stdClass Object ( [id] => 1201931 [title] => Hoće li Perišić srušiti predrasude na Otoku? Dolazak Omišanina u Tottenham izazvao je veliki interes navijača, kao i sumnje u njegov uspjeh... [alias] => hoce-li-perisic-srusiti-predrasude-na-otoku-dolazak-omisanina-u-tottenham-izazvao-je-veliki-interes-navijaca-kao-i-sumnje-u-njegov-uspjeh [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ljetni prijelazni rok u najjačim ligama Europe službeno je otvoren 10. lipnja, a već se zahuktao, jer su mnogi transferi dogovoreni još i prije. Jedan od takvih je i onaj našeg Ivana Perišića, koji je potpisao za Tottenham još 31. svibnja, nakon što je dugo pregovarao s milanskim Interom, čiji je dres nosio od ljeta 2015. (s izuzetkom jedne sezone provedene u Bayernu).

Njegov dolazak u klub koji stalno pokušava biti konkurentan u samom vrhu engleskog nogometa (a u tome rijetko uspijeva) izazvao je veliko zanimanje engleske javnosti, koja ga je danima secirala iz svih mogućih kutova i izrazila sumnju da Hrvat može biti ono što Antonio Conte i navijači Spursa od njega očekuju. Podatak koji je objavio Telegraph, a koji kaže da bi Perišić u sljedeće dvije godine trebao zarađivati oko 200 tisuća eura tjedno, dovoljno govori što se to od njega očekuje.

Perišićev transfer u Tottenham i cijela fama koja se u engleskim medijima oko toga stvorila zapravo su samo još jedna epizoda u Omišaninovoj životnoj priči čija je glavna tema bila stalna borba za dokazivanjem. No Perišić nije trebao dokazivati svoju kvalitetu, jer ona nikad nije ni bila osporavana, već je stalno iznova morao dokazivati da je on igrač koji može igrati ono što se od njega traži.

Ovoga puta, pak, jedan od najistaknutijih hrvatskih reprezentativaca uvijek kritičnoj engleskoj javnosti pokušat će dokazati nešto puno kompleksnije...

Naime, Englezi izražavaju sumnju da Perišić, kao 33-godišnjak koji dolazi iz talijanske Serie A i koji nema iskustvo igranja u Premier ligi, može biti efikasan na jednoj od najosjetljivijih pozicija u momčadi. Conte Perišića vidi na lijevoj strani u sustavu 3-5-2, a recentna povijest prepuna je neuspješnih priča o lijevim bekovima koji su stigli iz Serie A u na Otok i sasvim podbacili.

---

image
AFP
---

Premier liga slovi za fizički najzahtjevniju i najkompetitivniju ligu na svijetu, a ogroman novac koji se svake sezone u nju slijeva od TV prava posljednjih ju je godina učinio još kvalitetnijom i taktički raznovrsnijom. U Engleskoj se igra čvrst i agresivan nogomet te je veliki naglasak stavljen na trku i fizičku spremu općenito, a to u suštini znači da igrači imaju manje vremena na lopti prije nego što im je protivnik pokuša oduzeti i – što je u Perišićevu slučaju još važnije – u pravilu se otvara puno manje prostora za iskoristiti ga i godine se često pokazuju kao limitirajući faktor tipu igrača u koji Hrvat spada.

Tottenham je inače klub koji u pravilu dovodi mlade potentne igrače i u tom kontekstu dovođenje 33-godišnjeg Perišića predstavlja značajno odstupanje od klupske politike, no Hrvat je doveden zato što je Conte osobno inzistirao na njemu. Isti onaj Conte koji mu je, nakon što je sjeo na klupu Intera u ljeto 2019., rekao da ne računa na njega i poslao ga na posudbu u Bayern.

– Perišić je pokušao učiniti ono što sam tražio od njega, ali imam osjećaj da ne može dati ekipi ono što joj treba. Ne mogu se požaliti na njegov trud i posvećenost, ali postoje uloge koje se trebaju ispoštovati. Ne možete promijeniti igračeve karakteristike, bez obzira na to koliko se on trudio – rekao je tada talijanski stručnjak.

Inače, ta situacija u kojoj igrač Intera odlazi na posudbu u tada još veći klub možda i najbolje svjedoči o tome koliki je Perišić igrač i koliko je oduvijek bio cijenjen. Bayern je u toj sezoni osvojio trostruku krunu, a Hrvat je svoj obol toj sjajnoj "korona-sezoni" dao u vidu 35 nastupa u kojima je postigao osam pogodaka i upisao deset asistencija.

Perišić je za bavarski klub, između ostalog, postigao pogotke u uzvratnoj utakmici osmine finala Lige prvaka protiv Chelseaja i u četvrtfinalu protiv Barcelone (u onom razbijanju 8:2), a nakon što je započeo i polufinalni susret, tadašnji trener Bayerna Hansi Flick ostavio ga je na klupi u finalu jer je smatrao da će Kingsley Coman imati poseban motiv protiv PSG-a, kluba koji ga je igrački odgojio. Nijemčeva procjena pokazala se dobrom, jer je upravo Coman bio strijelac jedinog pogotka na utakmici, ali to nije umanjilo doprinos Perišića, koji bi praktički u bilo kojim drugim okolnostima započeo taj susret.

---

image

Perišić s trofejom Lige prvaka

AFP
---

No da se vratimo na Contea... Nakon Perišićeve trostruke krune s Bayernom, Talijan je promijenio svoj pristup prema Hrvatu koji mu se nametnuo kao jedan od najvažnijih igrača, i to najčešće baš na poziciji na kojoj je Conte rekao da mu jednostavno ne može igrati – istoj onoj na kojoj bi trebao igrati u Tottenhamu.

Pozicija bočnog igrača u sustavima s tri stopera (nogometnim žargonom –​ wingbacka) jedna je od najosjetljivijih u nogometu, jer je taj igrač u suštini zadužen za cijelu stranu – i u napadu i u obrani. Naravno, to ne treba shvatiti u smislu da mu nitko drugi ne pomaže, ali bočni igrači u takvim sustavima moraju u svakom trenutku biti na pravome mjestu, inače cijela koncepcija igre pada u vodu.

Perišić je možda najveći trag u svojoj karijeri ostavio u dresu hrvatske reprezentacije, u kojoj je u gotovo svim važnim utakmicama bio jedan od ključnih igrača. U 113 službenih utakmica za A vrstu Hrvatske zabio je 32 gola i upisao 24 asistencije, a posebnu težinu ima podatak koji kaže da je Omišanin uz Davora Šukera najbolji strijelac "vatrenih" na velikim natjecanjima (obojica imaju po devet golova), te da je jedini igrač Hrvatske koji je zabio četiri pogotka na europskim prvenstvima.

Perišić je uvijek bio tu kada je trebalo. Asistirao je Mariju Mandžukiću za prvi pogodak u uzvratnoj utakmici dodatnih kvalifikacija za SP 2014. protiv Islanda, kada nam je opasno visio plasman na Mundijal. Upisao je gol i asistenciju u pobjedi nad Španjolskom na Euru 2016., koja nam je donijela plasman u osminu finala, a najviše će se pamtiti njegova predstava u polufinalu SP-a u Rusiji 2018., kada je prvo u 68. minuti zabio Englezima za 1:1 i produžetke, a onda u 109. minuti asistirao Mandžukiću za gol vrijedan finala s Francuzima. A i tamo je opet zabio, i to golčinu za 1:1.

---

image

Perišić slavi pogodak u finalu SP-a 2018. protiv Francuske

AFP
---

Na prošlogodišnjem Euru je također odigrao važnu ulogu u "kockastom" dresu donijevši nam bod protiv Češke, a onda, uz Luku Modrića, i pobjedu protiv Škotske s golom i asistencijom, da bi nakon toga bio prisiljen propustiti susret osmine finala sa Španjolskom zbog pozitivnog testa na koronavirus.

Perišić je, dakle, Europu i svijet prvenstveno oduševljavao u dresu reprezentacije, gdje je uglavnom igrao na poziciji lijevog krila i imao manje zahtjeve u obrani, koje je nerijetko svejedno nedovoljno disciplinirano izvršavao. No njegov doprinos u napadu i vrhunske predstave uvijek kad je bilo najpotrebnije to su sve nadoknađivale.

No klupski kontekst uvijek je drukčiji od reprezentativnog i na elitnoj se razini ništa ne prepušta slučaju. Zbog toga se Conteova izjava iz ljeta 2019. i nije činila toliko čudnom, bez obzira na Perišićevu neospornu kvalitetu. Uostalom, Jürgen Klopp se u Borussiji Dortmund godinama "natezao" s Perišićem u vezi njegove uloge...

Karizmatični Nijemac doveo je našeg reprezentativca iz Club Bruggea u ljeto 2011., nakon što je s Borussijom osvojio svoj prvi od dva uzastopna naslova prvaka Bundeslige. Hrvat se nikada zapravo nije ustalio u Kloppovom stroju koji je žario i palio Njemačkom i Europom tih par sezona, ponajprije zahvaljujući sada već kultnom geggenpressingu (nogometna taktika u kojoj momčad, nakon gubitka posjeda lopte, odmah pokušava vratiti posjed umjesto da se ponovno grupira) u koji se Perišić nije najbolje uklapao.

Hrvatu je na kraju prekipjelo te je javno prozvao trenera da favorizira određene igrače, a ovaj mu je onda odgovorio:

"Razumijem da Ivan nije sretan sa situacijom u kojoj se nalazi i bilo bi čudno da jest. Ali za ubuduće moram reći, ne samo njemu, već svima koji misle da mogu napraviti pritisak s takvim izjavama, da su na krivom putu. Dosad nisam uspio iz njega izvući ogroman potencijal koji posjeduje i ne ide mu baš najbolje. Moja je odgovornost pomoći dečkima da ostvare svoj potencijal na terenu."

---

image

Jurgen Klopp i Ivan Perišić

AFP
---

Nedugo zatim uslijedio je njihov rastanak i Perišić je otišao put Wolfsburga u kojem ga je dočekao Ivica Olić, koji mu je pomogao u onome u čemu Klopp nije uspio. Ali bez obzira na sve njihove trzavice, današnji Liverpoolov trener, kao ni Conte kasnije, nikada nije sumnjao u kvalitetu hrvatskog nogometaša.

Uostalom, u veljači ove godine prije susreta osmine finala Lige prvaka između Liverpoola i Intera, Klopp je uputio ogroman kompliment našem nogometašu.

"Moram izdvojiti Ivana Perišića u Interovoj momčadi. Osvojili smo dvostruku krunu u Njemačkoj. Divim mu se, jako mi se sviđa", rekao je tada Nijemac.

Perišić se nakon posudbe u Bayernu vratio u Inter i unatoč svemu nametnuo Conteu kao jedan od najstandardnijih igrača, i to većinom baš na toj poziciji zbog koje ga se Talijan i odrekao kada je tek zasjeo na klupu milanskog kluba. Inter je te sezone prekinuo devetogodišnju dominaciju Juventusa i osvojio naslov prvaka Italije, a nakon što je uprava ove godine do samog kraja odugovlačila u ispunjavanju Perišićevih zahtjeva za novi ugovor, Hrvat se u velikom stilu oprostio od "nerazzurra", srušivši praktički sam Juventus u produžecima finala Coppa Italie s dva pogotka.

Iz svega ovoga jasno je da je Perišić svjetska klasa koja se ne treba više nikome dokazivati, jer se apsolutno svima u svojoj karijeri dokazao. S dvije osvojene Bundeslige i jednom Seriom A, tri njemačka kupa (po jedan u svakom klubu za koji je igrao) i jednim talijanskim, Ligom prvaka te svjetskim srebrom, Perišić u Tottenham stiže kao dokazana klasa. Ali sada ima mogućnost srušiti predrasude kojima tamošnja javnost na neki način degradira ostatak Europe, ali i one igrače koji su većinu karijere proveli izvan Otoka.

U posljednjih 10-ak godina iz Serie A u Premier ligu došlo je otprilike 15-ak bočnih igrača, a od svih njih praktički su se proslavili samo João Cancelo, kojeg Pep Guardiola koristi u poprilično nekonvencionalnoj ulozi, i Chelseajev Marcos Alonso, koji je svoje najbolje partije u Engleskoj pružao pod Antoniom Conteom u sustavu s tri stopera.

Ostali su uglavnom bili flopovi koji su poslužili tamošnjoj javnosti da formira stereotip kako igrači na tim pozicijama koji dolaze iz Italije većinom ne mogu uspjeti. A ta sumnja još je jača u Perišićevu slučaju, s obzirom na to da on ima već 33 godine.

Hrvat je inače dobro poznat engleskim navijačima, ne samo zbog toga što im je 2018. uništio snove usred iritantne "It's coming home" kampanje, već i zato što se njegovo ime već spominjalo u kontekstu nekih tamošnjih klubova, poglavito Manchester Uniteda u doba dok ga je vodio Jose Mourinho. A interes koji je njegov transfer u Tottenham izazvao govori ne samo o važnosti cijele priče, već i o tome da je engleska javnost zaista znatiželjna hoće li baš naš reprezentativac uspjeti srušiti mitove o nekompatibilnosti bočnih igrača iz Serie A s tamošnjim stilom igre i starosti kao limitirajućim faktorom.

Perišić ima sve predispozicije da se u kratkom roku nametne kao važna karika Conteova Tottenhama, a uspjeh u klubu iz sjevernog Londona odveo bi ga na razinu koja je teško dostižna čak i velikoj većini same elite.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U Engleskoj se igra čvrst i agresivan nogomet te je veliki naglasak stavljen na trku i fizičku spremu. Tottenham je inače klub koji u pravilu dovodi mlade potentne igrače i u tom kontekstu dovođenje 33-godišnjeg Perišića predstavlja značajno odstupanje od klupske politike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => oči uprte u hrvata [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => U Engleskoj se igra čvrst i agresivan nogomet te je veliki naglasak stavljen na trku i fizičku spremu. Tottenham je inače klub koji u pravilu dovodi mlade potentne igrače i u tom kontekstu dovođenje 33-godišnjeg Perišića predstavlja značajno odstupanje od klupske politike oči uprte u hrvata 2 0 11099 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-15 15:23:08 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-19 10:14:34 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-06-19 10:14:34 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 174 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/15\/19217088.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/22415094.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/22415096.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/22423156.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/15\/21966068.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Jurgen Klopp i Ivan Peri\u0161i\u0107<\/p>","

Peri\u0161i\u0107 slavi pogodak u finalu SP-a 2018. protiv Francuske<\/p>","

Peri\u0161i\u0107 s trofejom Lige prvaka<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1381","hd_19217088_1920.jpg":"1920x1080","k_19217088_1280.jpg":"1280x1280","k_19217088_1024.jpg":"1024x1024","k_19217088_640.jpg":"640x640","k_19217088_480.jpg":"480x480","k_19217088_340.jpg":"340x340","k_19217088_220.jpg":"220x220","o_19217088_1280.jpg":"1280x920","o_19217088_1024.jpg":"1024x736","o_19217088_640.jpg":"640x460","o_19217088_480.jpg":"480x345","o_19217088_340.jpg":"340x244","o_19217088_220.jpg":"220x158","h_19217088_1280.jpg":"1280x854","h_19217088_1024.jpg":"1024x683","h_19217088_640.jpg":"640x427","h_19217088_480.jpg":"480x320","h_19217088_340.jpg":"340x227","h_19217088_220.jpg":"220x147","pp_19217088_1280.jpg":"1280x1628","pp_19217088_1024.jpg":"1024x1303","pp_19217088_640.jpg":"640x814","pp_19217088_480.jpg":"480x611","pp_19217088_340.jpg":"340x432","pp_19217088_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x664","hd_22415094_1920.jpg":"1920x1080","k_22415094_1280.jpg":"1280x1280","k_22415094_1024.jpg":"1024x1024","k_22415094_640.jpg":"640x640","k_22415094_480.jpg":"480x480","k_22415094_340.jpg":"340x340","k_22415094_220.jpg":"220x220","o_22415094_1280.jpg":"1280x830","o_22415094_1024.jpg":"1024x664","o_22415094_640.jpg":"640x415","o_22415094_480.jpg":"480x311","o_22415094_340.jpg":"340x220","o_22415094_220.jpg":"220x142","h_22415094_1280.jpg":"1280x854","h_22415094_1024.jpg":"1024x683","h_22415094_640.jpg":"640x427","h_22415094_480.jpg":"480x320","h_22415094_340.jpg":"340x227","h_22415094_220.jpg":"220x147","pp_22415094_1280.jpg":"1280x1628","pp_22415094_1024.jpg":"1024x1303","pp_22415094_640.jpg":"640x814","pp_22415094_480.jpg":"480x611","pp_22415094_340.jpg":"340x432","pp_22415094_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x732","hd_22415096_1920.jpg":"1920x1080","k_22415096_1280.jpg":"1280x1280","k_22415096_1024.jpg":"1024x1024","k_22415096_640.jpg":"640x640","k_22415096_480.jpg":"480x480","k_22415096_340.jpg":"340x340","k_22415096_220.jpg":"220x220","o_22415096_1280.jpg":"1280x915","o_22415096_1024.jpg":"1024x732","o_22415096_640.jpg":"640x457","o_22415096_480.jpg":"480x343","o_22415096_340.jpg":"340x243","o_22415096_220.jpg":"220x157","h_22415096_1280.jpg":"1280x854","h_22415096_1024.jpg":"1024x683","h_22415096_640.jpg":"640x427","h_22415096_480.jpg":"480x320","h_22415096_340.jpg":"340x227","h_22415096_220.jpg":"220x147","pp_22415096_1280.jpg":"1280x1628","pp_22415096_1024.jpg":"1024x1303","pp_22415096_640.jpg":"640x814","pp_22415096_480.jpg":"480x611","pp_22415096_340.jpg":"340x432","pp_22415096_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22423156_1920.jpg":"1920x1080","k_22423156_1280.jpg":"1280x1280","k_22423156_1024.jpg":"1024x1024","k_22423156_640.jpg":"640x640","k_22423156_480.jpg":"480x480","k_22423156_340.jpg":"340x340","k_22423156_220.jpg":"220x220","o_22423156_1280.jpg":"1280x853","o_22423156_1024.jpg":"1024x682","o_22423156_640.jpg":"640x426","o_22423156_480.jpg":"480x320","o_22423156_340.jpg":"340x226","o_22423156_220.jpg":"220x146","h_22423156_1280.jpg":"1280x854","h_22423156_1024.jpg":"1024x683","h_22423156_640.jpg":"640x427","h_22423156_480.jpg":"480x320","h_22423156_340.jpg":"340x227","h_22423156_220.jpg":"220x147","pp_22423156_1280.jpg":"1280x1628","pp_22423156_1024.jpg":"1024x1303","pp_22423156_640.jpg":"640x814","pp_22423156_480.jpg":"480x611","pp_22423156_340.jpg":"340x432","pp_22423156_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1344","hd_21966068_1920.jpg":"1920x1080","k_21966068_1280.jpg":"1280x1280","k_21966068_1024.jpg":"1024x1024","k_21966068_640.jpg":"640x640","k_21966068_480.jpg":"480x480","k_21966068_340.jpg":"340x340","k_21966068_220.jpg":"220x220","o_21966068_1280.jpg":"1280x896","o_21966068_1024.jpg":"1024x716","o_21966068_640.jpg":"640x448","o_21966068_480.jpg":"480x336","o_21966068_340.jpg":"340x238","o_21966068_220.jpg":"220x154","h_21966068_1280.jpg":"1280x854","h_21966068_1024.jpg":"1024x683","h_21966068_640.jpg":"640x427","h_21966068_480.jpg":"480x320","h_21966068_340.jpg":"340x227","h_21966068_220.jpg":"220x147","pp_21966068_1280.jpg":"1280x1628","pp_21966068_1024.jpg":"1024x1303","pp_21966068_640.jpg":"640x814","pp_21966068_480.jpg":"480x611","pp_21966068_340.jpg":"340x432","pp_21966068_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4190926 Threads: 3 Questions: 127729637 Slow queries: 55195 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3861906 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) ) [link] => /sport/domaci-nogomet/hoce-li-perisic-srusiti-predrasude-na-otoku-dolazak-omisanina-u-tottenham-izazvao-je-veliki-interes-navijaca-kao-i-sumnje-u-njegov-uspjeh-1201931 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/hoce-li-perisic-srusiti-predrasude-na-otoku-dolazak-omisanina-u-tottenham-izazvao-je-veliki-interes-navijaca-kao-i-sumnje-u-njegov-uspjeh-1201931?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 400234 [name] => Ivan Perišić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-perisic [link] => /tag/ivan-perisic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 350537 [name] => Tottenham Hotspur [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tottenham-hotspur [link] => /tag/tottenham-hotspur ) [2] => stdClass Object ( [id] => 309137 [name] => Premier League [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => premier-league [link] => /tag/premier-league ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U Engleskoj se igra čvrst i agresivan nogomet te je veliki naglasak stavljen na trku i fizičku spremu. Tottenham je inače klub koji u pravilu dovodi mlade potentne igrače i u tom kontekstu dovođenje 33-godišnjeg Perišića predstavlja značajno odstupanje od klupske politike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => oči uprte u hrvata [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hoće li Perišić srušiti predrasude na Otoku? Dolazak Omišanina u Tottenham izazvao je veliki interes navijača, kao i sumnje u njegov uspjeh... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/19217088.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/19217088.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/22415094.jpg [title] =>

Jurgen Klopp i Ivan Perišić

AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/22415096.jpg [title] =>

Perišić slavi pogodak u finalu SP-a 2018. protiv Francuske

AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/22423156.jpg [title] =>

Perišić s trofejom Lige prvaka

AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/15/21966068.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ljetni prijelazni rok u najjačim ligama Europe službeno je otvoren 10. lipnja, a već se zahuktao, jer su mnogi transferi dogovoreni još i prije. Jedan od takvih je i onaj našeg Ivana Perišića, koji je potpisao za Tottenham još 31. svibnja, nakon što je dugo pregovarao s milanskim Interom, čiji je dres nosio od ljeta 2015. (s izuzetkom jedne sezone provedene u Bayernu).

Njegov dolazak u klub koji stalno pokušava biti konkurentan u samom vrhu engleskog nogometa (a u tome rijetko uspijeva) izazvao je veliko zanimanje engleske javnosti, koja ga je danima secirala iz svih mogućih kutova i izrazila sumnju da Hrvat može biti ono što Antonio Conte i navijači Spursa od njega očekuju. Podatak koji je objavio Telegraph, a koji kaže da bi Perišić u sljedeće dvije godine trebao zarađivati oko 200 tisuća eura tjedno, dovoljno govori što se to od njega očekuje.

Perišićev transfer u Tottenham i cijela fama koja se u engleskim medijima oko toga stvorila zapravo su samo još jedna epizoda u Omišaninovoj životnoj priči čija je glavna tema bila stalna borba za dokazivanjem. No Perišić nije trebao dokazivati svoju kvalitetu, jer ona nikad nije ni bila osporavana, već je stalno iznova morao dokazivati da je on igrač koji može igrati ono što se od njega traži.

Ovoga puta, pak, jedan od najistaknutijih hrvatskih reprezentativaca uvijek kritičnoj engleskoj javnosti pokušat će dokazati nešto puno kompleksnije...

Naime, Englezi izražavaju sumnju da Perišić, kao 33-godišnjak koji dolazi iz talijanske Serie A i koji nema iskustvo igranja u Premier ligi, može biti efikasan na jednoj od najosjetljivijih pozicija u momčadi. Conte Perišića vidi na lijevoj strani u sustavu 3-5-2, a recentna povijest prepuna je neuspješnih priča o lijevim bekovima koji su stigli iz Serie A u na Otok i sasvim podbacili.

---

image
AFP
---

Premier liga slovi za fizički najzahtjevniju i najkompetitivniju ligu na svijetu, a ogroman novac koji se svake sezone u nju slijeva od TV prava posljednjih ju je godina učinio još kvalitetnijom i taktički raznovrsnijom. U Engleskoj se igra čvrst i agresivan nogomet te je veliki naglasak stavljen na trku i fizičku spremu općenito, a to u suštini znači da igrači imaju manje vremena na lopti prije nego što im je protivnik pokuša oduzeti i – što je u Perišićevu slučaju još važnije – u pravilu se otvara puno manje prostora za iskoristiti ga i godine se često pokazuju kao limitirajući faktor tipu igrača u koji Hrvat spada.

Tottenham je inače klub koji u pravilu dovodi mlade potentne igrače i u tom kontekstu dovođenje 33-godišnjeg Perišića predstavlja značajno odstupanje od klupske politike, no Hrvat je doveden zato što je Conte osobno inzistirao na njemu. Isti onaj Conte koji mu je, nakon što je sjeo na klupu Intera u ljeto 2019., rekao da ne računa na njega i poslao ga na posudbu u Bayern.

– Perišić je pokušao učiniti ono što sam tražio od njega, ali imam osjećaj da ne može dati ekipi ono što joj treba. Ne mogu se požaliti na njegov trud i posvećenost, ali postoje uloge koje se trebaju ispoštovati. Ne možete promijeniti igračeve karakteristike, bez obzira na to koliko se on trudio – rekao je tada talijanski stručnjak.

Inače, ta situacija u kojoj igrač Intera odlazi na posudbu u tada još veći klub možda i najbolje svjedoči o tome koliki je Perišić igrač i koliko je oduvijek bio cijenjen. Bayern je u toj sezoni osvojio trostruku krunu, a Hrvat je svoj obol toj sjajnoj "korona-sezoni" dao u vidu 35 nastupa u kojima je postigao osam pogodaka i upisao deset asistencija.

Perišić je za bavarski klub, između ostalog, postigao pogotke u uzvratnoj utakmici osmine finala Lige prvaka protiv Chelseaja i u četvrtfinalu protiv Barcelone (u onom razbijanju 8:2), a nakon što je započeo i polufinalni susret, tadašnji trener Bayerna Hansi Flick ostavio ga je na klupi u finalu jer je smatrao da će Kingsley Coman imati poseban motiv protiv PSG-a, kluba koji ga je igrački odgojio. Nijemčeva procjena pokazala se dobrom, jer je upravo Coman bio strijelac jedinog pogotka na utakmici, ali to nije umanjilo doprinos Perišića, koji bi praktički u bilo kojim drugim okolnostima započeo taj susret.

---

image

Perišić s trofejom Lige prvaka

AFP
---

No da se vratimo na Contea... Nakon Perišićeve trostruke krune s Bayernom, Talijan je promijenio svoj pristup prema Hrvatu koji mu se nametnuo kao jedan od najvažnijih igrača, i to najčešće baš na poziciji na kojoj je Conte rekao da mu jednostavno ne može igrati – istoj onoj na kojoj bi trebao igrati u Tottenhamu.

Pozicija bočnog igrača u sustavima s tri stopera (nogometnim žargonom –​ wingbacka) jedna je od najosjetljivijih u nogometu, jer je taj igrač u suštini zadužen za cijelu stranu – i u napadu i u obrani. Naravno, to ne treba shvatiti u smislu da mu nitko drugi ne pomaže, ali bočni igrači u takvim sustavima moraju u svakom trenutku biti na pravome mjestu, inače cijela koncepcija igre pada u vodu.

Perišić je možda najveći trag u svojoj karijeri ostavio u dresu hrvatske reprezentacije, u kojoj je u gotovo svim važnim utakmicama bio jedan od ključnih igrača. U 113 službenih utakmica za A vrstu Hrvatske zabio je 32 gola i upisao 24 asistencije, a posebnu težinu ima podatak koji kaže da je Omišanin uz Davora Šukera najbolji strijelac "vatrenih" na velikim natjecanjima (obojica imaju po devet golova), te da je jedini igrač Hrvatske koji je zabio četiri pogotka na europskim prvenstvima.

Perišić je uvijek bio tu kada je trebalo. Asistirao je Mariju Mandžukiću za prvi pogodak u uzvratnoj utakmici dodatnih kvalifikacija za SP 2014. protiv Islanda, kada nam je opasno visio plasman na Mundijal. Upisao je gol i asistenciju u pobjedi nad Španjolskom na Euru 2016., koja nam je donijela plasman u osminu finala, a najviše će se pamtiti njegova predstava u polufinalu SP-a u Rusiji 2018., kada je prvo u 68. minuti zabio Englezima za 1:1 i produžetke, a onda u 109. minuti asistirao Mandžukiću za gol vrijedan finala s Francuzima. A i tamo je opet zabio, i to golčinu za 1:1.

---

image

Perišić slavi pogodak u finalu SP-a 2018. protiv Francuske

AFP
---

Na prošlogodišnjem Euru je također odigrao važnu ulogu u "kockastom" dresu donijevši nam bod protiv Češke, a onda, uz Luku Modrića, i pobjedu protiv Škotske s golom i asistencijom, da bi nakon toga bio prisiljen propustiti susret osmine finala sa Španjolskom zbog pozitivnog testa na koronavirus.

Perišić je, dakle, Europu i svijet prvenstveno oduševljavao u dresu reprezentacije, gdje je uglavnom igrao na poziciji lijevog krila i imao manje zahtjeve u obrani, koje je nerijetko svejedno nedovoljno disciplinirano izvršavao. No njegov doprinos u napadu i vrhunske predstave uvijek kad je bilo najpotrebnije to su sve nadoknađivale.

No klupski kontekst uvijek je drukčiji od reprezentativnog i na elitnoj se razini ništa ne prepušta slučaju. Zbog toga se Conteova izjava iz ljeta 2019. i nije činila toliko čudnom, bez obzira na Perišićevu neospornu kvalitetu. Uostalom, Jürgen Klopp se u Borussiji Dortmund godinama "natezao" s Perišićem u vezi njegove uloge...

Karizmatični Nijemac doveo je našeg reprezentativca iz Club Bruggea u ljeto 2011., nakon što je s Borussijom osvojio svoj prvi od dva uzastopna naslova prvaka Bundeslige. Hrvat se nikada zapravo nije ustalio u Kloppovom stroju koji je žario i palio Njemačkom i Europom tih par sezona, ponajprije zahvaljujući sada već kultnom geggenpressingu (nogometna taktika u kojoj momčad, nakon gubitka posjeda lopte, odmah pokušava vratiti posjed umjesto da se ponovno grupira) u koji se Perišić nije najbolje uklapao.

Hrvatu je na kraju prekipjelo te je javno prozvao trenera da favorizira određene igrače, a ovaj mu je onda odgovorio:

"Razumijem da Ivan nije sretan sa situacijom u kojoj se nalazi i bilo bi čudno da jest. Ali za ubuduće moram reći, ne samo njemu, već svima koji misle da mogu napraviti pritisak s takvim izjavama, da su na krivom putu. Dosad nisam uspio iz njega izvući ogroman potencijal koji posjeduje i ne ide mu baš najbolje. Moja je odgovornost pomoći dečkima da ostvare svoj potencijal na terenu."

---

image

Jurgen Klopp i Ivan Perišić

AFP
---

Nedugo zatim uslijedio je njihov rastanak i Perišić je otišao put Wolfsburga u kojem ga je dočekao Ivica Olić, koji mu je pomogao u onome u čemu Klopp nije uspio. Ali bez obzira na sve njihove trzavice, današnji Liverpoolov trener, kao ni Conte kasnije, nikada nije sumnjao u kvalitetu hrvatskog nogometaša.

Uostalom, u veljači ove godine prije susreta osmine finala Lige prvaka između Liverpoola i Intera, Klopp je uputio ogroman kompliment našem nogometašu.

"Moram izdvojiti Ivana Perišića u Interovoj momčadi. Osvojili smo dvostruku krunu u Njemačkoj. Divim mu se, jako mi se sviđa", rekao je tada Nijemac.

Perišić se nakon posudbe u Bayernu vratio u Inter i unatoč svemu nametnuo Conteu kao jedan od najstandardnijih igrača, i to većinom baš na toj poziciji zbog koje ga se Talijan i odrekao kada je tek zasjeo na klupu milanskog kluba. Inter je te sezone prekinuo devetogodišnju dominaciju Juventusa i osvojio naslov prvaka Italije, a nakon što je uprava ove godine do samog kraja odugovlačila u ispunjavanju Perišićevih zahtjeva za novi ugovor, Hrvat se u velikom stilu oprostio od "nerazzurra", srušivši praktički sam Juventus u produžecima finala Coppa Italie s dva pogotka.

Iz svega ovoga jasno je da je Perišić svjetska klasa koja se ne treba više nikome dokazivati, jer se apsolutno svima u svojoj karijeri dokazao. S dvije osvojene Bundeslige i jednom Seriom A, tri njemačka kupa (po jedan u svakom klubu za koji je igrao) i jednim talijanskim, Ligom prvaka te svjetskim srebrom, Perišić u Tottenham stiže kao dokazana klasa. Ali sada ima mogućnost srušiti predrasude kojima tamošnja javnost na neki način degradira ostatak Europe, ali i one igrače koji su većinu karijere proveli izvan Otoka.

U posljednjih 10-ak godina iz Serie A u Premier ligu došlo je otprilike 15-ak bočnih igrača, a od svih njih praktički su se proslavili samo João Cancelo, kojeg Pep Guardiola koristi u poprilično nekonvencionalnoj ulozi, i Chelseajev Marcos Alonso, koji je svoje najbolje partije u Engleskoj pružao pod Antoniom Conteom u sustavu s tri stopera.

Ostali su uglavnom bili flopovi koji su poslužili tamošnjoj javnosti da formira stereotip kako igrači na tim pozicijama koji dolaze iz Italije većinom ne mogu uspjeti. A ta sumnja još je jača u Perišićevu slučaju, s obzirom na to da on ima već 33 godine.

Hrvat je inače dobro poznat engleskim navijačima, ne samo zbog toga što im je 2018. uništio snove usred iritantne "It's coming home" kampanje, već i zato što se njegovo ime već spominjalo u kontekstu nekih tamošnjih klubova, poglavito Manchester Uniteda u doba dok ga je vodio Jose Mourinho. A interes koji je njegov transfer u Tottenham izazvao govori ne samo o važnosti cijele priče, već i o tome da je engleska javnost zaista znatiželjna hoće li baš naš reprezentativac uspjeti srušiti mitove o nekompatibilnosti bočnih igrača iz Serie A s tamošnjim stilom igre i starosti kao limitirajućim faktorom.

Perišić ima sve predispozicije da se u kratkom roku nametne kao važna karika Conteova Tottenhama, a uspjeh u klubu iz sjevernog Londona odveo bi ga na razinu koja je teško dostižna čak i velikoj većini same elite.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix AFP AFP AFP AFP
AFP

Jurgen Klopp i Ivan Perišić

AFP

Perišić slavi pogodak u finalu SP-a 2018. protiv Francuske

AFP

Perišić s trofejom Lige prvaka

AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/hoce-li-perisic-srusiti-predrasude-na-otoku-dolazak-omisanina-u-tottenham-izazvao-je-veliki-interes-navijaca-kao-i-sumnje-u-njegov-uspjeh-1201931 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=44fa91b705c1d6f83a50749968e97dacb092b3a9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ho%C4%87e+li+Peri%C5%A1i%C4%87+sru%C5%A1iti+predrasude+na+Otoku%3F+Dolazak+Omi%C5%A1anina+u+Tottenham+izazvao+je+veliki+interes+navija%C4%8Da%2C+kao+i+sumnje+u+njegov+uspjeh...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fhoce-li-perisic-srusiti-predrasude-na-otoku-dolazak-omisanina-u-tottenham-izazvao-je-veliki-interes-navijaca-kao-i-sumnje-u-njegov-uspjeh-1201931 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fhoce-li-perisic-srusiti-predrasude-na-otoku-dolazak-omisanina-u-tottenham-izazvao-je-veliki-interes-navijaca-kao-i-sumnje-u-njegov-uspjeh-1201931 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U Engleskoj se igra čvrst i agresivan nogomet te je veliki naglasak stavljen na trku i fizičku spremu. Tottenham je inače klub koji u pravilu dovodi mlade potentne igrače i u tom kontekstu dovođenje 33-godišnjeg Perišića predstavlja značajno odstupanje od klupske politike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => oči uprte u hrvata [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Domaći nogometoči uprte u hrvata

Hoće li Perišić srušiti predrasude na Otoku? Dolazak Omišanina u Tottenham izazvao je veliki interes navijača, kao i sumnje u njegov uspjeh...

19. lipnja 2022. - 12:14

Ljetni prijelazni rok u najjačim ligama Europe službeno je otvoren 10. lipnja, a već se zahuktao, jer su mnogi transferi dogovoreni još i prije. Jedan od takvih je i onaj našeg Ivana Perišića, koji je potpisao za Tottenham još 31. svibnja, nakon što je dugo pregovarao s milanskim Interom, čiji je dres nosio od ljeta 2015. (s izuzetkom jedne sezone provedene u Bayernu).

Njegov dolazak u klub koji stalno pokušava biti konkurentan u samom vrhu engleskog nogometa (a u tome rijetko uspijeva) izazvao je veliko zanimanje engleske javnosti, koja ga je danima secirala iz svih mogućih kutova i izrazila sumnju da Hrvat može biti ono što Antonio Conte i navijači Spursa od njega očekuju. Podatak koji je objavio Telegraph, a koji kaže da bi Perišić u sljedeće dvije godine trebao zarađiva...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 16:36