StoryEditorOCM
SplitPAZI GLAVU!

Zgrada u centru Splita godinama je bila ruglo, pa su u nju ulupani milijuni, da bi završila u crnoj kronici. A danas...

Piše Božidar Lončar
19. ožujka 2024. - 17:56

Poslije objave improviziranih građevinskih pothvata koji se svode na lijepljenje kartona selotejpom na ruševni strop prolaza u zgradi ”Muslimanke”, koji izgleda kao da je bomba pala na njega, dobili smo slike "vrhunskih" građevinskih rješenja i sa zgrade u koju su ulupani milijuni eura.

Strop Turističke palače izgleda kao da se stoljećima u taj objekt nije ulagalo ništa.

image
Snimio čitatelj

A kad se sjetimo da je palača obnovljena i otvorena za Svetog Duju 2017., nakon 50 godina čekanja, ova fotografija je još i tužnija! Zgrada je obnovljena u mandatu Ive Baldasara, a već do 2017. za Palaču se vezalo više kontroverzi nego već spomenutih lijepih PR priča. Mjesto s turističkom ponudom na jednom mjestu, da budemo formalni u potpunosti, češće je punilo retke crne kronike nego naslovnice turističkih magazina ili toliko spomenutih razglednica.

image
Grad Split

Nije ni prva lopata ukopana, a već je zapelo. Gradsko vijeće je tek iz ”treće” imalo kvorum pa je tematska sjednica započeta 19. prosinca 2014., nastavljena 23. prosinca 2014., okončana tek uz protivljenje dvaju članova stranke Željka Keruma 19. siječnja 2015.

Ovako je išla priča: prvo je falilo ruku pa je Grad htio sam rekonstruirati zgradu, no nitko se nije javio na natječaj i onda je iz trećeg donesena odluka o plodouživatelju - tvrtki ”Valleus” Stipe Mađora na 25 godina. Tvrtka je trebala rekonstruirati zgradu s 21 poslovnim prostorom, javnim WC-om i terasom uz plaćanje mjesečne naknade od 23.104 eura, čime bi Grad do 2042. zaradio 6.931.200,00 eura. Mađorova tvrtka bila je dužna dati u zakup poslovne prostore i terasu, dok je WC bio pod koncesijom.

image

Stipe Mađor

Tom Dubravec/Cropix

Umjesto u travnju 2016., palača je otvorena godinu dana kasnije zbog dva razloga: za vrijeme radova oštećena je nosiva konstrukcija, zbog čega su konzervatori obustavili radove koji su uz to našli vrijedna arheološka otkrića!

Palača je otvorena, prerezana je crvena vrpca, sve lijepo, divno i krasno. No, nakon Baldasarova mandata ovaj se objekt našao na USKOK-ovoj optužnici.

Naime, bivšeg SDP-ova gradonačelnika tereti se da je nekadašnjem pročelniku za komunalu Špiri Cokariću te Natali Ribičić, voditeljici Odsjeka za površine javne namjene u gradu Splitu, naložio da tvrtkama Stipe Mađora na tri godine daju u zakup površinu oko Turističke palače "s pravom prvenstva produljenja ugovora i davanja u podzakup, uz popust od 20 posto za jednokratnu uplatu te da se dopušta postavljanje šanka uz ugovor o zakupu poslovnog prostora na 25 godina".

Time je Grad Split, tvrdi USKOK, oštećen za više od 123.000 kuna godišnje kao razliku između plaćene zakupnine s popustom i punog iznosa podzakupnine (63.000 kuna) i neplaćanje naknade za šank (60.000 kuna). Istraga koja se već vodila protiv bivšeg poteštata proširena je i na Turističku palaču u siječnju 2019. godine, a suđenje je nastavljeno u prosincu 2023.

image

Ivo Baldasar, Špiro Cokarić, Josip Čulić

Joško Šupić/Cropix
image

Natali Ribičić

Joško Šupić/Cropix

Baldasar je sve nazvao politički montiranim slučajem te je kazao u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju kako su svi imali iste uvjete koje su predložile gradske službe, dok je Mađor par dana poslije prozvao HDZ-ovu lokalnu vlast na čelu s Androm Krstulovićem Oparom da stopira uređenja objekta u koji je uložio 18 milijuna kuna zbog ilegalnog kioska.

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix

Nakon dvije i pol godine, kiosk sa sladoledima Darija Alujevića je uklonjen, a članovi obitelji Alujević završili su u ”marici”. Alujević je pak opet punio medijske stupce početkom 2024. kada je kombijem probio zatvorenu rampu na ulazu u park-šumu Marjan.

image
Facebook/Screenshot

Prošlo je ljeto čak osvanuo i bazen na vrhu Palače, i to, prema Mađorovim riječima, bez njegova znanja, što je uskoro uklonjeno, ali tek nakon medijskih napisa.

Ugostitelj na krovu u centru Splita nasadio bazen bez dozvole, šef objekta u šoku: ‘Neće ići...‘ Ovako se riješilo

Stipe Mađor nam je kazao kako je alubond aluminijska ploča pukla prije desetak dana te bi trebala biti zamijenjena za dva tjedna. Ne zna razlog puknuća, ali je jedna od mogućnosti i ta da ju je netko - razbio. Ploču treba laserski skinuti i ponovno je namjestiti, tako da ćemo sigurno do kraja mjeseca uživati u krnjem pogledu od milijun dolara u Turističkoj palači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:20