stdClass Object ( [id] => 493252 [title] => I u HNS-u su potpuno svjesni da im se bliži kraj: sve je krenulo prije par godina u Splitu, a ovo su četiri odredbe zakona kojih se u Savezu posebno plaše... [alias] => i-u-hns-u-su-potpuno-svjesni-da-im-se-blizi-kraj-sve-je-krenulo-prije-par-godina-u-splitu-a-ovo-su-cetiri-odredbe-zakona-kojih-se-u-savezu-posebno-plase [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nedavni incidenti na otoku Braču, u kojima su žrtve bili siva eminencija hrvatskog nogometa Zdravko Mamić i državna tajnica za sport Janica Kostelić, aktualizirali su problem neprovođenja Zakona o sportu. Mnogi, naime, tvrde da do tih incidenata ne bi ni došlo da se taj zakon – čije su izmjene i dopune donesene u ljeto 2015., a na snagu su stupile u veljači 2016. godine - počeo primjenjivati na vrijeme.

Jedni kažu: navijači su, čekajući pravnog Godota, izgubili strpljenje i okrenuli se starim dobrim huliganskim metodama. Drugi, pak, drže da je taj zakon pravno neprovediv, odnosno da se neke njegove odredbe ne mogu realizirati u praksi. Pokušavajući razriješiti te proturječnosti, razgovarali smo s više hrvatskih odvjetnika i stručnjaka za sportsko pravo, no prije nego izložimo njihove iskaze valja ukratko podsjetiti na kronologiju donošenja i (ne)provođenja Zakona o sportu.

Priča počinje prije nekoliko godina, kada je skupina Hajdukovih navijača, okupljena u udrugu Naš Hajduk, odlučila nataložene nepravde u hrvatskom nogometu iskorijeniti netipičnom navijačkom metodom - pravnim putem, odnosno maršem kroz institucije. U tu svrhu okupili su desetak uglednih odvjetnika i profesora prava s nekoliko hrvatskih katedri, koji su zajednički formulirali izmjene i dopune postojećeg Zakona o sportu, koristeći pritom zakonska iskustva više europskih zemalja.

Takav izmijenjeni i dopunjeni zakon u parlamentarnu je proceduru upućen preko tadašnjeg saborskog zastupnika Hrvatske narodne stranke Srđana Gjurkovića, te je konačno 8. veljače 2016. stupio na snagu. Međutim, već sutradan, 9. veljače, Hrvatski nogometni savez je obznanio da ga neće primjenjivati, jer se po njihovu mišljenju taj zakon na njih ne odnosi. Sporna im je bila odredba u članku 47.8., po kojoj se izmjene i dopune zakona odnose na “savez osnovan u sportu u kojem najmanje polovina sportskih klubova koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnoga sportskog natjecanja imaju profesionalni status”.

Samo Janica navijače spašava

Izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović ustvrdio je, naime, da HNS pokriva muški i ženski nogomet, kao i mali nogomet (futsal), odnosno da u “najvišem stupnju nacionalnog sportskog natjecanja” pod paskom HNS-a djeluje ukupno 32 sportska kluba (deset u prvoj muškoj HNL, deset u prvoj ženskoj HNL i 12 u prvoj malonogometnoj ligi), od kojih profesionalni status imaju samo deset muških velikonogometnih prvoligaša, što znači da nije ispunjen uvjet o najmanje polovini profesionalnih klubova.

Valja, dakle, primijetiti, da HNS u tom trenutku nije osporavao pravnu provedivost Zakona o sportu, već je tvrdio da se taj zakon ne odnosi na HNS. Ipak, za svaki slučaj, HNS je podnio i tužbu Ustavnom sudu, smatrajući da se među usvojenim izmjenama i dopunama zakona nalazi i niz neustavnih odredbi.

Takav pravni status quo trajao je sve do ožujka ove godine, kada Središnji državni ured za sport – kojemu je na čelu Janica Kostelić – upućuje službeni dopis HNS-u u kojem od krovne organizacije hrvatskog nogometa, kao i od svih županijskih nogometnih saveza, traži da poštuju izmijenjeni i dopunjeni Zakon o sportu, odnosno da te zakonske odredbe ugrade u svoje statute. I doista, HNS je na sjednici početkom ovog mjeseca prilagodio svoj statut zakonskim zahtjevima.

U svjetlu ove činjenice, a vezano za nedavni brački napad na Janicu Kostelić, valja notirati da su navijači tom prilikom nasrnuli na jedinu osobu u vrhovima državne administracije koja se potrudila da HNS ispoštuje donesene izmjene i dopune Zakona o sportu. Da nije bilo Janice Kostelić, HNS bi i danas tvrdio da se taj zakon ne odnosi na njih.

Naravno, postavlja se pitanje zbog čega je HNS toliko dugo izvrdavao obavezu poštivanja zakona: što je u tim izmjenama i dopunama uzbunilo duhove u Kući hrvatskog nogometa?

Četiri su odredbe kojih se HNS plaši. Prva se odnosi na ustroj županijskih nogometnih skupština, druga na ustroj skupštine nacionalnog saveza, treća na zabranu rada u nogometu osobama koje su osuđene za prekršaje vezane uz sport (micanje “huligana iz loža”), a četvrta na obavezu detaljnih objava financijskih izvješća. Pođimo redom.

Stalni gosti Remetinca

Dosad je u skupštinama županijskih saveza glas svakog kluba vrijedio jednako, neovisno u kojem rangu natjecanja nastupa, pa bi glas prvoligaša i petoligaša imao istu težinu. Novi ZOS to mijenja, na način da klub u svakom sljedećem rangu natjecanja ima dupliciran broj glasova u odnosu na klub iz neposredno nižeg ranga: klub iz najnižeg ranga ima jedan glas, onaj u neposredno višem rangu ima dva glasa, onaj u sljedećem rangu četiri glasa itd. Time se politici otežava kontrola nad sastavom skupštine, jer je mnogo lakše utjecati na niželigaše nego na prvoligaše.

Nadalje, mijenja se i sastav skupštine nacionalnog saveza, koju su dosad činili isključivo predstavnici županijskih saveza: sada svaki prvoligaš dobiva po dva glasa, a svaki županijski savez po jedan. Svrha je ista kao kod prethodne odredbe: onemogućavanje vrhuški HNS-a da preko poslušnika u županijskim savezima kontrolira hrvatski nogomet.

Treća odredba, rekosmo, odnosi se na izgon iz nogometa svih osoba koje su osuđene za prekršaje u sportu. O tome je na novinskoj konferenciji lani u lipnju rezolutno progovorio glasnogovornik Torcide Damir Gruić: “Vodstvo HNS-a ima više staža u Remetincu nego svi članovi Torcide zajedno, ti ljudi ne bi mogli biti birani ni u tijela naše udruge. A s druge strane vode hrvatski nogomet.”

Na tom dijelu zakonskih izmjena i dopuna, koje se reguliraju u članku 13 ZOS-a, sudjelovao je poznati splitski odvjetnik Damir Primorac, inače profesor na Poslijediplomskom specijalističkom studiju “Športsko pravo” na Pravnom fakultetu u Splitu. Primorac se čudi prigovorima o navodnoj pravnoj neprovedivosti ZOS-a:

- Glavni razlog tim izmjenama bio je prije svega taj što je zakonodavac smatrao kako nije prihvatljivo da osobe koje su pravomoćno kažnjene za prekršaj u sportu i na sportskim natjecanjima djeluju u sportu, jer su se zapravo takvim svojim protupravnim ponašanjem diskvalificirale od mogućnosti djelovanja u sportu. Dakle, smatralo se kako nije logično da jedna te ista osoba bude kažnjena za prekršaj u sportu, a s druge strane da se toj istoj osobi omogući rad u sportu.

Intelektualno krilo navijačkih skupina

I konačno, četvrta odredba koja je uplašila HNS odnosi se na obavezu nogometnih tijela da objavljuju detaljne financijske izvještaje o svom poslovanju. Premda šefovi HNS-a tvrde da su i dosad poštivali tu obavezu, splitski odvjetnik Vinko Radovani, inače predsjednik skupštine Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije, otkriva nam zbog čega ova odredba smeta HNS-u:

- Financijsko izvješće HNS-a dobijete na jednoj A4 stranici, na kojoj stoji samo koliki su bili prihodi, a koliki rashodi, i to je sve. A ja bih, recimo, htio vidjeti tko je sve iz HNS-a putovao na Svjetsko prvenstvo u Brazilu i koliko je tko tamo potrošio. E, ali to ne možete dobiti.

I Radovani odbija prigovore o pravnoj neprovedivosti ZOS-a, nudeći kao primjer upravo Nogometni savez Splitsko-dalmatinske županije, koji je još u prosincu prošle godine svoj statut uskladio s donesenim izmjenama i dopunama ZOS-a.

- Taj naš statut je u međuvremenu verificiran u Uredu državne uprave i mi smo prije nekoliko dana održali Skupštinu upravo po tom novom statutu i novom zakonu. I sve je bilo provedivo - kazuje splitski odvjetnik.

Na kraju, treba istaknuti da glavni problem HNS-u nisu nogometni huligani. Štoviše, navijači koji posežu za nasiljem upravo koriste HNS-u, jer nogometnoj vrhuški to omogućuje da se prikaže kao žrtva huliganizma. Pravu prijetnju vladarima hrvatskog nogometa predstavlja novostasalo “intelektualno krilo” hrvatskih navijačkih skupina, koje se protiv HNS-a ne bori bakljama i prekidima utakmica, već zakonskim prijedlozima koji ukidaju dosadašnju netransparentnost HNS-ova poslovanja.

Recimo, spomenuti glasnogovornik Torcide Damir Gruić je odvjetnik, a tajnik udruge “Naš Hajduk” je liječnik Ivan Rilov. To su samo dva imena iz cijele plejade mladih obrazovanih profesionalaca koji posljednjih godina čine važan dio tkiva navijačkih skupina. S tom tezom slaže se i odvjetnik Radovani:

- Apsolutno raste to intelektualno krilo nogometnih navijača, ne samo u Splitu nego i u drugim gradovima, ali je to u Splitu najvidljivije. I mislim da su čak i u HNS-u svjesni da se s takvim protivnikom ne mogu boriti i da im se bliži kraj. I oni shvaćaju da su promjene koje su inicirali ti navijački intelektualci neizbježne.


 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => analiza [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-06-24 19:30:17 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-06-24 23:58:23 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-06-24 19:11:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 25165 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2017/06/25/SD Portal/3778373.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1200x828" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38266112 Threads: 3 Questions: 7089385730 Slow queries: 3298362 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608134774 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/domaci-nogomet/i-u-hns-u-su-potpuno-svjesni-da-im-se-blizi-kraj-sve-je-krenulo-prije-par-godina-u-splitu-a-ovo-su-cetiri-odredbe-zakona-kojih-se-u-savezu-posebno-plase-493252 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/i-u-hns-u-su-potpuno-svjesni-da-im-se-blizi-kraj-sve-je-krenulo-prije-par-godina-u-splitu-a-ovo-su-cetiri-odredbe-zakona-kojih-se-u-savezu-posebno-plase-493252?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232477 [name] => hns [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hns [link] => /tag/hns ) [1] => stdClass Object ( [id] => 679465 [name] => Zakon o sportu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zakon-o-sportu [link] => /tag/zakon-o-sportu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => analiza [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => I u HNS-u su potpuno svjesni da im se bliži kraj: sve je krenulo prije par godina u Splitu, a ovo su četiri odredbe zakona kojih se u Savezu posebno plaše... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/06/25/SD Portal/3778373.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/06/25/SD Portal/3778373.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nedavni incidenti na otoku Braču, u kojima su žrtve bili siva eminencija hrvatskog nogometa Zdravko Mamić i državna tajnica za sport Janica Kostelić, aktualizirali su problem neprovođenja Zakona o sportu. Mnogi, naime, tvrde da do tih incidenata ne bi ni došlo da se taj zakon – čije su izmjene i dopune donesene u ljeto 2015., a na snagu su stupile u veljači 2016. godine - počeo primjenjivati na vrijeme.

Jedni kažu: navijači su, čekajući pravnog Godota, izgubili strpljenje i okrenuli se starim dobrim huliganskim metodama. Drugi, pak, drže da je taj zakon pravno neprovediv, odnosno da se neke njegove odredbe ne mogu realizirati u praksi. Pokušavajući razriješiti te proturječnosti, razgovarali smo s više hrvatskih odvjetnika i stručnjaka za sportsko pravo, no prije nego izložimo njihove iskaze valja ukratko podsjetiti na kronologiju donošenja i (ne)provođenja Zakona o sportu.

Priča počinje prije nekoliko godina, kada je skupina Hajdukovih navijača, okupljena u udrugu Naš Hajduk, odlučila nataložene nepravde u hrvatskom nogometu iskorijeniti netipičnom navijačkom metodom - pravnim putem, odnosno maršem kroz institucije. U tu svrhu okupili su desetak uglednih odvjetnika i profesora prava s nekoliko hrvatskih katedri, koji su zajednički formulirali izmjene i dopune postojećeg Zakona o sportu, koristeći pritom zakonska iskustva više europskih zemalja.

Takav izmijenjeni i dopunjeni zakon u parlamentarnu je proceduru upućen preko tadašnjeg saborskog zastupnika Hrvatske narodne stranke Srđana Gjurkovića, te je konačno 8. veljače 2016. stupio na snagu. Međutim, već sutradan, 9. veljače, Hrvatski nogometni savez je obznanio da ga neće primjenjivati, jer se po njihovu mišljenju taj zakon na njih ne odnosi. Sporna im je bila odredba u članku 47.8., po kojoj se izmjene i dopune zakona odnose na “savez osnovan u sportu u kojem najmanje polovina sportskih klubova koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnoga sportskog natjecanja imaju profesionalni status”.

Samo Janica navijače spašava

Izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović ustvrdio je, naime, da HNS pokriva muški i ženski nogomet, kao i mali nogomet (futsal), odnosno da u “najvišem stupnju nacionalnog sportskog natjecanja” pod paskom HNS-a djeluje ukupno 32 sportska kluba (deset u prvoj muškoj HNL, deset u prvoj ženskoj HNL i 12 u prvoj malonogometnoj ligi), od kojih profesionalni status imaju samo deset muških velikonogometnih prvoligaša, što znači da nije ispunjen uvjet o najmanje polovini profesionalnih klubova.

Valja, dakle, primijetiti, da HNS u tom trenutku nije osporavao pravnu provedivost Zakona o sportu, već je tvrdio da se taj zakon ne odnosi na HNS. Ipak, za svaki slučaj, HNS je podnio i tužbu Ustavnom sudu, smatrajući da se među usvojenim izmjenama i dopunama zakona nalazi i niz neustavnih odredbi.

Takav pravni status quo trajao je sve do ožujka ove godine, kada Središnji državni ured za sport – kojemu je na čelu Janica Kostelić – upućuje službeni dopis HNS-u u kojem od krovne organizacije hrvatskog nogometa, kao i od svih županijskih nogometnih saveza, traži da poštuju izmijenjeni i dopunjeni Zakon o sportu, odnosno da te zakonske odredbe ugrade u svoje statute. I doista, HNS je na sjednici početkom ovog mjeseca prilagodio svoj statut zakonskim zahtjevima.

U svjetlu ove činjenice, a vezano za nedavni brački napad na Janicu Kostelić, valja notirati da su navijači tom prilikom nasrnuli na jedinu osobu u vrhovima državne administracije koja se potrudila da HNS ispoštuje donesene izmjene i dopune Zakona o sportu. Da nije bilo Janice Kostelić, HNS bi i danas tvrdio da se taj zakon ne odnosi na njih.

Naravno, postavlja se pitanje zbog čega je HNS toliko dugo izvrdavao obavezu poštivanja zakona: što je u tim izmjenama i dopunama uzbunilo duhove u Kući hrvatskog nogometa?

Četiri su odredbe kojih se HNS plaši. Prva se odnosi na ustroj županijskih nogometnih skupština, druga na ustroj skupštine nacionalnog saveza, treća na zabranu rada u nogometu osobama koje su osuđene za prekršaje vezane uz sport (micanje “huligana iz loža”), a četvrta na obavezu detaljnih objava financijskih izvješća. Pođimo redom.

Stalni gosti Remetinca

Dosad je u skupštinama županijskih saveza glas svakog kluba vrijedio jednako, neovisno u kojem rangu natjecanja nastupa, pa bi glas prvoligaša i petoligaša imao istu težinu. Novi ZOS to mijenja, na način da klub u svakom sljedećem rangu natjecanja ima dupliciran broj glasova u odnosu na klub iz neposredno nižeg ranga: klub iz najnižeg ranga ima jedan glas, onaj u neposredno višem rangu ima dva glasa, onaj u sljedećem rangu četiri glasa itd. Time se politici otežava kontrola nad sastavom skupštine, jer je mnogo lakše utjecati na niželigaše nego na prvoligaše.

Nadalje, mijenja se i sastav skupštine nacionalnog saveza, koju su dosad činili isključivo predstavnici županijskih saveza: sada svaki prvoligaš dobiva po dva glasa, a svaki županijski savez po jedan. Svrha je ista kao kod prethodne odredbe: onemogućavanje vrhuški HNS-a da preko poslušnika u županijskim savezima kontrolira hrvatski nogomet.

Treća odredba, rekosmo, odnosi se na izgon iz nogometa svih osoba koje su osuđene za prekršaje u sportu. O tome je na novinskoj konferenciji lani u lipnju rezolutno progovorio glasnogovornik Torcide Damir Gruić: “Vodstvo HNS-a ima više staža u Remetincu nego svi članovi Torcide zajedno, ti ljudi ne bi mogli biti birani ni u tijela naše udruge. A s druge strane vode hrvatski nogomet.”

Na tom dijelu zakonskih izmjena i dopuna, koje se reguliraju u članku 13 ZOS-a, sudjelovao je poznati splitski odvjetnik Damir Primorac, inače profesor na Poslijediplomskom specijalističkom studiju “Športsko pravo” na Pravnom fakultetu u Splitu. Primorac se čudi prigovorima o navodnoj pravnoj neprovedivosti ZOS-a:

- Glavni razlog tim izmjenama bio je prije svega taj što je zakonodavac smatrao kako nije prihvatljivo da osobe koje su pravomoćno kažnjene za prekršaj u sportu i na sportskim natjecanjima djeluju u sportu, jer su se zapravo takvim svojim protupravnim ponašanjem diskvalificirale od mogućnosti djelovanja u sportu. Dakle, smatralo se kako nije logično da jedna te ista osoba bude kažnjena za prekršaj u sportu, a s druge strane da se toj istoj osobi omogući rad u sportu.

Intelektualno krilo navijačkih skupina

I konačno, četvrta odredba koja je uplašila HNS odnosi se na obavezu nogometnih tijela da objavljuju detaljne financijske izvještaje o svom poslovanju. Premda šefovi HNS-a tvrde da su i dosad poštivali tu obavezu, splitski odvjetnik Vinko Radovani, inače predsjednik skupštine Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije, otkriva nam zbog čega ova odredba smeta HNS-u:

- Financijsko izvješće HNS-a dobijete na jednoj A4 stranici, na kojoj stoji samo koliki su bili prihodi, a koliki rashodi, i to je sve. A ja bih, recimo, htio vidjeti tko je sve iz HNS-a putovao na Svjetsko prvenstvo u Brazilu i koliko je tko tamo potrošio. E, ali to ne možete dobiti.

I Radovani odbija prigovore o pravnoj neprovedivosti ZOS-a, nudeći kao primjer upravo Nogometni savez Splitsko-dalmatinske županije, koji je još u prosincu prošle godine svoj statut uskladio s donesenim izmjenama i dopunama ZOS-a.

- Taj naš statut je u međuvremenu verificiran u Uredu državne uprave i mi smo prije nekoliko dana održali Skupštinu upravo po tom novom statutu i novom zakonu. I sve je bilo provedivo - kazuje splitski odvjetnik.

Na kraju, treba istaknuti da glavni problem HNS-u nisu nogometni huligani. Štoviše, navijači koji posežu za nasiljem upravo koriste HNS-u, jer nogometnoj vrhuški to omogućuje da se prikaže kao žrtva huliganizma. Pravu prijetnju vladarima hrvatskog nogometa predstavlja novostasalo “intelektualno krilo” hrvatskih navijačkih skupina, koje se protiv HNS-a ne bori bakljama i prekidima utakmica, već zakonskim prijedlozima koji ukidaju dosadašnju netransparentnost HNS-ova poslovanja.

Recimo, spomenuti glasnogovornik Torcide Damir Gruić je odvjetnik, a tajnik udruge “Naš Hajduk” je liječnik Ivan Rilov. To su samo dva imena iz cijele plejade mladih obrazovanih profesionalaca koji posljednjih godina čine važan dio tkiva navijačkih skupina. S tom tezom slaže se i odvjetnik Radovani:

- Apsolutno raste to intelektualno krilo nogometnih navijača, ne samo u Splitu nego i u drugim gradovima, ali je to u Splitu najvidljivije. I mislim da su čak i u HNS-u svjesni da se s takvim protivnikom ne mogu boriti i da im se bliži kraj. I oni shvaćaju da su promjene koje su inicirali ti navijački intelektualci neizbježne.


 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/i-u-hns-u-su-potpuno-svjesni-da-im-se-blizi-kraj-sve-je-krenulo-prije-par-godina-u-splitu-a-ovo-su-cetiri-odredbe-zakona-kojih-se-u-savezu-posebno-plase-493252 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a82bc40a5d0612c61d0787de924a833176e5c6aa [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=I+u+HNS-u+su+potpuno+svjesni+da+im+se+bli%C5%BEi+kraj%3A+sve+je+krenulo+prije+par+godina+u+Splitu%2C+a+ovo+su+%C4%8Detiri+odredbe+zakona+kojih+se+u+Savezu+posebno+pla%C5%A1e...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fi-u-hns-u-su-potpuno-svjesni-da-im-se-blizi-kraj-sve-je-krenulo-prije-par-godina-u-splitu-a-ovo-su-cetiri-odredbe-zakona-kojih-se-u-savezu-posebno-plase-493252 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fi-u-hns-u-su-potpuno-svjesni-da-im-se-blizi-kraj-sve-je-krenulo-prije-par-godina-u-splitu-a-ovo-su-cetiri-odredbe-zakona-kojih-se-u-savezu-posebno-plase-493252 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => analiza [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

I u HNS-u su potpuno svjesni da im se bliži kraj: sve je krenulo prije par godina u Splitu, a ovo su četiri odredbe zakona kojih se u Savezu posebno plaše...

24. lipnja 2017. - 21:11

Nedavni incidenti na otoku Braču, u kojima su žrtve bili siva eminencija hrvatskog nogometa Zdravko Mamić i državna tajnica za sport Janica Kostelić, aktualizirali su problem neprovođenja Zakona o sportu. Mnogi, naime, tvrde da do tih incidenata ne bi ni došlo da se taj zakon – čije su izmjene i dopune donesene u ljeto 2015., a na snagu su stupile u veljači 2016. godine - počeo primjenjivati na vrijeme.

Jedni kažu: navijači su, čekajući pravnog Godota, izgubili strpljenje i okrenuli se starim dobrim huliganskim metodama. Drugi, pak, drže da je taj zakon pravno neprovediv, odnosno da se neke njegove odredbe ne mogu realizirati u praksi. Pokušavajući razriješiti te proturječnosti, razgovarali smo s više hrvatskih odvjetnika i stručnjaka za sportsko pravo, no prije nego izložimo n...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 11:00