StoryEditorOCM
SplitKAO DANTEOV PAKAO

Tužno u što se pretvorila najpoznatija lokacija u srcu Splita: ‘Ne dišite prvih 50 metara, sve smrdi po mokraći...‘

Piše M. U.
12. veljače 2024. - 18:48

Na Facebook stranici "Get Getanima" ponovo su se pojavile pritužbe na stanje Podruma. Ovoga puta stavovi su jasni, uz citat natpisa na vratima Danteovog pakla "tko uđe, nek se kani svake nade". Građani su se, po tko zna koji put, požalili na mrak u podrumima, a sada imaju pritužbe vezane i za ostala osjetila. 

image
Lara Arapović Bonačić

- Ako se i usudite, obavezno svijetlite mobitelom da ne padnete…i nemojte disat prvih 50 metara jer sve već smrdi po mokraći - stoji u opisu uz fotografije. 

U komentarima su se oglasili brojni stanovnici geta:

- Važno da je većina vas podržala micanje štandova jer to ne priliči gradskoj jezgri. Ne vidi većina dalje od svog nosa, niste bolje ni zaslužili.

Na ovaj komentar stigao je i brz odgovor.

- Tko mi? Getani? O čemu vi? Mi smo prvi rekli da nam ne zatvaraju ulicu ni pod razno. Imate i moju izjavu u medijima da je to ulica koja mora biti otvorena kao i svaka druga u gradu. Sanacija je sigurno neophodna i potrebna, tu nema spora, ali da smo mi za tjeranje štandova iz podruma je totalna glupost.

- Ovo je namjerno, čeka se da dođu neki probisvijeti i da se zbog njih zatvori prolaz i uvede ona centralna naplata karata. 

Lara Arapović Bonačić, autorica ove objave uputila je upit o ovom problemu Gradu Splitu, a odgovor je dobila od Vicka Bućana, višeg savjetnika za komunalno održavanje.

image
Lara Arapović Bonačić

- Nažalost, na biser svjetske kulturne baštine ne možemo improvizirano intervenirati. Svojevremeno je napravljen projekt za potpuno osvjetljenje Dioklecijanovih Podruma. Ovakav zahvat zahtijeva sagledavanje cjelokupne investicije, a to se definitivno ne može investirati kroz komunalno održavanje - stoji u odgovoru.

U nedavnom intervjuu za Slobodnu Vesna Bulić Baketić, predsjednica Muzeja grada Splita progovorila je o svim problemima Podruma za koje aktivno pronalaze rješenja, a bit će potrebna konstruktivna, električna i vodovodna obnova. 

U temeljima Splita šiklja voda, a u njoj plivaju ilegalni priključci za struju: ‘Tko to plaća?! A tek opasnost...‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:41