Sport Domaći nogomet

TIJESAN MAKSIMIR

Kome se zamjerila maksimirska struka: otpisali dvadesetak igrača koji će i do titule doći

TIJESAN MAKSIMIR

Franko Andrijašević, Dejan Radonjić, Ali Karimi, Endri Cekici, Ante Majstorović, Amir Rrahmani, Adrian Šemper, Borna Sosa, Angelo Henriquez, Junior Fernandes, Gordon Schildenfeld, Paulo Machado, Jorge Sammir, Ante Ćorić... Što je zajedničko ovim ljudima? Svi pobrojani u statusu su - bivših igrača Dinama. Neki su otpisani trajno, neki samo privremeno...

Neki su svoje prigode prokockali, neki ozbiljnu šansu u prvoj momčadi nisu niti dobili. Za neke postoje (racionalna) objašnjenja, no neigranje (ili otpis) nekih igrača i nadalje je veliki misterij. Među ''suvišnima'' ima i podosta zvučnih imena, (bivših) reprezentativaca.

O procjeni da Franko Andrijašević nema mjesta u Dinamovoj svlačionici već se pišu i disertacije na Nogometnoj akademiji. Također, doima se neshvatljivim da dečko po imenu Borna Sosa ne odigra nijednu europsku utakmicu. A u toga se igrača svi zaklinju i tvrde da je najbolji lijevi bek, koji se pojavio u Maksimiru, u posljednjih 30 godina. Ili da Ante Ćorić, o čijem su se talentu ispisali traktati i od čijeg transfera u Dinamu priželjkuju puste milijune, izostane u prijelomnim trenucima natjecanja HNL-a. Ćorić je naime završnicu prvenstva - odsjedio na klupi.

Stoga se posve razumnim čini pitanje: jesu li procjene Dinamovog stručnog stožera bile valjane? I posljedični zaključak: nije li ovosezonski rezultatski posrtaj maksimirskog kluba prouzročio upravo koloplet trenerskih pogrešaka? Naprečac, od spomenutih bi se igrača mogla posložiti respektabilna momčad, s kojom bi ''najbolji sastav'' Ivajla Peteva imao ozbiljnih problema. A možda bi i ''otpisani'' bili bliže tituli nego su to danas ''izabrani''. Aktualni trener ''modrih'' tvrdi kako ima jasne kriterije pri odabiru najbolje jedanaestorice:

- Imam na dispoziciji 23 igrača. Svatko je dobio svoju prigodu. U momčadi preferiram igrače koji grizu na svakom treningu i utakmici. Nisam opterećen imenima. Logično je da sastavljam momčad od igrača, kojima najviše vjerujem. Došao sam u Dinamo kako bih uspio. Ostavio sam i bugarsku reprezentaciju. Sve sam podredio tome da ostvarim međunarodnu karijeru - govori Petev.

Njegovo očitovanje zvuči iskreno. Ali, argumenti nisu na njegovoj strani: Dinamo od dolaska bugarskog stručnjaka nije napravio kvalitetivan rezultatski pomak (Petev je preuzeo momčad s četiri boda zaostatka za Rijekom), ''modri'' nemaju standardiziran sastav niti prepoznatljivu igru, na individualnoj razini tek je nekolicina igrača pokazala napredak (Hodžić, Moro, Gojak, Olmo...).

U konačnici, (pre)više je Dinamovih igrača nezadovoljnih statusom i odigranom sezonom. A radi se o potencijalno vrlo iskoristivim igračima. Gospodarskim riječnikom, Dinamo je u konačnoj bilanci ispoljio suficit jalove kvalitete. A zajedno s neiskorištenim resursima, svi pokazatelji (u visokom postotku) upućuju da bi Maksimiru naposljetku mogla propasti i natjecateljska sezona.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet