<\/p>","","

Pogled s ju\u017ene strane zgrade<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1080","hd_24538450_1920.jpg":"1920x1080","k_24538450_1280.jpg":"1280x1280","k_24538450_1024.jpg":"1024x1024","k_24538450_640.jpg":"640x640","k_24538450_480.jpg":"480x480","k_24538450_340.jpg":"340x340","k_24538450_220.jpg":"220x220","o_24538450_1280.jpg":"1280x720","o_24538450_1024.jpg":"1024x576","o_24538450_640.jpg":"640x360","o_24538450_480.jpg":"480x270","o_24538450_340.jpg":"340x191","o_24538450_220.jpg":"220x123","h_24538450_1280.jpg":"1280x854","h_24538450_1024.jpg":"1024x683","h_24538450_640.jpg":"640x427","h_24538450_480.jpg":"480x320","h_24538450_340.jpg":"340x227","h_24538450_220.jpg":"220x147","pp_24538450_1280.jpg":"1280x1628","pp_24538450_1024.jpg":"1024x1303","pp_24538450_640.jpg":"640x814","pp_24538450_480.jpg":"480x611","pp_24538450_340.jpg":"340x432","pp_24538450_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_24506728_1920.jpg":"1920x1080","k_24506728_1280.jpg":"1280x1280","k_24506728_1024.jpg":"1024x1024","k_24506728_640.jpg":"640x640","k_24506728_480.jpg":"480x480","k_24506728_340.jpg":"340x340","k_24506728_220.jpg":"220x220","o_24506728_1280.jpg":"1280x1706","o_24506728_1024.jpg":"1024x1365","o_24506728_640.jpg":"640x853","o_24506728_480.jpg":"480x640","o_24506728_340.jpg":"340x453","o_24506728_220.jpg":"220x293","h_24506728_1280.jpg":"1280x854","h_24506728_1024.jpg":"1024x683","h_24506728_640.jpg":"640x427","h_24506728_480.jpg":"480x320","h_24506728_340.jpg":"340x227","h_24506728_220.jpg":"220x147","pp_24506728_1280.jpg":"1280x1628","pp_24506728_1024.jpg":"1024x1303","pp_24506728_640.jpg":"640x814","pp_24506728_480.jpg":"480x611","pp_24506728_340.jpg":"340x432","pp_24506728_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_24506729_1920.jpg":"1920x1080","k_24506729_1280.jpg":"1280x1280","k_24506729_1024.jpg":"1024x1024","k_24506729_640.jpg":"640x640","k_24506729_480.jpg":"480x480","k_24506729_340.jpg":"340x340","k_24506729_220.jpg":"220x220","o_24506729_1280.jpg":"1280x1706","o_24506729_1024.jpg":"1024x1365","o_24506729_640.jpg":"640x853","o_24506729_480.jpg":"480x640","o_24506729_340.jpg":"340x453","o_24506729_220.jpg":"220x293","h_24506729_1280.jpg":"1280x854","h_24506729_1024.jpg":"1024x683","h_24506729_640.jpg":"640x427","h_24506729_480.jpg":"480x320","h_24506729_340.jpg":"340x227","h_24506729_220.jpg":"220x147","pp_24506729_1280.jpg":"1280x1628","pp_24506729_1024.jpg":"1024x1303","pp_24506729_640.jpg":"640x814","pp_24506729_480.jpg":"480x611","pp_24506729_340.jpg":"340x432","pp_24506729_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_24506731_1920.jpg":"1920x1080","k_24506731_1280.jpg":"1280x1280","k_24506731_1024.jpg":"1024x1024","k_24506731_640.jpg":"640x640","k_24506731_480.jpg":"480x480","k_24506731_340.jpg":"340x340","k_24506731_220.jpg":"220x220","o_24506731_1280.jpg":"1280x1706","o_24506731_1024.jpg":"1024x1365","o_24506731_640.jpg":"640x853","o_24506731_480.jpg":"480x640","o_24506731_340.jpg":"340x453","o_24506731_220.jpg":"220x293","h_24506731_1280.jpg":"1280x854","h_24506731_1024.jpg":"1024x683","h_24506731_640.jpg":"640x427","h_24506731_480.jpg":"480x320","h_24506731_340.jpg":"340x227","h_24506731_220.jpg":"220x147","pp_24506731_1280.jpg":"1280x1628","pp_24506731_1024.jpg":"1024x1303","pp_24506731_640.jpg":"640x814","pp_24506731_480.jpg":"480x611","pp_24506731_340.jpg":"340x432","pp_24506731_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_24506732_1920.jpg":"1920x1080","k_24506732_1280.jpg":"1280x1280","k_24506732_1024.jpg":"1024x1024","k_24506732_640.jpg":"640x640","k_24506732_480.jpg":"480x480","k_24506732_340.jpg":"340x340","k_24506732_220.jpg":"220x220","o_24506732_1280.jpg":"1280x1706","o_24506732_1024.jpg":"1024x1365","o_24506732_640.jpg":"640x853","o_24506732_480.jpg":"480x640","o_24506732_340.jpg":"340x453","o_24506732_220.jpg":"220x293","h_24506732_1280.jpg":"1280x854","h_24506732_1024.jpg":"1024x683","h_24506732_640.jpg":"640x427","h_24506732_480.jpg":"480x320","h_24506732_340.jpg":"340x227","h_24506732_220.jpg":"220x147","pp_24506732_1280.jpg":"1280x1628","pp_24506732_1024.jpg":"1024x1303","pp_24506732_640.jpg":"640x814","pp_24506732_480.jpg":"480x611","pp_24506732_340.jpg":"340x432","pp_24506732_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_24506733_1920.jpg":"1920x1080","k_24506733_1280.jpg":"1280x1280","k_24506733_1024.jpg":"1024x1024","k_24506733_640.jpg":"640x640","k_24506733_480.jpg":"480x480","k_24506733_340.jpg":"340x340","k_24506733_220.jpg":"220x220","o_24506733_1280.jpg":"1280x1706","o_24506733_1024.jpg":"1024x1365","o_24506733_640.jpg":"640x853","o_24506733_480.jpg":"480x640","o_24506733_340.jpg":"340x453","o_24506733_220.jpg":"220x293","h_24506733_1280.jpg":"1280x854","h_24506733_1024.jpg":"1024x683","h_24506733_640.jpg":"640x427","h_24506733_480.jpg":"480x320","h_24506733_340.jpg":"340x227","h_24506733_220.jpg":"220x147","pp_24506733_1280.jpg":"1280x1628","pp_24506733_1024.jpg":"1024x1303","pp_24506733_640.jpg":"640x814","pp_24506733_480.jpg":"480x611","pp_24506733_340.jpg":"340x432","pp_24506733_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24382907_1920.jpg":"1920x1080","k_24382907_1280.jpg":"1280x1280","k_24382907_1024.jpg":"1024x1024","k_24382907_640.jpg":"640x640","k_24382907_480.jpg":"480x480","k_24382907_340.jpg":"340x340","k_24382907_220.jpg":"220x220","o_24382907_1280.jpg":"1280x853","o_24382907_1024.jpg":"1024x682","o_24382907_640.jpg":"640x426","o_24382907_480.jpg":"480x320","o_24382907_340.jpg":"340x226","o_24382907_220.jpg":"220x146","h_24382907_1280.jpg":"1280x854","h_24382907_1024.jpg":"1024x683","h_24382907_640.jpg":"640x427","h_24382907_480.jpg":"480x320","h_24382907_340.jpg":"340x227","h_24382907_220.jpg":"220x147","pp_24382907_1280.jpg":"1280x1628","pp_24382907_1024.jpg":"1024x1303","pp_24382907_640.jpg":"640x814","pp_24382907_480.jpg":"480x611","pp_24382907_340.jpg":"340x432","pp_24382907_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24382908_1920.jpg":"1920x1080","k_24382908_1280.jpg":"1280x1280","k_24382908_1024.jpg":"1024x1024","k_24382908_640.jpg":"640x640","k_24382908_480.jpg":"480x480","k_24382908_340.jpg":"340x340","k_24382908_220.jpg":"220x220","o_24382908_1280.jpg":"1280x853","o_24382908_1024.jpg":"1024x682","o_24382908_640.jpg":"640x426","o_24382908_480.jpg":"480x320","o_24382908_340.jpg":"340x226","o_24382908_220.jpg":"220x146","h_24382908_1280.jpg":"1280x854","h_24382908_1024.jpg":"1024x683","h_24382908_640.jpg":"640x427","h_24382908_480.jpg":"480x320","h_24382908_340.jpg":"340x227","h_24382908_220.jpg":"220x147","pp_24382908_1280.jpg":"1280x1628","pp_24382908_1024.jpg":"1024x1303","pp_24382908_640.jpg":"640x814","pp_24382908_480.jpg":"480x611","pp_24382908_340.jpg":"340x432","pp_24382908_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_24382909_1920.jpg":"1920x1080","k_24382909_1280.jpg":"1280x1280","k_24382909_1024.jpg":"1024x1024","k_24382909_640.jpg":"640x640","k_24382909_480.jpg":"480x480","k_24382909_340.jpg":"340x340","k_24382909_220.jpg":"220x220","o_24382909_1280.jpg":"1280x1920","o_24382909_1024.jpg":"1024x1536","o_24382909_640.jpg":"640x960","o_24382909_480.jpg":"480x720","o_24382909_340.jpg":"340x510","o_24382909_220.jpg":"220x330","h_24382909_1280.jpg":"1280x854","h_24382909_1024.jpg":"1024x683","h_24382909_640.jpg":"640x427","h_24382909_480.jpg":"480x320","h_24382909_340.jpg":"340x227","h_24382909_220.jpg":"220x147","pp_24382909_1280.jpg":"1280x1628","pp_24382909_1024.jpg":"1024x1303","pp_24382909_640.jpg":"640x814","pp_24382909_480.jpg":"480x611","pp_24382909_340.jpg":"340x432","pp_24382909_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1462","hd_24382912_1920.jpg":"1920x1080","k_24382912_1280.jpg":"1280x1280","k_24382912_1024.jpg":"1024x1024","k_24382912_640.jpg":"640x640","k_24382912_480.jpg":"480x480","k_24382912_340.jpg":"340x340","k_24382912_220.jpg":"220x220","o_24382912_1280.jpg":"1280x974","o_24382912_1024.jpg":"1024x779","o_24382912_640.jpg":"640x487","o_24382912_480.jpg":"480x365","o_24382912_340.jpg":"340x258","o_24382912_220.jpg":"220x167","h_24382912_1280.jpg":"1280x854","h_24382912_1024.jpg":"1024x683","h_24382912_640.jpg":"640x427","h_24382912_480.jpg":"480x320","h_24382912_340.jpg":"340x227","h_24382912_220.jpg":"220x147","pp_24382912_1280.jpg":"1280x1628","pp_24382912_1024.jpg":"1024x1303","pp_24382912_640.jpg":"640x814","pp_24382912_480.jpg":"480x611","pp_24382912_340.jpg":"340x432","pp_24382912_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1383","hd_24382891_1920.jpg":"1920x1080","k_24382891_1280.jpg":"1280x1280","k_24382891_1024.jpg":"1024x1024","k_24382891_640.jpg":"640x640","k_24382891_480.jpg":"480x480","k_24382891_340.jpg":"340x340","k_24382891_220.jpg":"220x220","o_24382891_1280.jpg":"1280x922","o_24382891_1024.jpg":"1024x737","o_24382891_640.jpg":"640x461","o_24382891_480.jpg":"480x345","o_24382891_340.jpg":"340x244","o_24382891_220.jpg":"220x158","h_24382891_1280.jpg":"1280x854","h_24382891_1024.jpg":"1024x683","h_24382891_640.jpg":"640x427","h_24382891_480.jpg":"480x320","h_24382891_340.jpg":"340x227","h_24382891_220.jpg":"220x147","pp_24382891_1280.jpg":"1280x1628","pp_24382891_1024.jpg":"1024x1303","pp_24382891_640.jpg":"640x814","pp_24382891_480.jpg":"480x611","pp_24382891_340.jpg":"340x432","pp_24382891_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1275","hd_24374853_1920.jpg":"1920x1080","k_24374853_1280.jpg":"1280x1280","k_24374853_1024.jpg":"1024x1024","k_24374853_640.jpg":"640x640","k_24374853_480.jpg":"480x480","k_24374853_340.jpg":"340x340","k_24374853_220.jpg":"220x220","o_24374853_1280.jpg":"1280x850","o_24374853_1024.jpg":"1024x680","o_24374853_640.jpg":"640x425","o_24374853_480.jpg":"480x318","o_24374853_340.jpg":"340x225","o_24374853_220.jpg":"220x146","h_24374853_1280.jpg":"1280x854","h_24374853_1024.jpg":"1024x683","h_24374853_640.jpg":"640x427","h_24374853_480.jpg":"480x320","h_24374853_340.jpg":"340x227","h_24374853_220.jpg":"220x147","pp_24374853_1280.jpg":"1280x1628","pp_24374853_1024.jpg":"1024x1303","pp_24374853_640.jpg":"640x814","pp_24374853_480.jpg":"480x611","pp_24374853_340.jpg":"340x432","pp_24374853_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1273","hd_24374860_1920.jpg":"1920x1080","k_24374860_1280.jpg":"1280x1280","k_24374860_1024.jpg":"1024x1024","k_24374860_640.jpg":"640x640","k_24374860_480.jpg":"480x480","k_24374860_340.jpg":"340x340","k_24374860_220.jpg":"220x220","o_24374860_1280.jpg":"1280x848","o_24374860_1024.jpg":"1024x678","o_24374860_640.jpg":"640x424","o_24374860_480.jpg":"480x318","o_24374860_340.jpg":"340x225","o_24374860_220.jpg":"220x145","h_24374860_1280.jpg":"1280x854","h_24374860_1024.jpg":"1024x683","h_24374860_640.jpg":"640x427","h_24374860_480.jpg":"480x320","h_24374860_340.jpg":"340x227","h_24374860_220.jpg":"220x147","pp_24374860_1280.jpg":"1280x1628","pp_24374860_1024.jpg":"1024x1303","pp_24374860_640.jpg":"640x814","pp_24374860_480.jpg":"480x611","pp_24374860_340.jpg":"340x432","pp_24374860_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1014","hd_24374845_1920.jpg":"1920x1080","k_24374845_1280.jpg":"1280x1280","k_24374845_1024.jpg":"1024x1024","k_24374845_640.jpg":"640x640","k_24374845_480.jpg":"480x480","k_24374845_340.jpg":"340x340","k_24374845_220.jpg":"220x220","o_24374845_1280.jpg":"1280x676","o_24374845_1024.jpg":"1024x540","o_24374845_640.jpg":"640x338","o_24374845_480.jpg":"480x253","o_24374845_340.jpg":"340x179","o_24374845_220.jpg":"220x116","h_24374845_1280.jpg":"1280x854","h_24374845_1024.jpg":"1024x683","h_24374845_640.jpg":"640x427","h_24374845_480.jpg":"480x320","h_24374845_340.jpg":"340x227","h_24374845_220.jpg":"220x147","pp_24374845_1280.jpg":"1280x1628","pp_24374845_1024.jpg":"1024x1303","pp_24374845_640.jpg":"640x814","pp_24374845_480.jpg":"480x611","pp_24374845_340.jpg":"340x432","pp_24374845_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1311","hd_24374843_1920.jpg":"1920x1080","k_24374843_1280.jpg":"1280x1280","k_24374843_1024.jpg":"1024x1024","k_24374843_640.jpg":"640x640","k_24374843_480.jpg":"480x480","k_24374843_340.jpg":"340x340","k_24374843_220.jpg":"220x220","o_24374843_1280.jpg":"1280x874","o_24374843_1024.jpg":"1024x699","o_24374843_640.jpg":"640x437","o_24374843_480.jpg":"480x327","o_24374843_340.jpg":"340x232","o_24374843_220.jpg":"220x150","h_24374843_1280.jpg":"1280x854","h_24374843_1024.jpg":"1024x683","h_24374843_640.jpg":"640x427","h_24374843_480.jpg":"480x320","h_24374843_340.jpg":"340x227","h_24374843_220.jpg":"220x147","pp_24374843_1280.jpg":"1280x1628","pp_24374843_1024.jpg":"1024x1303","pp_24374843_640.jpg":"640x814","pp_24374843_480.jpg":"480x611","pp_24374843_340.jpg":"340x432","pp_24374843_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1500x1000","hd_20559472_1920.jpg":"1920x1080","k_20559472_1280.jpg":"1280x1280","k_20559472_1024.jpg":"1024x1024","k_20559472_640.jpg":"640x640","k_20559472_480.jpg":"480x480","k_20559472_340.jpg":"340x340","k_20559472_220.jpg":"220x220","o_20559472_1280.jpg":"1280x853","o_20559472_1024.jpg":"1024x682","o_20559472_640.jpg":"640x426","o_20559472_480.jpg":"480x320","o_20559472_340.jpg":"340x226","o_20559472_220.jpg":"220x146","h_20559472_1280.jpg":"1280x854","h_20559472_1024.jpg":"1024x683","h_20559472_640.jpg":"640x427","h_20559472_480.jpg":"480x320","h_20559472_340.jpg":"340x227","h_20559472_220.jpg":"220x147","pp_20559472_1280.jpg":"1280x1628","pp_20559472_1024.jpg":"1024x1303","pp_20559472_640.jpg":"640x814","pp_20559472_480.jpg":"480x611","pp_20559472_340.jpg":"340x432","pp_20559472_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1174","hd_17855890_1920.jpg":"1920x1080","k_17855890_1280.jpg":"1280x1280","k_17855890_1024.jpg":"1024x1024","k_17855890_640.jpg":"640x640","k_17855890_480.jpg":"480x480","k_17855890_340.jpg":"340x340","k_17855890_220.jpg":"220x220","o_17855890_1280.jpg":"1280x782","o_17855890_1024.jpg":"1024x626","o_17855890_640.jpg":"640x391","o_17855890_480.jpg":"480x293","o_17855890_340.jpg":"340x207","o_17855890_220.jpg":"220x134","h_17855890_1280.jpg":"1280x854","h_17855890_1024.jpg":"1024x683","h_17855890_640.jpg":"640x427","h_17855890_480.jpg":"480x320","h_17855890_340.jpg":"340x227","h_17855890_220.jpg":"220x147","pp_17855890_1280.jpg":"1280x1628","pp_17855890_1024.jpg":"1024x1303","pp_17855890_640.jpg":"640x814","pp_17855890_480.jpg":"480x611","pp_17855890_340.jpg":"340x432","pp_17855890_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1068","hd_22559506_1920.jpg":"1920x1080","k_22559506_1280.jpg":"1280x1280","k_22559506_1024.jpg":"1024x1024","k_22559506_640.jpg":"640x640","k_22559506_480.jpg":"480x480","k_22559506_340.jpg":"340x340","k_22559506_220.jpg":"220x220","o_22559506_1280.jpg":"1280x712","o_22559506_1024.jpg":"1024x569","o_22559506_640.jpg":"640x356","o_22559506_480.jpg":"480x267","o_22559506_340.jpg":"340x189","o_22559506_220.jpg":"220x122","h_22559506_1280.jpg":"1280x854","h_22559506_1024.jpg":"1024x683","h_22559506_640.jpg":"640x427","h_22559506_480.jpg":"480x320","h_22559506_340.jpg":"340x227","h_22559506_220.jpg":"220x147","pp_22559506_1280.jpg":"1280x1628","pp_22559506_1024.jpg":"1024x1303","pp_22559506_640.jpg":"640x814","pp_22559506_480.jpg":"480x611","pp_22559506_340.jpg":"340x432","pp_22559506_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24505932_1920.jpg":"1920x1080","k_24505932_1280.jpg":"1280x1280","k_24505932_1024.jpg":"1024x1024","k_24505932_640.jpg":"640x640","k_24505932_480.jpg":"480x480","k_24505932_340.jpg":"340x340","k_24505932_220.jpg":"220x220","o_24505932_1280.jpg":"1280x853","o_24505932_1024.jpg":"1024x682","o_24505932_640.jpg":"640x426","o_24505932_480.jpg":"480x320","o_24505932_340.jpg":"340x226","o_24505932_220.jpg":"220x146","h_24505932_1280.jpg":"1280x854","h_24505932_1024.jpg":"1024x683","h_24505932_640.jpg":"640x427","h_24505932_480.jpg":"480x320","h_24505932_340.jpg":"340x227","h_24505932_220.jpg":"220x147","pp_24505932_1280.jpg":"1280x1628","pp_24505932_1024.jpg":"1024x1303","pp_24505932_640.jpg":"640x814","pp_24505932_480.jpg":"480x611","pp_24505932_340.jpg":"340x432","pp_24505932_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1387","hd_24382916_1920.jpg":"1920x1080","k_24382916_1280.jpg":"1280x1280","k_24382916_1024.jpg":"1024x1024","k_24382916_640.jpg":"640x640","k_24382916_480.jpg":"480x480","k_24382916_340.jpg":"340x340","k_24382916_220.jpg":"220x220","o_24382916_1280.jpg":"1280x924","o_24382916_1024.jpg":"1024x739","o_24382916_640.jpg":"640x462","o_24382916_480.jpg":"480x346","o_24382916_340.jpg":"340x245","o_24382916_220.jpg":"220x158","h_24382916_1280.jpg":"1280x854","h_24382916_1024.jpg":"1024x683","h_24382916_640.jpg":"640x427","h_24382916_480.jpg":"480x320","h_24382916_340.jpg":"340x227","h_24382916_220.jpg":"220x147","pp_24382916_1280.jpg":"1280x1628","pp_24382916_1024.jpg":"1024x1303","pp_24382916_640.jpg":"640x814","pp_24382916_480.jpg":"480x611","pp_24382916_340.jpg":"340x432","pp_24382916_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x982","hd_24382906_1920.jpg":"1920x1080","k_24382906_1280.jpg":"1280x1280","k_24382906_1024.jpg":"1024x1024","k_24382906_640.jpg":"640x640","k_24382906_480.jpg":"480x480","k_24382906_340.jpg":"340x340","k_24382906_220.jpg":"220x220","o_24382906_1280.jpg":"1280x654","o_24382906_1024.jpg":"1024x523","o_24382906_640.jpg":"640x327","o_24382906_480.jpg":"480x245","o_24382906_340.jpg":"340x173","o_24382906_220.jpg":"220x112","h_24382906_1280.jpg":"1280x854","h_24382906_1024.jpg":"1024x683","h_24382906_640.jpg":"640x427","h_24382906_480.jpg":"480x320","h_24382906_340.jpg":"340x227","h_24382906_220.jpg":"220x147","pp_24382906_1280.jpg":"1280x1628","pp_24382906_1024.jpg":"1024x1303","pp_24382906_640.jpg":"640x814","pp_24382906_480.jpg":"480x611","pp_24382906_340.jpg":"340x432","pp_24382906_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24382900_1920.jpg":"1920x1080","k_24382900_1280.jpg":"1280x1280","k_24382900_1024.jpg":"1024x1024","k_24382900_640.jpg":"640x640","k_24382900_480.jpg":"480x480","k_24382900_340.jpg":"340x340","k_24382900_220.jpg":"220x220","o_24382900_1280.jpg":"1280x853","o_24382900_1024.jpg":"1024x682","o_24382900_640.jpg":"640x426","o_24382900_480.jpg":"480x320","o_24382900_340.jpg":"340x226","o_24382900_220.jpg":"220x146","h_24382900_1280.jpg":"1280x854","h_24382900_1024.jpg":"1024x683","h_24382900_640.jpg":"640x427","h_24382900_480.jpg":"480x320","h_24382900_340.jpg":"340x227","h_24382900_220.jpg":"220x147","pp_24382900_1280.jpg":"1280x1628","pp_24382900_1024.jpg":"1024x1303","pp_24382900_640.jpg":"640x814","pp_24382900_480.jpg":"480x611","pp_24382900_340.jpg":"340x432","pp_24382900_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1309","hd_24382927_1920.jpg":"1920x1080","k_24382927_1280.jpg":"1280x1280","k_24382927_1024.jpg":"1024x1024","k_24382927_640.jpg":"640x640","k_24382927_480.jpg":"480x480","k_24382927_340.jpg":"340x340","k_24382927_220.jpg":"220x220","o_24382927_1280.jpg":"1280x872","o_24382927_1024.jpg":"1024x698","o_24382927_640.jpg":"640x436","o_24382927_480.jpg":"480x327","o_24382927_340.jpg":"340x231","o_24382927_220.jpg":"220x149","h_24382927_1280.jpg":"1280x854","h_24382927_1024.jpg":"1024x683","h_24382927_640.jpg":"640x427","h_24382927_480.jpg":"480x320","h_24382927_340.jpg":"340x227","h_24382927_220.jpg":"220x147","pp_24382927_1280.jpg":"1280x1628","pp_24382927_1024.jpg":"1024x1303","pp_24382927_640.jpg":"640x814","pp_24382927_480.jpg":"480x611","pp_24382927_340.jpg":"340x432","pp_24382927_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24382876_1920.jpg":"1920x1080","k_24382876_1280.jpg":"1280x1280","k_24382876_1024.jpg":"1024x1024","k_24382876_640.jpg":"640x640","k_24382876_480.jpg":"480x480","k_24382876_340.jpg":"340x340","k_24382876_220.jpg":"220x220","o_24382876_1280.jpg":"1280x853","o_24382876_1024.jpg":"1024x682","o_24382876_640.jpg":"640x426","o_24382876_480.jpg":"480x320","o_24382876_340.jpg":"340x226","o_24382876_220.jpg":"220x146","h_24382876_1280.jpg":"1280x854","h_24382876_1024.jpg":"1024x683","h_24382876_640.jpg":"640x427","h_24382876_480.jpg":"480x320","h_24382876_340.jpg":"340x227","h_24382876_220.jpg":"220x147","pp_24382876_1280.jpg":"1280x1628","pp_24382876_1024.jpg":"1024x1303","pp_24382876_640.jpg":"640x814","pp_24382876_480.jpg":"480x611","pp_24382876_340.jpg":"340x432","pp_24382876_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1172","hd_24382867_1920.jpg":"1920x1080","k_24382867_1280.jpg":"1280x1280","k_24382867_1024.jpg":"1024x1024","k_24382867_640.jpg":"640x640","k_24382867_480.jpg":"480x480","k_24382867_340.jpg":"340x340","k_24382867_220.jpg":"220x220","o_24382867_1280.jpg":"1280x781","o_24382867_1024.jpg":"1024x625","o_24382867_640.jpg":"640x390","o_24382867_480.jpg":"480x293","o_24382867_340.jpg":"340x207","o_24382867_220.jpg":"220x134","h_24382867_1280.jpg":"1280x854","h_24382867_1024.jpg":"1024x683","h_24382867_640.jpg":"640x427","h_24382867_480.jpg":"480x320","h_24382867_340.jpg":"340x227","h_24382867_220.jpg":"220x147","pp_24382867_1280.jpg":"1280x1628","pp_24382867_1024.jpg":"1024x1303","pp_24382867_640.jpg":"640x814","pp_24382867_480.jpg":"480x611","pp_24382867_340.jpg":"340x432","pp_24382867_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14997515 Threads: 2 Questions: 3150408092 Slow queries: 7031604 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234967305 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/sto-je-poslo-po-zlu-kod-gradnje-dalmatia-towera-puno-toga-imamo-cijelu-povijest-bolesti-najvise-zgrade-u-drzavi-1273927 [printLink] => /split/sto-je-poslo-po-zlu-kod-gradnje-dalmatia-towera-puno-toga-imamo-cijelu-povijest-bolesti-najvise-zgrade-u-drzavi-1273927?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 476980 [name] => dalmatia tower [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmatia-tower [link] => /tag/dalmatia-tower ) [1] => stdClass Object ( [id] => 370960 [name] => izgradnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izgradnja [link] => /tag/izgradnja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 227745 [name] => Westgate [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => westgate [link] => /tag/westgate ) [3] => stdClass Object ( [id] => 613358 [name] => Westgate Dalmatia [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-23 19:46:00 [main_article_id] => 0 [alias] => westgate-dalmatia [link] => /tag/westgate-dalmatia ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Što će biti s ovom zgradom još je neizvjesno. Naime, postupak izdavanja izmjene i dopune rješenja za građenje je obnovljen, a dok se očekuje ishod možda je dobro da se ‘poslože kockice‘ oko ove velike investicije koja nipošto ne ide prema planu. Donosimo neke manje poznate detalje, kao i elemente priče koji su javnosti potpuno nepoznati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => priča bez kraja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što je pošlo po zlu kod gradnje Dalmatia Towera? Puno toga, imamo cijelu ‘povijest bolesti‘ najviše zgrade u državi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24538450.jpg [galleryCount] => 25 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] =>

Donosimo veliku kronologiju izgradnje najviše zgrade u Hrvatskoj

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24538450.jpg [title] =>

Donosimo veliku kronologiju izgradnje najviše zgrade u Hrvatskoj

Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24506728.jpg [title] =>

Dalmatia Tower

Sjt/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24506729.jpg [title] =>

Dalmatia Tower

Lgk/ ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24506731.jpg [title] =>

Dalmatia Tower

Lgk/ ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24506732.jpg [title] =>

Dalmatia Tower

Sjt/ ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24506733.jpg [title] =>

Dalmatia Tower

Sjt/ ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24382907.jpg [title] => Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24382908.jpg [title] => Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24382909.jpg [title] =>

S prednje strane Dalmatia Tower ima uredan ulaz (ne i izlaz) s glavne ceste...

Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24382912.jpg [title] => Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24382891.jpg [title] =>

Josip Komar, vlasnik tvrtke WestGate
 

Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24374853.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24374860.jpg [title] =>

... no prilaz sa stražnje strane, Komulovića put, ničim ne može podržati potrebe Dalmatia Towera

Paun Paunović/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24374845.jpg [title] => Paun Paunovic/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24374843.jpg [title] => Paun Paunovic/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/20559472.jpg [title] =>

Ivo Baldasar
 

Mario Todorić/HANZA MEDIA ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/17855890.jpg [title] =>

Andro Krstulović Opara
 

Tom Dubravec/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/22559506.jpg [title] =>

Željko Kerum
 

Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24505932.jpg [title] =>

Ivica Puljak
 

Tom Dubravec/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24382916.jpg [title] =>

Poslovni prostori

Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24382906.jpg [title] =>

Podzemna garaža

Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24382900.jpg [title] =>

Poslovni prostor unutar zgrade
 

Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24382927.jpg [title] =>

Uređenje poslovnih prostora 

Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24382876.jpg [title] => Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24382867.jpg [title] =>

Pogled s južne strane zgrade

Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

O sudbini najvećeg tornja u Hrvatskoj, Dalmatia Towera, u zadnje vrijeme dosta se pisalo, a što će biti s njim još je neizvjesno. Naime, postupak izdavanja izmjene i dopune rješenja za građenje je obnovljen, a dok se očekuje ishod možda je dobro da se “poslože kockice” oko ove velike investicije koja je pošla po zlu. Dakle, ovo bi bila kronologija slučaja, s nekim detaljima koji su manje poznati ili nisu bili do sada uopće poznati javnosti.

Tako možemo, na primjer, krenuti od toga da najviši toranj u Hrvatskoj nije zaveden u zemljišnim knjigama, niti u Katastru. To je neobično, budući da je neboder do sada dobio građevinsku dozvolu, 2013. godine, i izmjene dozvole 2018. godine. No, u vlasničkom listu piše da je na parcelu od 2327 m2 uknjižena tvrtka “Dalmatia Tower”, ali nije uknjižen neboder od 27 katova, nego piše da su izgrađena (pazite ovo) – samo tri četvorna metra!

Ista je stvar upisana i na Katastru. Kao “prirodno neplodno zemljište” vode se 2324 m2, a kao “izgrađeno zemljište” uknjižena su doslovno tri četvorna metra. Ukratko, prema Katastru i Zemljišniku, najviši neboder u Hrvatskoj, oko kojeg se toliko polemike diglo u zadnje vrijeme – ne postoji!

---

image

Dalmatia Tower

Sjt/
---

Novac povezanih firmi

No, idemo dalje. Kao investitor najvišeg nebodera navodi se Josip Komar. Ovaj poduzetnik trenutno ima na sebi desetak tvrtki, a četiri su, izgleda, povezane s neboderom “Zapadna vrata hotel”, “S.B. Toranj”, “Westgate Tower” i “Hotel Westgate”. Iz financijskih izvješća koja su dostupna na Sudskom registru ispada da neke od tih tvrtki imaju svoj kapital zahvaljujući zajmovima koje su digle od drugih povezanih firmi. Neke od njih imaju rezervirana velika sredstva zbog sudskih sporova koji se vode. Tijek novca je teško pratiti, ali riječ je o desecima milijuna kuna prema izvještajima koji se odnose na poslovanje u 2021. godini.

Dugoročna imovina “S.B Tornja” je 45 milijuna kuna, a predstavlja potraživanja od povezanog poduzetnika za dane zajmove. No, za sudske sporove koji se vode po tužbama od 2016. ova tvrtka je rezervirala ukupno čak 44 milijuna kuna. Koncem 2021. dugoročne obveze iznosile su 10 milijuna kuna.

---

image

Poslovni prostor unutar zgrade
 

Vojko Bašić/HANZA MEDIA
---

Komarova tvrtka “Zapadna vrata hotel” ima dugotrajnu vrijednost 3,7 milijuna koja podrazumijeva dio vrijednosti projekta “Westgate Split, faza B”, ali ujedno imaju rezerviranih 38,5 milijuna kuna radi sudskog spora koji se vodi protiv te firme.

Treća Komarova tvrtka “Westgate Tower” ima imovinu vrijednosti oko 300 milijuna kuna koja u cijelosti podrazumijeva projekt “Westgate Split, faza B – Dalmatia Tower”. Kratkotrajna imovina im iznosi 27 milijuna. Ali, dugoročne obveze su 199,5 milijuna kuna, i to prema HBOR-u koji je kreditor gradnje. Kratkoročne obveze su 2021. iznosile 30,5 milijuna prema dobavljačima.

Četvrta tvrtka Josipa Komara, “Hotel Westgate”, ima dugotrajnu imovinu od 45 milijuna kuna koja se isključivo odnosi na zajmove koji su dani vlasniku, a dugoročne obveze iznose 46,8 milijuna kuna i odnose se na zajmove primljene od povezanih društava.

Na vlasničkom listu parcele gdje se nalazi toranj uknjižena je tvrtka “Westgate Tower” kojoj je osnivač “Zapadna vrata hotel”. Ta tvrtka osnivač je pak opteretila nekretninu zalogom u iznosu od 20 milijuna eura s kamatama i stavila zabilježbu za ovrhu kako bi osigurala svoje novčano potraživanje od firme koju je osnovala.

Inače, do 2016. kao osnivačica i čelna osoba tih firmi bila je upisana Josipova supruga, Anamarija Dželalija Komar, a zatim tvrtke preuzima njezin muž i dovodi za direktora Davora Pavlova, a za​ prokuristicu Dijanu Bakić.

No, vratimo se na najviši toranj u Hrvatskoj i kako je do njega došlo. U ovu priču Josip Komar je krenuo 2010. godine. U tako značajan poduzetnički poduhvat mladi poduzetnik je uskočio nakon što su mu se dogodili vrlo traumatični doživljaji. Naime, neposredno prije toga, u vrlo kratkom roku, u zrak mu je odletio BMW, podmetnut je eksploziv i pod automobil njegova oca, a da stvari budu gore, mecima je izrešetano vozilo njegove sestre. Policijskom istragom utvrdilo se da je Komar bio žrtvom reketarenja od strane njegova prijatelja. Nešto prije toga Josip Komar je najavljivao kako će izgraditi najviši toranj u Hrvatskoj od 55 katova u Zagrebu.

---

image

Josip Komar, vlasnik tvrtke WestGate
 

Vojko Bašić/HANZA MEDIA
---

Dodajmo kako je prvu građevinsku tvrtku “Fonem” osnovao 2004. i bavio se gradnjom stanova u Strožancu i po Splitu.

Arhitekt koji je radio projekt za stanove u Strožancu, Neven Rak, kazao je za “Slobodnu” da ga Komar nije nikad isplatio, da je on samo potpisao program za urbanistički natječaj na križanju Ulica Domovinskog rata i Puta Stinica, ali da je taj program sastavio Komar ili netko njegov. Usred ljeta 2010. investitor je održao arhitektonsko-urbanistički natječaj na kojem je pobijedio Otto Barić, a konkurencija je bila oskudna.

Natječaji privatnih investitora

Za ovako proveden natječaj odgovornost je bila na Gradu jer je, unatoč tome što je imao ugovor s Društvom arhitekata Split da će preko njih provoditi natječaje, dozvoljavao privatnim investitorima da samostalno raspisuju natječaje. Valja ipak reći da je Barićevo rješenje bilo u javnosti dobro prihvaćeno, s dva nebodera, jednim od 12 katova i drugim od 17 koji su u tlocrtu bili kao dva trokuta zaobljenih kutova, postavljeni jedan nasuprot drugome uz Ulicu Domovinskog rata. Kasnije će njegovi projekti dobiti međunarodna priznanja, iako nije riječ o toliko prestižnim arhitektonskim nagradama koliko se u nas pisalo.

Program za natječaj iz 2010., a dvije godine kasnije (2012.) i idejno rješenje prihvatio je ondašnji gradonačelnik Željko Kerum, koji sada tvrdi da se toga ne sjeća. Investitoru se itekako pogodovalo prihvaćanjem ovakvog natječaja, jer je jedna relativno mala površina izdvojena iz Gradskog projekta Kopilica – koji je po GUP-u velik sto hektara i za koji je potrebno provesti jedinstven urbanistički natječaj.

Štoviše, kako je ukazala predsjednica DAS-a Daša Gazde, investitoru je čak poklonjena mogućnost da jedan neboder gradi suprotno odredbama GUP-a. Naime, zloupotrijebljena je odredba o dogovornom urbanističkom bonusu iz GUP-a, jer Komar nije pružio ništa zauzvrat. Dogovorni urbanistički bonus odnosi se na mogućnost, propisanu GUP-om, da investitor izgradi 25 posto više sadržaja od predviđenog, ako zauzvrat uloži u gradnju javnih sadržaja. No, to nije sve, kako je rekla Gazde, u GUP-u stoji da obuhvat za dobivanje urbanističkog bonusa mora biti najmanje 20.000 m2, a ovdje se radilo o investitorovoj parceli od pet tisuća kvadrata.

---

image

Željko Kerum
 

Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA
---

Godine 2012. počeli su istražni arheološki radovi radi Dioklecijanova akvedukta. “Splitska banka” je bila zainteresirana da se izgradi zgrada “Westgate A” od 12 katova jer su odustali od Trga Hrvatske bratske zajednice.

Tri godine kasnije krenula je gradnja koja je ubrzo dovršena. No, s “Tornjem B” stvari su išle značajno sporije. Glavni razlog je što je investitor računao na varijantu s više od 17 katova, za što je dobivena dozvola. Prvo se pokušalo s izmjenama GUP-a koje je pokrenuo Ivo Baldasar. Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u svibnju 2015. u povodu pokrenutih izmjena GUP-a, Ivo Baldasar je kao jednu od važnih poduzetničkih inicijativa (dok se još nisu počeli izvoditi temelji) stavio prijedlog investitora o povećanju nebodera sa 75 na 105 metara.

Građevinska dozvola je bila dobivena za 17 katova, no iz upućenih krugova, ali i od strane radnika na terenu, moglo se doznati kako se od početka izvodila varijanta koja je svojom čvrstinom namijenjena da izdrži rekordnu visinu gradnje. No, problem je bio što nije bilo lako dobiti dozvolu za izmjenu projekta.

U to vrijeme jedini koji je 2016. rekao da se “urbanistički bonusi ne bi trebali dobiti ‘na izvolite’” bio je vijećnik HSLS-a Tonči Blažević. Predložio je da za dodatnih deset katova koje investitor traži za privatni profit ponudi nešto za društvenu korist: “Neka kupi tri autobusa, osigura pet-šest stanova za sirotinju i slično”.

To nije imalo odjeka, a na kraju dobro da je Blažević izvukao živu glavu. Na jednom portalu gdje su se okupljali obožavatelji Komarova nebodera netko je napisao da Blaževića treba namlatiti, drugi je tvrdio da taj vijećnik traži mito, ostali su se natjecali u vrijeđanju...

---

image

Pogled s južne strane zgrade

Vojko Bašić/HANZA MEDIA
---

Krah Baldasarovih izmjena

Na koncu su Baldasarove izmjene GUP-a u ožujku 2017. propale na Gradskom vijeću. Preostalo je zadnje rješenje: Baldasar je Komaru potpisao zaključak gradonačelnika kojim se odobrava 27 katova kao izmjena idejnog rješenja koje je pobijedilo na natječaju. To je napravljeno u travnju, samo nekoliko dana prije nego što je na Baldasarovo mjesto došla Vladina povjerenica Branka Ramljak. Tako je toranj, zahvaljujući Baldasaru, mogao narasti za 10 katova, a da investitor nije trebao ništa pružiti Splitu zauzvrat.

Stvari su se ipak zakomplicirale kad ondašnji pročelnik Teo Vojković nije htio izdati građevinsku dozvolu za 27 katova. Tvrdio je da ga Baldasarov zaključak ne obavezuje, nego GUP, a da deset katova prekoračuju dozvoljenu katnost i iskoristivost parcele čak za 50 posto. Na koncu je Ministarstvo prostornog uređenja 2018. presudilo u korist Komara; tvrdili su da se oni građevinski kvadrati koji su dobiveni s urbanističkim bonusom ne trebaju računati u gustoću izgradnje.

Josip Komar je u ožujku 2018. godine pohvalio gradske službe, ali je istaknuo kako je od velikog značaja za dobivanje izmjene i dopune građevinske dozvole bila pomoć državne Agencije za investicije i konkurentnost. Ova Agencije je od početka pratila Komarov projekt. Iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova su još u srpnju 2013. rekli “Slobodnoj” kako je uz pomoć te Agencije, kojoj su se investitori obratili, i Ministarstva graditeljstva, ubrzana realizacija poslovno-turističkog kompleksa “Zapadna vrata”. Komarova supruga Anamarija Dželalija Komar, koja je onda vodila tvrtke, nije tada htjela otkriti što je točno državna Agencija ubrzala, samo je kazala da su “bile u pitanju sitnice”. Tada je Index.hr upitao ministra Branka Grčića (ali nisu dobili traženi odgovor) zašto se izlazi ususret Josipu Komaru koji je bio u milijunskim dugovima vezano za druge poslove.

Komar je u startu imao veliku pomoć i od HBOR-a. Godine 2015. dali su mu kredit od 199 milijuna kuna, a 2021. novi od 176 milijuna kuna. Zanimljivo da je, osim budućeg tornja u Ulici Domovinskog rata, jedina druga imovina na koju je HBOR stavio zalog za ovako velike kredite stan koji glasi na Miru Dželaliju.

U međuvremenu se Komar našao u sudskom sporu s “Tehnikom” koja je tvrdila kako joj duguje desetke milijuna kuna za radove koje su izveli te su više puta nastojali upisati zabilježbu zabrane raspolaganja nekretninom. Od 2017. investitor je najavljivao dolazak svjetskog hotelskog branda Marriott. Početkom 2022. osnovana je podružnica AC Hotel Split by Marriott, a u svibnju je stavljena antena s kojom je toranj dosegao visinu od 135 metara i tako postao najviši objekt u Hrvatskoj. No, nije to i službeno. Dapače, Daša Gazde tvrdi da je toranj zapravo najviši bespravni objekt u nas, jer mu fali građevinska dozvola za radove koji su zadnjih godina izvedeni.

---

image

Andro Krstulović Opara
 

Tom Dubravec/Cropix
---

Dok je Andro Krstulović Opara bio gradonačelnik, Komar je počeo izvoditi nadgrađe na krovištu radi 40 tona strojarskih instalacija i izlaza za liftove prema Izmjenama i dopunama glavnog projekta 3 za kojeg nije dobio dozvolu od Grada. Društvo arhitekta Split podnijelo je 2020. prijavu građevinskoj inspekciji jer su smatrali da zahvat izlazi iz gabarita dozvole koju ima investitor, ali i da nije u skladu s GUP-om.

Građevinska nspekcija nije obraćala pažnju na važeću dozvolu. Tvrdili su da se projekt može mijenjati i radovi po njemu izvoditi do dobivanja uporabne dozvole, osobito ako se radi o protupožarnim stvarima. Važnije im je bilo postoje li suglasnosti javnopravnih tijela na glavni projekt po kojem se izvode radovi, nego je li Grad za njega izdao izmjenu građevinske dozvole.

Ključni problem

Komar je podnio zahtjev za izmjenom dozvole 29. listopada 2021., a Upravni odjel za urbanizam i izgradnju donio je 8. kolovoza 2022. Rješenje kojim je zahtjev odbijen. Tvrdili su da je priložena dokumentacija neuredna, kao i da je trebala biti predana preko sustava eDozvole. Ali, ključni problem je bio taj što su smatrali da su u pitanju značajne promjene za koje je potreban zaključak gradonačelnika o prihvaćanju glavnog projekta izmjena i dopuna, koji investitor nije priložio. Naime, u projektu za koji je zatražena dozvola, a na terenu je to Komar već izveo, konstrukcijski su osnaženi stropovi završne dvije etaže (26. i 27.), kao i nadgrađe koje je k tome u tlocrtu prošireno. U sklopu strojarnice pojavio se bazen s industrijskom vodom, a oko strojarnice postavljena je oveća ograda na kojoj bi trebao biti natpis “AC Marriott”.

Povećanje gabarita je također navedeno, ali važnije je što su iz Grada smatrali da se po GUP-u krovišta ne mogu oblikovati prema promjenama koje je napravio Komar. Zato su zaključili da se radi o značajnim odstupanjima od ranijih projekata i da dozvolu ne mogu izdati jer nema Puljkova zaključka koji gradonačelnik donosi u slučaju kad se mijenjaju projekti koji su pobijedili na arhitektonskom natječaju.

U rješenju kojim je Komar odbijen piše kako je on 20. travnja 2022. zatražio produljenje roka za dostavu dokumentacije s obrazloženjem da stručne službe Grada nisu odgovorile na njegov zahtjev da pripreme materijale za zaključak gradonačelnika. Kako očito nije napredovao, iz Komarova tabora su u dopisu od 31. svibnja napisali gradskoj službi da im Puljkov zaključak nije potreban jer oni imaju odobrenje idejnog rješenja iz 2017. koje je potpisao Baldasar. Na to je Grad odbio izdati dozvolu, a Komar se žalio nadležnom ministarstvu.

U žalbi je investitor tvrdio kako mu zaključak gradonačelnika nije potreban jer se radi o izmjenama konstrukcija koje nisu bile dio idejnog rješenja koje se predaje na natječaju. Naime, konstrukcije se rješavaju glavnim projektom, odnosno one nisu predmet natječaja, pa za njihove izmjene nije potreban zaključak gradonačelnika.

U Ministarstvu su dali za pravo Komaru. Ustvrdili su kako u Gradu nisu uzeli u obzir izmjene i dopune rješenja za građenje (2) za koje je izdana dozvola u ožujku 2018. Osim toga, tvrde da u GUP-u nije navedeno koliko mjesta na krovu smiju zauzeti instalacijski prostori.

Na koncu su zaključili da se radi o manjim odstupanjima za koja nije potreban novi zaključak gradonačelnika.

I što sad? Po naputku Ministarstva ponovljen je postupak izdavanja dozvole. Komar se nedavno žalio kako Teo Vojković odugovlači, a ovaj mu je uzvratio kako postupak može trajati dva mjeseca, te da s takvim investitorom, nakon svega, treba pažljivo voditi postupak.

Ivica Puljak je najavio da će, ukoliko gradske službe izdaju dozvolu, Grad kao zainteresirana strana uložiti žalbu. To bi stvar moglo zakomplicirati po Komara, iako Puljak nije najavio sudski spor koji bi se otegnuo godinama. U svakom slučaju, čak i ako Vojkovićev Upravni odjel izda dozvolu, ona neće biti pravomoćna sve dok Ministarstvo ne riješi žalbu koju najavljuje Grad.

Velika nepoznanica

Ne treba zaboraviti da je Komar usred priče o urbanističkom bonusu izvukao papir koji je u rujnu 2021. slao Puljku. Tada je, naime, predlagao da se kao dogovorni urbanistički bonus riješi uređenje Komulovića puta iza tornja. Vojković tvrdi da nikad nije bio dogovoren taj “deal” i da nitko od nadležnih ne bi pristao da za tako velik poklon koji je investitor dobio, u ime Grada uzme kao protuuslugu uređenje puta od 100 metara. Takav poklon bi išao u korist Komaru, jer bez Komulovića puta “Dalmatia Tower” je takoreći blokiran. Djelatnici OTP banke se po ovom slijepom pristupnom putu, koji je potreban i Dalmatia Toweru, nepropisno parkiraju po nogostupima i uz cestu, jer nemaju dovoljno mjesta u garaži. A kako će stvari s parkiranjem izgledati kad proradi najveći toranj u Hrvata velika je nepoznanica. Naime, nije nam poznato koliko u tornju ima parkirnih mjesta. Od Vojkovića smo u dva navrata pokušali doznati koliko ima mjesta u garažama Dalmatia Towera i za koliko je zvjezdica registriran hotel (što utječe na broj parkirnih mjesta), ali nikako nismo uspeli dobiti odgovor.

Također, spoj Komulovića puta s Hercegovačkom je u jadnom stanju. To je preuzak i posve neadekvatan pristup za dvije tako velike gradnje. Dakle, bez temeljite rekonstrukcije ove uličice pristup tornju je vrlo otežan. Naime, on ima pristup s Ulice Domovinskog rata, ali nema izlaz na tu stranu (auti koji bi izlazili tuda otišli bi u traku za skretanje na Put Stinica, dok bi prijelaz u susjednu traku ispred semafora bio riskantan).

Autobus koji dođe na predviđeno mjesto da iskrca turiste između dvaju nebodera teško će se uključivati na Hercegovačku ulicu. Zato je sa spremnošću da sam financira rekonstrukciju Komulovića puta Komar zapravo moljakao Puljka, po onoj “ne laje pas radi sela nego radi sebe”, da se nekako riješi prometna povezanost “Dalmatia Towera”, jer je to jednako bitno kao i dobivanje izmjene građevinske dozvole.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Sjt/ Lgk/ Lgk/ Sjt/ Sjt/ Vojko Bašić/HANZA MEDIA Vojko Bašić/HANZA MEDIA Vojko Bašić/HANZA MEDIA Vojko Bašić/HANZA MEDIA Vojko Bašić/HANZA MEDIA Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Mario Todorić/HANZA MEDIA Tom Dubravec/Cropix Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA Tom Dubravec/Cropix Vojko Bašić/HANZA MEDIA Vojko Bašić/HANZA MEDIA Vojko Bašić/HANZA MEDIA Vojko Bašić/HANZA MEDIA Vojko Bašić/HANZA MEDIA Vojko Bašić/HANZA MEDIA
Cropix

Donosimo veliku kronologiju izgradnje najviše zgrade u Hrvatskoj

Sjt/

Dalmatia Tower

Lgk/

Dalmatia Tower

Lgk/

Dalmatia Tower

Sjt/

Dalmatia Tower

Sjt/

Dalmatia Tower

Vojko Bašić/HANZA MEDIA

S prednje strane Dalmatia Tower ima uredan ulaz (ne i izlaz) s glavne ceste...

Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Josip Komar, vlasnik tvrtke WestGate
 

Paun Paunović/Cropix

... no prilaz sa stražnje strane, Komulovića put, ničim ne može podržati potrebe Dalmatia Towera

Mario Todorić/HANZA MEDIA

Ivo Baldasar
 

Tom Dubravec/Cropix

Andro Krstulović Opara
 

Tom Dubravec/Cropix

Ivica Puljak
 

Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Poslovni prostori

Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Podzemna garaža

Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Poslovni prostor unutar zgrade
 

Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Uređenje poslovnih prostora 

Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Pogled s južne strane zgrade

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/sto-je-poslo-po-zlu-kod-gradnje-dalmatia-towera-puno-toga-imamo-cijelu-povijest-bolesti-najvise-zgrade-u-drzavi-1273927 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=992961d6a7933d3ee768aa08311b6f45391600aa [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+je+po%C5%A1lo+po+zlu+kod+gradnje+Dalmatia+Towera%3F+Puno+toga%2C+imamo+cijelu+%E2%80%98povijest+bolesti%E2%80%98+najvi%C5%A1e+zgrade+u+dr%C5%BEavi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsto-je-poslo-po-zlu-kod-gradnje-dalmatia-towera-puno-toga-imamo-cijelu-povijest-bolesti-najvise-zgrade-u-drzavi-1273927 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsto-je-poslo-po-zlu-kod-gradnje-dalmatia-towera-puno-toga-imamo-cijelu-povijest-bolesti-najvise-zgrade-u-drzavi-1273927 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Što će biti s ovom zgradom još je neizvjesno. Naime, postupak izdavanja izmjene i dopune rješenja za građenje je obnovljen, a dok se očekuje ishod možda je dobro da se ‘poslože kockice‘ oko ove velike investicije koja nipošto ne ide prema planu. Donosimo neke manje poznate detalje, kao i elemente priče koji su javnosti potpuno nepoznati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => priča bez kraja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitpriča bez kraja

Što je pošlo po zlu kod gradnje Dalmatia Towera? Puno toga, imamo cijelu ‘povijest bolesti‘ najviše zgrade u državi

Piše Sandi Vidulić
18. ožujka 2023. - 23:10

O sudbini najvećeg tornja u Hrvatskoj, Dalmatia Towera, u zadnje vrijeme dosta se pisalo, a što će biti s njim još je neizvjesno. Naime, postupak izdavanja izmjene i dopune rješenja za građenje je obnovljen, a dok se očekuje ishod možda je dobro da se “poslože kockice” oko ove velike investicije koja je pošla po zlu. Dakle, ovo bi bila kronologija slučaja, s nekim detaljima koji su manje poznati ili nisu bili do sada uopće poznati javnosti.

Tako možemo, na primjer, krenuti od toga da najviši toranj u Hrvatskoj nije zaveden u zemljišnim knjigama, niti u Katastru. To je neobično, budući da je neboder do sada dobio građevinsku dozvolu, 2013. godine, i izmjene dozvole 2018. godine. No, u vlasničkom listu piše da je na parcelu od 2327 m2 uknjižena tvrtka “Dalmatia Tower”, ali ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 01:09