Sport Domaći nogomet

Dobra prodaja

Što donosi titula najboljeg strijelca HNL-a: oktet je završio u ligama 'petice', a tercet i u daleku Kinu

Dobra prodaja

Završilo je 28. izdanje I Hrvatske nogometne lige. Ovo će prvenstvo ostati upamćeno po jednom raritetnom detalju. Po prvi puta u povijesti hrvatskog klupskog nogometa najboljim je strijelcem lige postao Mijo Caktaš, igrač koji po vokaciji – nije napadač! Svi golgeteri HNL-a prije kapetana Hajduka bili su izraziti napadači.

Prema UEFA-inoj hijerarhiji (temeljem rezultata hrvatskih klubova u međunarodnim kupovima) Prva HNL 15. je po vrijednosti natjecanje u Europi. Zanimljivo je stoga vidjeti kakve su transfere (u prošlosti) ostvarivali igrači s preporukom naj-strijelca HNL.

Čak osmorica golgeterskih laureata s hrvatskih travnjaka završilo je u ligama ''petice'': Ardian Kozniku (Cannes), Goran Vlaović (Padova), Igor Cvitanović (Real Sociedad), Eduardo da Silva (Arsenal), Mario Mandžukić (Wolfsburg), Duje Čop (Cagliari), Andrej Kramarić (Leicester City), Ilija Nestorovski (Palermo).

Još ih je nekolicina ostvarila transfere u lige, kvalitetom značajno dominantnije HNL-u: Robert Špehar (Club Brugge), Tomo Šokota (Benfica), Ivica Olić (CSKA Moskva), Ivan Bošnjak (Genk) i Hilal Soudani (Nottingham Forest).

Trojica golgetera s preporukom najboljeg strijelca HNL-a sreću su potražila u kineskom nogometu: Želimir Terkeš (Chongoing Lifan), Fatos Beqiraj (Changchun Yatai) i Leon Benko (Dalian Aerbin). Nakon svoje druge titule naj-golgetera HNL-a Robert Špehar preselio je na Cipar, potpisavši ugovor za Omoniju iz Nikozije. Valja međutim naglasiti da je tada već imao 34 godine. Mađar Marko Futacs postao je najboljim strijelcem HNL-a u dresu Hajduka. On se vratio u domicilni nogomet, u momčad mađarskog prvaka – Vidi (nekadašnji Videoton). Zanimljiva je i priča Tomislava Ercega. On je čak deset sezona igrao za Hajduk (u četiri mandata), ali je najboljim strijecem HNL-a postao kao napadač Rijeke. S 34 godine potpisao je ugovor za njemačkog drugoligaša Greuther Fürth.

A nekolicini je HNL-ovih golgetera titula pomogla pri ostvarenju tuzemnih transfera: Mate Baturina je iz Zagreba prešao u Hajduk, Joško Popović iz Šibenika u Zagreb, Ivica Olić iz Zagreba u Dinamo, Davor Vugrinec iz Zagreba u Varaždin, Ivan Krstanović iz Zagreba u Dinamo. Transfer Vugrinca međutim zaslužuje pojašnjenje: najbolji strijelac u povijesti HNL-a (146 zgoditaka) samo je jedne sezone (2009/10.) bio najuspješnijim golgeterom i to s 35 godina, što ga predstavlja najstarijim laureatom hrvatskih nogometnih prvenstava.

A gdje bi mogao završiti aktualni golgeter HNL-a, Mijo Caktaš? Shodno menedžerskim iskustvima i profilu dosadašnjih laureata (27 godina, aktualni reprezentativac, aproksimativna vrijednost na tržištu – 2,8 milijuna eura...) Caktaš bi mogao završiti u nekom srednje-rangiranom klubu liga ''petice''. Ili možda na terenima Belgije, Portugala...

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet