stdClass Object ( [id] => 1298530 [title] => Teta Ana je podstanarka iz pakla, Splićanku je dovela do ludila: Gomilala je dugove i prijetila da će dići stan u zrak [alias] => teta-ana-je-podstanarka-iz-pakla-splicanku-je-dovela-do-ludila-gomilala-je-dugove-i-prijetila-da-ce-dici-stan-u-zrak [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

– Pakao, život mi se u zadnje vrijeme pretvorio u pakao – rasplakala se usred našeg razgovora Splićanka A. Č. J. (podaci poznati redakciji) govoreći o noćnoj mori koju proživljava proteklih mjeseci otkako je u Rudinama, Kaštel Novi, iznajmila jednosoban namješten stan od 40-ak kvadrata 84-godišnjoj starici I. K. (podaci poznati redakciji).

---

---

---

image
Privatni album
---

A. Č. J. se na svojem poslu inače skrbi o potrebitima, pa je tim više osjetila empatiju kad je, govori nam, jedan od djelatnika udruge "Sv. Jeronim" iz Kaštel Gomilice reagirao na njezin oglas za iznajmljivanje stana i doveo joj na vrata I. K., inače korisnicu njihove usluge "Pomoć u kući". Do tada je I. K. živjela na podstanarskoj adresi u Kaštel Kambelovcu, ali se zbog novih planova vlasnika kuće morala iseliti iz njihove nekretnine.

– Stavila sam oglas da se stan iznajmljuje za 270 eura mjesečno, ali i da podstanar mora platiti sve režije, uključujući komunalu i pričuvu. Da se ne brinem o tome. Zato je cijena najamnine i bila malo pristupačnija – opisuje A. Č. J. svoju ponudu tzv. teti Ani.

– Tako mi se predstavila, iako joj to nije pravo ime. Druge podatke o njoj nemam... Niti sam ih ikada od nje dobila. Svi je, kazala mi je, tako zovu, pa i djelatnik udruge "Sv. Jeronim" koji ju je prvi put doveo u razgledavanje stana.

Došla je ponovno nakon tjedan dana u istoj pratnji i platila polog. I u startu ostala dužna sto kuna jer se upravo prelazilo na euro. Ali dobro... Oprostila sam. Nije htjela odmah potpisati ugovor, pa smo joj dali kraći vremenski rok da to učini, dok se ne prilagodi, dok ne vidi odgovara li joj smještaj...

U prvi mah s njom je dolazio isti djelatnik udruge "Sv. Jeronim", kad je bilo vrijeme plaćanja, da vidi je li sve u redu. Uistinu je uredno platila prvi mjesec. A ja sam išla na povjerenje, pa doveli su mi je iz udruge – govori A. Č. J. No već nakon mjesec dana počeli su problemi, u trenutku kad je, kaže, počela inzistirati na potpisivanju ugovora o najmu.

---

image

Osobne stvari 84-godišnje podstanarke, koju nismo zatekli na adresi kad smo došli u stan

Privatni album
---

Teta Ana ju je non-stop zvala s primjedbama kako ne radi klima, pa ne radi televizor, stroj za pranje rublja, slijedom čega je s djelatnikom udruge došla do istog zaključka kako ona zapravo ne zna koristiti aparate. A. Č. J. govori kako, koliko joj je poznato, teti Ani nije oduzeta poslovna sposobnost. Uz to što se njezino ime nalazi u evidenciji spomenute udruge, korisnica je i usluga Centra za socijalnu skrb.

– Prima valjda nekakva novčana sredstva, a ima i svoja primanja. Mirovinu. Nikada nisam zapitkivala jer to smatram neukusnim zadiranjem u nečiju privatnost. Možda bi bilo bolje da jesam... Kad sam od nje tražila dokumente za prijavu, mahala mi je s tri osobne iskaznice.

Govorila je da je ona Mađarica, Srpkinja i Slovenka, ali nijednu mi nije dala na uvid. Bit će da je čuvala i one koje su istekle... Računala sam, starija je, došla je preko udruge, Centar je isto uključen, potpisat će valjda i taj ugovor o najmu. Ali ubrzo je počela s pričom da je boli, da ne može na policiju zbog prijave adrese, pa da neće ugovor jer neće plaćati porez, iako sam joj objašnjavala da to plaćam ja.

---

image
Privatni album
---

Onda je krenula s pričom i da neće platiti režije jer su joj visoke, da ja njoj, iz Splita, kradem struju i vodu. A režije, sve skupa, iznose oko 70 eura. Stvar je počela zapinjati. Ako plati režije, ostane dužna za stanarinu ili suprotno. I tako, sve skupa, u pet mjeseci nije platila dvije stanarine i tri mjeseca režija – gorko će A. Č. J., dodajući kako joj je teta Ana plaćala režije na način da bi joj, u prisutnosti djelatnika udruge, dala novac, a onda bi ona platila račune internet-bankarstvom.

U međuvremenu je, veli, njezina podstanarka ušla u drugu fazu – poštaru je, primjerice, iako joj je postavila njezin sandučić, ostavila poruku da se pošta namijenjena stanodavki ubacuje njoj.

– Nakon odbijanja plaćanja računa uslijedio je potpuno novi model ponašanja. Teta Ana je afanavala, vikala, svađala se... Govorila kako će pasti u nesvijest.

Sve to vrijeme neprestano je odbijala potpisati ugovor o najmu. Eskaliralo je sredinom svibnja, kad sam joj donijela ugovor na stol sa svim preciziranim uvjetima. I opet nije htjela potpisati. Niti platiti. Čak me je udarila po ruci dva puta ispred moje kćeri, psovala mi mrtvog oca i majku, govorila mi da sam kurva, prevarantica, lažljivica...

---

image
Privatni album
---

I djelatnik udruge "sv. Jeronim" rekao joj je da mora plaćati, potpisati ugovor, ali počela je vikati i na njega, da je on nju namjerio na ovaj stan, da je bilo i drugih u ponudi i slično, na što joj je on pokušavao objasniti kako sve oko njezina podstanarstva radi s dobrom voljom jer to i nije njegova dužnost. Čovjek joj je tražio smještaj, pomogao joj je u selidbi, iako mu to nije u opisu djelovanja. No ništa je nije moglo urazumiti – prisjeća se A. Č. J.

U posljednjih dvadesetak dana situacija je došla do usijanja – policija je intervenirala u više navrata, bila je i hitna pomoć. Teta Ana nikako ne želi napustiti stan u kojemu, prema riječima stanodavke, gomila dugove, čak je promijenila i bravu na vratima, zbog čega je A. Č. J., jer danima nije mogla ući u stan, bila prisiljena skinuti vrata i početi iznositi vlastite stvari.

– Govorila mi je da će mi dići stan u zrak. Prijetila: "Ići ću na robiju, a i tebe ću povući za sobom." Uistinu sam se prepala... Odnijela sam televizor, hladnjak, štednjak, plin... Zbog kućnoga kvara isključena je voda.

Kad sam skinula vrata jer je neovlašteno, bez mojeg znanja, promijenila bravu, zvala je policiju prijavivši me za zlostavljanje starije osobe. Kad bih policajce zvala ja, nije ih puštala unutra, iako jest djelatnike Centra, koji su mi u međuvremenu rekli kako joj po tko zna koji put nude smještaj koji ona odbija.

Kao i da joj neka prijateljica navodno traži stan. Gdje je ta prijateljica? Zašto je ne odvede kod sebe? Nema kreveta, spava na podu, ali neće da ode. Ne želi prihvatiti smještaj od Centra, odbija pomoć udruge, s kćerima navodno ne priča. Gdje ću ja s njom?! Njezin je izbor živjeti u ovakvim uvjetima.

---

image
Privatni album
---

Svi joj pomažu, ali ona ne pristaje na ništa. Ne mora ona mijenjati stan, mogla je do kraja života živjeti ovdje, ali pravi se pametna. Promućurna je i prefrigana, a ja plaćam njezine račune – uzdiše A. Č. J., dodajući kako je prije tjedan dana poslala mail nadležnom Centru za socijalnu skrb u Kaštel Starom, udruzi "Sv. Jeronim" i policiji, napisavši im da je, prema njezinim informacijama, teta Ana u vrlo lošem stanju, jer živi na podstanarskoj adresi u Rudinama u neadekvatnim uvjetima. Spomenula im je i kako mora zaštititi svoju imovinu.

– Na to su mi u Centru i udruzi kazali: "Neka živi tu dok se situacija ne sredi." Tko će je srediti? Koliko će sve ovo još trajati? I što?! Da joj, ako umre u mojem stanu, riješim i sprovod? Ili ako joj, nedajbože, nešto bude, hoću li se ja brinuti o njoj? Naravno, svjesna sam kako ću njezine dugove morati podmiriti ja. Ali što da ja radim s njom? Ona ima poslovnu sposobnost i dvije kćeri. I svi peru ruke od nje – slomljeno je zvučala A. Č. J.

Jučer, na dan razgovora s A. Č. J., obišli smo i njezin stan, u kojemu nismo zatekli podstanarku I. K. Odvezla ju je hitna pomoć i nije ju vratila na njezino, nama poznato, zadnje boravište u Rudinama. Na dva broja mobitela nije se javljala.

Danas nam je A. Č. J. javila kako je dobila obavijest iz Centra da je za I. K. trenutno pronađen smještaj i da će organizirati odvoz njezinih stvari koje su ostale u podstanarskom stanu u Rudinama. 

---

‘Mama stalno pravi probleme, čudna je osoba...‘

Stupili smo u kontakt s kćerima I. K., A. i M. Rodila ih je u dva braka. Dok je A., rođena u prvom, bila voljna razgovarati, njezina polusestra M. samo se kratko dopisivala s nama kazavši kako joj "nije zgodno" razgovarati.
- Mama se naljutila na mene prije tri godine. Digla je nos i kad god sam je zvala, nije mi se htjela javiti - uzrujano nam je kazala A. kad smo je nazvali.
- A zašto ne plaća svoje troškove? Znam ja za to, tako je ona mene već puno puta uvalila u probleme. Ja sam jadna sama od sebe... Jedva krpimo s dvoje unučića, jer su mi u kratkom vremenu umrli i sin i nevjesta - na rubu suza kazala nam je 63-godišnja A. opisujući majčin karakter.
- Mama stalno pravi probleme, čudna je osoba... Socijalna radnica mi je prije tri godine u Kaštel Starom stvarno pomogla i našla mami smještaj, ali ona nije htjela ni čuti. Ženu je totalno izneredila, a sve joj je pomogla. I tu se naljutila na mene... Ona želi živjeti sama u svom stanu. A ja je, da dubim na glavi, nemam gdje smjestiti - kaže A.
- Mama ima mirovinu od očuha. Koliku, ne znam. Svatko krije svoje. Ona živi o svom poslu. Pa i moj pokojni sin, njezin unuk, svojedobno mi je rekao kako mu se žalio bivši mamin stanodavac u Kaštel Lukšiću kad je iz kajina vodu prolijevala po zidu i žalila se gazdi da neće platiti stanarinu, jer kao stan vlaži. I to je vidio moj pokojni sin. Čak ju je htio dovesti kod sebe, ali onda mu je ubrzo umrla žena, a onda je iza nje otišao i on - shrvano će A.
- Dok sam svojedobno radila noćnu smjenu, zvao bi me njezin tadašnji gazda da dođem, da ne može na kraj s njom. Optuživala ga je da je kontrolira, a čovjek je živio u Kninu dok je ona ovdje u Kaštelima kod njega bila podstanar.

---

---

Udruga ‘Sv. Jeronim‘: ‘Mi smo samo posredovali u preseljenju...‘

- Gospođa I. K. je, kao i svih ostalih stotinu korisnika o kojima se skrbimo, korisnica naših usluga u sklopu programa "Pomoć u kući". Ništa drugo. Njezinu sadašnju stanodavku kontaktirala je bivša gazdarica iz Kaštel Kambelovca kod koje je bila podstanar.

Kad je gospođi I. K. sadašnja stanodavka A. Č. J. iznajmila stan, mi smo samo posredovali u preseljenju pomogavši joj spakirati stvari. Oko najma, njegova iznosa i ostalih uvjeta nismo razgovarali niti je to dio našeg djelovanja. I sad su nastali problemi.

A problem je što A. Č. J. s njom nije sklopila ugovor. Kako i zašto, ne mogu u to ulaziti - kazao nam je Srećko Radan, predsjednik udruge "Sv. Jeronim", navodeći kako njegova udruga nema smještaj za korisnike. Dodao je i kako je I. K. starija gospođa i da "se netko o njoj mora brinuti, a ona ima dvije kćeri", jer i u Ustavu RH piše kako se djeca moraju brinuti o roditeljima.

---

---

Centar za socijalnu skrb: ‘Zbrinuta je po pitanju smještaja‘

- Važno je razumjeti da se odraslu, poslovno sposobnu osobu ne može prisiliti na korištenje socijalnih usluga. Briga o starijim i nemoćnim roditeljima važna je i izazovna tema u mnogim slučajevima gdje su djeca opterećena vlastitim životnim teškoćama, no navedeno ih ne oslobađa zakonske i moralne odgovornosti za roditelje - odgovorili su nam jučer iz Centra za socijalnu skrb na naš upit o njihovim dosadašnjim postupanjima po pitanju korisnice I. K.

- Područni ured Kaštela poduzeo je tijekom proteklih godina sve mjere u odnosu na korisnicu i ona je ostvarila prava po osnovi zdravstvenog statusa, a određene je predložene socijalne usluge odbila i nisu se realizirale iz razloga nedobrovoljnosti, na koju ima pravo svaka poslovno sposobna osoba. Stručni radnici poduzimaju mjere radi iznalaženja trajnog smještaja korisnice, a trenutno je imenovana zbrinuta po pitanju istog - kažu u Centru.

Naglasili su kako je za slične korisnike (okolnosti njihova življenja, odgovora na trenutne poteškoće) potrebno zajedničko djelovanje zdravstvenog i sustava socijalne skrbi, koji su navezani jedan na drugi, posebice stoga što se socijalne usluge trajnog smještaja osoba starije životne dobi teško realiziraju primarno zbog popunjenosti kapaciteta smještaja, ali i drugih razloga (specifičnosti u funkcioniranju korisnika, nedobrovoljnosti i dr.).

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GAZDARICA U OČAJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => GAZDARICA U OČAJU 2 0 7639 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-14 10:17:16 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => Mirela Goreta [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-15 06:30:53 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-15 06:30:53 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 15824 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Teta Ana je podstanarka iz pakla, Splićanku je dovela do ludila: Gomilala je dugove i prijetila da će dići stan u zrak [metakey] => stanodavka, teta ana, Kaštel Novi, stan , poodstanarka, Split, Centar za socijalnu skrb, Udruga sv. Jeronim [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/14\/25092314.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/14\/25091288.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/14\/25091289.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/14\/25091290.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/14\/25091291.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/14\/25091292.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/14\/25091293.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/14\/25091294.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Dio stana\u00a0koji je koristila 84-godi\u0161nja I. K.<\/p>","","

Gazdarica stana u Rudinama morala je, ka\u017ee,\u00a0skinuti vrata\u00a0jer je\u00a0podstanarka\u00a0bez njezina\u00a0znanja\u00a0promijenila bravu<\/p>","","","

Osobne stvari 84-godi\u0161nje podstanarke, koju nismo zatekli na adresi kad smo do\u0161li u stan<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1003","hd_25092314_1920.jpg":"1920x1080","k_25092314_1280.jpg":"1280x1280","k_25092314_1024.jpg":"1024x1024","k_25092314_640.jpg":"640x640","k_25092314_480.jpg":"480x480","k_25092314_340.jpg":"340x340","k_25092314_220.jpg":"220x220","o_25092314_1280.jpg":"1280x668","o_25092314_1024.jpg":"1024x534","o_25092314_640.jpg":"640x334","o_25092314_480.jpg":"480x250","o_25092314_340.jpg":"340x177","o_25092314_220.jpg":"220x114","h_25092314_1280.jpg":"1280x854","h_25092314_1024.jpg":"1024x683","h_25092314_640.jpg":"640x427","h_25092314_480.jpg":"480x320","h_25092314_340.jpg":"340x227","h_25092314_220.jpg":"220x147","pp_25092314_1280.jpg":"1280x1628","pp_25092314_1024.jpg":"1024x1303","pp_25092314_640.jpg":"640x814","pp_25092314_480.jpg":"480x611","pp_25092314_340.jpg":"340x432","pp_25092314_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25091288_1920.jpg":"1920x1080","k_25091288_1280.jpg":"1280x1280","k_25091288_1024.jpg":"1024x1024","k_25091288_640.jpg":"640x640","k_25091288_480.jpg":"480x480","k_25091288_340.jpg":"340x340","k_25091288_220.jpg":"220x220","o_25091288_1280.jpg":"1280x960","o_25091288_1024.jpg":"1024x768","o_25091288_640.jpg":"640x480","o_25091288_480.jpg":"480x360","o_25091288_340.jpg":"340x255","o_25091288_220.jpg":"220x165","h_25091288_1280.jpg":"1280x854","h_25091288_1024.jpg":"1024x683","h_25091288_640.jpg":"640x427","h_25091288_480.jpg":"480x320","h_25091288_340.jpg":"340x227","h_25091288_220.jpg":"220x147","pp_25091288_1280.jpg":"1280x1628","pp_25091288_1024.jpg":"1024x1303","pp_25091288_640.jpg":"640x814","pp_25091288_480.jpg":"480x611","pp_25091288_340.jpg":"340x432","pp_25091288_220.jpg":"220x280"},{"size0":"810x1080","hd_25091289_1920.jpg":"1920x1080","k_25091289_1280.jpg":"1280x1280","k_25091289_1024.jpg":"1024x1024","k_25091289_640.jpg":"640x640","k_25091289_480.jpg":"480x480","k_25091289_340.jpg":"340x340","k_25091289_220.jpg":"220x220","o_25091289_1280.jpg":"1280x1706","o_25091289_1024.jpg":"1024x1365","o_25091289_640.jpg":"640x853","o_25091289_480.jpg":"480x640","o_25091289_340.jpg":"340x453","o_25091289_220.jpg":"220x293","h_25091289_1280.jpg":"1280x854","h_25091289_1024.jpg":"1024x683","h_25091289_640.jpg":"640x427","h_25091289_480.jpg":"480x320","h_25091289_340.jpg":"340x227","h_25091289_220.jpg":"220x147","pp_25091289_1280.jpg":"1280x1628","pp_25091289_1024.jpg":"1024x1303","pp_25091289_640.jpg":"640x814","pp_25091289_480.jpg":"480x611","pp_25091289_340.jpg":"340x432","pp_25091289_220.jpg":"220x280"},{"size0":"810x1080","hd_25091290_1920.jpg":"1920x1080","k_25091290_1280.jpg":"1280x1280","k_25091290_1024.jpg":"1024x1024","k_25091290_640.jpg":"640x640","k_25091290_480.jpg":"480x480","k_25091290_340.jpg":"340x340","k_25091290_220.jpg":"220x220","o_25091290_1280.jpg":"1280x1706","o_25091290_1024.jpg":"1024x1365","o_25091290_640.jpg":"640x853","o_25091290_480.jpg":"480x640","o_25091290_340.jpg":"340x453","o_25091290_220.jpg":"220x293","h_25091290_1280.jpg":"1280x854","h_25091290_1024.jpg":"1024x683","h_25091290_640.jpg":"640x427","h_25091290_480.jpg":"480x320","h_25091290_340.jpg":"340x227","h_25091290_220.jpg":"220x147","pp_25091290_1280.jpg":"1280x1628","pp_25091290_1024.jpg":"1024x1303","pp_25091290_640.jpg":"640x814","pp_25091290_480.jpg":"480x611","pp_25091290_340.jpg":"340x432","pp_25091290_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_25091291_1920.jpg":"1920x1080","k_25091291_1280.jpg":"1280x1280","k_25091291_1024.jpg":"1024x1024","k_25091291_640.jpg":"640x640","k_25091291_480.jpg":"480x480","k_25091291_340.jpg":"340x340","k_25091291_220.jpg":"220x220","o_25091291_1280.jpg":"1280x1706","o_25091291_1024.jpg":"1024x1365","o_25091291_640.jpg":"640x853","o_25091291_480.jpg":"480x640","o_25091291_340.jpg":"340x453","o_25091291_220.jpg":"220x293","h_25091291_1280.jpg":"1280x854","h_25091291_1024.jpg":"1024x683","h_25091291_640.jpg":"640x427","h_25091291_480.jpg":"480x320","h_25091291_340.jpg":"340x227","h_25091291_220.jpg":"220x147","pp_25091291_1280.jpg":"1280x1628","pp_25091291_1024.jpg":"1024x1303","pp_25091291_640.jpg":"640x814","pp_25091291_480.jpg":"480x611","pp_25091291_340.jpg":"340x432","pp_25091291_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_25091292_1920.jpg":"1920x1080","k_25091292_1280.jpg":"1280x1280","k_25091292_1024.jpg":"1024x1024","k_25091292_640.jpg":"640x640","k_25091292_480.jpg":"480x480","k_25091292_340.jpg":"340x340","k_25091292_220.jpg":"220x220","o_25091292_1280.jpg":"1280x1706","o_25091292_1024.jpg":"1024x1365","o_25091292_640.jpg":"640x853","o_25091292_480.jpg":"480x640","o_25091292_340.jpg":"340x453","o_25091292_220.jpg":"220x293","h_25091292_1280.jpg":"1280x854","h_25091292_1024.jpg":"1024x683","h_25091292_640.jpg":"640x427","h_25091292_480.jpg":"480x320","h_25091292_340.jpg":"340x227","h_25091292_220.jpg":"220x147","pp_25091292_1280.jpg":"1280x1628","pp_25091292_1024.jpg":"1024x1303","pp_25091292_640.jpg":"640x814","pp_25091292_480.jpg":"480x611","pp_25091292_340.jpg":"340x432","pp_25091292_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25091293_1920.jpg":"1920x1080","k_25091293_1280.jpg":"1280x1280","k_25091293_1024.jpg":"1024x1024","k_25091293_640.jpg":"640x640","k_25091293_480.jpg":"480x480","k_25091293_340.jpg":"340x340","k_25091293_220.jpg":"220x220","o_25091293_1280.jpg":"1280x960","o_25091293_1024.jpg":"1024x768","o_25091293_640.jpg":"640x480","o_25091293_480.jpg":"480x360","o_25091293_340.jpg":"340x255","o_25091293_220.jpg":"220x165","h_25091293_1280.jpg":"1280x854","h_25091293_1024.jpg":"1024x683","h_25091293_640.jpg":"640x427","h_25091293_480.jpg":"480x320","h_25091293_340.jpg":"340x227","h_25091293_220.jpg":"220x147","pp_25091293_1280.jpg":"1280x1628","pp_25091293_1024.jpg":"1024x1303","pp_25091293_640.jpg":"640x814","pp_25091293_480.jpg":"480x611","pp_25091293_340.jpg":"340x432","pp_25091293_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x810","hd_25091294_1920.jpg":"1920x1080","k_25091294_1280.jpg":"1280x1280","k_25091294_1024.jpg":"1024x1024","k_25091294_640.jpg":"640x640","k_25091294_480.jpg":"480x480","k_25091294_340.jpg":"340x340","k_25091294_220.jpg":"220x220","o_25091294_1280.jpg":"1280x960","o_25091294_1024.jpg":"1024x768","o_25091294_640.jpg":"640x480","o_25091294_480.jpg":"480x360","o_25091294_340.jpg":"340x255","o_25091294_220.jpg":"220x165","h_25091294_1280.jpg":"1280x854","h_25091294_1024.jpg":"1024x683","h_25091294_640.jpg":"640x427","h_25091294_480.jpg":"480x320","h_25091294_340.jpg":"340x227","h_25091294_220.jpg":"220x147","pp_25091294_1280.jpg":"1280x1628","pp_25091294_1024.jpg":"1024x1303","pp_25091294_640.jpg":"640x814","pp_25091294_480.jpg":"480x611","pp_25091294_340.jpg":"340x432","pp_25091294_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38090645 Threads: 4 Questions: 7079510941 Slow queries: 3296416 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607884882 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/teta-ana-je-podstanarka-iz-pakla-splicanku-je-dovela-do-ludila-gomilala-je-dugove-i-prijetila-da-ce-dici-stan-u-zrak-1298530 [printLink] => /split/teta-ana-je-podstanarka-iz-pakla-splicanku-je-dovela-do-ludila-gomilala-je-dugove-i-prijetila-da-ce-dici-stan-u-zrak-1298530?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 644977 [name] => stanodavka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-27 19:58:39 [main_article_id] => 0 [alias] => stanodavka [link] => /tag/stanodavka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 719797 [name] => teta ana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-15 08:29:42 [main_article_id] => 0 [alias] => teta-ana [link] => /tag/teta-ana ) [2] => stdClass Object ( [id] => 306091 [name] => Kaštel Novi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kastel-novi [link] => /tag/kastel-novi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 528464 [name] => stan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stan [link] => /tag/stan ) [4] => stdClass Object ( [id] => 719798 [name] => poodstanarka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-15 08:29:42 [main_article_id] => 0 [alias] => poodstanarka [link] => /tag/poodstanarka ) [5] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [6] => stdClass Object ( [id] => 436277 [name] => Centar za socijalnu skrb [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => centar-za-socijalnu-skrb [link] => /tag/centar-za-socijalnu-skrb ) [7] => stdClass Object ( [id] => 719799 [name] => Udruga sv. Jeronim [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-15 08:29:43 [main_article_id] => 0 [alias] => udruga-sv-jeronim [link] => /tag/udruga-sv-jeronim ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GAZDARICA U OČAJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Teta Ana je podstanarka iz pakla, Splićanku je dovela do ludila: Gomilala je dugove i prijetila da će dići stan u zrak [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/25092314.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/25092314.jpg [title] => Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/25091288.jpg [title] =>

Dio stana koji je koristila 84-godišnja I. K.

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/25091289.jpg [title] => Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/25091290.jpg [title] =>

Gazdarica stana u Rudinama morala je, kaže, skinuti vrata jer je podstanarka bez njezina znanja promijenila bravu

Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/25091291.jpg [title] => Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/25091292.jpg [title] => Privatni album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/25091293.jpg [title] =>

Osobne stvari 84-godišnje podstanarke, koju nismo zatekli na adresi kad smo došli u stan

Privatni album ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/25091294.jpg [title] => Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

– Pakao, život mi se u zadnje vrijeme pretvorio u pakao – rasplakala se usred našeg razgovora Splićanka A. Č. J. (podaci poznati redakciji) govoreći o noćnoj mori koju proživljava proteklih mjeseci otkako je u Rudinama, Kaštel Novi, iznajmila jednosoban namješten stan od 40-ak kvadrata 84-godišnjoj starici I. K. (podaci poznati redakciji).

---

---

---

image
Privatni album
---

A. Č. J. se na svojem poslu inače skrbi o potrebitima, pa je tim više osjetila empatiju kad je, govori nam, jedan od djelatnika udruge "Sv. Jeronim" iz Kaštel Gomilice reagirao na njezin oglas za iznajmljivanje stana i doveo joj na vrata I. K., inače korisnicu njihove usluge "Pomoć u kući". Do tada je I. K. živjela na podstanarskoj adresi u Kaštel Kambelovcu, ali se zbog novih planova vlasnika kuće morala iseliti iz njihove nekretnine.

– Stavila sam oglas da se stan iznajmljuje za 270 eura mjesečno, ali i da podstanar mora platiti sve režije, uključujući komunalu i pričuvu. Da se ne brinem o tome. Zato je cijena najamnine i bila malo pristupačnija – opisuje A. Č. J. svoju ponudu tzv. teti Ani.

– Tako mi se predstavila, iako joj to nije pravo ime. Druge podatke o njoj nemam... Niti sam ih ikada od nje dobila. Svi je, kazala mi je, tako zovu, pa i djelatnik udruge "Sv. Jeronim" koji ju je prvi put doveo u razgledavanje stana.

Došla je ponovno nakon tjedan dana u istoj pratnji i platila polog. I u startu ostala dužna sto kuna jer se upravo prelazilo na euro. Ali dobro... Oprostila sam. Nije htjela odmah potpisati ugovor, pa smo joj dali kraći vremenski rok da to učini, dok se ne prilagodi, dok ne vidi odgovara li joj smještaj...

U prvi mah s njom je dolazio isti djelatnik udruge "Sv. Jeronim", kad je bilo vrijeme plaćanja, da vidi je li sve u redu. Uistinu je uredno platila prvi mjesec. A ja sam išla na povjerenje, pa doveli su mi je iz udruge – govori A. Č. J. No već nakon mjesec dana počeli su problemi, u trenutku kad je, kaže, počela inzistirati na potpisivanju ugovora o najmu.

---

image

Osobne stvari 84-godišnje podstanarke, koju nismo zatekli na adresi kad smo došli u stan

Privatni album
---

Teta Ana ju je non-stop zvala s primjedbama kako ne radi klima, pa ne radi televizor, stroj za pranje rublja, slijedom čega je s djelatnikom udruge došla do istog zaključka kako ona zapravo ne zna koristiti aparate. A. Č. J. govori kako, koliko joj je poznato, teti Ani nije oduzeta poslovna sposobnost. Uz to što se njezino ime nalazi u evidenciji spomenute udruge, korisnica je i usluga Centra za socijalnu skrb.

– Prima valjda nekakva novčana sredstva, a ima i svoja primanja. Mirovinu. Nikada nisam zapitkivala jer to smatram neukusnim zadiranjem u nečiju privatnost. Možda bi bilo bolje da jesam... Kad sam od nje tražila dokumente za prijavu, mahala mi je s tri osobne iskaznice.

Govorila je da je ona Mađarica, Srpkinja i Slovenka, ali nijednu mi nije dala na uvid. Bit će da je čuvala i one koje su istekle... Računala sam, starija je, došla je preko udruge, Centar je isto uključen, potpisat će valjda i taj ugovor o najmu. Ali ubrzo je počela s pričom da je boli, da ne može na policiju zbog prijave adrese, pa da neće ugovor jer neće plaćati porez, iako sam joj objašnjavala da to plaćam ja.

---

image
Privatni album
---

Onda je krenula s pričom i da neće platiti režije jer su joj visoke, da ja njoj, iz Splita, kradem struju i vodu. A režije, sve skupa, iznose oko 70 eura. Stvar je počela zapinjati. Ako plati režije, ostane dužna za stanarinu ili suprotno. I tako, sve skupa, u pet mjeseci nije platila dvije stanarine i tri mjeseca režija – gorko će A. Č. J., dodajući kako joj je teta Ana plaćala režije na način da bi joj, u prisutnosti djelatnika udruge, dala novac, a onda bi ona platila račune internet-bankarstvom.

U međuvremenu je, veli, njezina podstanarka ušla u drugu fazu – poštaru je, primjerice, iako joj je postavila njezin sandučić, ostavila poruku da se pošta namijenjena stanodavki ubacuje njoj.

– Nakon odbijanja plaćanja računa uslijedio je potpuno novi model ponašanja. Teta Ana je afanavala, vikala, svađala se... Govorila kako će pasti u nesvijest.

Sve to vrijeme neprestano je odbijala potpisati ugovor o najmu. Eskaliralo je sredinom svibnja, kad sam joj donijela ugovor na stol sa svim preciziranim uvjetima. I opet nije htjela potpisati. Niti platiti. Čak me je udarila po ruci dva puta ispred moje kćeri, psovala mi mrtvog oca i majku, govorila mi da sam kurva, prevarantica, lažljivica...

---

image
Privatni album
---

I djelatnik udruge "sv. Jeronim" rekao joj je da mora plaćati, potpisati ugovor, ali počela je vikati i na njega, da je on nju namjerio na ovaj stan, da je bilo i drugih u ponudi i slično, na što joj je on pokušavao objasniti kako sve oko njezina podstanarstva radi s dobrom voljom jer to i nije njegova dužnost. Čovjek joj je tražio smještaj, pomogao joj je u selidbi, iako mu to nije u opisu djelovanja. No ništa je nije moglo urazumiti – prisjeća se A. Č. J.

U posljednjih dvadesetak dana situacija je došla do usijanja – policija je intervenirala u više navrata, bila je i hitna pomoć. Teta Ana nikako ne želi napustiti stan u kojemu, prema riječima stanodavke, gomila dugove, čak je promijenila i bravu na vratima, zbog čega je A. Č. J., jer danima nije mogla ući u stan, bila prisiljena skinuti vrata i početi iznositi vlastite stvari.

– Govorila mi je da će mi dići stan u zrak. Prijetila: "Ići ću na robiju, a i tebe ću povući za sobom." Uistinu sam se prepala... Odnijela sam televizor, hladnjak, štednjak, plin... Zbog kućnoga kvara isključena je voda.

Kad sam skinula vrata jer je neovlašteno, bez mojeg znanja, promijenila bravu, zvala je policiju prijavivši me za zlostavljanje starije osobe. Kad bih policajce zvala ja, nije ih puštala unutra, iako jest djelatnike Centra, koji su mi u međuvremenu rekli kako joj po tko zna koji put nude smještaj koji ona odbija.

Kao i da joj neka prijateljica navodno traži stan. Gdje je ta prijateljica? Zašto je ne odvede kod sebe? Nema kreveta, spava na podu, ali neće da ode. Ne želi prihvatiti smještaj od Centra, odbija pomoć udruge, s kćerima navodno ne priča. Gdje ću ja s njom?! Njezin je izbor živjeti u ovakvim uvjetima.

---

image
Privatni album
---

Svi joj pomažu, ali ona ne pristaje na ništa. Ne mora ona mijenjati stan, mogla je do kraja života živjeti ovdje, ali pravi se pametna. Promućurna je i prefrigana, a ja plaćam njezine račune – uzdiše A. Č. J., dodajući kako je prije tjedan dana poslala mail nadležnom Centru za socijalnu skrb u Kaštel Starom, udruzi "Sv. Jeronim" i policiji, napisavši im da je, prema njezinim informacijama, teta Ana u vrlo lošem stanju, jer živi na podstanarskoj adresi u Rudinama u neadekvatnim uvjetima. Spomenula im je i kako mora zaštititi svoju imovinu.

– Na to su mi u Centru i udruzi kazali: "Neka živi tu dok se situacija ne sredi." Tko će je srediti? Koliko će sve ovo još trajati? I što?! Da joj, ako umre u mojem stanu, riješim i sprovod? Ili ako joj, nedajbože, nešto bude, hoću li se ja brinuti o njoj? Naravno, svjesna sam kako ću njezine dugove morati podmiriti ja. Ali što da ja radim s njom? Ona ima poslovnu sposobnost i dvije kćeri. I svi peru ruke od nje – slomljeno je zvučala A. Č. J.

Jučer, na dan razgovora s A. Č. J., obišli smo i njezin stan, u kojemu nismo zatekli podstanarku I. K. Odvezla ju je hitna pomoć i nije ju vratila na njezino, nama poznato, zadnje boravište u Rudinama. Na dva broja mobitela nije se javljala.

Danas nam je A. Č. J. javila kako je dobila obavijest iz Centra da je za I. K. trenutno pronađen smještaj i da će organizirati odvoz njezinih stvari koje su ostale u podstanarskom stanu u Rudinama. 

---

‘Mama stalno pravi probleme, čudna je osoba...‘

Stupili smo u kontakt s kćerima I. K., A. i M. Rodila ih je u dva braka. Dok je A., rođena u prvom, bila voljna razgovarati, njezina polusestra M. samo se kratko dopisivala s nama kazavši kako joj "nije zgodno" razgovarati.
- Mama se naljutila na mene prije tri godine. Digla je nos i kad god sam je zvala, nije mi se htjela javiti - uzrujano nam je kazala A. kad smo je nazvali.
- A zašto ne plaća svoje troškove? Znam ja za to, tako je ona mene već puno puta uvalila u probleme. Ja sam jadna sama od sebe... Jedva krpimo s dvoje unučića, jer su mi u kratkom vremenu umrli i sin i nevjesta - na rubu suza kazala nam je 63-godišnja A. opisujući majčin karakter.
- Mama stalno pravi probleme, čudna je osoba... Socijalna radnica mi je prije tri godine u Kaštel Starom stvarno pomogla i našla mami smještaj, ali ona nije htjela ni čuti. Ženu je totalno izneredila, a sve joj je pomogla. I tu se naljutila na mene... Ona želi živjeti sama u svom stanu. A ja je, da dubim na glavi, nemam gdje smjestiti - kaže A.
- Mama ima mirovinu od očuha. Koliku, ne znam. Svatko krije svoje. Ona živi o svom poslu. Pa i moj pokojni sin, njezin unuk, svojedobno mi je rekao kako mu se žalio bivši mamin stanodavac u Kaštel Lukšiću kad je iz kajina vodu prolijevala po zidu i žalila se gazdi da neće platiti stanarinu, jer kao stan vlaži. I to je vidio moj pokojni sin. Čak ju je htio dovesti kod sebe, ali onda mu je ubrzo umrla žena, a onda je iza nje otišao i on - shrvano će A.
- Dok sam svojedobno radila noćnu smjenu, zvao bi me njezin tadašnji gazda da dođem, da ne može na kraj s njom. Optuživala ga je da je kontrolira, a čovjek je živio u Kninu dok je ona ovdje u Kaštelima kod njega bila podstanar.

---

---

Udruga ‘Sv. Jeronim‘: ‘Mi smo samo posredovali u preseljenju...‘

- Gospođa I. K. je, kao i svih ostalih stotinu korisnika o kojima se skrbimo, korisnica naših usluga u sklopu programa "Pomoć u kući". Ništa drugo. Njezinu sadašnju stanodavku kontaktirala je bivša gazdarica iz Kaštel Kambelovca kod koje je bila podstanar.

Kad je gospođi I. K. sadašnja stanodavka A. Č. J. iznajmila stan, mi smo samo posredovali u preseljenju pomogavši joj spakirati stvari. Oko najma, njegova iznosa i ostalih uvjeta nismo razgovarali niti je to dio našeg djelovanja. I sad su nastali problemi.

A problem je što A. Č. J. s njom nije sklopila ugovor. Kako i zašto, ne mogu u to ulaziti - kazao nam je Srećko Radan, predsjednik udruge "Sv. Jeronim", navodeći kako njegova udruga nema smještaj za korisnike. Dodao je i kako je I. K. starija gospođa i da "se netko o njoj mora brinuti, a ona ima dvije kćeri", jer i u Ustavu RH piše kako se djeca moraju brinuti o roditeljima.

---

---

Centar za socijalnu skrb: ‘Zbrinuta je po pitanju smještaja‘

- Važno je razumjeti da se odraslu, poslovno sposobnu osobu ne može prisiliti na korištenje socijalnih usluga. Briga o starijim i nemoćnim roditeljima važna je i izazovna tema u mnogim slučajevima gdje su djeca opterećena vlastitim životnim teškoćama, no navedeno ih ne oslobađa zakonske i moralne odgovornosti za roditelje - odgovorili su nam jučer iz Centra za socijalnu skrb na naš upit o njihovim dosadašnjim postupanjima po pitanju korisnice I. K.

- Područni ured Kaštela poduzeo je tijekom proteklih godina sve mjere u odnosu na korisnicu i ona je ostvarila prava po osnovi zdravstvenog statusa, a određene je predložene socijalne usluge odbila i nisu se realizirale iz razloga nedobrovoljnosti, na koju ima pravo svaka poslovno sposobna osoba. Stručni radnici poduzimaju mjere radi iznalaženja trajnog smještaja korisnice, a trenutno je imenovana zbrinuta po pitanju istog - kažu u Centru.

Naglasili su kako je za slične korisnike (okolnosti njihova življenja, odgovora na trenutne poteškoće) potrebno zajedničko djelovanje zdravstvenog i sustava socijalne skrbi, koji su navezani jedan na drugi, posebice stoga što se socijalne usluge trajnog smještaja osoba starije životne dobi teško realiziraju primarno zbog popunjenosti kapaciteta smještaja, ali i drugih razloga (specifičnosti u funkcioniranju korisnika, nedobrovoljnosti i dr.).

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album
Privatni album

Dio stana koji je koristila 84-godišnja I. K.

Privatni album

Gazdarica stana u Rudinama morala je, kaže, skinuti vrata jer je podstanarka bez njezina znanja promijenila bravu

Privatni album

Osobne stvari 84-godišnje podstanarke, koju nismo zatekli na adresi kad smo došli u stan

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/teta-ana-je-podstanarka-iz-pakla-splicanku-je-dovela-do-ludila-gomilala-je-dugove-i-prijetila-da-ce-dici-stan-u-zrak-1298530 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=17b4c1de1199693d44f3b372a54447f9d6e76c6d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Teta+Ana+je+podstanarka+iz+pakla%2C+Spli%C4%87anku+je+dovela+do+ludila%3A+Gomilala+je+dugove+i+prijetila+da+%C4%87e+di%C4%87i+stan+u+zrak&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fteta-ana-je-podstanarka-iz-pakla-splicanku-je-dovela-do-ludila-gomilala-je-dugove-i-prijetila-da-ce-dici-stan-u-zrak-1298530 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fteta-ana-je-podstanarka-iz-pakla-splicanku-je-dovela-do-ludila-gomilala-je-dugove-i-prijetila-da-ce-dici-stan-u-zrak-1298530 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GAZDARICA U OČAJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SplitGAZDARICA U OČAJU

Teta Ana je podstanarka iz pakla, Splićanku je dovela do ludila: Gomilala je dugove i prijetila da će dići stan u zrak

Piše Mirela Goreta
15. lipnja 2023. - 08:30

– Pakao, život mi se u zadnje vrijeme pretvorio u pakao – rasplakala se usred našeg razgovora Splićanka A. Č. J. (podaci poznati redakciji) govoreći o noćnoj mori koju proživljava proteklih mjeseci otkako je u Rudinama, Kaštel Novi, iznajmila jednosoban namješten stan od 40-ak kvadrata 84-godišnjoj starici I. K. (podaci poznati redakciji).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 10:16