stdClass Object ( [id] => 1303509 [title] => Zagrepčanin mlati pare organizirajući u Splitu vikende za pamćenje zbog kojih Splićani šize. Sve smo istražili [alias] => zagrepcanin-mlati-pare-organizirajuci-u-splitu-vikende-za-pamcenje-zbog-kojih-splicani-size-sve-smo-istrazili [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bučni su i pijani. Nema sumnje, neki i drogirani. Dio ih urinira i spava gdje stigne. Jednom rječju - razulareni. 

Mnogi Splićani iz užeg središta grada ovim riječima opisuju svoju ljetnu svakodnevicu s mladim stranim turistima, koja je dospjela u udarne vijesti Dnevnika. Tema o splitskom turizmu ne skida se s portala, svatko u gradu ima nešto za reći o (ne)običnim gostima koji ovoga ljeta nadiru u Dioklecijanov grad. 

"Tko su ovi, pobogu? Odakle stižu? Kako", pitaju se stanovnici Splita, poglavito oni iz uže gradske jezgre, pred čijim se očima u besanim noćima odvija aktualni splitski turizam. Oni koji od njega žive i posluju u centru grada, bilo da je riječ o ugostiteljima ili trgovcima, kažu kako je još lani uhvatio zamah, a ovog ljeta eksplodirao.

Split je, nema sumnje, dobio etiketu party destinacije u koju na svega nekoliko dana mahom stižu mlađi gosti kako bi noću do tulumarili do besvijesti, a danju se kupali, odlazili na izlete u okolici ili se zabavljali uz neku od različitih aktivnosti. Varijanta je to, zahvaljujući jeftinim letovima niskobudžetnih avio kompanija, kratkih i cjenovno pristupačnih city breakova, momačkih zabava ili djevojačkih večeri na način kako se to radi u zapadnoj Europi, primjerice Engleskoj. Na Otoku i u Irskoj muške zabave predvođene skorašnjim mladoženjama poznate su pod nazivom Stag (u Americi znane kao Bachelor party), dok se buduće mladenke sa svojim prijateljicama zabavljaju na tzv. Hen partyju. I muške i ženske zabave, pod obvezno, uključuju neizbježni Pub Crawl - po naški brzopotezno opijanje (doslovan prijevod bio bi ‘puzanje po pubovima‘). Stag vikendi traju od četvrtka do nedjelje ili od petka do ponedjeljka. Klijentima je do u tančine isplaniran i organiziran boravak u destinaciji tako da uopće ne moraju misliti svojom glavom. Čim dođu odmah se mogu napiti i zabava može početi...

Paketi takvih tipova provoda vani su uobičajeni u ponudi specijaliziranih agencija koje se bave tom vrstom putovanja što znači da je potrebno samo dogovoriti ekipu i termin, izabrati destinaciju i posrednika/agenciju. A onda i probrati nešto iz ponude gotovih putnih paketa ili zatražiti njihovu nadogradnju u vidu nekog drugog smještaja ili, primjerice, plovila za jednodnevni morski izlet što, naravno, podiže cijenu putovanja.

Zagrebački poduzetnik Marko Kihas, vlasnik turističke agencije Incentive, koja stoji iza web stranica Stag Croatia i Hen Croatia, vjerojatno živi svoje najbolje dane. Od nekadašnjeg pionira takvog tipa zabave u Hrvatskoj je, po svemu sudeći, stasao u kralja inozemnih momačkih i djevojačkih zabava na Jadranu. Ali to je samo stvar općeg dojma, jer nismo uspjeli razgovarati s njim. Brojke ipak on najbolje zna...

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

- Nemam vremena pričati, nazovite me za koji dan - rekao nam je Marko Kihas kad smo mu objasnili zašto zovemo i o čemu želimo razgovarati. Pitali bi ga je li mu posao ove sezone možda krenuo nikad bolje? Koliko gostiju posredstvom njegove agencije i stranih mu partnera dolazi u Split? O kakvom je tipu gostiju riječ? Što traže? Kakve zabave preferiraju? Pristižu li mu, zahvaljujući njihovim dobrim provodima i još boljim recenzijama, konstantno novi klijenti? I još puno toga... Nažalost, nismo uspjeli, pa nam je jedino preostalo vidjeti kakav tip aranžmana stranim gostima nudi njegova agencija.

Na web stranici Stag Croatia reklamiraju se "vikendi za pamćenje", a Split je, uz Hvar, Dubrovnik, Zagreb i Zrće, destinacija koja obećava pravi muški provod. Držat ćemo se Splita u čijemu opisu stoji kako je riječ o gradu koji diše party duhom uz promo opasku o vrućim Splićankama: "Jedna od važnih stvari za frajere koji posjećuju Split je, naravno, saznati kakav noćni život nudi. Split je grad s tisućama barova, praktički su posvuda. Ali ne brinite, tako se živi u Splitu. Ako ste u potrazi za klubovima izvan radnog vremena, Split vas neće razočarati".

U četverodnevnu turu Split Stag Do Weekend-a po cijeni standardnog paketa, počevši od 340 eura po osobi, uključen je transfer od aerodroma minibusom, smještaj u hotelu s četiri zvjezdice s bazenom i privatnom plažom (hotel San Antonio), večera u tradicionalnom restoranu, Pub Crawl sa ženskim vodičem u sklopu kojega se obilaze tri kafića i jedan klub (Fabrique, Central, 305, Vanilla), izlet na Hvar brzim gliserom i beach party (na web stranici stoji fotografija Kašjuna).

Stag Croatia u ponudi ima i Hvar – "prepoznat kao jednu od najboljih party destinacija u Europi", ali je ta četverodnevna priča u startu nešto skuplja - nudi se od 490 eura po osobi, a, između ostalog, uz smještaj u hotelu Pharos uključuje i odlazak jahtom do Paklenjaka, zabavu u Carpe Diemu i after beach party u Hula Hula baru.

Hen Croatia

Ženska inačica zabave nudi se pak na web stranici Hen Croatia - cijena standardnog paketa ista je kao za muškarce, ali su neke zabavne aktivnosti, uz razliku u smještaju u hotelu Art, prilagođene ženama. Tako se, primjerice, djevojke mogu okušati u pripremi cocktaila uz mentoriranje "prijateljski nastrojenog profesionalca". Imaju ih prigodu smiksati čak tri (Mojito, Sex on the Beach, Gigolo) i, naravno, popiti, a to iskustvo zapečatiti još jednim kratkim pićem. Tri dana zabave na Hvaru djevojkama se nudi za 330 eura, a luksuzni četverodnevni yacht Hen vikend u Splitu, koji uključuje i odlazak brzim gliserom na Hvar, svaku od cura stajat će, po početnoj cijeni, 250 eura.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

U potpunosti smo razumjeli Marka Kihasa kad nam je rekao kako nema vremena za razgovor. Sezona je u punom jeku i razapet je od gomile organizacijskih poslova i slanja ponuda. Vještina organizacije, sistematizacije i optimizacije brušena u korporaciji pomogla mu je u poslu kojim se odlučio baviti otkako je, živeći u Irskoj, uočio kako hrpa Engleza vikendom slavi momačke u Dublinu. Odmah je znao kako je u pitanju veliko tržište, pa je vrativši se u Hrvatsku, odlučio pokrenuti vlastiti posao i popuniti tu turističku nišu. Na koji način ga je razvijao i što je sve poduzimao kako bi mogao dati otkaz u korporaciji u kojoj se u Hrvatskoj prvotno zaposlio, ispričao je prije pet godina u audio podcastu "Surove strasti" za biznis&lifestyle u regiji čiji je cilj predstaviti ljude strastvene u onom što rade.

Surove strasti

Ispočetka se, ispričao je u podcastu, Stagom bavio sa strane - radio je u predstavništvu poznate švicarske tvrtki na planiranju proizvodnje, dopreme i distribuciju za tržište cijele bivše Jugoslavije. Najprije je napravio web stranicu, proučava na internetu kako to rade specijalizirane agencije za isto tržište vani (sadržaj paketa, pisanje ponuda i sl.) i polako pridobijao klijente. Posao mu se, ispričao je u "Surovim strastima", počeo razvijati kad je Hrvatska postala tražena turistička destinacija. Do tada su ga velike europske agencije orijentirane na ponudu Stag vikenda, s kojima je u startu pokušao ostvariti suradnju, redom odbijale u maniri:”Tko si ti?”. No, kasnije su ga počele tražiti...

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

U intervjuu danom 2018. Zagrepčanin Marko Kihas je najavio kako za pet godina, prema poslovnom planu i prognozama, planira postati broj jedan u Hrvatskoj za taj tip turističke ponude. Tada je i izjavio kako surađuju s agencijama iz Engleske, Francuske, Njemačke..., te kako je njegova tvrtka od 2019. potpisali ugovor s najjačom britanskom agencijom za ponudu Stag aranžmana. Čini se kako se, u njegovu slučaju, za razliku od Splićana, u njihovu gradu stvari odvijaju po planu. 

---

Tri dana za 199 eura

Od standardnog muškog paketa u Splitu se mladi iz inozemstva mogu jeftinije zabaviti u tri dana za samo 199 eura po osobi. U tom je slučaju smještaj, nakon transfera, organiziran u nekom od apartmana u središtu grada, kategoriziranih s tri zvjezdice, a konzumiraju se burgeri i pivo. Izlazi u iste klubove bez čekanja u redu, adrenalin testira na 20-minutnoj utrci na karting stazi, a provod na plaži također je organiziran na Kašjunima. U opisu paketa istim se riječima promovira noćni život Splita uz nezaobilazan promo mamac s vrućim djevojkama.

---

---

Šta to uopće znači?

Što znači pojam Stag ili Bachelor party? Potpuno istu stvar - ‘zabavu prije vjenčanja‘ samo što različite kulture koriste različite riječi. U Americi bi momačku zabavu prije vjenčanja nazvali Bachelor pary, a u Irskoj i, primjerice, Velikoj Britaniji Stag.

Prije dosta godina samo su imućni muškarci sebi mogli priuštiti plesačice u toplesu kako bi se zabavili na momačkoj večeri. Većina budućih mladoženja popila bi nekoliko pića s prijateljima u lokalnom pubu. No, danas većina njih organizira neku vrstu momačke večeri koja sada, u naravi, znači odlazak na vikend u muškom društvu, obavljanje nekih aktivnosti poput gađanja iz puške, obilaska pivovare, vožnje kajaka, Segway tura..., nakon čega slijedi večera i izlazak u barove i klubove. Uvriježeno je potražiti zabavu van matične države. U Americi, Engleskoj i Irskoj je takvo što uobičajeno, a među popularna odredišta ubrajaju se gradovi poput Las Vegasa, Londona, Budimpešte, Praga... Europljanima je, nesumnjivo, ljeto na Jadranu pravo otkriće.

I sad ono najvažnije - alkohol je ključna stavka svakog takvog vikenda. Cilj je piti, piti i piti još malo. Svaka od aktivnosti popraćena je nekom vrstom alkohola.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => njemu je super [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => njemu je super 2 0 7538 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-03 19:58:48 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => Mirela Goreta [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-04 05:47:21 [modified_by] => 3183 [publish_up] => 2023-07-04 05:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 27079 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Zagrepčanin mlati pare organizirajući u Splitu vikende za pamćenje zbog kojih Splićani šize. Sve smo istražili [metakey] => turisti u Splitu, get direkt, divljanje turista [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/03\/25207619.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/25199149.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/25199162.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/25199157.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/25199138.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Prizori iz no\u0107nog \u017eivota u centru Splita<\/p>","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1377","hd_25207619_1920.jpg":"1920x1080","k_25207619_1280.jpg":"1280x1280","k_25207619_1024.jpg":"1024x1024","k_25207619_640.jpg":"640x640","k_25207619_480.jpg":"480x480","k_25207619_340.jpg":"340x340","k_25207619_220.jpg":"220x220","o_25207619_1280.jpg":"1280x918","o_25207619_1024.jpg":"1024x734","o_25207619_640.jpg":"640x459","o_25207619_480.jpg":"480x344","o_25207619_340.jpg":"340x243","o_25207619_220.jpg":"220x157","h_25207619_1280.jpg":"1280x854","h_25207619_1024.jpg":"1024x683","h_25207619_640.jpg":"640x427","h_25207619_480.jpg":"480x320","h_25207619_340.jpg":"340x227","h_25207619_220.jpg":"220x147","pp_25207619_1280.jpg":"1280x1628","pp_25207619_1024.jpg":"1024x1303","pp_25207619_640.jpg":"640x814","pp_25207619_480.jpg":"480x611","pp_25207619_340.jpg":"340x432","pp_25207619_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1374","hd_25199149_1920.jpg":"1920x1080","k_25199149_1280.jpg":"1280x1280","k_25199149_1024.jpg":"1024x1024","k_25199149_640.jpg":"640x640","k_25199149_480.jpg":"480x480","k_25199149_340.jpg":"340x340","k_25199149_220.jpg":"220x220","o_25199149_1280.jpg":"1280x916","o_25199149_1024.jpg":"1024x732","o_25199149_640.jpg":"640x458","o_25199149_480.jpg":"480x343","o_25199149_340.jpg":"340x243","o_25199149_220.jpg":"220x157","h_25199149_1280.jpg":"1280x854","h_25199149_1024.jpg":"1024x683","h_25199149_640.jpg":"640x427","h_25199149_480.jpg":"480x320","h_25199149_340.jpg":"340x227","h_25199149_220.jpg":"220x147","pp_25199149_1280.jpg":"1280x1628","pp_25199149_1024.jpg":"1024x1303","pp_25199149_640.jpg":"640x814","pp_25199149_480.jpg":"480x611","pp_25199149_340.jpg":"340x432","pp_25199149_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1311","hd_25199162_1920.jpg":"1920x1080","k_25199162_1280.jpg":"1280x1280","k_25199162_1024.jpg":"1024x1024","k_25199162_640.jpg":"640x640","k_25199162_480.jpg":"480x480","k_25199162_340.jpg":"340x340","k_25199162_220.jpg":"220x220","o_25199162_1280.jpg":"1280x874","o_25199162_1024.jpg":"1024x699","o_25199162_640.jpg":"640x437","o_25199162_480.jpg":"480x327","o_25199162_340.jpg":"340x232","o_25199162_220.jpg":"220x150","h_25199162_1280.jpg":"1280x854","h_25199162_1024.jpg":"1024x683","h_25199162_640.jpg":"640x427","h_25199162_480.jpg":"480x320","h_25199162_340.jpg":"340x227","h_25199162_220.jpg":"220x147","pp_25199162_1280.jpg":"1280x1628","pp_25199162_1024.jpg":"1024x1303","pp_25199162_640.jpg":"640x814","pp_25199162_480.jpg":"480x611","pp_25199162_340.jpg":"340x432","pp_25199162_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1342","hd_25199157_1920.jpg":"1920x1080","k_25199157_1280.jpg":"1280x1280","k_25199157_1024.jpg":"1024x1024","k_25199157_640.jpg":"640x640","k_25199157_480.jpg":"480x480","k_25199157_340.jpg":"340x340","k_25199157_220.jpg":"220x220","o_25199157_1280.jpg":"1280x894","o_25199157_1024.jpg":"1024x715","o_25199157_640.jpg":"640x447","o_25199157_480.jpg":"480x335","o_25199157_340.jpg":"340x237","o_25199157_220.jpg":"220x153","h_25199157_1280.jpg":"1280x854","h_25199157_1024.jpg":"1024x683","h_25199157_640.jpg":"640x427","h_25199157_480.jpg":"480x320","h_25199157_340.jpg":"340x227","h_25199157_220.jpg":"220x147","pp_25199157_1280.jpg":"1280x1628","pp_25199157_1024.jpg":"1024x1303","pp_25199157_640.jpg":"640x814","pp_25199157_480.jpg":"480x611","pp_25199157_340.jpg":"340x432","pp_25199157_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1294","hd_25199138_1920.jpg":"1920x1080","k_25199138_1280.jpg":"1280x1280","k_25199138_1024.jpg":"1024x1024","k_25199138_640.jpg":"640x640","k_25199138_480.jpg":"480x480","k_25199138_340.jpg":"340x340","k_25199138_220.jpg":"220x220","o_25199138_1280.jpg":"1280x862","o_25199138_1024.jpg":"1024x690","o_25199138_640.jpg":"640x431","o_25199138_480.jpg":"480x323","o_25199138_340.jpg":"340x229","o_25199138_220.jpg":"220x148","h_25199138_1280.jpg":"1280x854","h_25199138_1024.jpg":"1024x683","h_25199138_640.jpg":"640x427","h_25199138_480.jpg":"480x320","h_25199138_340.jpg":"340x227","h_25199138_220.jpg":"220x147","pp_25199138_1280.jpg":"1280x1628","pp_25199138_1024.jpg":"1024x1303","pp_25199138_640.jpg":"640x814","pp_25199138_480.jpg":"480x611","pp_25199138_340.jpg":"340x432","pp_25199138_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15238822 Threads: 3 Questions: 3173907583 Slow queries: 7112221 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235440364 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/zagrepcanin-mlati-pare-organizirajuci-u-splitu-vikende-za-pamcenje-zbog-kojih-splicani-size-sve-smo-istrazili-1303509 [printLink] => /split/zagrepcanin-mlati-pare-organizirajuci-u-splitu-vikende-za-pamcenje-zbog-kojih-splicani-size-sve-smo-istrazili-1303509?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 408024 [name] => turisti u splitu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turisti-u-splitu [link] => /tag/turisti-u-splitu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 710478 [name] => get direkt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-25 17:09:58 [main_article_id] => 0 [alias] => get-direkt [link] => /tag/get-direkt ) [2] => stdClass Object ( [id] => 686375 [name] => divljanje turista [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-01 17:03:46 [main_article_id] => 0 [alias] => divljanje-turista [link] => /tag/divljanje-turista ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => njemu je super [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zagrepčanin mlati pare organizirajući u Splitu vikende za pamćenje zbog kojih Splićani šize. Sve smo istražili [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/25207619.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunović/Cropix [mainImageDesc] =>

Prizori iz noćnog života u centru Splita

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/25207619.jpg [title] =>

Prizori iz noćnog života u centru Splita

Paun Paunović/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/25199149.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/25199162.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/25199157.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/25199138.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bučni su i pijani. Nema sumnje, neki i drogirani. Dio ih urinira i spava gdje stigne. Jednom rječju - razulareni. 

Mnogi Splićani iz užeg središta grada ovim riječima opisuju svoju ljetnu svakodnevicu s mladim stranim turistima, koja je dospjela u udarne vijesti Dnevnika. Tema o splitskom turizmu ne skida se s portala, svatko u gradu ima nešto za reći o (ne)običnim gostima koji ovoga ljeta nadiru u Dioklecijanov grad. 

"Tko su ovi, pobogu? Odakle stižu? Kako", pitaju se stanovnici Splita, poglavito oni iz uže gradske jezgre, pred čijim se očima u besanim noćima odvija aktualni splitski turizam. Oni koji od njega žive i posluju u centru grada, bilo da je riječ o ugostiteljima ili trgovcima, kažu kako je još lani uhvatio zamah, a ovog ljeta eksplodirao.

Split je, nema sumnje, dobio etiketu party destinacije u koju na svega nekoliko dana mahom stižu mlađi gosti kako bi noću do tulumarili do besvijesti, a danju se kupali, odlazili na izlete u okolici ili se zabavljali uz neku od različitih aktivnosti. Varijanta je to, zahvaljujući jeftinim letovima niskobudžetnih avio kompanija, kratkih i cjenovno pristupačnih city breakova, momačkih zabava ili djevojačkih večeri na način kako se to radi u zapadnoj Europi, primjerice Engleskoj. Na Otoku i u Irskoj muške zabave predvođene skorašnjim mladoženjama poznate su pod nazivom Stag (u Americi znane kao Bachelor party), dok se buduće mladenke sa svojim prijateljicama zabavljaju na tzv. Hen partyju. I muške i ženske zabave, pod obvezno, uključuju neizbježni Pub Crawl - po naški brzopotezno opijanje (doslovan prijevod bio bi ‘puzanje po pubovima‘). Stag vikendi traju od četvrtka do nedjelje ili od petka do ponedjeljka. Klijentima je do u tančine isplaniran i organiziran boravak u destinaciji tako da uopće ne moraju misliti svojom glavom. Čim dođu odmah se mogu napiti i zabava može početi...

Paketi takvih tipova provoda vani su uobičajeni u ponudi specijaliziranih agencija koje se bave tom vrstom putovanja što znači da je potrebno samo dogovoriti ekipu i termin, izabrati destinaciju i posrednika/agenciju. A onda i probrati nešto iz ponude gotovih putnih paketa ili zatražiti njihovu nadogradnju u vidu nekog drugog smještaja ili, primjerice, plovila za jednodnevni morski izlet što, naravno, podiže cijenu putovanja.

Zagrebački poduzetnik Marko Kihas, vlasnik turističke agencije Incentive, koja stoji iza web stranica Stag Croatia i Hen Croatia, vjerojatno živi svoje najbolje dane. Od nekadašnjeg pionira takvog tipa zabave u Hrvatskoj je, po svemu sudeći, stasao u kralja inozemnih momačkih i djevojačkih zabava na Jadranu. Ali to je samo stvar općeg dojma, jer nismo uspjeli razgovarati s njim. Brojke ipak on najbolje zna...

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

- Nemam vremena pričati, nazovite me za koji dan - rekao nam je Marko Kihas kad smo mu objasnili zašto zovemo i o čemu želimo razgovarati. Pitali bi ga je li mu posao ove sezone možda krenuo nikad bolje? Koliko gostiju posredstvom njegove agencije i stranih mu partnera dolazi u Split? O kakvom je tipu gostiju riječ? Što traže? Kakve zabave preferiraju? Pristižu li mu, zahvaljujući njihovim dobrim provodima i još boljim recenzijama, konstantno novi klijenti? I još puno toga... Nažalost, nismo uspjeli, pa nam je jedino preostalo vidjeti kakav tip aranžmana stranim gostima nudi njegova agencija.

Na web stranici Stag Croatia reklamiraju se "vikendi za pamćenje", a Split je, uz Hvar, Dubrovnik, Zagreb i Zrće, destinacija koja obećava pravi muški provod. Držat ćemo se Splita u čijemu opisu stoji kako je riječ o gradu koji diše party duhom uz promo opasku o vrućim Splićankama: "Jedna od važnih stvari za frajere koji posjećuju Split je, naravno, saznati kakav noćni život nudi. Split je grad s tisućama barova, praktički su posvuda. Ali ne brinite, tako se živi u Splitu. Ako ste u potrazi za klubovima izvan radnog vremena, Split vas neće razočarati".

U četverodnevnu turu Split Stag Do Weekend-a po cijeni standardnog paketa, počevši od 340 eura po osobi, uključen je transfer od aerodroma minibusom, smještaj u hotelu s četiri zvjezdice s bazenom i privatnom plažom (hotel San Antonio), večera u tradicionalnom restoranu, Pub Crawl sa ženskim vodičem u sklopu kojega se obilaze tri kafića i jedan klub (Fabrique, Central, 305, Vanilla), izlet na Hvar brzim gliserom i beach party (na web stranici stoji fotografija Kašjuna).

Stag Croatia u ponudi ima i Hvar – "prepoznat kao jednu od najboljih party destinacija u Europi", ali je ta četverodnevna priča u startu nešto skuplja - nudi se od 490 eura po osobi, a, između ostalog, uz smještaj u hotelu Pharos uključuje i odlazak jahtom do Paklenjaka, zabavu u Carpe Diemu i after beach party u Hula Hula baru.

Hen Croatia

Ženska inačica zabave nudi se pak na web stranici Hen Croatia - cijena standardnog paketa ista je kao za muškarce, ali su neke zabavne aktivnosti, uz razliku u smještaju u hotelu Art, prilagođene ženama. Tako se, primjerice, djevojke mogu okušati u pripremi cocktaila uz mentoriranje "prijateljski nastrojenog profesionalca". Imaju ih prigodu smiksati čak tri (Mojito, Sex on the Beach, Gigolo) i, naravno, popiti, a to iskustvo zapečatiti još jednim kratkim pićem. Tri dana zabave na Hvaru djevojkama se nudi za 330 eura, a luksuzni četverodnevni yacht Hen vikend u Splitu, koji uključuje i odlazak brzim gliserom na Hvar, svaku od cura stajat će, po početnoj cijeni, 250 eura.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

U potpunosti smo razumjeli Marka Kihasa kad nam je rekao kako nema vremena za razgovor. Sezona je u punom jeku i razapet je od gomile organizacijskih poslova i slanja ponuda. Vještina organizacije, sistematizacije i optimizacije brušena u korporaciji pomogla mu je u poslu kojim se odlučio baviti otkako je, živeći u Irskoj, uočio kako hrpa Engleza vikendom slavi momačke u Dublinu. Odmah je znao kako je u pitanju veliko tržište, pa je vrativši se u Hrvatsku, odlučio pokrenuti vlastiti posao i popuniti tu turističku nišu. Na koji način ga je razvijao i što je sve poduzimao kako bi mogao dati otkaz u korporaciji u kojoj se u Hrvatskoj prvotno zaposlio, ispričao je prije pet godina u audio podcastu "Surove strasti" za biznis&lifestyle u regiji čiji je cilj predstaviti ljude strastvene u onom što rade.

Surove strasti

Ispočetka se, ispričao je u podcastu, Stagom bavio sa strane - radio je u predstavništvu poznate švicarske tvrtki na planiranju proizvodnje, dopreme i distribuciju za tržište cijele bivše Jugoslavije. Najprije je napravio web stranicu, proučava na internetu kako to rade specijalizirane agencije za isto tržište vani (sadržaj paketa, pisanje ponuda i sl.) i polako pridobijao klijente. Posao mu se, ispričao je u "Surovim strastima", počeo razvijati kad je Hrvatska postala tražena turistička destinacija. Do tada su ga velike europske agencije orijentirane na ponudu Stag vikenda, s kojima je u startu pokušao ostvariti suradnju, redom odbijale u maniri:”Tko si ti?”. No, kasnije su ga počele tražiti...

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

U intervjuu danom 2018. Zagrepčanin Marko Kihas je najavio kako za pet godina, prema poslovnom planu i prognozama, planira postati broj jedan u Hrvatskoj za taj tip turističke ponude. Tada je i izjavio kako surađuju s agencijama iz Engleske, Francuske, Njemačke..., te kako je njegova tvrtka od 2019. potpisali ugovor s najjačom britanskom agencijom za ponudu Stag aranžmana. Čini se kako se, u njegovu slučaju, za razliku od Splićana, u njihovu gradu stvari odvijaju po planu. 

---

Tri dana za 199 eura

Od standardnog muškog paketa u Splitu se mladi iz inozemstva mogu jeftinije zabaviti u tri dana za samo 199 eura po osobi. U tom je slučaju smještaj, nakon transfera, organiziran u nekom od apartmana u središtu grada, kategoriziranih s tri zvjezdice, a konzumiraju se burgeri i pivo. Izlazi u iste klubove bez čekanja u redu, adrenalin testira na 20-minutnoj utrci na karting stazi, a provod na plaži također je organiziran na Kašjunima. U opisu paketa istim se riječima promovira noćni život Splita uz nezaobilazan promo mamac s vrućim djevojkama.

---

---

Šta to uopće znači?

Što znači pojam Stag ili Bachelor party? Potpuno istu stvar - ‘zabavu prije vjenčanja‘ samo što različite kulture koriste različite riječi. U Americi bi momačku zabavu prije vjenčanja nazvali Bachelor pary, a u Irskoj i, primjerice, Velikoj Britaniji Stag.

Prije dosta godina samo su imućni muškarci sebi mogli priuštiti plesačice u toplesu kako bi se zabavili na momačkoj večeri. Većina budućih mladoženja popila bi nekoliko pića s prijateljima u lokalnom pubu. No, danas većina njih organizira neku vrstu momačke večeri koja sada, u naravi, znači odlazak na vikend u muškom društvu, obavljanje nekih aktivnosti poput gađanja iz puške, obilaska pivovare, vožnje kajaka, Segway tura..., nakon čega slijedi večera i izlazak u barove i klubove. Uvriježeno je potražiti zabavu van matične države. U Americi, Engleskoj i Irskoj je takvo što uobičajeno, a među popularna odredišta ubrajaju se gradovi poput Las Vegasa, Londona, Budimpešte, Praga... Europljanima je, nesumnjivo, ljeto na Jadranu pravo otkriće.

I sad ono najvažnije - alkohol je ključna stavka svakog takvog vikenda. Cilj je piti, piti i piti još malo. Svaka od aktivnosti popraćena je nekom vrstom alkohola.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix
Paun Paunović/Cropix

Prizori iz noćnog života u centru Splita

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/zagrepcanin-mlati-pare-organizirajuci-u-splitu-vikende-za-pamcenje-zbog-kojih-splicani-size-sve-smo-istrazili-1303509 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=742be10d7d620747309bb63f47d066c7aacb9b1b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zagrep%C4%8Danin+mlati+pare+organiziraju%C4%87i+u+Splitu+vikende+za+pam%C4%87enje+zbog+kojih+Spli%C4%87ani+%C5%A1ize.+Sve+smo+istra%C5%BEili&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fzagrepcanin-mlati-pare-organizirajuci-u-splitu-vikende-za-pamcenje-zbog-kojih-splicani-size-sve-smo-istrazili-1303509 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fzagrepcanin-mlati-pare-organizirajuci-u-splitu-vikende-za-pamcenje-zbog-kojih-splicani-size-sve-smo-istrazili-1303509 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => njemu je super [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitnjemu je super

Zagrepčanin mlati pare organizirajući u Splitu vikende za pamćenje zbog kojih Splićani šize. Sve smo istražili

Piše Mirela Goreta
4. srpnja 2023. - 07:37

Bučni su i pijani. Nema sumnje, neki i drogirani. Dio ih urinira i spava gdje stigne. Jednom rječju - razulareni. 

Mnogi Splićani iz užeg središta grada ovim riječima opisuju svoju ljetnu svakodnevicu s mladim stranim turistima, koja je dospjela u udarne vijesti Dnevnika. Tema o splitskom turizmu ne skida se s portala, svatko u gradu ima nešto za reći o (ne)običnim gostima koji ovoga ljeta nadiru u Dioklecijanov grad. 

"Tko su ovi, pobogu? Odakle stižu? Kako", pitaju se stanovnici Splita, poglavito oni iz uže gradske jezgre, pred čijim se očima u besanim noćima odvija aktualni splitski turizam. Oni koji od njega žive i posluju u centru grada, bilo da je riječ o ugostiteljima ili trgovcima, kažu kako je još lani uhvatio zamah, a ovog ljeta eksplodirao.

Split je, nema sum...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 20:11