Sport Hajduk

STIŽE NOVAC

Narodni Hajduk posudio splitskim sportašima 1,5 milijun kuna, nitko neće ostati 'na suhom'

STIŽE NOVAC

Rečeno – učinjeno, Hajduk i Splitski savez športova potpisali su sporazum o posudbi, Hajduk posuđuje 1,5 milijun kuna splitskim klubovima i pruža im ruku – spasa. Baš tako, jer u vakuumu kad Grad Split nije izglasao proračun, ta će sredstva biti od životne važnosti da splitski klubovi nastave živjeti i da ne pati natjecanje, da ne odustaju od putovanja... U Savezu športova imaju već određenu šprancu kome će koliko dati. A posuđeno vratit će Hajduku u roku od 45 dana po izglasavanju proračuna, nakon uspostave nove gradske vlasti.

Već smo najavili takvu namjeru Hajduka i dogovor sa Splitskim savezom športova, a danas su postignuti sporazum na tiskovnoj konferenciji objavili predsjednik uprave Hajduk Ivan Kos, te   čelnici splitskog sporta: Hrvoje Akrap, pročelnik Službe za sport i sportsku infrastrukturu, Ivan Veštić, predsjednik Splitskog saveza športova, te Ivo Zoković, predsjednik Zajednice ekipnih športova i dopredsjednik Splitskog saveza športova. Uz njih su bili još i Marko Mišura, član Izvršnog odbora i Vlatko Škiljo, glavni tajnik SSŠ-a.

Pregršt toplih riječi zahvale, kako je to Hajduk puhnuo u ista jedra splitskog sporta, kako je dokazao da nije taj koji koči druge, nego naprotiv, pruža im ruku i luku spasa.

- Službeno je potpisan ugovor, želimo uskočiti u pomoć ostalim klubovima. Želimo skinuti stigmu da Hajduk koči razvoj. Naprotiv, želimo pomoći svima ostalima – rekao je Kos.

Kamate će, rečeno je, biti na najnižoj razini, zakonski ih mora biti, ali kao da ih nema, shvatili smo.

- Čin je izuzetno bitan, pozajmica je ne samo klubovima nego i građanima, jer će klubovi nastaviti pokrivati troškove natjecanja, a to je bitno i za roditelje natjecatelja. Napokon da pušemo u ista jedra – govorio je Akrap.

Za Veštića je to "lipa priča", Zoković se samo nadovezao kako je "presretan da smo napravili zajedništvo".

Pitanje koje je neminovno: Grad je Hajduku dao (bio jamac pa ga otplatio) kredit od 30 milijuna kuna plus kamate, Hajduk ga vraća kako ga vraća, pomalo, kako može, a sad posuđuje 1,5 milijun kuna? Akrap je sve obrazložio:

- Jedno s drugim ne treba miješati. Obaveza Grada je ulaganje u stadion, u investicije. A Hajduk ulaže u stadion, infrastrukturu, Akademiju... Gro kredita će se zatvoriti kroz priznavanje ulaganja. A ostatak će Hajduk vratiti – rekao je Akrap i nastavio:

- Hajdukov kredit dospijeva 21. listopada, glavnica je pomaknuta do tog datuma. A kamate su bile kao od maćehe, banke su ih diktirale. Grad je zbrajao i zatezne kamate, tako da je kredit u trenutku iznosio 36, a ne samo 30 milijuna kuna. Sad smo na Hajdukovu dugu od 23 i nešto, a bilo je 36 i nešto ukupno. Ovaj sporazum ne utječe ni na koji način na kredit. Napokon, Grad ima 56 posto vlasništva nad Hajdukom i obavezu ulaganja. Veći dio će se prebiti s obavezama Grada prema Hajduku, a ostatak će Hajduk vratiti. Plan postoji – ponovio je Akrap i još jednom zahvalio Hajduku što s ovih milijun i pol kuna spašava splitskom sportu natjecateljsku sezonu.

 

 

 

 

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk