stdClass Object ( [id] => 1365682 [title] => Bio je 17. veljače, u 17.44 objavljena je vijest; Počelo je Hajdukovo novo doba, Jakobušićev je potez promijenio sve [alias] => bio-je-17-veljace-u-17-44-objavljena-je-vijest-pocelo-je-hajdukovo-novo-doba-jakobusicev-je-potez-promijenio-sve [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jedno od najljepših iznenađenja navijačima Hajduka u novijoj povijesti zasigurno je ono koje se dogodilo prije tri godine. Svatko kome je Hajduk blizu srcu vjerojatno se sjeća gdje je bio i što je radio u tom trenutku, a sve to zato što je taj trenutak predstavljao prekretnicu u razvoju onoga što je Hajduk danas. Kad bi vas pitali koji je ključan trenutak u onome što Hajduk globalno predstavlja danas većina bi vas zasigurno kao iz topa ispalila da je to objava na službenim stranicama kluba na datum 17. veljače 2021. godine. U 17 sati i 44 minute na službenoj stranici kluba osvanula je objava s naslovom ‘Ponovno u bijelom dresu: Marko Livaja se vratio u Hajduk‘, s njegovom ilustrativnom fotografijom iz onih dana prije nego će se otisnuti u inozemstvo bez službenog nastupa za prvu momčad.

Gledati Livaju u dresu Hajduka na Poljudu realno bio je san svakoga tko je pratio njegovu karijeru, a isti je san na sreću i on imao za sebe. Bilo je nerealno na početku da će ta priča biti dugog vijeka, jer koliko god to danas uzimali zdravo za gotovo Livaja se u Hajduk vratio u najboljim igračkim godinama. Mogao je, a može i još uvijek, nakon ta dogovorena tri mjeseca u zimu 2021. otići u financijski bogatiju sredinu. Međutim akcija ‘Livaja, ostani‘ dala je rezultat, a Marko je nakon toga potpisao još jedan ugovor s kojim je nagovijestio gdje bi trebao po svemu sudeći zaključiti karijeru.

Želju da se vrati jednog dana u Hajduk i osvoji trofej nije nikad skrivao, a da će se taj povratak dogoditi u jednom od najtežih rezultatskih trenutaka u novijoj povijesti malotko je vjerovao. No, vjerovali su oni koji su radili na njegovom povratku na čelu s predsjednikom Lukšom Jakobušićem, koji je jednom prilikom prepričao koliko je bio uporan dok nije nagovorio Livaju, a tu osobinu čelnika ‘bijelih‘ spomenuo je i Ivan Perišić na svom predstavljanju. U tri zime od povratka Livaje do povratka Perišića, jedan je od pokazatelja u kojem smjeru je klub krenuo Markovim dolaskom.

Okupljanje šampionske momčadi

Njegovim povratkom, kao i onim Lovre Kalinića ranije, bilo je lakše privući druga zvučna imena o kojima se ranije govorilo tek kao željama navijača u onim razgovorima koji su počinjali sa ‘zamisli da potpiše...‘, dodajući ime koje se tad činilo iracionalnim. Slagala se postepeno momčad do onoga što je danas i daleko od onog što se događalo bilo prije toga. S Livajom je momčad dobila s vremenom drugačiji krvotok i počela se odmicati od trenda poraza i alibija prema šampionskoj ideji i idealu koji su tek bili opjevani kroz ‘dugu cestu‘ kojom je Hajduk vozio.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Bio je to put ka povratku prema rezultatskom uspjehu, a i značaju koji je u bogatoj povijesti klub izgradio. Značaj među navijačima nikad nije bio upitan, jer na račun njih klub je i opstao u svim nedaćama, a u Livaji su dobili sinonim za onog koji će ih ‘dugom cestom‘ dovesti do rezultatskog raja.

Tko god se tome nadao, a malo ili nimalo je onih koji nisu, nije bio u krivu jer njegov povratak je i prekinuo rezultatski post. Nakon devet godina bez trofeja osvojen je Kup, pa iduće godine još jedan, Hajduk je postao konkurentan u prvenstvu posljednje tri godine, a ove je najbliže naslovu.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

U te tri godine Livaja je doprinio sa 124 nastupa, 119 od prve minute, odigrao u prosjeku 86 minuta po utakmici, zabio 69 golova, 43 puta asistirao i po dva puta ponio titulu najboljeg strijelca i najboljeg igrača HNL-a. Uz to je upisao 79 pobjeda (64 % odigranih utakmica), 23 remija (19 %) i 22 poraza (18 %). 

Rivali i ‘repka‘

Njegov povratak u Hajduk osjetio se i van granica Poljuda pa je postao glavna tema navijačima rivala, a neki od njih nezavidne inteligencije su otišli toliko daleko da su smislili maloumne doskočice u kojima mu prizivaju zlu kob. Jednima je smetala pogrdna pjesma o njihovom klubu, drugima gestikulacije nakon golova, a zajednički im je zapravo smetala promjena u odnosima snaga na terenu naspram njihovih klubova i Hajduka. Koliko god su s figom dozivali jaki Hajduk, toliko im je zasmetao takav, a u svemu tome meta im je postao njegov simbol – Marko Livaja.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

U ove tri godine bio i tema u kontekstu reprezentacije. Od njegovog povratka u kadar kod Zlatka Dalića, preko uloge na terenu, do neslavne epizode uzrokovane baš u gradu onih koji su ranije spomenute doskočice izvikivali. Na ponos nije bila ni reakcija #obitelji, koja nije stala u zaštitu svog člana, već je onda pokazala još jednom svoju disfunkcionalnu notu.

Zabio je na svjetskom, osvojio medalju i odigrao važnu ulogu u kvalifikacijama za Katar, međutim na vagi tereta ljubavi i mržnje prema njemu prevagnuo je nažalost potonji. Ostao je dojam kao da je za neke njegov odlazak iz reprezentacije stigao kao jedna vrsta olakšanja, samo to nisu imali hrabrosti nikad javno reći, a za neke i ispunjenje želje. Koju god stranu u toj situaciji netko zauzimao, nitko ne može osporiti Livaji ono što je dao nacionalnom dresu za to kratko vrijeme, a još manje ljubav prema domovini.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Simbioza s navijačima

Pa koliko god netko pokušavao pripisati njegove odluke egu ili burnom karakteru, demantirat će ga sam Livaja ponajviše svojim ponašanjem među navijačima. Svojim prizemnim stavom čovjeka iz naroda. Unatoč zvjezdanom statusu koji ima, suočit će se sa svakim tko mu pristupi za fotografiranja, potpis ili razmjenu koje rečenice o Hajduku. Unatoč svom statusu koji ga prati među navijačima nikad nije odbio nijednog od njih, a još manje učinio nekom da se osjeća podređenim naspram njega.

Zbog te vrline dionice među njima rastu mu još više, kao i zbog činjenice da ne podnosi nepravdu što se u niti jednom trenutku karijere nije libio otvoreno pokazati. Također je impresivna i njegova natjecateljska energija u svemu što zaigra. Bilo da je riječ kartama, padelu, balunu na skalini, Torcida kupu, kup-utakmici, prvenstvenoj ili bilo čemu Livaja želi pobjedu, i to jako.

---

image
Božidar Vukičevic+ć/Cropix
---

Pozitivne osobine koje nosi itekako su primjetne navijačima, a i on sam je prije nego je postao to što je danas bio prvo navijač. Zato je onda i ta simbioza prirodnija nego što se nekome čini na prvu. Gdje god da se okrenete primijetit ćete nekoga u Livajinom dresu. Na koju god proslavu navijača Hajduka krenete primijetit ćete nekog u njegovoj majici ili da se poklanja njegov potpisani dres, a prodano ih je više od 15 tisuća u ove tri godine. Kako se već jednom istaknulo, možda najveći pokazatelj njegovog doprinosa i veličine u stvaranju novog velikog Hajduka su djeca koja ne traže više od roditelja Messija, Ronalda i druge aktivne nogometne veličine nego Livaju. Kad se svemu tome doda da je Hajduk s njim u sastavu pogledalo u posljednje tri godine više od milijun ljudi na tribinama uživo, onda je jasno koliki je njegov doprinos s marketinške strane i da je taj segment otišao na jednu puno višu razinu od drugih klubova u HNL-u.

---

image

Britanski turist u dresu Livaje

Vojko Bašić/Cropix
---

Ipak, gledati sve kroz kontekst brojeva nije dovoljno, jer netko ga može prikazati kao 102. po broju nastupa ili 16. na vječnoj ljestvici strijelaca, a to bi bilo nebulozno. Ono što je Hajduk dobio s njim nije jednostavno mjerljivo i ne može se prikazati samo kroz statistiku koja može otkriti puno, ali opet nedovoljno. Takav metar za emociju koju nosi ne postoji. Zato je možda najvažnija ona nada koju je donio navijačima svojim povratkom i ostankom na Poljudu rasplamsao mogućnosti koje su se prije mogle tek sanjati. Livaja je simbol kluba i navijača te ere koja traje posljednje tri godine, a na dobrom je putu da njegov značaj u povijesti kluba dobije drugu dimenziju i razinu. Zato nije na odmet čestitati još jednom onaj 17. veljače svima koji slave i tri godine na putu prema ostvarenju želje koju svi navijači imaju kao početak za još uspješniju eru.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tri godine emocija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => tri godine emocija 2 0 7816 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-20 10:17:31 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Krešimir Milić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-20 21:29:38 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2024-02-20 19:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Bio je 17. veljače, u 17.44 objavljena je vijest; Počelo je Hajdukovo novo doba, Jakobušićev je potez promijenio sve page_title=Bio je 17. veljače, u 17.44 objavljena je vijest; Počelo je Hajdukovo novo doba, Jakobušićev je potez promijenio sve [metakey] => Marko Livaja, HAJDUK, nikola kalinić, ivan perišić, Lovre Kalinić, Lukša Jakobušić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/20\/22178962.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/20\/25750977.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/20\/24964443.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/20\/24963040.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/20\/24962653.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/20\/24025969.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/20\/24026069.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/20\/24009726.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/20\/24663951.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/20\/25418425.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ercin Erturk\/Anadolu Agency Via Afp","Tom Dubravec\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devic+\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","

Britanski turist u dresu Livaje<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","hd_22178962_1920.jpg":"1920x1080","k_22178962_1280.jpg":"1280x1280","k_22178962_1024.jpg":"1024x1024","k_22178962_640.jpg":"640x640","k_22178962_480.jpg":"480x480","k_22178962_340.jpg":"340x340","k_22178962_220.jpg":"220x220","o_22178962_1280.jpg":"1280x852","o_22178962_1024.jpg":"1024x681","o_22178962_640.jpg":"640x426","o_22178962_480.jpg":"480x319","o_22178962_340.jpg":"340x226","o_22178962_220.jpg":"220x146","h_22178962_1280.jpg":"1280x854","h_22178962_1024.jpg":"1024x683","h_22178962_640.jpg":"640x427","h_22178962_480.jpg":"480x320","h_22178962_340.jpg":"340x227","h_22178962_220.jpg":"220x147","pp_22178962_1280.jpg":"1280x1628","pp_22178962_1024.jpg":"1024x1303","pp_22178962_640.jpg":"640x814","pp_22178962_480.jpg":"480x611","pp_22178962_340.jpg":"340x432","pp_22178962_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25750977_1920.jpg":"1920x1080","k_25750977_1280.jpg":"1280x1280","k_25750977_1024.jpg":"1024x1024","k_25750977_640.jpg":"640x640","k_25750977_480.jpg":"480x480","k_25750977_340.jpg":"340x340","k_25750977_220.jpg":"220x220","o_25750977_1280.jpg":"1280x853","o_25750977_1024.jpg":"1024x682","o_25750977_640.jpg":"640x426","o_25750977_480.jpg":"480x320","o_25750977_340.jpg":"340x226","o_25750977_220.jpg":"220x146","h_25750977_1280.jpg":"1280x854","h_25750977_1024.jpg":"1024x683","h_25750977_640.jpg":"640x427","h_25750977_480.jpg":"480x320","h_25750977_340.jpg":"340x227","h_25750977_220.jpg":"220x147","pp_25750977_1280.jpg":"1280x1628","pp_25750977_1024.jpg":"1024x1303","pp_25750977_640.jpg":"640x814","pp_25750977_480.jpg":"480x611","pp_25750977_340.jpg":"340x432","pp_25750977_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24964443_1920.jpg":"1920x1080","k_24964443_1280.jpg":"1280x1280","k_24964443_1024.jpg":"1024x1024","k_24964443_640.jpg":"640x640","k_24964443_480.jpg":"480x480","k_24964443_340.jpg":"340x340","k_24964443_220.jpg":"220x220","o_24964443_1280.jpg":"1280x853","o_24964443_1024.jpg":"1024x682","o_24964443_640.jpg":"640x426","o_24964443_480.jpg":"480x320","o_24964443_340.jpg":"340x226","o_24964443_220.jpg":"220x146","h_24964443_1280.jpg":"1280x854","h_24964443_1024.jpg":"1024x683","h_24964443_640.jpg":"640x427","h_24964443_480.jpg":"480x320","h_24964443_340.jpg":"340x227","h_24964443_220.jpg":"220x147","pp_24964443_1280.jpg":"1280x1628","pp_24964443_1024.jpg":"1024x1303","pp_24964443_640.jpg":"640x814","pp_24964443_480.jpg":"480x611","pp_24964443_340.jpg":"340x432","pp_24964443_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1460","hd_24963040_1920.jpg":"1920x1080","k_24963040_1280.jpg":"1280x1280","k_24963040_1024.jpg":"1024x1024","k_24963040_640.jpg":"640x640","k_24963040_480.jpg":"480x480","k_24963040_340.jpg":"340x340","k_24963040_220.jpg":"220x220","o_24963040_1280.jpg":"1280x973","o_24963040_1024.jpg":"1024x778","o_24963040_640.jpg":"640x486","o_24963040_480.jpg":"480x365","o_24963040_340.jpg":"340x258","o_24963040_220.jpg":"220x167","h_24963040_1280.jpg":"1280x854","h_24963040_1024.jpg":"1024x683","h_24963040_640.jpg":"640x427","h_24963040_480.jpg":"480x320","h_24963040_340.jpg":"340x227","h_24963040_220.jpg":"220x147","pp_24963040_1280.jpg":"1280x1628","pp_24963040_1024.jpg":"1024x1303","pp_24963040_640.jpg":"640x814","pp_24963040_480.jpg":"480x611","pp_24963040_340.jpg":"340x432","pp_24963040_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1292","hd_24962653_1920.jpg":"1920x1080","k_24962653_1280.jpg":"1280x1280","k_24962653_1024.jpg":"1024x1024","k_24962653_640.jpg":"640x640","k_24962653_480.jpg":"480x480","k_24962653_340.jpg":"340x340","k_24962653_220.jpg":"220x220","o_24962653_1280.jpg":"1280x861","o_24962653_1024.jpg":"1024x689","o_24962653_640.jpg":"640x430","o_24962653_480.jpg":"480x323","o_24962653_340.jpg":"340x228","o_24962653_220.jpg":"220x148","h_24962653_1280.jpg":"1280x854","h_24962653_1024.jpg":"1024x683","h_24962653_640.jpg":"640x427","h_24962653_480.jpg":"480x320","h_24962653_340.jpg":"340x227","h_24962653_220.jpg":"220x147","pp_24962653_1280.jpg":"1280x1628","pp_24962653_1024.jpg":"1024x1303","pp_24962653_640.jpg":"640x814","pp_24962653_480.jpg":"480x611","pp_24962653_340.jpg":"340x432","pp_24962653_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24025969_1920.jpg":"1920x1080","k_24025969_1280.jpg":"1280x1280","k_24025969_1024.jpg":"1024x1024","k_24025969_640.jpg":"640x640","k_24025969_480.jpg":"480x480","k_24025969_340.jpg":"340x340","k_24025969_220.jpg":"220x220","o_24025969_1280.jpg":"1280x853","o_24025969_1024.jpg":"1024x682","o_24025969_640.jpg":"640x426","o_24025969_480.jpg":"480x320","o_24025969_340.jpg":"340x226","o_24025969_220.jpg":"220x146","h_24025969_1280.jpg":"1280x854","h_24025969_1024.jpg":"1024x683","h_24025969_640.jpg":"640x427","h_24025969_480.jpg":"480x320","h_24025969_340.jpg":"340x227","h_24025969_220.jpg":"220x147","pp_24025969_1280.jpg":"1280x1628","pp_24025969_1024.jpg":"1024x1303","pp_24025969_640.jpg":"640x814","pp_24025969_480.jpg":"480x611","pp_24025969_340.jpg":"340x432","pp_24025969_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2400","hd_24026069_1920.jpg":"1920x1080","k_24026069_1280.jpg":"1280x1280","k_24026069_1024.jpg":"1024x1024","k_24026069_640.jpg":"640x640","k_24026069_480.jpg":"480x480","k_24026069_340.jpg":"340x340","k_24026069_220.jpg":"220x220","o_24026069_1280.jpg":"1280x1600","o_24026069_1024.jpg":"1024x1280","o_24026069_640.jpg":"640x800","o_24026069_480.jpg":"480x600","o_24026069_340.jpg":"340x425","o_24026069_220.jpg":"220x275","h_24026069_1280.jpg":"1280x854","h_24026069_1024.jpg":"1024x683","h_24026069_640.jpg":"640x427","h_24026069_480.jpg":"480x320","h_24026069_340.jpg":"340x227","h_24026069_220.jpg":"220x147","pp_24026069_1280.jpg":"1280x1628","pp_24026069_1024.jpg":"1024x1303","pp_24026069_640.jpg":"640x814","pp_24026069_480.jpg":"480x611","pp_24026069_340.jpg":"340x432","pp_24026069_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_24009726_1920.jpg":"1920x1080","k_24009726_1280.jpg":"1280x1280","k_24009726_1024.jpg":"1024x1024","k_24009726_640.jpg":"640x640","k_24009726_480.jpg":"480x480","k_24009726_340.jpg":"340x340","k_24009726_220.jpg":"220x220","o_24009726_1280.jpg":"1280x852","o_24009726_1024.jpg":"1024x682","o_24009726_640.jpg":"640x426","o_24009726_480.jpg":"480x319","o_24009726_340.jpg":"340x226","o_24009726_220.jpg":"220x146","h_24009726_1280.jpg":"1280x854","h_24009726_1024.jpg":"1024x683","h_24009726_640.jpg":"640x427","h_24009726_480.jpg":"480x320","h_24009726_340.jpg":"340x227","h_24009726_220.jpg":"220x147","pp_24009726_1280.jpg":"1280x1628","pp_24009726_1024.jpg":"1024x1303","pp_24009726_640.jpg":"640x814","pp_24009726_480.jpg":"480x611","pp_24009726_340.jpg":"340x432","pp_24009726_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1368","hd_24663951_1920.jpg":"1920x1080","k_24663951_1280.jpg":"1280x1280","k_24663951_1024.jpg":"1024x1024","k_24663951_640.jpg":"640x640","k_24663951_480.jpg":"480x480","k_24663951_340.jpg":"340x340","k_24663951_220.jpg":"220x220","o_24663951_1280.jpg":"1280x912","o_24663951_1024.jpg":"1024x729","o_24663951_640.jpg":"640x456","o_24663951_480.jpg":"480x342","o_24663951_340.jpg":"340x242","o_24663951_220.jpg":"220x156","h_24663951_1280.jpg":"1280x854","h_24663951_1024.jpg":"1024x683","h_24663951_640.jpg":"640x427","h_24663951_480.jpg":"480x320","h_24663951_340.jpg":"340x227","h_24663951_220.jpg":"220x147","pp_24663951_1280.jpg":"1280x1628","pp_24663951_1024.jpg":"1024x1303","pp_24663951_640.jpg":"640x814","pp_24663951_480.jpg":"480x611","pp_24663951_340.jpg":"340x432","pp_24663951_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2755","hd_25418425_1920.jpg":"1920x1080","k_25418425_1280.jpg":"1280x1280","k_25418425_1024.jpg":"1024x1024","k_25418425_640.jpg":"640x640","k_25418425_480.jpg":"480x480","k_25418425_340.jpg":"340x340","k_25418425_220.jpg":"220x220","o_25418425_1280.jpg":"1280x1836","o_25418425_1024.jpg":"1024x1469","o_25418425_640.jpg":"640x918","o_25418425_480.jpg":"480x688","o_25418425_340.jpg":"340x487","o_25418425_220.jpg":"220x315","h_25418425_1280.jpg":"1280x854","h_25418425_1024.jpg":"1024x683","h_25418425_640.jpg":"640x427","h_25418425_480.jpg":"480x320","h_25418425_340.jpg":"340x227","h_25418425_220.jpg":"220x147","pp_25418425_1280.jpg":"1280x1628","pp_25418425_1024.jpg":"1024x1303","pp_25418425_640.jpg":"640x814","pp_25418425_480.jpg":"480x611","pp_25418425_340.jpg":"340x432","pp_25418425_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7443207 Threads: 3 Questions: 1599475830 Slow queries: 4747538 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110506456 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/hajduk ) ) [link] => /sport/hajduk/bio-je-17-veljace-u-17-44-objavljena-je-vijest-pocelo-je-hajdukovo-novo-doba-jakobusicev-je-potez-promijenio-sve-1365682 [printLink] => /sport/hajduk/bio-je-17-veljace-u-17-44-objavljena-je-vijest-pocelo-je-hajdukovo-novo-doba-jakobusicev-je-potez-promijenio-sve-1365682?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 416252 [name] => Marko Livaja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-livaja [link] => /tag/marko-livaja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 310683 [name] => Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [2] => stdClass Object ( [id] => 329693 [name] => nikola kalinić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nikola-kalinic [link] => /tag/nikola-kalinic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 400234 [name] => Ivan Perišić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-perisic [link] => /tag/ivan-perisic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 233580 [name] => lovre kalinić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lovre-kalinic [link] => /tag/lovre-kalinic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 316587 [name] => Lukša Jakobušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => luksa-jakobusic [link] => /tag/luksa-jakobusic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tri godine emocija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bio je 17. veljače, u 17.44 objavljena je vijest; Počelo je Hajdukovo novo doba, Jakobušićev je potez promijenio sve [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-11-24-04-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/22178962.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/22178962.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/25750977.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/24964443.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/24963040.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/24962653.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/24025969.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/24026069.jpg [title] => Ercin Erturk/Anadolu Agency Via Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/24009726.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/24663951.jpg [title] =>

Britanski turist u dresu Livaje

Vojko Bašić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/25418425.jpg [title] => Božidar Vukičevic+ć/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jedno od najljepših iznenađenja navijačima Hajduka u novijoj povijesti zasigurno je ono koje se dogodilo prije tri godine. Svatko kome je Hajduk blizu srcu vjerojatno se sjeća gdje je bio i što je radio u tom trenutku, a sve to zato što je taj trenutak predstavljao prekretnicu u razvoju onoga što je Hajduk danas. Kad bi vas pitali koji je ključan trenutak u onome što Hajduk globalno predstavlja danas većina bi vas zasigurno kao iz topa ispalila da je to objava na službenim stranicama kluba na datum 17. veljače 2021. godine. U 17 sati i 44 minute na službenoj stranici kluba osvanula je objava s naslovom ‘Ponovno u bijelom dresu: Marko Livaja se vratio u Hajduk‘, s njegovom ilustrativnom fotografijom iz onih dana prije nego će se otisnuti u inozemstvo bez službenog nastupa za prvu momčad.

Gledati Livaju u dresu Hajduka na Poljudu realno bio je san svakoga tko je pratio njegovu karijeru, a isti je san na sreću i on imao za sebe. Bilo je nerealno na početku da će ta priča biti dugog vijeka, jer koliko god to danas uzimali zdravo za gotovo Livaja se u Hajduk vratio u najboljim igračkim godinama. Mogao je, a može i još uvijek, nakon ta dogovorena tri mjeseca u zimu 2021. otići u financijski bogatiju sredinu. Međutim akcija ‘Livaja, ostani‘ dala je rezultat, a Marko je nakon toga potpisao još jedan ugovor s kojim je nagovijestio gdje bi trebao po svemu sudeći zaključiti karijeru.

Želju da se vrati jednog dana u Hajduk i osvoji trofej nije nikad skrivao, a da će se taj povratak dogoditi u jednom od najtežih rezultatskih trenutaka u novijoj povijesti malotko je vjerovao. No, vjerovali su oni koji su radili na njegovom povratku na čelu s predsjednikom Lukšom Jakobušićem, koji je jednom prilikom prepričao koliko je bio uporan dok nije nagovorio Livaju, a tu osobinu čelnika ‘bijelih‘ spomenuo je i Ivan Perišić na svom predstavljanju. U tri zime od povratka Livaje do povratka Perišića, jedan je od pokazatelja u kojem smjeru je klub krenuo Markovim dolaskom.

Okupljanje šampionske momčadi

Njegovim povratkom, kao i onim Lovre Kalinića ranije, bilo je lakše privući druga zvučna imena o kojima se ranije govorilo tek kao željama navijača u onim razgovorima koji su počinjali sa ‘zamisli da potpiše...‘, dodajući ime koje se tad činilo iracionalnim. Slagala se postepeno momčad do onoga što je danas i daleko od onog što se događalo bilo prije toga. S Livajom je momčad dobila s vremenom drugačiji krvotok i počela se odmicati od trenda poraza i alibija prema šampionskoj ideji i idealu koji su tek bili opjevani kroz ‘dugu cestu‘ kojom je Hajduk vozio.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Bio je to put ka povratku prema rezultatskom uspjehu, a i značaju koji je u bogatoj povijesti klub izgradio. Značaj među navijačima nikad nije bio upitan, jer na račun njih klub je i opstao u svim nedaćama, a u Livaji su dobili sinonim za onog koji će ih ‘dugom cestom‘ dovesti do rezultatskog raja.

Tko god se tome nadao, a malo ili nimalo je onih koji nisu, nije bio u krivu jer njegov povratak je i prekinuo rezultatski post. Nakon devet godina bez trofeja osvojen je Kup, pa iduće godine još jedan, Hajduk je postao konkurentan u prvenstvu posljednje tri godine, a ove je najbliže naslovu.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

U te tri godine Livaja je doprinio sa 124 nastupa, 119 od prve minute, odigrao u prosjeku 86 minuta po utakmici, zabio 69 golova, 43 puta asistirao i po dva puta ponio titulu najboljeg strijelca i najboljeg igrača HNL-a. Uz to je upisao 79 pobjeda (64 % odigranih utakmica), 23 remija (19 %) i 22 poraza (18 %). 

Rivali i ‘repka‘

Njegov povratak u Hajduk osjetio se i van granica Poljuda pa je postao glavna tema navijačima rivala, a neki od njih nezavidne inteligencije su otišli toliko daleko da su smislili maloumne doskočice u kojima mu prizivaju zlu kob. Jednima je smetala pogrdna pjesma o njihovom klubu, drugima gestikulacije nakon golova, a zajednički im je zapravo smetala promjena u odnosima snaga na terenu naspram njihovih klubova i Hajduka. Koliko god su s figom dozivali jaki Hajduk, toliko im je zasmetao takav, a u svemu tome meta im je postao njegov simbol – Marko Livaja.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

U ove tri godine bio i tema u kontekstu reprezentacije. Od njegovog povratka u kadar kod Zlatka Dalića, preko uloge na terenu, do neslavne epizode uzrokovane baš u gradu onih koji su ranije spomenute doskočice izvikivali. Na ponos nije bila ni reakcija #obitelji, koja nije stala u zaštitu svog člana, već je onda pokazala još jednom svoju disfunkcionalnu notu.

Zabio je na svjetskom, osvojio medalju i odigrao važnu ulogu u kvalifikacijama za Katar, međutim na vagi tereta ljubavi i mržnje prema njemu prevagnuo je nažalost potonji. Ostao je dojam kao da je za neke njegov odlazak iz reprezentacije stigao kao jedna vrsta olakšanja, samo to nisu imali hrabrosti nikad javno reći, a za neke i ispunjenje želje. Koju god stranu u toj situaciji netko zauzimao, nitko ne može osporiti Livaji ono što je dao nacionalnom dresu za to kratko vrijeme, a još manje ljubav prema domovini.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Simbioza s navijačima

Pa koliko god netko pokušavao pripisati njegove odluke egu ili burnom karakteru, demantirat će ga sam Livaja ponajviše svojim ponašanjem među navijačima. Svojim prizemnim stavom čovjeka iz naroda. Unatoč zvjezdanom statusu koji ima, suočit će se sa svakim tko mu pristupi za fotografiranja, potpis ili razmjenu koje rečenice o Hajduku. Unatoč svom statusu koji ga prati među navijačima nikad nije odbio nijednog od njih, a još manje učinio nekom da se osjeća podređenim naspram njega.

Zbog te vrline dionice među njima rastu mu još više, kao i zbog činjenice da ne podnosi nepravdu što se u niti jednom trenutku karijere nije libio otvoreno pokazati. Također je impresivna i njegova natjecateljska energija u svemu što zaigra. Bilo da je riječ kartama, padelu, balunu na skalini, Torcida kupu, kup-utakmici, prvenstvenoj ili bilo čemu Livaja želi pobjedu, i to jako.

---

image
Božidar Vukičevic+ć/Cropix
---

Pozitivne osobine koje nosi itekako su primjetne navijačima, a i on sam je prije nego je postao to što je danas bio prvo navijač. Zato je onda i ta simbioza prirodnija nego što se nekome čini na prvu. Gdje god da se okrenete primijetit ćete nekoga u Livajinom dresu. Na koju god proslavu navijača Hajduka krenete primijetit ćete nekog u njegovoj majici ili da se poklanja njegov potpisani dres, a prodano ih je više od 15 tisuća u ove tri godine. Kako se već jednom istaknulo, možda najveći pokazatelj njegovog doprinosa i veličine u stvaranju novog velikog Hajduka su djeca koja ne traže više od roditelja Messija, Ronalda i druge aktivne nogometne veličine nego Livaju. Kad se svemu tome doda da je Hajduk s njim u sastavu pogledalo u posljednje tri godine više od milijun ljudi na tribinama uživo, onda je jasno koliki je njegov doprinos s marketinške strane i da je taj segment otišao na jednu puno višu razinu od drugih klubova u HNL-u.

---

image

Britanski turist u dresu Livaje

Vojko Bašić/Cropix
---

Ipak, gledati sve kroz kontekst brojeva nije dovoljno, jer netko ga može prikazati kao 102. po broju nastupa ili 16. na vječnoj ljestvici strijelaca, a to bi bilo nebulozno. Ono što je Hajduk dobio s njim nije jednostavno mjerljivo i ne može se prikazati samo kroz statistiku koja može otkriti puno, ali opet nedovoljno. Takav metar za emociju koju nosi ne postoji. Zato je možda najvažnija ona nada koju je donio navijačima svojim povratkom i ostankom na Poljudu rasplamsao mogućnosti koje su se prije mogle tek sanjati. Livaja je simbol kluba i navijača te ere koja traje posljednje tri godine, a na dobrom je putu da njegov značaj u povijesti kluba dobije drugu dimenziju i razinu. Zato nije na odmet čestitati još jednom onaj 17. veljače svima koji slave i tri godine na putu prema ostvarenju želje koju svi navijači imaju kao početak za još uspješniju eru.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Ante Čizmić/Cropix Saša Burić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ercin Erturk/Anadolu Agency Via Afp Tom Dubravec/Cropix Vojko Bašić/Cropix Božidar Vukičevic+ć/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

Britanski turist u dresu Livaje

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/bio-je-17-veljace-u-17-44-objavljena-je-vijest-pocelo-je-hajdukovo-novo-doba-jakobusicev-je-potez-promijenio-sve-1365682 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=01b8cc8239ade66553d309c4c809a792afe7f419 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bio+je+17.+velja%C4%8De%2C+u+17.44+objavljena+je+vijest%3B+Po%C4%8Delo+je+Hajdukovo+novo+doba%2C+Jakobu%C5%A1i%C4%87ev+je+potez+promijenio+sve+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fbio-je-17-veljace-u-17-44-objavljena-je-vijest-pocelo-je-hajdukovo-novo-doba-jakobusicev-je-potez-promijenio-sve-1365682 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fbio-je-17-veljace-u-17-44-objavljena-je-vijest-pocelo-je-hajdukovo-novo-doba-jakobusicev-je-potez-promijenio-sve-1365682 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tri godine emocija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hajduktri godine emocija

Bio je 17. veljače, u 17.44 objavljena je vijest; Počelo je Hajdukovo novo doba, Jakobušićev je potez promijenio sve

Piše Krešimir Milić
20. veljače 2024. - 20:58

Jedno od najljepših iznenađenja navijačima Hajduka u novijoj povijesti zasigurno je ono koje se dogodilo prije tri godine. Svatko kome je Hajduk blizu srcu vjerojatno se sjeća gdje je bio i što je radio u tom trenutku, a sve to zato što je taj trenutak predstavljao prekretnicu u razvoju onoga što je Hajduk danas. Kad bi vas pitali koji je ključan trenutak u onome što Hajduk globalno predstavlja danas većina bi vas zasigurno kao iz topa ispalila da je to objava na službenim stranicama kluba na datum 17. veljače 2021. godine. U 17 sati i 44 minute na službenoj stranici kluba osvanula je objava s naslovom ‘Ponovno u bijelom dresu: Marko Livaja se vratio u Hajduk‘, s njegovom ilustrativnom fotografijom iz onih dana prije nego će se otisnuti u inozemstvo bez službenog nastupa za prvu momčad....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 13:24