Sport Domaći nogomet

Ćirina 2000. i Slavenova 2010.

Zlatko Dalić mora pronaći odgovor na sve probleme pa i na 'prokletstvo nulte godine'

Ćirina 2000. i Slavenova 2010.

Povijest nas uči da se čuvamo ovih kvalifikacija, odnosno 2020. godine. Samo dvaput se nogometna reprezentacija Hrvatske dosad nije uspjela plasirati na velika natjecanja, a oba puta bilo je to u - okruglim godinama. Pod vodstvom izbornika Miroslava Ćire Blaževića Hrvatska se nije plasirala na Euro 2000., a zatim pod palicom Slavena Bilića na

Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici 2010. godine.

U oba slučaja bila je riječ o padu do kojeg je došlo nakon velikih uspjeha te emocionalnog i energetskog pražnjenja reprezentativaca na prethodnim velikim natjecanjima. Kiks u kvalifikacijama za Euro 2000. u Belgiji i Nizozemskoj uslijedio je nakon što je Blažević Hrvatsku odveo do bronce na SP-u u Francuskoj 1998. godine.

Neuspjeh u kvalifikacijama za SP 2010. stigao je nakon što je Bilićeva Hrvatska poslije stopostotnog učinka u skupini, u četvrtfinalu Eura 2008. u Austriji i Švicarskoj nesretno poražena od Turske. Međutim, s obzirom da smo u subotu domaćini Walesu u Gradskom vrtu, upozoravajuće je da su nas oba puta s velikih natjecanja izbacili Otočani.

U kvalifikacijama za Euro 2000. to je napravila Republika Irska, završili smo skupinu kao trećeplasirani iza Jugoslavije koja se plasirala direktno i Iraca koji su išli u play off. A desetljeće poslije kvalifikacije za SP pokvarili su nam Englezi koji su osvojili skupinu te Ukrajinci koji su išli u dodatne kvalifikacije. Neće valjda još deset godina kasnije koban po “kockaste” postati i Wales.

Već je Hrvatska u nezgodnoj situaciji nakon šokantnog poraza u Budimpešti. Protiv Walesa mora biti na visini zadatka. Pobjeđivala je Hrvatska tijekom ranijih ciklusa i Englesku, Irsku, Wales, ali pamti se i da je baš Engleska Hrvatskoj nanijela teške kvalifikacijske poraze (najuvjerljiviji domaći 1:4 u Zagrebu i najteži ukupno 1:5 u Londonu, u Ligi nacija su nas Španjolci pobijedili 6:0), da je Škotska nanijela Hrvatskoj dva poraza u kvalifikacijama za SP 2014. godine... 

Hrvatska Škotsku nikada u ukupno pet susreta nije pobijedila. No, barem sa Walesom imamo pozitivan skor, tri pobjede i remi u četiri susreta.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet