Sport Atletika

zadarski šampion

Stipe Žunić: Za tjedan dana planiram srušiti hrvatski rekord

zadarski šampion

Stipe je u Beogradu bio nadomak europske bronce, na koncu je završio na petom mjesto. Lomilo se natjecanje u zadnjim serijama, nije “ušlo” ovaj put, no zadarski bacač kugle odradio je lavovski posao, bacio kuglu na 21,04... 

Taman sam stigao na bacalište, kad Stipe ispali onako na prvu...

– Evo ti Pero, uzmi pa baci. Pa ćeš vidit’ koliko su veliki ovi naši rezultati.

I jesam, uzeo sam kuglu, stavio na rame, nešto mi je tehnike ostalo s tjelesnog, trznija sam i ispalija.... Leti, leti, leti... Na sedam metara. Uf, nije ni loše.

A Stipe 21. Možda bi ga stigao u “tri rate”. Stipe je odradio dva natjecanja u Beogradu, potom se vratio u Hrvatsku, u Split, gdje evo zajedno sa Sandrom lovi još veće daljine.

– Prije Beograda sam još trenirao u Americi, sletio sam večer prije Balkanijade u Beograd i sutradan pobijedio. Ostao sam u Beogradu još tjedan, bacao na tom Europskom dvoranskom prvenstvu, potom se vratio pet dana u Zadar, onda sam došao u Split gdje smo Sandra i ja već nekoliko tjedana, dogovorili se da radimo zajedno i stvarno uživamo. Nikad nisam bio u boljoj formi.

Ugodno je trenirati pokraj Sandre?

– Mi smo trenutno po nekom standardu, prosjeku rezultata, dva najbolja atletičara u zemlji, samo što meni uvijek fali ta medalja... Guramo se i motiviramo jedno drugo. Svaki je trening opušten, a istovremeno ozbiljan. Našli smo kombinaciju koja nam štima, a ja sam u formi u  kakvoj nikad nisam bio, na 21 metar sam svaki tjedan.

Trener Marko Mastelić budno prati svaki tvoj korak, snima, ispravlja...?

– Marko se stvarno trudi, da nije bilo njega ne znam kako bih. Snima svaki trening, Edis uskoči s nekim svojim savjetima. Lani je Marko bio sa mnom, pratio me na natjecanjima. U dvije godine skupio je više iskustva nego neki treneri cijeli život. Postao je moja desna ruka.

Nastavit ćete se pripremati u Splitu?

– Tu smo do daljnjega, trenirat ćemo zajedno. Ja ću mislim već 8. travnja nastupiti na prvom otvorenom mitingu tu u Splitu, na Parku mladeži. Cilj mi je srušiti hrvatski rekord na otvorenome (onaj Edisov od 20,96 metara, nap. a.). A normalno, ambiciozan sam uvijek, kako na svakom natjecanju želim medalju, tako i to želim sada, otvoriti jako sezonu.

Hoćeš li uspjeti?

– To su moje mogućnosti, a hoću li to i napraviti, to je druga stvar. Kakvo će biti vrijeme, kako ću se osijećati, hoće li me umoriti ova faza priprema... Mislim da ću sigurno prebaciti 21 na otvorenom ove godine, ali u atletici nikad ne znaš. Iz ove perspektive mogu obećati brda i doline, ali kako je atletika delikatan sport, lako se dogodi i ozljeda, ne volim ništa najavljivati.

Kakvi su ovi likovi što bacaju 22 metra, pa i preko toga? Vidiš li sebe tu u budućnosti?

– Mi sve radimo u uvjetima u kakvima možemo, a to su ljudi koji su trenirali pravilno u pravilnim uvjetima. Ja sam došao iz “mrtvih” u katastrofalnim uvjetima. Kad se to stavi na vagu, uvjeti treninga i popratni sadržaji, moj je rezultat još vrjedniji. Ono što ja jesam to je materijal za 22 metra sasvim sigurno, samo se treba poklopiti određena količina hitaca  kroz godine, da treniram u pravim uvjetima, a jedino što to može spriječiti je ozljeda. 

Gdje si sada?

– Sad sam ustalio nivo hitaca između 20,50 i 21 metar. Stalno sam tu, tako je realno očekivati da bacam preko 21 češće, a ako se pokopi, može kugla poletjeti i dalje. Mislim da sam prerastao 20,50 što je odličan rezultat, to potvrđujem na svakom treningu.

Kako do stalnog mjesta na mitinzima Dijamantne lige?

– Ja jednostavno moram “izaći”, baciti veliku daljinu i to je jedan od razloga da prebacim odmah 21 metar. To moram, standard se podigao, to bi mi trebala biti ulaznica za Dijamantnu ligu, ali sve ovisi kada i koliko to prebacim.

Imaš li managera?

– Trenutno sam u pregovorima, na perekretnici sam... Sada čekam da dođe mojih pet minuta. I onda da se događaju svake godine.

 

 

 

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika