StoryEditorOCM
Splitjel moguće?

Ugrizao ga poskok na Hvaru, nije bilo seruma pa su ga uputili na idući trajekt. Ni u Splitu nije išlo glatko...

Piše SPLIT SD
30. listopada 2023. - 07:53
Roić je najprije otišao na Hitni na splitske Križine, no ni tamo nije bilo seruma, pa je poslan na Infektivni odjel...Tom Dubravec/Cropix

Roko Roić, penjač i IT poduzetnik koji živi na relaciji Zagreb - Hvar, prošlog je tjedna na Hvaru doživio ugriz poskoka. Za Index je opisao što mu se dogodilo i kako je otprilike pet sati nakon ugriza došao do seruma koji mu je spasio život.

46-godišnjeg Roića je ugrizla jedna od najotrovnijih zmija koje se može pronaći u Hrvatskoj. Uz poskoka to su riđovka i planinski žutokrug. Sve ostale vrste zmija koje postoje u Hrvatskoj neotrovne su i bezopasne.

On je u petak bio na Hvaru, gdje je razgledavao stijenu na kojoj bi se moglo urediti penjalište.

- Osjećao sam se sigurno, ali doslovno sam na pola ušao rukom u gnijezdo i dobio atipični ugriz samo jednim očnjakom. Poslikao sam ranu i upalio štopericu na mobitelu, da imam informacije o vremenu i ugrizu kad dođem do liječnika. Smirio sam se i sjetio uputa: bez podvezivanja, bez kompresije, bez isisavanja i smiriti se. Popeo sam se uz preostalih 10-ak metara stijene i pješke došao do auta. Ruka je počela oticati, ali ne pretjerano pa sam odvozio 10 min makadama i 10 min ceste do Hitne pomoći u Jelsi- opisuje dalje Roić.

No, u Jelsi nisu imali seruma. Dali su mu antibiotik i poslali ga na trajekt koji je kretao za 15-ak minuta. Tamo ga je dočekao njegov brat koji je bio s njim cijelim putem i odveo ga u bolnicu u Splitu.

image

Serum protiv zmijskog ugriza nije dostupan na Hvaru

Bruno Konjević/Cropix

- Na trajektu je otrov počeo djelovati sistemski i imao sam nekontroliranu stolicu i povraćanje, doslovno sam cijeli put proveo u WC-u. Osim toga, snažne boli nije bilo, samo oticanje ruke. Također, osjećao sam se tjelesno i mentalno skroz ok, mogao hodati i potpuno normalno komunicirati- ispričao je Roić za Index.

Potom je, ispričao je, otišao na Hitni na splitske Križine, no ni tamo nije bilo seruma, pa je poslan na Infektivni odjel.

- Pronašao sam tu drugu zgradu, gdje me zaprimio izvanredan medicinski tim. Krvni pritisak mi je bio 110/80, puls 65. Redom su mi administrirali tetanus, antibiotike, kortikosteroide i tek nakon toga serum. Serum ide kasnije jer je moguća alergija pa da barem dobiješ ovo prije eventualne loše reakcije. Serum sam dobio nakon 5 sati od ugriza, znam po štoperici.

Nažalost - odstup, vožnja autom, trajekt pa opet auto, nakupilo se. Normalno, i puno infuzije, jer je iz mene izašlo sve na trajektu. Prenoćio sam u KBC-u, sam u sobi, izvanredni uvjeti. Prije spavanja su mi administrirali analgetik i dali Normabel za spavanje. Sutra je već serum odradio dobar posao, ruka nije pomodrila i oteklina je bila podnošljiva. U popodnevnoj smjeni sam zamolio da odem kući- ispričao je Roić i napomenio kako je u bolnic "bila odlična ekipa".

Sada se oporavlja kod kuće. Mora mirovati, držati ruku u povišenom položaju i stavljati hladne obloge.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 13:22