stdClass Object ( [id] => 163224 [title] => Zdravko Omrčen: Kada sam vidio tko se sve kandidirao, ušao sam u bitku za splitski HDZ [alias] => zdravko-omrcen-kada-sam-vidio-tko-se-sve-kandidirao-usao-sam-u-bitku-za-splitski-hdz [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad sam u “Slobodnoj”  pročitao da se Zdravko Omrčen odlučio kandidirati za predsjednika Gradskog odbora (GO) splitskog HDZ-a, nisam mogao odoljeti da njemu - s kojim sam išao u školu, subotom u kino, a kasnije, nakratko, boravio i u istoj kasarni “one” vojske - ne pošaljem SMS: “GO, Zdravko, GO!”. Vijest mi je bila zgodan povod za ovu verbalnu doskočicu i, uostalom, što da se lažemo, bilo bi mi drago da baš on bude pobjednik, iako za njegovu stranku nimalo ne marim.

Sa svojim dobrim prijateljem iz školskih dana ne dijelim političke nazore, danas se rijetko vidimo i čujemo, ali znate kako je s tim dječačkim prijateljstvima - nekako su otpornija od političkih razlika ili interesa. Sve ovo pišem da bi bilo jasno zašto će razgovor biti na ti, a ideja da ga vodimo nadošla mi je nakon što me je Zdravko, ponukan mojom porukom, nazvao - po svojim riječima “ugodno iznenađen” - i počeo govoriti o razlozima da se kandidira, a meni se to učinilo zanimljivim i za publiku širu od untarstranačke. Bivši prvak Hrvatske u desetoboju i skoku u dalj, danas već devetu godinu županijski pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport - ušao je u ovu utakmicu vrlo motivirano.

Nisi od jučer HDZ-ov kadar. Zašto se tek sada kandidiraš za funkciju u stranci?

- Pa, ja u politiku nisam ni ušao kao da sam samo to čekao. Odluku o mom ulasku u politiku prije 23 godine donijela je zapravo moja mama, koju su susjedi na Sućidru nagovorili da ona mene nagovori. Samo sam ja od njezina tri sina imao visoku stručnu spremu, a HDZ-u je tada, u počecima višestranačja, bio potreban takav kadar u našem temeljnom ogranku. Do tada me politika nije zanimala, ali uvijek sam hrvatski disao i razmišljao, nastupao za hrvatsku reprezentaciju... Individualni sportaš, a mi sportaši nismo osobito zaljubljeni u političare, čiji se rezultati ne mogu mjeriti precizno kao naši. No, eto, na prvim lokalnim izborima izabran sam kao vijećnik u tadašnju Skupštinu općine Split i tako počinje moja politička karijera.  

I kako ti je to onda izgledalo?

- Odmah sam osjetio što znači biti političar, jer sam prije toga pet-šest godina pisao molbe za posao i stalno primao odbijenice. Ali, čim sam ušao u politiku, krenulo je! Postao sam tajnik tadašnje SOFKA-e, odmah su me “prepoznali”, dobio sam na težini. Tu sam izdržao četiri godine, ali onda sam osjetio što je to politika u negativnom smislu. Promijenila se vlast u gradu i pritom sam bez ikakvih razloga ostao bez posla. Ruke su puno puta odlučivale u mom životu.

I sad će neke ruke morati glasati za tebe …

- Mislim da bi tu stvari trebale funkcionirati kao u sportu, iako to možda malo idealistički zamišljam. Kao atletičar ovisio sam samo o sebi, tu je borba protiv štoperice i metra. Ako si najbolji - najbolji si, i to je to. I u politici bi valjalo kadrove cijeniti prema rezultatima.

Dobro, ali nisi u politici od jučer. Što te prije sprječavalo da se suprotstaviš takvoj praksi?

- Pune 23 godine sam promatrao i aktivno sudjelovao, smatrajući da ne mogu u tom društvu i na taj način funkcionirati. Imao sam svoju logiku da je bitno biti tu, ali nikako u stranačkom vrhu, jer ipak moraš biti svjestan svojih mana, sposobnosti, odricanja. No, ovaj put sam bio ponukan drugim kandidaturama - Igora Lučića, Petra Škorića, Zorana Butića i Ivanke Luetić-Boban koje meni osobno ne daju garanciju da će stvari ići u smjeru koji priželjkujem. Prva osoba HDZ-a u gradu mora imati više od onoga što svi ovi kandidati imaju. Uključujući i mene. Nisam prepotentan, ne osjećam se nimalo dominantnim u njihovu društvu, ali mislim da mogu malo drukčije, da ne kažem - bolje.

Ovo implicira da nisi zadovoljan stanjem i načinom rada u vlastitoj stranci. Što bi ti drukčije?  

- Mislio sam da kvalitetno mogu pridonijeti na svom sadašnjem mjestu, prije sam odrađivao i vodio predizborne kampanje iz drugog stranačkog reda, a pritom sam uočio sve mane, vrline, probleme i dileme. Imao sam i neke zamisli, ali one nikad nisu bile prihvaćene. Uvijek je bio komentar - “Zdravko je previše iskren i pošten.” A pošten i glup u našoj se politici izjednačava. E, ja bih htio da iskrenost i poštenje budu u biti vrlina. I da nije bitno kojoj interesnoj grupi pripadaš.

U redu, ali ipak si stalno tu, već 23 godine, nitko te nije odstranio ...

- Da, ali prije četiri godine nisam htio šutjeti, niti se prilagođavati bivšem premijeru, pa se neću ni danas drukčije ponašati.

Suprotstavio si se Sanaderu? U čemu?

- On je preko Željane Kalaš kao predsjednice Gradskog odbora HDZ-a pokušao nametnuti neka kadrovska rješenja i način funkcioniranja politilke u gradu, kakav nisam mogao prihvatiti. Njemu su odgovarali mlađi, novi...

Pomlađivanje stranke ne bi trebalo biti loše, što ti je konkretno zasmetalo?

- Da, ali na način da je Željana Kalaš napisala plan, popularni UI (Unutarstranački izbori), koji je bio lista za politički odstrel sigurno ne. Recimo, u kotaru Sućidar treba maknuti Zdravka Omrčena, a na njegovo mjesto dovesti toga i toga ... Kad sam ja doznao za to, ponuđeno mi je da zajedno s Željanom Kalaš to provedem, a da ću zauzvrat dobiti poziciju na višoj razini. Ja to nisam prihvatio. Zajedno s nekim drugim osobama s te liste krenuo sam u bitku, svjesni u tom trenutku da je teško suprotstaviti se predsjedniku stranke. Pritom sam na kraju ostao gotovo sam , a ovi koji su se povukli, a sada se nalaze na listi kandidata za GO zajedno sa mnom, nagrađeni su mjestom u sadašnjem Gradskom odboru. Meni su zapriječene političke aktivnosti. Nakon dvije efikasno odrađene kampanje, za kaznu dobiješ zabranu političkog djelovanja i opomenu: “Pazi na svoj posao!”

Budi iskren - je li ova tvoja kandidatura motivirana tvojim strahom da ne dođeš ponovno u istu situaciju?

- Ne bi me iznenadilo ništa, ali mislim da je to vrijeme zastrašivanja prošlo. Došlo je vrijeme iskrenog govora. Pokušat ćemo ispraviti greške iz prošlosti, a ne da sada ponovno isplivaju one osobe koje su se tada prilagodile i za nagradu dobile status, tako da se na ovim izborima nisu morale kandidirati u svom temeljnom ogranku kao ja. Nakon 23 godine bavljenja politikom opet sam se morao dokazivati u ogranku, a drugi nisu.

 E, ali ti, evo, imaš “veze” u novinama ...

- Pa, to je upravo taj drukčiji način borbe koji zagovaram. Govorim otvoreno, pa ako netko pročita i shvati - super. Ne želim nikoga diskreditirati, niti mu podmetati, samo želim dati do znanja da ne bi trebalo presuditi to što su neki kandidati već prije dva-tri mjeseca počeli piti kave, nuditi “protuusluge”, angažirati se u toj vrsti “diplomacije”.  

Misliš da si napravio više i bolje od protukandidata?

- Mislim da jesam. Možda nisam vješt u kafićkoj dipomaciji, ali ovakav otvoreni i javni govor je ono za što se zalažem. Moja imovinska kartica možda ne svjedoči da sam pošten, jer nemam ništa osim onoga što mi je otac ostavio - nemam dionice, brodove, vikendice ... Ali, ponosan sam na svoje “nesnalaženje” u takvom sustavu. Taj “čip” nemam usađen. Znam točno što i kako bih mogao, ali ne prihvaćam te metode i način života.

Što bi ti to mogao napraviti da HDZ bude bolji sam za sebe i svoju neposrednu okolinu, za grad?

- Ja ću pokušati biti predsjednik Gradskog odbora, a u ovom trenutku uopće ne razmišljam o kandidaturi za gradonačelnika. Mi kao kandidati za GO nismo najbolje što HDZ ima za tu funkciju. Ti, najkvalitetniji kandidati, pojave se, ne kriju se, ali ih nitko ne pogura. Jer, ako je netko dobar, njega treba “kacat”, on ti je konkurencija. A ja se borim da budem na čelu te organizacije da bih te ljude, koji sada stoje sa strane, prepoznao i dao im šansu.

Dakle, ti se ne tučeš za svoju poziciju nego da njima bude bolje? Teško je ljude u to uvjeriti …

- Glavno je da dobijemo čovjeka koji se neće ponašati tako da će nametnuti kandidata za gradonačelnika samo zato što ovaj pripada nekoj interesnoj grupi ili je igrač nekog od kandidata na vrhu. Vjerojatno se ne bih ni kandidirao da sam među ostalim kandidatima prepoznao one za koje mislim da su oni ti ljudi koji bi bili najbolji. Ni u jednom kandidatu nisam prepoznao ono što ja želim i što mislim da želi većina HDZ-ovaca.

Među nama, teško mi je vjerovati da bi, nakon svega što se dogodilo sa Sanaderom, njemu vrlo blizak Igor Lučić mogao proći ...

- Kad čovjek vidi da se Igor Lučić kandidira, postavlja pitanje: “Što se ovo događa?! Tko iza njega stoji?” Mene ne zanima što se događa, a možda će se doista i dogoditi da će neka sila povući na tu stranu. Nemam pojma što se može dogoditi s tih 250 izaslanika na izbornoj skupštini. Duboko vjerujem u tajnost glasovanja.  

Može li tebi bilo tko od kandidata izvući bilo što da te kompromitira?

- Na moju sreću, nemam ni prekršajnu ni kaznenu prijavu, barem koliko ja znam. Vjerojatno bi me dosad netko obavijestio da imam neki postupak protiv sebe. Nemam nikakvu aferu.

Kakva je tvoja prognoza rezultata izbora za predsjednika HDZ-a?

- Moja pretpostavka je da će u središnjici doći do dogovora i da će se neka trojka, dvojka ili četvorka udružiti i dogovoriti kako na pametan način voditi HDZ jer velika je odgovornost na njima u ovim teškim trenucima. Mislim da osobni interes i dominacija bilo kojeg kandidata na bilo kakav način ne bi dobro došla HDZ-u. Dakle, timski rad. Imali smo dosad situaciju da su pojedinci značili sve i nisu nas baš usrećili.  

Imaš li svog favorita? Ili, da preformuliram pitanje - jesi li zapravo ti nečiji favorit u Splitu?

- Pa, mislim da sam ja u cijeloj ovoj igri iznenađenje. Možda netko nije pripremljen na Zdravka Omrčena, pa sam malo uzburkao vode ovdje u Splitu. Nitko nije očekivao da će se ovakav netko pojaviti. Ne želim se nakon ovih izbora osjećati kao osoba koja nije pokušala nešto promijeniti, a HDZ sutra u gradu umjesto na 20 bude na 7 posto, a u županiji, umjesto da ostanemo na vlasti kao stranka ili u nekoj koaliciji, odemo u oporbu ... Eto, to želim - da ostanem mirne savjesti i čist u političkom smislu, a sportski razmišljam - treba pobijediti. I osjećam se već u ovom trenutku kao pobjednik, samim time što sam se kandidirao.

sandro Pogutz

Nova zgrada za Mirjanu Sanader

Iako veliš da si se suprotstavio Sanaderu, govorilo se da si dao obnoviti školu u Gardunu samo zato što je ta zgrada trebala Mirjani Sanader za potrebe arheoloških istraživanja. Što je bilo s time?

- Ne, područna škola u Gardunu je popravljena da ne bi bila srušena, jer je sva bila ispucala. Milan Ivkošić me u “Večernjaku” prozvao kao licemjernog pročelnika koji podilazi Sanaderovima, a govori da tamo popravlja školu jer će se onda više djece rađati. No, od trenutka kad smo školu popravili, rodilo se desetak djece na Gardunu. Istina, ta škola služila je i kao centrala za arheološka iskapanja.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U politiku sam prije 23 godine ušao odlukom svoje mame. Odmah sam osjetio što znači biti političar, jer sam prije toga pet-šest godina uzalud pisao molbe za posao, a onda je krenulo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RAZGOVOR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-04-08 18:32:32 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-04-08 21:12:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-04-08 20:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 14553 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/04/07/spektar/Omrcen00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x501" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8124162 Threads: 5 Questions: 1611244734 Slow queries: 4933308 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112815059 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/zdravko-omrcen-kada-sam-vidio-tko-se-sve-kandidirao-usao-sam-u-bitku-za-splitski-hdz-163224 [printLink] => /split/zdravko-omrcen-kada-sam-vidio-tko-se-sve-kandidirao-usao-sam-u-bitku-za-splitski-hdz-163224?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 149497 [name] => ZdravkoOmrčen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravkoomrcen [link] => /tag/zdravkoomrcen ) [1] => stdClass Object ( [id] => 257497 [name] => hdz [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hdz [link] => /tag/hdz ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U politiku sam prije 23 godine ušao odlukom svoje mame. Odmah sam osjetio što znači biti političar, jer sam prije toga pet-šest godina uzalud pisao molbe za posao, a onda je krenulo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RAZGOVOR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zdravko Omrčen: Kada sam vidio tko se sve kandidirao, ušao sam u bitku za splitski HDZ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-07-58-14-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/04/07/spektar/Omrcen00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/04/07/spektar/Omrcen00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad sam u “Slobodnoj”  pročitao da se Zdravko Omrčen odlučio kandidirati za predsjednika Gradskog odbora (GO) splitskog HDZ-a, nisam mogao odoljeti da njemu - s kojim sam išao u školu, subotom u kino, a kasnije, nakratko, boravio i u istoj kasarni “one” vojske - ne pošaljem SMS: “GO, Zdravko, GO!”. Vijest mi je bila zgodan povod za ovu verbalnu doskočicu i, uostalom, što da se lažemo, bilo bi mi drago da baš on bude pobjednik, iako za njegovu stranku nimalo ne marim.

Sa svojim dobrim prijateljem iz školskih dana ne dijelim političke nazore, danas se rijetko vidimo i čujemo, ali znate kako je s tim dječačkim prijateljstvima - nekako su otpornija od političkih razlika ili interesa. Sve ovo pišem da bi bilo jasno zašto će razgovor biti na ti, a ideja da ga vodimo nadošla mi je nakon što me je Zdravko, ponukan mojom porukom, nazvao - po svojim riječima “ugodno iznenađen” - i počeo govoriti o razlozima da se kandidira, a meni se to učinilo zanimljivim i za publiku širu od untarstranačke. Bivši prvak Hrvatske u desetoboju i skoku u dalj, danas već devetu godinu županijski pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport - ušao je u ovu utakmicu vrlo motivirano.

Nisi od jučer HDZ-ov kadar. Zašto se tek sada kandidiraš za funkciju u stranci?

- Pa, ja u politiku nisam ni ušao kao da sam samo to čekao. Odluku o mom ulasku u politiku prije 23 godine donijela je zapravo moja mama, koju su susjedi na Sućidru nagovorili da ona mene nagovori. Samo sam ja od njezina tri sina imao visoku stručnu spremu, a HDZ-u je tada, u počecima višestranačja, bio potreban takav kadar u našem temeljnom ogranku. Do tada me politika nije zanimala, ali uvijek sam hrvatski disao i razmišljao, nastupao za hrvatsku reprezentaciju... Individualni sportaš, a mi sportaši nismo osobito zaljubljeni u političare, čiji se rezultati ne mogu mjeriti precizno kao naši. No, eto, na prvim lokalnim izborima izabran sam kao vijećnik u tadašnju Skupštinu općine Split i tako počinje moja politička karijera.  

I kako ti je to onda izgledalo?

- Odmah sam osjetio što znači biti političar, jer sam prije toga pet-šest godina pisao molbe za posao i stalno primao odbijenice. Ali, čim sam ušao u politiku, krenulo je! Postao sam tajnik tadašnje SOFKA-e, odmah su me “prepoznali”, dobio sam na težini. Tu sam izdržao četiri godine, ali onda sam osjetio što je to politika u negativnom smislu. Promijenila se vlast u gradu i pritom sam bez ikakvih razloga ostao bez posla. Ruke su puno puta odlučivale u mom životu.

I sad će neke ruke morati glasati za tebe …

- Mislim da bi tu stvari trebale funkcionirati kao u sportu, iako to možda malo idealistički zamišljam. Kao atletičar ovisio sam samo o sebi, tu je borba protiv štoperice i metra. Ako si najbolji - najbolji si, i to je to. I u politici bi valjalo kadrove cijeniti prema rezultatima.

Dobro, ali nisi u politici od jučer. Što te prije sprječavalo da se suprotstaviš takvoj praksi?

- Pune 23 godine sam promatrao i aktivno sudjelovao, smatrajući da ne mogu u tom društvu i na taj način funkcionirati. Imao sam svoju logiku da je bitno biti tu, ali nikako u stranačkom vrhu, jer ipak moraš biti svjestan svojih mana, sposobnosti, odricanja. No, ovaj put sam bio ponukan drugim kandidaturama - Igora Lučića, Petra Škorića, Zorana Butića i Ivanke Luetić-Boban koje meni osobno ne daju garanciju da će stvari ići u smjeru koji priželjkujem. Prva osoba HDZ-a u gradu mora imati više od onoga što svi ovi kandidati imaju. Uključujući i mene. Nisam prepotentan, ne osjećam se nimalo dominantnim u njihovu društvu, ali mislim da mogu malo drukčije, da ne kažem - bolje.

Ovo implicira da nisi zadovoljan stanjem i načinom rada u vlastitoj stranci. Što bi ti drukčije?  

- Mislio sam da kvalitetno mogu pridonijeti na svom sadašnjem mjestu, prije sam odrađivao i vodio predizborne kampanje iz drugog stranačkog reda, a pritom sam uočio sve mane, vrline, probleme i dileme. Imao sam i neke zamisli, ali one nikad nisu bile prihvaćene. Uvijek je bio komentar - “Zdravko je previše iskren i pošten.” A pošten i glup u našoj se politici izjednačava. E, ja bih htio da iskrenost i poštenje budu u biti vrlina. I da nije bitno kojoj interesnoj grupi pripadaš.

U redu, ali ipak si stalno tu, već 23 godine, nitko te nije odstranio ...

- Da, ali prije četiri godine nisam htio šutjeti, niti se prilagođavati bivšem premijeru, pa se neću ni danas drukčije ponašati.

Suprotstavio si se Sanaderu? U čemu?

- On je preko Željane Kalaš kao predsjednice Gradskog odbora HDZ-a pokušao nametnuti neka kadrovska rješenja i način funkcioniranja politilke u gradu, kakav nisam mogao prihvatiti. Njemu su odgovarali mlađi, novi...

Pomlađivanje stranke ne bi trebalo biti loše, što ti je konkretno zasmetalo?

- Da, ali na način da je Željana Kalaš napisala plan, popularni UI (Unutarstranački izbori), koji je bio lista za politički odstrel sigurno ne. Recimo, u kotaru Sućidar treba maknuti Zdravka Omrčena, a na njegovo mjesto dovesti toga i toga ... Kad sam ja doznao za to, ponuđeno mi je da zajedno s Željanom Kalaš to provedem, a da ću zauzvrat dobiti poziciju na višoj razini. Ja to nisam prihvatio. Zajedno s nekim drugim osobama s te liste krenuo sam u bitku, svjesni u tom trenutku da je teško suprotstaviti se predsjedniku stranke. Pritom sam na kraju ostao gotovo sam , a ovi koji su se povukli, a sada se nalaze na listi kandidata za GO zajedno sa mnom, nagrađeni su mjestom u sadašnjem Gradskom odboru. Meni su zapriječene političke aktivnosti. Nakon dvije efikasno odrađene kampanje, za kaznu dobiješ zabranu političkog djelovanja i opomenu: “Pazi na svoj posao!”

Budi iskren - je li ova tvoja kandidatura motivirana tvojim strahom da ne dođeš ponovno u istu situaciju?

- Ne bi me iznenadilo ništa, ali mislim da je to vrijeme zastrašivanja prošlo. Došlo je vrijeme iskrenog govora. Pokušat ćemo ispraviti greške iz prošlosti, a ne da sada ponovno isplivaju one osobe koje su se tada prilagodile i za nagradu dobile status, tako da se na ovim izborima nisu morale kandidirati u svom temeljnom ogranku kao ja. Nakon 23 godine bavljenja politikom opet sam se morao dokazivati u ogranku, a drugi nisu.

 E, ali ti, evo, imaš “veze” u novinama ...

- Pa, to je upravo taj drukčiji način borbe koji zagovaram. Govorim otvoreno, pa ako netko pročita i shvati - super. Ne želim nikoga diskreditirati, niti mu podmetati, samo želim dati do znanja da ne bi trebalo presuditi to što su neki kandidati već prije dva-tri mjeseca počeli piti kave, nuditi “protuusluge”, angažirati se u toj vrsti “diplomacije”.  

Misliš da si napravio više i bolje od protukandidata?

- Mislim da jesam. Možda nisam vješt u kafićkoj dipomaciji, ali ovakav otvoreni i javni govor je ono za što se zalažem. Moja imovinska kartica možda ne svjedoči da sam pošten, jer nemam ništa osim onoga što mi je otac ostavio - nemam dionice, brodove, vikendice ... Ali, ponosan sam na svoje “nesnalaženje” u takvom sustavu. Taj “čip” nemam usađen. Znam točno što i kako bih mogao, ali ne prihvaćam te metode i način života.

Što bi ti to mogao napraviti da HDZ bude bolji sam za sebe i svoju neposrednu okolinu, za grad?

- Ja ću pokušati biti predsjednik Gradskog odbora, a u ovom trenutku uopće ne razmišljam o kandidaturi za gradonačelnika. Mi kao kandidati za GO nismo najbolje što HDZ ima za tu funkciju. Ti, najkvalitetniji kandidati, pojave se, ne kriju se, ali ih nitko ne pogura. Jer, ako je netko dobar, njega treba “kacat”, on ti je konkurencija. A ja se borim da budem na čelu te organizacije da bih te ljude, koji sada stoje sa strane, prepoznao i dao im šansu.

Dakle, ti se ne tučeš za svoju poziciju nego da njima bude bolje? Teško je ljude u to uvjeriti …

- Glavno je da dobijemo čovjeka koji se neće ponašati tako da će nametnuti kandidata za gradonačelnika samo zato što ovaj pripada nekoj interesnoj grupi ili je igrač nekog od kandidata na vrhu. Vjerojatno se ne bih ni kandidirao da sam među ostalim kandidatima prepoznao one za koje mislim da su oni ti ljudi koji bi bili najbolji. Ni u jednom kandidatu nisam prepoznao ono što ja želim i što mislim da želi većina HDZ-ovaca.

Među nama, teško mi je vjerovati da bi, nakon svega što se dogodilo sa Sanaderom, njemu vrlo blizak Igor Lučić mogao proći ...

- Kad čovjek vidi da se Igor Lučić kandidira, postavlja pitanje: “Što se ovo događa?! Tko iza njega stoji?” Mene ne zanima što se događa, a možda će se doista i dogoditi da će neka sila povući na tu stranu. Nemam pojma što se može dogoditi s tih 250 izaslanika na izbornoj skupštini. Duboko vjerujem u tajnost glasovanja.  

Može li tebi bilo tko od kandidata izvući bilo što da te kompromitira?

- Na moju sreću, nemam ni prekršajnu ni kaznenu prijavu, barem koliko ja znam. Vjerojatno bi me dosad netko obavijestio da imam neki postupak protiv sebe. Nemam nikakvu aferu.

Kakva je tvoja prognoza rezultata izbora za predsjednika HDZ-a?

- Moja pretpostavka je da će u središnjici doći do dogovora i da će se neka trojka, dvojka ili četvorka udružiti i dogovoriti kako na pametan način voditi HDZ jer velika je odgovornost na njima u ovim teškim trenucima. Mislim da osobni interes i dominacija bilo kojeg kandidata na bilo kakav način ne bi dobro došla HDZ-u. Dakle, timski rad. Imali smo dosad situaciju da su pojedinci značili sve i nisu nas baš usrećili.  

Imaš li svog favorita? Ili, da preformuliram pitanje - jesi li zapravo ti nečiji favorit u Splitu?

- Pa, mislim da sam ja u cijeloj ovoj igri iznenađenje. Možda netko nije pripremljen na Zdravka Omrčena, pa sam malo uzburkao vode ovdje u Splitu. Nitko nije očekivao da će se ovakav netko pojaviti. Ne želim se nakon ovih izbora osjećati kao osoba koja nije pokušala nešto promijeniti, a HDZ sutra u gradu umjesto na 20 bude na 7 posto, a u županiji, umjesto da ostanemo na vlasti kao stranka ili u nekoj koaliciji, odemo u oporbu ... Eto, to želim - da ostanem mirne savjesti i čist u političkom smislu, a sportski razmišljam - treba pobijediti. I osjećam se već u ovom trenutku kao pobjednik, samim time što sam se kandidirao.

sandro Pogutz

Nova zgrada za Mirjanu Sanader

Iako veliš da si se suprotstavio Sanaderu, govorilo se da si dao obnoviti školu u Gardunu samo zato što je ta zgrada trebala Mirjani Sanader za potrebe arheoloških istraživanja. Što je bilo s time?

- Ne, područna škola u Gardunu je popravljena da ne bi bila srušena, jer je sva bila ispucala. Milan Ivkošić me u “Večernjaku” prozvao kao licemjernog pročelnika koji podilazi Sanaderovima, a govori da tamo popravlja školu jer će se onda više djece rađati. No, od trenutka kad smo školu popravili, rodilo se desetak djece na Gardunu. Istina, ta škola služila je i kao centrala za arheološka iskapanja.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/zdravko-omrcen-kada-sam-vidio-tko-se-sve-kandidirao-usao-sam-u-bitku-za-splitski-hdz-163224 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5f7947a2e4f66eebfc1679de8bb9c89b37d250c7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zdravko+Omr%C4%8Den%3A+Kada+sam+vidio+tko+se+sve+kandidirao%2C+u%C5%A1ao+sam+u+bitku+za+splitski+HDZ&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fzdravko-omrcen-kada-sam-vidio-tko-se-sve-kandidirao-usao-sam-u-bitku-za-splitski-hdz-163224 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fzdravko-omrcen-kada-sam-vidio-tko-se-sve-kandidirao-usao-sam-u-bitku-za-splitski-hdz-163224 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U politiku sam prije 23 godine ušao odlukom svoje mame. Odmah sam osjetio što znači biti političar, jer sam prije toga pet-šest godina uzalud pisao molbe za posao, a onda je krenulo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RAZGOVOR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SplitRAZGOVOR

Zdravko Omrčen: Kada sam vidio tko se sve kandidirao, ušao sam u bitku za splitski HDZ

Piše PSD.
8. travnja 2012. - 22:55

Kad sam u “Slobodnoj” pročitao da se Zdravko Omrčen odlučio kandidirati za predsjednika Gradskog odbora (GO) splitskog HDZ-a, nisam mogao odoljeti da njemu - s kojim sam išao u školu, subotom u kino, a kasnije, nakratko, boravio i u istoj kasarni “one” vojske - ne pošaljem SMS: “GO, Zdravko, GO!”. Vijest mi je bila zgodan povod za ovu verbalnu doskočicu i, uostalom, što da se lažemo, bilo bi mi drago da baš on bude pobjednik, iako za njegovu stranku nimalo ne marim.

Sa svojim dobrim prijateljem iz školskih dana ne dijelim političke nazore, danas se rijetko vidimo i čujemo, ali znate kako je s tim dječačkim prijateljstvima - nekako su otpornija od političkih razlika ili interesa. Sve ovo pišem da bi bilo jasno zašto će razgovor biti na ti, a ideja da ga vodimo nadoš...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 09:58