stdClass Object ( [id] => 151461 [title] => Bradarić: Duguje mi milijun eura; Mate Bilić: Nisam lud da mu budem rob [alias] => bradaric-duguje-mi-milijun-eura-mate-bilic-nisam-lud-da-mu-budem-rob [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Daleko od očiju javnosti i od medijski poznatijeg financijskog spora na relaciji Eduardo da Silva-Zdravko Mamić, u Omišu, na Općinskom sudu traje jedan sličan spor, onaj između Stipe Bradarića, splitskog ugostitelja koji je do sada zastupao nekoliko nogometaša i Mate Bilića, povremenog reprezentativca Hrvatske, nekadašnjeg igrača Hajduka i sadašnjeg nogometaša španjolskog Sportinga Gijona. U tom sporu Bradarića, koji za sebe kaže kako je Biliću bio “sponzor-savjetnik“ i Bilića, koji je bio “pulen”, okreće se veliki novac. - Još 19. studenoga 1997. ja i gospođa Ilka Bilić, Matina majka, potpisali smo ugovor u kojemu su opisane moje obveze, kao “sponzora-savjetnika“ prema Mati Biliću, tijekom njegove karijere. Majka je potpisala ugovor jer je Mate tada još uvijek bio maloljetan, kao njegova starateljica. Tim ugovorom oni su se obavezali kako će prilikom odlaska Mate u inozemstvo ili u drugi tuzemni klub meni dati 10 posto od ostvarenog bruto transfera.

Ujedno, takav je iznos po slovu tog ugovora morao meni pripasti i kod svakog drugog postignutog ugovora u inozemstvu, sve do završetka Matine karijere, bilo da u tom ugovoru sudjelujem ja ili netko drugi. Također sam morao dobivati i 10 posto od svih njegovih primanja - kazuje Stipe Bradarić.
Bradarić je Bilića zamijetio kao veliki nogometni potencijal, kada je Mate došao iz Omiša u Hajduk.

- U to sam vrijeme pratio mlade igrače i jedan od njih je bio Zvonimir Deranja. Gledajući Deranju, uočio sam i Matu. Budući su Mate i Zvonimir bili dobri prijatelji, potpisao sam i s njim ugovor o zastupanju (identičan onome koji je kasnije potpisala i Matina majka, op.a.). Naime, u tadašnji restoran „Šumica“ došli su mi Mate i jedan od njegove braće. Došli su do mene poslije treninga i htjeli su sa mnom razgovarati, jer su od Deranje čuli da mi je Mate interesantan kao igrač. Matin brat me zamolio bi li mogao doći u njihov obiteljski dom u Omišu i o svemu porazgovarati sa njihovom majkom - priča Bradarić.

- Upoznao sam se s njegovom majkom i oni su bili zainteresirani za suradnju, budući je Mate svaki dan dolazio iz Omiša u Split, pa je trebao dodatnu ishranu. Kako ja držim restoran, to je za njih bilo rješenje problema. U načelu smo se dogovorili i ja sam predložio da nam odvjetnik Damir Bekavac priredi građanski ugovor. Nakon tri sastanka, u Omišu smo dogovorili sve uvjete i potpisali ugovor kojemu smo svi nazdravili u njihovom omiškom stanu. Bekavac je čak predložio da u ugovoru visina moje zarade bude 20 posto, no ja sam inzistirao na 10 posto, jer sam želio biti korektan, budući smo dogovorili suradnju na duge staze, do kraja njegove profesionalne karijere - kazuje Bradarić.

‘Potpisao je punomoć’

Tijekom slijedećih godina, prema Bradariću, sve je bilo idilično.
- Mate je gotovo redovito jeo kod mene u restoranu, a to je povremeno radila i njegova obitelj. Kada je Mate navršio 18 godina, potpisao je punomoć kojom me, od tog trenutka potvrđuje kao svog zastupnika u svim poslovima (ugovor, isplate....) te tom punomoći prihvaća i ugovor od 5. ožujka 1998. godine, koji je sastavni dio ove punomoći. Taj ugovor iz 1998. također je napisao Bekavac no Mate i ja ga nismo potpisali, jer bi u tom slučaju morali raskinuti ugovor potpisan sa njegovom majkom, kada je on bio maloljetan - ističe Bradarić.
Mate nastavlja s mukotrpnim treninzima i napokon 1999. ulazi u seniore Hajduka.

- U momčadi ostaje tri godine, do konca 2001. godine. Normalno sam, slovom ugovora, brinuo o Matinoj karijeri, nije mu “ni tičjeg mlika falilo“. U tom sam periodu u njega i njegov razvoj uložio tadašnjih 126.300 DEM-a (današnjih oko 63 tisuće eura, op.a.), a između ostalog sam mu kupio i automobil. Čak sam odlazio u srednju školu u Omišu interesirati se i za ocjene - kazuje Bradarić.
No, blizu je bio kraj “idili“.

- Hajduk te 2001. igra u Europi i Mate na utakmici sa Mallorcom postiže pogodak. Tu su utakmicu na TV-u gledali iz Real Zaragoze i javili su se da bi kupili Matu. Javio se Mela Kodro, menadžer ovlašten od Zaragoze. Uputio sam Španjolce na Hajduka, kako bi s njima dogovorili uvjete prodaje. Branko Grgić, tadašnji predsjednik kluba i izaslanstvo Hajduka, na uzvratu u Mallorci potpisuju transfer vrijedan četiri milijuna DEM (danas oko 2 milijuna eura).

Mate je od samog transfera dobio dva milijuna DEM-a (danas oko milijun eura) i Zaragoza mu nudi godišnje 200 tisuća DEM (danas oko 100 tisuća eura). Ja to odbijam, iako je on nestrpljiv i želi potpisati takav ugovor. Želio sam postići što bolje uvjete. Nakon dva dana pregovora u Splitu, Kodro odlazi prema aerodromu, neobavljena posla. No, zvao je s aerodroma i ponudio godišnje 300 tisuća DEM neto (danas oko 150 tisuća eura).

Ne pristajem ni na to po cijenu konflikta s Matom i njegovom obitelji. Kodro na kraju pristaje na godišnju plaću od 600 tisuća DEM (danas oko 300 tisuća eura). S time da bi Mate četiri godine dobivao po 600 tisuća DEM, a petu godinu bi dobio 1,2 milijuna DEM (danas oko 600 tisuća eura). Tražio sam i dobio neke dodatne beneficije za Matu.

Tako bi za svaki postignuti gol dobio 20 tisuća maraka (danas oko 10 tisuća eura), za 12 odigranih utakmica još 100 tisuća maraka (danas oko 50 tisuća eura), a ako odigra u sezoni svih 48 utakmica, za to je trebao dobiti još 400 tisuća DEM-a (danas oko 200 tisuća eura). Isto tako, ako u sezoni postigne 20 golova, bilo mu je zajamčeno 400 tisuća DEM (danas oko 200 tisuća eura). Nakon potpisa, odlazimo u Zaragozu i uskoro za mene počinju problemi - priča Bradarić.

Platio samo - hranu

Prema Bradarićevim riječima Bilić se oglušuje na pozive za plaćanje.
- Po ugovoru, trebao sam dobiti 400 tisuća DEM (danas oko 200 tisuća eura) od transfera i trebao mi je početi plačati 10 posto od svojih mjesečnih primanja. Kada sam vidio da mi se ništa ne plaća kontaktirao sam ga, a on je sve prebacio na svoju obitelj.

Na kraju sam cijeli slučaj dao na sud, 24. ožujka 2003. godine. Suđenje još traje, jer Bilić godinama nije primao pozive. Sve strane su saslušane, a Bilić se odazvao sudu prije šest mjeseci. On negira na sudu da me poznaje, a negira i da sam mu kupio automobil! Jedino što je obitelj Bilić platila je račun za hranu u mom restoranu, oko 20 tisuća DEM-a (danas oko 10 tisuća eura).

Ja od Mate do odlaska u Zaragozu tražim dva milijuna kuna (danas oko 266 tisuća eura), u što je uključeno 126.300 DEM koje sam u njega uložio, kao i 10 posto od transfera. Ostale iznose i potraživanja od transfera i primanja iz drugih klubova, u kojima je igrao nakon Zaragoze još ne znam, jer sa iznosima tih transfera i ugovora nisam bio upoznat. No, mislim da bi moja ukupna potraživanja od Mate u konačnici mogla biti milijun eura - zaključuje svoju priču Bradarić.

ivica marković

Deranjin primjer

- Identični ugovor je samnom potpisao i Zvonimir Deranja koji je uredno podmirivao sve svoje obaveze prema meni. Kada je Bilić odlazio iz Hajduka, ja sam potpisao sporazumni raskid ugovora, a on kaže na sudu da me ne poznaje. Svu korespondenciju s Hajdukom, prilikom Matina odlaska u Zaragozu imam i sve je uredno priloženo sudu - pojašnjava Bradarić.

Bilić: Nisam potpisao nikakav robovlasnički ugovor!

Mate Bilić je osim za Hajduka i Zaragozu igrao još za
Sportin Gijon, Lleidu, SK Rapid, Cordobu.
Sasvim drugačiju priču ima bivši reprezentativac Mate Bilić, koji se odazvao našem pozivu, uz molbu da on ispriča „svoju stranu medalje“

- Taj spor traje već osam godina. Svoj kruh pošteno zarađujem i nikada nikome nisam bio dužan ni lipe. Ja sam tog gospodina isplatio. Vratio sam mu novac koji je on posudio mojoj obitelji i još sam ga bogato nagradio. Ostao sam bez oca kada sam imao 10 godina i uz pomoć svoje obitelji sam se probijao kroz život. Podredio sam cijeli život svojoj karijeri, živim u inozemstvu, daleko od svojih najmilijih i pošteno radim - kazuje Bilić.
Ističe da s Stipom Bradarićem nije potpisao nikakav ugovor.

- Ja s tim gospodinom nisam potpisao nikada, nikakav ugovor. To što je moja majka potpisala ja nisam i ja s tim nema ništa. Nikada ne bih potpisao ugovor, kojim moram postati nečiji rob. Pa to je robovlasnički odnos! Nisam lud raditi cijeli život za nekog drugog tko to ne zaslužuje. Moja majka je potpisala s tim čovjekom ugovor kada sam ja bio maloljetan. Kada sam postao punoljetan i kada sam vidio da je to robovlasnički ugovor nisam htio ništa potpisati. Znam što je rad, red i disciplina i toga se držim uvijek u životu. Za sve ostalo obratite se mojim odvjetnicima - rekao je Bilić.

Odvjetnici Bilića u ovom sporu su Vinko Gulišija i Marina Kedžo, koji drži da je mnogo toga u ovom slučaju sporno.
- Pitanje je li Centar za socijalnu skrb morao nazočiti potpisu tog famoznog ugovora koji je potpisala Matina majka, budući je on tada bio maloljetan. Taj ugovor je potpisala majka kao skrbnik. Prisustvo Centra za socijalnu skrb bilo je obvezujuće, jer je to tako propisivala odredba iz Zakona o braku i porodičnim odnosima - kazuje Gulišija.

Što se tiče punomoći koju je potpisao Mate, kada je postao punoljetan, i ona je sporna, uvjerava nas Marina Kedžo.

- Prvo se postavlja pitanje je li Bilić potpisao bjanko punomoć, odnosno prazan papir, što on i tvrdi. Također se postavlja pitanje može li ta punomoć osnažiti onaj ugovor koji je potpisala Matina majka. Odgovor je - ne. Ta punomoć osnažuje ugovor od 5. ožujka 1998. godine, koji Mate Bilić i Stipe Bradarić nikada nisu potpisali - kazuje Kedžo.
Bilićevi odvjetnici ističu da se postavlja pitanje o kakvom se zaista ugovoru radi.

- Sve da je gospodin Bradarić u cjelosti u pravu, postavlja se pitanje kakav je to ugovor kojim on od igrača potražuje 10 posto svih primanja i transfera za vrijeme njegove karijere. Je li to zelenaški ugovor, koji je po svojoj prirodi ništa? Neka o tome odluči sud - kazuje Gulišija.

Odvjetnici kažu kako Bilić ne pomišlja na nikakvu nagodbu, nego će se za pravdu i svoj čist obraz boriti do kraja.
- Mate niti ne razmišlja o nagodbi. Ogorčen je cjelokupnom situacijom i vjeruje u svoju ispravnost - zaključuju Gulišija i Kedžo.

ivica marković

Propala sudska nagodba

Sve je napravljeno više no korektno, profesionalno i moralno. Jedini rizik temeljem potpisanog ugovora imao je Stipe Bradarić koji je ulagao u projekt koji ničim posebno nije jamčio za uspjeh. Notorna je činjenica da iznimno mali postotak ljudi postigne u sportu vrhunske rezultate kojima mogu osigurati i egzistenciju. Prilikom ocjenjivanja moralnosti postupanja ugovornih strana uvijek treba poči od ozračja u kojemu je ugovor nastao.

Ako se na taj način pristupi ocjeni dobronamjernosti ugovornih strana, onda je evidentno da je jedini mogući gubitnik u materijalnom i moralnom smislu mogao biti samo Stipe Bradarić. Objektivno je za upitati se tko je i po čemu mogao biti jamac uspjeha mladog nogometaša, a s druge strane prema tako mladom čovjeku se morate ponašati s potpunom brigom koja nadilazi u znatnom smislu prosječnu nužnost - kazao nam je Vinko Ljubičić, Bradarićev odvjetnik.

- Općinski sud u Omišu ispitao je čitav niz svjedoka i rodbine Mate Bilića, kao i njegove prijatelje i kolege koji su involvirani u međusobne odnose i smatram da je definitivno utvrđeno osnovanim Bradarićevo potraživanje. To proizlazi iz toga što je Sud prihvatio naš prijedlog i službenim putem zatražio od klubova u kojima je Mate Bilić igrao, da dostave visinu transfera i osobnih primanja, kako bi se mogla utvrditi ukupna visina potraživanja. Ovaj slučaj je prije za Matu Bilića vodio, sada pokojni odvjetnik Neven Medić i tada smo razgovarali i o nagodbi koja nije postignuta - rekao je Vinko Ljubičić.
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPLITSKI PODUZETNIK NA TEMELJU UGOVORA IZ 1997. S TADA MALOLJETNIM NOGOMETAŠEM TRAŽI 10 POSTO OD ZARADE U KARIJERI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-12-12 17:53:09 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-12-13 16:18:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-12-12 21:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 17271 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/12/12/Novosti/Bilic00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x230" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7613516 Threads: 2 Questions: 1617040704 Slow queries: 4801069 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110932528 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/domaci-nogomet/bradaric-duguje-mi-milijun-eura-mate-bilic-nisam-lud-da-mu-budem-rob-151461 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/bradaric-duguje-mi-milijun-eura-mate-bilic-nisam-lud-da-mu-budem-rob-151461?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 214041 [name] => matebilić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => matebilic [link] => /tag/matebilic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 140586 [name] => stipebradarić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stipebradaric [link] => /tag/stipebradaric ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPLITSKI PODUZETNIK NA TEMELJU UGOVORA IZ 1997. S TADA MALOLJETNIM NOGOMETAŠEM TRAŽI 10 POSTO OD ZARADE U KARIJERI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bradarić: Duguje mi milijun eura; Mate Bilić: Nisam lud da mu budem rob [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-10-42-33-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/12/12/Novosti/Bilic00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/12/12/Novosti/Bilic00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Daleko od očiju javnosti i od medijski poznatijeg financijskog spora na relaciji Eduardo da Silva-Zdravko Mamić, u Omišu, na Općinskom sudu traje jedan sličan spor, onaj između Stipe Bradarića, splitskog ugostitelja koji je do sada zastupao nekoliko nogometaša i Mate Bilića, povremenog reprezentativca Hrvatske, nekadašnjeg igrača Hajduka i sadašnjeg nogometaša španjolskog Sportinga Gijona. U tom sporu Bradarića, koji za sebe kaže kako je Biliću bio “sponzor-savjetnik“ i Bilića, koji je bio “pulen”, okreće se veliki novac. - Još 19. studenoga 1997. ja i gospođa Ilka Bilić, Matina majka, potpisali smo ugovor u kojemu su opisane moje obveze, kao “sponzora-savjetnika“ prema Mati Biliću, tijekom njegove karijere. Majka je potpisala ugovor jer je Mate tada još uvijek bio maloljetan, kao njegova starateljica. Tim ugovorom oni su se obavezali kako će prilikom odlaska Mate u inozemstvo ili u drugi tuzemni klub meni dati 10 posto od ostvarenog bruto transfera.

Ujedno, takav je iznos po slovu tog ugovora morao meni pripasti i kod svakog drugog postignutog ugovora u inozemstvu, sve do završetka Matine karijere, bilo da u tom ugovoru sudjelujem ja ili netko drugi. Također sam morao dobivati i 10 posto od svih njegovih primanja - kazuje Stipe Bradarić.
Bradarić je Bilića zamijetio kao veliki nogometni potencijal, kada je Mate došao iz Omiša u Hajduk.

- U to sam vrijeme pratio mlade igrače i jedan od njih je bio Zvonimir Deranja. Gledajući Deranju, uočio sam i Matu. Budući su Mate i Zvonimir bili dobri prijatelji, potpisao sam i s njim ugovor o zastupanju (identičan onome koji je kasnije potpisala i Matina majka, op.a.). Naime, u tadašnji restoran „Šumica“ došli su mi Mate i jedan od njegove braće. Došli su do mene poslije treninga i htjeli su sa mnom razgovarati, jer su od Deranje čuli da mi je Mate interesantan kao igrač. Matin brat me zamolio bi li mogao doći u njihov obiteljski dom u Omišu i o svemu porazgovarati sa njihovom majkom - priča Bradarić.

- Upoznao sam se s njegovom majkom i oni su bili zainteresirani za suradnju, budući je Mate svaki dan dolazio iz Omiša u Split, pa je trebao dodatnu ishranu. Kako ja držim restoran, to je za njih bilo rješenje problema. U načelu smo se dogovorili i ja sam predložio da nam odvjetnik Damir Bekavac priredi građanski ugovor. Nakon tri sastanka, u Omišu smo dogovorili sve uvjete i potpisali ugovor kojemu smo svi nazdravili u njihovom omiškom stanu. Bekavac je čak predložio da u ugovoru visina moje zarade bude 20 posto, no ja sam inzistirao na 10 posto, jer sam želio biti korektan, budući smo dogovorili suradnju na duge staze, do kraja njegove profesionalne karijere - kazuje Bradarić.

‘Potpisao je punomoć’

Tijekom slijedećih godina, prema Bradariću, sve je bilo idilično.
- Mate je gotovo redovito jeo kod mene u restoranu, a to je povremeno radila i njegova obitelj. Kada je Mate navršio 18 godina, potpisao je punomoć kojom me, od tog trenutka potvrđuje kao svog zastupnika u svim poslovima (ugovor, isplate....) te tom punomoći prihvaća i ugovor od 5. ožujka 1998. godine, koji je sastavni dio ove punomoći. Taj ugovor iz 1998. također je napisao Bekavac no Mate i ja ga nismo potpisali, jer bi u tom slučaju morali raskinuti ugovor potpisan sa njegovom majkom, kada je on bio maloljetan - ističe Bradarić.
Mate nastavlja s mukotrpnim treninzima i napokon 1999. ulazi u seniore Hajduka.

- U momčadi ostaje tri godine, do konca 2001. godine. Normalno sam, slovom ugovora, brinuo o Matinoj karijeri, nije mu “ni tičjeg mlika falilo“. U tom sam periodu u njega i njegov razvoj uložio tadašnjih 126.300 DEM-a (današnjih oko 63 tisuće eura, op.a.), a između ostalog sam mu kupio i automobil. Čak sam odlazio u srednju školu u Omišu interesirati se i za ocjene - kazuje Bradarić.
No, blizu je bio kraj “idili“.

- Hajduk te 2001. igra u Europi i Mate na utakmici sa Mallorcom postiže pogodak. Tu su utakmicu na TV-u gledali iz Real Zaragoze i javili su se da bi kupili Matu. Javio se Mela Kodro, menadžer ovlašten od Zaragoze. Uputio sam Španjolce na Hajduka, kako bi s njima dogovorili uvjete prodaje. Branko Grgić, tadašnji predsjednik kluba i izaslanstvo Hajduka, na uzvratu u Mallorci potpisuju transfer vrijedan četiri milijuna DEM (danas oko 2 milijuna eura).

Mate je od samog transfera dobio dva milijuna DEM-a (danas oko milijun eura) i Zaragoza mu nudi godišnje 200 tisuća DEM (danas oko 100 tisuća eura). Ja to odbijam, iako je on nestrpljiv i želi potpisati takav ugovor. Želio sam postići što bolje uvjete. Nakon dva dana pregovora u Splitu, Kodro odlazi prema aerodromu, neobavljena posla. No, zvao je s aerodroma i ponudio godišnje 300 tisuća DEM neto (danas oko 150 tisuća eura).

Ne pristajem ni na to po cijenu konflikta s Matom i njegovom obitelji. Kodro na kraju pristaje na godišnju plaću od 600 tisuća DEM (danas oko 300 tisuća eura). S time da bi Mate četiri godine dobivao po 600 tisuća DEM, a petu godinu bi dobio 1,2 milijuna DEM (danas oko 600 tisuća eura). Tražio sam i dobio neke dodatne beneficije za Matu.

Tako bi za svaki postignuti gol dobio 20 tisuća maraka (danas oko 10 tisuća eura), za 12 odigranih utakmica još 100 tisuća maraka (danas oko 50 tisuća eura), a ako odigra u sezoni svih 48 utakmica, za to je trebao dobiti još 400 tisuća DEM-a (danas oko 200 tisuća eura). Isto tako, ako u sezoni postigne 20 golova, bilo mu je zajamčeno 400 tisuća DEM (danas oko 200 tisuća eura). Nakon potpisa, odlazimo u Zaragozu i uskoro za mene počinju problemi - priča Bradarić.

Platio samo - hranu

Prema Bradarićevim riječima Bilić se oglušuje na pozive za plaćanje.
- Po ugovoru, trebao sam dobiti 400 tisuća DEM (danas oko 200 tisuća eura) od transfera i trebao mi je početi plačati 10 posto od svojih mjesečnih primanja. Kada sam vidio da mi se ništa ne plaća kontaktirao sam ga, a on je sve prebacio na svoju obitelj.

Na kraju sam cijeli slučaj dao na sud, 24. ožujka 2003. godine. Suđenje još traje, jer Bilić godinama nije primao pozive. Sve strane su saslušane, a Bilić se odazvao sudu prije šest mjeseci. On negira na sudu da me poznaje, a negira i da sam mu kupio automobil! Jedino što je obitelj Bilić platila je račun za hranu u mom restoranu, oko 20 tisuća DEM-a (danas oko 10 tisuća eura).

Ja od Mate do odlaska u Zaragozu tražim dva milijuna kuna (danas oko 266 tisuća eura), u što je uključeno 126.300 DEM koje sam u njega uložio, kao i 10 posto od transfera. Ostale iznose i potraživanja od transfera i primanja iz drugih klubova, u kojima je igrao nakon Zaragoze još ne znam, jer sa iznosima tih transfera i ugovora nisam bio upoznat. No, mislim da bi moja ukupna potraživanja od Mate u konačnici mogla biti milijun eura - zaključuje svoju priču Bradarić.

ivica marković

Deranjin primjer

- Identični ugovor je samnom potpisao i Zvonimir Deranja koji je uredno podmirivao sve svoje obaveze prema meni. Kada je Bilić odlazio iz Hajduka, ja sam potpisao sporazumni raskid ugovora, a on kaže na sudu da me ne poznaje. Svu korespondenciju s Hajdukom, prilikom Matina odlaska u Zaragozu imam i sve je uredno priloženo sudu - pojašnjava Bradarić.

Bilić: Nisam potpisao nikakav robovlasnički ugovor!

Mate Bilić je osim za Hajduka i Zaragozu igrao još za
Sportin Gijon, Lleidu, SK Rapid, Cordobu.
Sasvim drugačiju priču ima bivši reprezentativac Mate Bilić, koji se odazvao našem pozivu, uz molbu da on ispriča „svoju stranu medalje“

- Taj spor traje već osam godina. Svoj kruh pošteno zarađujem i nikada nikome nisam bio dužan ni lipe. Ja sam tog gospodina isplatio. Vratio sam mu novac koji je on posudio mojoj obitelji i još sam ga bogato nagradio. Ostao sam bez oca kada sam imao 10 godina i uz pomoć svoje obitelji sam se probijao kroz život. Podredio sam cijeli život svojoj karijeri, živim u inozemstvu, daleko od svojih najmilijih i pošteno radim - kazuje Bilić.
Ističe da s Stipom Bradarićem nije potpisao nikakav ugovor.

- Ja s tim gospodinom nisam potpisao nikada, nikakav ugovor. To što je moja majka potpisala ja nisam i ja s tim nema ništa. Nikada ne bih potpisao ugovor, kojim moram postati nečiji rob. Pa to je robovlasnički odnos! Nisam lud raditi cijeli život za nekog drugog tko to ne zaslužuje. Moja majka je potpisala s tim čovjekom ugovor kada sam ja bio maloljetan. Kada sam postao punoljetan i kada sam vidio da je to robovlasnički ugovor nisam htio ništa potpisati. Znam što je rad, red i disciplina i toga se držim uvijek u životu. Za sve ostalo obratite se mojim odvjetnicima - rekao je Bilić.

Odvjetnici Bilića u ovom sporu su Vinko Gulišija i Marina Kedžo, koji drži da je mnogo toga u ovom slučaju sporno.
- Pitanje je li Centar za socijalnu skrb morao nazočiti potpisu tog famoznog ugovora koji je potpisala Matina majka, budući je on tada bio maloljetan. Taj ugovor je potpisala majka kao skrbnik. Prisustvo Centra za socijalnu skrb bilo je obvezujuće, jer je to tako propisivala odredba iz Zakona o braku i porodičnim odnosima - kazuje Gulišija.

Što se tiče punomoći koju je potpisao Mate, kada je postao punoljetan, i ona je sporna, uvjerava nas Marina Kedžo.

- Prvo se postavlja pitanje je li Bilić potpisao bjanko punomoć, odnosno prazan papir, što on i tvrdi. Također se postavlja pitanje može li ta punomoć osnažiti onaj ugovor koji je potpisala Matina majka. Odgovor je - ne. Ta punomoć osnažuje ugovor od 5. ožujka 1998. godine, koji Mate Bilić i Stipe Bradarić nikada nisu potpisali - kazuje Kedžo.
Bilićevi odvjetnici ističu da se postavlja pitanje o kakvom se zaista ugovoru radi.

- Sve da je gospodin Bradarić u cjelosti u pravu, postavlja se pitanje kakav je to ugovor kojim on od igrača potražuje 10 posto svih primanja i transfera za vrijeme njegove karijere. Je li to zelenaški ugovor, koji je po svojoj prirodi ništa? Neka o tome odluči sud - kazuje Gulišija.

Odvjetnici kažu kako Bilić ne pomišlja na nikakvu nagodbu, nego će se za pravdu i svoj čist obraz boriti do kraja.
- Mate niti ne razmišlja o nagodbi. Ogorčen je cjelokupnom situacijom i vjeruje u svoju ispravnost - zaključuju Gulišija i Kedžo.

ivica marković

Propala sudska nagodba

Sve je napravljeno više no korektno, profesionalno i moralno. Jedini rizik temeljem potpisanog ugovora imao je Stipe Bradarić koji je ulagao u projekt koji ničim posebno nije jamčio za uspjeh. Notorna je činjenica da iznimno mali postotak ljudi postigne u sportu vrhunske rezultate kojima mogu osigurati i egzistenciju. Prilikom ocjenjivanja moralnosti postupanja ugovornih strana uvijek treba poči od ozračja u kojemu je ugovor nastao.

Ako se na taj način pristupi ocjeni dobronamjernosti ugovornih strana, onda je evidentno da je jedini mogući gubitnik u materijalnom i moralnom smislu mogao biti samo Stipe Bradarić. Objektivno je za upitati se tko je i po čemu mogao biti jamac uspjeha mladog nogometaša, a s druge strane prema tako mladom čovjeku se morate ponašati s potpunom brigom koja nadilazi u znatnom smislu prosječnu nužnost - kazao nam je Vinko Ljubičić, Bradarićev odvjetnik.

- Općinski sud u Omišu ispitao je čitav niz svjedoka i rodbine Mate Bilića, kao i njegove prijatelje i kolege koji su involvirani u međusobne odnose i smatram da je definitivno utvrđeno osnovanim Bradarićevo potraživanje. To proizlazi iz toga što je Sud prihvatio naš prijedlog i službenim putem zatražio od klubova u kojima je Mate Bilić igrao, da dostave visinu transfera i osobnih primanja, kako bi se mogla utvrditi ukupna visina potraživanja. Ovaj slučaj je prije za Matu Bilića vodio, sada pokojni odvjetnik Neven Medić i tada smo razgovarali i o nagodbi koja nije postignuta - rekao je Vinko Ljubičić.
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/bradaric-duguje-mi-milijun-eura-mate-bilic-nisam-lud-da-mu-budem-rob-151461 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a2f83812f78e9b40220befe55e7af77f7a4c4f0d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bradari%C4%87%3A+Duguje+mi+milijun+eura%3B+Mate+Bili%C4%87%3A+Nisam+lud+da+mu+budem+rob&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fbradaric-duguje-mi-milijun-eura-mate-bilic-nisam-lud-da-mu-budem-rob-151461 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fbradaric-duguje-mi-milijun-eura-mate-bilic-nisam-lud-da-mu-budem-rob-151461 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPLITSKI PODUZETNIK NA TEMELJU UGOVORA IZ 1997. S TADA MALOLJETNIM NOGOMETAŠEM TRAŽI 10 POSTO OD ZARADE U KARIJERI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Domaći nogometSPLITSKI PODUZETNIK NA TEMELJU UGOVORA IZ 1997. S TADA MALOLJETNIM NOGOMETAŠEM TRAŽI 10 POSTO OD ZARADE U KARIJERI

Bradarić: Duguje mi milijun eura; Mate Bilić: Nisam lud da mu budem rob

Piše PSD.
12. prosinca 2011. - 22:46
Daleko od očiju javnosti i od medijski poznatijeg financijskog spora na relaciji Eduardo da Silva-Zdravko Mamić, u Omišu, na Općinskom sudu traje jedan sličan spor, onaj između Stipe Bradarića, splitskog ugostitelja koji je do sada zastupao nekoliko nogometaša i Mate Bilića, povremenog reprezentativca Hrvatske, nekadašnjeg igrača Hajduka i sadašnjeg nogometaša španjolskog Sportinga Gijona. U tom sporu Bradarića, koji za sebe kaže kako je Biliću bio “sponzor-savjetnik“ i Bilića, koji je bio “pulen”, okreće se veliki novac.- Još 19. studenoga 1997. ja i gospođa Ilka Bilić, Matina majka, potpisali smo ugovor u kojemu su opisane moje obveze, kao “sponzora-savjetnika“ prema Mati Biliću, tijekom njegove karijere. Majka je potpisala ugovor jer je Mate tada još uvi...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 12:42