stdClass Object ( [id] => 269217 [title] => Zdravko Reić: Mamić je rekao istinu [alias] => zdravko-reic-mamic-je-rekao-istinu [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Nogometna reprezentacija Hrvatske, kao što se i očekivalo, pobjedom nad Norveškom, s goropadnim rezultatom od 5:1 (UEFA je proglasila momčad Nike Kovača za reprezentaciju tjedna, to jest petog kola kvalifikacija), praktično se već plasirala za završnicu Eura 2016. Jer, bilo bi sumanuto i pretpostaviti da se Dariju Srni i njegovim partnerima mogu dogoditi neki kiksevi, na primjer poraz od Malte, pa da se odlazak u Francusku ipak možda izjalovi…

Bilo je zanimljivo pratiti razna reagiranja i komentare poslije zagrebačkih događanja, u prvom redu izjave izbornika Nike Kovača. On je bez obzira na sjajno ispunjene tribine bio vrlo kritičan (“Maksimir mi je bio pretih“), također je – po mojem uvjerenju – iznenadio svojim nezadovoljstvom u odnosu na igru njegove momčadi.

Što se tiče analize igre držim da tako kritična ocjena nije utemeljena kod rezultata od 5:1, na utakmici u kojoj je naša reprezentacija bila znatno bolja. To da bi nas “ozbiljnije reprezentacije u prvom poluvremenu žestoko kaznile“, pretpostavka je u koju baš i nisam uvjeren obzirom na vrlo dobru igru naše obrane. Što je izbornik svojom izjavom želio postići?

To da su njegovi kriteriji na znatno višoj razini ili da kod njega nema popusta, pa će bez zadrške otvoreno govoriti o slabostima. Ili je to možda neka njegova “pila naopako“, ono sad su svi komentari pozitivni, a ja ću vam kontrirati.

Tko zna, ali je činjenica da reprezentativci njegovu kritiku nisu dobro prihvatili. I u pravu su, jer kod rezultata od 5:1, u utakmici u kojoj su strijelci bili pet različitih igrača, čija su četiri gola postignuta poslije izrađenih akcija, negativne note trebalo je ostaviti za svlačionicu.

Kako god okrenuli, praksa je da se pamte rezultati, a ne igra. Uostalom, uspjesi se mjere rezultatima, a ne umjetničkim dojmom. Ono što je zanimljivo to je da je poslije gostovanja Norveške u Zagrebu još jednom otvoreno pitanje kad će naša reprezentacija napokon u Split. Sve je zapravo potaknuo kapetan reprezentacije Dario Srna svojom ipak nespretnom konstatacijom kako se “nada da će protiv Italije u Splitu biti bolje navijanje“.

Na tu njegovu izjavu nadovezane su razne reakcije, od svih je najružnija, ono doslovno sramotna, poruka Srni iz kluba navijača Torcide, ono imperativno: “Ne uzimaj Hajduka u usta, nisi dostojan toga“. Začudo, koliko sam mogao pročitati i čuti jedino se Frane Vulas na stranicama sportske rubrike Slobodne Dalmacije očitovao o tom neprimjerenom zahtjevu, pa sa zadrškom i član Nadzornog odbora Hajduka Ljubo Pavasović-Visković:

-Nemojte se ljutiti, na to pitanje radije ne bih odgovorio. Jedino što ću reći je da je Srna kroz cijelo ovo vrijeme, kroz sve ove godine, u svakom trenutku bio na dispoziciji klubu. Kad god je trebalo pomoći znali smo da možemo računati na njega. Mislim da sam bio jasan.

Šjor odvjetnik, čini mi se, i nije baš bio jasan. Kad je i u kojim prigodama Srna bio na dispoziciji, je li to u onom slučaju kad je najavio dolazak Šahtara na rođendansku prijateljsku utakmicu na Poljud? U čemu je Srna pomogao “bijelima“? Međutim, to je li Srna bio na takozvanoj dispoziciji ili nije, to uopće nije važno.

Kod njegova slučaja bitno je da je kapetan naše reprezentacije, da je za Hrvatsku odigrao rekordne 122 utakmice, da je časno nosio dres splitskog kluba četiri sezone, te da – što je bitno – nikad nije uradio niti jedan potez protiv bivšeg kluba. Srna, jasno je, ni u kom slučaju nije zaslužio “lekciju” torcidaša, koji u posljednjih par godina svima drže predavanja svojim porukama i priopćenjima.

Na raspravu o tome je li Hrvatska trebala ugostiti Italiju u Splitu nadovezao se i Zdravko Mamić, jedan od najparadoksalnijih likova hrvatskog društva, jer ga jedni doslovno obožavaju, dok ga drugi do krajnjih granica mrze. Naime, Mamić je gostovao u televizijskom talk-showu riječkog novinara Orlanda Rivettija koji je ga je, po zanatu, propitivao o raznim zanimljivim temama našeg nogometa, pa i o tome kako je Zagreb, umjesto najavljivanog Splita, dobio domaćinstvo utakmice s Italijom.

Mamić se zaklinjao kako je on, zajedno s kompletnim vodstvom HNS-a želio tu utakmicu prirediti u Splitu iz niza razloga, ali je prevladala bojazan da bi se vjerojatno mogli dogoditi izgredi navijača, koji bi bili kobni za plasman na Euru 2016. A za Večernji list je također objasnio:

- Novinari iz Splita su nam rekli da nema teorije da odigramo utakmicu u Splitu.

Prema Mamiću, sportski novinari iz Splita jedno govore javno, o tome da Italiju treba ugostiti na Poljudu, a drugo tumače privatno, to da “nema teorije igrati u Splitu“. Odmah se službenim priopćenjem javila splitska sekcija sportskih novinara i tražila od Mamića da se izjasni tko mu je konkretno govorio o opasnostima koje donosi eventualno gostovanje Italije u Splitu.

Istragu o tome ne treba provoditi, u više navrata, pa i u razgovoru s izvršnim predsjednikom HNS-a Damirom Vrbanovićem, složio sam se s argumentacijom da je stvorena takva klima da bi utakmica s Italijom u Splitu vrlo vjerojatno mogla uroditi incidentima. I zašto se igrati na kukalo kad smo u novinarskim ćakulama u kafiću na stadionu toliko puta se složili, baš jednoglasno, u pretpostavkama da bi u Poljudu došlo do strašnih ispada, pa i prekida utakmice.

Neprijateljsko ozračje

O tome kako je sramota za HNS, ali i za hrvatsko društvo, da je reprezentacija čak četrnaest godina zaobilazila Split kad su u pitanju utakmice za bodove, pisao sam mnogo puta. O tom problemu, neshvatljivom nonsensu, pravoj gluposti, osim splitskih novinara nisu se baš oglašavali drugi, naročito ne kolege iz Zagreba. Međutim, otkako je pojedincima merak udariti na Mamića i HNS, sad se i od tamo čuje, saznaje da se “makar privremeno i povremeno reprezentaciju moralo prebaciti s Maksimirske rugobice na Poljudsku ljepoticu“.

Činjenica je da Srna i njegovi drugovi moraju napokon nastupiti u Splitu, fakat je i to da ta utakmica neće imati prijateljsko ozračje. U tom raskoraku nedostaje odlučnost Hajduka da od svojih navijača zatraži podršku nacionalnoj momčadi, doslovno da se ultimativno postavi, ne samo onako deklaratorno, kako je nastup hrvatske reprezentacije na Poljudu pravi prioritet.

A svi oni kojima je navodno više stalo do Hajduka ne bi trebali uopće doći na utakmicu reprezentacije. Ne, dapače, mnogi od takvih će baš stići na tribine kako bi izrazili protivljenje, demonstrirali neslaganje s politikom HNS-a, iskazali svoju mržnju u odnosu na predsjednika Davora Šukera i druge iz nogometne vrhuške, u krajnjoj liniji i izazvali nerede. A sve zbog njihove ljubavi i privrženosti prema Hajduku.

Možda bi u Splitu trebalo prirediti jednu utakmicu, bez velikih tenzija, s nekim autsajderom, u budućem ciklusu kvalifikacija. Ili u međuvremenu prihvatiti se organizacije oproštajne utakmice Stipe Pletikose, koja bi sigurno bila u prijateljskom ambijentu obzirom na značaj legendarnog vratara. Ali u svakom slučaju, pod svaku cijenu, reprezentacija Hrvatske ne smije više zaobilaziti Split.

Zdravko Reić [video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => glava u balunu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-04-04 17:42:31 [created_by] => 37 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-04-05 12:08:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-04-05 12:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 16571 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/04/04/Spektar/mamic00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x400" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4243947 Threads: 3 Questions: 130287571 Slow queries: 55932 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3931719 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/domaci-nogomet/zdravko-reic-mamic-je-rekao-istinu-269217 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/zdravko-reic-mamic-je-rekao-istinu-269217?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 228893 [name] => zdravkoreić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravkoreic [link] => /tag/zdravkoreic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 232252 [name] => glavaubalunu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => glavaubalunu [link] => /tag/glavaubalunu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => glava u balunu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zdravko Reić: Mamić je rekao istinu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-05-20-29-37 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/04/04/Spektar/mamic00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/04/04/Spektar/mamic00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Nogometna reprezentacija Hrvatske, kao što se i očekivalo, pobjedom nad Norveškom, s goropadnim rezultatom od 5:1 (UEFA je proglasila momčad Nike Kovača za reprezentaciju tjedna, to jest petog kola kvalifikacija), praktično se već plasirala za završnicu Eura 2016. Jer, bilo bi sumanuto i pretpostaviti da se Dariju Srni i njegovim partnerima mogu dogoditi neki kiksevi, na primjer poraz od Malte, pa da se odlazak u Francusku ipak možda izjalovi…

Bilo je zanimljivo pratiti razna reagiranja i komentare poslije zagrebačkih događanja, u prvom redu izjave izbornika Nike Kovača. On je bez obzira na sjajno ispunjene tribine bio vrlo kritičan (“Maksimir mi je bio pretih“), također je – po mojem uvjerenju – iznenadio svojim nezadovoljstvom u odnosu na igru njegove momčadi.

Što se tiče analize igre držim da tako kritična ocjena nije utemeljena kod rezultata od 5:1, na utakmici u kojoj je naša reprezentacija bila znatno bolja. To da bi nas “ozbiljnije reprezentacije u prvom poluvremenu žestoko kaznile“, pretpostavka je u koju baš i nisam uvjeren obzirom na vrlo dobru igru naše obrane. Što je izbornik svojom izjavom želio postići?

To da su njegovi kriteriji na znatno višoj razini ili da kod njega nema popusta, pa će bez zadrške otvoreno govoriti o slabostima. Ili je to možda neka njegova “pila naopako“, ono sad su svi komentari pozitivni, a ja ću vam kontrirati.

Tko zna, ali je činjenica da reprezentativci njegovu kritiku nisu dobro prihvatili. I u pravu su, jer kod rezultata od 5:1, u utakmici u kojoj su strijelci bili pet različitih igrača, čija su četiri gola postignuta poslije izrađenih akcija, negativne note trebalo je ostaviti za svlačionicu.

Kako god okrenuli, praksa je da se pamte rezultati, a ne igra. Uostalom, uspjesi se mjere rezultatima, a ne umjetničkim dojmom. Ono što je zanimljivo to je da je poslije gostovanja Norveške u Zagrebu još jednom otvoreno pitanje kad će naša reprezentacija napokon u Split. Sve je zapravo potaknuo kapetan reprezentacije Dario Srna svojom ipak nespretnom konstatacijom kako se “nada da će protiv Italije u Splitu biti bolje navijanje“.

Na tu njegovu izjavu nadovezane su razne reakcije, od svih je najružnija, ono doslovno sramotna, poruka Srni iz kluba navijača Torcide, ono imperativno: “Ne uzimaj Hajduka u usta, nisi dostojan toga“. Začudo, koliko sam mogao pročitati i čuti jedino se Frane Vulas na stranicama sportske rubrike Slobodne Dalmacije očitovao o tom neprimjerenom zahtjevu, pa sa zadrškom i član Nadzornog odbora Hajduka Ljubo Pavasović-Visković:

-Nemojte se ljutiti, na to pitanje radije ne bih odgovorio. Jedino što ću reći je da je Srna kroz cijelo ovo vrijeme, kroz sve ove godine, u svakom trenutku bio na dispoziciji klubu. Kad god je trebalo pomoći znali smo da možemo računati na njega. Mislim da sam bio jasan.

Šjor odvjetnik, čini mi se, i nije baš bio jasan. Kad je i u kojim prigodama Srna bio na dispoziciji, je li to u onom slučaju kad je najavio dolazak Šahtara na rođendansku prijateljsku utakmicu na Poljud? U čemu je Srna pomogao “bijelima“? Međutim, to je li Srna bio na takozvanoj dispoziciji ili nije, to uopće nije važno.

Kod njegova slučaja bitno je da je kapetan naše reprezentacije, da je za Hrvatsku odigrao rekordne 122 utakmice, da je časno nosio dres splitskog kluba četiri sezone, te da – što je bitno – nikad nije uradio niti jedan potez protiv bivšeg kluba. Srna, jasno je, ni u kom slučaju nije zaslužio “lekciju” torcidaša, koji u posljednjih par godina svima drže predavanja svojim porukama i priopćenjima.

Na raspravu o tome je li Hrvatska trebala ugostiti Italiju u Splitu nadovezao se i Zdravko Mamić, jedan od najparadoksalnijih likova hrvatskog društva, jer ga jedni doslovno obožavaju, dok ga drugi do krajnjih granica mrze. Naime, Mamić je gostovao u televizijskom talk-showu riječkog novinara Orlanda Rivettija koji je ga je, po zanatu, propitivao o raznim zanimljivim temama našeg nogometa, pa i o tome kako je Zagreb, umjesto najavljivanog Splita, dobio domaćinstvo utakmice s Italijom.

Mamić se zaklinjao kako je on, zajedno s kompletnim vodstvom HNS-a želio tu utakmicu prirediti u Splitu iz niza razloga, ali je prevladala bojazan da bi se vjerojatno mogli dogoditi izgredi navijača, koji bi bili kobni za plasman na Euru 2016. A za Večernji list je također objasnio:

- Novinari iz Splita su nam rekli da nema teorije da odigramo utakmicu u Splitu.

Prema Mamiću, sportski novinari iz Splita jedno govore javno, o tome da Italiju treba ugostiti na Poljudu, a drugo tumače privatno, to da “nema teorije igrati u Splitu“. Odmah se službenim priopćenjem javila splitska sekcija sportskih novinara i tražila od Mamića da se izjasni tko mu je konkretno govorio o opasnostima koje donosi eventualno gostovanje Italije u Splitu.

Istragu o tome ne treba provoditi, u više navrata, pa i u razgovoru s izvršnim predsjednikom HNS-a Damirom Vrbanovićem, složio sam se s argumentacijom da je stvorena takva klima da bi utakmica s Italijom u Splitu vrlo vjerojatno mogla uroditi incidentima. I zašto se igrati na kukalo kad smo u novinarskim ćakulama u kafiću na stadionu toliko puta se složili, baš jednoglasno, u pretpostavkama da bi u Poljudu došlo do strašnih ispada, pa i prekida utakmice.

Neprijateljsko ozračje

O tome kako je sramota za HNS, ali i za hrvatsko društvo, da je reprezentacija čak četrnaest godina zaobilazila Split kad su u pitanju utakmice za bodove, pisao sam mnogo puta. O tom problemu, neshvatljivom nonsensu, pravoj gluposti, osim splitskih novinara nisu se baš oglašavali drugi, naročito ne kolege iz Zagreba. Međutim, otkako je pojedincima merak udariti na Mamića i HNS, sad se i od tamo čuje, saznaje da se “makar privremeno i povremeno reprezentaciju moralo prebaciti s Maksimirske rugobice na Poljudsku ljepoticu“.

Činjenica je da Srna i njegovi drugovi moraju napokon nastupiti u Splitu, fakat je i to da ta utakmica neće imati prijateljsko ozračje. U tom raskoraku nedostaje odlučnost Hajduka da od svojih navijača zatraži podršku nacionalnoj momčadi, doslovno da se ultimativno postavi, ne samo onako deklaratorno, kako je nastup hrvatske reprezentacije na Poljudu pravi prioritet.

A svi oni kojima je navodno više stalo do Hajduka ne bi trebali uopće doći na utakmicu reprezentacije. Ne, dapače, mnogi od takvih će baš stići na tribine kako bi izrazili protivljenje, demonstrirali neslaganje s politikom HNS-a, iskazali svoju mržnju u odnosu na predsjednika Davora Šukera i druge iz nogometne vrhuške, u krajnjoj liniji i izazvali nerede. A sve zbog njihove ljubavi i privrženosti prema Hajduku.

Možda bi u Splitu trebalo prirediti jednu utakmicu, bez velikih tenzija, s nekim autsajderom, u budućem ciklusu kvalifikacija. Ili u međuvremenu prihvatiti se organizacije oproštajne utakmice Stipe Pletikose, koja bi sigurno bila u prijateljskom ambijentu obzirom na značaj legendarnog vratara. Ali u svakom slučaju, pod svaku cijenu, reprezentacija Hrvatske ne smije više zaobilaziti Split.

Zdravko Reić [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/zdravko-reic-mamic-je-rekao-istinu-269217 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7adb3a964392aa722beb9ed4e695fc7680dbb1ee [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zdravko+Rei%C4%87%3A+Mami%C4%87+je+rekao+istinu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fzdravko-reic-mamic-je-rekao-istinu-269217 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fzdravko-reic-mamic-je-rekao-istinu-269217 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => glava u balunu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Domaći nogometglava u balunu

Zdravko Reić: Mamić je rekao istinu

Piše PSD.
5. travnja 2015. - 14:15
Nogometna reprezentacija Hrvatske, kao što se i očekivalo, pobjedom nad Norveškom, s goropadnim rezultatom od 5:1 (UEFA je proglasila momčad Nike Kovača za reprezentaciju tjedna, to jest petog kola kvalifikacija), praktično se već plasirala za završnicu Eura 2016. Jer, bilo bi sumanuto i pretpostaviti da se Dariju Srni i njegovim partnerima mogu dogoditi neki kiksevi, na primjer poraz od Malte, pa da se odlazak u Francusku ipak možda izjalovi…

Bilo je zanimljivo pratiti razna reagiranja i komentare poslije zagrebačkih događanja, u prvom redu izjave izbornika Nike Kovača. On je bez obzira na sjajno ispunjene tribine bio vrlo kritičan (“Maksimir mi je bio pretih“), također je – po mojem uvjerenju – iznenadio svojim nezadovoljstvom u odnosu na igru njegove momčadi.

Š...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 07:20