stdClass Object ( [id] => 574454 [title] => Sve ostaje u familiji: evo koji su sve Kerumovi imovinski dragulji na najatraktivnijim lokacijama u Splitu spretno promijenili vlasnike u očekivanju stečaja njegove tvrtke [alias] => sve-ostaje-u-familiji-evo-koji-su-sve-kerumovi-imovinski-dragulji-na-najatraktivnijim-lokacijama-u-splitu-spretno-promijenili-vlasnike-u-ocekivanju-stecaja-njegove-tvrtke [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tijekom šest godina, koliko se čekalo na otvaranje stečaja nad "Kerumom", ta nekada nekretninski moćna tvrtka poprilično je osiromašena.

Naime, "Kerum" odnedavno više nije vlasnik 9,387 milijuna kuna vrijednog poslovnog prostora površine 60 četvornih metara na Obali hrvatskog narodnog preporoda 6, odnosno na splitskoj Rivi, koji je u najmu caffe bara i restorana "Olive Tree". Novi vlasnik kvadrata koji zlata vrijede je tvrtka "Mimoza", poduzetnika Joze Parčine, koja drži hotel "Luxe" na dnu Zvonimirove ulice u Splitu.

U rješenju Općinskog suda u Splitu kojim se "Mimozi" dosuđuje vrijedna nekretnina, navodi se da ju je kupila za 9.387.000 kuna u "postupku neposredne pogodbe Ugovorom o kupoprodaji poslovnog prostora zaključenog 24. srpnja 2018. godine pred javnim bilježnikom Daliborom Pavlovićem iz Splita".

Jozo Parčina nas je uputio na svog odvjetnika Mladena Parčinu, za kojeg je kazao da će nam objasniti kako je išao taj postupak.

– Na prostoru na Rivi ovršni postupak je pokrenula jedna banka, od koje je "Mimoza" otkupila 9.242.151 kunu potraživanja prema tvrtki "Kerum". Ovršni postupak predviđa nekoliko načina prodaje nekretnine: na sudskom ročištu, pred Finom, pa tako i kod javnog bilježnika, što je ovdje slučaj. Bitno je da je uvijek sud taj koji donosi rješenje o dosudi nekretnine kupcu. Sve je čisto i legalno – kazao nam je odvjetnik Mladen Parčina.

U obrazloženju rješenja o dosudi sudac navodi da je 9.387.000 kuna kupovnine umanjeno za 9.242.151 kunu potraživanja "Mimoze", a da će preostali dio kupovnine od 144.848 kuna, koje je kupac uplatio, biti raspoređen ostalim založnim vjerovnicima prema redoslijedu upisa u zemljišne knjige.

Ovršni sudac također je naveo da je na toj nekretnini bila zabilježba ovršnog postupka koji je protiv "Keruma" pokrenuo vjerovnik "Nikas". No, da je postupak u kojem je taj distributer kave dokazivao osnovanost svoje tražbine 2014. godine prekinuo Trgovački sud u Splitu jer se nad "Kerumom" tada vodio postupak predstečajne nagodbe.

Znači, moguće je da se istodobno obustavlja sudski postupak koji je pokrenuo jedan vjerovnik, u ovom slučaju tvrtka koja je "Kerumove" trgovine opskrbljivala kavom, a da se nastavi voditi sudski postupak koji je pokrenuo drugi vjerovnik, konkretno financijska institucija.

Objašnjenje smo dobili na Trgovačkom sudu u Splitu.

– Ovršni postupci se prekidaju na prijedlog dužnika nakon objave rješenja o otvaranju postupka predstečajne nagodbe. Odnosno, za vrijeme trajanja postupka predstečajne nagodbe nije dopušteno pokretanje ovršnih postupaka. No, razlučni vjerovnici (u ovom slučaju banka, op. a.), koji se nisu odrekli prava na odvojeno namirenje, imaju pravo pokrenuti i voditi sudski ili javnobilježnički ovršni postupak radi prodaje stvari ili unovčenja prava i nakon otvaranja postupka predstečajne nagodbe – kazala nam je Franka Buzov, predsjednica Suda.

O tome smo pitali i odvjetnika Parčinu, koji nam je rekao:

– Tvrtka "Nikas" je dala suglasnost za prodaju prostora koja je održana kod javnog bilježnika i dokument o tome postoji u sudskom spisu. Naime, znala je da se nakon banke, koja ima hipoteku prvog reda, ionako neće naplatiti od unovčenja te nekretnine.

Odvjetnik Parčina napominje da je vrijednost prostora na Rivi procijenio ovlašteni sudski vještak, te koliko je bilo procijenjeno, toliko je i plaćeno.

Tvrtka "Kerum" je od 10. listopada 2017. godine siromašnija za još jednu vrijednu nekretninu – vilu "Delfin" s bazenom u Donjoj Podstrani, smještenu prvi red do mora i odmah do hotela "Neva", koji je Željko Kerum davno nazvao po svojoj kćeri.

Kao nova vlasnica vile "Delfin" do prije nekoliko dana vodila se tvrtka "Kruščica", u čijem je portfelju i hotel "Perla" u Rogoznici, a koju vodi Fani Horvat, supruga bivšeg splitskog poteštata. "Kruščica" je nekretninu u Donjoj Podstrani stekla u ovršnom postupku i bila je oslobođena polaganja 6,5 milijuna kuna kupovnine.

– Rješenje o otvaranju predstečajne nagodbe nad "Kerumom" nema utjecaja na postupak ovrhe koja je određena na njegovoj nekretnini. Ovrhu je pokrenula Jadranska banka iz Šibenika koja je bila razlučni vjerovnik, a koja je ugovorom o ustupu svoje potraživanje prodala tvrtki "Kruščica". Dražbeno ročište je održano 25. rujna 2017. godine na Općinskom sudu u Splitu i bilo je oglašeno na oglasnoj ploči suda. "Kruščica" je bila oslobođena plaćanja 6,5 milijuna kuna kupovnine jer je njezino potraživanje od tvrtke "Kerum" iznosilo 10 milijuna kuna, odnosno bilo je veće od kupovne cijene – kazala je mr. sc. Ivana Erceg Ćurić, glasnogovornica Općinskog suda.

Prije nekoliko dana "Kruščica" je vilu "Delfin" prodala tvrtki "Aventador" iz susjednih Jesenica.

Jesu li nekretnine razlog zbog kojeg se tvrtka "Kerum" šest godina borila da se nad njome što kasnije otvori stečajni postupak čiji glavni cilj treba biti prodaja imovine radi namirenja vjerovnika? A u slučaju propalog trgovačkog lanca ima oko 850 vjerovnika, među kojima su dobavljači koji su svojom robom punili police njegovih trgovina, banke, te tvrtke koje su povezane sa Željkom Kerumom.

Naime, razlog dugotrajnom odgađanju otvaranja stečaja sigurno nije bio nastavak poslovanja. Jer tvrtka je propala još 2012. godine, a tada su njezine trgovine preuzeli konkurentski trgovački lanci. Također je tek privremenim otvaranjem jedne trgovine pokraj Kaštelanskih staklenika ispod Jadranske magistrale, nakon otvaranja postupka predstečajne nagodbe, dokazala da nema nikakvih šansi za ponovnim pokretanjem poslovanja.

Tvrtka "Kerum" se u borbi za odgađanjem neizbježnog stečaja koristila različitim metodama, pa je tijekom 2012. godine iz nepoznatih izvora sredstava isplatila nekoliko vjerovnika koji su tražili njezin stečaj. Kada to više nije bilo moguće, jer se zbog pogodovanja određenim vjerovnicima u slučaj uplelo Državno odvjetništvo, onda je 2013. godine podnijela prijedlog za pokretanje postupka predstečajne nagodbe.

Zatim je pokušaj sklapanja nagodbe maksimalno zakomplicirala, tako da je u postupku koji se vodio na sudu tražbinu Hypo Alpe Adria Bank protivno zakonu svrstala pod uvjetnu tražbinu, što se nije podudaralo s planom financijskog restrukturiranja i nacrtom predstečajne nagodbe koji su prethodno vjerovnici izglasali pred Nagodbenim vijećem Fine. Zbog toga su uslijedile žalbe koje su odužile cijeli postupak... Što drugo reći osim bravo za "Kerumove" spretne odvjetnike.

Vratimo se na trenutak u srpanj 2013. godine, na ročište na kojem je Trgovački sud u Splitu odredio prekid postupka otvaranja stečaja nad "Kerumom" zbog pokretanja predstečajne nagodbe. Naime, trgovački lanac je tada bez ikakvih posljedica ignorirao sudski poziv da dostavi prokazni popis svoje imovine (koji mora biti ovjeren kod javnog bilježnika i za čiju istinitost bi odgovarala tadašnja direktorica – imenjakinja i nećakinja Željka Keruma).

Na takvo nedostavljanje tražene dokumentacije prigovorio je vjerovnik "Kanaan", proizvođač čipsa, koji je iz prokaznog popisa imovine htio doznati koje su to "Kerumove" nekretnine da bi se za njih mogla zatražiti zabrana raspolaganja kao mjera osiguranja naplate potraživanja. Na to je "Kerumov" odvjetnik odgovorio: "Ali tvrtka ima samo jednog zaposlenika koji bi sam trebao sastaviti popis imovine koja je brojna!"

Zato smo do popisa imovine koju je tvrtka "Kerum" ranije posjedovala došli u rješenju o otvaranju postupka predstečajne nagodbe iz listopada 2013. godine, te smo ga usporedili s popisom nekretnina za koje je Trgovački sud u Splitu počekom ovog mjeseca zatražio da se zabilježi otvaranje stečajnog postupka.

Vrtoglavi popis

Jozina 'Mimoza' na Rivi 
"Kerumov" poslovni prostor na Rivi površine 60 kvadrata, koji je u najam uzeo restoran "Olive Tree", kupila je tvrtka "Mimoza", poduzetnika Joze Parčine, za 9.387.000 kuna

Obiteljska vjenčaonica
Brat Jure Kerum vodi ovrhu nad još jednom nekretninom tvrtke "Kerum", i to na 84 kvadrata poslovnog prostora u prizemlju zgrade na adresi Domovinskog rata 10 u Splitu, koja se nalazi pokraj bivše vjenčaonice koja je također bila u portfelju Željka Keruma.

Blago Ruđera Boškovića
Na adresi Ruđera Boškovića 26-30 na Splitu 3 nalazi se troetažni prostor površine 848 kvadrata koji se proteže sve do Ulice Matice hrvatske. Tamo je nekada bila "Kerumova" trgovina. Taj golemi prostor je 29. lipnja 2018. godine dosuđen tvrtki "Koteks" čiji je stvarni vlasnik Željko Kerum, a koja ga je također kupila u ovršnom postupku. No, promjena vlasnika još nije provedena u zemljišnoj knjizi, te je tamo još uvijek zavedena tvrtka "Kerum".

Na obali i pokraj teatra
Na području Splita ostale su još dvije nekretnine u vlasništvu propalog trgovačkog lanca koje još nisu prodane u ovrhama koje su pokrenule banke. To su poslovni prostor površine 84 kvadrata u prizemlju kuće na Trumbićevoj obali 17, preko puta hotela "Ambasador", te bivša "Kerumova" trgovina u Teutinoj 1, pokraj Hrvatskog narodnog kazališta.

'Mak' u zapučku brata Jure
Nekadašnji restoran "Mak" površine 527 kvadrata, koji je već godinama zapušten na vrhu prodajnog centra Koteks, u siječnju ove godine rješenjem Općinskog suda dosuđen je Juri Kerumu, bratu Željka Keruma. Naime, imao je 2,5 milijuna kuna tešku hipoteku na tom prostoru, koji je potom kupio u ovršnom postupku. Brat bivšeg splitskog poteštata još se nije upisao kao vlasnik restorana.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => želino blago [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-11-11 10:49:51 [created_by] => 3215 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-11-11 10:55:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-11-11 10:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 32317 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2018/11/11/kerum_zeljko11-130217.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "kerum_zeljko11-130217" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1118x840" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4739721 Threads: 2 Questions: 162279976 Slow queries: 70492 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4789098 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/sve-ostaje-u-familiji-evo-koji-su-sve-kerumovi-imovinski-dragulji-na-najatraktivnijim-lokacijama-u-splitu-spretno-promijenili-vlasnike-u-ocekivanju-stecaja-njegove-tvrtke-574454 [printLink] => /split/sve-ostaje-u-familiji-evo-koji-su-sve-kerumovi-imovinski-dragulji-na-najatraktivnijim-lokacijama-u-splitu-spretno-promijenili-vlasnike-u-ocekivanju-stecaja-njegove-tvrtke-574454?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 283826 [name] => stečaj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stecaj [link] => /tag/stecaj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 321350 [name] => Željko Kerum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljko-kerum [link] => /tag/zeljko-kerum ) [2] => stdClass Object ( [id] => 420518 [name] => Kerum d.o.o. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kerum-d-o-o [link] => /tag/kerum-d-o-o ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => želino blago [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sve ostaje u familiji: evo koji su sve Kerumovi imovinski dragulji na najatraktivnijim lokacijama u Splitu spretno promijenili vlasnike u očekivanju stečaja njegove tvrtke [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3215 [name] => Tanja Gattin [username] => tanja-gattin [email] => tanja-gattin-zebi@sd.hr [password] => $2y$10$ylOB0fmJ.YHXer9b47aXY.iHpGT0rsDXvm13AJuBTpq25fgNb5X2q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2020-03-13 11:24:42 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-gattin-3215 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1733 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/09919fcdc36a40d5b94f0b62e3e82463?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/11/11/kerum_zeljko11-130217.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => kerum_zeljko11-130217 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/11/11/kerum_zeljko11-130217.jpg [title] => kerum_zeljko11-130217 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tijekom šest godina, koliko se čekalo na otvaranje stečaja nad "Kerumom", ta nekada nekretninski moćna tvrtka poprilično je osiromašena.

Naime, "Kerum" odnedavno više nije vlasnik 9,387 milijuna kuna vrijednog poslovnog prostora površine 60 četvornih metara na Obali hrvatskog narodnog preporoda 6, odnosno na splitskoj Rivi, koji je u najmu caffe bara i restorana "Olive Tree". Novi vlasnik kvadrata koji zlata vrijede je tvrtka "Mimoza", poduzetnika Joze Parčine, koja drži hotel "Luxe" na dnu Zvonimirove ulice u Splitu.

U rješenju Općinskog suda u Splitu kojim se "Mimozi" dosuđuje vrijedna nekretnina, navodi se da ju je kupila za 9.387.000 kuna u "postupku neposredne pogodbe Ugovorom o kupoprodaji poslovnog prostora zaključenog 24. srpnja 2018. godine pred javnim bilježnikom Daliborom Pavlovićem iz Splita".

Jozo Parčina nas je uputio na svog odvjetnika Mladena Parčinu, za kojeg je kazao da će nam objasniti kako je išao taj postupak.

– Na prostoru na Rivi ovršni postupak je pokrenula jedna banka, od koje je "Mimoza" otkupila 9.242.151 kunu potraživanja prema tvrtki "Kerum". Ovršni postupak predviđa nekoliko načina prodaje nekretnine: na sudskom ročištu, pred Finom, pa tako i kod javnog bilježnika, što je ovdje slučaj. Bitno je da je uvijek sud taj koji donosi rješenje o dosudi nekretnine kupcu. Sve je čisto i legalno – kazao nam je odvjetnik Mladen Parčina.

U obrazloženju rješenja o dosudi sudac navodi da je 9.387.000 kuna kupovnine umanjeno za 9.242.151 kunu potraživanja "Mimoze", a da će preostali dio kupovnine od 144.848 kuna, koje je kupac uplatio, biti raspoređen ostalim založnim vjerovnicima prema redoslijedu upisa u zemljišne knjige.

Ovršni sudac također je naveo da je na toj nekretnini bila zabilježba ovršnog postupka koji je protiv "Keruma" pokrenuo vjerovnik "Nikas". No, da je postupak u kojem je taj distributer kave dokazivao osnovanost svoje tražbine 2014. godine prekinuo Trgovački sud u Splitu jer se nad "Kerumom" tada vodio postupak predstečajne nagodbe.

Znači, moguće je da se istodobno obustavlja sudski postupak koji je pokrenuo jedan vjerovnik, u ovom slučaju tvrtka koja je "Kerumove" trgovine opskrbljivala kavom, a da se nastavi voditi sudski postupak koji je pokrenuo drugi vjerovnik, konkretno financijska institucija.

Objašnjenje smo dobili na Trgovačkom sudu u Splitu.

– Ovršni postupci se prekidaju na prijedlog dužnika nakon objave rješenja o otvaranju postupka predstečajne nagodbe. Odnosno, za vrijeme trajanja postupka predstečajne nagodbe nije dopušteno pokretanje ovršnih postupaka. No, razlučni vjerovnici (u ovom slučaju banka, op. a.), koji se nisu odrekli prava na odvojeno namirenje, imaju pravo pokrenuti i voditi sudski ili javnobilježnički ovršni postupak radi prodaje stvari ili unovčenja prava i nakon otvaranja postupka predstečajne nagodbe – kazala nam je Franka Buzov, predsjednica Suda.

O tome smo pitali i odvjetnika Parčinu, koji nam je rekao:

– Tvrtka "Nikas" je dala suglasnost za prodaju prostora koja je održana kod javnog bilježnika i dokument o tome postoji u sudskom spisu. Naime, znala je da se nakon banke, koja ima hipoteku prvog reda, ionako neće naplatiti od unovčenja te nekretnine.

Odvjetnik Parčina napominje da je vrijednost prostora na Rivi procijenio ovlašteni sudski vještak, te koliko je bilo procijenjeno, toliko je i plaćeno.

Tvrtka "Kerum" je od 10. listopada 2017. godine siromašnija za još jednu vrijednu nekretninu – vilu "Delfin" s bazenom u Donjoj Podstrani, smještenu prvi red do mora i odmah do hotela "Neva", koji je Željko Kerum davno nazvao po svojoj kćeri.

Kao nova vlasnica vile "Delfin" do prije nekoliko dana vodila se tvrtka "Kruščica", u čijem je portfelju i hotel "Perla" u Rogoznici, a koju vodi Fani Horvat, supruga bivšeg splitskog poteštata. "Kruščica" je nekretninu u Donjoj Podstrani stekla u ovršnom postupku i bila je oslobođena polaganja 6,5 milijuna kuna kupovnine.

– Rješenje o otvaranju predstečajne nagodbe nad "Kerumom" nema utjecaja na postupak ovrhe koja je određena na njegovoj nekretnini. Ovrhu je pokrenula Jadranska banka iz Šibenika koja je bila razlučni vjerovnik, a koja je ugovorom o ustupu svoje potraživanje prodala tvrtki "Kruščica". Dražbeno ročište je održano 25. rujna 2017. godine na Općinskom sudu u Splitu i bilo je oglašeno na oglasnoj ploči suda. "Kruščica" je bila oslobođena plaćanja 6,5 milijuna kuna kupovnine jer je njezino potraživanje od tvrtke "Kerum" iznosilo 10 milijuna kuna, odnosno bilo je veće od kupovne cijene – kazala je mr. sc. Ivana Erceg Ćurić, glasnogovornica Općinskog suda.

Prije nekoliko dana "Kruščica" je vilu "Delfin" prodala tvrtki "Aventador" iz susjednih Jesenica.

Jesu li nekretnine razlog zbog kojeg se tvrtka "Kerum" šest godina borila da se nad njome što kasnije otvori stečajni postupak čiji glavni cilj treba biti prodaja imovine radi namirenja vjerovnika? A u slučaju propalog trgovačkog lanca ima oko 850 vjerovnika, među kojima su dobavljači koji su svojom robom punili police njegovih trgovina, banke, te tvrtke koje su povezane sa Željkom Kerumom.

Naime, razlog dugotrajnom odgađanju otvaranja stečaja sigurno nije bio nastavak poslovanja. Jer tvrtka je propala još 2012. godine, a tada su njezine trgovine preuzeli konkurentski trgovački lanci. Također je tek privremenim otvaranjem jedne trgovine pokraj Kaštelanskih staklenika ispod Jadranske magistrale, nakon otvaranja postupka predstečajne nagodbe, dokazala da nema nikakvih šansi za ponovnim pokretanjem poslovanja.

Tvrtka "Kerum" se u borbi za odgađanjem neizbježnog stečaja koristila različitim metodama, pa je tijekom 2012. godine iz nepoznatih izvora sredstava isplatila nekoliko vjerovnika koji su tražili njezin stečaj. Kada to više nije bilo moguće, jer se zbog pogodovanja određenim vjerovnicima u slučaj uplelo Državno odvjetništvo, onda je 2013. godine podnijela prijedlog za pokretanje postupka predstečajne nagodbe.

Zatim je pokušaj sklapanja nagodbe maksimalno zakomplicirala, tako da je u postupku koji se vodio na sudu tražbinu Hypo Alpe Adria Bank protivno zakonu svrstala pod uvjetnu tražbinu, što se nije podudaralo s planom financijskog restrukturiranja i nacrtom predstečajne nagodbe koji su prethodno vjerovnici izglasali pred Nagodbenim vijećem Fine. Zbog toga su uslijedile žalbe koje su odužile cijeli postupak... Što drugo reći osim bravo za "Kerumove" spretne odvjetnike.

Vratimo se na trenutak u srpanj 2013. godine, na ročište na kojem je Trgovački sud u Splitu odredio prekid postupka otvaranja stečaja nad "Kerumom" zbog pokretanja predstečajne nagodbe. Naime, trgovački lanac je tada bez ikakvih posljedica ignorirao sudski poziv da dostavi prokazni popis svoje imovine (koji mora biti ovjeren kod javnog bilježnika i za čiju istinitost bi odgovarala tadašnja direktorica – imenjakinja i nećakinja Željka Keruma).

Na takvo nedostavljanje tražene dokumentacije prigovorio je vjerovnik "Kanaan", proizvođač čipsa, koji je iz prokaznog popisa imovine htio doznati koje su to "Kerumove" nekretnine da bi se za njih mogla zatražiti zabrana raspolaganja kao mjera osiguranja naplate potraživanja. Na to je "Kerumov" odvjetnik odgovorio: "Ali tvrtka ima samo jednog zaposlenika koji bi sam trebao sastaviti popis imovine koja je brojna!"

Zato smo do popisa imovine koju je tvrtka "Kerum" ranije posjedovala došli u rješenju o otvaranju postupka predstečajne nagodbe iz listopada 2013. godine, te smo ga usporedili s popisom nekretnina za koje je Trgovački sud u Splitu počekom ovog mjeseca zatražio da se zabilježi otvaranje stečajnog postupka.

Vrtoglavi popis

Jozina 'Mimoza' na Rivi 
"Kerumov" poslovni prostor na Rivi površine 60 kvadrata, koji je u najam uzeo restoran "Olive Tree", kupila je tvrtka "Mimoza", poduzetnika Joze Parčine, za 9.387.000 kuna

Obiteljska vjenčaonica
Brat Jure Kerum vodi ovrhu nad još jednom nekretninom tvrtke "Kerum", i to na 84 kvadrata poslovnog prostora u prizemlju zgrade na adresi Domovinskog rata 10 u Splitu, koja se nalazi pokraj bivše vjenčaonice koja je također bila u portfelju Željka Keruma.

Blago Ruđera Boškovića
Na adresi Ruđera Boškovića 26-30 na Splitu 3 nalazi se troetažni prostor površine 848 kvadrata koji se proteže sve do Ulice Matice hrvatske. Tamo je nekada bila "Kerumova" trgovina. Taj golemi prostor je 29. lipnja 2018. godine dosuđen tvrtki "Koteks" čiji je stvarni vlasnik Željko Kerum, a koja ga je također kupila u ovršnom postupku. No, promjena vlasnika još nije provedena u zemljišnoj knjizi, te je tamo još uvijek zavedena tvrtka "Kerum".

Na obali i pokraj teatra
Na području Splita ostale su još dvije nekretnine u vlasništvu propalog trgovačkog lanca koje još nisu prodane u ovrhama koje su pokrenule banke. To su poslovni prostor površine 84 kvadrata u prizemlju kuće na Trumbićevoj obali 17, preko puta hotela "Ambasador", te bivša "Kerumova" trgovina u Teutinoj 1, pokraj Hrvatskog narodnog kazališta.

'Mak' u zapučku brata Jure
Nekadašnji restoran "Mak" površine 527 kvadrata, koji je već godinama zapušten na vrhu prodajnog centra Koteks, u siječnju ove godine rješenjem Općinskog suda dosuđen je Juri Kerumu, bratu Željka Keruma. Naime, imao je 2,5 milijuna kuna tešku hipoteku na tom prostoru, koji je potom kupio u ovršnom postupku. Brat bivšeg splitskog poteštata još se nije upisao kao vlasnik restorana.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
kerum_zeljko11-130217
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/sve-ostaje-u-familiji-evo-koji-su-sve-kerumovi-imovinski-dragulji-na-najatraktivnijim-lokacijama-u-splitu-spretno-promijenili-vlasnike-u-ocekivanju-stecaja-njegove-tvrtke-574454 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7c886d1eea06e656c2d13b01ab68d60576e8b209 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sve+ostaje+u+familiji%3A+evo+koji+su+sve+Kerumovi+imovinski+dragulji+na+najatraktivnijim+lokacijama+u+Splitu+spretno+promijenili+vlasnike+u+o%C4%8Dekivanju+ste%C4%8Daja+njegove+tvrtke&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsve-ostaje-u-familiji-evo-koji-su-sve-kerumovi-imovinski-dragulji-na-najatraktivnijim-lokacijama-u-splitu-spretno-promijenili-vlasnike-u-ocekivanju-stecaja-njegove-tvrtke-574454 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsve-ostaje-u-familiji-evo-koji-su-sve-kerumovi-imovinski-dragulji-na-najatraktivnijim-lokacijama-u-splitu-spretno-promijenili-vlasnike-u-ocekivanju-stecaja-njegove-tvrtke-574454 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => želino blago [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Splitželino blago

Sve ostaje u familiji: evo koji su sve Kerumovi imovinski dragulji na najatraktivnijim lokacijama u Splitu spretno promijenili vlasnike u očekivanju stečaja njegove tvrtke

11. studenog 2018. - 11:38
kerum_zeljko11-130217

Tijekom šest godina, koliko se čekalo na otvaranje stečaja nad "Kerumom", ta nekada nekretninski moćna tvrtka poprilično je osiromašena.

Naime, "Kerum" odnedavno više nije vlasnik 9,387 milijuna kuna vrijednog poslovnog prostora površine 60 četvornih metara na Obali hrvatskog narodnog preporoda 6, odnosno na splitskoj Rivi, koji je u najmu caffe bara i restorana "Olive Tree". Novi vlasnik kvadrata koji zlata vrijede je tvrtka "Mimoza", poduzetnika Joze Parčine, koja drži hotel "Luxe" na dnu Zvonimirove ulice u Splitu.

U rješenju Općinskog suda u Splitu kojim se "Mimozi" dosuđuje vrijedna nekretnina, navodi se da ju je kupila za 9.387.000 kuna u "postupku neposredne pogodbe Ugovorom o kupoprodaji poslovnog prostora zaključenog 24. srpnja 2018. godine pred javnim bilježnikom&nb...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 01:03