Sport Domaći nogomet

Kakvo zajedništvo

Godišnja Skupština HNS-a protekla u idiličnom ozračju: mijenjali se govornici, ali retorika ostala jednaka kod svih

Kakvo zajedništvo

Shodno očekivanjima, Skupština Hrvatskog nogometnog saveza protekla je u idiličnom ozračju. Za govornicom su se smjenjivali zastupnici, ali ne i retorika. Svi su nastojali probranim riječima ukrastiti 2018. - ''najspektakularniju godinu u povijesti hrvatskog nogometa''. Skupu se obratio i izbornik nacionalne momčadi, Zlatko Dalić.

- Hvala igračima. Oni su najzaslužniji za ostvareni uspjeh. Osobno bih se želio zahvaliti i predsjedniku Saveza na povjerenju i podršci. Imenovati mene za izbornika bila je u datom trenutku vrlo hrabra odluka. U konačnici, srebro iz Rusije, uspjeh je sviju nas. Vjerujem da doživljene emocije nikada neće proći, ali moramo se okrenuti Euru i novim izazovima. Spoznali smo da bez zajedništva nema uspjeha i da je Hrvatska iznad svih nas - kazao je Dalić.

O zajedništvu je zborio i Marijan Kustić, direktor natjecanja, infrastrukture i razvoja u HNS-u.

- U našoj nogometnoj obitelji vlada veliko jedinstvo. Eto i Dario Šimić je uključen u rad Komisije za profesionalni nogomet kao predstavnik sindikata. Ove godine HNS je u obnovu pet travnjaka uložio 43 milijuna kuna. To je najveća investicija u povijesti hrvatskog nogometa. Uz to, investirali smo u infrastrukturu amaterskog nogometa dodatnih 18 milijuna. Pozivamo lokalnu samoupravu, vlasnike tih objekata da nam se priključe, jer bez toga neće biti Luke i ostakih vrhunskih igrača. Odustali smo od nacionalnog stadiona, ali smo spremni podržati ideju više regionalnih. Želja nam je da u narednom kvalifikacijskom ciklusu hrvatska reprezentacija jednu utakmicu odigra u Splitu. Pritom nemamo fige u džepu - ''otkrio'' je Kustić.

O temi - hrvatska reprezentacija u Splitu, progovorio je i zastupnik Stipe Doljanin, pod točkom dnevnog reda - različito. Njegovu inicijativu za raspravom nitko međutim nije podržao. Iz razumljivih razloga. Skupština je ''ušla u nadoknadu vremena'', ručak se počeo hladiti...

No, nakon Skupštine na dispoziciji medijima našao se predsjednik HNS-a, Davor Šuker.

Hoće li HNS biti partner Dinamu u obnovi ili izgradnji novog stadiona?

- Oduvijek sam govorio kako nam treba novi stadion. HNS će podržati gradnju svakog sportskog borilišta. Bilo bi nam drago da nakon vaterpola, rukometa, košarke... red dođe i na nogomet - odgovorio je Šuker.

HNS je izrazio spremnost da jednu kvalifikacijsku utakmicu za Euro 2020. odigra u Splitu. HNK Hajduk je međutim uzvratio sa sedam uvjeta koje HNS treba ispuniti prije nego će Poljud udomiti hrvatsku reprezentaciju. Hoćete li se usuglasiti kako bi navijači u Dalmaciji dobili priliku gledati uživo svoje ljubimce?

- Od prvog dana svog mandata zalagao sam se da hrvatska reprezentacija igra u Splitu. Pozvat ćemo predstavnike Hajduka na sljedeću sjednicu Izvršnog odbora, ali nemojmo započeti razgovor s ultimatumima. Odlučili smo samo da prvu utakmicu s Azerbajdžanom odigramo u Maksimiru. Sve drugo je otvoreno. Želimo da reprezentacija igra u Rijeci, Puli, Osijeku i Splitu. Nemamo ništa protiv Poljuda, ali samo volja nije dovoljna. Rekao sam jednom prilikom da možemo i svih pet utakmica odigrati u Splitu. UEFA međutim ima vrlo stroge kriterije za odigravanje kvalifikacijskih utakmica i za dobivanje domaćinstva Poljud bi morao popraviti infrastrukturu.

Tomislav Svetina postao je predsjednikom najmoćnijeg županijskog nogometnog saveza (ZNS). Implicira li njegov izbor i potencijalna preslagivanja unutar HNS-a?

- Izbori u HNS-u bili su prošle godine. Pričekajte s preslagivanjem još tri godine. Nisam futurolist (ma što god to značilo - op.a.) i ne znam što će biti. Znam samo da ste prošle godine prije izborne Skupštine sve fulali. Nadam se da ćete i ovaj put - nakon dramatične promjene raspoloženja, predsjednik HNS-a odlučio je zaključiti komunikaciju s novinarima.

Financije stabilne

Financijski plan HNS-a za 2019. Zastupnicima Skupštine izložila je šefica računovodstva Ružica Bajrić. - Plan prihoda za iduću godinu je 151 milijun kuna. Istovremeno, plan rashoda je 162,7 milijuna. Planirani manjak od 11,7 milijuna namjeravamo namiriti od viška prihoda iz prethodnih godina poslovanja. To je uobičajeno u godinama kada hrvatske reprezentacija ne nastupa u završnicama Svjetskih ili Europskih prvenstava - istaknula je Bajrić.

Šukeru romovnica

Skupštini HNS-a u zagrebačkom hotelu Westin nazočila su 43 zastupnika od 57 koliko ih je pozvano na sjednicu. A među gostima se zatekao Tofko Dedić, predstavnik romske manjine. On je Davoru Šukeru predao plakete i priznanja za uspješnu suradnju, a predsjednik HNS-a dobio je i - romovnicu.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet