stdClass Object ( [id] => 1339338 [title] => Epilog zasjedanja lokalnog parlametna: propala HDZ-ova inicijativa, sjednicu obilježila međusobna prepucavanja [alias] => suta-od-gradonacelnika-puljka-trazi-gradnju-stanova-otvaranje-domova-za-umirovljenike-dodatak-za-skolarce [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Gradsko vijeće nije usvojilo prijedlog HDZ-a za uvođenje mjere pomoći građanima, konkretno sufinanciranje 200 eura podstanarima, roditeljima za opremanje školaraca, umirovljenicima, osobama s invaliditetom.

Tomislav Prljević (HDZ) naglasio je problem stambenog pitanja građana.

- Cijene stanova rastu i naši sugrađani svoju budućnost ne mogu planirati u Splitu, već godinama iseljavaju u okolicu kako bi riješili svoje stambeno pitanje. Realizacija POS-a na Korešnici u mandati ove vlasti neće biti ni blizu završetka. Mjere (pomoći od 200 eura za podstanare po.a.) koje predlažemo bi već danas pomogle građanima - istaknuo je Prljević.

10:40

Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća, dao je riječ Igoru Skoki (Centar), ali je napomenuo neka to bude bez “spominjanja omiljene stranke”.

Skoko to nije poslušao već je krenuo s prozivanjem Tomislava Šute i spominjanjem Ine, HEP-a i energetske krize.

Napao je prijedlog Tomislava Šute da se podstanarstvo sufinancira s 200 eura mjesečno.

- Svatko tko se imalo razumije u ekonomiju zna da bi to diglo cijenu stanova na tržištu. Vezano za vrtiće, upisali smo svu djecu, a sljedeće godine ćemo upisati i djecu iz okolnih mjesta koja su pod upravljanjem HDZ-a. Zato što mi radimo u interesu građana… - tvrdi Skoko koji je počeo vrijeđati Tomislava Šutu.

Tu ga je prekinuo Željko Domazet.

---

image

Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća

Vojko Basic/Cropix
---

- Kolega Skoko, zadnji put vas upozoravam ostavite kolegu Šutu i njegovu poslovnu karijeru na miru jer to nije tema ove točke. Lijepo vas molim, lijepo vas upozoravam. Pustite HDZ i pustite Tomislava Šutu osobno na miru. Zadnje upozorenje - rekao je predsjednik Gradskog vijeća stranačkom kolegi.

Jakša Balov je rekao: 

- Kolega Skoko, slušam vas i ne mogu se načuditi. Je li vi živite u ovog gradu?! Vi govorite o mega projektima, a niste sposobni napraviti zidić. A kao poduzetnik govorite gluposti.

Domazet je potom upozorio Balova da ne koristi grube riječi.

Balov se ispričao ako je glupost ružna riječ i ispravio se da Skoko govori nebuloze.

---

Puljak: Proračun za 2024. godinu veći za 100 milijuna eura

Gradonačelnik Ivica Puljak najavio je da će proračun za 2024. godinu biti 100 milijuna eura veći nego ovogodišnji proračun, a da su ta dodatna sredstva osigurana kroz investicijski kredit. 

---

10:25

Pročelniku za društvene djelatnosti replicirao je Tomislav Prljević (HDZ):

- Svima je jasno da Grad ulaže u mlađe, obitelji i djecu. Ulagao je prije pet i 10 godina. Nitko nije rekao da Grad nikad nije ništa ulagao. Stvar je trenda. Govorimo o smjeru u kojem ide Split. Činjenica je da gradovi zbog utjecaja rada Vlade i njenih mjera dobivaju više sredstava. Pa tako i EU sredstava što je rezultat rada Vlade, a ne angažman nekog u Gradu Splitu. Grad sada stoji bolje nego prije 15 godina, ali treba više i sustavnije ulagati, imati više osjećaja za one kojima je pomoć potrebna. No, vi pričate o projektima kao Zlatni Split u kojima se u tri godine niste pomakli od naše početne ideje kad je projekt bio implementiran u vrijeme vašeg prethodnika. Ideja tog projekta je da se on nadograđuje, da korisnici imaju veću paletu usluga u Splita. No, vi u tri godine taj program niste uspjeli proširiti. To je problem.

Lidija Bekavac (HGS) kazala je gradskom pročelniku Njegotiću zar ne bi bilo logično da je dao podatke što su ostvarili do 31. listopada.

---

image

Lidija Bekavac, Ivana Zelić, Željko Domazet, Tomislav Šuta

Vojko Basic/Cropix
---

- Činjenica je da ste nam dali tri stupca ostvarenih podataka i dva stupca fiktivnih podataka - istaknula je.

10:15

Mario Negotić, pročelnik za društvene djelatnosti Grada Splita, navodio je mjere pomoći građanima:

- Pomoć roditeljima za novorođeno dijete ako jedan roditelj ima prebivalište najmanje 3 godine na području Splita. Za prvo dijete naknada je 265,45 eura, za drugo dijete 530,89 eura, a za treće i svako sljedeće dijete 729,98 eura sljedećih 10 godina, tako da je to u konačnici iznos od 55 tisuća kuna za 10 godina u 10 rata.

- Tu su i stipendije za 150 učenika i studenata iz socijalno ugroženih obitelji, te onih s invaliditetom. Zatim mjera sufinanciranja troškova najamnine u kriznim situacijama, plin, vodu… za što je Grad izdvojio 621 tisuća eura za 730 korisnika. Potom zaštita beskućnika kroz sufinanciranje skloništa. Jednokratne novčane pomoći za građane u teškoj situaciji zbog maligne bolesti. Potpora njegovateljima, pogrebni troškovi za umrle koji nemaju nikoga tko bi se o njima pobrinuo, za što je u ovoj godini bilo 80 zahtjeva, kartica za umirovljenike Moj zlatni Split, subvencija prijevoza za osobe s invaliditetom, uvođenje Fonda za potpomognutu oplodnju u iznosu od 1.200 eura…

- U zaključku možemo reći da imamo 20 aktivnosti i iznosi su od 2020. godine su povećani za 28 posto - naveo je među ostalim pročelnik Mario Negotić.

- Grad Split je u procesu izgradnje novih vrtića, naveo je Negotić i za par dana najavio otvaranje ponuda za izgradnju sportske dvorane i vrtića na Pujankama.

- Imam informaciju da za vrtić na Pijankama ima 4 ili 5 ponuđača, to su sve velike i jake firme što je garancije da će biti završeno kvalitetno i vjerojatno u roku. Par dana nakon toga počinje javna nabava za javni vrtić na Kili. Sad smo u procesu rekonstrukcije prostora na Mertojaku i prenamjenu u dječji vrtić. Isto tako ide javna nabava za vrtiće u Žrnovnici i Srinjinama. U uredu imam već 20 ponuda projektanata za dokumentaciju izrade idejnog rješenja za sve osnovne škole za koje je Vlada predvidjela da će do školske godine 2026./2027. prijeći u jednu smjenu… - tvrdi pročelnik.

9:30

Gradonačelnik Ivica Puljak rekao je da smatra da sazivanje sjednice na temu koja su vezanu za proračun nije primjerena.

---

image

Gradonačelnik Ivica Puljak

Vojko Basic/Cropix
---

- Većina brojeva koje ste rekli su izvučeni iz konteksta. Želite prikazati da se ne ulaže u socijalu, ali ulažemo 28 posto više nego što ste vi ulagali kad ste bili na vlasti… Gradimo i proširujemo škole i vrtiće. Split će postati grad u kojem će sva djece imati mjesta u vrtiću i jaslicama. Za sljedeću godinu ćemo povećati proračun za 100 milijuna eura - rekao je gradonačelnik.

- Ono čime se vi jedino bavite su da zamaglite oči građanima koje ste osiromašili tako da su im plaće male, da nemaju dostojan život. To je zato što je HDZ upropastio svega čega se dotakao i zato naši građani loše žive. Za naše građane želimo osigurati najbolji život… - nastavio je Puljak i dodao:

- Cijena poštenja je da vaši više neće krasti javne novce i zato imamo sredstva da možemo graditi vrtiće i škole i povećali smo sva socijalna davanja.

Tomislav Šuta je odgovorio na prozivke gradonačelnika Puljka.

- Bilo bi u redu da se osvrnete na mjere pomoći građanima koje su vam predložene. Vi se u niti jednom trenutku niste osvrnuli ima li Grad ima iti jednu od tih mjera. Dakle, vi cijelo vrijeme pokušavate skrenuti s teme, ponavljate iste mantre o krađi i lopovluku. Vi ste dobili priliku mijenjati stvari, da pokažete da je Gradu Splitu stalo do mladih obitelji, poduzetnika, osoba s invaliditetom. Vi te mjere možete implementirati i pozivam vas da se uzdignete iznad svega i da prestanete govoriti da netko krade i da zavrćete nekakve špine. Nemate nikakvih pokazatelja ni dokaza, nego vrtite jednu te istu kanti i obmanjujete javnost. Vama netko treba kazati da ste u trećoj godini mandata i da nemate niti jedan projekt kojeg ste vi započeli - rekao je Šuta kojeg je potom gradonačelnik prekinuo u izlaganju.

- Ja govorim, vi slušajte. Budite kulturni - reagirao je Šuta.

---

image

Tomislav Šuta, predsjednik GO HDZ-a

Vojko Bašić/Cropix
---

RANIJE 

- Grad Split bilježi drastičan pad ulaganja u socijalu u 2022. godini. Tražimo izdvajanja za poduzetnike, mlađe poduzetnike i žene poduzetnice. Grad je za njih izdvojio svega 8.000 eura. To je stagnacija, a mi očekujemo da Grad Split stane iza svojih poduzetnika - istaknuo je gradski vijećnik Tomislav Šuta u uvodu u tematsku sjednicu o HDZ-ovom prijedlogu o mjerama pomoći za mlade obitelji, poduzetnike, umirovljenike i socijalu koja je počela u četvrtak u 9 sati. 

Šuta naglašava kako Splitsko-dalmatinska županija, država i drugi gradovi izdvajaju sredstva za poduzetnike.

- Pokažimo i da je Splitu stalo do poduzetnika. Naš prijedlog je da se sufinancira najmanje 1 posto kamatne stope. Grad ništa nije omogućio za mlađe poduzetnike i u tome treba pokazati iskorak.

- Pad u 2022. je i s ulaganjima Grada u društvene djelatnosti. Na računu ima 20 milijima eura, od čega je 10 milijuna oročeno. S obzirom na to da je Grad propustio prijaviti se za subvencije za samce do 30 godina i mlađe obitelji s djecom do 45 godina, ukupno 2,5 milijuna eura. Grad za sada nije poduzeo nikakve aktivnosti radi izgradnje stanova za najam, iako postoje zemljišta kojim Grad odmah može krenuti u gradnju. 

Šuta je nastavio da Grad u mandatu Ivice Puljka neće izgraditi niti jedan vrtić koji nije privatan, te ističe da je na gradonačelniku da sagleda prostore koje su već u vlasništvu Grada, te podsjetio da je Osnovna škola Pojišan već iznajmljivala svoje prostore.

- Split je jedini grad koji u ovoj godini nije isplatio uskrsnicu umirovljenicima. Uložit ćemo amandman radi pomoći od 100 eura umirovljenicima čije su mirovine manje od 500 eura, za što Grad treba izdvojiti 800.000 eura. Država i županija u svojoj nadležnosti ima domove za umirovljenike i vrijeme je da Grad Split otvori dnevne boravke za umirovljenike, to je bilo i predizborno obećanje gradonačelnika. Za to postoje prostori koji stoje prazni. Dva kvalitetna su na Mertojaku, u koja su ulaganja minimalna. Split je velik i treba učiniti sve da se zadovolje potrebe naših starijih osoba.

Šuta navodi da postoji mogućnost izgradnje doma za starije osobe u Srinjinama. Zalaže se i za  izgradnju nove osnovne škole s dvoranom u Srinjinama.

- Predložili smo nekoliko socijalnih mjera, među njima pomoć roditeljima od 200 eura za kupnju školske i sportske opreme. Tražimo da se oslobođenih 330 tisuća eura usmjeri za kupnju za takvu pomoć roditeljima. Tražimo ukidanje mjesečnog praga za korisnike osobne invalidnine. Cenzus na razini RH je ukinut. Isti stvar je napravio Grad Zagreb. Zašto to ne napravit Grad Split?! Gradonačelnice, potez je na vama. Jedna od bitnih mjera je besplatni javni prijevoz za osobe s invaliditetom. To ne bi prešlo iznos od 60 tisuća eura a napravila bi se velika stvar za osobe s invaliditetom - rekao je Tomislav Šuta.

Na prijedlog Lidije Bekavac (HGS) na početku sjednice Gradskog vijeća održana je minuta šutnje za sve poginule hrvatske branitelje.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prvo poluvrijeme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => prvo poluvrijeme 2 0 10152 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-16 08:36:35 [created_by] => 3215 [created_by_alias] => Tanja Gattin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-16 14:21:39 [modified_by] => 3215 [publish_up] => 2023-11-16 09:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Epilog zasjedanja lokalnog parlametna: propala HDZ-ova inicijativa, sjednicu obilježila međusobna prepucavanja [metadata] => robots= author= title=Šuta od gradonačelnika Puljka traži gradnju stanova, otvaranje domova za umirovljenike, dodatak za školarce... page_title=Šuta od gradonačelnika Puljka traži gradnju stanova, otvaranje domova za umirovljenike, dodatak za školarce... [metakey] => tematska sjednica, Grad Split, Tomislav Šuta, Ivica Puljak, gradnja stanova, umirovljenici [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063719.png","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/25878832.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/25878830.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063415.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063413.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063412.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063410.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063408.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063407.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063405.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063403.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063402.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063400.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063398.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063397.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063396.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063395.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063393.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063391.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063390.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063388.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063387.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063386.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063385.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063384.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063383.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063382.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063381.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063380.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063379.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063378.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063377.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063376.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Gradsko vije\u0107e Split<\/p>","

Tomislav \u0160uta<\/p>","

Gradona\u010delnik Ivica Puljak<\/p>","

Tomislav \u0160uta i\u00a0Ivica Budimir<\/p>","

Tomislav \u0160uta, predsjednik GO HDZ-a<\/p>","

Tomislav \u0160uta, predsjednik GO HDZ-a<\/p>","

Ivica Budimir, vije\u0107nik HDZ-a<\/p>","

Sr\u0111an Marini\u0107, Anita Birimi\u0161a, \u017deljko Domazet, Nenad Uvodi\u0107, Viktor Zeli\u0107<\/p>","

Sr\u0111an Marini\u0107, Nenad Uvodi\u0107, Viktor Zeli\u0107<\/p>","","

Nenad Uvodi\u0107<\/p>","

Sr\u0111an Marini\u0107<\/p>","","

Gradona\u010delnik Ivica Puljak i\u00a0\u017deljko Domazet, predsjednik Gradskog vije\u0107a<\/p>","

Anita Birimi\u0161a
\n\u00a0<\/p>","

Ivica Budimir<\/p>","

Gradona\u010delnik Ivica Puljak<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","

Marijan \u010celan<\/p>","","","

Ivana Zeli\u0107\u00a0i Ante Grubi\u0161i\u0107<\/p>","

Gradona\u010delnik Ivica Puljak<\/p>","

\u017deljko Domazet, predsjednik Gradskog vije\u0107a<\/p>","

Lidija Bekavac, Ivana Zeli\u0107, \u017deljko Domazet, Tomislav \u0160uta<\/p>","

Lidija Bekavac, Ivana Zeli\u0107, Tomislav \u0160uta<\/p>","

Antonio Kuzmani\u0107, zamjenik gradona\u010delnika<\/p>","

\u017deljko Domazet i Antonija Eremut Erceg<\/p>","

Tomislav \u0160uta i \u017deljko Domazet<\/p>","

\u00a0Antonija Eremut Erceg<\/p>","

Tomislav \u0160uta, Jak\u0161a Balov, \u017deljko Domazet, Domagoj Baji\u0107\u00a0
\n\u00a0<\/p>","

vica Budimir, Jak\u0161a Balov, Domagoj Baji\u0107<\/p>","

Ivana Zeli\u0107\u00a0i \u017deljko Domazet<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1640x924","hd_26063719_1920.png":"1920x1080","k_26063719_1280.png":"1280x1280","k_26063719_1024.png":"1024x1024","k_26063719_640.png":"640x640","k_26063719_480.png":"480x480","k_26063719_340.png":"340x340","k_26063719_220.png":"220x220","o_26063719_1280.png":"1280x721","o_26063719_1024.png":"1024x576","o_26063719_640.png":"640x360","o_26063719_480.png":"480x270","o_26063719_340.png":"340x191","o_26063719_220.png":"220x123","h_26063719_1280.png":"1280x854","h_26063719_1024.png":"1024x683","h_26063719_640.png":"640x427","h_26063719_480.png":"480x320","h_26063719_340.png":"340x227","h_26063719_220.png":"220x147","pp_26063719_1280.png":"1280x1628","pp_26063719_1024.png":"1024x1303","pp_26063719_640.png":"640x814","pp_26063719_480.png":"480x611","pp_26063719_340.png":"340x432","pp_26063719_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1290","hd_25878832_1920.jpg":"1920x1080","k_25878832_1280.jpg":"1280x1280","k_25878832_1024.jpg":"1024x1024","k_25878832_640.jpg":"640x640","k_25878832_480.jpg":"480x480","k_25878832_340.jpg":"340x340","k_25878832_220.jpg":"220x220","o_25878832_1280.jpg":"1280x860","o_25878832_1024.jpg":"1024x688","o_25878832_640.jpg":"640x430","o_25878832_480.jpg":"480x322","o_25878832_340.jpg":"340x228","o_25878832_220.jpg":"220x147","h_25878832_1280.jpg":"1280x854","h_25878832_1024.jpg":"1024x683","h_25878832_640.jpg":"640x427","h_25878832_480.jpg":"480x320","h_25878832_340.jpg":"340x227","h_25878832_220.jpg":"220x147","pp_25878832_1280.jpg":"1280x1628","pp_25878832_1024.jpg":"1024x1303","pp_25878832_640.jpg":"640x814","pp_25878832_480.jpg":"480x611","pp_25878832_340.jpg":"340x432","pp_25878832_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1360","hd_25878830_1920.jpg":"1920x1080","k_25878830_1280.jpg":"1280x1280","k_25878830_1024.jpg":"1024x1024","k_25878830_640.jpg":"640x640","k_25878830_480.jpg":"480x480","k_25878830_340.jpg":"340x340","k_25878830_220.jpg":"220x220","o_25878830_1280.jpg":"1280x906","o_25878830_1024.jpg":"1024x725","o_25878830_640.jpg":"640x453","o_25878830_480.jpg":"480x340","o_25878830_340.jpg":"340x240","o_25878830_220.jpg":"220x155","h_25878830_1280.jpg":"1280x854","h_25878830_1024.jpg":"1024x683","h_25878830_640.jpg":"640x427","h_25878830_480.jpg":"480x320","h_25878830_340.jpg":"340x227","h_25878830_220.jpg":"220x147","pp_25878830_1280.jpg":"1280x1628","pp_25878830_1024.jpg":"1024x1303","pp_25878830_640.jpg":"640x814","pp_25878830_480.jpg":"480x611","pp_25878830_340.jpg":"340x432","pp_25878830_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1529","hd_26063415_1920.jpg":"1920x1080","k_26063415_1280.jpg":"1280x1280","k_26063415_1024.jpg":"1024x1024","k_26063415_640.jpg":"640x640","k_26063415_480.jpg":"480x480","k_26063415_340.jpg":"340x340","k_26063415_220.jpg":"220x220","o_26063415_1280.jpg":"1280x1019","o_26063415_1024.jpg":"1024x815","o_26063415_640.jpg":"640x509","o_26063415_480.jpg":"480x382","o_26063415_340.jpg":"340x270","o_26063415_220.jpg":"220x175","h_26063415_1280.jpg":"1280x854","h_26063415_1024.jpg":"1024x683","h_26063415_640.jpg":"640x427","h_26063415_480.jpg":"480x320","h_26063415_340.jpg":"340x227","h_26063415_220.jpg":"220x147","pp_26063415_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063415_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063415_640.jpg":"640x814","pp_26063415_480.jpg":"480x611","pp_26063415_340.jpg":"340x432","pp_26063415_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1359","hd_26063413_1920.jpg":"1920x1080","k_26063413_1280.jpg":"1280x1280","k_26063413_1024.jpg":"1024x1024","k_26063413_640.jpg":"640x640","k_26063413_480.jpg":"480x480","k_26063413_340.jpg":"340x340","k_26063413_220.jpg":"220x220","o_26063413_1280.jpg":"1280x906","o_26063413_1024.jpg":"1024x724","o_26063413_640.jpg":"640x453","o_26063413_480.jpg":"480x339","o_26063413_340.jpg":"340x240","o_26063413_220.jpg":"220x155","h_26063413_1280.jpg":"1280x854","h_26063413_1024.jpg":"1024x683","h_26063413_640.jpg":"640x427","h_26063413_480.jpg":"480x320","h_26063413_340.jpg":"340x227","h_26063413_220.jpg":"220x147","pp_26063413_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063413_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063413_640.jpg":"640x814","pp_26063413_480.jpg":"480x611","pp_26063413_340.jpg":"340x432","pp_26063413_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1379","hd_26063412_1920.jpg":"1920x1080","k_26063412_1280.jpg":"1280x1280","k_26063412_1024.jpg":"1024x1024","k_26063412_640.jpg":"640x640","k_26063412_480.jpg":"480x480","k_26063412_340.jpg":"340x340","k_26063412_220.jpg":"220x220","o_26063412_1280.jpg":"1280x919","o_26063412_1024.jpg":"1024x735","o_26063412_640.jpg":"640x459","o_26063412_480.jpg":"480x344","o_26063412_340.jpg":"340x244","o_26063412_220.jpg":"220x158","h_26063412_1280.jpg":"1280x854","h_26063412_1024.jpg":"1024x683","h_26063412_640.jpg":"640x427","h_26063412_480.jpg":"480x320","h_26063412_340.jpg":"340x227","h_26063412_220.jpg":"220x147","pp_26063412_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063412_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063412_640.jpg":"640x814","pp_26063412_480.jpg":"480x611","pp_26063412_340.jpg":"340x432","pp_26063412_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1348","hd_26063410_1920.jpg":"1920x1080","k_26063410_1280.jpg":"1280x1280","k_26063410_1024.jpg":"1024x1024","k_26063410_640.jpg":"640x640","k_26063410_480.jpg":"480x480","k_26063410_340.jpg":"340x340","k_26063410_220.jpg":"220x220","o_26063410_1280.jpg":"1280x898","o_26063410_1024.jpg":"1024x718","o_26063410_640.jpg":"640x449","o_26063410_480.jpg":"480x337","o_26063410_340.jpg":"340x238","o_26063410_220.jpg":"220x154","h_26063410_1280.jpg":"1280x854","h_26063410_1024.jpg":"1024x683","h_26063410_640.jpg":"640x427","h_26063410_480.jpg":"480x320","h_26063410_340.jpg":"340x227","h_26063410_220.jpg":"220x147","pp_26063410_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063410_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063410_640.jpg":"640x814","pp_26063410_480.jpg":"480x611","pp_26063410_340.jpg":"340x432","pp_26063410_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1188","hd_26063408_1920.jpg":"1920x1080","k_26063408_1280.jpg":"1280x1280","k_26063408_1024.jpg":"1024x1024","k_26063408_640.jpg":"640x640","k_26063408_480.jpg":"480x480","k_26063408_340.jpg":"340x340","k_26063408_220.jpg":"220x220","o_26063408_1280.jpg":"1280x792","o_26063408_1024.jpg":"1024x633","o_26063408_640.jpg":"640x396","o_26063408_480.jpg":"480x297","o_26063408_340.jpg":"340x210","o_26063408_220.jpg":"220x136","h_26063408_1280.jpg":"1280x854","h_26063408_1024.jpg":"1024x683","h_26063408_640.jpg":"640x427","h_26063408_480.jpg":"480x320","h_26063408_340.jpg":"340x227","h_26063408_220.jpg":"220x147","pp_26063408_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063408_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063408_640.jpg":"640x814","pp_26063408_480.jpg":"480x611","pp_26063408_340.jpg":"340x432","pp_26063408_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1170","hd_26063407_1920.jpg":"1920x1080","k_26063407_1280.jpg":"1280x1280","k_26063407_1024.jpg":"1024x1024","k_26063407_640.jpg":"640x640","k_26063407_480.jpg":"480x480","k_26063407_340.jpg":"340x340","k_26063407_220.jpg":"220x220","o_26063407_1280.jpg":"1280x780","o_26063407_1024.jpg":"1024x624","o_26063407_640.jpg":"640x390","o_26063407_480.jpg":"480x292","o_26063407_340.jpg":"340x207","o_26063407_220.jpg":"220x134","h_26063407_1280.jpg":"1280x854","h_26063407_1024.jpg":"1024x683","h_26063407_640.jpg":"640x427","h_26063407_480.jpg":"480x320","h_26063407_340.jpg":"340x227","h_26063407_220.jpg":"220x147","pp_26063407_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063407_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063407_640.jpg":"640x814","pp_26063407_480.jpg":"480x611","pp_26063407_340.jpg":"340x432","pp_26063407_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1290","hd_26063405_1920.jpg":"1920x1080","k_26063405_1280.jpg":"1280x1280","k_26063405_1024.jpg":"1024x1024","k_26063405_640.jpg":"640x640","k_26063405_480.jpg":"480x480","k_26063405_340.jpg":"340x340","k_26063405_220.jpg":"220x220","o_26063405_1280.jpg":"1280x860","o_26063405_1024.jpg":"1024x688","o_26063405_640.jpg":"640x430","o_26063405_480.jpg":"480x322","o_26063405_340.jpg":"340x228","o_26063405_220.jpg":"220x147","h_26063405_1280.jpg":"1280x854","h_26063405_1024.jpg":"1024x683","h_26063405_640.jpg":"640x427","h_26063405_480.jpg":"480x320","h_26063405_340.jpg":"340x227","h_26063405_220.jpg":"220x147","pp_26063405_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063405_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063405_640.jpg":"640x814","pp_26063405_480.jpg":"480x611","pp_26063405_340.jpg":"340x432","pp_26063405_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1357","hd_26063403_1920.jpg":"1920x1080","k_26063403_1280.jpg":"1280x1280","k_26063403_1024.jpg":"1024x1024","k_26063403_640.jpg":"640x640","k_26063403_480.jpg":"480x480","k_26063403_340.jpg":"340x340","k_26063403_220.jpg":"220x220","o_26063403_1280.jpg":"1280x904","o_26063403_1024.jpg":"1024x723","o_26063403_640.jpg":"640x452","o_26063403_480.jpg":"480x339","o_26063403_340.jpg":"340x240","o_26063403_220.jpg":"220x155","h_26063403_1280.jpg":"1280x854","h_26063403_1024.jpg":"1024x683","h_26063403_640.jpg":"640x427","h_26063403_480.jpg":"480x320","h_26063403_340.jpg":"340x227","h_26063403_220.jpg":"220x147","pp_26063403_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063403_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063403_640.jpg":"640x814","pp_26063403_480.jpg":"480x611","pp_26063403_340.jpg":"340x432","pp_26063403_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1435","hd_26063402_1920.jpg":"1920x1080","k_26063402_1280.jpg":"1280x1280","k_26063402_1024.jpg":"1024x1024","k_26063402_640.jpg":"640x640","k_26063402_480.jpg":"480x480","k_26063402_340.jpg":"340x340","k_26063402_220.jpg":"220x220","o_26063402_1280.jpg":"1280x956","o_26063402_1024.jpg":"1024x765","o_26063402_640.jpg":"640x478","o_26063402_480.jpg":"480x358","o_26063402_340.jpg":"340x254","o_26063402_220.jpg":"220x164","h_26063402_1280.jpg":"1280x854","h_26063402_1024.jpg":"1024x683","h_26063402_640.jpg":"640x427","h_26063402_480.jpg":"480x320","h_26063402_340.jpg":"340x227","h_26063402_220.jpg":"220x147","pp_26063402_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063402_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063402_640.jpg":"640x814","pp_26063402_480.jpg":"480x611","pp_26063402_340.jpg":"340x432","pp_26063402_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1162","hd_26063400_1920.jpg":"1920x1080","k_26063400_1280.jpg":"1280x1280","k_26063400_1024.jpg":"1024x1024","k_26063400_640.jpg":"640x640","k_26063400_480.jpg":"480x480","k_26063400_340.jpg":"340x340","k_26063400_220.jpg":"220x220","o_26063400_1280.jpg":"1280x774","o_26063400_1024.jpg":"1024x619","o_26063400_640.jpg":"640x387","o_26063400_480.jpg":"480x290","o_26063400_340.jpg":"340x205","o_26063400_220.jpg":"220x133","h_26063400_1280.jpg":"1280x854","h_26063400_1024.jpg":"1024x683","h_26063400_640.jpg":"640x427","h_26063400_480.jpg":"480x320","h_26063400_340.jpg":"340x227","h_26063400_220.jpg":"220x147","pp_26063400_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063400_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063400_640.jpg":"640x814","pp_26063400_480.jpg":"480x611","pp_26063400_340.jpg":"340x432","pp_26063400_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1164","hd_26063398_1920.jpg":"1920x1080","k_26063398_1280.jpg":"1280x1280","k_26063398_1024.jpg":"1024x1024","k_26063398_640.jpg":"640x640","k_26063398_480.jpg":"480x480","k_26063398_340.jpg":"340x340","k_26063398_220.jpg":"220x220","o_26063398_1280.jpg":"1280x776","o_26063398_1024.jpg":"1024x620","o_26063398_640.jpg":"640x388","o_26063398_480.jpg":"480x291","o_26063398_340.jpg":"340x206","o_26063398_220.jpg":"220x133","h_26063398_1280.jpg":"1280x854","h_26063398_1024.jpg":"1024x683","h_26063398_640.jpg":"640x427","h_26063398_480.jpg":"480x320","h_26063398_340.jpg":"340x227","h_26063398_220.jpg":"220x147","pp_26063398_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063398_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063398_640.jpg":"640x814","pp_26063398_480.jpg":"480x611","pp_26063398_340.jpg":"340x432","pp_26063398_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1321","hd_26063397_1920.jpg":"1920x1080","k_26063397_1280.jpg":"1280x1280","k_26063397_1024.jpg":"1024x1024","k_26063397_640.jpg":"640x640","k_26063397_480.jpg":"480x480","k_26063397_340.jpg":"340x340","k_26063397_220.jpg":"220x220","o_26063397_1280.jpg":"1280x880","o_26063397_1024.jpg":"1024x704","o_26063397_640.jpg":"640x440","o_26063397_480.jpg":"480x330","o_26063397_340.jpg":"340x233","o_26063397_220.jpg":"220x151","h_26063397_1280.jpg":"1280x854","h_26063397_1024.jpg":"1024x683","h_26063397_640.jpg":"640x427","h_26063397_480.jpg":"480x320","h_26063397_340.jpg":"340x227","h_26063397_220.jpg":"220x147","pp_26063397_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063397_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063397_640.jpg":"640x814","pp_26063397_480.jpg":"480x611","pp_26063397_340.jpg":"340x432","pp_26063397_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1259","hd_26063396_1920.jpg":"1920x1080","k_26063396_1280.jpg":"1280x1280","k_26063396_1024.jpg":"1024x1024","k_26063396_640.jpg":"640x640","k_26063396_480.jpg":"480x480","k_26063396_340.jpg":"340x340","k_26063396_220.jpg":"220x220","o_26063396_1280.jpg":"1280x839","o_26063396_1024.jpg":"1024x671","o_26063396_640.jpg":"640x419","o_26063396_480.jpg":"480x314","o_26063396_340.jpg":"340x222","o_26063396_220.jpg":"220x144","h_26063396_1280.jpg":"1280x854","h_26063396_1024.jpg":"1024x683","h_26063396_640.jpg":"640x427","h_26063396_480.jpg":"480x320","h_26063396_340.jpg":"340x227","h_26063396_220.jpg":"220x147","pp_26063396_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063396_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063396_640.jpg":"640x814","pp_26063396_480.jpg":"480x611","pp_26063396_340.jpg":"340x432","pp_26063396_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1428","hd_26063395_1920.jpg":"1920x1080","k_26063395_1280.jpg":"1280x1280","k_26063395_1024.jpg":"1024x1024","k_26063395_640.jpg":"640x640","k_26063395_480.jpg":"480x480","k_26063395_340.jpg":"340x340","k_26063395_220.jpg":"220x220","o_26063395_1280.jpg":"1280x952","o_26063395_1024.jpg":"1024x761","o_26063395_640.jpg":"640x476","o_26063395_480.jpg":"480x357","o_26063395_340.jpg":"340x252","o_26063395_220.jpg":"220x163","h_26063395_1280.jpg":"1280x854","h_26063395_1024.jpg":"1024x683","h_26063395_640.jpg":"640x427","h_26063395_480.jpg":"480x320","h_26063395_340.jpg":"340x227","h_26063395_220.jpg":"220x147","pp_26063395_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063395_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063395_640.jpg":"640x814","pp_26063395_480.jpg":"480x611","pp_26063395_340.jpg":"340x432","pp_26063395_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1104","hd_26063393_1920.jpg":"1920x1080","k_26063393_1280.jpg":"1280x1280","k_26063393_1024.jpg":"1024x1024","k_26063393_640.jpg":"640x640","k_26063393_480.jpg":"480x480","k_26063393_340.jpg":"340x340","k_26063393_220.jpg":"220x220","o_26063393_1280.jpg":"1280x736","o_26063393_1024.jpg":"1024x588","o_26063393_640.jpg":"640x368","o_26063393_480.jpg":"480x276","o_26063393_340.jpg":"340x195","o_26063393_220.jpg":"220x126","h_26063393_1280.jpg":"1280x854","h_26063393_1024.jpg":"1024x683","h_26063393_640.jpg":"640x427","h_26063393_480.jpg":"480x320","h_26063393_340.jpg":"340x227","h_26063393_220.jpg":"220x147","pp_26063393_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063393_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063393_640.jpg":"640x814","pp_26063393_480.jpg":"480x611","pp_26063393_340.jpg":"340x432","pp_26063393_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1226","hd_26063391_1920.jpg":"1920x1080","k_26063391_1280.jpg":"1280x1280","k_26063391_1024.jpg":"1024x1024","k_26063391_640.jpg":"640x640","k_26063391_480.jpg":"480x480","k_26063391_340.jpg":"340x340","k_26063391_220.jpg":"220x220","o_26063391_1280.jpg":"1280x817","o_26063391_1024.jpg":"1024x653","o_26063391_640.jpg":"640x408","o_26063391_480.jpg":"480x306","o_26063391_340.jpg":"340x217","o_26063391_220.jpg":"220x140","h_26063391_1280.jpg":"1280x854","h_26063391_1024.jpg":"1024x683","h_26063391_640.jpg":"640x427","h_26063391_480.jpg":"480x320","h_26063391_340.jpg":"340x227","h_26063391_220.jpg":"220x147","pp_26063391_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063391_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063391_640.jpg":"640x814","pp_26063391_480.jpg":"480x611","pp_26063391_340.jpg":"340x432","pp_26063391_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1074","hd_26063390_1920.jpg":"1920x1080","k_26063390_1280.jpg":"1280x1280","k_26063390_1024.jpg":"1024x1024","k_26063390_640.jpg":"640x640","k_26063390_480.jpg":"480x480","k_26063390_340.jpg":"340x340","k_26063390_220.jpg":"220x220","o_26063390_1280.jpg":"1280x716","o_26063390_1024.jpg":"1024x572","o_26063390_640.jpg":"640x358","o_26063390_480.jpg":"480x268","o_26063390_340.jpg":"340x190","o_26063390_220.jpg":"220x123","h_26063390_1280.jpg":"1280x854","h_26063390_1024.jpg":"1024x683","h_26063390_640.jpg":"640x427","h_26063390_480.jpg":"480x320","h_26063390_340.jpg":"340x227","h_26063390_220.jpg":"220x147","pp_26063390_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063390_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063390_640.jpg":"640x814","pp_26063390_480.jpg":"480x611","pp_26063390_340.jpg":"340x432","pp_26063390_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1322","hd_26063388_1920.jpg":"1920x1080","k_26063388_1280.jpg":"1280x1280","k_26063388_1024.jpg":"1024x1024","k_26063388_640.jpg":"640x640","k_26063388_480.jpg":"480x480","k_26063388_340.jpg":"340x340","k_26063388_220.jpg":"220x220","o_26063388_1280.jpg":"1280x881","o_26063388_1024.jpg":"1024x705","o_26063388_640.jpg":"640x440","o_26063388_480.jpg":"480x330","o_26063388_340.jpg":"340x234","o_26063388_220.jpg":"220x151","h_26063388_1280.jpg":"1280x854","h_26063388_1024.jpg":"1024x683","h_26063388_640.jpg":"640x427","h_26063388_480.jpg":"480x320","h_26063388_340.jpg":"340x227","h_26063388_220.jpg":"220x147","pp_26063388_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063388_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063388_640.jpg":"640x814","pp_26063388_480.jpg":"480x611","pp_26063388_340.jpg":"340x432","pp_26063388_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1585","hd_26063387_1920.jpg":"1920x1080","k_26063387_1280.jpg":"1280x1280","k_26063387_1024.jpg":"1024x1024","k_26063387_640.jpg":"640x640","k_26063387_480.jpg":"480x480","k_26063387_340.jpg":"340x340","k_26063387_220.jpg":"220x220","o_26063387_1280.jpg":"1280x1056","o_26063387_1024.jpg":"1024x845","o_26063387_640.jpg":"640x528","o_26063387_480.jpg":"480x396","o_26063387_340.jpg":"340x280","o_26063387_220.jpg":"220x181","h_26063387_1280.jpg":"1280x854","h_26063387_1024.jpg":"1024x683","h_26063387_640.jpg":"640x427","h_26063387_480.jpg":"480x320","h_26063387_340.jpg":"340x227","h_26063387_220.jpg":"220x147","pp_26063387_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063387_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063387_640.jpg":"640x814","pp_26063387_480.jpg":"480x611","pp_26063387_340.jpg":"340x432","pp_26063387_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1620","hd_26063386_1920.jpg":"1920x1080","k_26063386_1280.jpg":"1280x1280","k_26063386_1024.jpg":"1024x1024","k_26063386_640.jpg":"640x640","k_26063386_480.jpg":"480x480","k_26063386_340.jpg":"340x340","k_26063386_220.jpg":"220x220","o_26063386_1280.jpg":"1280x1080","o_26063386_1024.jpg":"1024x864","o_26063386_640.jpg":"640x540","o_26063386_480.jpg":"480x405","o_26063386_340.jpg":"340x286","o_26063386_220.jpg":"220x185","h_26063386_1280.jpg":"1280x854","h_26063386_1024.jpg":"1024x683","h_26063386_640.jpg":"640x427","h_26063386_480.jpg":"480x320","h_26063386_340.jpg":"340x227","h_26063386_220.jpg":"220x147","pp_26063386_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063386_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063386_640.jpg":"640x814","pp_26063386_480.jpg":"480x611","pp_26063386_340.jpg":"340x432","pp_26063386_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1358","hd_26063385_1920.jpg":"1920x1080","k_26063385_1280.jpg":"1280x1280","k_26063385_1024.jpg":"1024x1024","k_26063385_640.jpg":"640x640","k_26063385_480.jpg":"480x480","k_26063385_340.jpg":"340x340","k_26063385_220.jpg":"220x220","o_26063385_1280.jpg":"1280x905","o_26063385_1024.jpg":"1024x724","o_26063385_640.jpg":"640x452","o_26063385_480.jpg":"480x339","o_26063385_340.jpg":"340x240","o_26063385_220.jpg":"220x155","h_26063385_1280.jpg":"1280x854","h_26063385_1024.jpg":"1024x683","h_26063385_640.jpg":"640x427","h_26063385_480.jpg":"480x320","h_26063385_340.jpg":"340x227","h_26063385_220.jpg":"220x147","pp_26063385_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063385_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063385_640.jpg":"640x814","pp_26063385_480.jpg":"480x611","pp_26063385_340.jpg":"340x432","pp_26063385_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1664","hd_26063384_1920.jpg":"1920x1080","k_26063384_1280.jpg":"1280x1280","k_26063384_1024.jpg":"1024x1024","k_26063384_640.jpg":"640x640","k_26063384_480.jpg":"480x480","k_26063384_340.jpg":"340x340","k_26063384_220.jpg":"220x220","o_26063384_1280.jpg":"1280x1109","o_26063384_1024.jpg":"1024x887","o_26063384_640.jpg":"640x554","o_26063384_480.jpg":"480x416","o_26063384_340.jpg":"340x294","o_26063384_220.jpg":"220x190","h_26063384_1280.jpg":"1280x854","h_26063384_1024.jpg":"1024x683","h_26063384_640.jpg":"640x427","h_26063384_480.jpg":"480x320","h_26063384_340.jpg":"340x227","h_26063384_220.jpg":"220x147","pp_26063384_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063384_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063384_640.jpg":"640x814","pp_26063384_480.jpg":"480x611","pp_26063384_340.jpg":"340x432","pp_26063384_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1591","hd_26063383_1920.jpg":"1920x1080","k_26063383_1280.jpg":"1280x1280","k_26063383_1024.jpg":"1024x1024","k_26063383_640.jpg":"640x640","k_26063383_480.jpg":"480x480","k_26063383_340.jpg":"340x340","k_26063383_220.jpg":"220x220","o_26063383_1280.jpg":"1280x1060","o_26063383_1024.jpg":"1024x848","o_26063383_640.jpg":"640x530","o_26063383_480.jpg":"480x397","o_26063383_340.jpg":"340x281","o_26063383_220.jpg":"220x182","h_26063383_1280.jpg":"1280x854","h_26063383_1024.jpg":"1024x683","h_26063383_640.jpg":"640x427","h_26063383_480.jpg":"480x320","h_26063383_340.jpg":"340x227","h_26063383_220.jpg":"220x147","pp_26063383_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063383_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063383_640.jpg":"640x814","pp_26063383_480.jpg":"480x611","pp_26063383_340.jpg":"340x432","pp_26063383_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1365","hd_26063382_1920.jpg":"1920x1080","k_26063382_1280.jpg":"1280x1280","k_26063382_1024.jpg":"1024x1024","k_26063382_640.jpg":"640x640","k_26063382_480.jpg":"480x480","k_26063382_340.jpg":"340x340","k_26063382_220.jpg":"220x220","o_26063382_1280.jpg":"1280x910","o_26063382_1024.jpg":"1024x728","o_26063382_640.jpg":"640x455","o_26063382_480.jpg":"480x341","o_26063382_340.jpg":"340x241","o_26063382_220.jpg":"220x156","h_26063382_1280.jpg":"1280x854","h_26063382_1024.jpg":"1024x683","h_26063382_640.jpg":"640x427","h_26063382_480.jpg":"480x320","h_26063382_340.jpg":"340x227","h_26063382_220.jpg":"220x147","pp_26063382_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063382_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063382_640.jpg":"640x814","pp_26063382_480.jpg":"480x611","pp_26063382_340.jpg":"340x432","pp_26063382_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1273","hd_26063381_1920.jpg":"1920x1080","k_26063381_1280.jpg":"1280x1280","k_26063381_1024.jpg":"1024x1024","k_26063381_640.jpg":"640x640","k_26063381_480.jpg":"480x480","k_26063381_340.jpg":"340x340","k_26063381_220.jpg":"220x220","o_26063381_1280.jpg":"1280x848","o_26063381_1024.jpg":"1024x678","o_26063381_640.jpg":"640x424","o_26063381_480.jpg":"480x318","o_26063381_340.jpg":"340x225","o_26063381_220.jpg":"220x145","h_26063381_1280.jpg":"1280x854","h_26063381_1024.jpg":"1024x683","h_26063381_640.jpg":"640x427","h_26063381_480.jpg":"480x320","h_26063381_340.jpg":"340x227","h_26063381_220.jpg":"220x147","pp_26063381_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063381_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063381_640.jpg":"640x814","pp_26063381_480.jpg":"480x611","pp_26063381_340.jpg":"340x432","pp_26063381_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1404","hd_26063380_1920.jpg":"1920x1080","k_26063380_1280.jpg":"1280x1280","k_26063380_1024.jpg":"1024x1024","k_26063380_640.jpg":"640x640","k_26063380_480.jpg":"480x480","k_26063380_340.jpg":"340x340","k_26063380_220.jpg":"220x220","o_26063380_1280.jpg":"1280x936","o_26063380_1024.jpg":"1024x748","o_26063380_640.jpg":"640x468","o_26063380_480.jpg":"480x351","o_26063380_340.jpg":"340x248","o_26063380_220.jpg":"220x160","h_26063380_1280.jpg":"1280x854","h_26063380_1024.jpg":"1024x683","h_26063380_640.jpg":"640x427","h_26063380_480.jpg":"480x320","h_26063380_340.jpg":"340x227","h_26063380_220.jpg":"220x147","pp_26063380_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063380_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063380_640.jpg":"640x814","pp_26063380_480.jpg":"480x611","pp_26063380_340.jpg":"340x432","pp_26063380_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1749","hd_26063379_1920.jpg":"1920x1080","k_26063379_1280.jpg":"1280x1280","k_26063379_1024.jpg":"1024x1024","k_26063379_640.jpg":"640x640","k_26063379_480.jpg":"480x480","k_26063379_340.jpg":"340x340","k_26063379_220.jpg":"220x220","o_26063379_1280.jpg":"1280x1166","o_26063379_1024.jpg":"1024x932","o_26063379_640.jpg":"640x583","o_26063379_480.jpg":"480x437","o_26063379_340.jpg":"340x309","o_26063379_220.jpg":"220x200","h_26063379_1280.jpg":"1280x854","h_26063379_1024.jpg":"1024x683","h_26063379_640.jpg":"640x427","h_26063379_480.jpg":"480x320","h_26063379_340.jpg":"340x227","h_26063379_220.jpg":"220x147","pp_26063379_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063379_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063379_640.jpg":"640x814","pp_26063379_480.jpg":"480x611","pp_26063379_340.jpg":"340x432","pp_26063379_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1352","hd_26063378_1920.jpg":"1920x1080","k_26063378_1280.jpg":"1280x1280","k_26063378_1024.jpg":"1024x1024","k_26063378_640.jpg":"640x640","k_26063378_480.jpg":"480x480","k_26063378_340.jpg":"340x340","k_26063378_220.jpg":"220x220","o_26063378_1280.jpg":"1280x901","o_26063378_1024.jpg":"1024x721","o_26063378_640.jpg":"640x450","o_26063378_480.jpg":"480x338","o_26063378_340.jpg":"340x239","o_26063378_220.jpg":"220x154","h_26063378_1280.jpg":"1280x854","h_26063378_1024.jpg":"1024x683","h_26063378_640.jpg":"640x427","h_26063378_480.jpg":"480x320","h_26063378_340.jpg":"340x227","h_26063378_220.jpg":"220x147","pp_26063378_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063378_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063378_640.jpg":"640x814","pp_26063378_480.jpg":"480x611","pp_26063378_340.jpg":"340x432","pp_26063378_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1221","hd_26063377_1920.jpg":"1920x1080","k_26063377_1280.jpg":"1280x1280","k_26063377_1024.jpg":"1024x1024","k_26063377_640.jpg":"640x640","k_26063377_480.jpg":"480x480","k_26063377_340.jpg":"340x340","k_26063377_220.jpg":"220x220","o_26063377_1280.jpg":"1280x814","o_26063377_1024.jpg":"1024x651","o_26063377_640.jpg":"640x407","o_26063377_480.jpg":"480x305","o_26063377_340.jpg":"340x216","o_26063377_220.jpg":"220x139","h_26063377_1280.jpg":"1280x854","h_26063377_1024.jpg":"1024x683","h_26063377_640.jpg":"640x427","h_26063377_480.jpg":"480x320","h_26063377_340.jpg":"340x227","h_26063377_220.jpg":"220x147","pp_26063377_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063377_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063377_640.jpg":"640x814","pp_26063377_480.jpg":"480x611","pp_26063377_340.jpg":"340x432","pp_26063377_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1464","hd_26063376_1920.jpg":"1920x1080","k_26063376_1280.jpg":"1280x1280","k_26063376_1024.jpg":"1024x1024","k_26063376_640.jpg":"640x640","k_26063376_480.jpg":"480x480","k_26063376_340.jpg":"340x340","k_26063376_220.jpg":"220x220","o_26063376_1280.jpg":"1280x976","o_26063376_1024.jpg":"1024x780","o_26063376_640.jpg":"640x488","o_26063376_480.jpg":"480x366","o_26063376_340.jpg":"340x259","o_26063376_220.jpg":"220x167","h_26063376_1280.jpg":"1280x854","h_26063376_1024.jpg":"1024x683","h_26063376_640.jpg":"640x427","h_26063376_480.jpg":"480x320","h_26063376_340.jpg":"340x227","h_26063376_220.jpg":"220x147","pp_26063376_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063376_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063376_640.jpg":"640x814","pp_26063376_480.jpg":"480x611","pp_26063376_340.jpg":"340x432","pp_26063376_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38711614 Threads: 3 Questions: 7119287542 Slow queries: 3307727 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608908823 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/suta-od-gradonacelnika-puljka-trazi-gradnju-stanova-otvaranje-domova-za-umirovljenike-dodatak-za-skolarce-1339338 [printLink] => /split/suta-od-gradonacelnika-puljka-trazi-gradnju-stanova-otvaranje-domova-za-umirovljenike-dodatak-za-skolarce-1339338?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 432690 [name] => tematska sjednica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tematska-sjednica [link] => /tag/tematska-sjednica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 236108 [name] => Grad Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grad-split [link] => /tag/grad-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 391648 [name] => Tomislav Šuta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislav-suta [link] => /tag/tomislav-suta ) [3] => stdClass Object ( [id] => 394476 [name] => Ivica Puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-puljak [link] => /tag/ivica-puljak ) [4] => stdClass Object ( [id] => 736875 [name] => gradnja stanova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-16 10:03:40 [main_article_id] => 0 [alias] => gradnja-stanova [link] => /tag/gradnja-stanova ) [5] => stdClass Object ( [id] => 345310 [name] => umirovljenici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => umirovljenici [link] => /tag/umirovljenici ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prvo poluvrijeme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Epilog zasjedanja lokalnog parlametna: propala HDZ-ova inicijativa, sjednicu obilježila međusobna prepucavanja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3215 [name] => Tanja Gattin [username] => tanja-gattin [email] => tanja-gattin-zebi@sd.hr [password] => $2y$10$ylOB0fmJ.YHXer9b47aXY.iHpGT0rsDXvm13AJuBTpq25fgNb5X2q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2020-03-13 11:24:42 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-gattin-3215 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1733 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/09919fcdc36a40d5b94f0b62e3e82463?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063719.png [galleryCount] => 33 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] =>

Gradsko vijeće Split

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063719.png [title] =>

Gradsko vijeće Split

Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/25878832.jpg [title] =>

Tomislav Šuta

Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/25878830.jpg [title] =>

Gradonačelnik Ivica Puljak

Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063415.jpg [title] =>

Tomislav Šuta i Ivica Budimir

Vojko Bašić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063413.jpg [title] =>

Tomislav Šuta, predsjednik GO HDZ-a

Vojko Bašić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063412.jpg [title] =>

Tomislav Šuta, predsjednik GO HDZ-a

Vojko Bašić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063410.jpg [title] =>

Ivica Budimir, vijećnik HDZ-a

Vojko Bašić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063408.jpg [title] =>

Srđan Marinić, Anita Birimiša, Željko Domazet, Nenad Uvodić, Viktor Zelić

Vojko Bašić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063407.jpg [title] =>

Srđan Marinić, Nenad Uvodić, Viktor Zelić

Vojko Bašić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063405.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063403.jpg [title] =>

Nenad Uvodić

Vojko Bašić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063402.jpg [title] =>

Srđan Marinić

Vojko Bašić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063400.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063398.jpg [title] =>

Gradonačelnik Ivica Puljak i Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća

Vojko Bašić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063397.jpg [title] =>

Anita Birimiša
 

Vojko Bašić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063396.jpg [title] =>

Ivica Budimir

Vojko Bašić/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063395.jpg [title] =>

Gradonačelnik Ivica Puljak

Vojko Bašić/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063393.jpg [title] =>


 

Vojko Bašić/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063391.jpg [title] =>

Marijan Čelan

Vojko Bašić/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063390.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063388.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063387.jpg [title] =>

Ivana Zelić i Ante Grubišić

Vojko Bašić/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063386.jpg [title] =>

Gradonačelnik Ivica Puljak

Vojko Basic/Cropix ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063385.jpg [title] =>

Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća

Vojko Basic/Cropix ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063384.jpg [title] =>

Lidija Bekavac, Ivana Zelić, Željko Domazet, Tomislav Šuta

Vojko Basic/Cropix ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063383.jpg [title] =>

Lidija Bekavac, Ivana Zelić, Tomislav Šuta

Vojko Basic/Cropix ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063382.jpg [title] =>

Antonio Kuzmanić, zamjenik gradonačelnika

Vojko Basic/Cropix ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063381.jpg [title] =>

Željko Domazet i Antonija Eremut Erceg

Vojko Basic/Cropix ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063380.jpg [title] =>

Tomislav Šuta i Željko Domazet

Vojko Basic/Cropix ) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063379.jpg [title] =>

 Antonija Eremut Erceg

Vojko Basic/Cropix ) [30] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063378.jpg [title] =>

Tomislav Šuta, Jakša Balov, Željko Domazet, Domagoj Bajić 
 

Vojko Basic/Cropix ) [31] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063377.jpg [title] =>

vica Budimir, Jakša Balov, Domagoj Bajić

Vojko Basic/Cropix ) [32] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063376.jpg [title] =>

Ivana Zelić i Željko Domazet

Vojko Basic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Gradsko vijeće nije usvojilo prijedlog HDZ-a za uvođenje mjere pomoći građanima, konkretno sufinanciranje 200 eura podstanarima, roditeljima za opremanje školaraca, umirovljenicima, osobama s invaliditetom.

Tomislav Prljević (HDZ) naglasio je problem stambenog pitanja građana.

- Cijene stanova rastu i naši sugrađani svoju budućnost ne mogu planirati u Splitu, već godinama iseljavaju u okolicu kako bi riješili svoje stambeno pitanje. Realizacija POS-a na Korešnici u mandati ove vlasti neće biti ni blizu završetka. Mjere (pomoći od 200 eura za podstanare po.a.) koje predlažemo bi već danas pomogle građanima - istaknuo je Prljević.

10:40

Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća, dao je riječ Igoru Skoki (Centar), ali je napomenuo neka to bude bez “spominjanja omiljene stranke”.

Skoko to nije poslušao već je krenuo s prozivanjem Tomislava Šute i spominjanjem Ine, HEP-a i energetske krize.

Napao je prijedlog Tomislava Šute da se podstanarstvo sufinancira s 200 eura mjesečno.

- Svatko tko se imalo razumije u ekonomiju zna da bi to diglo cijenu stanova na tržištu. Vezano za vrtiće, upisali smo svu djecu, a sljedeće godine ćemo upisati i djecu iz okolnih mjesta koja su pod upravljanjem HDZ-a. Zato što mi radimo u interesu građana… - tvrdi Skoko koji je počeo vrijeđati Tomislava Šutu.

Tu ga je prekinuo Željko Domazet.

---

image

Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća

Vojko Basic/Cropix
---

- Kolega Skoko, zadnji put vas upozoravam ostavite kolegu Šutu i njegovu poslovnu karijeru na miru jer to nije tema ove točke. Lijepo vas molim, lijepo vas upozoravam. Pustite HDZ i pustite Tomislava Šutu osobno na miru. Zadnje upozorenje - rekao je predsjednik Gradskog vijeća stranačkom kolegi.

Jakša Balov je rekao: 

- Kolega Skoko, slušam vas i ne mogu se načuditi. Je li vi živite u ovog gradu?! Vi govorite o mega projektima, a niste sposobni napraviti zidić. A kao poduzetnik govorite gluposti.

Domazet je potom upozorio Balova da ne koristi grube riječi.

Balov se ispričao ako je glupost ružna riječ i ispravio se da Skoko govori nebuloze.

---

Puljak: Proračun za 2024. godinu veći za 100 milijuna eura

Gradonačelnik Ivica Puljak najavio je da će proračun za 2024. godinu biti 100 milijuna eura veći nego ovogodišnji proračun, a da su ta dodatna sredstva osigurana kroz investicijski kredit. 

---

10:25

Pročelniku za društvene djelatnosti replicirao je Tomislav Prljević (HDZ):

- Svima je jasno da Grad ulaže u mlađe, obitelji i djecu. Ulagao je prije pet i 10 godina. Nitko nije rekao da Grad nikad nije ništa ulagao. Stvar je trenda. Govorimo o smjeru u kojem ide Split. Činjenica je da gradovi zbog utjecaja rada Vlade i njenih mjera dobivaju više sredstava. Pa tako i EU sredstava što je rezultat rada Vlade, a ne angažman nekog u Gradu Splitu. Grad sada stoji bolje nego prije 15 godina, ali treba više i sustavnije ulagati, imati više osjećaja za one kojima je pomoć potrebna. No, vi pričate o projektima kao Zlatni Split u kojima se u tri godine niste pomakli od naše početne ideje kad je projekt bio implementiran u vrijeme vašeg prethodnika. Ideja tog projekta je da se on nadograđuje, da korisnici imaju veću paletu usluga u Splita. No, vi u tri godine taj program niste uspjeli proširiti. To je problem.

Lidija Bekavac (HGS) kazala je gradskom pročelniku Njegotiću zar ne bi bilo logično da je dao podatke što su ostvarili do 31. listopada.

---

image

Lidija Bekavac, Ivana Zelić, Željko Domazet, Tomislav Šuta

Vojko Basic/Cropix
---

- Činjenica je da ste nam dali tri stupca ostvarenih podataka i dva stupca fiktivnih podataka - istaknula je.

10:15

Mario Negotić, pročelnik za društvene djelatnosti Grada Splita, navodio je mjere pomoći građanima:

- Pomoć roditeljima za novorođeno dijete ako jedan roditelj ima prebivalište najmanje 3 godine na području Splita. Za prvo dijete naknada je 265,45 eura, za drugo dijete 530,89 eura, a za treće i svako sljedeće dijete 729,98 eura sljedećih 10 godina, tako da je to u konačnici iznos od 55 tisuća kuna za 10 godina u 10 rata.

- Tu su i stipendije za 150 učenika i studenata iz socijalno ugroženih obitelji, te onih s invaliditetom. Zatim mjera sufinanciranja troškova najamnine u kriznim situacijama, plin, vodu… za što je Grad izdvojio 621 tisuća eura za 730 korisnika. Potom zaštita beskućnika kroz sufinanciranje skloništa. Jednokratne novčane pomoći za građane u teškoj situaciji zbog maligne bolesti. Potpora njegovateljima, pogrebni troškovi za umrle koji nemaju nikoga tko bi se o njima pobrinuo, za što je u ovoj godini bilo 80 zahtjeva, kartica za umirovljenike Moj zlatni Split, subvencija prijevoza za osobe s invaliditetom, uvođenje Fonda za potpomognutu oplodnju u iznosu od 1.200 eura…

- U zaključku možemo reći da imamo 20 aktivnosti i iznosi su od 2020. godine su povećani za 28 posto - naveo je među ostalim pročelnik Mario Negotić.

- Grad Split je u procesu izgradnje novih vrtića, naveo je Negotić i za par dana najavio otvaranje ponuda za izgradnju sportske dvorane i vrtića na Pujankama.

- Imam informaciju da za vrtić na Pijankama ima 4 ili 5 ponuđača, to su sve velike i jake firme što je garancije da će biti završeno kvalitetno i vjerojatno u roku. Par dana nakon toga počinje javna nabava za javni vrtić na Kili. Sad smo u procesu rekonstrukcije prostora na Mertojaku i prenamjenu u dječji vrtić. Isto tako ide javna nabava za vrtiće u Žrnovnici i Srinjinama. U uredu imam već 20 ponuda projektanata za dokumentaciju izrade idejnog rješenja za sve osnovne škole za koje je Vlada predvidjela da će do školske godine 2026./2027. prijeći u jednu smjenu… - tvrdi pročelnik.

9:30

Gradonačelnik Ivica Puljak rekao je da smatra da sazivanje sjednice na temu koja su vezanu za proračun nije primjerena.

---

image

Gradonačelnik Ivica Puljak

Vojko Basic/Cropix
---

- Većina brojeva koje ste rekli su izvučeni iz konteksta. Želite prikazati da se ne ulaže u socijalu, ali ulažemo 28 posto više nego što ste vi ulagali kad ste bili na vlasti… Gradimo i proširujemo škole i vrtiće. Split će postati grad u kojem će sva djece imati mjesta u vrtiću i jaslicama. Za sljedeću godinu ćemo povećati proračun za 100 milijuna eura - rekao je gradonačelnik.

- Ono čime se vi jedino bavite su da zamaglite oči građanima koje ste osiromašili tako da su im plaće male, da nemaju dostojan život. To je zato što je HDZ upropastio svega čega se dotakao i zato naši građani loše žive. Za naše građane želimo osigurati najbolji život… - nastavio je Puljak i dodao:

- Cijena poštenja je da vaši više neće krasti javne novce i zato imamo sredstva da možemo graditi vrtiće i škole i povećali smo sva socijalna davanja.

Tomislav Šuta je odgovorio na prozivke gradonačelnika Puljka.

- Bilo bi u redu da se osvrnete na mjere pomoći građanima koje su vam predložene. Vi se u niti jednom trenutku niste osvrnuli ima li Grad ima iti jednu od tih mjera. Dakle, vi cijelo vrijeme pokušavate skrenuti s teme, ponavljate iste mantre o krađi i lopovluku. Vi ste dobili priliku mijenjati stvari, da pokažete da je Gradu Splitu stalo do mladih obitelji, poduzetnika, osoba s invaliditetom. Vi te mjere možete implementirati i pozivam vas da se uzdignete iznad svega i da prestanete govoriti da netko krade i da zavrćete nekakve špine. Nemate nikakvih pokazatelja ni dokaza, nego vrtite jednu te istu kanti i obmanjujete javnost. Vama netko treba kazati da ste u trećoj godini mandata i da nemate niti jedan projekt kojeg ste vi započeli - rekao je Šuta kojeg je potom gradonačelnik prekinuo u izlaganju.

- Ja govorim, vi slušajte. Budite kulturni - reagirao je Šuta.

---

image

Tomislav Šuta, predsjednik GO HDZ-a

Vojko Bašić/Cropix
---

RANIJE 

- Grad Split bilježi drastičan pad ulaganja u socijalu u 2022. godini. Tražimo izdvajanja za poduzetnike, mlađe poduzetnike i žene poduzetnice. Grad je za njih izdvojio svega 8.000 eura. To je stagnacija, a mi očekujemo da Grad Split stane iza svojih poduzetnika - istaknuo je gradski vijećnik Tomislav Šuta u uvodu u tematsku sjednicu o HDZ-ovom prijedlogu o mjerama pomoći za mlade obitelji, poduzetnike, umirovljenike i socijalu koja je počela u četvrtak u 9 sati. 

Šuta naglašava kako Splitsko-dalmatinska županija, država i drugi gradovi izdvajaju sredstva za poduzetnike.

- Pokažimo i da je Splitu stalo do poduzetnika. Naš prijedlog je da se sufinancira najmanje 1 posto kamatne stope. Grad ništa nije omogućio za mlađe poduzetnike i u tome treba pokazati iskorak.

- Pad u 2022. je i s ulaganjima Grada u društvene djelatnosti. Na računu ima 20 milijima eura, od čega je 10 milijuna oročeno. S obzirom na to da je Grad propustio prijaviti se za subvencije za samce do 30 godina i mlađe obitelji s djecom do 45 godina, ukupno 2,5 milijuna eura. Grad za sada nije poduzeo nikakve aktivnosti radi izgradnje stanova za najam, iako postoje zemljišta kojim Grad odmah može krenuti u gradnju. 

Šuta je nastavio da Grad u mandatu Ivice Puljka neće izgraditi niti jedan vrtić koji nije privatan, te ističe da je na gradonačelniku da sagleda prostore koje su već u vlasništvu Grada, te podsjetio da je Osnovna škola Pojišan već iznajmljivala svoje prostore.

- Split je jedini grad koji u ovoj godini nije isplatio uskrsnicu umirovljenicima. Uložit ćemo amandman radi pomoći od 100 eura umirovljenicima čije su mirovine manje od 500 eura, za što Grad treba izdvojiti 800.000 eura. Država i županija u svojoj nadležnosti ima domove za umirovljenike i vrijeme je da Grad Split otvori dnevne boravke za umirovljenike, to je bilo i predizborno obećanje gradonačelnika. Za to postoje prostori koji stoje prazni. Dva kvalitetna su na Mertojaku, u koja su ulaganja minimalna. Split je velik i treba učiniti sve da se zadovolje potrebe naših starijih osoba.

Šuta navodi da postoji mogućnost izgradnje doma za starije osobe u Srinjinama. Zalaže se i za  izgradnju nove osnovne škole s dvoranom u Srinjinama.

- Predložili smo nekoliko socijalnih mjera, među njima pomoć roditeljima od 200 eura za kupnju školske i sportske opreme. Tražimo da se oslobođenih 330 tisuća eura usmjeri za kupnju za takvu pomoć roditeljima. Tražimo ukidanje mjesečnog praga za korisnike osobne invalidnine. Cenzus na razini RH je ukinut. Isti stvar je napravio Grad Zagreb. Zašto to ne napravit Grad Split?! Gradonačelnice, potez je na vama. Jedna od bitnih mjera je besplatni javni prijevoz za osobe s invaliditetom. To ne bi prešlo iznos od 60 tisuća eura a napravila bi se velika stvar za osobe s invaliditetom - rekao je Tomislav Šuta.

Na prijedlog Lidije Bekavac (HGS) na početku sjednice Gradskog vijeća održana je minuta šutnje za sve poginule hrvatske branitelje.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

Gradsko vijeće Split

Vojko Bašić/Cropix

Tomislav Šuta

Vojko Bašić/Cropix

Gradonačelnik Ivica Puljak

Vojko Bašić/Cropix

Tomislav Šuta i Ivica Budimir

Vojko Bašić/Cropix

Tomislav Šuta, predsjednik GO HDZ-a

Vojko Bašić/Cropix

Tomislav Šuta, predsjednik GO HDZ-a

Vojko Bašić/Cropix

Ivica Budimir, vijećnik HDZ-a

Vojko Bašić/Cropix

Srđan Marinić, Anita Birimiša, Željko Domazet, Nenad Uvodić, Viktor Zelić

Vojko Bašić/Cropix

Srđan Marinić, Nenad Uvodić, Viktor Zelić

Vojko Bašić/Cropix

Nenad Uvodić

Vojko Bašić/Cropix

Srđan Marinić

Vojko Bašić/Cropix

Gradonačelnik Ivica Puljak i Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća

Vojko Bašić/Cropix

Anita Birimiša
 

Vojko Bašić/Cropix

Ivica Budimir

Vojko Bašić/Cropix

Gradonačelnik Ivica Puljak

Vojko Bašić/Cropix

Marijan Čelan

Vojko Bašić/Cropix

Ivana Zelić i Ante Grubišić

Vojko Basic/Cropix

Gradonačelnik Ivica Puljak

Vojko Basic/Cropix

Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća

Vojko Basic/Cropix

Lidija Bekavac, Ivana Zelić, Željko Domazet, Tomislav Šuta

Vojko Basic/Cropix

Lidija Bekavac, Ivana Zelić, Tomislav Šuta

Vojko Basic/Cropix

Antonio Kuzmanić, zamjenik gradonačelnika

Vojko Basic/Cropix

Željko Domazet i Antonija Eremut Erceg

Vojko Basic/Cropix

Tomislav Šuta i Željko Domazet

Vojko Basic/Cropix

 Antonija Eremut Erceg

Vojko Basic/Cropix

Tomislav Šuta, Jakša Balov, Željko Domazet, Domagoj Bajić 
 

Vojko Basic/Cropix

vica Budimir, Jakša Balov, Domagoj Bajić

Vojko Basic/Cropix

Ivana Zelić i Željko Domazet

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/suta-od-gradonacelnika-puljka-trazi-gradnju-stanova-otvaranje-domova-za-umirovljenike-dodatak-za-skolarce-1339338 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d9e0c7c48c52497beea8eae9e8865edbe0f76ed5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Epilog+zasjedanja+lokalnog+parlametna%3A+propala+HDZ-ova+inicijativa%2C+sjednicu+obilje%C5%BEila+me%C4%91usobna+prepucavanja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsuta-od-gradonacelnika-puljka-trazi-gradnju-stanova-otvaranje-domova-za-umirovljenike-dodatak-za-skolarce-1339338 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsuta-od-gradonacelnika-puljka-trazi-gradnju-stanova-otvaranje-domova-za-umirovljenike-dodatak-za-skolarce-1339338 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prvo poluvrijeme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitprvo poluvrijeme

Epilog zasjedanja lokalnog parlametna: propala HDZ-ova inicijativa, sjednicu obilježila međusobna prepucavanja

Piše Tanja Gattin
16. studenog 2023. - 10:03

Gradsko vijeće nije usvojilo prijedlog HDZ-a za uvođenje mjere pomoći građanima, konkretno sufinanciranje 200 eura podstanarima, roditeljima za opremanje školaraca, umirovljenicima, osobama s invaliditetom.

Tomislav Prljević (HDZ) naglasio je problem stambenog pitanja građana.

- Cijene stanova rastu i naši sugrađani svoju budućnost ne mogu planirati u Splitu, već godinama iseljavaju u okolicu kako bi riješili svoje stambeno pitanje. Realizacija POS-a na Korešnici u mandati ove vlasti neće biti ni blizu završetka. Mjere (pomoći od 200 eura za podstanare po.a.) koje predlažemo bi već danas pomogle građanima - istaknuo je Prljević.

10:40

Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća, dao je riječ Igoru Skoki (Centar), ali je napomenuo neka to bude bez “spominjanja omiljene stranke”.

Skoko to nije poslušao već je krenuo s prozivanjem Tomislava Šute i spominjanjem Ine, HEP-a i energetske krize.

Napao je prijedlog Tomislava Šute da se podstanarstvo sufinancira s 200 eura mjesečno.

- Svatko tko se imalo razumije u ekonomiju zna da bi to diglo cijenu stanova na tržištu. Vezano za vrtiće, upisali smo svu djecu, a sljedeće godine ćemo upisati i djecu iz okolnih mjesta koja su pod upravljanjem HDZ-a. Zato što mi radimo u interesu građana… - tvrdi Skoko koji je počeo vrijeđati Tomislava Šutu.

Tu ga je prekinuo Željko Domazet.

image

Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća

Vojko Basic/Cropix

- Kolega Skoko, zadnji put vas upozoravam ostavite kolegu Šutu i njegovu poslovnu karijeru na miru jer to nije tema ove točke. Lijepo vas molim, lijepo vas upozoravam. Pustite HDZ i pustite Tomislava Šutu osobno na miru. Zadnje upozorenje - rekao je predsjednik Gradskog vijeća stranačkom kolegi.

Jakša Balov je rekao: 

- Kolega Skoko, slušam vas i ne mogu se načuditi. Je li vi živite u ovog gradu?! Vi govorite o mega projektima, a niste sposobni napraviti zidić. A kao poduzetnik govorite gluposti.

Domazet je potom upozorio Balova da ne koristi grube riječi.

Balov se ispričao ako je glupost ružna riječ i ispravio se da Skoko govori nebuloze.

Puljak: Proračun za 2024. godinu veći za 100 milijuna eura

Gradonačelnik Ivica Puljak najavio je da će proračun za 2024. godinu biti 100 milijuna eura veći nego ovogodišnji proračun, a da su ta dodatna sredstva osigurana kroz investicijski kredit. 

10:25

Pročelniku za društvene djelatnosti replicirao je Tomislav Prljević (HDZ):

- Svima je jasno da Grad ulaže u mlađe, obitelji i djecu. Ulagao je prije pet i 10 godina. Nitko nije rekao da Grad nikad nije ništa ulagao. Stvar je trenda. Govorimo o smjeru u kojem ide Split. Činjenica je da gradovi zbog utjecaja rada Vlade i njenih mjera dobivaju više sredstava. Pa tako i EU sredstava što je rezultat rada Vlade, a ne angažman nekog u Gradu Splitu. Grad sada stoji bolje nego prije 15 godina, ali treba više i sustavnije ulagati, imati više osjećaja za one kojima je pomoć potrebna. No, vi pričate o projektima kao Zlatni Split u kojima se u tri godine niste pomakli od naše početne ideje kad je projekt bio implementiran u vrijeme vašeg prethodnika. Ideja tog projekta je da se on nadograđuje, da korisnici imaju veću paletu usluga u Splita. No, vi u tri godine taj program niste uspjeli proširiti. To je problem.

Lidija Bekavac (HGS) kazala je gradskom pročelniku Njegotiću zar ne bi bilo logično da je dao podatke što su ostvarili do 31. listopada.

image

Lidija Bekavac, Ivana Zelić, Željko Domazet, Tomislav Šuta

Vojko Basic/Cropix

- Činjenica je da ste nam dali tri stupca ostvarenih podataka i dva stupca fiktivnih podataka - istaknula je.

10:15

Mario Negotić, pročelnik za društvene djelatnosti Grada Splita, navodio je mjere pomoći građanima:

- Pomoć roditeljima za novorođeno dijete ako jedan roditelj ima prebivalište najmanje 3 godine na području Splita. Za prvo dijete naknada je 265,45 eura, za drugo dijete 530,89 eura, a za treće i svako sljedeće dijete 729,98 eura sljedećih 10 godina, tako da je to u konačnici iznos od 55 tisuća kuna za 10 godina u 10 rata.

- Tu su i stipendije za 150 učenika i studenata iz socijalno ugroženih obitelji, te onih s invaliditetom. Zatim mjera sufinanciranja troškova najamnine u kriznim situacijama, plin, vodu… za što je Grad izdvojio 621 tisuća eura za 730 korisnika. Potom zaštita beskućnika kroz sufinanciranje skloništa. Jednokratne novčane pomoći za građane u teškoj situaciji zbog maligne bolesti. Potpora njegovateljima, pogrebni troškovi za umrle koji nemaju nikoga tko bi se o njima pobrinuo, za što je u ovoj godini bilo 80 zahtjeva, kartica za umirovljenike Moj zlatni Split, subvencija prijevoza za osobe s invaliditetom, uvođenje Fonda za potpomognutu oplodnju u iznosu od 1.200 eura…

- U zaključku možemo reći da imamo 20 aktivnosti i iznosi su od 2020. godine su povećani za 28 posto - naveo je među ostalim pročelnik Mario Negotić.

- Grad Split je u procesu izgradnje novih vrtića, naveo je Negotić i za par dana najavio otvaranje ponuda za izgradnju sportske dvorane i vrtića na Pujankama.

- Imam informaciju da za vrtić na Pijankama ima 4 ili 5 ponuđača, to su sve velike i jake firme što je garancije da će biti završeno kvalitetno i vjerojatno u roku. Par dana nakon toga počinje javna nabava za javni vrtić na Kili. Sad smo u procesu rekonstrukcije prostora na Mertojaku i prenamjenu u dječji vrtić. Isto tako ide javna nabava za vrtiće u Žrnovnici i Srinjinama. U uredu imam već 20 ponuda projektanata za dokumentaciju izrade idejnog rješenja za sve osnovne škole za koje je Vlada predvidjela da će do školske godine 2026./2027. prijeći u jednu smjenu… - tvrdi pročelnik.

9:30

Gradonačelnik Ivica Puljak rekao je da smatra da sazivanje sjednice na temu koja su vezanu za proračun nije primjerena.

image

Gradonačelnik Ivica Puljak

Vojko Basic/Cropix

- Većina brojeva koje ste rekli su izvučeni iz konteksta. Želite prikazati da se ne ulaže u socijalu, ali ulažemo 28 posto više nego što ste vi ulagali kad ste bili na vlasti… Gradimo i proširujemo škole i vrtiće. Split će postati grad u kojem će sva djece imati mjesta u vrtiću i jaslicama. Za sljedeću godinu ćemo povećati proračun za 100 milijuna eura - rekao je gradonačelnik.

- Ono čime se vi jedino bavite su da zamaglite oči građanima koje ste osiromašili tako da su im plaće male, da nemaju dostojan život. To je zato što je HDZ upropastio svega čega se dotakao i zato naši građani loše žive. Za naše građane želimo osigurati najbolji život… - nastavio je Puljak i dodao:

- Cijena poštenja je da vaši više neće krasti javne novce i zato imamo sredstva da možemo graditi vrtiće i škole i povećali smo sva socijalna davanja.

Tomislav Šuta je odgovorio na prozivke gradonačelnika Puljka.

- Bilo bi u redu da se osvrnete na mjere pomoći građanima koje su vam predložene. Vi se u niti jednom trenutku niste osvrnuli ima li Grad ima iti jednu od tih mjera. Dakle, vi cijelo vrijeme pokušavate skrenuti s teme, ponavljate iste mantre o krađi i lopovluku. Vi ste dobili priliku mijenjati stvari, da pokažete da je Gradu Splitu stalo do mladih obitelji, poduzetnika, osoba s invaliditetom. Vi te mjere možete implementirati i pozivam vas da se uzdignete iznad svega i da prestanete govoriti da netko krade i da zavrćete nekakve špine. Nemate nikakvih pokazatelja ni dokaza, nego vrtite jednu te istu kanti i obmanjujete javnost. Vama netko treba kazati da ste u trećoj godini mandata i da nemate niti jedan projekt kojeg ste vi započeli - rekao je Šuta kojeg je potom gradonačelnik prekinuo u izlaganju.

- Ja govorim, vi slušajte. Budite kulturni - reagirao je Šuta.

image

Tomislav Šuta, predsjednik GO HDZ-a

Vojko Bašić/Cropix

RANIJE 

- Grad Split bilježi drastičan pad ulaganja u socijalu u 2022. godini. Tražimo izdvajanja za poduzetnike, mlađe poduzetnike i žene poduzetnice. Grad je za njih izdvojio svega 8.000 eura. To je stagnacija, a mi očekujemo da Grad Split stane iza svojih poduzetnika - istaknuo je gradski vijećnik Tomislav Šuta u uvodu u tematsku sjednicu o HDZ-ovom prijedlogu o mjerama pomoći za mlade obitelji, poduzetnike, umirovljenike i socijalu koja je počela u četvrtak u 9 sati. 

Šuta naglašava kako Splitsko-dalmatinska županija, država i drugi gradovi izdvajaju sredstva za poduzetnike.

- Pokažimo i da je Splitu stalo do poduzetnika. Naš prijedlog je da se sufinancira najmanje 1 posto kamatne stope. Grad ništa nije omogućio za mlađe poduzetnike i u tome treba pokazati iskorak.

- Pad u 2022. je i s ulaganjima Grada u društvene djelatnosti. Na računu ima 20 milijima eura, od čega je 10 milijuna oročeno. S obzirom na to da je Grad propustio prijaviti se za subvencije za samce do 30 godina i mlađe obitelji s djecom do 45 godina, ukupno 2,5 milijuna eura. Grad za sada nije poduzeo nikakve aktivnosti radi izgradnje stanova za najam, iako postoje zemljišta kojim Grad odmah može krenuti u gradnju. 

Šuta je nastavio da Grad u mandatu Ivice Puljka neće izgraditi niti jedan vrtić koji nije privatan, te ističe da je na gradonačelniku da sagleda prostore koje su već u vlasništvu Grada, te podsjetio da je Osnovna škola Pojišan već iznajmljivala svoje prostore.

- Split je jedini grad koji u ovoj godini nije isplatio uskrsnicu umirovljenicima. Uložit ćemo amandman radi pomoći od 100 eura umirovljenicima čije su mirovine manje od 500 eura, za što Grad treba izdvojiti 800.000 eura. Država i županija u svojoj nadležnosti ima domove za umirovljenike i vrijeme je da Grad Split otvori dnevne boravke za umirovljenike, to je bilo i predizborno obećanje gradonačelnika. Za to postoje prostori koji stoje prazni. Dva kvalitetna su na Mertojaku, u koja su ulaganja minimalna. Split je velik i treba učiniti sve da se zadovolje potrebe naših starijih osoba.

Šuta navodi da postoji mogućnost izgradnje doma za starije osobe u Srinjinama. Zalaže se i za  izgradnju nove osnovne škole s dvoranom u Srinjinama.

- Predložili smo nekoliko socijalnih mjera, među njima pomoć roditeljima od 200 eura za kupnju školske i sportske opreme. Tražimo da se oslobođenih 330 tisuća eura usmjeri za kupnju za takvu pomoć roditeljima. Tražimo ukidanje mjesečnog praga za korisnike osobne invalidnine. Cenzus na razini RH je ukinut. Isti stvar je napravio Grad Zagreb. Zašto to ne napravit Grad Split?! Gradonačelnice, potez je na vama. Jedna od bitnih mjera je besplatni javni prijevoz za osobe s invaliditetom. To ne bi prešlo iznos od 60 tisuća eura a napravila bi se velika stvar za osobe s invaliditetom - rekao je Tomislav Šuta.

Na prijedlog Lidije Bekavac (HGS) na početku sjednice Gradskog vijeća održana je minuta šutnje za sve poginule hrvatske branitelje.

image
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 14:45