StoryEditorOCM
Domaći nogomet‘vatreni‘ u rigi

Bivši hajdukovac s latvijskom adresom otkrio što čeka Hrvatsku: ‘Ovdje je u subotu isto praznik, a ima jedan problem‘

Piše K. M.
17. studenog 2023. - 13:11

Utakmicom protiv Latvije kreće put za izlazak iz krize u kojem se našla hrvatska nogometna reprezentacija. Već su izabranici Zlatka Dalića prije nešto više od dva mjeseca demonstrirali silu protiv baltičke države koja nema nikakvih šansi za plasman na Europsko prvenstvo u Njemačkoj iduće godine.

Bila je tad i drugačija situacija s kadrom i popisom koji je Dalić složio pa se sad puše i na hladno.

- Često si sami zakompliciramo odlazak na velika natjecanja, ali ako igrači budu na svom pravom nivou Latvija tu nema što tražiti. I to bez podcjenjivanja. Imaju oni iskustvo iz prve utakmice s Hrvatskom, znaju što mogu očekivati i da im neće biti lako. No, bit će motivirani sigurno, i oni imaju državni praznik 18. studenog (op. a. Dan neovisnosti Latvije), a uz to se žele dokazati protiv jedne od najboljih reprezentacija svijeta - otkriva nam uoči utakmice dijete Hajduka, stoper s trenutno boravišnom adresom u Latviji, Petar Bosančić.

On je u ovu baltičku državu stigao u ožujku ove godine nakon što je igrao u dosta dobroj formi za bugarsko Cherno More iz Varne.

- U Bugarskoj je bila dobra sezona, imali smo dobar rezultat i malo primljenih golova. Zadovoljan sam tim iskustvom u Varni. Par dana prije kraja zimskog prijelaznog roka u Latviji ove godine kontaktirao me Tomislav Stipić i otišao sam u Rigu. Potpisao sam na dvije godine, jednu sam odradio i imam opciju potpisa za treću godinu.

Tamo ga je dočekala kolonija Hrvata s kojom Stipić želio pokoriti Latviju.

- Hrvoje Babec je tu od prošle sezone, ljeta, pa je došao Stipić sa svoja tri pomoćna trenera, a tu su bila i dva fizioterapeuta. Među njima je bio i fizioterapeut Bojan Radanović koji je s nogometnom reprezentacijom Hrvatske osvajao medalje. Prilagodba je bila lagana, dočekalo me puno Hrvata, što nije često u inozemstvu. Tu su bili Babec, Marko Dabro uz naš stožer te srpski igrač Miloš Jojić koji je igrao i za Borussiju Dortmund.

image

Petar Bosančić u dresu Istre 1961

Matija Djanješić/Cropix

Cilj je bila dupla kruna za Rigu FC, ali ambicije ime je poremetio glavni rival RFS. Sve je dobro išlo do posljednjih nekoliko kola, a u tom zadnjem nisu uspjeli sačuvati prednost koju su imali ispred gradskih rivala tijekom cijele sezone i na kraju su ostali bez titule prvaka države. Pad je krenuo nakon osvajanja Kupa protiv RFS-a.

- Nažalost, nakon osvojenog Kupa protiv RFS-a imali smo još tri utakmice i nažalost nismo uspjeli obraniti prednost. S obzirom na to da smo cijelu sezonu smo bili na prvom mjestu, nažalost, možemo reći da je kraj sezone bio neuspješan. Malo nam je nedostajalo za tu duplu krunu, a mogli smo osigurati lakši put u Europi jer bi krenuli od kvalifikacija za Ligu prvaka.

Zanimalo nas je i kakvi su Latvijci u nogometu iz prve ruke. Bosančićevih šest suigrača našlo se na popisu latvijskog izbornika Dainisa Kazakevičsa.

- U Latviji je nogomet još uvijek u razvoju. Dosta se ulaže, ali primarni interes latvijske javnosti i dalje je na hokeju i košarci. Ne prati se toliko i nisu atmosfere na stadionima kao što su nama poznate, osim na našim utakmicama s RFS-om s kojim smo se borili za naslov, a oni su prošle sezone igrali grupnu fazu Konferencijske lige. Dosta je momčadi koje daju priliku mladim igračima pa se može reći da je liga razvojna. Za neku paralelu s HNL-om, samo mi i RFS bi mogli biti konkurentni tu, a ostale je teško komentirati jer je to sigurno slabiji nivo momčadi. Često mi igrači između sebe znamo komentirati te paralele između liga u kojima smo igrali. Nezgodno je to procijeniti jer negdje je to intenzitet, a negdje primjerice taktika i druge stvari. Možda je od svih liga u kojima sam dosad bio HNL najzahtjevniji, a i kad idete u inozemstvo za svaku treba i određeno vrijeme adaptacije - ističe Bosančić, a smatra da i od nekadašnjeg ofenzivca Hajduka i Dinamo Kijeva nisu imali upečatljivije nogometno ime:

- Međutim, kakva je svjetska popularnost nogometa kao sporta, jasno je i da se i tu diže. Imali su oni dobru generaciju s Eura 2004. godine, što im je najveći uspjeh, ali od Marisa Verpakovskisa nisu imali zvučnije ime u Europi. Što se tiče utakmice s Hrvatskom vjerojatno će igrati kao i u prvoj utakmici, u niskom bloku i pokušati na kontre.

Hrvatsku će u subotu igrati protiv Latvije od 18 sati, a Bosančić nam je otkrio što hrvatski reprezentativci mogu očekivati u Rigi.

- Igrat će se na stadionu Skonto, a tamo je nedavno postavljen novi hibridni travnjak koji omogućuje dobre uvjete igre. Stadion je manji i sigurno će biti pun, a broji nešto više od osam tisuća mjesta. Problem bi mogao biti u vremenskoj prognozi, sad je već malo hladnije i temperature idu ispod nule - zaključio je Bosančić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:42