Sport Dalmacija u balunu

sve je biznis

Doma su češće kao svjedoci na sudu: novac je ‘ukrao’ nogomet, nema ‘kulta reprezentacije’

sve je biznis

Nogomet je odavno prestao biti najvažnija sporedna stvar na svijetu, prije najvažnija glavna. A izuzev za navijače, nogomet je uglavnom postao i čisti biznis, utrka za profitom. I to nerijetko i biznis u kojem ima i mutnih poslova. Uostalom, najvažnija utakmica koja se idućeg tjedna igra u Osijeku nije ona završna pripremna Hrvatske za SP sa Senegalom, već ona završna sudska s nekim čelnim ljudima hrvatskog nogometa u glavnim ulogama. A u kojoj su i neki hrvatski reprezentativci dobili bitne role (zaboravnih) svjedoka. Pada nam napamet kviz "Tog se nitko nije sjetio". No, doslovno sve to skupa rezultira time da zadnjih godina Hrvatska češće ovakve prijateljske susrete igra u Engleskoj, SAD-u nego u primjerice Splitu, pa i Rijeci, Puli...

Organiziranje prijateljskih susreta na tim bogatijim tržištima, vjerojatno sukladno željama televizijskih kuća, nogometnih saveza, donosi Savezu i veću zaradu. Ali odnosi kult reprezentacije koji je ionako već dugom spletom već navedenog na tankom ledu. Realno, tko uz naš standard može sebi priuštiti tek tako vikend u Liverpoolu da skokne na prijateljsku utakmicu. A još i uoči Svjetskog prvenstva, jer navijači uglavnom štede za Rusiju. Oni koji zbog grijeha čelnika hrvatskog nogometa iz revolta od reprezentacije nisu digli ruke. Jedino ako su baš gađali, a sumnjamo u to, u sve brojnije Hrvate na privremenom radu u Republici Irskoj. Koji će možda skoknuti iz nedalekog Dublina u Liverpool.

U zadnjih godinu dana Hrvatska je odigrala tri prijateljske utakmice na teritoriju SAD-a, dvije protiv Meksika i jednu kontra Perua. A prije toga je mot bio London. U zadnjih pet i pol godina tamo smo igrali protiv Argentine, Južne Koreje. Susret s Brazilom bit će treća prijateljska utakmica Hrvatske na Otoku u tom periodu, a da nismo igrali protiv Otočana. S Portugalom smo igrali u Ženevi... A nekad smo s Brazilom igrali na Poljudu i bio je spektakl, ne tako davne 2005. godine. Neke se stvari ne mogu kupiti novcem. Dalje od očiju, dalje od srca.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Dalmacija u balunu