Sport Atletika

splićanin dejan vojnović u timu ruske tenisačice

Najbrži Hrvat uzima Dinaru Safinu pod svoje

splićanin dejan vojnović u timu ruske tenisačice

Dejan Vojnović je najbrži Hrvat svih vremena. Nitko nije pretrčao sto metara brže od njegovih 10.25 sekundi. Dejan je sjajno skakao i u dalj (7,87 metara). Vrsni atletičar danas je trener u zagrebačkom klubu Dinamo-Zrinjevac nekolicini hrvatskih prvaka u sprintu i dalju (Pucelj, Golub...).

Olimpijac iz Sydneya 2000. godine na stotki i u štafeti 4x100 metara, ali i sudionik Zimskih olimpijskih igara u Torinu 2006. godine kao član boba četverosjeda. Zanimljiv lik taj 33-godišnji Splićanin sa zagrebačkom adresom od prije nekoliko godina.

No, ovih dana ostao je - bez adrese! Putovat će svijetom i brinuti o fizičkoj spremi jedne od najboljih tenisačica svijeta Dinare Safine! Ruskinje su pokorile teniski svijet, a Hrvati, evo, osvajaju ruski ženski tenis. Safini je trener Varaždinac Željko Krajan koji je “u pomoć” pozvao Dejan Vojnovića. Otkuda Vojna u svijetu vrhunskog tenisa?

- Moj prijatelj Igor Šarić je teniski trener, on mi je nabacio da bih mogao pripremati neku rusku tenisačicu. Nije mi rekao koju. Onda je Krajan doveo Dinaru na tjedan dana u Varaždin, tamo smo odradili nekoliko treninga i dogovorili se da tu i tamo napravimo još koji trening kroz sezonu, bez obaveze - pojašanjava Vojnović.

Onda je Safina, sestra poznatog tenisača Marata, krenula u seriju. Osvojila Berlin, došla u finale Roland Garrosa (izgubila od Ane Ivanović) nanizavši pritom “rusku elitu” Šarapovu, Dementjevu i Kuznjecovu. I uspela se do devetog mjesta na WTA-listi s lijepim izgledima da se vrlo brzo nađe i u Top 5.

- Iza Roland Garrosa me nazvao neki tip na engleskom i ponudio suradnju. Ispočetka sam se premišljao, ali kad smo sjeli za stol i kad su mi rekli da žele da cijelu godinu skrbim o Dinarinoj fizici prihvatio sam! Jako su zadovoljni s Krajanom i samnom.

Trenerski kruh je tvrd, gadno tvrd. Dva-tri slabija turnira i “hvala, zbogom”. Samo te rezultat drži.

- Eh, znam je to jako dobro. Zato i nisam pristao dok nisam dogovorio status u svome klubu Dinamo-Zrinjevac gdje sam uzeo godinu dana neplaćenog dopusta. Sve sam riješio kako sam želio, zasluga je to predsjednika kluba Stipe Oreškovića koji je imao potpuno razumijevanje za situaciju u kojoj sam se našao.

Vojnoviću su tek 33 godine. Jest da je rekorder na stotki, jest da je bio sudionik ljetnih i zimskih OI, i da je uspješni trener nekoliko hrvatskih prvaka, no, tek je sada došao na palubu broda s koje će ga svi vidjeti.

Galijoti veslaju i veslaju, ali ih nitko ne vidi. Vide se samo vesla (rezultati), a tko stoji iza njih ispod palube običano javnosti nije bitno. No, biti trener Top 10 tenisačice Dinare Safine, sjajna je reklama za ubuduće.

- Svjestan sam ja ove prilike... Itekako svjestan! No, valja najprije odraditi dobro ovu godinu, a za poslije ćemo vidjeti. Bit ću s Dinarom u Wimlbledonu, potom u Munchenu, pa na američko-kanadskoj turneji sve do US Opena... Tu sam, valjda će nas i rezultat poljubiti. U svakom slučaju, ovo je novo iskustvo za mene, veliko iskustvo - poručuje Vojnović.

Krajan trener, Vojnović trener, ako Safina treba glasnogovornika...
Atletika, bob, tenis... Vojna, što je sljedeće?

                                                                              MARKO BILIĆ

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika