StoryEditorOCM
Hajduknitko kao oni

ANKETA Derbi nas je ponukao, probrali smo neke od najboljih koreografija Torcide, koja je vama omiljena

Piše Frane Vulas
4. listopada 2023. - 17:35

Senzacionalna koreografija koju su navijači Hajduka napravili na derbiju s Dinamom definitivno spada u red najboljih ikada viđenih na Poljudu. Nagledali smo se kroz godine impresivnih koreografija, ali nedjeljna koja je pokrila cijelu sjevernu i istočnu tribinu ulazi u top pet ili deset svih vremena u režiji Torcide. Navijači ‘bijelih‘ su povodom povijesnog dostignuća, premašivanja brojke od sto tisuća članova kluba, tisućama papira u bojama kluba ispisali preko sjeverne i dijela istočne tribine riječi ‘sto iljada‘, dok je istokom dominirao grb kluba, od vrha do dna tribine.

Vratili smo malo film unatrag i prisjetili se još nekih spektakularnih koreografija koje su posebne svaka na svoj način. Svatko ima svoje favorite i neće se neki možda složiti s našim ‘izborom‘. Neku smo možda i slučajno preskočili, ali evo nekih koreografija koje se baš pamte.

image

Hajduk – Slavia 0:2 (2011.)

Nikola Vilić/Cropix

Sto godina (Hajduk – Slavia 0:2 - 2011.)

Na stoti rođendan Hajduka gost u feštarskoj utakmici bila je Slavia iz Praga. Spektakularnu bakljadu navijači su napravili u gradu, cijeloj Dalmaciji, ali ništa manje impresivno nije tog dana bilo ni na stadionu. Na sjeveru su navijači papirima ispisali ‘Hajduk‘, dok je na ogradi stajala poruka ‘živi vječno‘. Na istočnoj tribini je podignuta koreografija s brojem 100, dok je i ostatak stadiona bio dio koreografije s tisućama papira u klupskim bojama. A onda je na početku drugog poluvremena na sjeveru podignuta slika osnivača kluba, a na ogradi tribine transparent: ‘Na ponos grada i puka nek‘ se Hajduk zove‘. Kada se tome dodaju baklje, papelitosi...

image

Hajduk - Strømsgodset 2:0 - 2015.

Vladimir Dugandžić/Cropix

Dobitni listić (Hajduk - Strømsgodset 2:0 - 2015.)

Jedna od jačih ‘baza‘. Na prvom susretu 3. pretkola Europske lige s norveškim Strømsgodsetom prvo je Torcida digla poruku upućenu tadašnjem predsjedniku HNS-a Davoru Šukeru: "Brende, imamo dojavu". Potom je na sredini sjevera podignut - listić iz kladionice. Navijači su na tom listiću naravno ‘igrali‘ jedinicu na Hajduk. Ulog je bio srce, dobitak znak za beskonačno. Na ogradi sjevera je stajala poruka: ‘Kao hazarder na tebe uvijek stavljam sve‘.

image

Hajduk – Slovan Liberec 0:1 - 2015.

Jakov Prkić/Cropix

Ruke ćemo skupa... (Hajduk – Slovan Liberec 0:1 - 2015.)

Istog ljeta još jedna top ‘baza‘. Pred play off susret EL sa Slovanom iz Libereca na ogradi sjevera stajao je stih stare pjesme: ‘Ruke ćemo skupa za bile dići‘. A na sredini tribine bila je podignuta zajednička slika Vraga i Boga odjevenih u dresove Hajduka. Zajedno su digli ruke za Hajduka, a u njima su bili baklja odnosno demejana vina.

image

Hajduk – Brøndby 2:0 - 2017.

Josko Ponoš/Cropix

Sve je u genima (Hajduk – Brøndby 2:0 - 2017.)

Na susretu s Brøndbyjem u uzvratu 3. pretkola EL, navijači su opet nadmašili sami sebe. Na ogradi sjevera stajala je poruka: ‘Zapisano u genima - vjerni samo bijelima.‘ Uz to su navijači na sjeveru tisućama papirića u crvenoj, bijeloj i plavoj boji iscrtali genetski kod usred kojeg je bilo slovo h.

image

Hajduk – FCSB 0:0 - 2018.

Tom Dubravec/Cropix

Asti Gospe (Hajduk – FCSB 0:0 - 2018.)

U susretu 3. kola kvalifikacija EL, uoči blagdana Velike Gospe na ogradi sjevera je bio natpis na latinskom: ‘Fidelissima advocata Croatiae‘. U prijevodu: "Najvjernija zaštitnica Hrvata". Slika Gospe bila je na sredini tribine, uz koreografije od papira u bojama zastava Vatikana i Hrvatske.

image

Hajduk – Rijeka 3:1 - 2022.

Tonči Vlašić/

Jerković diže trofej (Hajduk – Rijeka 3:1 - 2022.)

Na finalu kupa na ogradi sjeverne tribine dominirala je poruka: ‘Stazama Hajduka‘. A na sredini tribine slika pokojnog kapetana Jurice Jerkovića s trofejom kupa bivše države. Kao naznaka Riječanima kako će se stvari odvijati na travnjaku i tko će slaviti na kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:53