Sport Domaći nogomet

ringišpil

Rušenje Šukera je sada avanturizam: 'brendu' u prilog idu rezultati reprezentacije

ringišpil

Golgeterski instinkt obilježio je igračku karijeru Davora Šukera. Dojam je međutim kako se aktualni predsjednik HNS-a kudikamo bolje snalazio nekoć u suparničkim šesnaestercima nego danas pred novinarskim mikrofonima...

Post festum Skupštine HNS-a, prema već ustaljenom običaju, održana je press-konferencija. Predsjednika HNS-a vidno je uznemirilo pitanje o izboru Tomislava Svetine za čelnika ZNS-a i moguće preslagivanje unutar nogometne organizacije. Šuker je evidentno upit shvatio kao atak na njegov status i osobnost.

- Izbori u HNS-u bili su prošle godine. Tada ste sve promašili. Nadam se da ćete i idući put - odgovorio je Šuker zatečenim novinarima.

Pitanje je vjerojatno inspirirala jedna medijska spekulacija prema kojoj Mamićevim gubitkom ZNS-a, svojevrsnim domino efektom pada i HNS, odnosno Davor Šuker. Teza je svakako intrigantna, ali ne i realna. Barem u sadašnjem ozračju ''zajedništva i monolitnosti''.

Notorna je činjenica da su od 1996. (i Nadana Vidoševića) svi predsjednici HNS-a (Šoić, Mikša, Marković, Šuker) regrutirani iz ZNS-a. Međutim pokušaj rušenja Šukera u sadašnjim okolnostima predstavljao bi nepromišljeni avanturizam. Svjestan je toga i Svetina (ma koliko pretendirao na funkciju predsjednika HNS-a).

- Kada u nečijem mandatu reprezentacija osvoji drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu, a mlada se vrsta plasira na Euro, pitanje uspješnosti predsjednika je besmisleno. HNS je uvjerljivo najuspješniji sportski savez u Hrvatskoj, pa i šire - tvrdi Svetina.

Kako je to izgledalo prije godinu dana? Točnije, 22. prosinca 2017. Unatoč svekolikom zagovaranju promjena u nogometnoj organizaciji, Davor Šuker premoćno je pobijedio (jedinog protukandidata) Darija Šimića. Pokušaj instaliranja Marijana Kustića kao predsjedničkog kandidata (od strane čelnika Rijeke, Damira Miškovića), osujetio je Zdravko Mamić.

Post festum izborne Skupštine svi su nezadovoljnici i buntovnici dobili nekakve sinekure kojima su utažili vlastite ambicije. Stoga je vrlo dvojbeno što bi eventualni pakt Svetine i Miškovića (koji se potencijalno nameće) mogao ponuditi uglavnom namirenim glasačima u Skupštini HNS-a.

Komfornu situaciju Davora Šukera na čelu HNS-a uskoro bi moglo učvrstiti i međunarodno priznanje. Naime, u veljači 2019. u Rimu se održava Kongres UEFA-e na kojemu će biti reizbor članova Izvršnog odbora. Od 11 predloženih kandidata 8 će ih ući ili zadržati pozicije u najvažnijem operativnom tijelu UEFA-e. Poprilično je izvjesno da će predsjednik HNS-a zadržati svoju poziciju i dobiti novi četverogodišnji mandat.

Štoviše, nagađa se kako bi u novom sazivu Davor Šuker mogao i avanzirati. Do funkcije dopredsjednika UEFA-e!

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet