stdClass Object ( [id] => 623576 [title] => Žestoka rasprava u Banovini, zaiskrilo između Prkića i Pauka: Na kojim si tabletama?! Udri ga šakom u jetra, što onda?; Tafra Bazina: U vašem svijetu je normalno pljusnuti ženu [alias] => zestoka-rasprava-u-banovini-zaiskrilo-izmedu-prkica-i-pauka-na-kojim-si-tabletama-udri-ga-sakom-u-jetra-sto-onda-tafra-bazina-u-vasem-svijetu-je-normalno-pljusnuti-zenu [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon sedam i pol sati rasprave o stanju odlagališta Karepovac, na splitskom Gradskom vijeću uslijedila je tematska rasprava o stanju sigurnosti u Splitu.

Više o tome je izvijestio Marko Srdarević, zamjenik načelnika PU splitsko-dalmatinske kazavši da je važna suradnja s lokalnom zajednicom, a na današnjoj je sjednici predstavio statistiku od 1994. do 2018. godine po kojoj je utvrđeno da ta policijska uprava ne odskače od državnog prosjeka.

- Nažalost, svako ubojstvo je tragedija, ali na 200.000 stanovnika lani smo imali jedno ubojstvo, prije dvije godine dva. Sva u posljednjih deset godina smo riješili - iznio je Srdarević i dodao je rkako azbojništva opadaju, pohvalio se i da teške krađe automobila, one sa štetom iznad 60.000 kuna nije bilo zadnjih šest godina, a u Europi je to jedan od pokazatelja sigurnosti.

- Što se tiče zloupotreba droga u periodu od 2007.- 2018., zadnje četiri godine godišnje procesuiramo 90 slučajeva. Zapljena droge raste, ne zato što ima više droge nego zato što smo prepoznali taj problem posebice oko škola. Lani bilo sedam poginulih na cestama, a prekršaja pak protiv javnog reda i mira lani je bilo 1130 - između ostalog je naveo Srdarević.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je nakon izlaganja zamjenika načelnika PU splitsko-dalmatinske kazao da je Split siguran grad, što pokazuju i brojke te je dodao kako je od Dražena Viteza, načelnika PU splitsko-dalmatinske dobio spomenuto izvješće još 26. srpnja.

Postavljaju se kamere u staroj jezgri

Savjetnik gradonačelnika Krešimir Budiša je kazao da će se do 2020. godine u staroj gradskoj jezgri postaviti 13 kamera, uz postojeću na Peristilu, a pristup snimkama videonadzora imao bi Grad Split, MUP te zaštitarska kuća, a vrijednost tog projekta je 1,7 milijuna kuna.

Najavio je da će se do kraja godine krenuti u nabavku kamera na 19 kritičnih točaka u vrijednosti od 2,5 do 3 milijuna kuna kojim bi se nadzirali prekršitelji zaustavljanja na stanicama Javnog gradskog prijevoza, ulaska u zonu zabrane vožnje te drugim kritičnim točkama.

Goran Kotur, SDP-ov vijećnik i predlagatelj ove točke, posebno se osvrnuo na navod gradonačelnika Krstulovića Opare jer nije predao izvješće Vijeću, već je tek nakon početka sjednice kazao da ga je imao još prije malo manje od mjesec dana.

Martin Mladen Pauk (Nezavisni za Hrvatsku) drži da se sazivanjem takve sjednice pridonosi osjećaju nesigurnosti u Splitu.

Joška Markića, SDP-ova vijećnika je posebno razljutilo što gradonačelnik vijećnicima nije predao izvješće. Kazao je da je  stvar elementarne pristojnosti dostaviti sve materijale i izvješća koje Grad ima.

- Dostava nakon početka sjednice je poruka vijećnicima da naše mišljenje nije bitno. Iz poštovanja prema gradonačelniku i policiji, sva sam njihova izvješća saslušao s dužnom pažnjom, ali pisano izvješće nisam čitao te sam raspravu koncipirao temeljem dostupnih podataka Policijske uprave SDŽ - kazao je Markić te nastavio:

'Relativizira se nasilje'

- U usporedbi s istim lanjskim razdobljem, ove godine imamo porast broja provala za 22%, imovinskih kaznenih djela za 38%%, drskih krađa za 75%, a razbojništava za 150%. Broj teških tjelesnih ozljeda raste za 27%, a ukupni broj kaznenih djela općeg kriminaliteta te kaznenih djela na štetu maloljetnika i obitelji za 35%. Trend porasta je očit, signifikantan i zabrinjavajući.

Nadam se konstruktivnoj raspraviti o tome koliko svatko od nas može pomoći osudi tih trendova. Možda čak i bitnije, koliko svatko od nas svojim političkim djelovanjem može pomoći stvaranju okružja tolerancije i sigurnosti te neprihvatljivosti sadašnjeg stanja.

Relativizira se nasilje, kalkulira se u njegovoj osudi ovisno o tome prema kome je usmjereno, traže se opravdanja - između ostalog je naveo Markić.

Martin Mladen Pauk je na to kazao da statistika pokazuje nešto drugačiju sliku budući da strani gosti prijavljuju nedjela, pa i međusobno se potuku. Osim toga, dodao je da strani gosti prijavljuju “sitnice” te kako se kod nas “okrene cijeli kafić naopako, pa kasnije ljudi zajedno nešto popiju i nitko ne prijavi policiji što se dogodilo”. S druge strane, stranac prijavi “plesku” pa se takvo nešto uvrsti u statistiku.

Ante Zoričić je kazao da se dijelom slaže u dijelu izlaganja Martina Mladena Pauka, no smatra da je u redu što se ovakva sjednica sazvala.  Postavilo se pitanje zašto se ne poveća broj prometnih redara koji bi kažnjavali veći broj prekršitelja te tako uvodi reda na prometnicama.

Prkić: Ne osjećam se sigurno u svom kvartu

Jakov Prkić (Pametno) je kazao da je razvidno iz ove točke da su poprilično namagarčeni od strane gradonačelnika koji vijećnicima nije dao podatke koje je imao nešto manje od mjesec dana.

- Drugi put kada bude tražio neku suradnju pokazat ću vam jedan od pet prstiju - poručio je Prkić i nastavio:

- Nakon 12 godina ne osjećam se sigurno ispred svoje zgrade u Šižgorićevoj ulici. Svakodnevno proživljavamo kršenje javnog reda i mira. Ako se svaki dan na tom mjestu trgovalo s jednim gramom heroina, u zadnjih 12 godina se trgovalo s 4 do 5 kilograma heroina. Naravno, karikiram.

Moj subjektivni osjećaj sigurnosti nije dobar, odnosno ne osjećam se sigurno, ne toliko radi sebe nego radi svoje djece koja tuda trebaju proći. To se događa 30 metara od osnovne škole Gripe - između ostalog je kazao Prkić.

Replicirao mu je Ante Jukić (HDZ) ponukan “neprimjernom izjavom Jakova Prkića” te dodao je da je dojam jedno, ali statistika govori da Split nije grad slučaj.

Na Prkićevo izlaganje reagirao je Martin Mladen Pauk koji također živi u blizini osnovne škole na Gripama.

- Na probleme okupljanja narkomana u pojedinim dijelovima Splita na različite načine se reagiralo. Jasno mi je da su policiji zavezane ljude i da nitko ne želi riskirati svoju obitelj. Sutra će se narkoman pojaviti na istom mjestu i zagorčavati život svima.

Ono što se može napraviti je da se skupe građani koji imaju građansku hrabrost i da riskiraju određene prijave. Očito druge metode nema. Uvijek postoji mogućnost da netko napadne žene koje idu u dućan i sl. Problem treba uvijek pokušati riješiti na legalan način, no očito to nekada ne ide.

Preostaje da u svakom parkiću stoji po jedan do dva policajca, a znamo da je to nemoguće - kazao je Pauk.

Prigovorio je Prkiću da mu se podsmjehuje dok mu on pokušava riješiti problem.-

Bio bih najsretniji da mi netko da potvrdu da ću dobiti 300 kuna kazne i da ću riješiti problem. Ja za sebe kažem da nisam pacifist - kazao je Pauk.

Zaiskrilo između Pauka i Prkića

- Ja ne znam, kolega, što bi rekao. Pozivate ljude javno na linč i uzimanje pravde u svoje ruke. Kako mislite to napraviti.

Na kojim si tabletama?

- Ako to ne povučeš, morat ću tužiti za klevetu - glasnije je kazao Pauk.

- Udri ga šakom u jetra, što onda? - odgovorio je Prkić.

Igor Stanišić je potom zatražio pauzu budući da su se povećale tenzije. (edited)

Sani Mardešić (Pametno) nakon pauze je dodao kako se slaže sa svakom izgovorenom riječju vijećnika Markića te dodao kako je apsolutno nedopustivo relativizirati nasilje.

Natalia Tafra Bazina (Pametno) je dodala kako određene brojke pokazuju povećanje raznih vrsta kriminalnih radnji, tako da, ističe, nije riječ o dojmu već o stvarnosti. Nakon toga je rasprava otišla korak predaleko te je vijećnika Pauka nazvala šovinistom i fašistom te kazala da je u njegovu svijetu normalno pljusnuti ili štipati ženu.

Dodala je da joj je na trenutak sram što dijele istu vijećnicu. Ante Zoričić (Popravi grad) odgovorio je da je Jakov Prkić danas također prešao granicu, a nisu osudili njegove izjave.

Pauk je uz osmijeh Nataliji odgovorio da on može tamo parkirati kamion kako narkomani ne bi mogli boraviti na toj lokaciji i tako zaraditi kaznu od 300 kuna te za kraj ustanovio da Split nije opasan grad.

- Nikada nisam udario ženu i nitko ovdje nije čuo da sam to rekao. Uvijek ću zaštititi ženu. Vi ne snosite odgovornosti za ono što pričate. Nemojte lažne riječi meni stavljati u usta. Bilo bi ljudski da se ispričate, a čak i ako se ne ispričate neću vas tužiti za klevetu - kazao je Martin Pauk.

Natalia Tafra Bazina je kazala da se ispričava ako je nešto pogrešno čula. No, dodala je da poziv na rješavanje problema s narkomanima nije pogrešno čula.

- Rekli ste da bi riskirali 300 kuna kazne, tako da je tu riječ o prekršaju koji ste spremni riskirati. Mnogi kažu da ste vi jako dragi i vi meni izgledati dragi i simpatični, dok ne progovorite - kazala je Tafra Bazina.

Na to se cijela vijećnica nasmijala te je nakon prvotnih povišenih tenzija, zaključili su raspravu u pozitivnijem tonu.

Pauk je uz osmijeh Nataliji odgovorio da on može tamo parkirati kamion kako narkomani tu ne bi mogli boraviti na toj lokaciji i tako zaraditi kaznu od 300 kuna te za kraj ustanovio da Split nije opasan grad.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Je li Split grad slučaj? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-09-16 19:00:28 [created_by] => 3122 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-09-17 08:11:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-09-16 19:14:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 17857 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/09\/16\/banovina.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/09\/16\/gradsko_vijece19-160919.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/09\/16\/gradsko_vijece17-160919.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/09\/16\/gradsko_vijece16-160919.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/09\/16\/1_gradsko_vijece20-160919.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/09\/16\/gradsko_vijece21-160919.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/09\/16\/1_gradsko_vijece22-160919.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/09\/16\/1_gradsko_vijece23-160919.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/09\/16\/gradsko_vijece24-160919.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/09\/16\/gradsko_vijece3-160919.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/09\/16\/gradsko_vijece29-160919.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/09\/16\/1_gradsko_vijece28-160919.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/09\/16\/gradsko_vijece8-160919.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/09\/16\/1_gradsko_vijece7-160919.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/09\/16\/gradsko_vijece6-160919.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/09\/16\/gradsko_vijece5-160919.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/09\/16\/gradsko_vijece4-160919.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/09\/16\/gradsko_vijece25-160919.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/09\/16\/gradsko_vijece26-160919.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/09\/16\/1_gradsko_vijece27-160919.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["banovina","gradsko_vijece19-160919","gradsko_vijece17-160919","gradsko_vijece16-160919","gradsko_vijece20-160919","gradsko_vijece21-160919","gradsko_vijece22-160919","gradsko_vijece23-160919","gradsko_vijece24-160919","gradsko_vijece3-160919","gradsko_vijece29-160919","gradsko_vijece28-160919","gradsko_vijece8-160919","gradsko_vijece7-160919","gradsko_vijece6-160919","gradsko_vijece5-160919","gradsko_vijece4-160919","gradsko_vijece25-160919","gradsko_vijece26-160919","gradsko_vijece27-160919"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1120x840"},{"size0":"1269x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1280x804"},{"size0":"1280x744"},{"size0":"1280x782"},{"size0":"1280x783"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1280x833"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1280x762"},{"size0":"1280x782"},{"size0":"1280x768"},{"size0":"1280x766"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1280x825"},{"size0":"1280x789"},{"size0":"1280x810"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14910264 Threads: 3 Questions: 3141540521 Slow queries: 7004570 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234802405 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/zestoka-rasprava-u-banovini-zaiskrilo-izmedu-prkica-i-pauka-na-kojim-si-tabletama-udri-ga-sakom-u-jetra-sto-onda-tafra-bazina-u-vasem-svijetu-je-normalno-pljusnuti-zenu-623576 [printLink] => /split/zestoka-rasprava-u-banovini-zaiskrilo-izmedu-prkica-i-pauka-na-kojim-si-tabletama-udri-ga-sakom-u-jetra-sto-onda-tafra-bazina-u-vasem-svijetu-je-normalno-pljusnuti-zenu-623576?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233449 [name] => banovina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => banovina [link] => /tag/banovina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 249348 [name] => gradsko vijeće split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradsko-vijece-split [link] => /tag/gradsko-vijece-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 264240 [name] => jakov prkić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jakov-prkic [link] => /tag/jakov-prkic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 341964 [name] => martin mladen pauk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => martin-mladen-pauk [link] => /tag/martin-mladen-pauk ) [4] => stdClass Object ( [id] => 497807 [name] => natalia tafra bazina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => natalia-tafra-bazina [link] => /tag/natalia-tafra-bazina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Je li Split grad slučaj? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Žestoka rasprava u Banovini, zaiskrilo između Prkića i Pauka: Na kojim si tabletama?! Udri ga šakom u jetra, što onda?; Tafra Bazina: U vašem svijetu je normalno pljusnuti ženu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3122 [name] => Gabrijela Radanović [username] => gabrijela-radanovi [email] => gabrijela-radanovi@sd.hr [password] => $2y$10$NtUNGu9jmbXsYI3nUfyZXu3p7b19Xvul2YNV3IUs9jXG4876TRszC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gabrijela-radanovic-3122 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1640 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a93b69aeecf5f12cd917d1a2714dc56a?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/16/banovina.jpg [galleryCount] => 20 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => banovina [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/16/banovina.jpg [title] => banovina ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/16/gradsko_vijece19-160919.jpg [title] => gradsko_vijece19-160919 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/16/gradsko_vijece17-160919.jpg [title] => gradsko_vijece17-160919 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/16/gradsko_vijece16-160919.jpg [title] => gradsko_vijece16-160919 ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/16/1_gradsko_vijece20-160919.jpg [title] => gradsko_vijece20-160919 ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/16/gradsko_vijece21-160919.jpg [title] => gradsko_vijece21-160919 ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/16/1_gradsko_vijece22-160919.jpg [title] => gradsko_vijece22-160919 ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/16/1_gradsko_vijece23-160919.jpg [title] => gradsko_vijece23-160919 ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/16/gradsko_vijece24-160919.jpg [title] => gradsko_vijece24-160919 ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/16/gradsko_vijece3-160919.jpg [title] => gradsko_vijece3-160919 ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/16/gradsko_vijece29-160919.jpg [title] => gradsko_vijece29-160919 ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/16/1_gradsko_vijece28-160919.jpg [title] => gradsko_vijece28-160919 ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/16/gradsko_vijece8-160919.jpg [title] => gradsko_vijece8-160919 ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/16/1_gradsko_vijece7-160919.jpg [title] => gradsko_vijece7-160919 ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/16/gradsko_vijece6-160919.jpg [title] => gradsko_vijece6-160919 ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/16/gradsko_vijece5-160919.jpg [title] => gradsko_vijece5-160919 ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/16/gradsko_vijece4-160919.jpg [title] => gradsko_vijece4-160919 ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/16/gradsko_vijece25-160919.jpg [title] => gradsko_vijece25-160919 ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/16/gradsko_vijece26-160919.jpg [title] => gradsko_vijece26-160919 ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/16/1_gradsko_vijece27-160919.jpg [title] => gradsko_vijece27-160919 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon sedam i pol sati rasprave o stanju odlagališta Karepovac, na splitskom Gradskom vijeću uslijedila je tematska rasprava o stanju sigurnosti u Splitu.

Više o tome je izvijestio Marko Srdarević, zamjenik načelnika PU splitsko-dalmatinske kazavši da je važna suradnja s lokalnom zajednicom, a na današnjoj je sjednici predstavio statistiku od 1994. do 2018. godine po kojoj je utvrđeno da ta policijska uprava ne odskače od državnog prosjeka.

- Nažalost, svako ubojstvo je tragedija, ali na 200.000 stanovnika lani smo imali jedno ubojstvo, prije dvije godine dva. Sva u posljednjih deset godina smo riješili - iznio je Srdarević i dodao je rkako azbojništva opadaju, pohvalio se i da teške krađe automobila, one sa štetom iznad 60.000 kuna nije bilo zadnjih šest godina, a u Europi je to jedan od pokazatelja sigurnosti.

- Što se tiče zloupotreba droga u periodu od 2007.- 2018., zadnje četiri godine godišnje procesuiramo 90 slučajeva. Zapljena droge raste, ne zato što ima više droge nego zato što smo prepoznali taj problem posebice oko škola. Lani bilo sedam poginulih na cestama, a prekršaja pak protiv javnog reda i mira lani je bilo 1130 - između ostalog je naveo Srdarević.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je nakon izlaganja zamjenika načelnika PU splitsko-dalmatinske kazao da je Split siguran grad, što pokazuju i brojke te je dodao kako je od Dražena Viteza, načelnika PU splitsko-dalmatinske dobio spomenuto izvješće još 26. srpnja.

Postavljaju se kamere u staroj jezgri

Savjetnik gradonačelnika Krešimir Budiša je kazao da će se do 2020. godine u staroj gradskoj jezgri postaviti 13 kamera, uz postojeću na Peristilu, a pristup snimkama videonadzora imao bi Grad Split, MUP te zaštitarska kuća, a vrijednost tog projekta je 1,7 milijuna kuna.

Najavio je da će se do kraja godine krenuti u nabavku kamera na 19 kritičnih točaka u vrijednosti od 2,5 do 3 milijuna kuna kojim bi se nadzirali prekršitelji zaustavljanja na stanicama Javnog gradskog prijevoza, ulaska u zonu zabrane vožnje te drugim kritičnim točkama.

Goran Kotur, SDP-ov vijećnik i predlagatelj ove točke, posebno se osvrnuo na navod gradonačelnika Krstulovića Opare jer nije predao izvješće Vijeću, već je tek nakon početka sjednice kazao da ga je imao još prije malo manje od mjesec dana.

Martin Mladen Pauk (Nezavisni za Hrvatsku) drži da se sazivanjem takve sjednice pridonosi osjećaju nesigurnosti u Splitu.

Joška Markića, SDP-ova vijećnika je posebno razljutilo što gradonačelnik vijećnicima nije predao izvješće. Kazao je da je  stvar elementarne pristojnosti dostaviti sve materijale i izvješća koje Grad ima.

- Dostava nakon početka sjednice je poruka vijećnicima da naše mišljenje nije bitno. Iz poštovanja prema gradonačelniku i policiji, sva sam njihova izvješća saslušao s dužnom pažnjom, ali pisano izvješće nisam čitao te sam raspravu koncipirao temeljem dostupnih podataka Policijske uprave SDŽ - kazao je Markić te nastavio:

'Relativizira se nasilje'

- U usporedbi s istim lanjskim razdobljem, ove godine imamo porast broja provala za 22%, imovinskih kaznenih djela za 38%%, drskih krađa za 75%, a razbojništava za 150%. Broj teških tjelesnih ozljeda raste za 27%, a ukupni broj kaznenih djela općeg kriminaliteta te kaznenih djela na štetu maloljetnika i obitelji za 35%. Trend porasta je očit, signifikantan i zabrinjavajući.

Nadam se konstruktivnoj raspraviti o tome koliko svatko od nas može pomoći osudi tih trendova. Možda čak i bitnije, koliko svatko od nas svojim političkim djelovanjem može pomoći stvaranju okružja tolerancije i sigurnosti te neprihvatljivosti sadašnjeg stanja.

Relativizira se nasilje, kalkulira se u njegovoj osudi ovisno o tome prema kome je usmjereno, traže se opravdanja - između ostalog je naveo Markić.

Martin Mladen Pauk je na to kazao da statistika pokazuje nešto drugačiju sliku budući da strani gosti prijavljuju nedjela, pa i međusobno se potuku. Osim toga, dodao je da strani gosti prijavljuju “sitnice” te kako se kod nas “okrene cijeli kafić naopako, pa kasnije ljudi zajedno nešto popiju i nitko ne prijavi policiji što se dogodilo”. S druge strane, stranac prijavi “plesku” pa se takvo nešto uvrsti u statistiku.

Ante Zoričić je kazao da se dijelom slaže u dijelu izlaganja Martina Mladena Pauka, no smatra da je u redu što se ovakva sjednica sazvala.  Postavilo se pitanje zašto se ne poveća broj prometnih redara koji bi kažnjavali veći broj prekršitelja te tako uvodi reda na prometnicama.

Prkić: Ne osjećam se sigurno u svom kvartu

Jakov Prkić (Pametno) je kazao da je razvidno iz ove točke da su poprilično namagarčeni od strane gradonačelnika koji vijećnicima nije dao podatke koje je imao nešto manje od mjesec dana.

- Drugi put kada bude tražio neku suradnju pokazat ću vam jedan od pet prstiju - poručio je Prkić i nastavio:

- Nakon 12 godina ne osjećam se sigurno ispred svoje zgrade u Šižgorićevoj ulici. Svakodnevno proživljavamo kršenje javnog reda i mira. Ako se svaki dan na tom mjestu trgovalo s jednim gramom heroina, u zadnjih 12 godina se trgovalo s 4 do 5 kilograma heroina. Naravno, karikiram.

Moj subjektivni osjećaj sigurnosti nije dobar, odnosno ne osjećam se sigurno, ne toliko radi sebe nego radi svoje djece koja tuda trebaju proći. To se događa 30 metara od osnovne škole Gripe - između ostalog je kazao Prkić.

Replicirao mu je Ante Jukić (HDZ) ponukan “neprimjernom izjavom Jakova Prkića” te dodao je da je dojam jedno, ali statistika govori da Split nije grad slučaj.

Na Prkićevo izlaganje reagirao je Martin Mladen Pauk koji također živi u blizini osnovne škole na Gripama.

- Na probleme okupljanja narkomana u pojedinim dijelovima Splita na različite načine se reagiralo. Jasno mi je da su policiji zavezane ljude i da nitko ne želi riskirati svoju obitelj. Sutra će se narkoman pojaviti na istom mjestu i zagorčavati život svima.

Ono što se može napraviti je da se skupe građani koji imaju građansku hrabrost i da riskiraju određene prijave. Očito druge metode nema. Uvijek postoji mogućnost da netko napadne žene koje idu u dućan i sl. Problem treba uvijek pokušati riješiti na legalan način, no očito to nekada ne ide.

Preostaje da u svakom parkiću stoji po jedan do dva policajca, a znamo da je to nemoguće - kazao je Pauk.

Prigovorio je Prkiću da mu se podsmjehuje dok mu on pokušava riješiti problem.-

Bio bih najsretniji da mi netko da potvrdu da ću dobiti 300 kuna kazne i da ću riješiti problem. Ja za sebe kažem da nisam pacifist - kazao je Pauk.

Zaiskrilo između Pauka i Prkića

- Ja ne znam, kolega, što bi rekao. Pozivate ljude javno na linč i uzimanje pravde u svoje ruke. Kako mislite to napraviti.

Na kojim si tabletama?

- Ako to ne povučeš, morat ću tužiti za klevetu - glasnije je kazao Pauk.

- Udri ga šakom u jetra, što onda? - odgovorio je Prkić.

Igor Stanišić je potom zatražio pauzu budući da su se povećale tenzije. (edited)

Sani Mardešić (Pametno) nakon pauze je dodao kako se slaže sa svakom izgovorenom riječju vijećnika Markića te dodao kako je apsolutno nedopustivo relativizirati nasilje.

Natalia Tafra Bazina (Pametno) je dodala kako određene brojke pokazuju povećanje raznih vrsta kriminalnih radnji, tako da, ističe, nije riječ o dojmu već o stvarnosti. Nakon toga je rasprava otišla korak predaleko te je vijećnika Pauka nazvala šovinistom i fašistom te kazala da je u njegovu svijetu normalno pljusnuti ili štipati ženu.

Dodala je da joj je na trenutak sram što dijele istu vijećnicu. Ante Zoričić (Popravi grad) odgovorio je da je Jakov Prkić danas također prešao granicu, a nisu osudili njegove izjave.

Pauk je uz osmijeh Nataliji odgovorio da on može tamo parkirati kamion kako narkomani ne bi mogli boraviti na toj lokaciji i tako zaraditi kaznu od 300 kuna te za kraj ustanovio da Split nije opasan grad.

- Nikada nisam udario ženu i nitko ovdje nije čuo da sam to rekao. Uvijek ću zaštititi ženu. Vi ne snosite odgovornosti za ono što pričate. Nemojte lažne riječi meni stavljati u usta. Bilo bi ljudski da se ispričate, a čak i ako se ne ispričate neću vas tužiti za klevetu - kazao je Martin Pauk.

Natalia Tafra Bazina je kazala da se ispričava ako je nešto pogrešno čula. No, dodala je da poziv na rješavanje problema s narkomanima nije pogrešno čula.

- Rekli ste da bi riskirali 300 kuna kazne, tako da je tu riječ o prekršaju koji ste spremni riskirati. Mnogi kažu da ste vi jako dragi i vi meni izgledati dragi i simpatični, dok ne progovorite - kazala je Tafra Bazina.

Na to se cijela vijećnica nasmijala te je nakon prvotnih povišenih tenzija, zaključili su raspravu u pozitivnijem tonu.

Pauk je uz osmijeh Nataliji odgovorio da on može tamo parkirati kamion kako narkomani tu ne bi mogli boraviti na toj lokaciji i tako zaraditi kaznu od 300 kuna te za kraj ustanovio da Split nije opasan grad.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
banovina gradsko_vijece19-160919 gradsko_vijece17-160919 gradsko_vijece16-160919 gradsko_vijece20-160919 gradsko_vijece21-160919 gradsko_vijece22-160919 gradsko_vijece23-160919 gradsko_vijece24-160919 gradsko_vijece3-160919 gradsko_vijece29-160919 gradsko_vijece28-160919 gradsko_vijece8-160919 gradsko_vijece7-160919 gradsko_vijece6-160919 gradsko_vijece5-160919 gradsko_vijece4-160919 gradsko_vijece25-160919 gradsko_vijece26-160919 gradsko_vijece27-160919
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/zestoka-rasprava-u-banovini-zaiskrilo-izmedu-prkica-i-pauka-na-kojim-si-tabletama-udri-ga-sakom-u-jetra-sto-onda-tafra-bazina-u-vasem-svijetu-je-normalno-pljusnuti-zenu-623576 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4f19b509d7e4be4d93eb77b682deeb0e259b0f04 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%BDestoka+rasprava+u+Banovini%2C+zaiskrilo+izme%C4%91u+Prki%C4%87a+i+Pauka%3A+Na+kojim+si+tabletama%3F%21+Udri+ga+%C5%A1akom+u+jetra%2C+%C5%A1to+onda%3F%3B+Tafra+Bazina%3A+U+va%C5%A1em+svijetu+je+normalno+pljusnuti+%C5%BEenu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fzestoka-rasprava-u-banovini-zaiskrilo-izmedu-prkica-i-pauka-na-kojim-si-tabletama-udri-ga-sakom-u-jetra-sto-onda-tafra-bazina-u-vasem-svijetu-je-normalno-pljusnuti-zenu-623576 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fzestoka-rasprava-u-banovini-zaiskrilo-izmedu-prkica-i-pauka-na-kojim-si-tabletama-udri-ga-sakom-u-jetra-sto-onda-tafra-bazina-u-vasem-svijetu-je-normalno-pljusnuti-zenu-623576 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Je li Split grad slučaj? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SplitJe li Split grad slučaj?

Žestoka rasprava u Banovini, zaiskrilo između Prkića i Pauka: Na kojim si tabletama?! Udri ga šakom u jetra, što onda?; Tafra Bazina: U vašem svijetu je normalno pljusnuti ženu

16. rujna 2019. - 21:14

Nakon sedam i pol sati rasprave o stanju odlagališta Karepovac, na splitskom Gradskom vijeću uslijedila je tematska rasprava o stanju sigurnosti u Splitu.

Više o tome je izvijestio Marko Srdarević, zamjenik načelnika PU splitsko-dalmatinske kazavši da je važna suradnja s lokalnom zajednicom, a na današnjoj je sjednici predstavio statistiku od 1994. do 2018. godine po kojoj je utvrđeno da ta policijska uprava ne odskače od državnog prosjeka.

- Nažalost, svako ubojstvo je tragedija, ali na 200.000 stanovnika lani smo imali jedno ubojstvo, prije dvije godine dva. Sva u posljednjih deset godina smo riješili - iznio je Srdarević i dodao je rkako azbojništva opadaju, pohvalio se i da teške krađe automobila, one sa štetom iznad 60.000 kuna nije bilo zadnjih šest godina, a u Europi je ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 00:55