stdClass Object ( [id] => 1252436 [title] => Tko će platiti uređenje splitske Istočne obale, možda najljepšeg zemljišta na Mediteranu ako na njoj ne bude komercijalnih sadržaja? Rješenja arhitekata su bajkovita, ali... [alias] => tko-ce-platiti-uredenje-splitske-istocne-obale-mozda-najljepseg-zemljista-na-mediteranu-ako-na-njoj-ne-bude-komercijalnih-sadrzaja-rjesenja-arhitekata-su-bajkovita-ali [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Struka je rekla svoje i na anketnom natječaju izabrala najbolje radove. Istočna obala na animacijama koje se objavljuju ovih dana izgleda savršeno. Dio splitske luke koji je zapeo u dvadesetom stoljeću s otužnim autobusnim i željezničkim kolodvorom, mogao bi zablistati. Kažemo; mogao, a hoće li?

Gradonačelnik Ivica Puljak u govoru održanom u Društvu arhitekata Splita, izrazio je namjeru da na budućoj Istočnoj obali ne bude nikakvih stambenih i poslovnih prostora. Cijeli taj dio gradske luke bit će namijenjen javnim sadržajima, na korist Splićanima i gostima.

Izvrsno. I može li bolje? Pitanje je samo tko će to i na koji način financirati? Bez javno - privatnog partnerstva u tom se dijelu luke može napraviti malo i ništa.

Grad se sprema podići ogroman kredit za uređenje žnjanskog platoa, pa je iluzorno očekivati da bi se aktualna splitska vlast usudila s još jednim golemim kreditom opteretiti gradske financije.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

OK, možda je ovo projekt za budućnost, za neke nove gradske oce, no vjeruje li netko da se takvo što može realizirati bez privatne inicijative, konkretno, izgradnje luksuznih poslovnih prostora i stanova jer je samo takvima mjesto na lokaciji od "milijun dolara"?

Luksuzni kvadrati

-  Najvažnija stvar kod jasnog planiranja unutar neke prostorne cjeline je sama održivost projektnog zadatka ili pojednostavljeno, odgovor na pitanje, tko će to platiti?

Kako se obično ne zna tko bi isfinancirao zamišljeno, nagrađeni projekti leže u ladicama Banovine do novih izbora i novih natječaja - kaže dizajner Rino Jelić iz tvrtke "Jelić inženjering", i napominje da je valjda svakomu jasno da bez ozbiljnog poslovnog plana, od ovakvih grandioznih investicija, poput uređenja splitske istočne obale, neće biti ništa. 

- Da se razumijemo, nitko ne kaže da se na tom prostoru mora dogoditi neki novi AFCO s desecima hotela, to nikako, ali kod ulaganja u ovakve projekte mora se voditi računa prvenstveno o njihovoj isplativosti i održivosti na duge staze.

Ono što u predviđenom projektu predstavlja najveće financijsko opterećenje mora biti nadoknađeno onim dijelom u projektu koji ga opravdava, drugim riječima, prvonagrađeno rješenje nikada neće biti realizirano jer ga naprosto nema tko platiti.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Ako ste predvidjeli javne sadržaje, onda morate imati točno onoliki broj prodajnih stambenih jedinica koji je potreban za financiranje gradnje onoga što je za opće dobro i održavanje istoga. Jedina realna stvar u prvonograđenom projektu je prometno rješenje, ali ono je prezentirano još 2012., godine kada je isti natječaj raspisao tadašnji splitski gradonačelnik Željko Kerum.

Da bi projekt bio realan, on jednostavno mora nužno sadržavati prodajne kvadrate to više jer se radi o skupom zemljištu, možda i najboljem na Mediteranu. Sve se to da valorizirati kroz luksuzne stanove te dijelom hotele i ostale prateće ugostiteljske objekte. I sve to može biti ukomponirano u već ponuđena rješenja zelenih oaza, parkova i sličnih površina za javnu namjenu - uvjeren je Jelić.

Natječaj do natječaja

Naš sugovornik napominje da se anketni natječaji za splitsku istočnu obalu, redaju kao na automatskoj traci. 

- Kako koja vlast zasjedne na tron, raspiše natječaj i potroši novce građana, pa tako o uređenju tih prostora slušamo već dobrih trideset godina. Očito je da od toga građani ali i Grad nemaju ništa, osim sretnih pobjednika natječaja koji su osvojili nagrade. Još iz vremena bivših gradonačelnika Ivana Škarića, a kasnije i Slobodana Beroša, ne prestaje utrka u raspisivanju natječaja za uređenje tog dragocjenog prostora, pa makar projekte "crtali" i Amerikanci.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Sjetimo se famoznog AFCA: naplatila se gomila putnih naloga i dnevnica, potrošila hrpa papira i bezbroj sati rada, a sve za ništa. Split, srećom, nije postao mediteranski Las Vegas, a umjesto hotela s pet zvjezdica i dalje su tu samo zahrđale željezničke tračnice. Pa je onda na red u novom mandatu kao spasitelj Istočne obale došao Željko Kerum. 

Pod njegovom je vlašću raspisan novi anketni natječaj koji je tada iznosio 500.000 kuna, što je dvadeset tisuća manje u odnosu na ovaj sadašnji, a više istih autora s istim se rješenjima natjecalo se oba puta. Tada su nagrade dijelili Leo Pelivan i Tomo Plejić, Damir Rako, Ivan JurićPetra KlarićTeo PezziAne SelestrinRenata Nazlić, Marijana Katić te tim arhitekata Ivana Bakotić Mario Zelić.

Sada su ponovo trijumfirali Ivana Bakotić  i Damir Rako. Poslije Keruma planove je za Istočnu obalu imao i Ivo Baldasar, a kasnije i Andro Krstulović Opara, kroz sveobećavajući masterplan i premještanje kolodvora u Kopilicu. Niti jedan naš poteštat nije odradio mandat, a da nije iza sebe ostavio brojna rješenja na slikama uređene Istočne obale - rezolutan je Jelić.  

---

image
Cropix
---

Upravljanje jezgrom  

Krešimir Budiša, nekadašnji savjetnik bivšeg splitskoga gradonačelnika Andre Krstulovića Opare za velike infrastrukturne projekte, kaže da je aktualni natječaj potpuno promašen jer su mu uvjeti bili loše postavljeni, što je u konačnici rezultiralo time da se na njega nije javilo nijedno veliko hrvatsko ili svjetsko arhitektonsko ime.     

- Sad se forsira teza da tu moraju biti isključivo javni sadržaji, a to je monokultura koja ne prolazi više nigdje u svijetu osim u Sjevernoj Koreji. Uzmimo hipotetski da to zaista netko može isfinancirati, jer se za izgradnju prometnica da namaknuti potreban novac, možete li zamisliti prostor na samoj obali lišen bilo kakvih atrakcija koje bi privlačile ljude?! Po smjernicama natječaja, a poslije i zaključcima žirija, tu ni muzej ne bi smio biti, jer privlači nove posjetitelje, a kamoli što drugo.

---

image
Cropix
---

S druge strane, stalno se ponavlja kako je centar grada opustio i kako u njemu više nitko ne živi. Pa zašto se onda na tom mjestu ne širi u manjem dijelu i stambena zona da bi se vratio život u povijesnu jezgru? Znači, nagrađena projektna rješenja ne koriste ni građanima, ni turistima, jer tu nema bilo kakvih atrakcija koje bi ih privukle  - veli Budiša i dodaje da je aktualna vlast donijela vrlo rigidan plan upravljanja gradskom jezgrom.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

- Pazite, ugostiteljima se propisuje boja tendi, širina pitara, pa visina stolica... Toga zaista nema više nigdje. Poduzetnik ne može odlučivati niti o izgledu interijera ugostiteljskog objekta u koji investira svoj novac?! S jedne ćemo strane imati dvije tisuće stolica za Splićane i goste manje u Staroj gradskoj jezgri, a s druge u istočnom dijelu splitske luke ne predviđamo poslovne prostore?! 

Valjda logika kaže, ako već sve ne smije i ne mora biti u staroj jezgri, da se onda taj centar širi prema Istočnoj obali, ali ne - mi ćemo sada i nju uniformirati i lišiti je svih poslovnih i stambenih sadržaja.

Pretvoriti u mrtav, mračan, prostor. Iz Geta je iselilo 42 posto njegovih nekadašnjih stanovnika, a Grad umjesto da dopuni i oplemeni povijesnu jezgru dodavajući stanovnicima brojne sadržaje i šireći je na Istočnu obalu, tu ne predviđa ništa osim javnih sadržaja.

Ajde, samo zamislite taj dio grada bez kafića, restorana, trgovina... Kao da i to nisu komplementarni dijelovi nekog "javnog" sadržaja. Meni je to neshvatljivo, kao da se od cijelog centra grada želi napraviti nekakav štićeni rezervat, a ne živo tkivo u kojem i svi ostali građani koji ne žive u centru trebaju uživati  - veli Budiša.    

Obala kao javni prostor

Urbanist Dražen Pejković, ne slaže se s našim sugovornicima. Dapače, tvrdi da ovakav anketni natječaj u koji je i sam bio duboko involviran, nije proveden još od 70-ih godina prošlog stoljeća jer mu je prethodila vrlo široka javna rasprava, a u nju su bili uključeni i građani, i struka. Na temelju onoga što su oni u tim raspravama iskazali, date su natječajne smjernice, a i jedni i drugi su mišljenja da Istočna obala mora biti isključivo u funkciji javnog prostora.      

- Kako će se sve to financirati ostaje na razgovorima s našim partnerima u tom projektu Hrvatskim cestama i Hrvatskim željeznicama koji tek slijede.

Projekt je kao stvoren za europske fondove jer ide na reduciranje kvadrata za gradnju. Znam da to mnogima koji su povezani s građevinarstvom neće najbolje sjesti, ali to su trendovi i drugdje u svijetu: manje invazivne gradnje, a više zelenih površina. Zato sam optimističan u pogledu financiranja ovog projekta - zaključuje Dražen Pejković.  

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KULE U OBLACIMA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => KULE U OBLACIMA? 2 0 8390 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-28 09:52:25 [created_by] => 3206 [created_by_alias] => Saša Ljubičić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-28 17:13:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-12-28 17:13:58 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3121 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Tko će platiti uređenje splitske Istočne obale, možda najljepšeg zemljišta na Mediteranu ako na njoj ne bude komercijalnih sadržaja? Rješenja arhitekata su bajkovita, ali... [metakey] => istočna obala, javni sadržaji, komercijalni kvadrati, Rino Jelić, Krešimir Budiša, dražen pejković, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/28\/22362262.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/28\/23887557.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/28\/23887562.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/28\/22379230.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/28\/22362266.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/28\/22362252.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/28\/22362280.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/28\/22038438.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/28\/21960340.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Cropix","Cropix","Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1152","hd_22362262_1920.jpg":"1920x1080","k_22362262_1280.jpg":"1280x1280","k_22362262_1024.jpg":"1024x1024","k_22362262_640.jpg":"640x640","k_22362262_480.jpg":"480x480","k_22362262_340.jpg":"340x340","k_22362262_220.jpg":"220x220","o_22362262_1280.jpg":"1280x768","o_22362262_1024.jpg":"1024x614","o_22362262_640.jpg":"640x384","o_22362262_480.jpg":"480x288","o_22362262_340.jpg":"340x204","o_22362262_220.jpg":"220x132","h_22362262_1280.jpg":"1280x854","h_22362262_1024.jpg":"1024x683","h_22362262_640.jpg":"640x427","h_22362262_480.jpg":"480x320","h_22362262_340.jpg":"340x227","h_22362262_220.jpg":"220x147","pp_22362262_1280.jpg":"1280x1628","pp_22362262_1024.jpg":"1024x1303","pp_22362262_640.jpg":"640x814","pp_22362262_480.jpg":"480x611","pp_22362262_340.jpg":"340x432","pp_22362262_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1232","hd_23887557_1920.jpg":"1920x1080","k_23887557_1280.jpg":"1280x1280","k_23887557_1024.jpg":"1024x1024","k_23887557_640.jpg":"640x640","k_23887557_480.jpg":"480x480","k_23887557_340.jpg":"340x340","k_23887557_220.jpg":"220x220","o_23887557_1280.jpg":"1280x821","o_23887557_1024.jpg":"1024x657","o_23887557_640.jpg":"640x410","o_23887557_480.jpg":"480x308","o_23887557_340.jpg":"340x218","o_23887557_220.jpg":"220x141","h_23887557_1280.jpg":"1280x854","h_23887557_1024.jpg":"1024x683","h_23887557_640.jpg":"640x427","h_23887557_480.jpg":"480x320","h_23887557_340.jpg":"340x227","h_23887557_220.jpg":"220x147","pp_23887557_1280.jpg":"1280x1628","pp_23887557_1024.jpg":"1024x1303","pp_23887557_640.jpg":"640x814","pp_23887557_480.jpg":"480x611","pp_23887557_340.jpg":"340x432","pp_23887557_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1200","hd_23887562_1920.jpg":"1920x1080","k_23887562_1280.jpg":"1280x1280","k_23887562_1024.jpg":"1024x1024","k_23887562_640.jpg":"640x640","k_23887562_480.jpg":"480x480","k_23887562_340.jpg":"340x340","k_23887562_220.jpg":"220x220","o_23887562_1280.jpg":"1280x800","o_23887562_1024.jpg":"1024x640","o_23887562_640.jpg":"640x400","o_23887562_480.jpg":"480x300","o_23887562_340.jpg":"340x212","o_23887562_220.jpg":"220x137","h_23887562_1280.jpg":"1280x854","h_23887562_1024.jpg":"1024x683","h_23887562_640.jpg":"640x427","h_23887562_480.jpg":"480x320","h_23887562_340.jpg":"340x227","h_23887562_220.jpg":"220x147","pp_23887562_1280.jpg":"1280x1628","pp_23887562_1024.jpg":"1024x1303","pp_23887562_640.jpg":"640x814","pp_23887562_480.jpg":"480x611","pp_23887562_340.jpg":"340x432","pp_23887562_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22379230_1920.jpg":"1920x1080","k_22379230_1280.jpg":"1280x1280","k_22379230_1024.jpg":"1024x1024","k_22379230_640.jpg":"640x640","k_22379230_480.jpg":"480x480","k_22379230_340.jpg":"340x340","k_22379230_220.jpg":"220x220","o_22379230_1280.jpg":"1280x853","o_22379230_1024.jpg":"1024x682","o_22379230_640.jpg":"640x426","o_22379230_480.jpg":"480x320","o_22379230_340.jpg":"340x226","o_22379230_220.jpg":"220x146","h_22379230_1280.jpg":"1280x854","h_22379230_1024.jpg":"1024x683","h_22379230_640.jpg":"640x427","h_22379230_480.jpg":"480x320","h_22379230_340.jpg":"340x227","h_22379230_220.jpg":"220x147","pp_22379230_1280.jpg":"1280x1628","pp_22379230_1024.jpg":"1024x1303","pp_22379230_640.jpg":"640x814","pp_22379230_480.jpg":"480x611","pp_22379230_340.jpg":"340x432","pp_22379230_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1325","hd_22362266_1920.jpg":"1920x1080","k_22362266_1280.jpg":"1280x1280","k_22362266_1024.jpg":"1024x1024","k_22362266_640.jpg":"640x640","k_22362266_480.jpg":"480x480","k_22362266_340.jpg":"340x340","k_22362266_220.jpg":"220x220","o_22362266_1280.jpg":"1280x883","o_22362266_1024.jpg":"1024x706","o_22362266_640.jpg":"640x441","o_22362266_480.jpg":"480x331","o_22362266_340.jpg":"340x234","o_22362266_220.jpg":"220x151","h_22362266_1280.jpg":"1280x854","h_22362266_1024.jpg":"1024x683","h_22362266_640.jpg":"640x427","h_22362266_480.jpg":"480x320","h_22362266_340.jpg":"340x227","h_22362266_220.jpg":"220x147","pp_22362266_1280.jpg":"1280x1628","pp_22362266_1024.jpg":"1024x1303","pp_22362266_640.jpg":"640x814","pp_22362266_480.jpg":"480x611","pp_22362266_340.jpg":"340x432","pp_22362266_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1184","hd_22362252_1920.jpg":"1920x1080","k_22362252_1280.jpg":"1280x1280","k_22362252_1024.jpg":"1024x1024","k_22362252_640.jpg":"640x640","k_22362252_480.jpg":"480x480","k_22362252_340.jpg":"340x340","k_22362252_220.jpg":"220x220","o_22362252_1280.jpg":"1280x789","o_22362252_1024.jpg":"1024x631","o_22362252_640.jpg":"640x394","o_22362252_480.jpg":"480x296","o_22362252_340.jpg":"340x209","o_22362252_220.jpg":"220x135","h_22362252_1280.jpg":"1280x854","h_22362252_1024.jpg":"1024x683","h_22362252_640.jpg":"640x427","h_22362252_480.jpg":"480x320","h_22362252_340.jpg":"340x227","h_22362252_220.jpg":"220x147","pp_22362252_1280.jpg":"1280x1628","pp_22362252_1024.jpg":"1024x1303","pp_22362252_640.jpg":"640x814","pp_22362252_480.jpg":"480x611","pp_22362252_340.jpg":"340x432","pp_22362252_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1313","hd_22362280_1920.jpg":"1920x1080","k_22362280_1280.jpg":"1280x1280","k_22362280_1024.jpg":"1024x1024","k_22362280_640.jpg":"640x640","k_22362280_480.jpg":"480x480","k_22362280_340.jpg":"340x340","k_22362280_220.jpg":"220x220","o_22362280_1280.jpg":"1280x875","o_22362280_1024.jpg":"1024x700","o_22362280_640.jpg":"640x437","o_22362280_480.jpg":"480x328","o_22362280_340.jpg":"340x232","o_22362280_220.jpg":"220x150","h_22362280_1280.jpg":"1280x854","h_22362280_1024.jpg":"1024x683","h_22362280_640.jpg":"640x427","h_22362280_480.jpg":"480x320","h_22362280_340.jpg":"340x227","h_22362280_220.jpg":"220x147","pp_22362280_1280.jpg":"1280x1628","pp_22362280_1024.jpg":"1024x1303","pp_22362280_640.jpg":"640x814","pp_22362280_480.jpg":"480x611","pp_22362280_340.jpg":"340x432","pp_22362280_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1130","hd_22038438_1920.jpg":"1920x1080","k_22038438_1280.jpg":"1280x1280","k_22038438_1024.jpg":"1024x1024","k_22038438_640.jpg":"640x640","k_22038438_480.jpg":"480x480","k_22038438_340.jpg":"340x340","k_22038438_220.jpg":"220x220","o_22038438_1280.jpg":"1280x753","o_22038438_1024.jpg":"1024x602","o_22038438_640.jpg":"640x376","o_22038438_480.jpg":"480x282","o_22038438_340.jpg":"340x200","o_22038438_220.jpg":"220x129","h_22038438_1280.jpg":"1280x854","h_22038438_1024.jpg":"1024x683","h_22038438_640.jpg":"640x427","h_22038438_480.jpg":"480x320","h_22038438_340.jpg":"340x227","h_22038438_220.jpg":"220x147","pp_22038438_1280.jpg":"1280x1628","pp_22038438_1024.jpg":"1024x1303","pp_22038438_640.jpg":"640x814","pp_22038438_480.jpg":"480x611","pp_22038438_340.jpg":"340x432","pp_22038438_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21960340_1920.jpg":"1920x1080","k_21960340_1280.jpg":"1280x1280","k_21960340_1024.jpg":"1024x1024","k_21960340_640.jpg":"640x640","k_21960340_480.jpg":"480x480","k_21960340_340.jpg":"340x340","k_21960340_220.jpg":"220x220","o_21960340_1280.jpg":"1280x853","o_21960340_1024.jpg":"1024x682","o_21960340_640.jpg":"640x426","o_21960340_480.jpg":"480x320","o_21960340_340.jpg":"340x226","o_21960340_220.jpg":"220x146","h_21960340_1280.jpg":"1280x854","h_21960340_1024.jpg":"1024x683","h_21960340_640.jpg":"640x427","h_21960340_480.jpg":"480x320","h_21960340_340.jpg":"340x227","h_21960340_220.jpg":"220x147","pp_21960340_1280.jpg":"1280x1628","pp_21960340_1024.jpg":"1024x1303","pp_21960340_640.jpg":"640x814","pp_21960340_480.jpg":"480x611","pp_21960340_340.jpg":"340x432","pp_21960340_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7495448 Threads: 1 Questions: 1604979281 Slow queries: 4764181 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110636092 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/tko-ce-platiti-uredenje-splitske-istocne-obale-mozda-najljepseg-zemljista-na-mediteranu-ako-na-njoj-ne-bude-komercijalnih-sadrzaja-rjesenja-arhitekata-su-bajkovita-ali-1252436 [printLink] => /split/tko-ce-platiti-uredenje-splitske-istocne-obale-mozda-najljepseg-zemljista-na-mediteranu-ako-na-njoj-ne-bude-komercijalnih-sadrzaja-rjesenja-arhitekata-su-bajkovita-ali-1252436?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 237780 [name] => Istočna obala [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => istocna-obala [link] => /tag/istocna-obala ) [1] => stdClass Object ( [id] => 701289 [name] => javni sadržaji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-28 18:14:18 [main_article_id] => 0 [alias] => javni-sadrzaji [link] => /tag/javni-sadrzaji ) [2] => stdClass Object ( [id] => 701290 [name] => komercijalni kvadrati [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-28 18:14:18 [main_article_id] => 0 [alias] => komercijalni-kvadrati [link] => /tag/komercijalni-kvadrati ) [3] => stdClass Object ( [id] => 701291 [name] => Rino Jelić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-28 18:14:18 [main_article_id] => 0 [alias] => rino-jelic [link] => /tag/rino-jelic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 343717 [name] => krešimir budiša [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kresimir-budisa [link] => /tag/kresimir-budisa ) [5] => stdClass Object ( [id] => 244078 [name] => Dražen Pejković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drazen-pejkovic [link] => /tag/drazen-pejkovic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KULE U OBLACIMA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tko će platiti uređenje splitske Istočne obale, možda najljepšeg zemljišta na Mediteranu ako na njoj ne bude komercijalnih sadržaja? Rješenja arhitekata su bajkovita, ali... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3206 [name] => Saša Ljubičić [username] => sa-a-ljubi-i [email] => sa-a-ljubi-i@sd.hr [password] => $2y$10$mxAdRkEFZ22AqSd9Kjt8S.hoOMCyPMexvcawBarn3lew0U.YIhUJe [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-ljubicic-3206 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1724 [gender] => m [description] => [image] => 1724.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1724.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/28/22362262.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/28/22362262.jpg [title] => Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/28/23887557.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/28/23887562.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/28/22379230.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/28/22362266.jpg [title] => Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/28/22362252.jpg [title] => Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/28/22362280.jpg [title] => Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/28/22038438.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/28/21960340.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Struka je rekla svoje i na anketnom natječaju izabrala najbolje radove. Istočna obala na animacijama koje se objavljuju ovih dana izgleda savršeno. Dio splitske luke koji je zapeo u dvadesetom stoljeću s otužnim autobusnim i željezničkim kolodvorom, mogao bi zablistati. Kažemo; mogao, a hoće li?

Gradonačelnik Ivica Puljak u govoru održanom u Društvu arhitekata Splita, izrazio je namjeru da na budućoj Istočnoj obali ne bude nikakvih stambenih i poslovnih prostora. Cijeli taj dio gradske luke bit će namijenjen javnim sadržajima, na korist Splićanima i gostima.

Izvrsno. I može li bolje? Pitanje je samo tko će to i na koji način financirati? Bez javno - privatnog partnerstva u tom se dijelu luke može napraviti malo i ništa.

Grad se sprema podići ogroman kredit za uređenje žnjanskog platoa, pa je iluzorno očekivati da bi se aktualna splitska vlast usudila s još jednim golemim kreditom opteretiti gradske financije.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

OK, možda je ovo projekt za budućnost, za neke nove gradske oce, no vjeruje li netko da se takvo što može realizirati bez privatne inicijative, konkretno, izgradnje luksuznih poslovnih prostora i stanova jer je samo takvima mjesto na lokaciji od "milijun dolara"?

Luksuzni kvadrati

-  Najvažnija stvar kod jasnog planiranja unutar neke prostorne cjeline je sama održivost projektnog zadatka ili pojednostavljeno, odgovor na pitanje, tko će to platiti?

Kako se obično ne zna tko bi isfinancirao zamišljeno, nagrađeni projekti leže u ladicama Banovine do novih izbora i novih natječaja - kaže dizajner Rino Jelić iz tvrtke "Jelić inženjering", i napominje da je valjda svakomu jasno da bez ozbiljnog poslovnog plana, od ovakvih grandioznih investicija, poput uređenja splitske istočne obale, neće biti ništa. 

- Da se razumijemo, nitko ne kaže da se na tom prostoru mora dogoditi neki novi AFCO s desecima hotela, to nikako, ali kod ulaganja u ovakve projekte mora se voditi računa prvenstveno o njihovoj isplativosti i održivosti na duge staze.

Ono što u predviđenom projektu predstavlja najveće financijsko opterećenje mora biti nadoknađeno onim dijelom u projektu koji ga opravdava, drugim riječima, prvonagrađeno rješenje nikada neće biti realizirano jer ga naprosto nema tko platiti.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Ako ste predvidjeli javne sadržaje, onda morate imati točno onoliki broj prodajnih stambenih jedinica koji je potreban za financiranje gradnje onoga što je za opće dobro i održavanje istoga. Jedina realna stvar u prvonograđenom projektu je prometno rješenje, ali ono je prezentirano još 2012., godine kada je isti natječaj raspisao tadašnji splitski gradonačelnik Željko Kerum.

Da bi projekt bio realan, on jednostavno mora nužno sadržavati prodajne kvadrate to više jer se radi o skupom zemljištu, možda i najboljem na Mediteranu. Sve se to da valorizirati kroz luksuzne stanove te dijelom hotele i ostale prateće ugostiteljske objekte. I sve to može biti ukomponirano u već ponuđena rješenja zelenih oaza, parkova i sličnih površina za javnu namjenu - uvjeren je Jelić.

Natječaj do natječaja

Naš sugovornik napominje da se anketni natječaji za splitsku istočnu obalu, redaju kao na automatskoj traci. 

- Kako koja vlast zasjedne na tron, raspiše natječaj i potroši novce građana, pa tako o uređenju tih prostora slušamo već dobrih trideset godina. Očito je da od toga građani ali i Grad nemaju ništa, osim sretnih pobjednika natječaja koji su osvojili nagrade. Još iz vremena bivših gradonačelnika Ivana Škarića, a kasnije i Slobodana Beroša, ne prestaje utrka u raspisivanju natječaja za uređenje tog dragocjenog prostora, pa makar projekte "crtali" i Amerikanci.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Sjetimo se famoznog AFCA: naplatila se gomila putnih naloga i dnevnica, potrošila hrpa papira i bezbroj sati rada, a sve za ništa. Split, srećom, nije postao mediteranski Las Vegas, a umjesto hotela s pet zvjezdica i dalje su tu samo zahrđale željezničke tračnice. Pa je onda na red u novom mandatu kao spasitelj Istočne obale došao Željko Kerum. 

Pod njegovom je vlašću raspisan novi anketni natječaj koji je tada iznosio 500.000 kuna, što je dvadeset tisuća manje u odnosu na ovaj sadašnji, a više istih autora s istim se rješenjima natjecalo se oba puta. Tada su nagrade dijelili Leo Pelivan i Tomo Plejić, Damir Rako, Ivan JurićPetra KlarićTeo PezziAne SelestrinRenata Nazlić, Marijana Katić te tim arhitekata Ivana Bakotić Mario Zelić.

Sada su ponovo trijumfirali Ivana Bakotić  i Damir Rako. Poslije Keruma planove je za Istočnu obalu imao i Ivo Baldasar, a kasnije i Andro Krstulović Opara, kroz sveobećavajući masterplan i premještanje kolodvora u Kopilicu. Niti jedan naš poteštat nije odradio mandat, a da nije iza sebe ostavio brojna rješenja na slikama uređene Istočne obale - rezolutan je Jelić.  

---

image
Cropix
---

Upravljanje jezgrom  

Krešimir Budiša, nekadašnji savjetnik bivšeg splitskoga gradonačelnika Andre Krstulovića Opare za velike infrastrukturne projekte, kaže da je aktualni natječaj potpuno promašen jer su mu uvjeti bili loše postavljeni, što je u konačnici rezultiralo time da se na njega nije javilo nijedno veliko hrvatsko ili svjetsko arhitektonsko ime.     

- Sad se forsira teza da tu moraju biti isključivo javni sadržaji, a to je monokultura koja ne prolazi više nigdje u svijetu osim u Sjevernoj Koreji. Uzmimo hipotetski da to zaista netko može isfinancirati, jer se za izgradnju prometnica da namaknuti potreban novac, možete li zamisliti prostor na samoj obali lišen bilo kakvih atrakcija koje bi privlačile ljude?! Po smjernicama natječaja, a poslije i zaključcima žirija, tu ni muzej ne bi smio biti, jer privlači nove posjetitelje, a kamoli što drugo.

---

image
Cropix
---

S druge strane, stalno se ponavlja kako je centar grada opustio i kako u njemu više nitko ne živi. Pa zašto se onda na tom mjestu ne širi u manjem dijelu i stambena zona da bi se vratio život u povijesnu jezgru? Znači, nagrađena projektna rješenja ne koriste ni građanima, ni turistima, jer tu nema bilo kakvih atrakcija koje bi ih privukle  - veli Budiša i dodaje da je aktualna vlast donijela vrlo rigidan plan upravljanja gradskom jezgrom.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

- Pazite, ugostiteljima se propisuje boja tendi, širina pitara, pa visina stolica... Toga zaista nema više nigdje. Poduzetnik ne može odlučivati niti o izgledu interijera ugostiteljskog objekta u koji investira svoj novac?! S jedne ćemo strane imati dvije tisuće stolica za Splićane i goste manje u Staroj gradskoj jezgri, a s druge u istočnom dijelu splitske luke ne predviđamo poslovne prostore?! 

Valjda logika kaže, ako već sve ne smije i ne mora biti u staroj jezgri, da se onda taj centar širi prema Istočnoj obali, ali ne - mi ćemo sada i nju uniformirati i lišiti je svih poslovnih i stambenih sadržaja.

Pretvoriti u mrtav, mračan, prostor. Iz Geta je iselilo 42 posto njegovih nekadašnjih stanovnika, a Grad umjesto da dopuni i oplemeni povijesnu jezgru dodavajući stanovnicima brojne sadržaje i šireći je na Istočnu obalu, tu ne predviđa ništa osim javnih sadržaja.

Ajde, samo zamislite taj dio grada bez kafića, restorana, trgovina... Kao da i to nisu komplementarni dijelovi nekog "javnog" sadržaja. Meni je to neshvatljivo, kao da se od cijelog centra grada želi napraviti nekakav štićeni rezervat, a ne živo tkivo u kojem i svi ostali građani koji ne žive u centru trebaju uživati  - veli Budiša.    

Obala kao javni prostor

Urbanist Dražen Pejković, ne slaže se s našim sugovornicima. Dapače, tvrdi da ovakav anketni natječaj u koji je i sam bio duboko involviran, nije proveden još od 70-ih godina prošlog stoljeća jer mu je prethodila vrlo široka javna rasprava, a u nju su bili uključeni i građani, i struka. Na temelju onoga što su oni u tim raspravama iskazali, date su natječajne smjernice, a i jedni i drugi su mišljenja da Istočna obala mora biti isključivo u funkciji javnog prostora.      

- Kako će se sve to financirati ostaje na razgovorima s našim partnerima u tom projektu Hrvatskim cestama i Hrvatskim željeznicama koji tek slijede.

Projekt je kao stvoren za europske fondove jer ide na reduciranje kvadrata za gradnju. Znam da to mnogima koji su povezani s građevinarstvom neće najbolje sjesti, ali to su trendovi i drugdje u svijetu: manje invazivne gradnje, a više zelenih površina. Zato sam optimističan u pogledu financiranja ovog projekta - zaključuje Dražen Pejković.  

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Duje Klarić/Cropix Cropix Cropix Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/tko-ce-platiti-uredenje-splitske-istocne-obale-mozda-najljepseg-zemljista-na-mediteranu-ako-na-njoj-ne-bude-komercijalnih-sadrzaja-rjesenja-arhitekata-su-bajkovita-ali-1252436 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7f280dbfb46547dbcb82e2946950554a0d468144 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tko+%C4%87e+platiti+ure%C4%91enje+splitske+Isto%C4%8Dne+obale%2C+mo%C5%BEda+najljep%C5%A1eg+zemlji%C5%A1ta+na+Mediteranu+ako+na+njoj+ne+bude+komercijalnih+sadr%C5%BEaja%3F+Rje%C5%A1enja+arhitekata+su+bajkovita%2C+ali...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Ftko-ce-platiti-uredenje-splitske-istocne-obale-mozda-najljepseg-zemljista-na-mediteranu-ako-na-njoj-ne-bude-komercijalnih-sadrzaja-rjesenja-arhitekata-su-bajkovita-ali-1252436 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Ftko-ce-platiti-uredenje-splitske-istocne-obale-mozda-najljepseg-zemljista-na-mediteranu-ako-na-njoj-ne-bude-komercijalnih-sadrzaja-rjesenja-arhitekata-su-bajkovita-ali-1252436 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KULE U OBLACIMA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitKULE U OBLACIMA?

Tko će platiti uređenje splitske Istočne obale, možda najljepšeg zemljišta na Mediteranu ako na njoj ne bude komercijalnih sadržaja? Rješenja arhitekata su bajkovita, ali...

Piše Saša Ljubičić
28. prosinca 2022. - 18:13

Struka je rekla svoje i na anketnom natječaju izabrala najbolje radove. Istočna obala na animacijama koje se objavljuju ovih dana izgleda savršeno. Dio splitske luke koji je zapeo u dvadesetom stoljeću s otužnim autobusnim i željezničkim kolodvorom, mogao bi zablistati. Kažemo; mogao, a hoće li?

Gradonačelnik Ivica Puljak u govoru održanom u Društvu arhitekata Splita, izrazio je namjeru da na budućoj Istočnoj obali ne bude nikakvih stambenih i poslovnih prostora. Cijeli taj dio gradske luke bit će namijenjen javnim sadržajima, na korist Splićanima i gostima.

Izvrsno. I može li bolje? Pitanje je samo tko će to i na koji način financirati? Bez javno - privatnog partnerstva u tom se dijelu luke može napraviti malo i ništa.

Grad se sprema podići ogroman kredit za...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 03:54