stdClass Object ( [id] => 1373980 [title] => Upoznajte tri splitska genijalca: Saru, Viktora i Zvonka. Životopisi su im već impresivni, a planovi ozbiljni [alias] => upoznajte-tri-splitska-genijalca-saru-viktora-i-zvonka-zivotopisi-su-im-vec-impresivni-a-planovi-ozbiljni [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sutra je Međunarodni dan darovitih učenika, a sigurni smo da se posebno slavi u Centru izvrsnosti koji pohađaju đaci iz svih dijelova Splitsko-dalmatinske županije.

Tamo smo otišli upoznati tri genijalca: Saru Emuši Benjak (15), Viktora Viljca (16) i Zvonka Mandalinića (16). Kada smo počeli razgovarati, bilo nam je teško povjerovati da ispred nas sjede srednjoškolci jer njihov vokabular i način izražavanja odgovara visokoobrazovanim odraslim osobama na vodećim funkcijama u društvu. Sigurni smo da će upravo takvi i postati, mada se već čine poprilično odrasli.

---

---

Sara je trenutno učenica splitske III. gimnazije, redovito pohađa Centar, a robotikom se bavi već sedam godina, dakle od svoje osme godine.

– U osnovnoj školi u posjet su nam došli iz Centra izvrsnosti Varaždin koji je vodio Robotičku alku pa sam tada vidjela robote koji igraju Sinjsku alku. Na radionici smo učili programiranje, a potom je bilo organizirano natjecanje. Sve to me jako zainteresiralo što je profesorica tehničkog, robotike i fizike prepoznala. Nastavila sam odlaziti na radionice i natjecanja i tako je sve počelo – govori Sara.

Predmeti koji je ne zanimaju

Najdraži predmeti u školi su joj informatika i matematika, a priznaje da fiziku baš i ne voli...

– Ne volim predmete koji mi nisu potrebni za daljnje školovanje i upis na fakultet. To su, među ostalim, biologija i kemija. Unatoč tome moram pratiti striktan program učenja tako da dosta vremena ulažem u predmete koji me baš i ne zanimaju – objašnjava.

---

image

Sara Emiši Benjak (15) bavi se robotikom od osme godine

Nikola Vilić/Cropix
---

Najponosnija je na prvo mjesto na europskom natjecanju "Robocup" i odlazak na svjetsko prvenstvo. Već je u osnovnoj školi prošla brojna školska, županijska i državna natjecanja, a čak četiri puta je sudjelovala na državnom natjecanja "Robocup". Sara bi mogla zamijeniti i seniora u nekoj programerskoj firmi s obzirom na to da zna koristiti programske jezike C, Javu, RoboPro i Scratch. Želja joj je jednog dana upisati robotiku na FER-u, FESB-u ili FOI-ju u Varaždinu.

Viktor pohađa Školu za dizajn, grafiku i održivu gradnju, a programirati je krenuo u četvrtom razredu osnovne škole.

– Profesorica informatike me prepoznala, a nedugo zatim sam primljen u "EDIT Code School" koja je inače namijenjena za učenike sedmih i osmih razreda. Uopće mi nije bilo drago odlaziti u osnovnu školu jer nisam imao niti jednog prijatelja. Stanujem u Trogiru pa mi je i danas teško. Često kažem da u Splitu živim, a u Trogiru samo spavam. Naporno je, ali iskoristim vrijeme najbolje što mogu – kaže Viktor.

Najbrže osnovana udruga

Sa Zvonkom je osnovao udrugu "Neutroni" koja je posvećena motiviranoj i darovitoj djeci i mladima, baš poput njih. Viktor je imao 14 godina kada je započeo proces osnivanja, napisao statut udruge te prikupljao potrebnu dokumentaciju. Roditelji su mu dali punomoć da može osnovati udrugu pa mu je posebno fascinantno što sam sebi potpisuje ispričnice kada zbog obveza mora izostati s nastave.

– Osnivačku skupštinu održali smo u srpnju, a udruga je osnovana u kolovozu. Gospođa koja nam je vodila osnivanje kazala je da smo najbrže osnovana udruga do tada, a ona ima 20 godina radnog iskustva. Kada smo birali banku za otvaranje računa, prikupio sam podatke sa svih stranica banaka te detaljno proučio iznose svih naknada, kako funkcioniraju njihove enkripcije i tokeni. Trenutno radim na dokumentaciji za EU projekte i natječaje, posljednji natječaj na koji smo se javili bio je onaj Grada Splita za sufinanciranje konferencije – pohvalio se, a mi nismo sigurni pričamo li sa srednjoškolcem ili direktorom nekog velikog poduzeća.

---

image

Viktor Viljac je sa 14 osnovao udrugu ‘Neutroni‘ posvećenu darovitoj djeci

Nikola Vilić/Cropix
---

Od programskih jezika koristi C#, Javu i Flutter te JavaScript biblioteke React i Node.js. Odgovoran je i za cyber sigurnost udruge "Neutroni", održava sve servere udruge i piše financijske izvještaje. Fascinantno je da je u dvije i pol godine svog natjecateljskog staža osvojio drugo mjesto "EDIT Code Schoola", bio na dva državna natjecanja iz informatike, a iza njega je i desetak županijskih natjecanja iz matematike i informatike. Osim toga, dva puta bio je u top jedan posto učenika na ispitu "Klokan", a već ima i svoju kolumnu na Split Tech City portalu naslova "Misli jednog srednjoškolca". Koordinator je volontera Centra izvrsnosti, kao i volontera Shift konferencije, a sve ovo je postigao u samo 16 godina života.

Vizualni efekti

Zvonko je suosnivač udruge, učenik drugog razreda splitskog MIOC-a, a zanima ga sve što ima veze s IT svijetom.

– Oduvijek me zanimalo kako nešto funkcionira, moje najdraže pitanje je "zašto" pa se često sam upustim u detaljna istraživanja. Tako su me, primjerice, posebno zainteresirali vizualni efekti zbog čega sam započeo učiti i videomontažu. Danas mi montiranje dosta dobro ide. Primarno sam fokusiran na programiranje, iako uvijek to zapravo bude više stvari u jednoj. Bavim se izradom 3D modela, elektroinženjerstvom pa cijeli projekt zapravo mogu odraditi samostalno – kaže.

Većinu toga naučio je kod kuće, a podrška i pomoć u svemu bio mu je otac.

– Prije udruge nisam imao s kime raditi te stvari, osim tate koji mi je uvijek pomagao. Imam stariju sestru, kada je u školi učila strujne krugove, otac joj je objašnjavao kako se sastavljaju. Ja sam tada bio treći razred osnovne škole, zainteresirao me njihov razgovor pa sam počeo sam istraživati, gledati YouTube videa, a roditelji su me motivirali da se nastavim baviti time – objašnjava Zvonko.

---

image

Zvonko Mandalinić obožava vizualne efekte i montažu videomaterijala.

Nikola Vilić/Cropix
---

Naglašava da mu je cilj, nakon završene srednje škole, otići na FER ili FESB.

– Želim završiti fakultet, steći iskustvo radeći u nekoj firmi, a nakon toga bih želio raditi nešto svoje. Zanima me jako puno toga: autoinženjerstvo, obično inženjerstvo, programiranje, izrada web-stranica i ostalo – otkriva, a mi slušamo i ne možemo vjerovati da netko tako mlad već ima tako detaljan plan.

Pet minuta za novi program

U drugom razredu osnovne škole počeo je koristiti Scratch, ali je ubrzo shvatio da je to prejednostavno i da mu treba nešto kompliciranije, pa se prebacio na Python, web-stranice obično radi u JavaScriptu, a u svakodnevnom programiranju se koristi platformom Arduino, u školi koristi C, za manje projekte MicroPython, a za robotiku Javu.

– Znam već jako puno jezika pa kada vidim neki novi program, treba mi možda pet minuta za shvatiti njegovu sintaksu – ne krije zadovoljstvo.

Ravnatelj Centra Ivica Zelić navodi da od 51.000 učenika Splitsko-dalmatinske županije, njih oko 5500 je dio nekog od brojnih programa Centra.

– Programi se odvijaju tijekom 12 subota i projektnog dana, a prosječna dolaznost učenika je 85 posto, što je pokazatelj da su učenici itekako zainteresirani za programe koji razvijaju njihova znanja i kompetencije. Provodimo generacijsko testiranje svih učenika u našoj županiji, a ove godine smo ga proveli i u Zadarskoj. Testiramo matematičku pismenost, odnosno darovitost, a oni najuspješniji se uključuju u programe Centra izvrsnosti. Od 2700 testiranih učenika u program ulazi 60 najboljih, odnosno malo više od dva posto testiranih – objašnjava.

---

image

Ponosni ravnatelj Centra kaže da darovita djeca ne moraju nužno biti superodlikaši, ali prepoznaje ih se po tome što vječno postavljaju pitanja

Nikola Vilić/Cropix
---

Često djeca genijalci nastavnicima "prolaze ispod radara" čime im se uskraćuje prilika za ostvarivanje punog potencijala. Zato je iznimno važno prepoznati ih u razredu.

– To su najčešće učenici koji učestalo postavljaju pitanja, traže dodatne odgovore, spremni su debatirati te nude originalna rješenja zadataka. Važno ih je ohrabriti da budu dio zajednice jer su često izolirani, stigmatizirani te ih se kolokvijalno naziva "štreberima". Nastavnik treba jačati njihove socijalne vještine da bi bili što aktivniji u zajednici koju mogu bitno unaprijediti svojim idejama i rješenjima – govori Zelić.

Indikator genijalnosti

Naglašava da indikator genijalnosti ne treba nužno biti 5.0 prosjek u školi.

– To je izazov na nacionalnoj razini s obzirom na to da imamo numerički sustav vrednovanja pa su ocjene iz svih predmeta važne za upis srednje škole. Darovitost je često vezana samo za jedno područje pa takvu djecu često ne zanimaju svi predmeti. Ako su, primjerice, skloni matematici onda ih neće nužno zanimati povijest i zemljopis. Stvara se određeni hendikep, za upisati matematičku gimnaziju moraju imati sve petice. Uzmimo Viktora kao primjer, njegov prosjek je bio 4.3, a imali ste priliku čuti za što je sve sposoban – kaže.

---

image

Sara Emuši Benjak, Viktor Viljac i Zvonko Mandalinić

Nikola Vilić/Cropix
---

Viktor, Zvonko, Sara i ostali mladi genijalci u petak organiziraju konferenciju "AJ + TI" za mlade stručnjake u području informacijskih znanosti, robotike, poduzetništva, financijske pismenosti, mentalnog zdravlja i osobnog razvoja. Konferencija će se odvijati od 10 do 15 sati na FESB-u, a namijenjena je učenicima, studentima i svim zainteresiranima, a niz predavanja i radionica održat će stručnjaci iz različitih područja.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Uz dan darovitih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Uz dan darovitih 2 0 8764 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-20 14:31:24 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Mia Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-20 21:01:57 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2024-03-20 21:01:37 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Upoznajte tri splitska genijalca: Saru, Viktora i Zvonka. Životopisi su im već impresivni, a planovi ozbiljni page_title=Upoznajte tri splitska genijalca: Saru, Viktora i Zvonka. Životopisi su im već impresivni, a planovi ozbiljni [metakey] => Sara Emuši Benjak, Viktor Viljac, Zvonko Mandalinić, darovita djeca, daroviti učenici, Međunarodni dan darovitih učenika, centar izvrsnosti [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26804108.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26804106.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26804105.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26804103.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26804101.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26804098.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sara Emu\u0161i Benjak, Viktor Viljac i Zvonko Mandalini\u0107 s ravnateljem Ivicom Zeli\u0107em<\/p>","

Sara Emu\u0161i Benjak, Viktor Viljac i Zvonko Mandalini\u0107<\/p>","

Sara Emi\u0161i Benjak (15) bavi se robotikom od osme godine<\/p>","

Viktor Viljac\u00a0je sa\u00a014 osnovao udrugu \u2018Neutroni\u2018 posve\u0107enu darovitoj djeci<\/p>","

Zvonko Mandalini\u0107\u00a0obo\u017eava vizualne efekte i monta\u017eu videomaterijala.<\/p>","

Ponosni ravnatelj Centra ka\u017ee da darovita djeca ne moraju nu\u017eno biti superodlika\u0161i, ali prepoznaje ih se po tome \u0161to vje\u010dno postavljaju pitanja<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26804108_1920.jpg":"1920x1080","k_26804108_1280.jpg":"1280x1280","k_26804108_1024.jpg":"1024x1024","k_26804108_640.jpg":"640x640","k_26804108_480.jpg":"480x480","k_26804108_340.jpg":"340x340","k_26804108_220.jpg":"220x220","o_26804108_1280.jpg":"1280x853","o_26804108_1024.jpg":"1024x682","o_26804108_640.jpg":"640x426","o_26804108_480.jpg":"480x320","o_26804108_340.jpg":"340x226","o_26804108_220.jpg":"220x146","h_26804108_1280.jpg":"1280x854","h_26804108_1024.jpg":"1024x683","h_26804108_640.jpg":"640x427","h_26804108_480.jpg":"480x320","h_26804108_340.jpg":"340x227","h_26804108_220.jpg":"220x147","pp_26804108_1280.jpg":"1280x1628","pp_26804108_1024.jpg":"1024x1303","pp_26804108_640.jpg":"640x814","pp_26804108_480.jpg":"480x611","pp_26804108_340.jpg":"340x432","pp_26804108_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26804106_1920.jpg":"1920x1080","k_26804106_1280.jpg":"1280x1280","k_26804106_1024.jpg":"1024x1024","k_26804106_640.jpg":"640x640","k_26804106_480.jpg":"480x480","k_26804106_340.jpg":"340x340","k_26804106_220.jpg":"220x220","o_26804106_1280.jpg":"1280x853","o_26804106_1024.jpg":"1024x682","o_26804106_640.jpg":"640x426","o_26804106_480.jpg":"480x320","o_26804106_340.jpg":"340x226","o_26804106_220.jpg":"220x146","h_26804106_1280.jpg":"1280x854","h_26804106_1024.jpg":"1024x683","h_26804106_640.jpg":"640x427","h_26804106_480.jpg":"480x320","h_26804106_340.jpg":"340x227","h_26804106_220.jpg":"220x147","pp_26804106_1280.jpg":"1280x1628","pp_26804106_1024.jpg":"1024x1303","pp_26804106_640.jpg":"640x814","pp_26804106_480.jpg":"480x611","pp_26804106_340.jpg":"340x432","pp_26804106_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_26804105_1920.jpg":"1920x1080","k_26804105_1280.jpg":"1280x1280","k_26804105_1024.jpg":"1024x1024","k_26804105_640.jpg":"640x640","k_26804105_480.jpg":"480x480","k_26804105_340.jpg":"340x340","k_26804105_220.jpg":"220x220","o_26804105_1280.jpg":"1280x1920","o_26804105_1024.jpg":"1024x1536","o_26804105_640.jpg":"640x960","o_26804105_480.jpg":"480x720","o_26804105_340.jpg":"340x510","o_26804105_220.jpg":"220x330","h_26804105_1280.jpg":"1280x854","h_26804105_1024.jpg":"1024x683","h_26804105_640.jpg":"640x427","h_26804105_480.jpg":"480x320","h_26804105_340.jpg":"340x227","h_26804105_220.jpg":"220x147","pp_26804105_1280.jpg":"1280x1628","pp_26804105_1024.jpg":"1024x1303","pp_26804105_640.jpg":"640x814","pp_26804105_480.jpg":"480x611","pp_26804105_340.jpg":"340x432","pp_26804105_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_26804103_1920.jpg":"1920x1080","k_26804103_1280.jpg":"1280x1280","k_26804103_1024.jpg":"1024x1024","k_26804103_640.jpg":"640x640","k_26804103_480.jpg":"480x480","k_26804103_340.jpg":"340x340","k_26804103_220.jpg":"220x220","o_26804103_1280.jpg":"1280x1920","o_26804103_1024.jpg":"1024x1536","o_26804103_640.jpg":"640x960","o_26804103_480.jpg":"480x720","o_26804103_340.jpg":"340x510","o_26804103_220.jpg":"220x330","h_26804103_1280.jpg":"1280x854","h_26804103_1024.jpg":"1024x683","h_26804103_640.jpg":"640x427","h_26804103_480.jpg":"480x320","h_26804103_340.jpg":"340x227","h_26804103_220.jpg":"220x147","pp_26804103_1280.jpg":"1280x1628","pp_26804103_1024.jpg":"1024x1303","pp_26804103_640.jpg":"640x814","pp_26804103_480.jpg":"480x611","pp_26804103_340.jpg":"340x432","pp_26804103_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_26804101_1920.jpg":"1920x1080","k_26804101_1280.jpg":"1280x1280","k_26804101_1024.jpg":"1024x1024","k_26804101_640.jpg":"640x640","k_26804101_480.jpg":"480x480","k_26804101_340.jpg":"340x340","k_26804101_220.jpg":"220x220","o_26804101_1280.jpg":"1280x1920","o_26804101_1024.jpg":"1024x1536","o_26804101_640.jpg":"640x960","o_26804101_480.jpg":"480x720","o_26804101_340.jpg":"340x510","o_26804101_220.jpg":"220x330","h_26804101_1280.jpg":"1280x854","h_26804101_1024.jpg":"1024x683","h_26804101_640.jpg":"640x427","h_26804101_480.jpg":"480x320","h_26804101_340.jpg":"340x227","h_26804101_220.jpg":"220x147","pp_26804101_1280.jpg":"1280x1628","pp_26804101_1024.jpg":"1024x1303","pp_26804101_640.jpg":"640x814","pp_26804101_480.jpg":"480x611","pp_26804101_340.jpg":"340x432","pp_26804101_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_26804098_1920.jpg":"1920x1080","k_26804098_1280.jpg":"1280x1280","k_26804098_1024.jpg":"1024x1024","k_26804098_640.jpg":"640x640","k_26804098_480.jpg":"480x480","k_26804098_340.jpg":"340x340","k_26804098_220.jpg":"220x220","o_26804098_1280.jpg":"1280x1920","o_26804098_1024.jpg":"1024x1536","o_26804098_640.jpg":"640x960","o_26804098_480.jpg":"480x720","o_26804098_340.jpg":"340x510","o_26804098_220.jpg":"220x330","h_26804098_1280.jpg":"1280x854","h_26804098_1024.jpg":"1024x683","h_26804098_640.jpg":"640x427","h_26804098_480.jpg":"480x320","h_26804098_340.jpg":"340x227","h_26804098_220.jpg":"220x147","pp_26804098_1280.jpg":"1280x1628","pp_26804098_1024.jpg":"1024x1303","pp_26804098_640.jpg":"640x814","pp_26804098_480.jpg":"480x611","pp_26804098_340.jpg":"340x432","pp_26804098_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38496526 Threads: 3 Questions: 7104482940 Slow queries: 3302465 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608518333 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/upoznajte-tri-splitska-genijalca-saru-viktora-i-zvonka-zivotopisi-su-im-vec-impresivni-a-planovi-ozbiljni-1373980 [printLink] => /split/upoznajte-tri-splitska-genijalca-saru-viktora-i-zvonka-zivotopisi-su-im-vec-impresivni-a-planovi-ozbiljni-1373980?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 752572 [name] => Sara Emuši Benjak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-20 16:06:13 [main_article_id] => 0 [alias] => sara-emusi-benjak [link] => /tag/sara-emusi-benjak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 752573 [name] => Viktor Viljac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-20 16:06:14 [main_article_id] => 0 [alias] => viktor-viljac [link] => /tag/viktor-viljac ) [2] => stdClass Object ( [id] => 752574 [name] => Zvonko Mandalinić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-20 16:06:14 [main_article_id] => 0 [alias] => zvonko-mandalinic [link] => /tag/zvonko-mandalinic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 457754 [name] => darovita djeca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => darovita-djeca [link] => /tag/darovita-djeca ) [4] => stdClass Object ( [id] => 404222 [name] => daroviti učenici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => daroviti-ucenici [link] => /tag/daroviti-ucenici ) [5] => stdClass Object ( [id] => 633969 [name] => Međunarodni dan darovitih učenika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-21 09:59:53 [main_article_id] => 0 [alias] => medunarodni-dan-darovitih-ucenika [link] => /tag/medunarodni-dan-darovitih-ucenika ) [6] => stdClass Object ( [id] => 284471 [name] => CENTAR IZVRSNOSTI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => centar-izvrsnosti [link] => /tag/centar-izvrsnosti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Uz dan darovitih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Upoznajte tri splitska genijalca: Saru, Viktora i Zvonka. Životopisi su im već impresivni, a planovi ozbiljni [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-01-00-45-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26804108.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] =>

Sara Emuši Benjak, Viktor Viljac i Zvonko Mandalinić s ravnateljem Ivicom Zelićem

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26804108.jpg [title] =>

Sara Emuši Benjak, Viktor Viljac i Zvonko Mandalinić s ravnateljem Ivicom Zelićem

Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26804106.jpg [title] =>

Sara Emuši Benjak, Viktor Viljac i Zvonko Mandalinić

Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26804105.jpg [title] =>

Sara Emiši Benjak (15) bavi se robotikom od osme godine

Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26804103.jpg [title] =>

Viktor Viljac je sa 14 osnovao udrugu ‘Neutroni‘ posvećenu darovitoj djeci

Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26804101.jpg [title] =>

Zvonko Mandalinić obožava vizualne efekte i montažu videomaterijala.

Nikola Vilić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26804098.jpg [title] =>

Ponosni ravnatelj Centra kaže da darovita djeca ne moraju nužno biti superodlikaši, ali prepoznaje ih se po tome što vječno postavljaju pitanja

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sutra je Međunarodni dan darovitih učenika, a sigurni smo da se posebno slavi u Centru izvrsnosti koji pohađaju đaci iz svih dijelova Splitsko-dalmatinske županije.

Tamo smo otišli upoznati tri genijalca: Saru Emuši Benjak (15), Viktora Viljca (16) i Zvonka Mandalinića (16). Kada smo počeli razgovarati, bilo nam je teško povjerovati da ispred nas sjede srednjoškolci jer njihov vokabular i način izražavanja odgovara visokoobrazovanim odraslim osobama na vodećim funkcijama u društvu. Sigurni smo da će upravo takvi i postati, mada se već čine poprilično odrasli.

---

---

Sara je trenutno učenica splitske III. gimnazije, redovito pohađa Centar, a robotikom se bavi već sedam godina, dakle od svoje osme godine.

– U osnovnoj školi u posjet su nam došli iz Centra izvrsnosti Varaždin koji je vodio Robotičku alku pa sam tada vidjela robote koji igraju Sinjsku alku. Na radionici smo učili programiranje, a potom je bilo organizirano natjecanje. Sve to me jako zainteresiralo što je profesorica tehničkog, robotike i fizike prepoznala. Nastavila sam odlaziti na radionice i natjecanja i tako je sve počelo – govori Sara.

Predmeti koji je ne zanimaju

Najdraži predmeti u školi su joj informatika i matematika, a priznaje da fiziku baš i ne voli...

– Ne volim predmete koji mi nisu potrebni za daljnje školovanje i upis na fakultet. To su, među ostalim, biologija i kemija. Unatoč tome moram pratiti striktan program učenja tako da dosta vremena ulažem u predmete koji me baš i ne zanimaju – objašnjava.

---

image

Sara Emiši Benjak (15) bavi se robotikom od osme godine

Nikola Vilić/Cropix
---

Najponosnija je na prvo mjesto na europskom natjecanju "Robocup" i odlazak na svjetsko prvenstvo. Već je u osnovnoj školi prošla brojna školska, županijska i državna natjecanja, a čak četiri puta je sudjelovala na državnom natjecanja "Robocup". Sara bi mogla zamijeniti i seniora u nekoj programerskoj firmi s obzirom na to da zna koristiti programske jezike C, Javu, RoboPro i Scratch. Želja joj je jednog dana upisati robotiku na FER-u, FESB-u ili FOI-ju u Varaždinu.

Viktor pohađa Školu za dizajn, grafiku i održivu gradnju, a programirati je krenuo u četvrtom razredu osnovne škole.

– Profesorica informatike me prepoznala, a nedugo zatim sam primljen u "EDIT Code School" koja je inače namijenjena za učenike sedmih i osmih razreda. Uopće mi nije bilo drago odlaziti u osnovnu školu jer nisam imao niti jednog prijatelja. Stanujem u Trogiru pa mi je i danas teško. Često kažem da u Splitu živim, a u Trogiru samo spavam. Naporno je, ali iskoristim vrijeme najbolje što mogu – kaže Viktor.

Najbrže osnovana udruga

Sa Zvonkom je osnovao udrugu "Neutroni" koja je posvećena motiviranoj i darovitoj djeci i mladima, baš poput njih. Viktor je imao 14 godina kada je započeo proces osnivanja, napisao statut udruge te prikupljao potrebnu dokumentaciju. Roditelji su mu dali punomoć da može osnovati udrugu pa mu je posebno fascinantno što sam sebi potpisuje ispričnice kada zbog obveza mora izostati s nastave.

– Osnivačku skupštinu održali smo u srpnju, a udruga je osnovana u kolovozu. Gospođa koja nam je vodila osnivanje kazala je da smo najbrže osnovana udruga do tada, a ona ima 20 godina radnog iskustva. Kada smo birali banku za otvaranje računa, prikupio sam podatke sa svih stranica banaka te detaljno proučio iznose svih naknada, kako funkcioniraju njihove enkripcije i tokeni. Trenutno radim na dokumentaciji za EU projekte i natječaje, posljednji natječaj na koji smo se javili bio je onaj Grada Splita za sufinanciranje konferencije – pohvalio se, a mi nismo sigurni pričamo li sa srednjoškolcem ili direktorom nekog velikog poduzeća.

---

image

Viktor Viljac je sa 14 osnovao udrugu ‘Neutroni‘ posvećenu darovitoj djeci

Nikola Vilić/Cropix
---

Od programskih jezika koristi C#, Javu i Flutter te JavaScript biblioteke React i Node.js. Odgovoran je i za cyber sigurnost udruge "Neutroni", održava sve servere udruge i piše financijske izvještaje. Fascinantno je da je u dvije i pol godine svog natjecateljskog staža osvojio drugo mjesto "EDIT Code Schoola", bio na dva državna natjecanja iz informatike, a iza njega je i desetak županijskih natjecanja iz matematike i informatike. Osim toga, dva puta bio je u top jedan posto učenika na ispitu "Klokan", a već ima i svoju kolumnu na Split Tech City portalu naslova "Misli jednog srednjoškolca". Koordinator je volontera Centra izvrsnosti, kao i volontera Shift konferencije, a sve ovo je postigao u samo 16 godina života.

Vizualni efekti

Zvonko je suosnivač udruge, učenik drugog razreda splitskog MIOC-a, a zanima ga sve što ima veze s IT svijetom.

– Oduvijek me zanimalo kako nešto funkcionira, moje najdraže pitanje je "zašto" pa se često sam upustim u detaljna istraživanja. Tako su me, primjerice, posebno zainteresirali vizualni efekti zbog čega sam započeo učiti i videomontažu. Danas mi montiranje dosta dobro ide. Primarno sam fokusiran na programiranje, iako uvijek to zapravo bude više stvari u jednoj. Bavim se izradom 3D modela, elektroinženjerstvom pa cijeli projekt zapravo mogu odraditi samostalno – kaže.

Većinu toga naučio je kod kuće, a podrška i pomoć u svemu bio mu je otac.

– Prije udruge nisam imao s kime raditi te stvari, osim tate koji mi je uvijek pomagao. Imam stariju sestru, kada je u školi učila strujne krugove, otac joj je objašnjavao kako se sastavljaju. Ja sam tada bio treći razred osnovne škole, zainteresirao me njihov razgovor pa sam počeo sam istraživati, gledati YouTube videa, a roditelji su me motivirali da se nastavim baviti time – objašnjava Zvonko.

---

image

Zvonko Mandalinić obožava vizualne efekte i montažu videomaterijala.

Nikola Vilić/Cropix
---

Naglašava da mu je cilj, nakon završene srednje škole, otići na FER ili FESB.

– Želim završiti fakultet, steći iskustvo radeći u nekoj firmi, a nakon toga bih želio raditi nešto svoje. Zanima me jako puno toga: autoinženjerstvo, obično inženjerstvo, programiranje, izrada web-stranica i ostalo – otkriva, a mi slušamo i ne možemo vjerovati da netko tako mlad već ima tako detaljan plan.

Pet minuta za novi program

U drugom razredu osnovne škole počeo je koristiti Scratch, ali je ubrzo shvatio da je to prejednostavno i da mu treba nešto kompliciranije, pa se prebacio na Python, web-stranice obično radi u JavaScriptu, a u svakodnevnom programiranju se koristi platformom Arduino, u školi koristi C, za manje projekte MicroPython, a za robotiku Javu.

– Znam već jako puno jezika pa kada vidim neki novi program, treba mi možda pet minuta za shvatiti njegovu sintaksu – ne krije zadovoljstvo.

Ravnatelj Centra Ivica Zelić navodi da od 51.000 učenika Splitsko-dalmatinske županije, njih oko 5500 je dio nekog od brojnih programa Centra.

– Programi se odvijaju tijekom 12 subota i projektnog dana, a prosječna dolaznost učenika je 85 posto, što je pokazatelj da su učenici itekako zainteresirani za programe koji razvijaju njihova znanja i kompetencije. Provodimo generacijsko testiranje svih učenika u našoj županiji, a ove godine smo ga proveli i u Zadarskoj. Testiramo matematičku pismenost, odnosno darovitost, a oni najuspješniji se uključuju u programe Centra izvrsnosti. Od 2700 testiranih učenika u program ulazi 60 najboljih, odnosno malo više od dva posto testiranih – objašnjava.

---

image

Ponosni ravnatelj Centra kaže da darovita djeca ne moraju nužno biti superodlikaši, ali prepoznaje ih se po tome što vječno postavljaju pitanja

Nikola Vilić/Cropix
---

Često djeca genijalci nastavnicima "prolaze ispod radara" čime im se uskraćuje prilika za ostvarivanje punog potencijala. Zato je iznimno važno prepoznati ih u razredu.

– To su najčešće učenici koji učestalo postavljaju pitanja, traže dodatne odgovore, spremni su debatirati te nude originalna rješenja zadataka. Važno ih je ohrabriti da budu dio zajednice jer su često izolirani, stigmatizirani te ih se kolokvijalno naziva "štreberima". Nastavnik treba jačati njihove socijalne vještine da bi bili što aktivniji u zajednici koju mogu bitno unaprijediti svojim idejama i rješenjima – govori Zelić.

Indikator genijalnosti

Naglašava da indikator genijalnosti ne treba nužno biti 5.0 prosjek u školi.

– To je izazov na nacionalnoj razini s obzirom na to da imamo numerički sustav vrednovanja pa su ocjene iz svih predmeta važne za upis srednje škole. Darovitost je često vezana samo za jedno područje pa takvu djecu često ne zanimaju svi predmeti. Ako su, primjerice, skloni matematici onda ih neće nužno zanimati povijest i zemljopis. Stvara se određeni hendikep, za upisati matematičku gimnaziju moraju imati sve petice. Uzmimo Viktora kao primjer, njegov prosjek je bio 4.3, a imali ste priliku čuti za što je sve sposoban – kaže.

---

image

Sara Emuši Benjak, Viktor Viljac i Zvonko Mandalinić

Nikola Vilić/Cropix
---

Viktor, Zvonko, Sara i ostali mladi genijalci u petak organiziraju konferenciju "AJ + TI" za mlade stručnjake u području informacijskih znanosti, robotike, poduzetništva, financijske pismenosti, mentalnog zdravlja i osobnog razvoja. Konferencija će se odvijati od 10 do 15 sati na FESB-u, a namijenjena je učenicima, studentima i svim zainteresiranima, a niz predavanja i radionica održat će stručnjaci iz različitih područja.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix

Sara Emuši Benjak, Viktor Viljac i Zvonko Mandalinić s ravnateljem Ivicom Zelićem

Nikola Vilić/Cropix

Sara Emuši Benjak, Viktor Viljac i Zvonko Mandalinić

Nikola Vilić/Cropix

Sara Emiši Benjak (15) bavi se robotikom od osme godine

Nikola Vilić/Cropix

Viktor Viljac je sa 14 osnovao udrugu ‘Neutroni‘ posvećenu darovitoj djeci

Nikola Vilić/Cropix

Zvonko Mandalinić obožava vizualne efekte i montažu videomaterijala.

Nikola Vilić/Cropix

Ponosni ravnatelj Centra kaže da darovita djeca ne moraju nužno biti superodlikaši, ali prepoznaje ih se po tome što vječno postavljaju pitanja

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/upoznajte-tri-splitska-genijalca-saru-viktora-i-zvonka-zivotopisi-su-im-vec-impresivni-a-planovi-ozbiljni-1373980 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9112d838ebe3b66c58a3a09274d5332456cffc35 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Upoznajte+tri+splitska+genijalca%3A+Saru%2C+Viktora+i+Zvonka.+%C5%BDivotopisi+su+im+ve%C4%87+impresivni%2C+a+planovi+ozbiljni&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fupoznajte-tri-splitska-genijalca-saru-viktora-i-zvonka-zivotopisi-su-im-vec-impresivni-a-planovi-ozbiljni-1373980 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fupoznajte-tri-splitska-genijalca-saru-viktora-i-zvonka-zivotopisi-su-im-vec-impresivni-a-planovi-ozbiljni-1373980 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Uz dan darovitih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SplitUz dan darovitih

Upoznajte tri splitska genijalca: Saru, Viktora i Zvonka. Životopisi su im već impresivni, a planovi ozbiljni

Piše Mia Uzinić
20. ožujka 2024. - 22:01

Sutra je Međunarodni dan darovitih učenika, a sigurni smo da se posebno slavi u Centru izvrsnosti koji pohađaju đaci iz svih dijelova Splitsko-dalmatinske županije.

Tamo smo otišli upoznati tri genijalca: Saru Emuši Benjak (15), Viktora Viljca (16) i Zvonka Mandalinića (16). Kada smo počeli razgovarati, bilo nam je teško povjerovati da ispred nas sjede srednjoškolci jer njihov vokabular i način izražavanja odgovara visokoobrazovanim odraslim osobama na vodećim funkcijama u društvu. Sigurni smo da će upravo takvi i postati, mada se već čine poprilično odrasli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 03:00