stdClass Object ( [id] => 257634 [title] => Slaven efendija Bilić: Treba naći formulu da se Mamićeva moć ograniči [alias] => slaven-efendija-bilic-treba-naci-formulu-da-se-mamiceva-moc-ogranici [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Slaven Bilić, aktualni trener turskog Besiktasa, bivši izbornik hrvatske reprezentacije, s jednogodišnjim stažem u moskovskom Lokomotivu, ali, što je najvažnije, hajdukovac do srži, s dna kace kako se to kaže, privržen “bijelima” i svojemu rodnom gradu Splitu, jedna je od najomiljenijih osoba našeg nogometa i sporta, pa moglo bi se kazati i društva uopće.

Bilić je jedan od hrvatskih “celebrityja”, taj status je stekao još kao nogometaš, nastavio je i kao trener premda nije čovjek koji pati od glamura, pa se može kazati da izbjegava jeftina prikazivanja i pokazivanja.

Premda je Bilićev klub Besiktas u ovom trenutku, poslije 13 odigranih kola, vodeći na tablici turske Superlige (šest pobjeda na sedam gostovanja!), s jednim, odnosno dva boda prednosti u odnosu na velike rivale Fenerbache i Galatasaray, vijest dana za turske i naše medije bilo je rođenje kćerke Sofi iz Slavenove veze s Ivanom Đeldum (u vezi su šest godina)…

U međuvremenu je jedan od vodećih svjetskih magazina za muškarce GQ (Gentlemens Quarterly) u turskom izdanju objavio Bilića na naslovnoj stranici i predstavio ga kao modnoga gurua u svijetu nogometa, pa je lako bilo zaključiti da je bivši izbornik hrvatske reprezentacije jedan od najdražih likova Istanbula, toga megapolisa od 17 milijuna stanovnika, prema posljednjem popisu (ima ih i još četiri, pet milijuna više).

Bilić je masovne simpatije, nema sumnje, stekao svojim radom kao trener Besiktaša i ponašanjem, ali svakako i izgledom, posebno u posljednje vrijeme otkako je pustio bradu, pa po mnogima sliči na slavnog turskog sultana Sulejmana.

Volim bradu, i gotovo!

– Ma pusti bradu, ona je moj đir odavno – rekao mi je Slaven Bilić, za prijatelje Nane. – Pa imao sam je još u vrijeme kad sam igrao za Hajduka i kasnije, često… Volim bradu i gotovo, a moguće je da se sutra obrijem. Pa će vjerojatno i to biti neka novost.

Rođenje male Sofi, koja je treće Slavenovo i prvo Ivanino dijete (Bilić ima djecu iz prvog braka, Lea i Alani) izazvala je zanimanje nenogometne javnosti. Odakle ime Sofi? “Rodila se u Istanbulu, pa je i red da nosi obilježje grada.

Aja Sofija, monumentalna džamija, simbol grada, je li tako? Ali smo željeli da ima kršćanski znamen, dakle Sofija.

No, nisam znao da je u posljednjih desetak godina najčešće žensko ime u svijetu baš Sofija. A Sofi nam djeluje nekako mekše, nježnije…”

Dakle, Sofi je ne samo u obitelji, nego i u medijima, posebno u klupskom ambijentu, dočekana kao prava princeza, u Turskoj je utrka među medijima za objavu njezinih fotografija… U luksuznoj vili na azijskoj strani Istanbula s pogledom na Bospor već je Smilja, Ivanina majka, uskoro joj stižu i otac i brat, pa za božićne praznike dolazi i Slavenova majka Marija, naravno i djeca Leo i Alani.

Slaven ne krije da ga često trese nostalgija, pa mi kaže, makar to nekom zvučalo banalno: “Fali mi popit jutarnju kavu u ‘San Marca’, kafiću u poznatoj splitskoj zgradi Sunčani sat, pa još jednu u ‘Stellona’, onda učinit đir po Mejama ili Marjanu sa psom…” Ipak najviše žudi za djecom, “pogledati s Leom utakmicu, pomoći Alani u rješavanju zadataka iz matematike”. Kad smo kod odnosa s djecom, Bilić je zaista pažljiv otac, može se kazati da je, uz balun od kojeg ipak živi, baš posvećen njima.

Uvijek u napad, do daske

Ostavimo se tih privatnih priča, jer Bilić je u Turskoj zbog nogometa. On je prezauzet svojim poslom u kojem doslovno gušta. Kad nije angažiran utakmicama, onda je svakodnevno od devet do 15 ili 16 sati u kampu Besiktasa, tamo sa svojim suradnicima izgrađuje momčad koja će možda osvojiti naslov prvaka Turske (Besiktas je posljednji put trijumfirao 2009.).

– Daleko je kraj prvenstva, ono što je u ovom trenutku bitno nije to što smo vodeći, nego činjenica da igramo dobro, da u svakoj utakmici igramo ofenzivno, napadački, na pobjedu. Pa i kad povedemo, nema kalkuliranja, nego uvijek u napad, do daske, kako se to u žargonu kaže. Ali nije to bezglava napadačka igra, imamo mi svoje računice…

Prošle godine, kad je preuzeo Besiktas, nije mu bilo lako, morao se nametnuti, uveo je u taj klub nov način ponašanja, upoznao se s igračkim kadrom i stanjem u turskom nogometu. “Druga godina rada je, može se kazati, baš tvoja, premda katkad ni dvije godine nisu dovoljne.” Sad ima na raspolaganju manji kadar, dvadeset prvotimaca plus dva mlada igrača i vratare. Pa na neki način živi opasno, jer se javlja problem ozljeda i kartoniranih igrača.

S druge strane, to ima i pozitivnih efekata, kako Bilić tumači, jer među igračima nema nezadovoljnih, svi dobiju svoju porciju utakmica. Kad je preuzeo Besikstas, vladalo je u Turskoj pravilo da se može raspolagati s deset stranaca: šest u prvih jedanaest, dva na klupi i dva na tribinama, pa je propisano šest stranih igrača u momčadi i četiri na tribinama, sad je to sve prepolovljeno…

Demba Ba je dobar posao

– Dobar posao, pravi posao, napravili smo sa Senegalcem, Demba Ba je igrao za niz engleskih klubova, ali se kod nas razigrao, baš je igrač koji donosi razliku. To je bio naš vrhunski potez.

Hendikep Besiktasa je da već drugu godinu ne igraju na svojem stadionu. Sad već bivši Inonu stadion je srušen, niče nova grandiozna Vodafon arena, u sljedećem prvenstvu će Crni orlovi (Kara Kartallar) igrati na svojem terenu, nadomak Taksima, glavnog istanbulskog trga.

– Nije lako stalno se seljakati, i to kao domaćin. Sad igramo u kupu, na nekom igralištu dva i pol sata od Istanbula. Inače smo domaćini na olimpijskom stadionu koji nosi ime Kemal paše Ataturka, oca moderne Turske. A to je zdanje izvan grada, vanka ruke, nema mogućnosti da se do tamo dođe osim svojim automobilom ili busom, uopće nije povezan nekim gradskim transportom.

Ipak, Besiktasa prati armija navijača, kažu da je više od petnaest milijuna sljedbenika toga kluba. Žestoki su, navijaju, pjevaju gromkije od Torcide, ali dok je rezultat pozitivan ili u najgoru ruku neizvjestan. Prošle godine sam u Istanbulu pratio derbi između Besiktaša i Galatasaraya, koji je prekinut u drugoj od četiri minute sudačke nadoknade neviđenim rušilačkim stampedom predvođenim Carsima, militantnom skupinom navijača domaćih…

– Je, to je bilo doslovno strašno. No, taj incident je izolirani slučaj. Dogodio se, tako mi je izgledalo, smak svijeta, da tako kažem… Izazvan je nekim drugim razlozima, to nije imalo veze s klubom i mogu kazati da je na kraju sve zataškano.

Bilić ne želi ulaziti u razloge navijačkog divljanja, koji se dogodio u vrijeme nereda i masovnih prosvjeda na trgu Taksim (skandiralo se “Her yer Taksim, her yer Direnis”, to jest “Svukud je Taksim, svukud je okupacija”).

Uglavnom, bila je to više politička nego sportska demonstracija premda se poklopila s nezasluženim porazom Besiktasa, kojemu je na vulgaran način kumovao sudac Firat Aydunis (isključio je Bilića, koji mu je rekao: “Zar te nije stid?”).

– Jedino sam se te prigode osjećao nesigurno. Inače, u Turskoj nema divljanja. Ovdje nema šale s policijom. Norme su rigorozne, za uvredljiva skandiranja plaćaju se kazne, u ponovljenom slučaju se dupliraju, u trećem dolazi zabrana igranja s publikom. U stvari, kod te zabrane jedino muškarci ne mogu na tribine, dok je djeci i ženama dozvoljen dolazak, tako da se ipak igra u nogometnom ambijentu.

Do ulaznice jedino uz pasolig

Zanimljivo je da se do ulaznice može doći jedino uz takozvani pasolig, a to je svojevrsna navijačka iskaznica. Znači, na svakoj prvoligaškoj utakmici, kao i onoj reprezentacije, svaka ulaznica je personalizirana. “Gostovali smo u prošlom kolu protiv Gaziantepspora, bilo je publike, naših navijača, ali su nam domaćini kazali da je zbog te procedure s pasoligom puno opala posjećenost, na nekim utakmicama čak 87 posto.”

Bilić, logično, prati zbivanja u hrvatskom nogometu, njegov brat Domagoj, inače agent s licencijom UEFA-e, vjerodostojni je informator. Naš trener je iz londonskog studija ITV-a komentirao posljednju utakmicu hrvatske reprezentacije protiv Italije, o tim događajima, bolje je kazati huliganskim ispadima, Bilić je rekao:

– Ružno je to što se događalo, izgrednici su zapravo zaustavili našu reprezentaciju do pobjede. Tu nema opravdanja, tu nema nikakvi ali…Kad čujem ili pročitam takve komentare, koji imaju to “ali”, baš se zgrozim. Jer, odavno je znano, da sve što se kaže prije toga “ali” doslovno ne vrijedi. Po meni je to “ali”, oprosti na izrazu, baš najjebenije.

Hajduk je u našim razgovorima neizostavna tema, Bilić je u odnosu na svoj matični klub senzibiliran do krajnjih granica.

– Kad me tu i tamo novinari pitaju kad sam kao igrač bio najsretniji, onda im nabrajam: kad sam debitirao za prvu momčad Hajduka, pa kad smo osvojili oni kup u Beogradu protiv Crvene zvezde, tu ne možeš nego da ti srsi prođu kroz tijelo, pa onda Australija kad smo skinuli petokraku, normalno i osvajanje prvog prvenstva Hrvatske.

Bože moj, i kad smo po mojem povratku iz Engleske osvojili Kup Hrvatske… Ajde kad maknemo Hajduka, onda sam se jako dobro osjećao, bio zadovoljan, sretan i u drugim klubovima, posebno u West Hamu.

Svojedobno se Bilić deklarirao za formulu “narodnog Hajduka”, decidirano se protivio “prodaji bilo kome”.

Međutim, i tada, prije godinu dana, i danas ponovio je uvjet “da ovo stanje ne traje deset godina”. Bilić je predvidio ono što se događa, a to je prodaja mladih igrača ispod cijene…

– Emocije su jedno, cijenim napore navijača, treba se strpjeti, ali nikako na duže razdoblje. A ovo stanje, kako mi izgleda, trajat će vječno. Hajduk jednostavno mora biti klub koji igra glavnu ulogu u Hrvatskoj i koji ima respektabilan položaj u Europi. Jednostavno, to je imperativ. Pa ovi koji su kupili klubove po Italiji, Engleskoj, Francuskoj i drugdje nisu ih odnijeli doma. Talijanski Amerikanci su uložili u Romu i sad je užitak gledati tu momčad.

Pitao sam ima li u Turskoj lik od tolikog utjecaja kao što je kod nas Zdravko Mamić, koji faktički vlada ne samo svojim Dinamom, nego i hrvatskim nogometom.

U Turskoj nemalikova poput Mamića

– Nemam ništa protiv Mamića i njegova angažmana u klubu. No, treba naći formulu da se njegova moć, u odnosu na cjelokupni naš nogomet, nekako ograniči. Stanje je takvo da traži promjene, one moraju biti sustavne. U Turskoj nema takvog vladara u nogometu kao što je kod nas Mamić. I logično, jer Turska je ogromna država, tu su odnosi puno delikatniji, pa nogomet, premda svima drag, ipak nije najvažniji.

Što se tiče reprezentacije, Bilić drži da će Hrvatska s lakoćom do završnog turnira prvenstva Europe 2016., jer imamo dobru momčad i sjajne pojedince, vrhunske igrače. U vrijeme kvalifikacija za Euro 2012. Bilić je poslije poraza u Ateni “visio”, ali nije smijenjen…

– Uh, bio je to pravi linč, strašna hajka na mene. No, preživio sam, u prvom redu zahvaljujući Vlatku Markoviću, izvanrednom predsjedniku HNS-a i čovjeku, tako i Zorislavu Srebriću, ali i mojim igračima. Znam da su ih poslije poraza protiv Grčke propitivali, njih četiri, pet, oni su stali uz mene. A ja sam govorio kako vjerujem u igrače, pa kad smo pobijedili Latviju u Rijeci, naročito kad se pokazala energija kod igrača, opstao sam na klupi. Vidite, po meni je Igor Štimac, s kojim imam dobre odnose, pogriješio kad je poslije poraza u Glasgowu ponudio ostavku.

Njemu je pripadala zasluga za drugo mjesto, zaslužio je voditi reprezentaciju u play-offu.

                                                                                                                                                             zdravko reić

Engleska u mislima

Ne želim o budućnosti razmišljati, ovdje sam u Istanbulu, imam – čini mi se, ugovor na dvije plus jednu godinu. Guštam u poslu, a ugovor po meni ne znači mnogo… Ne želim govoriti o tome je li me neki klubovi zovu i kakve ponude dobivam, jer živim Bešiktaš. Ali da mi je u mislima Engleska i kad-tad preuzimanje nekog Premier ligaša, moram priznati, točno je…

Bešiktaš je ove sezone igrao u kvalifikacijama za ligu prvaka protiv Arsenala, ali nisu imali sreće, sad u Europa kupu su se plasirali među 32 najbolja kluba (bolji od Tottenhama), ždrijeb im je dodijelio Liverpoola (“nisam ih želio, ali možemo ih proći“).

Jezična barijera

Govorim tečno engleski i njemački, dobro se služim talijanskim i ruskim. Turski mi teško ide, to je vrlo tvrd, kompliciran jezik. Kad sam došao u Karlsuhe nisam znao ni zucnuti njemački, ali sam bio u stanju ponoviti riječi koje čujem. Ovdje je puno teže, nisam zadovoljan. No, nema jezične barijere, jer uglavnom svi igrači govore njemački ili engleski.

Savršeni stožer

Imam savršeni stožer, Nikola Jurčević je više od mojeg pomoćnika. Zajedno smo deset godina, šest godina smo skupa igrali za reprezentaciju. Znamo se u dušu, između nas nema, ne može biti nesporazuma, ali ima dijaloga, pa katkad i nekog sukoba. S nama je još Miljenko Rak, vrhunski kondicioni trener, te Edin Terzić, bivši skaut dortmundske Borussije.

Igrač, veleposlanik, osoba godine...

Slaven Bilić, trener Bešiktaša. Rođen 11. rujna 1968. u Splitu. Centarhalf, igrač Hajduka (posudba Primorac, Šibenik), Karlsruhera, West Hama, Evertona. Reprezentativac Jugoslavije, 44 utakmice, 3 gola. Trofeji: kup Jugoslavije, prvenstvo i dva kupa Hrvatske, brončani na prvenstvu svijeta u Francuskoj 1998. Izbornik A i mlade reprezentacije Hrvatske, trener Hajduka, Lokomotiva i Bešiktaša. Diplomirani pravnik. Veleposlanik UNICEF-a (2008.), počasni član Hrvatske udruge za pomoć osobama koje mucaju “Hinko Freund“, osnivač zaklade “Vatreno srce“ (skrb o humanitarnoj pomoći djeci u Hrvatskoj), dvostruki dobitnik Državne nagrade za sport “Franjo Bučar“ (1998.i 2008.), sportaš godine 1997. (Novi list) i nogometaš godine 1997. (Sportske novosti), osoba godine Hrvatske 2007. (Media servis). Član rock sastava Newera i Rawbau.
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u fokusu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-12-21 17:29:28 [created_by] => 37 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-12-23 01:02:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-12-21 21:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9098 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/12/21/Nedjeljna/bilic00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x400" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7815986 Threads: 6 Questions: 1573796684 Slow queries: 4802151 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111833002 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/domaci-nogomet/slaven-efendija-bilic-treba-naci-formulu-da-se-mamiceva-moc-ogranici-257634 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/slaven-efendija-bilic-treba-naci-formulu-da-se-mamiceva-moc-ogranici-257634?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233852 [name] => slavenbilić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slavenbilic [link] => /tag/slavenbilic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u fokusu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Slaven efendija Bilić: Treba naći formulu da se Mamićeva moć ograniči [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-18-22-00-37 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/12/21/Nedjeljna/bilic00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/12/21/Nedjeljna/bilic00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Slaven Bilić, aktualni trener turskog Besiktasa, bivši izbornik hrvatske reprezentacije, s jednogodišnjim stažem u moskovskom Lokomotivu, ali, što je najvažnije, hajdukovac do srži, s dna kace kako se to kaže, privržen “bijelima” i svojemu rodnom gradu Splitu, jedna je od najomiljenijih osoba našeg nogometa i sporta, pa moglo bi se kazati i društva uopće.

Bilić je jedan od hrvatskih “celebrityja”, taj status je stekao još kao nogometaš, nastavio je i kao trener premda nije čovjek koji pati od glamura, pa se može kazati da izbjegava jeftina prikazivanja i pokazivanja.

Premda je Bilićev klub Besiktas u ovom trenutku, poslije 13 odigranih kola, vodeći na tablici turske Superlige (šest pobjeda na sedam gostovanja!), s jednim, odnosno dva boda prednosti u odnosu na velike rivale Fenerbache i Galatasaray, vijest dana za turske i naše medije bilo je rođenje kćerke Sofi iz Slavenove veze s Ivanom Đeldum (u vezi su šest godina)…

U međuvremenu je jedan od vodećih svjetskih magazina za muškarce GQ (Gentlemens Quarterly) u turskom izdanju objavio Bilića na naslovnoj stranici i predstavio ga kao modnoga gurua u svijetu nogometa, pa je lako bilo zaključiti da je bivši izbornik hrvatske reprezentacije jedan od najdražih likova Istanbula, toga megapolisa od 17 milijuna stanovnika, prema posljednjem popisu (ima ih i još četiri, pet milijuna više).

Bilić je masovne simpatije, nema sumnje, stekao svojim radom kao trener Besiktaša i ponašanjem, ali svakako i izgledom, posebno u posljednje vrijeme otkako je pustio bradu, pa po mnogima sliči na slavnog turskog sultana Sulejmana.

Volim bradu, i gotovo!

– Ma pusti bradu, ona je moj đir odavno – rekao mi je Slaven Bilić, za prijatelje Nane. – Pa imao sam je još u vrijeme kad sam igrao za Hajduka i kasnije, često… Volim bradu i gotovo, a moguće je da se sutra obrijem. Pa će vjerojatno i to biti neka novost.

Rođenje male Sofi, koja je treće Slavenovo i prvo Ivanino dijete (Bilić ima djecu iz prvog braka, Lea i Alani) izazvala je zanimanje nenogometne javnosti. Odakle ime Sofi? “Rodila se u Istanbulu, pa je i red da nosi obilježje grada.

Aja Sofija, monumentalna džamija, simbol grada, je li tako? Ali smo željeli da ima kršćanski znamen, dakle Sofija.

No, nisam znao da je u posljednjih desetak godina najčešće žensko ime u svijetu baš Sofija. A Sofi nam djeluje nekako mekše, nježnije…”

Dakle, Sofi je ne samo u obitelji, nego i u medijima, posebno u klupskom ambijentu, dočekana kao prava princeza, u Turskoj je utrka među medijima za objavu njezinih fotografija… U luksuznoj vili na azijskoj strani Istanbula s pogledom na Bospor već je Smilja, Ivanina majka, uskoro joj stižu i otac i brat, pa za božićne praznike dolazi i Slavenova majka Marija, naravno i djeca Leo i Alani.

Slaven ne krije da ga često trese nostalgija, pa mi kaže, makar to nekom zvučalo banalno: “Fali mi popit jutarnju kavu u ‘San Marca’, kafiću u poznatoj splitskoj zgradi Sunčani sat, pa još jednu u ‘Stellona’, onda učinit đir po Mejama ili Marjanu sa psom…” Ipak najviše žudi za djecom, “pogledati s Leom utakmicu, pomoći Alani u rješavanju zadataka iz matematike”. Kad smo kod odnosa s djecom, Bilić je zaista pažljiv otac, može se kazati da je, uz balun od kojeg ipak živi, baš posvećen njima.

Uvijek u napad, do daske

Ostavimo se tih privatnih priča, jer Bilić je u Turskoj zbog nogometa. On je prezauzet svojim poslom u kojem doslovno gušta. Kad nije angažiran utakmicama, onda je svakodnevno od devet do 15 ili 16 sati u kampu Besiktasa, tamo sa svojim suradnicima izgrađuje momčad koja će možda osvojiti naslov prvaka Turske (Besiktas je posljednji put trijumfirao 2009.).

– Daleko je kraj prvenstva, ono što je u ovom trenutku bitno nije to što smo vodeći, nego činjenica da igramo dobro, da u svakoj utakmici igramo ofenzivno, napadački, na pobjedu. Pa i kad povedemo, nema kalkuliranja, nego uvijek u napad, do daske, kako se to u žargonu kaže. Ali nije to bezglava napadačka igra, imamo mi svoje računice…

Prošle godine, kad je preuzeo Besiktas, nije mu bilo lako, morao se nametnuti, uveo je u taj klub nov način ponašanja, upoznao se s igračkim kadrom i stanjem u turskom nogometu. “Druga godina rada je, može se kazati, baš tvoja, premda katkad ni dvije godine nisu dovoljne.” Sad ima na raspolaganju manji kadar, dvadeset prvotimaca plus dva mlada igrača i vratare. Pa na neki način živi opasno, jer se javlja problem ozljeda i kartoniranih igrača.

S druge strane, to ima i pozitivnih efekata, kako Bilić tumači, jer među igračima nema nezadovoljnih, svi dobiju svoju porciju utakmica. Kad je preuzeo Besikstas, vladalo je u Turskoj pravilo da se može raspolagati s deset stranaca: šest u prvih jedanaest, dva na klupi i dva na tribinama, pa je propisano šest stranih igrača u momčadi i četiri na tribinama, sad je to sve prepolovljeno…

Demba Ba je dobar posao

– Dobar posao, pravi posao, napravili smo sa Senegalcem, Demba Ba je igrao za niz engleskih klubova, ali se kod nas razigrao, baš je igrač koji donosi razliku. To je bio naš vrhunski potez.

Hendikep Besiktasa je da već drugu godinu ne igraju na svojem stadionu. Sad već bivši Inonu stadion je srušen, niče nova grandiozna Vodafon arena, u sljedećem prvenstvu će Crni orlovi (Kara Kartallar) igrati na svojem terenu, nadomak Taksima, glavnog istanbulskog trga.

– Nije lako stalno se seljakati, i to kao domaćin. Sad igramo u kupu, na nekom igralištu dva i pol sata od Istanbula. Inače smo domaćini na olimpijskom stadionu koji nosi ime Kemal paše Ataturka, oca moderne Turske. A to je zdanje izvan grada, vanka ruke, nema mogućnosti da se do tamo dođe osim svojim automobilom ili busom, uopće nije povezan nekim gradskim transportom.

Ipak, Besiktasa prati armija navijača, kažu da je više od petnaest milijuna sljedbenika toga kluba. Žestoki su, navijaju, pjevaju gromkije od Torcide, ali dok je rezultat pozitivan ili u najgoru ruku neizvjestan. Prošle godine sam u Istanbulu pratio derbi između Besiktaša i Galatasaraya, koji je prekinut u drugoj od četiri minute sudačke nadoknade neviđenim rušilačkim stampedom predvođenim Carsima, militantnom skupinom navijača domaćih…

– Je, to je bilo doslovno strašno. No, taj incident je izolirani slučaj. Dogodio se, tako mi je izgledalo, smak svijeta, da tako kažem… Izazvan je nekim drugim razlozima, to nije imalo veze s klubom i mogu kazati da je na kraju sve zataškano.

Bilić ne želi ulaziti u razloge navijačkog divljanja, koji se dogodio u vrijeme nereda i masovnih prosvjeda na trgu Taksim (skandiralo se “Her yer Taksim, her yer Direnis”, to jest “Svukud je Taksim, svukud je okupacija”).

Uglavnom, bila je to više politička nego sportska demonstracija premda se poklopila s nezasluženim porazom Besiktasa, kojemu je na vulgaran način kumovao sudac Firat Aydunis (isključio je Bilića, koji mu je rekao: “Zar te nije stid?”).

– Jedino sam se te prigode osjećao nesigurno. Inače, u Turskoj nema divljanja. Ovdje nema šale s policijom. Norme su rigorozne, za uvredljiva skandiranja plaćaju se kazne, u ponovljenom slučaju se dupliraju, u trećem dolazi zabrana igranja s publikom. U stvari, kod te zabrane jedino muškarci ne mogu na tribine, dok je djeci i ženama dozvoljen dolazak, tako da se ipak igra u nogometnom ambijentu.

Do ulaznice jedino uz pasolig

Zanimljivo je da se do ulaznice može doći jedino uz takozvani pasolig, a to je svojevrsna navijačka iskaznica. Znači, na svakoj prvoligaškoj utakmici, kao i onoj reprezentacije, svaka ulaznica je personalizirana. “Gostovali smo u prošlom kolu protiv Gaziantepspora, bilo je publike, naših navijača, ali su nam domaćini kazali da je zbog te procedure s pasoligom puno opala posjećenost, na nekim utakmicama čak 87 posto.”

Bilić, logično, prati zbivanja u hrvatskom nogometu, njegov brat Domagoj, inače agent s licencijom UEFA-e, vjerodostojni je informator. Naš trener je iz londonskog studija ITV-a komentirao posljednju utakmicu hrvatske reprezentacije protiv Italije, o tim događajima, bolje je kazati huliganskim ispadima, Bilić je rekao:

– Ružno je to što se događalo, izgrednici su zapravo zaustavili našu reprezentaciju do pobjede. Tu nema opravdanja, tu nema nikakvi ali…Kad čujem ili pročitam takve komentare, koji imaju to “ali”, baš se zgrozim. Jer, odavno je znano, da sve što se kaže prije toga “ali” doslovno ne vrijedi. Po meni je to “ali”, oprosti na izrazu, baš najjebenije.

Hajduk je u našim razgovorima neizostavna tema, Bilić je u odnosu na svoj matični klub senzibiliran do krajnjih granica.

– Kad me tu i tamo novinari pitaju kad sam kao igrač bio najsretniji, onda im nabrajam: kad sam debitirao za prvu momčad Hajduka, pa kad smo osvojili oni kup u Beogradu protiv Crvene zvezde, tu ne možeš nego da ti srsi prođu kroz tijelo, pa onda Australija kad smo skinuli petokraku, normalno i osvajanje prvog prvenstva Hrvatske.

Bože moj, i kad smo po mojem povratku iz Engleske osvojili Kup Hrvatske… Ajde kad maknemo Hajduka, onda sam se jako dobro osjećao, bio zadovoljan, sretan i u drugim klubovima, posebno u West Hamu.

Svojedobno se Bilić deklarirao za formulu “narodnog Hajduka”, decidirano se protivio “prodaji bilo kome”.

Međutim, i tada, prije godinu dana, i danas ponovio je uvjet “da ovo stanje ne traje deset godina”. Bilić je predvidio ono što se događa, a to je prodaja mladih igrača ispod cijene…

– Emocije su jedno, cijenim napore navijača, treba se strpjeti, ali nikako na duže razdoblje. A ovo stanje, kako mi izgleda, trajat će vječno. Hajduk jednostavno mora biti klub koji igra glavnu ulogu u Hrvatskoj i koji ima respektabilan položaj u Europi. Jednostavno, to je imperativ. Pa ovi koji su kupili klubove po Italiji, Engleskoj, Francuskoj i drugdje nisu ih odnijeli doma. Talijanski Amerikanci su uložili u Romu i sad je užitak gledati tu momčad.

Pitao sam ima li u Turskoj lik od tolikog utjecaja kao što je kod nas Zdravko Mamić, koji faktički vlada ne samo svojim Dinamom, nego i hrvatskim nogometom.

U Turskoj nemalikova poput Mamića

– Nemam ništa protiv Mamića i njegova angažmana u klubu. No, treba naći formulu da se njegova moć, u odnosu na cjelokupni naš nogomet, nekako ograniči. Stanje je takvo da traži promjene, one moraju biti sustavne. U Turskoj nema takvog vladara u nogometu kao što je kod nas Mamić. I logično, jer Turska je ogromna država, tu su odnosi puno delikatniji, pa nogomet, premda svima drag, ipak nije najvažniji.

Što se tiče reprezentacije, Bilić drži da će Hrvatska s lakoćom do završnog turnira prvenstva Europe 2016., jer imamo dobru momčad i sjajne pojedince, vrhunske igrače. U vrijeme kvalifikacija za Euro 2012. Bilić je poslije poraza u Ateni “visio”, ali nije smijenjen…

– Uh, bio je to pravi linč, strašna hajka na mene. No, preživio sam, u prvom redu zahvaljujući Vlatku Markoviću, izvanrednom predsjedniku HNS-a i čovjeku, tako i Zorislavu Srebriću, ali i mojim igračima. Znam da su ih poslije poraza protiv Grčke propitivali, njih četiri, pet, oni su stali uz mene. A ja sam govorio kako vjerujem u igrače, pa kad smo pobijedili Latviju u Rijeci, naročito kad se pokazala energija kod igrača, opstao sam na klupi. Vidite, po meni je Igor Štimac, s kojim imam dobre odnose, pogriješio kad je poslije poraza u Glasgowu ponudio ostavku.

Njemu je pripadala zasluga za drugo mjesto, zaslužio je voditi reprezentaciju u play-offu.

                                                                                                                                                             zdravko reić

Engleska u mislima

Ne želim o budućnosti razmišljati, ovdje sam u Istanbulu, imam – čini mi se, ugovor na dvije plus jednu godinu. Guštam u poslu, a ugovor po meni ne znači mnogo… Ne želim govoriti o tome je li me neki klubovi zovu i kakve ponude dobivam, jer živim Bešiktaš. Ali da mi je u mislima Engleska i kad-tad preuzimanje nekog Premier ligaša, moram priznati, točno je…

Bešiktaš je ove sezone igrao u kvalifikacijama za ligu prvaka protiv Arsenala, ali nisu imali sreće, sad u Europa kupu su se plasirali među 32 najbolja kluba (bolji od Tottenhama), ždrijeb im je dodijelio Liverpoola (“nisam ih želio, ali možemo ih proći“).

Jezična barijera

Govorim tečno engleski i njemački, dobro se služim talijanskim i ruskim. Turski mi teško ide, to je vrlo tvrd, kompliciran jezik. Kad sam došao u Karlsuhe nisam znao ni zucnuti njemački, ali sam bio u stanju ponoviti riječi koje čujem. Ovdje je puno teže, nisam zadovoljan. No, nema jezične barijere, jer uglavnom svi igrači govore njemački ili engleski.

Savršeni stožer

Imam savršeni stožer, Nikola Jurčević je više od mojeg pomoćnika. Zajedno smo deset godina, šest godina smo skupa igrali za reprezentaciju. Znamo se u dušu, između nas nema, ne može biti nesporazuma, ali ima dijaloga, pa katkad i nekog sukoba. S nama je još Miljenko Rak, vrhunski kondicioni trener, te Edin Terzić, bivši skaut dortmundske Borussije.

Igrač, veleposlanik, osoba godine...

Slaven Bilić, trener Bešiktaša. Rođen 11. rujna 1968. u Splitu. Centarhalf, igrač Hajduka (posudba Primorac, Šibenik), Karlsruhera, West Hama, Evertona. Reprezentativac Jugoslavije, 44 utakmice, 3 gola. Trofeji: kup Jugoslavije, prvenstvo i dva kupa Hrvatske, brončani na prvenstvu svijeta u Francuskoj 1998. Izbornik A i mlade reprezentacije Hrvatske, trener Hajduka, Lokomotiva i Bešiktaša. Diplomirani pravnik. Veleposlanik UNICEF-a (2008.), počasni član Hrvatske udruge za pomoć osobama koje mucaju “Hinko Freund“, osnivač zaklade “Vatreno srce“ (skrb o humanitarnoj pomoći djeci u Hrvatskoj), dvostruki dobitnik Državne nagrade za sport “Franjo Bučar“ (1998.i 2008.), sportaš godine 1997. (Novi list) i nogometaš godine 1997. (Sportske novosti), osoba godine Hrvatske 2007. (Media servis). Član rock sastava Newera i Rawbau.
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/slaven-efendija-bilic-treba-naci-formulu-da-se-mamiceva-moc-ogranici-257634 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3e0b4e783717f1512dda48f40c8ffee51bb20e57 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Slaven+efendija+Bili%C4%87%3A+Treba+na%C4%87i+formulu+da+se+Mami%C4%87eva+mo%C4%87+ograni%C4%8Di&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fslaven-efendija-bilic-treba-naci-formulu-da-se-mamiceva-moc-ogranici-257634 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fslaven-efendija-bilic-treba-naci-formulu-da-se-mamiceva-moc-ogranici-257634 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u fokusu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Slaven efendija Bilić: Treba naći formulu da se Mamićeva moć ograniči

Piše PSD.
21. prosinca 2014. - 22:00
Slaven Bilić, aktualni trener turskog Besiktasa, bivši izbornik hrvatske reprezentacije, s jednogodišnjim stažem u moskovskom Lokomotivu, ali, što je najvažnije, hajdukovac do srži, s dna kace kako se to kaže, privržen “bijelima” i svojemu rodnom gradu Splitu, jedna je od najomiljenijih osoba našeg nogometa i sporta, pa moglo bi se kazati i društva uopće.

Bilić je jedan od hrvatskih “celebrityja”, taj status je stekao još kao nogometaš, nastavio je i kao trener premda nije čovjek koji pati od glamura, pa se može kazati da izbjegava jeftina prikazivanja i pokazivanja.

Premda je Bilićev klub Besiktas u ovom trenutku, poslije 13 odigranih kola, vodeći na tablici turske Superlige (šest pobjeda na sedam gostovanja!), s jednim, odnosno dva boda prednosti u odnosu na vel...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 20:22